Ce contează mai mult, viața sau sufletul după moarte?

V-ați trezit? Sunteți cu cafeaua sub nas? Deschideți bine ochii, vreau să vă arăt ceva. Nu știu când ați fost ultima oară într-o maternitate de stat în provincie, eu una n-am fost niciodată. Am fost într-o maternitate de stat în 2011, în București, am fost chiuretată pe o masă de fier, încă mai simt răceala ei pe pulpe. Există multe, sute de maternități de stat în care femeile nasc pe paturi fără saltele și fără cearșafuri, strângând în pumni bare de fier ruginite. Există sute de maternități care nu au nici o facilitate pentru prematuri. Există zeci de maternități în care incubator înseamnă o cutie de fier cu o sticlă de apă caldă în ea. Nu e vine celor care lucrează acolo, sigur că nu, ei fac tot ce pot cu resursele pe care le au. E vina sistemului nostru de sănătate, bolnav încă de mic.

Iată Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slobozia, așa cum arăta ea în 2013.

Slobozia

Maternitatea și secția de neonatologie a Spitalului Adjud, care în mai 2012, opera cu aceleași dotări aduse în spital acum 27 de ani, la înființarea acestuia.

Adjud_2

Maternitatea Spitalului Clinic Judetean de Urgență Târgu Mureș, octombrie 2015: așa arată un incubator din anii ’80.

Tg.Mures_1

Fotografiile sunt realizate de Salvați Copiii, care a donat tuturor maternităților de mai sus incubatoare de ultimă generație, iar la Adjud a adus și o masă de nașteri și o masă chirurgicală pentru operațiile prin cezariană.

Nu e doar sistemul de sănătate e de vină pentru halul în care încă se mai naște în România, pentru șansele mici pe care le are un prematur care se naște oriunde în afară de București, Cluj, Constanța, pentru una dintre cele mai mari rate de mortalitate la prematuri din Europa. Mai e și vina noastră, puțin. OK, statul român nu face, e incapabil să ne ajute să supraviețuim, nu sunt bani, iar ăia care sunt ajung unde nu trebuie, avem manageri slabi, necinstiți, pe care nu ne putem baza. Există însă din fericire ONG-uri și asociații care luptă pentru noi să compenseze lipsa de implicare a statului, dar aceste ONG-uri și asociații au nevoie de ajutorul nostru, pentru că echipamentele medicale performante costă, costă MULT. Iar în unele cazuri, nici măcar nu trebuie să le dăm bani (deși, desigur, ar ajuta și asta). Uneori e suficient să completăm o hârtie simplă, iar parte din impozitul nostru către stat se va duce către ei, pentru a se întoarce apoi la noi, sub formă de vieți salvate. O parte mică din impozit, e drept, însă dacă suntem mulți, se va strânge o sumă care contează.

Doar o treime dintre români direcționează cei 2% din impozitul pe venit, restul de două treimi lasă aceși bani la stat, iar de acolo îi fură cu nonșalanță aleșii noștri. Procentul cel mai dureros nu e acesta, ci cel care urmează: 80% dintre cei care direcționează acești 2% trimit banii către biserică. Pentru că nu-i așa, mai bine ne îngrijim de sufletul nostru după moarte în loc să ne salvăm copii încă în viață.

Un formular completat direcționează către ONG-ul sau asociația pe care o alegeți undeva în jur de 79 de lei, în medie. Eu vă invit să redirecționați către Salvați copiii acești 2%, pentru că alături de alte donații, procentele acestea chiar fac diferenta. În caz că vă întrebați ce face Salvați copiii cu bani, iată un extras din raportarea lor pe anul trecut: „în 2015, Salvați Copiii a dotat cu aparatură medicală 22 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Arad, Pitești, Brașov, Caransebeș, Reșița, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, Vaslui, Buzău, București, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală de urgență. De asemenea, în 2015, 8.191 de beneficiari, dintre care 5.876 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, 872 de femei gravide și 1.443 de mame tinere din 15 localități defavorizate din Moldova au beneficiat de programe de suport.” Încă un citat: „În ultimii patru ani, Salvați Copiii a donat echipamente medicale performante, în valoare de 7.300.000 lei, către 58 de maternități din 34 de județe ale țării, contribuind la salvarea a peste 18.000 de copii anual”.

20160420_131310

E simplu. Dacă aveți venituri doar din salariu, trebuie să completați formularul 230 cu datele personale, dacă aveți venituri din alte activități, trebuie să completați formularul 200, ambele le găsiți pe Salvați Copiii, aici, completate cu datele lor fiscale, trebuie doar să adaugați datele voastre personale, suma nu se completeaza de noi, ci de FISC. Semnați formularul, îl depuneți personal la administraţia financiară sau îl trimiteți prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Completați formularul pentru voi. Rugați-vă și colegii să o facă, părinții, prietenii. Dacă aveți angajați, rugați-i și pe ei. Hai să facem noi tot ce se poate, dacă alții nu vor, nu pot, nu știu.

Puteți ajuta și donând lunar 2 EURO prin SMS cu textul SALVEZ la numărul 8844. Alte modalități de a dona, inclusiv prin paypal, aveți aici.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

140 comentarii

  1. Nu se exclud lucrurile.nu inteleg inversunarea asta impotriva credintei Si religiei,zau.se pot dona acei 2% Si separat sa dea fiecare,dupa cat il Lasa sufletul,bisericii.normal ca e important sa existe fonduri suficiente ca sa putem lupta ptr viata unui om cat este posibil.Dar Si credinta in ceva(Dumnezeu,Iahve,Shiva,etc) aduce o alinare Si pentru multi e o veritabila.ancora care ii ajuta sa supravietuiasca.Daca Omul ala e mai impacat sa dea din banii lui bisericii,pe cine deranjeaza?
    P.S.:sunt viitoare doctorita,asta ca sa se inteleaga ca nu sunt subiectiva

    • Bine spus! Prea multa inversunare impotriva Bisericii. Iar titlul articolului … „Ce conteaza mai mult, viata sau sufletul dupa moarte?” Stau si ma intreb cum de ti-a venit in minte un asemenea titlu, Ioana?

    • Asta am simtit la conferinta de presa a Salvati Copii, cand am vazut cifrele… Mi s-a parut ca e nevoie, mult mai multa nevoie de bani in alta parte, pentru ca la biserica se duc oricum multi bani, biserica nu plateste impozite, taxe… e o reactie personala. ca de obicei, asta am simtit, asta am scris, fiind pregatita sa incasez cele cuvenite pentru asta.

    • Sunt total de acord !!! Salvati,ingrijiti,sprijiniti copiii !!!! Oricand as fi solicitata sigur as da curs unui asemenea demers,cu conditia sa fie adevarat.

    • Suntem in Saptamana Patimilor. Din ce-am citit tot la tine pe blog, fetita voastra e nascuta intr-o zi de Pasti, o zi mare, cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Tu insati zici ca te rogi cand ai un necaz. E foarte foarte trist sa citesti propozitii de genul asteia ” Pentru că nu-i așa, mai bine ne îngrijim de sufletul nostru după moarte în loc să ne salvăm copiii încă în viață”. Exista medici credinciosi, care nu intra in sala de operatii fara ca mai intai sa se roage.

    • E trista realitatea pe care o descrie, e trist ce se intampla in maternitatile din Romania, e trist ca mor copii pentru ca banii se duc in alte parti. Uite niste lucruri mult mai triste decat propozitia scrisa de mine, indiferent de saptamana in care suntem.

    • Ideea credintei in Dumnezeu cred ca are mai multa legatura cu a fi mai bun si a-i ajuta pe cei din jur decat sa ridicam in slavi Institutia Bisericii si sa sponsorizam palate, asta e parerea mea si mi-o asum, indiferent de cate rosii stricate o sa-mi iau pentru ea.
      Eu am donat cei 2% in fiecare an fie Fundatiei Inima Copiilor, fie unei alte fundatii care ajuta copiii bolnavi de autism, fie unei scoli, in ultimii 2 ani. Mi se pare absolut aiurea ca se doneaza unei institutii care primeste si bani destui de la stat si nici nu plateste impozite si taxe.

    • Mie imi place si titlul si articolul! Mi se pare un semnal de alarma procentul mic de romani care redirectioneaza cei 2%! Mereu ne plangem de sistem si ca nu putem schimba lucrurile, dar si cand putem face asta, ignoranta isi spune cuvantul! Cat despre biserica….as vrea sa vad si eu un raport detaliat cu ce se intampla cu banii redirectionati, exact asa cum a pus la dispozitie si Salvati Copiii! Si in plus…Dumnezeu nu cred ca se supara ca dam o sansa la viata unui copil de exemplu, in loc sa mai punem o caramida la ridicarea Catedralei mantuirii neamului..

    • Din pacate e trist ca in secolul in care ti-ai propus sa faci astfel de demersuri sunt oameni care sar in sus ca ai sugerat ca fondurile sa fie directionate si catre cele lumesti. Acesti oameni plini de iubire fata de aproapele sau precum invataturile primite in biserica pe care probabil o frecventeaza sunt primii care se arunca sa taie aceasta actiune si sa o redescrie ca o actiune impotriva bisericii. „cum ti-i permis asemenea titlu?” pe bune? Despre ce vorbim de fapt aici?
      Cum ar fi sa facem un efort sa le dam o sansa copiilor si sa nu ii primim pe lumea asta intr-un mediu ostil vietii, ca hai sa ii spunem pe nume: asta ii asteapta in maternitatile din tara in momentul de fata. Ne mor copiii cu zile in spitale mizerabile si grija voastra e ca sunteti un pic lezati de adevarul din cifre? Nimeni nu e impotriva nimanui aici. Daca vreti sa sustineti un demers, ok, fiecare alege ce sa faca cu banii lui. Dar nu deturnati vocal treaba asta, pana una alta nu se moare in biserici iar sanatatea copiilor are prioritate, asa ca hai sa facem ceva in privinta asta.

    • Copiii nu mor pentru ca unii decid sa doneze cei 2% bisericii. Daca te simti mai bine considerand ca biserica este de vina poti s-o faci, dar sistemul de sanatate nu sta in aia 2%, e nevoie de mai mult pt a putea schimba tot ce e in neregula. Nu inteleg de ce hotii de la putere nu sunt in egala masura la fel de vinovati. Pe ei i-ai lasat deoparte de parca ar fi putut influenta prea putin.

    • Draga ALINA,

      mi se pare incredibil ca nu intelegi mesajul acestui articol si tragi la raspundere pe cineva care incearca sa traga un semnal de alarma! E adevarat ce spui tu, nu biserica este de vina, copiii mor si din cauza unor oameni ca tine (si ca multi altii de altfel) care decid sa doneze 2% bisericii, in loc sa incercam sa facem conditii mai bune in locuri in care pana la urma se salveaza vieti! Nu a sustinut nimeni ca cei 2% vor schimba sistemul de sanatate, dar clar vor ajuta! Vorbesti de hotii de la putere? Uita-te la gramada de hoti din Patriarhie si din tot sistemul ortodox (mare atentie, nu am spus TOTI). In plus, imi poti da un exemplu de raport detaliat a cum se folosesc acesti bani de catre Patriarhie, asemanator a ce am vazut din partea Salvati Copiii? E adevarat, suntem in Saptamana Mare…dar ma indoiesc, zau, ca Dumnezeu o sa se supere ca ne intoarcem atentia si catre cele lumesti, mai exact la salvarea de vieti in spitalele din Romania!

    • Draga printesa,

      Te citeam cu drag dar vreau sa iti zic ca gresesti in cazul asta. Chiar daca AIA 2℅ s-ar dona la alte fundatii tot AIA ar fi. Si fndatiile si ong-urile sunt corupte si multi bani se scurg PE unde nu trebuie. Intr-o tara civilizata trebuie si biserica si spital dar nu e vina bisericii de cum sunt spitalele. Poste ar trebui ca bor sa gestioneze si spitalele si asa vor si ele ca si bisericile. Idea este ca bani la sanatate sunt destui dar se fura. Asa ca va rog mal mullta informare. Este un asa atac in ultimul timp la adresa bisericii si nu stiu CE motive ascunse sunt. De CE nu se zice vrem spitale nu stadioane de fútbol si ptr. Toate relele ne luam de biserica. Fiecare cu treaba luí si fiecare in patratica luí sa isi FACA treaba. In cazul spitalelor e de datoria ministerului sanatatii da le doteze cum trebuie.

    • Exact, Alina, perfect de acord! Ina rticol s-au pus lucrurile in antiteza de parca fiecare om are 2 optiuni – sa doneze spre Biserica sau spre salvarea copiilor. Uite ca nu sunt de acord cu asta. Si este chiar Biserica cea mai mare problema din tara? Te invit pe sectie unde sunt rezidenta, la un centru de ingrijiri paleative din Cluj, unde oamenii pot sa moara in liniste si intelegere si cu niste doctori si asistente minunati si calzi si care le alina medicamentos si nu numai ultimele clipe din viata – centrul SF Nectarie. Este finantat 100% din fondurile Bisericii. Sotul meu e secretar la o scoala privata care are ca elevi doar copii sau adulti care au renuntat la scoala si li se ofera o a doua sansa. Toti profesorii sunt voluntari, toate materialele gratuite, au si cantina unde hranesc oamenii cu probleme reale (dupa anchete sociale) iar direcoturl si cei cativa angajati au niste salarii derizorii. Finantat complet de Biserica. Sunt doar 2 exemple unde sunt implicata persoanl si nu sunt singurele de acest gen. Bisericile (nu toate, dar nu inseamna ca nu exista, ci ca nu le-ai cautat) sunt pana una alta centre de intr-ajutorare a oamenilor – asta dincolo de discutia cu viata de dincolo. In urma cu 5 luni am reusit sa strangem, prin intermediul oamenilor de la Biserica, prin strangeri de fonduri si multa munca 10000de euro pt un baietel bolnav de cancer. E putin lucru?

    • Adela, daca te referi la Fundatia Christiana – e intr-adevar un exemplu excelent despre ce poate face Biserica daca vrea. Dar cred ca au si proiecte prin fonduri europene, norvegiene, asa ceva.
      Mi se pare ca ce reusesc foarte bine cei de-acolo e sa foloseasca oameni cu suflet, bunii crestini daca vrei, ca voluntari in folosul celor care ua nevoie, si asta e deja mare lucru.

    • Din nefericire,oamenii mor indiferent de „saptamana” si asta nu e mereu o intamplare nefericita, se intampla din cauza dotarilor necorespunzatoare din spitale.Mi se pare suficient ca biserica e scutita de taxe si impozite, dupa parerea mea, chiar prea mult, dar nu intram acum in astfel de polemici. DUMNEZEU NE DA, DAR NU NE BAGA IN TRAISTA! Mai tine si de noi…

    • Dragă Alina! În fața lui Dumnezeu dovedești credință dacă îți ajuți și îți iubești aproapele. Consider că e mai justificat sa donezi banii pentru a salva viața micilor semeni decât Bisericii careia oricum îi dăm într-un an mult mai mult decât suma provenită din cei 2 %. Și nu e vorba de revoltă împotriva Bisericii nicidecum; ci de revoltă pe modul în care se administrează banii… Menționez că sunt crestin ortodox practicant

    • Îţi mulţumesc Prinţesă pentru articol.Mi-ai deschis ochii.În fiecare an donam cei 2% bisericii.Habar nu am de ce ,fiindcă rămâne vorba între noi nici măcar nu o frecventez.

    • Sunt de acord, lucrurile nu se exclud, se completeaza. Deja mi se pare ca te legi f mult de Biserica, tocmai pentru a incuraja alt comportament ( avand in vedere ca acum e la moda sa fii impotriva Bisericii). E mare pacat sa vorbesti despre lucruri pe care nu le intelegi.

    • Cata vreme biserica isi construieste turnulete aurite si-si cumpara mertzane din banii platiti de mine (atee care nu a calcat niciodata intr-o biserica) catre stat prin impozite si taxe, si are ca domeniu principal de activitate evaziunea fiscala, mi se pare ca ar trebui sa aiba bunul simt de a tacea din gura, daca nu pot renunta la a fi atat de lacomi nici macar pret de astia 79 de lei, sa-i indemne pe crestini sa-i doneze catre ceva util societatii. Altfel, cand voi crestinii veti fi singurii sustinatori financiari ai bisericii cum ar fi si normal, puteti sa comentati despre cum nu avem noi dreptul sa spunem nimic rau despre aceasta institutie. Cel mai mult imi place la voi cum cereti de la altii respect, dar omiteti sa respectati oamenii pentru care saptamana asta e una ca oricare alta, si pentru care o viata de om e mai importanta decat o burta de popa.

    • Pana una alta din banii tai sunt intretinuti si puscariasii in conditii decente si isi platesc vacantele si excursiile si tot ce mai vrei politicienii, de chestia asta nu te doare?

  2. Am completat formularul, urmeaza sa il pun la posta azi sau maine. Ce vreau sa-ti spun din perspectiva omului care doneaza atat la Biserica, cat si la ONGuri este ca la Biserica e mult mai simplu,poate de asta doneaza mai multi. De cate ori intru acolo e cutia si e usor de pus. La organizatiile astea in schimb sunt conturi bancare. Iar pe mine daca ma trimiti la banca m-ai pierdut de musteriu. Ar trebui sa faca in asa fel in cat sa se poata dona si direct si prin sms. Pe internet nu ma ajuta prea mult ca nu folosesc card.

    • Dragă Lia,

      Îți mulțumim foarte mult pentru susținere! Exista posibilitatea de a dona și prin SMS pentru Salvați Copiii, pentru aceeași cauză – dotarea maternităților cu echipamente medicale. Puteţi dona lunar 2 euro, trimiţând la numărul 8844 un SMS cu textul SALVEZ. Numărul este valabil în reţelele Orange România şi Vodafone România.

      Mii de mulțumiri!
      Echipa Salvați Copiii România

    • Am trimis acum, mi se pare f putin 2 euro pe luna. Se poate trimite de mai multe ori de pe acelasi numar? Multumesc

    • Banca nu nu nu! Dar dupa Paste o sa iau legatura cu un reprezentant al lor sa donez direct la sediul lor. Multumesc ca ai ridicat aceasta problema

    • Buna ziua! Un sistem mai facil pentru depunerea declaratiilor? La Finante e nebunie la ghisee, iar cu Posta Romana, Printesa stie mai bine cum e. In alta ordine de idei, eu donez lunar cei 2€ si sper din tot sufletul sa ajungeti si la Craiova, la Spitalul nr. 1. Am nascut acum cateva luni acolo si era sa mor din cauza complicatiilor post-operatorii datorate conditiilor de acolo.

    • Bună ziua, Alexandra!

      Din păcate, în acest moment statul nu pune la dispoziție niciun sistem mai facil pentru depunerea declarațiilor. ANAF mai pune la dispoziție și serviciul „Spaţiul privat virtual” despre care se pot afla mai multe informații la: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/Inregistrare_persoane_fizice

      Cît despre Craiova, în aprilie 2014 am donat Spitalului Județean din oraș un incubator performant și un monitor de funcții vitale (valoare totală de 12.300 de euro). Tot in Craiova am ajuns și la Spitalul Clinic Municipal Filantropia, unde am donat un incubator de terapie intensivă (15.000 euro). Facem tot ce ne stă în putință pentru a duce cât mai multe echipamente medicale spitalelor. Știm că nevoile sunt mari.

      Tocmai de aceea sprijinul oamenilor este atât de important. Fiecare formular contează!

      Mulțumim!
      Echipa Salvați Copiii România

    • Foarte bine ca ati adus in discutie posibilitatea completarii on line.
      Nu am timp si urasc sa stau pe la ghisee, de asta iubesc internetul. Am activat de vreo luna-doua spatiul privat virtual de la ANAF dar uitasem de el, nefiind familiarizata cu el. Citind comentariul dvs mi-am amintit , am intrat si am completat intr-un minut declaratia 230 , e usor .

      Recunosc ca sunt dintre cei care, din comoditate , nu redirectionau cei 2% , pt ca urasc birocratia dar si pt ca nu am incredere nici in stat, dar nici in ONG-uri si alte organizatii . De data asta am vrut sa incerc o schimbare , sper sa fie una buna.

      Felicitari pt initiativa, Printesa !

      Haideti sa nu uitam ideea buna cu a ajuta niste copii , si sa nu o transformam in dispute non-constructive . Indiferent ce crede fiecare , haideti sa facem abstractie de diferentele de opinii si sa incercam impreuna sa ajutam cum putem sau pe ce cale preferam fiecare !!

    • Eu cred ca declaratia se poate trimite si printr-o firma de curierat, nu doar prin Posta Romana doar ca e mai scump un pic (10-15 lei un plic). Curierul vine acasa si iti preia plicul.
      Ideea e sa ai confirmarea de primire, adica cineva de la Adm Financiara sa semneze de primirea plicului.

  3. Nici macar nu exista in DEX cuv. „doctorita”. Si ce legatura are donatia cu credinta? Adica hai sa dam 2% sau whatever ca sa ne asiguram un loc in rai? Nu in asta consta credinta. Ciudata gandire pt o viitoare „doctorita”.

    • Bai, nu va mai contrati! Discutia e cu totul alta aici! Eu am printat 10 formulare cu care ma duc in dinti la ai mei de Pasti si pana nu semneaza nu mananc friptura( ai mei inca lucreaza). Am dat linkul celor de la Salvati Copiii si in birou si sotului, sa-l dea si el in birou. Donez si 2 euro lunar si ii sprijin si pe cei de la World Vision in demersurile lor. Daca doneaza 1 milion de oameni cate 2 euro lunar se strang 2 milioane de euro, corect? LUNAR. Suntem multi, TOTI avem telefoane mobile, nu trebuie sa doneze Becali 500 de mii de euro ca sa se simta diferenta, putem face noi, oamenii normali, lucruri extraordinare din gesturi marunte. Atat.

    • Îți mulțumim tare mult pentru susținere, Roxana! Dacă ai nevoie de ajutor pentru depunerea formularelor, te rugăm să ne contactezi la feedback@salvaticopiii.ro
      În cazul unui număr mai mare de formulare, un voluntar Salvați Copiii poate veni să le ridice și apoi ne ocupăm noi de trimiterea către ANAF.

      Mii de mulțumiri!
      Echipa Salvați Copiii România

  4. Unde imi donez banii munciti cu greu e probleme mea si doar a mea. Nu are dreptul sa ma judece nimeni daca eu hotarasc sa-i dau la vreo biserica sau fundatie care apartine unei biserici, urmand ca aceasta din urma sa-i distribuie cum crede de cuviinta, catre cauzele pe care le patroneaza. Fiecare face ce doreste cu banii proprii.

    • Dar dacă viata copilului tău ar depinde de un incubator și nu ar dispune de el deoarece nimeni nu a donat pentru achiziționarea lui pe același principiu ca al tau ca e problema lor și doar a lor cui donează cum ar fi?nu te gândi la asta pentru ca ar fi groaznic, iti spun sigur.fetita mea a stat 2 luni intr-un incubator și le mulțumesc celor de la Salvati copii si celor care au donat pentru achiziționarea lui.acum datorita lor am copilul langa mine si este perfect sănătos.nu cred ca Printesa judeca pe cineva în acest articol, doar încearcă sa ne deschidă ochii ca este mai multa nevoie de acesti bani in alta parte decat la biserica.dar puțin realizeaza lucrul asta pana nu se lovesc de el.nici eu nu am constientizat pana în ziua in care am nascut un copil de 920g.oameni buni va mulțumesc din suflet ca dati micilor luptatori o sansa la viata.si eu donez cei 2 euro lunar pentru Salvati copii si cand voi reveni la servici voi dona si cei 2%

    • Sa nu se înțeleagă greșit, si eu ma rog si ii mulțumesc zilnic lui Dumnezeu ca sunt convinsa ca si El ne-a ajutat sa ne bucuram de fetita noastră în fiecare zi.dar Dumnezeu nu are nevoie de donatii pentru a-si da seama ca suntem credincioși,în schimb uneori viata copiilor noștri depinde de donatii.iti mulțumesc Printesa ca faci cunoscuta aceasta cauza!

    • Pe bune ca daca ar fi scris concret sa nu redirectionam catre Biserica pentru ca mai marii ei isi bat joc, nu as fi considerat titlul unul nepotrivit.

    • Dragă Alexandra,

      Ne bucurăm tare mult că micuța ta a beneficiat de incubator și că acum este sănătoasă! Îți mulțumim tare mult pentru acest comentariu, astfel de mesaje ne dau putere să continuăm lupta noastră pentru dreptul la viață al copiilor. Îți mulțumim mult!

      Cu bine!
      Echipa salvați Copiii România

    • „Dar dacă viata copilului tău ar depinde de un incubator și nu ar dispune de el deoarece nimeni nu a donat pentru achiziționarea lui pe același principiu ca al tau ca e problema lor și doar a lor cui donează cum ar fi”
      Redistribuirea celor 2% este un drept al nostru si fiecare este liber sa ii doneze asa cum considera necesar.
      STATUL ARE OBLIGATIA SI RESPONSABILITATEA SA CONSTRUIASA, RENOVEZE, DOTEZE SI UTILEZE SPITALE nu ONGurile sau Biserica sunt responsabile ca spitalele sa fie utilate si dotate corespunzator cum nu este nici restul populatiei prin urmare daca copilul meu nu dispune de incubator sau de patut corespunzator varstei nu o sa dau vina pe sora mea ca a decis in ultimii 5 ani sa directioneze cei 2% pentru salvati animalele sau pe prietenii care au decis sa doneze unei aociatii care se ocupa cu evenimente culturale si nu unui ONG care ar fi putut dona spitalului un incubator sau unei maternitati un ecograf performant. Am sa dau vina pe guvern ca este incompetent, corupt si criminal
      De ce nu ne legam si de cei care doneaza pentru animale sau pentru cultura? Sigur copii nostrii sunt mai importanti decat animalele unora (sau ale nimanui) sau setea de cultura a altora. Pentru cei curiosi un articol despre distributia bugetara gasit la o simpla cautare pe google aici http://www.kishiniov.eu/ro/vreti-spitale-nu-catedrale-va-zice-mosu-unde-e-banii/ , cu voia printesei binenteles,

      “doar încearcă sa ne deschidă ochii ca este mai multa nevoie de acesti bani in alta parte decat la biserica” intamplator BOR pastoreste un numar mare de centre, unitati medicale si de ajutorare a celor mai tineri sau mai batrani detalii aici http://map.patriarhia.ro/ toate acestea necesita bani deci si aici este o mare nevoie de bani un scurt articol despre spitatele contruite de biserica aici http://www.activenews.ro/stiri-social/Un-ziarist-demonteaza-manipularea-cu-spitale-vs-catedrale-in-mai-putin-de-1-MINUT-Stiti-cate-institutii-medicale-a-construit-Biserica-in-ultimii-ani-Raspunsul-AICI-126673

      Din spusele Printesei 80% din cei 1/3 din oamenii care redirectioneaza cei 2% doneaza Bisericii, deci sa zicem un 26% din populatia care are venituri doneaza catre un cult crestin.
      In loc sa ii atacam pe aceia care au ales sa isi exercite dreptul donand catre Biserica (care – culmea – are spitale, scoli, centre de asistenta sociala in gestiune unde oamenii sunt tratati ca niste oameni si nu ca niste vite ) oare nu ar fi mai productiv sa facem o campanie pentru ceilalti 66% care aleg s nu completeze formulare sa doneze catre ceva, SMURD, salvati copii, salvati batranii (si ei sunt importanti dar multi aplica principiul ei si-au trait viata) si de ce nu Biserica?

    • Eu cred ca ar fi bine sa ii incurajam pe fumatori sa doneze catre Salvati Copiii. Sa renunte la fumat, iar cei 300-400 RON pe care ii cheltuiau lunar pe tigari sa fie investiti in incubatoare si alte obiecte necesare in spitale. Cum ar fi? Castiga si spitalele fonduri impresionante, sunt si fostii fumatori mai sanatosi dupa ce renunta la fumat, toata lumea castiga. A, nu ar fi corect sa ii presam pe fumatori sa dea banii pe ce consideram noi important? Pai atunci de ce ii judecam pe cei care doneaza Bisericii? Nu este suficient ca oamenii platesc asigurari de sanatate lunar? De ce nu se cumpara din acei bani incubatoare?

    • Bineinteles ca e alegerea ta. Si sper ca nu ”problema” ta 🙂 . Articolul este doar un indemn de a dona pentru o cauza frumoasa care are nevoie de sustinerea noastra si nicidecum nu ti-a pus Printesa pistolul la tampla sa donezi acestei fundatii.
      Si oricum lumea te judeca indiferent daca donezi pentru copii, biserica, homosexuali, sport sau orice altceva pentru ca acesta este rostul ”lumii” 🙂

  5. Foarte bun titlul, pentru ca si eu cred ca lumea ar trebui sa doneze pentru lucrurile importante cum este sansa copiilor la viata, asta daca nu cumva banii donati la biserica se duc la copiii nevoiasi care primesc ajutor prin biserica ( exista si asa ceva). Oare chiar doneaza cineva pentru viata de apoi ? ca mi se pare ca o spaga. Donatia trebuie facuta dezinteresat fara a astepta ceva in schimb. Normal ca lumea are libertatea sa doneze acolo unde crede ca e important, dar e perfect in regula sa atragi atentia celor care nu stiau de Salvati copiii si de ce pot face ei cu ajutorul tuturor. Respect pentru ei si pentru munca lor.

  6. am dat deja cei 2% la fundatia FARA despre care ai scris in urma cu cateva saptamani. in 2017 o sa`i redirectionez catre Salvati Copiii.
    legat de faza cu biserica, ce sa zic, eu nu cred in nimic in afara de legile statului si bunul simt, asa ca de cand a aparut programul asta cu 2% am dat tot pentru Smurd si alta asociatie care ajuta copiii cu autism dar in fond e treaba fiecaruia ce face cu banii aia, ii doneaza oricarei cauze i se pare mai aproape de sufletul lui.
    vad ca ai destui cititori credinciosi asa ca psihologic nu`i o abordare buna sa zici ca e nepotrivit sa dea cei 2% bisericii ci fundatiei Salvati Copiii. e mai eficient sa`ti sustii cauza fara sa „patezi” alta varianta destul de populara printre romani.

  7. Ciudat cum ne amintim de Dumnezeu doar la ananghie, doar sa-I cerem, rar (spre niciodata) sa-I multumim…Ciudat cum inghitim pe nemestecate ideea asta ilogica „ori -ori”. Ori ai spitale (sau nu) ori ai credinta. Ar fi interesant un buget de venituri si cheltuieli al Ministerului Sanatatii. Pe ce se duc banii? Aia care ti se iau automat si obligatoriu din leafa. Cu ce e de vina Dumnezeu ca ministerul sanatatii are buzunare largi si niciodata pline?
    iarasi se deviaza atentia de la problema reala – proasta gestionare a banilor, sau, pe romaneste: furtul! – spre o situatie fictiva, ce nu are nicio legatura cu problema in cauza – de ce avem crwedinta, de ce ne rugam, de ce mergem la biserica, sau si mai si, oh! oroare! de ce donam Bisericii. Chiar credei ca s-a dus BOR sau whoever la ministru sanatatii, la prim-ministru sa-i spuna „lasa spitalele, da-mi mie”? Si nu, nu cred ca donatiile sunt raspunsul. Ar fi mai utila o transparenta a veniturilor si cheltuielilor fiecarui minister. Ar fi mai utila presiunea populatiei. Ar fi maiutil sa stie ca ii urmarim, ca ii supraveghem, ca vrem si sa stim exact unde se duc banii nostrii. Ar fi mai util sa traim intr-o adevarata „demos kratos”. Sau putem sa ramanem asa cum suntem si sa dam vina pe Dumnezeu,biserica, popi si pe cei ce inca mai cred in Dumnezeu.

  8. La intrebarea „Ce conteaza mai mult, viata sau sufletul dupa moarte?”, raspunsul ar trebui sa fie „Viata dupa moarte”. Nu cred ca isi doreste cineva sa fie fericit aici si nefericit in viata de dupa, adica sa ajunga in iad.

    Daca suntem crestini, inseamna ca credem ca existenta pe pamant este trecatoare si ne ingrijim de viata de apoi. Incercam sa facem ce tine de noi sa fim primiti in Imparatia lui Dumnezeu. Unul din lucrurile pe care le facem este si ajutorul oferit semenilor nostri. Facem milostenie si ne implicam in asemenea cazuri pentru ca ne dam seama ca Dumnezeu ajuta pe om si prin alti oameni, deci si prin noi.

    Nu e „Biserica vs. Spitale”. Putem ajuta ambele. Important e sa dorim. Chiar si 10 lei pe an sunt de folos. Daca am da TOTI 10 lei pe an, cum ar fi?..

    • Viata de dupa moarte nu e o certitudine, pe cand nevoia stringenta de a ajuta copiii sa traiasca este, mai ales cand e clar ca banii fac diferenta dintre viata si moarte.
      Nu ar trebui sa ajutam pe cei in nevoie doar pentru a ne asigura ca ajungem in rai. Oamenii cu adevarat buni ajuta fara sa astepte ceva in schimb.

    • Exact. Nu a zis nimeni sa donezi ca sa construiesti o Biserica daca tu nu iti doresti Biserica, dar Biserica finanteaza numeroase proiecte de binefacere. E foarte simplu sa provesti problema din perspectiva ta deja aleasa. Dar cine e contra Bisericii a incercat vreodata sa gaseasca o Biserica si un preot cumsecade? Sa vada si ce face ea bine? Pentru ca daca raspunsul este nu, e ca si cum ai spune „Nu imi place ciocolata!” fara ca tu sa fi gustat vreodata din ea.

  9. Mi-ar placea foarte mult sa existe initiative locale care sa poata fi sprijinite, directionand cei 2% sau donand altfel.
    De exemplu, daca locuiesti in Satu Mare, nu te ajuta cu nimic ca sunt dotate clinici din Cluj, Timisoara sau Roman. Adica eu cred ca oamenii ar dona mai mult daca ar vedea rezultate in comunitatile unde locuiesc.
    Eu locuiesc in Cluj, sunt prezente aici o multime de ONG-uri, toate merita sprijinite, toate fac treaba buna pentru personae sau grupuri vulnerabile, lucrurile merg bine. Dar nu stiu daca la fel simt si cei din Marghita jud. Bihor, de exemplu, unde nu investeste nimeni nimic. Cred ca asta descurajeaza.
    Si mai e ceva – in orice fel de servicii, in jur de 65 – 67% din bani merg pe salarii, inca vreo 10% pe administratie, si abia cu restul se face ceva. De acord ca ong-urile au nevoie de angajati, sediu etc, dar parca e mai usor sa ma duc sa fac cumparaturi lunar unei familii nevoiase. Asa vad cei mai multi oamnei, cred eu.
    Oricum, orice ong are mai mare nevoie de cei 2% decat Biserica.

    • Dragă Cristina,

      Te rugăm să ne permiți să facem câteva precizări:

      – suntem siguri că există o mulțime de inițiative locale, dar probabil că unele dintre ele fiind mai micuțe nu sunt prea bine cunoscute. De exemplu, anul trecut românii au redirecționat 2% din impozitul pe venit către 83.784 de entități (conform datelor ANAF).

      – programul de dotare a maternităților cu echipamente medicale are impact și asupra comunităților locale de mici dimensiuni. Vom lua exemplul dat de tine: Marghita, județ Bihor. Aici, Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” are nivel de ierarhizare 1a. Printr-un ordin al Ministrului Sănătății din 2002, maternitățile sunt clasificate în funcție de dotare și de competențe, în maternități de nivel I, II si nivel III. Cele de nivel II și III sunt cele din orașele mari, care au un numar mai mare de nașteri, o echipă medicală pregătită să lucreze în terapia intensivă neonatală. Astfel, conform protocolului, cazurile de extremi prematuri sunt transferate către maternitățile de grad 3, acolo unde pot fi îngrijiți corespunzator. Același lucru se aplică și în cazul Spitalului din Marghita, care spuneam ca are nivel 1a. Astfel că este important pentru comunitatea din Marghita ca spitalele din Oradea și Zalău, cele mai apropiate orașe, să fie echipate corespunzător. Salvați Copiii a ajuns cu echipamente medicale în octombrie 2014 la Spitalul Județean de Urgență Zalău (am donat un bilirubinometru, un Neopuff și un pulsoximetru) și la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea (am donat un bilirubinometru, un pulsoximetru neonatal și un monitor de funcții vitale). Firește că ar fi ideal ca orice spital din România să aibă toate echipamentele necesare, dar drumul până acolo este foarte lung.

      – în ceea ce privește folosirea fondurilor, Salvați Copiii respectă următoarea regulă: din fiecare 10 lei donați, cheltuim 9 lei direct în beneficiul copiilor și folosim restul de 1 leu pentru a atrage alți 10 lei. Aceasta este politica internațională respectată de toate statele membre Save the Children.

      Mii de mulțumiri!
      Echipa Salvați Copiii România

    • Va multumesc pentru informatii. Ma bucur tare ca asta e strategia voastra si ca exista prioritizare. E important pentru mine si presupun ca si pentru altii sa-mi fie clar ce se face, dupa ce standarde etc. Am directionat spre voi 🙂
      Cristina

  10. nu cred ca ar trebui sa se transforme acest post intr-o polemica inutila contra bisericii. Eu personal nu am legatura cu biserica, nu ma intereseaza, dar e pacat de initiativa sa se piarda din vedere scopul ei, acela de a salva vieti.

  11. Vad ca multi s-au luat de titlu. Mie nu mi se pare cu nimic deranjant, doar ca eu cred ca oamenii nu doneaza/merg la biserica din grija pentru sufletul lor dupa moarte, ci pentru sanatatea si bunastarea lor si a celor apropiati din timpul vietii.

    Eu consider ca bisericiile au fost destul ajutate, intotdeauna. Sunt multi oameni care dau bani la biserici, prin toate formele. Sunt de acord ca macar redirectionarea impozitului sa fie data spre alte directii.

    O sa redirectionez si eu impozitul meu, o sa il redirectioneze si sotul. In alta ordine de idei, eu cred ca statul nu mai are nicio intentie sa faca nimic tocmai pentru ca vede ca se agita altii pentru solutionarea problemelor. De ce nu face statul? De ce nu se iese in strada pentru asta? De ce sa mai platim noi inca o data modernizari din spitale cand ei oricum ne rup cu impozite de toate felurile?

  12. Noi donam lunar la Salvati Copii prin SMS. Daca vrei poti sa donezi 2 euro lunar, constant nu doar atunci cand vine Craciunul/Pastele si vrei sa „cumperi” o spalare de pacat , restul sunt scuze. Cat despre biserici…simt o inversunare de bun augur insa ea nu este indreptata impotriva CREDINTEI. Cati dintre voi, care va gasiti sa faceti analiza pe text, ati donat vreodata ceva unei cauze nobile si nu doar la biserici ? Putini avand in vedere nr. mare de biserici…Amin.

  13. Cat de naivi sunt cei care cred in viata de apoi! Care se cred credinciosi, mergand la biserica si dand bani la preoti. Sa fii credincios inseamna sa crezi in Dumnezeu, nu intr-o institutie corupta (poate cea mai corupta) si sa-ti iubesti si ajuti semenii, pe cei care au nevoie intr-adevar, nu pe preotii care pretuiesc atat de mult bunurile pamantesti, incat scopul lor in viata este sa conduca masini de zeci de mii de euro (poate ca ei stiu mai bine ca nu exista viata dupa moarte si de aceea isi doresc sa profite cat mai mult de o viata cat mai luxoasa). E adevarat ca nu toti sunt asa, poate ca exista 10% care chiar sunt credinciosi cu adevarat si chiar il iubesc pe Dumnezeu si pe semenii lor, desi cred ca sunt optimista cu procentul asta. De aceea multi oameni nu mai merg la biserica, nu pentru ca nu sunt credinciosi. Mie nu mi se pare corect ca statul sa finanteze biserica din banii nostrii, mai ales ca aceasta nu plateste nici un fel de taxe; oameni buni, treziti-va la realitate! deschideti ochii si vedeti ca o parte foarte mica din banii ce ajung la biserici se intorc la cei care au nevoie de ei.

    • Ajutorul pentru cei care au murit constă în parastase, nu în dat bani la biserici.

      Nici nu ştii cât ajută psihic credinţa în viaţa de apoi şi sentimentul că păstrezi o conexiune cu cei care au murit prin intermediul parastaselor.

  14. Aberant! Sunt atatia preoti si lacasuri de cult ce ajuta copii! Mai interesati-va! Eu acolo as dona. Insa, desigur , si celor ce incearca sa faca ceva cu sistemul de sanatate. Adevarul e ca sunt prea putini bani pentru cate cauze ar trebui sustinute.

    • Cred in Dumnezeu, dar credinta mea in El nu are legatura nici cu banii, nici cu biserica.

    • Asa ceva… Intotdeauna stau si ma intreb de ce are lumea atata treaba cu cine in cine crede… De aia nu pot unii sa doarma noaptea, de preocupare de cat de (ne)credincios e vecinul?!

  15. Ioana, nu te lasa manipulata! Ai o inima mare, aceasta e un dar. Biserica se ocupa cu salvarea copiilor inca in viata, printre muuuulte altele. Cine nu frecventeaza cu adevarat biserica, nu stie ce e inauntru. E trist cat suntem de manipulati impotriva lui Hristos, care e Viata cea Adevarata. Iata cateva exemple concrete, reale, se pot verifica la fata locului:
    1. Radauti, http://sfantulleontie.ro/2/ aparut recent la emisiunea „Romania, te iubesc!”
    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/legi-fara-cap-pentru-copiii-fara-parinti-vin-inapoi-numai-paduchi-batuti-si-speriati-si-nu-i-putem-primi.html.
    2. Valea Plopului, tot ce face Pr Nicolae Tanase pentru copii, nu mai are nevoie de „reclama”.
    3. Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil de la Manastirea Sf Siluan Atonitul din Iasi: copii, tineri, adulti consiliati, unii salvati de pe treapta suicidului.
    4. Manastirea Piatra Fantanele (https://www.youtube.com/watch?v=oz9c4iw3hqw)
    5. Scolile ortodoxe (ex. in Bucuresti: Scoala Sfintii Trei Ierarhi).
    6. Spital ultramodern inclus in proiectul Catedralei Mantuirii Neamului: Casa Sfântul Apostol Luca – Centrul Social Medical, lnstituția va avea cabinete de consultații pentru diferite specializări, primări Urgențe, Imagistică, Laborator, dar și Bloc Operator și Terapie Intensivă.
    7. Mănăstirea Dumbrava, 90 de copii părăsiţi şi 80 de bătrâni abandonaţi de familii primesc adăpost şi alinare în căminele construite aici: http://ortodox.md/dumbrava-minunata-locul-unde-copiii-pierduti-de-stat-sunt-salvati-de-oameni-mari/

    Si altele, multe altele.
    Iar ceea ce e mai important, este rugaciunea – lucrarea de capetenie a Bisericii, care ajuta in chip nevazut lumea intreaga.
    Nu mare imi va fi mirarea cand cei din biserica vor dota si maternitatile cu cele de trebuinta,

    Insa…priveste diferenta intre Spitalul de stat Filantropia si Spitalul de stat Univesitar. Primul este lux, al doilea este…sub orice critica, o mizerie de nedescris in sectia de Lauzie. Exceptie face sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Universitar unde atat dotarile, cat si oamenii de mare calitate. Eu am nascut la Universitar si am avut copilul la Terapie, de aceea stiu. Am fost recent la Filantropia, este diferenta de la cer la pamant intre cele doua spitale. De unde vine diferenta? De la conducerea si administrarea spitalului. Sa nu dam vina pe Biserica, vina e in alta parte.

    • Exact, foarte corect spus. Am scris si eu mai sus cateva dintre actiunile sustinute complet financiar de Biserica pe care le cunosc personal, sunt mult mai multe.

    • Eu am fost voluntar la Valea Plopului . Va spun sincer ca nici dumnealui parintele N.Tanase nu stie despre cat de multe lucruri sunt in neregula si acolo si despre cat de mult se fura. Dumnealui se ocupa mai mult cu partea administrativa si are un numar de angajati care sa puna in practica ce trebuie. Iar la partea asta sunt multe probleme din pacate.
      Mai adaug si ca in mare parte ceea ce a realizat preotul Tanase la Valea Plopului si Valea Screzii se datoreaza donatiilor unor oameni ,organizatii,etc. Acesti oameni sunt romani ,dar si straini. Periodic vin masini din Germania,Grecia,Anglia
      Acesti oameni doneaza din proprie initiativa DIRECT catre aceste asezaminte,nu catre biserica.Din cate stiu eu ceea ce s-a realizat acolo nu are nicio legatura cu cei 2% donati catre biserica. Nu de acolo au provenit banii.

  16. Regret denaturarea mesajului, care e simplu si curat- ajutam, daca se poate, cu cat se poate. Iar Salvati Copiii este o organizatie in care am incredere, copilul meu a beneficiat la aceasta asociatie de cateva sedinte gratuite de terapie intr-o perioada in care devenise anxios.
    Nu stiu daca intrebarea/ titlu este retorica, a fost pusa pentru efectul cathy, sa ne scuture mental si sa citim articolul….si nici nu cred ca are importanta pentru demers.

  17. Cred ca unii dintre cei care au comentat aici (si nu numai) au interpretat cu totul gresit mesajul. As spune „ca de obicei!”, dar nu vreau sa fiu cinica. Este vorba de cu totul altceva, nu despre biserica! Este un manifest si un indemn intru ajutorare, atat de vehiculata de biserica si de ortodoxism! Daca-i mai cald afara asa..

    Anyway, eu am fost in concediu de crestere a copilului in 2015. Tot 230 il descarc si completez?

    Multumesc!

    • Dragă Ilinca,

      Ai fost în concediu de creștere a copilului întreaga durată a anului 2015? Căci în cazul acesta nu poți redirecționa 2% din impozit. Dacă însă ai avut venituri (din salariu) cel puțin într-o lună, poți redirecționa (completând formularul 230).

      Mii de mulțumiri!
      Echipa Salvați Copiii România

  18. Ca totul sa fie corect, cea mai buna solutie ar fi sa nu mai fim obligati sa platim acel procent din salariu catre CASMB…ca banii oricum nu ajung in spitale ci se pierd undeva pe la intermediari…iar acea suma sa fie directionata direct catre spitale…ooooo ce fine ar fi…e mult mai mare procentul decat 2%, iar romanul ar stii ca banii s-au dus directcla spitalul X, iar el cand ajunge in acel spital va sti ca si el a contribuit direct la scaunul sau masa sau medicamentele de care se foloseste…

    • În situaţia în care nu ai mai fi obligată să plăteşti acel procent din salariu catre CASMB nici Salvarea nu ar mai trebui să vină dacă ai un accident de circulaţie. Sau dacă faci infarct. Sau altceva.

  19. ioana te rog sa stergi comentarii mele 🙂

    am vrut sa scriu ca sunt perfect de acord la comentariul tau:

    „E trista realitatea pe care o descrie, e trist ce se intampla in maternitatile din Romania, e trist ca mor copii pentru ca banii se duc in alte parti. Uite niste lucruri mult mai triste decat propozitia scrisa de mine, indiferent de saptamana in care suntem.” nu stiu de ce s a dus in alta parte.

  20. „Doar o treime dintre români direcționează cei 2% din impozitul pe venit, restul de două treimi lasă aceși bani la stat, iar de acolo îi fură cu nonșalanță aleșii noștri. Procentul cel mai dureros nu e acesta, ci cel care urmează: 80% dintre cei care direcționează acești 2% trimit banii către biserică.”

    Din banii publici se distribuie fonduri si catre activitati culturale, teatre, filarmonici, concerte, meciuri de fotbal, intretinerea parcurilor, intretinerea detinutilor din inchisoare, viata luxoasa a politicenilor samd. Pana una alta niciuna dintre acestea nu a salvat vieti. Biserica da – numeroase centre pe care le finanteaza direct si integral (am zis si mai sus, un exemplu -Centrul Sf Nectarie Cluj, pe langa multe alte exemple). Si nimeni nu zice ca nu e bine sa se duca banii si la teatru, dar uite ca nu putem salva oameni avand teatre, si totusi teatrele intr-o societate isi au rolul lor bine definit. Si pana la urma tot faptul ca se distribuie banii spre Biserici e trist, nu faptul ca banii publici sunt gresit gestionati.

  21. Cred ca e mai trist cand cineva nu doneaza si nici macar nu isi pune problema celor 2% din impozit decat cel care ii doneaza, indiferent spre ce cauza. Poate cineva sa puna in balanta, ce e mai bine sa sustinem, introducerea incubatoarelor in maternitati sau sustinerea la scoala a copiilor care nu isi permit? Avem dreptul de a judeca pe cineva pentru alegerea facuta? A oprit pe cineva biserica din a dona spre un centru de acest gen? Atunci de ce sa le punem in antiteza? A dona 2% din impozit catre „Salvati copiii” are intr-adevar ca opus a dona catre biserici?
    Chiar era nevoie sa fie prezentate lucrurile asa? Eu sunt dezamagita de acest articol. Desi imi place in continuare cum scrii, nu consider ca ai fost justa in prezentarea situatiei. Mie mi se pare chiar ca ai adus un prejudiciu cauzei. Sincer.

    • Absolut de acord.
      Ioana, imi aduc aminte de campania pentru fetita care avea nevoie de o proteza si de cat de mult te-ai implicat si atunci. Si acum, ca si atunci, mi se pare contraproductiv sa le faci reprosuri unor oameni care decid sa sustina alte cauze.
      Fiecare om are dreptul sa faca ce vrea cu banii personali, sunt mii de cauze de sustinut pe lumea asta si absolut nimeni nu trebuie sa isi justifice alegerea. Si sa ii faci, voalat, tampiti pe cei care dau bani bisericii nu face decat sa starneasca reactii negative, nimanui nu ii place sa fie atacat din senin si sa i se mai si puna in carca sistemul defect de sanatate. De altfel reactiile la articolul asta sunt mai mult decat clare.

      Cum ar fi sa te acuze acum cineva pe tine ca din cauza ta a murit copilul lui de cancer, pentru ca tu ai ales sa donezi pentru incubatoare in loc de citostatice pentru copii.

  22. am zis sa nu scriu aici dar nu am putut sa ma abtin asa ca am ajuns la urmatorul compromis: nu o sa scriu opinia mea despre subiect, in schimb o sa dau niste cifre.

    s-a spus mai sus in mod repetat ca Biserica ortodoxa Romana are foarte mult activitati de binefacere, asa ca m-am gandit sa investighez cat la suta din veniturile sale anuale cheltuieste BOR pentru binefacere.

    mai intai, sa aflam cat a cheltuit in 2014 pentru astfel de activitati, din propriile spuse:

    „În ansamblu, pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică şi pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 87.365.322,13 lei și 106.906 euro.”
    sursa http://basilica.ro/sinteza-activitatilor-bisericii-ortodoxe-romane-in-anul-2014/

    asta inseamna aproximativ 20 de milioane de euro – atentie, sursa acestei cifre este chiar Patriarhia Romana, nu vreun site de atei denigratori

    acum, sa aflam cat sunt veniturile BOR intr-un an

    degeaba cautati pe internet, nu cred ca o sa gasiti.

    ce o sa gasiti insa este tot un comunicat de la Patriarhie in care se spune cati bani se aloca de la buget catre BOR – deci nu veniturile totale, ci DOAR DE LA BUGET.
    suma asta exclude veniturile din administrarea averii bisericii, care e pe undeva la 3 MILIARDE de euro, plus donatii de la credinciosi plus cine stie ce alte surse are

    deci: cat primeste de la STAT biserica ortodoxa romana?

    nici aici nu se stie sigur: a fost o discutie in 2013 intre ASUR si BOR in sensul ca BOR zicea ca primeste 0.4% din PB, dar apoi s-a razgandit si era de fapt 0.4% din buget (adica vreo 0.14% din PIB) si naiba stie cat este de fapt cifra
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14173579-asociatia-secular-umanista-langa-sumele-anuale-din-bugetul-stat-biserica-primeste-fonduri-pentru-plata-profesorilor-religie-preotilor-din-sanatate-pentitenciare-armata.htm

    ultimul comunicat de pe site-ul Patriarhiei zice de 0.2% din Buget sau 0.08% din PIB
    http://basilica.ro/asur-incearca-din-nou-sa-dezinformeze/

    PIB-ul romaniei este vreo 150 miliarde de euro, deci conform propriilor lor spuse, BOR primeste de la stat 120 de milioane de euro

    reamintesc, asta este o estimare la limita superinferioara, pe baza spuselor BOR, si nu include donatiile de la credinciosi si veniturile din administrarea averii bisericii (aprox 3 miliarde de euro, la un randament de 1% pe an mai inseamna inca un minimum minimorum de 30 de milioane

    din donatii, cine stie cat se aduna, tot biserica zica ca 80% din costurile pentru constructia de biserici este acoperita de credinciosi, deci va dati seama

    DECI:
    un minim minimorum de venituri estimate pt biserica fara contributiile de la credinciosi este 150 de milioane de euro pe an

    din care cheltuie 20 de milioane pentru activitati de binefacere

    adica 13%.

    daca ne luam dupa ateii de la ASUR, care au estimat venituri numai de la STAT in 2013 de vreo 550 de milioane, procentul asta scade la vreo 3%-4% si probabil se apropie de cifra reala luand in calcul toate veniturile anuale ale bisericii, nu doar cele de la stat.

    Concluzia mea e ca afirmatia ca „Biserica face foarte multe activitati de binefacere” nu se sustine cu cifre.

    face infim de putine fata de cate ar putea sa faca, avand in vedere cantitatea ENORMA de bani de care dispune in fiecare an.

    • Si de ce e pusa doar Biserica la zid? De ce biserica si nu orice altceva? De ce biserica, ce face totusi ceva, si nu de exemplu organizarea de concerte care chiar nu salveaza nicio viata si nu ajuta direct pe nimeni? Ba chiar se intampla ca la un anume concert anul trecut au murit arsi niste oameni nevinovati.

    • ROBO – e cel mai bun comentariu sustinut cu cifre pe care l-am citit de mult timp incoace! Restul….e can can! 🙂

    • Asta cu referinta la Colectiv e cea mai tare… si a venit neinvitata, if you get the irony.

    • 1. Supozițiile cu donațiile făcute de credincioși sunt nepotrivite într-un context așa-zis documentat.
      2. As vrea sa vad și eu un fluturaș de salariu unde apare suma virata către Bor
      3. Oare cei care se plâng de absenta taxelor de care e scutita biserica, au cumpărat vreo lumânare neimpozitata?
      4. Poate fi considerat abstract subiectul veșniciei după moarte, însă moartea e singura certitudine și dacă e adevărat… oare ce ne facem atunci?

    • 1. Nu am dat nici o cifra ref la donatii pt ca nu am gasit nici o cifra.
      Dar donatiile exista si sunt semnificative – insasi biserica spune ca 80% din costul constructiilor de biserici vine din donatii, deci cu siguranta nu sunt mici.

      Asa ca nu stiu la ce supozitii te referi, ca nu am facut nici una.

      2. si 3. – Nu inteleg la ce te referi.

  23. Daca toata lumea care pierde vremea sa apere BOR (si eu cred in Dumnezeu si consider ca asta nu prea mai are legatura cu BOR de multa vreme, for the record) si-ar „pierde vremea” completand formularul ala si avand grija sa ajunga banii undeva unde sa aibe sens, ce bine ar fi. Eu donez cei 2% spre ONG-uri pt animalute. Pentru copilasi donez lunar prin alte metode.
    Dar sigur ca ar fi bine ca inca o biserica sa-si mai aureasca turla, de ce nu…

    Go, Ioana, go!

  24. Sa gandim logic. Viata aici inseamna 60-70 ani ( oprimistic) vorbind. Sufletul dupa moarte daca exista este vesnic. Presupunand ca ar fi doar 1% sanse sa existe vesnicia cred ca orice om cu putin respect de sine si-ar dedica cativa ani din cei 60 ptr a afla sau cerceta daca aceasta veșnicie chiar exista. Cine compara o viata de om pe pamant cu vesnicia nu stie ce face. Initiativa e f ok dar titlul nu are nimic de a face nici cu subiectul si nici cu logica.

    • Si daca ar exista „sufletul”, de ce ar fi vesnic dupa moarte? Sufletul nu poate sa moara? Daca probabilitatea ca „vesnicia” sa existe este de 1%, gandind logic, am avea probabilitatea covarsitor mai mare de 99% ca viata pe care o traim acum sa fie singura de care dispunem. Tot logic gandind, ar trebui sa facem tot posibilul ca viata asta scurta sa fie frumoasa si sa merite traita, si sa lasam si ceva bun in urma noastra. Nimic nu e vesnic dar unele lucruri, bune sau rele, raman in urma noastra.

    • Tocmai, am presupus ca sufletul traieste vesnic si am dat acel 1%. Am 4 copii, sigur ca viata e frumoasa ☺, ma strădui sa ramana si ceva bun in urma.
      Raman la parerea ca titlul e prost ales si comparatia fara logica.

    • Well, atunci când îți moare un părinte sau un copil, nimeni și nimic de pe lume nu te va putea convinge că sufletul a murit în același timp cu trupul lui. Poate că pentru cel care moare, da, moare și sufletul și cu asta basta. Dar pentru cei care trăiesc, sufletul celui drag va trăi până va muri și sufletul tău. Și dacă ai noroc vei trăi și tu în amintirea cuiva mereu.

    • Cand oamenii mor ei continua sa traiasca in amintirea celor dragi, asa cum e normal, dar nu asta e viata vesnica promisa credinciosilor ( la care ma refeream eu). Eu ma gandeam din perspectiva celui care a murit, nu a celor ramasi in urma, care trebuie sa traiasca cu dorul si amintirile.

    • ideea de vesnicie mi se pare sinistra si nici nu mi`as dori asa ceva, cel putin pentru mine.

      asa cum nu esti constient de ce a fost inainte sa te nasti (au trecut miliarde de ani pana sa apari), asa nu o sa ai habar de ce se intampla nici dupa ce mori. pentru mine asta e un gand linistitor si mai normal decat ca sufletul meu (care nu cred ca exista oricum) ar pluti prin neant pentru tot restul timpului, in infinitatea spatiului, iarcorpul meu a putrezit cu ere in urma pe o planeta care probabil nu va mai exista peste alte miliarde de ani.
      #creepy

  25. Cum a ajuns discutia asta despre bani la nemurirea sufletului? Daca dau bani la biserica imi asigur viata vesnica ????? Vai, de ce nu mi-ati spus mai demult…
    Daca nu dau bani pentru un incubator si ii dau la biserica e un act alturist ? Daca ii dau pentru un incubator si nu bisericii am de suferit in viata de apoi ????

    Renunt sa imi pun probleme, nu sunt suficient de inteligenta, cred ca mi-au murit niste neuroni cand am stat in incubator prin anii 80. Presupun ca am fost o paguba pentru biserica, a ratat mama ocazia sa faca niste parastase.

    • Vezi ca titlul articolului, sub forma de intrebare e legat de nemurirea sufletului….continutul e din alta poveste. Dar, atata timp cat suntem intrebati ceva am zis sa si raspund ☺

  26. Cred ca tot topicul ar trebui sa fie despre mobilizarea celor care nu depun deloc declaratia pt donatia celor 2%. Eu am donat scolii unde invata copila mea mare. Ioana, bravo si pt curajul de a încerca o schimbare in tendinta poporului superstitios (nu credincios) de a-si cumpara gratia divina. Si da, nu mai donati la biserici! Exista cauze mai bune.

  27. Eu am donat bani Bisericii si voi mai dona. Deoarece sprijinul financiar pe care Biserica il primeste de la Stat este mai mic decat cel primit de spitale, de exemplu. O biserica nu se construieste pe banii Statului, asa cum se construieste un spital, asa ca este nevoie si de donatii.

    Sunt mai jos articole pe aceasta tema.
    http://nastereamaiciidomnului.ro/despre-parohie/

    PS:exista pe site si campanii umanitare, dovada ca si bisericile lupta sa salveze vieti.

    http://www.grigoriepalama.ro/istoric/biserica-sfantul-grigorie-palama-220

    Apoi, preotul primeste de la Stat doar 60% din salariu, restul il platim noi, enoriasii.

    Facturile de caldura, electricitate, apa nu sunt platite de Stat, cum este cazul in spitale. Tot din donatii se achita. In fiecare luna.

    Am gasit informatii detaliate aici:
    http://www.realitatea.net/cine-plateste-salariile-preotilor-din-romania_1016854.html

    • Ok, ma fascineaza „logica” de tipul:
      ” – Priviti un mar stricat!
      – Da, dar si perele sunt fructe!”

      In primul rand, de un spital beneficiaza TOATA populatia, indiferent de varsta, sex, religie, etc. Daca spitalele nu ar primi bani de la stat, atunci am vorbi de un sistem de sanatate exclusiv privat (nu ca nu ar fi ceva de dorit), orientat mai mult spre castig financiar (pentru a se putea autosustine) decat spre asigurarea unui tratament accesibil pentru orice categorie sociala.
      Biserica nu este o institutie universal necesara. Ideea nu era ca un credincios sa nu doneze bisericii, ci ca atata vreme cat o parte din banii mei de necredincios in loc sa se duca spre imbunatatirea conditiilor de viata (pentru oricine, nu doar pt mine personal, si nu vorbesc doar de domeniul sanatatii) se duc spre finantarea hobby-ului altora, frumos ar fi ca acei altii sa se simta si, in spiritul de la nivel declarativ al acelui hobby (destul de scump de intretinut), sa dea ceva inapoi nu mie, ci societatii in care traiesc.
      Ca sa fiu si mai clara: din moment ce eu sunt fortata sa nu dispun cum vreau de banii mei si sa nu ii directionez strict spre ce ma intereseaza pe mine, da, e treaba mea ca altii prefera sa doneze unei biserici decat unui spital subfinantat.

      In al doilea rand, sa imi spui ca „iata, totusi, biserica face acte de caritate” e ca si cum un liceu unde n-au luat bacul 99% din elevi ar prezenta acest fapt ca „iata, totusi, UN elev de-al nostru a luat bacul”. Nu face din acel liceu o institutie de invatamant de calitate, cum nici din biserica nu face o institutie de credinta care nu se ocupa cu furt si talharie la scara larga.

      In ultimul rand, daca „saracii” preoti isi construiesc biserici si-si iau salariul din banii enoriasilor, unde naibii se duc milioanele de euro pe care le produc din vanzarea neimpozitata de obiecte de cult si servicii religioase? Cumva intr-un buzunar de sutana fara fund si fara bun simt, mm?

    • De Biserica beneficiaza 99% din populatie, indiferent de varsta,sex, religie, caci Statul sprijina financiar toate cultele, nu doar pe crestini. Inteleg ca tu nu ai nevoie de asistenta religioasa, dar citesc aici ca doar 0,11% dintre romani s-au declarat atei la recensamantul din 2011.

      http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/236594/numarul-ateilor-s-a-triplat-in-ultimii-10-ani-dar-ne-aflam-sub-media-europeana.html

      Deci Biserica este o institutie necesara pt multi dintre noi. Iata ce scrie in Legea nr.489/2006:

      Art. 7. – (1) Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.

      (2) Statul român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlaltor biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti.

      Deoarece cheltuielile Bisericii nu sunt suportate integral de catre Stat (cum este in cazul spitalelor), este firesc sa donam si noi,enoriasii, bani, ca bisericile sa poata functiona.

      Iti inteleg frustrarea datorata faptului ca nu dispui de banii tai asa cum doresti, insa acesta este pretul platit cand traim intr-o societate. Daca merg si traiesc singura in padure, banii mei (daca ii am) sunt cheltuiti fix cum doresc. Eu, de ex, nu sunt microbista. Nu urmaresc fotbal la TV, nu am mers niciodata pe stadion, insa nu ma deranjeaza ca altii au acest hobby. Si se platesc bani publici pt stadioane, iar la fiecare meci sunt jandarmi si ambulante care sa ajute in caz de nevoie. Din banii tutror, ca nu fac cheta suporterii sa plateasca ambulanta privata. Alta risipa mi se par beculetele din orase, din preajma Craciunului. Se platesc din bani publici, desi putem trai si fara ele. Nu se vindeca niciun bolnav dupa ce priveste beculetele si nu tin de foame niciunui sarac. In fiecare an, toate orasele mari din tara investesc bani in asta. Si eu nu pot controla asta.

    • Gresesti. Biletele la meciuri/concerte etc sunt impozabile. Mancarea vanduta pe (langa) stadion este impozabila. Turistii care vin in scopul vizionarii unui meci inchiriaza camere de hotel care platesc taxe si impozite. O parte din banii astia se intorc la mine si la tine si la copiii tai, chiar daca o parte aterizeaza in buzunarele politicienilor, chiar daca niciuna dintre noi nu ar fi microbista/fan concerte etc.
      Banii produsi de BOR SRL ajung doar in buzunarele hotilor, si nici macar nu se stie exact cati. (p.s. daca biserica tot se da asa nevoiasa, practic o putem numi un asistat social costisitor al statului, nu? Atunci cum de are ramuri strict economice? de ce are biserica proprie agentie de turism?) Maxim putem zice ca o parte din ei ajung doar la tine, de exemplu prin proiectul catedralei mantuirii neamului prost. Si nu stiu, exact cum zice robo mai jos, la voi credinta e direct proportionala cu cantitatea de aur turnata intr-o cladire? Ca altfel, nu vad de ce nu va puteti ruga foarte bine intre 4 pereti simpli, cu un acoperis la fel de simplu. Parca era si fala un pacat, cumva?

      Bisericii „i s-a luat”, ce i s-a dat, cum faceti si voi acum cu donatiile, pentru o pila la dumnezeu acolo. Mai mergea un domnitor la razboi, mai construia o biserica. Mai fura becali niste milioane de euro, mai construia o biserica. Si nu „merita” absolut nimic inapoi, chiar merita sa i se ia, poate asa biserica ortodoxa romana isi va intoarce inapoi fata catre credinta si valorile asa-zis crestine. (Pe care fie vorba intre noi, le intalnesc din ce in ce mai des exclusiv la oameni care nu prea au niciun contact cu biserica si preoti, indiferent daca cred sau nu).

    • Curios cum nu am primit nici un ban pana acum din impozitarea veniturilor generate de stadioane.
      Nici eu si nici familia si prietenii mei nu mergem la stadion, cred ca am fost de 2 ori in 30 de ani – hai 3 ca am fost si la Depeche Mode care s-a auzit prost la locurile cele „scumpe” si de fiecare data cand am fost am dat bani. Nu ne-a primit nimeni gratis pe motiv ca stadionul s-a construit (si) pe banii mei. In schimb familia mea merge la biserica, prietenii o parte dintre ei – cei care nu se declara fatis impotriva credintei – nu a Bisericii ci efectiv a credintei, toti mergem la Cununie, la Botez, sa ia Lumina – chiar si cei care sunt impotriva bisericilor pentru ca e „la moda” si toti ne plangem mortii la cimitir.

      De cealalta parte tu si altii la fel ca tine beneficiati de zile libere in sarbatorile legale care sunt in proportie de 60% sarbatori religioase ceea ce inseamna ca la un salariu mediu net de 1800 lei un „ateu” beneficieaza de zile libere platite in valoare de 680-lei anual (da am calculat si duminicile pentru ca multi lucreaza (si) in weekend avand liber in alte zile) 0,4% din Bugetul de Stat se duce la Culte, 80% din ajunge la BOR => 0,8x 0,4 = 0,32% de unde rezulta ca pentru un salariu mediu net de 1800 lei unde pe venit este 324 lei anual voi contribuiti la BOR cu 324x12x0.325 = 12.44 lei. Per total zic ca este o afacere profitabila pentru voi.

      Aici am luat in considerare salariu mediu dar pentru un calcul clar al sumei platite catre BOR si a celei „economisite” prin zilele libere te invit sa folosesti http://www.calculatorsalariu.ro/

      Personal cred ca echitabil pentru toata lumea ar fi ca cei care se declara atei sa beneficieze de o deducere a 0.4% din impozit care se duc catre culte(toate) si totodata sa nu mai beneficieze de zile libere platite de sarbatorile legale.

    • Astazi dispun de foarte putina rabdare, mai ales ca dau din ce in ce mai des de oameni care fie fac pe prostii cand le convine, fie pur si simplu nu au nici cea mai minima idee despre cum functioneaza lumea in care traiesc: mergi pe strada? in parc? la spital? Daca traiesti intr-un oras si nu in padure, atunci beneficiezi intr-o anumita masura de lucrurile care se fac din banii proveniti din taxe si impozite pe orice.
      Altfel, eu lucrez ca freelancer (inclusiv azi si maine) si imi iau liber cand consider de cuviinta, sau lucrez 365 de zile pe an daca asa am chef. Si oricum nu ai stat tu si altii ca tine (ca tot tii la delimitarea asta) sa numeri cati atei nu isi iau liber de sarbatorile legale. P.s. observi ca vorbim de sarbatori legale, nu sarbatori crestine, deci sunt zile libere acordate de legea statului, nu din bunavointa crestinilor sau a bisericii.
      In plus, discutia a pornit de la faptul ca se compara banii pe care ii da statul spitalelor cu banii pe care ii aloca bisericii, da? Si ca sa nu mai imi bat capul cu explicatii despre ce e atat de gresit la aceasta comparatie, imi doresc ca cei care atunci cand au de ales intre a dona pentru aurit biserici si a dona pentru dotarea unui spital cu un minim de aparatura necesara atat pentru ei cat si pentru copiii lor aleg sa doneze la prima, sa mearga sa ii trateze popii cu rugaciune si apa sfintita atunci cand ii loveste vreo boala, nu sa planga pe la usile medicilor sa le salveze viata. Am auzit de-a lungul timpului o gramada de „credinciosi” care dupa o operatie extrem de dificila facuta de un medic, adica un om, nu ii multumeau acestuia ca sunt in viata, ci lui dumnezeu. Asa ca nu inteleg de ce mai apelati la intermediari, daca credinta e singurul lucru care va salveaza?

    • Like! Ai perfecta dreptate. Si pe mine ma enerveaza cand lumea multumeste lui dumnezeu pentru lucruri facute de oameni si apoi arunca cu noroi exact in acei oameni care i-au ajutat. Este foarte incredibil ca o groaza de oameni isi traiesc viata de parca sunt sedati si ratiunea lor doarme linistita.

    • 1 Inteleg argumentul tau, ca din cei 200 lei platiti de mine pe bilet la concert statul colecteaza 20% TVA, din care in teorie cel putin face drumuri, deratizeaza, cumpara incubator la spital si medicamente sa nu imi aduc eu de-acasa. Tocmai asta este rolul taxelor si al impozitelor, sa imi ofere infrastructura, asistenta medicala, scolarizare, ceva nu doar sa ingrase buzunarul clasei politice si a parazitilor adiacenti.
      Asa functioneaza taxele, din ele se aloca pentru ca toata populatia sa fie multumita si cei care vor stadioane, fotbal, divertisment de proasta calitate la TV, si cei care vor sa mearga la biserica (daca vorbim de Catedrala cea vestita, ea va fi un punct touristic important pentru Bucuresti – generator de TVA de catre turistii care vor veni sa holbeze ochii la ea). Acum daca tu ai o problema cu faptul ca unii oameni sunt credinciosi (Scientologi,Ortodocsi, Penticostali, Catolici) si vrei sa le refuzi dreptul ca statul sa se ingrijeasca si de ei asta se numeste discriminare, si atac la drepturile fundamentale ale persoanei Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor capitolul 1, Articolul 1, Alineatul 1-2
      In ceea ce priveste comentariul la sarbatorile legale am spus clar sarbatori legale, dar acele sarbatori au fost votate ca si sarbatori legale tocmai pentru ca sunt cele mai importante sarbatori religioase. Imi cer scuze pentru avbordarea „tu si altii ca tine” nici eu nu aveam rabdare la momentul respectiv, in schimb pot spune ca nu esti singurul care lucreaza sarbatorile si weekendurile, de 8 ani cand m-am angajat in multinationala am avut liber doar prima zi de Craciun pentru ca este o sarbatoare internationala, in rest toti din echipa avem liber prin rotatie
      2 „discutia a pornit de la faptul ca se compara banii pe care ii da statul spitalelor cu banii pe care ii aloca bisericii, da?” pentru ca ma gandesc ca nu ai timp sa dai scroll up in ideea ca poate a mai scris cineva mai sus http://www.kishiniov.eu/ro/vreti-spitale-nu-catedrale-va-zice-mosu-unde-e-banii/ foarte sintetizat cati bani a alocat bani statul cultelor vs sanatatii inultimii ani – in medie cam de 80 de ori mai mult sanatatii – diferenta este ca, in ce prveste banii gestionati de stat acestia se fura intr-o proportie covarsitoare si raman foarte putin pentru a mai si face ceva si ne certam noi, cetatenii, ca niste chiori ca de ce nu donam la spitale ca sa avem conditii decente, sigur sunt preoti cu BMW dar acela este cumparat din donatiile multimii nu din banii alocati de stat care trebuiesc justificati la centima.
      3 “imi doresc ca cei care atunci cand au de ales intre a dona pentru aurit biserici si a dona pentru dotarea unui spital cu un minim de aparatura necesara atat pentru ei cat si pentru copiii lor aleg sa doneze la prima, sa mearga sa ii trateze popii cu rugaciune si apa sfintita atunci cand ii loveste vreo boala, nu sa planga pe la usile medicilor sa le salveze viata” De ce nu esti la fel de vehement si impotriva celor care au donat catre cultura? Daca ii loveste febra sigur ar putea sa puna o piesa de teatru sau sa asculte niste muzica spre vindecare nu?
      Conform Constitutiei Romaniei :ARTICOLUL 34 alieneatul 1 “Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.” alineatul 2 “Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.” Prin urmare STATUL ESTE CEL CARE ESTE RASPUNZATOR SA DOTEZE CU APARATURA MEDICALA , CONSUMABILE SI PERSONAL UNITATILE MEDICALE si nu oamenii prin donatiile pe care vor sau nu sa le faca. Medicii sunt OBLIGATI sa iti ofera asistenta medicala indifferent ca tu crezi in Dumnezeu sau in Yoda sau te inchini in secret unui altar de oase de cocos negru.
      Dupa ce ca statul imi ia 60% culmea ar fi sa mai vina cineva sa imi puna pumnul in gura pentru optiunile mele de binefacere. indiferent ca vreau sa donez pentru Organizatia Mondiala a Unicornului Roz ramura Europa de Est sau pentru Asociatia Ham-Ham (intamplator am directionat pentru un copil cu handicap dar nu depre asta este vorba) este exclusiv alegerea mea si nu are nimeni dreptul sa ma judece, sa ma atace sau sa ma jigneasca pentru asta.

      4 Nu cunosc pe nimeni sa nu multumeasca medicului, fie cu “traditionalul” plic fie cu un buchet de flori si lacrimi in ochi, in acelasi timp credinciosii multumesc si lui Dumnezeu pentru ca le-a indreptat pasii catre medicul bun in los sa nimereasca la unul mai putin bun, pentru ca la fel de bine puteau sa moara, de la o complicatie, de la suprainfectie intraspitaliceasca de la 100 de alte motive si cu toate acestea au scapat cu viata, chiar pe acest blog a fost publicat saptamana asta un articol despre minunatele conditii din spitalele romanesti pe banii nostrii!!! Nu stiu daca te-ai sesizat dar chiar proprietara blogului a spus in multe cazuri ca se roaga lui Dumnezeu in situatii dificile.

      Iti doresc multa pace !

    • eu nu prea am cuvintele la mine cand citesc „Deoarece sprijinul financiar pe care Biserica il primeste de la Stat este mai mic decat cel primit de spitale”.

      adica este vreo regula care spune ca biserica trebuie sa primeasca cel putin aceiasi bani ca si sanatatea?

      sunt sigur ca mai sunt multe alte domenii care primesc mai multi bani decat biserica (adica, sper, nu sunt sigur).
      si tu ai ales tocmai spitalele? tocmai spitalele!

      deci comparam spitalele cu biserica, nu?
      pentru ca se stie, ele fac cam acelasi lucru si au cam acelasi rost pe lume, deci normal ca le comparam.

      dar avand in vedere ca mai sunt si alte domenii care primesc mai multi bani de la stat decat biserica, eu zic sa dam intai cei mai multi bani bisericii si ce mai ramane sa impartim intre sanatate, educatie, infrastructura, mizilicuri din astea.

      sau sa dam TOTI banii direct catre biserica si sa se ocupe ea de redistribuirea catre spitale si scoli dupa aia.

    • Procentual, Biserica primeste mai putini bani decat Sanatatea. Medicii au salariul platit de Stat 100%, preotii doar 60%. Facturile de utilitati sunt in spitale achitate integral de Stat, in biserici nu sunt deloc platite de stat. Compar Biserica cu Sanatatea deoarece au acelasi target: cetatenii de toate varstele. Plus ca Statul si-a luat angajamentul de a sprijini Biserica, dupa ce a deposedat-o de bunuri in timpul domniei lui Cuza. Eu sunt de acord sa finantam doar noi credinciosii Biserica, dar as dori ca inainte sa primeasca de la Stat tot ce i s-a luat.

    • Andreea, biserica are o avere enorma, niste estimari de acum 5 ani o puneau la 3 miliarde de euro.
      Ideea e ca are bani mai mult decat suficienti si nu are nevoie sa fie ajutata de stat – poate trai din aceasta avere sute de ani.
      Las la o parte faptul ca Biserica nu ar trebui sa aiba decat strictul necesar (daca tot ai pomenit de Cuza, chiar el zicea ca „unui călugăr nu-i trebue palate Domneşti, ci o mică chilie, în care să se culce jos pe-o rogojină şi sub cap o piatră în loc de pernă”)

      Cuza a secularizat averile bisericii acum 150 de ani, mi se pare ridicol sa mai vorbim despre asta intr-o tara europeana din secolul 21, este incredibil.
      de unde avea biserica acele averi? le-a cumparat cu banii jos cumva, bani castigati cu sudoarea fruntii, sau le-a primit pe de-a moaca de la domnitori in sute de ani, adica tot de la Stat?
      pana unde mergem inapoi in istorie cu retrocedarile astea? pana la primul baiat care a pus piciorul in spatiul capato-danubiano-cum ii zice?

      la momentul secularizarii, manastirile detineau cam un sfert din suprafata arabila a tarii – ai vrea sa le dam inapoi toate pamanturile alea, pe care Cuza le-a folosit ulterior ca sa improprietareasca tarani?
      serios, mi se pare incredibil ca inca vorbim de Cuza si de momentul 1863.

      referitor la comparatie, tot ce face statul are ca target cetatenii de toate varstele, ca de aia exista statul, ca sa aiba grija de cetatenii lui (ca nu o face e altceva, eu zic de ce exista statul).

      nu exista nici un fel de comparatie intre biserica si sanatate.

    • Spre deosebire de preotii catolici, care sunt celibatari, preotii ortodocsi au familie, care trebuie intretinuta. Sigur, nu e normal sa aiba lux, dar macar strictul necesar. Preotii au „prostul” obicei de a face copii, multi. Duhovnicul meu din Bucuresti are 6 copii, toti minori, toti merg la scoala/gradinita. Sa le punem acestor copii o rogojina sub cap?

      E convenabil pt tine sa uitam de Cuza, pt mine nu este. Uite, chiar si Visinescu a fost condamnat dupa 50 de ani de la comiterea faptelor sale. Averile manastirilor erau donatii. Si eu cunosc acum o doamna in varsta care a donat de curand multi bani Bisericii, ea fiind vaduva si fara copii. E dreptul ei, sunt banii ei. Cum ar fi sa vina Statul si sa spuna „Luam noi banii astia pe care i-ati donat”. Salvatii Copii nu are fonduri din donatii? Hai sa ii ia Statul, deoarece sunt sume care nu au fost castigate cu sudoarea fruntii.

      Vad ca exista comparatie intre Biserica si Sanatate doar atunci cand se striga „Vrem spitale, nu catedrale!”. Te rog sa ii comunici si domnului cu delfinii ca nu exista comparatie. Ceea ce spuneam eu este ca mi se pare firesc sa fie distribuiti banii in functie de numarul de beneficiari. Orfelinatele, de pilda, sa primeasca mai putini bani, fiindca ingrijesc doar minori, fata de spitale, care ingrijesc oameni de toate varstele.

    • Imi place de nenea asta al tau :)))) Deci are multi copii, saracul….Ah, ce-as mai zice, da ma blocheaza Printesa ca spun baliverne la ea „acasa”. Vad ca i-ai dat „Fazan” lui Robo cu argumentele tale…esti incredibila, absolut incredibila! Il apreciez pe Robo ca a avut totusi niscaiva rabdare cu tine…Una peste alta, cum il cheama, bre, pe Duhovnicu asta incredibil de fertil? E nevoie mare de el in tara asta :)))))))

    • andreea pe bune… de mine ii pasa bisericii ca am copii de intretinut? ce legatura are ca preotii fac Multi copii si trebuie sa aibe cu ce sa ii intretina??? Sa fie sanatosi, faci 6 copii apoi te plangi ca vrei donatii de la oameni? Preotii sunt oameni mai educati,au facultate, sunt cititi, am pretetnii de la ei nu? Pe cand ei fac ca ignorantii care stau pe camp in baraci cate 6 copii..si ar trebui sa ma induioseze mai tare decat copiii care mor cu zile in spitale. Dar bisericile au nevoie de tot aurul si argintul din ele? Mai kitsch ca biserica ortodoxa nu exista, intri in ea si iti iau ochii toate culorile , desenele, icoanele, argintariile si aurul….ca deh, biserica daca era o constructie simpla, alba, fara briz-brizuri , modesta, nu putea salva sufletele din iad..

    • Emma, pe noi ne-a intrebat preotul care a venit cu Boboteaza acum 5 ani daca suntem bine, daca lucram, caci ne-a vazut cu doi copii mici. Precizez ca noi mergeam atunci la o alta biserica, nu la cea din cartier, deci pe acest preot il vedeam doar o data pe an. Si totusi el s-a interesat daca avem tot ce de ne trebuie. La biserica la care mergeam noi in fiecare duminica au venit intr-o duminica doua fete surori de 8-9 ani si i-au dat preotului in timpul slijbei o scrisoare de la mama lor, in care solicita ajutor banesc. Preotul a luat pe loc 300 RON, i-a dat sotului meu si i-a spus „Duci copilele astea acasa, ii dai mamei banii acestia si stai putin de vorba cu ea, sa ne spuna cum o mai putem ajuta”. Sigur ca aceste lucruri nu se vad la TV si nu apar in ziar…

    • Ok. Preotul are multi copii pt ca el a ales sa ii faca. Eu am ales sa nu fac 6 tocmai pt a putea sa ii intretin pe cei 2 pe care ii am.
      Si pentru ca daca intr-o zi nu as mai putea lucra nu ar veni nimeni (nici macar preotul) sama intrebe daca ai mei copii dorm pe o rogojina .Nici mie nu-mi plateste nimeni lumina si asta nu inseamna ca vin oamenii cu donatii pe la poarta.
      De ce au spitalele bugetul mai mare? Pentru ca daca un om e bolnav acolo merge sa se trateze in ,caz contrar ajunge mort la biserica care ii mai cere si taxa de inmormantare.
      Bunica mea are 80 de ani. Cand a fost bolnava mai grav pe langa durerea pe care i-o provoca suferinta ei,mama mai avea si grija ca daca doamne fereste se intampla ceva cu ea trebuie sa aiba pregatiti banii de inmormantare de care credinciosul de preot nu te scuteste sa-i platesti daca nu-i ai?.Adica o slujba citita din Evanghelie vine contra cost,altfel nu inteleg ce.

    • „Nici mie nu-mi plateste nimeni lumina si asta nu inseamna ca vin oamenii cu donatii pe la poarta.”- de acord, insa tu nu platesti din buzunar lumina care se consuma la serviciul tau, nu? Si primesti salariu 100%, nu 60 %, cum primesc preotii.

    • ‘unui călugăr nu-i trebue palate Domneşti, ci o mică chilie, în care să se culce jos pe-o rogojină şi sub cap o piatră în loc de pernă’….pai da, dar pe vremea lui Cuza nu exista BMV 🙂

  28. Intrebare pentru organziatia „Salvati copiii”: pe site, in raportul anual 2014 al organizatiei, pagina 12, se specifica: „În acest an, prin campaniile Bun venit pe lume și Grijă pentru copii, 3.600.000 de lei au fost investiți în dotarea a 45 de maternități și secții de nou-născuți
    din următoarele orașe: Piteşti, Bacău, Brașov, București (7 secții de neonatologie),
    Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova (…).” Cam atat… Personal, cred ca este prea putin.
    Din activitatea mea cu ONG -urile din afara, raportul de activitate al organizatiei voastre este lacunar.
    Eu donez bani la UNICEF si in fiecare an primesc un mic raport financiar cu resursele financiare ale organizatiei si cum au fost folosite. Ex: daca donez 10 euro, stiu ca au cumparat 3 vaccinuri polio pt copiii dintr-un sat din Africa.
    In Romania, oamenii sunt foarte sceptici fata de banii donati, pentru ca ONG-urile desi sunt reglementate de Min.de Finante si supravegheate de ANAF, frauda si utilizarea incorecta de fonduri inca exista in sectorul non-profit/ non-guvernamental.

  29. In raportul financiar 2014 al organziatiei se specifica la sectiunea „cheltuieli”
    1. Promovarea și asigurarea dreptului la educaţie al copiilor 1.542.157 eur
    2. Promovarea şi asigurarea dreptului la protecție al copiilor 1.139.386 eur
    3. Sănătatea copilului, prevenirea și combaterea mortalității infantile 834.003 eur
    4. Promovarea şi respectarea drepturilor copilului 239.970 eur
    In 2014, cei mai multi bani s-au cheltuit in programele pt „drept la educatie”.
    Ca si donator, ideal ar fi sa pot sa aleg programul in care vreau sa investesc.

    • Dragă Mihaela,

      Donatorii Salvați Copiii au posibilitatea de a alege cauza pentru care doresc să doneze. Formularul nostru de donații include acest câmp, astfel încât fiecare donator alege cauza către care merge donație făcută.

      Mulțumiri!
      Echipa Salvați Copiii

  30. Buna printesa,

    Felicitari pentru sustinerea acestei cauze. Am facut o donatie online pentru Salvati copiii. Cat despre credinta, eu cred cu tarie in Dumnezeu, in biserica mai putin. O zi faina si la cat mai multe articole !

    PS : Zilele trecute a ajuns cartea ta si la mine in Franta. Am citit-o pe nerasuflate, foarte fain scrisa. Felicitari din tot sufletul !

  31. Salut initiativa ta de a promova campania de strangere de fonduri prin formularul 230 pentru Salvati Copiii. Eu donez (prin SMS si card) in memoria mamelor care si-au pierdut viata nascand asistate medical si a copiilor morti din fasa in maternitati. Eu am nascut intr-una din maternitatile bune din Bucuresti si tot m-am ales cu un stafilococ auriu meticilino-rezistent la nas si ochi de la furtunasul de oxigen iar in alta sala o mamica in durerile facerii era pusa pe scaun cu rotile si mutata in alta sala pt ca nu reuseau sa ridice spatarul mesei de nastere, dupa ce se chinuise sa impinga vreo ora, iar astea probabil ca nu sunt probleme mari… Cat despre maternitatile din provincie, e jale!
    Totusi nu mi se pare ok cum ai ales sa promovezi. „Ok, statul nu face, e incapabil…nu sunt bani… ajung unde nu trebuie…manageri incapabili…”? Nu, nu e ok deloc, nu putem sa scuzam asa ceva. Noi dam aprox. 40% din venituri catre stat si el isi bate joc (nu obisnuim sa ne raportam la venitul nostru brut iar angajatorul face statului dar si noua un serviciu, se poate spune, colectand taxele si impozitele si virandu-le catre buget, poate din cauza asta nu constientizam cat de mult contribuim). Era azi o stire cum ca banii pt indemnizatiile mamelor ar veni din banii necheltuiti de ministere, deci ministerele au bani de n-au ce face cu ei, in timp ce sistemul sanitar se zbate intre viata si moarte. Sa nu mai vorbim de contractele de achizitii publice la preturi triple fata de piata, din care unii isi luau si procente echivalente a zeci de milioane de lei pt simplul fapt ca le atribuiau cui „trebuia”, sau de autostrazi demolabile de 20 mil. Euro/km etc.
    Referitor la procentele donatorilor prin formularul 230, mi se pare mai dureros procentul de aprox. 66% al celor care nici nu se deranjeaza sa-l completeze si sa-l depuna, ai celor care nu se implica de fapt. Nu mi se pare ok sa-i mustram pe cei 80% care aleg sa doneze cauzelor/organismelor in care ei cred, fie ele si biserici. Si cred ca cei mai multi crestini doneaza pt bucuria de a darui si nu pt viata de apoi, aceeasi bucurie pe care o au toti ceilalti care se implica si doneaza pentru alte cauze (Salvati Copiii, UNICEF, SMURD etc.). Ma mira totusi procentul de 80% mentionat pentru ca unde lucrez, de ex., majoritatea am donat pt SMURD, iar in alti ani si la alt loc de munca am fost „atentionati” sa donam catre organizatiile afiliate grupului din care face parte si angajatorul, angajator cu sute de angajati.
    Ma intreb cat la suta din donatiile pe care le primeste Salvati Copiii provin din depunerea formularului 230, de a meritat sa-i necajesti pe crestini in saptamana mare… 🙂
    In fine, cauza merita promovata, dar cred ca puteai mai bine de atat. Parerea mea…

  32. Pentru Andreea. Intr-adevăr, sunt preoti care au copiii multi. Stiu caz concret, cu 5 copiii, toti la scoala si grădinița privată. Nu tocmai sărmani. Si vorba sotului meu: Ai văzut vreun preot cu matiz? (eu am matiz :)) ). Nu generalizez, dar nu e cazul sa-i compatimim.

  33. Oare cati dintre noi suntem atat de cinstiti in actiunile noastre de zi cu zi incat sa aruncam primii cu piatra? Problemele apar din vina noastra, a oamenilor, nu a unei institutii. Cu o mentalitate obsedata de competitie si comparatie, obsedata de bani si putere, e dificil sa vrei sa le oferi copiilor o lume mai buna.
    Schimbarea ar trebui sa vina de la fiecare dintre noi, fara a ne uita daca si „vecinul” a facut la fel.
    Un demers laudabil, indiferent de comparatii si metafore!

  34. Rezolvat 🙂 Azi am inregistrat declaratia la ANAF pe internet (spatiul privat virtual) si ma bucur ca bănuții mei se duc acolo unde trebuie, la un copilaș mic-mic și drăguț.

  35. Cu siguranță viața contează mai mult deoarece nu există suflet după moarte. Oamenii SUNT suflete, nu AU suflete. De câte ori nu spunem despre un copilaș, un animăluț mai amărât ca ESTE și el un suflet! Da, suntem cu toții suflete și avem dreptul la viață. Ceea ce facem pentru alții sau pentru noi putem face doar atâta timp cât suntem și sunt și ei vii. Însă paradoxul cel mai mare este că unii oameni primesc mai multă atenție și compasiune după ce mor decât când erau în viață!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *