Prune. Făină. Unt. Atât.

Aveți mai jos cea mai simplă rețetă de crumble cu prune din lume: Prune. Făină. Unt. Nimic altceva.

E plin la piață de prune dulci și zemoase. Mereu mă trezesc cu câte-un kilogram în sacoșe, alături de porumb pentru fiert, roșii, cartofi, verdeață și fasole verde. Crude nu prea au succes prunele astea, dar în crumble devin brusc vedete. În 10 minute e la cuptor, în alte 30 de minute e în burțile voastre bucuroase. Copiii vor fi ajutoare de bucătar, desigur.

Cel mic spală prunele, chiuveta, gresia și faianța. În timpul acesta, mama amestecă la robot sau cu degetele cam 80 de gr de unt la temperatura camerei (taiat cubulete) cu două căni de făină și câteva linguri de apă. Ce-și dorește ea să obțină este o sumă de firimituri lipicioase, cam ca biscuiții pisați și umeziți.

Copilul cel mare scoate sâmburii din prune, mănâncă jumătate din ele, iar cele care scapă sunt puse buluc în vasele ramekin (sau tava) unse(ă) cu unt de către mama.

Peste stratul cu jumătăți de prune, mama sau copilul cu dexteritate mai mare presară firimiturile de făină cu unt, într-un strat cât mai ciufulit.

Vasele ramekin sau tava intră la cuptorul încins la 180 de grade și stau acolo vreme de 20-25 de minute, până prunele încep să bolborosească, iar firimiturile se bronzează.

crumble-simplu-de-prune-printesaurbana

Vânturați cu o carte mare vasele scoase din cuptor, să le puteți mânca mai rapid. Gata!

Firimiturile sunt crocante, prunele se înmoaie, combinația e delicioasă!

Fără zahăr, nu e nevoie nici de arome (merg semințe de vanilie în prune, dacă aveți chef sau scorțișoară ori zahăr brun în firimituri), nouă ne plac așa, sunt prunele suficient de dulci-acrișoare. Este, desigur, ok și pentru copilași mici.

Distracție plăcută și burtă elastică vă dorim!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

13 comentarii

  1. Te invidiez ca ai tai copiii mananca orice. Ai mei nu prea..in materie de dulce doar ciocolata , simpla, nici macar prajitura cu ciocolata nu prea le convine. Manaca asa f putin eventual chec sau ceva cozonac, dar f f putin . Fructe in stare naturala da, mere pere banane ,.pepene..legumele li se par o eroare a naturii..ma.rog fii mea mai morfoleste cate ceva, fii miu se uita la ele ca la niste scarbosenii :(. Imi place sa prepar bunataturi si mai ales sanatoase, dulci, dar imi raman mie sa le mananc, ca nici barbati miu nu prea se atinge de desert, nici o prajitura nu il tenteaza. Enervant

    • Poti pune cat vrei, eu am folosit cam un kg su au iesit vreo 10 portii, merg si 750 de grame si 1.5 kg, depinde cat de bogate in fructe vrei sa fie portiile.

  2. Nu înțeleg exact ce am greșit, dar mi-a ieșit un aluat, în locul firimiturilor 🙁 oricum, am schimbat într-o tartă, sper sa iasă, e acum la cuptor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *