Prune. Făină. Unt. Atât.

Aveți mai jos cea mai simplă rețetă de crumble cu prune din lume: Prune. Făină. Unt. Nimic altceva.

E plin la piață de prune dulci și zemoase. Mereu mă trezesc cu câte-un kilogram în sacoșe, alături de porumb pentru fiert, roșii, cartofi, verdeață și fasole verde. Crude nu prea au succes prunele astea, dar în crumble devin brusc vedete. În 10 minute e la cuptor, în alte 30 de minute e în burțile voastre bucuroase. Copiii vor fi ajutoare de bucătar, desigur.

Cel mic spală prunele, chiuveta, gresia și faianța. În timpul acesta, mama amestecă la robot sau cu degetele cam 80 de gr de unt la temperatura camerei (taiat cubulete) cu două căni de făină și câteva linguri de apă. Ce-și dorește ea să obțină este o sumă de firimituri lipicioase, cam ca biscuiții pisați și umeziți.

Copilul cel mare scoate sâmburii din prune, mănâncă jumătate din ele, iar cele care scapă sunt puse buluc în vasele ramkin (sau tava) unse(ă) cu unt de către mama.

Peste stratul cu jumătăți de prune, mama sau copilul cu dexteritate mai mare presară firimiturile de făină cu unt, într-un strat cât mai ciufulit.

Vasele ramekin sau tava intră la cuptorul încins la 180 de grade și stau acolo vreme de 20-25 de minute, până prunele încep să bolborosească, iar firimiturile se bronzează.

crumble-simplu-de-prune-printesaurbana

Vânturați cu o carte mare vasele scoase din cuptor, să le puteți mânca mai rapid. Gata!

Firimiturile sunt crocante, prunele se înmoaie, combinația e delicioasă!

Fără zahăr, nu e nevoie nici de arome (merg semințe de vanilie în prune, dacă aveți chef sau scorțișoară ori zahăr brun în firimituri), nouă ne plac așa, sunt prunele suficient de dulci-acrișoare. Este, desigur, ok și pentru copilași mici.

Distracție plăcută și burtă elastică vă dorim!

13 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *