Crăciunul nostru portocaliu cu mononucleoză

Pe vremea astea trebuia să frământăm coca de turtă dulce, tati să învârtă la sarmale, copiii să pună masa, să avem prieteni și/sau familie alături, iar la noapte, după ce copiii adorm, să înghesuim sub brad cadourile pentru toată lumea. Iar mâine dimineață să dăm iama în sufragerie și să smotocim hârtia colorată, să vedem care ce-a primit. Iar a doua zi de Crăciun, în mașină spre Moldova, la bunica! Ce planuri bune aveam!

În loc de asta, avem Crăciun în spital cu Sofia, departe de Ivan și de tati. 🙁 Băieții se luptă acasă cu niște sarmale pe care nu știu cine le va mânca, noi ne urcăm pe pereți în spital. Micuța a luat cine știe de unde mononucleoză, iar pentru că analizele de ficat arătau foarte rău, am decis împreună cu pediatra noastră (mulțumim, Irina) să mergem la spital.

img_20161224_142036_470

Desigur, bine că nu e mai rău, că am identificat problema rapid,  că am reușit să ne internăm la privat, la Medicover (după ce la Sanador nu ne-au primit, iar la Regina Maria nu se fac internări, pentru că se mută spitalul de pediatrie cu totul). După experiența groaznică a operației la stat cu Ivan, numai gândul că va trebui să trecem iar printr-un astfel de calvar mă secătuia, dar am avut noroc și în aceeași seară ne-am internat la Medicover. Avem cu noi cărțile preferate, e curat, oamenii vorbesc civilizat, am primit cadou de la taximetristul care ne-a adus un mic Moș Crăciun, să nu uităm ce zile sunt. 🙂

mononucleoza-printesaurbana

Mononucleoza asta, care se mai numește și “boala sărutului”, dar nu e nici pe departe atât de romantică pe cât sună, e o infecție virală produsă de un virus numit Epstein-Barr, care nu se ia chiar așa ușor ca alte virusuri. Se transmite prin salivă, nu prin aer, așa că e destul de puțin contagioasă. Cu toate astea, 80% din populație l-a făcut deja, deși puțini știu. Odată făcută boala, virusul rămâne inactiv în corp și nu mai poți face a doua oară. Eu n-am auzit de ea până acum, între timp am găsit pe internet o mulțime de familii care au trecut prin această infecție, copiii sau adulții.

Ca simptome, se confundă ușor cu o gripă sau răceală, de asta cei mai mulți dintre noi nici nu știu că o au sau au avut-o. Ca să verificați dacă o aveți sau ați avut-o în trecută, puteți face anticorpii IGG și IGM din sânge, ei vă spun exact cum stați.

Simptomele cele mai comune sunt:

– febră moderată sau mare
– durere de cap
– durere în gât
– slăbiciune
– lipsa poftei de mâncare
– ganglioni umflați

Mononucleoza trece de la sine, nu este nevoie de antibiotic sau de alte tratamente, dacă nu apar complicații.

Ca măsuri în caz de mnonucleoză, se recomandă:
– repaos la pat
– hidratare
– regim
– antitermice la nevoie
– calmante pentru gât la nevoie

NU SE ADMINISTREAZĂ ANTIBIOTIC, FIIND VORBA DESPRE O INFECȚIE VIRALĂ (NU BACTERIANĂ).

Problema cu boala asta este că solicită mult ficatul și splina, dar și sistemul limfatic, așa că pot apărea complicații. Ceea ce s-a întâmplat și în cazul nostru, de suntem în spital de Sfântul Crăciun.

Sofia s-a umflat foarte tare la cap, era foarte palidă și se plângea de dureri de burtă (de fapt, o dureau ficatul și splina), făcea febră noaptea, am făcut un sumar de urină care a ieșit foarte prost și m-am alertat, am mers la pediatru, am făcut analizele de sânge, care au ieșit prost, pediatrul a intuit corect și ne-a dat să facem anticorpii Epstein-Barr, care au ieșit pozitivi, boala acută. Pentru că analizele care arată funcția hepatică arătau foarte prost, ne-am dus repejor la spital. Funcția renală nu era nici ea grozavă, nu am vrut să riscăm un blocaj renal.

Ne-am internat pentru perfuzii cu ser, glucoză și hemisuccinat (hidrocortizon, pentru reducerea inflamației la nivelul capului, ficatului și splinei), ecografii și supraveghere. Dacă ficatul pare să fie mai bine, sperăm să ajungem și noi acasă curând, la cel mic și la tati, la brad și cadouri. Pe Sofi o așteaptă o perioadă lungă de regim (la fix de Sărbători, fără sare, grăsimi și carne) și odihnă (habar n-am cum o să facem asta, ea e mereu în mișcare), dar dacă avem grijă, ar trebui ca în trei luni ficatul și splina să fie perfect refăcute.

Asta e. Măcar suntem împreună. Iar Moşul o să vină imediat ce ajungem acasă, noroc că Sofia încă nu știe în ce dată suntem și lui Ivan nu-i pasă. 🙂 Doamne, ce bine că am împachetat cadourile de acum cinci zile, zici c-am ştiut!

Vă dorim multă sănătate, voi să nu faceți ca noi. 🙂 Sărbători în liniște, să ne citim cu bine!

70 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *