Condițiile de lucru ale scriitorului modern

De câteva săptămâni scriu la foc continuu. Îmi vin ideile grămadă, am două personaje absolut perfecte care se iubesc (și nu prea), cert e că non stop îmi fug degetele pe taste, pur și simplu nu pot opri șuvoiul de cuvinte care se vor tipărite în noul roman.

Perfect, veți spune, hai mai cu grabă, să citească și ochii noștri povestea de iubire!

Da, numai că nu-i așa de simplu.

De câteva luni, soțul, corporatist până în măduva oaselor lui cu cravată și costum, are un nou hobby (pe lângă acvaristică, pe aceea o putem trece direct la calificări profesionale). Nu, nu colecționează monede, cum poate v-ați gândi, dar fiind că lucrează la bancă. Nici pliculețe de zahăr sau papioane simpatice ori cutii de bere din toată lumea. Nu face jogging, nu merge la sală. Nici de jocuri pe calculator nu s-a apucat, slavă Domnului. În schimb bate la tobe.

De-adevăratelea, bate în tobe adevărate. Și e foarte bun! Are o super ureche muzicală, prinde repede ritmurile, se documentează, merge la cursuri cu religiozitate, se înregistrează bătând, apoi se ascultă, e îndemânos și tenace. Ei, ca să fie tot mai bun, trebuie să exerseze des și mult spre foarte mult. Și tare, că doar sunt tobe, nu harpă. Intuiți deja problema, nu?

Totul a început acum vreo jumătate de an, când copiii au primit fiecare câte-o tobă djembe mică. Omul avrut să bată și el oleacă, de distracșie, dar copiii, extrem de generoși, l-au trimis la plimbare, așa că și-a comandat dintr-un loc exotic o tobă pentru oameni mari.

tobe-djembe

Incepția fusese făcută. Două luni mai târziu, omul se înscria la un curs de tobe.

Între timp, și-a luat și un cajon (altă chestie de bătut în ea) și clave (niște bețe de lemn pe care le lovești unul de altul în fel melodios).

Bon. Omul e la serviciu de la 9 la 19.00, deci când să exerseze și el dacă nu seara, când creierii mei sunt oricum mousse cremos, bine bătut pentru o consistență frumoasă de spumă. Și dacă vrea să devină faimos, e musai să bată mult. Bate frumos, nu-i vorbă, dar bate, nene!

Așa se face că ia ascultați în ce hal de atmosferă scriu.

Ăla mare bate, ăla micu’ bate și el, aia mijlocie se învârte în jurul lor strigând și zornăind trotineta, iar eu încerc (uneori fără succes) să-mi deosebesc mâna dreapta de cea stângă. Uneori soțul observă privirea mea de om pierdut și se mută să bată pe toaletă, acolo e fain că are și rezonanță, dar clar nu-i prea comod. Ce nu bate serile recuperează în weekenduri, dis de dimineață. Mă mir că încă n-au apărut la ușă vecinii cu arme de foc.

Va ieși un love story zgomotos, asta-i sigur! 🙂 Bate toba să scrie nevasta sau cum era…

Ah, între timp, soțul și-a comandat o tobă ȘI MAI MARE!

Iată. Imagine my pure joy!

tobe djembe pentru acasa printesa urbana3

tobe djembe pentru acasa printesa urbana2

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4236

20 comentarii

  1. Am ras atat de tare incat s-a trezit sotul (bine ca nu baiatul) si m-a intrebat ce am. Sa am in gat o toba?
    E adevarat ca nu m-am gandit in veci la asa o pasiune, dar daca aduce inspiratie (aduce?) atunci sa se bata tare…
    Sa scrii cu spor si sa tii ritmul.

  2. Robo al nost’ avea o tobă
    Bum-bum-bum!
    Și-o bătea pe după sobă
    Bum-bum -bum!
    Toată ziua, vrei, nu vrei,
    Bate tinicheaua ei…

    Varianta originală este cu Nicuşor, continuarea nu o mai știu.

    Faină treabă, de ce nu? Poate un personaj o fi toboșar, de ce nu?

    • Nu contează, poti folosi mâini dau bete sau perii https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electronic_drum.
      Sotul e fost toboșar, accident la cot, asa s-a dus si cariera de arcas. Ei, el zice ca nu simti la fel de bine ca la tobe normale dar e ok ca practica. El e mai perfecționist, ei zic sa cauti, ptr ce nevoi ai tu ar tb sa fie ok. Ah si,nu-ti fa griji, nevasta e in secret fericită ca ai un hobby.

    • eram sigur ca asta o sa zici :))
      nu cred ca merge, pentru ca fiecare instrument are tehnicile lui particulare de lovire si eu trebuie sa exersez si tehnica, nu doar ritmuri.

      adica djembe-le de ex. are 3 sound-uri primare, in functie de cum si unde o lovesti: bass, open tone si slap.
      la baterie exista 3 tobe diferite pentru fiecare nota/sunet: bass pentru bass, snare pt open si hi-hat pt slap (cred, in fine, nu conteaza, ideea e ca la baterie principiul e o singura toba pentru un singur sunet, pe cand la instrumentele de percutie este 1 singura suprafata de lovire pt toate notele pe care le poate atinge acel instrument).

      chiar nu stiu cum as putea sa exersez ceva pt djembe la baterie. acelasi ritm da, se poate exersa, dar atunci nu mai inveti djembe, ci baterie, pentru ca e alta tehnica de lovire si alta coordonare a corpului.
      poate ma lamureste sotul tau daca zici ca e fost tobosar.

    • El nu e fan djembe, un prieten african canta la asa ceva, dar pe el nu l-a prins. In schimb i s-a părut impresinant setul de baterii electronice al unui prieten
      Ca si tine, zice ca djembe tine mult de atingeri, alunecări si nu stie cum se simt astea pe unul electronic.
      Sorry, Ioana, am încercat. Bafta. Saaaau, casti Bose QC25 sau 35

  3. Ink e bine, nepotul meu bate la tobe de alea de formatie rock, in ritm de rock! Si poarta casti de minimizare a zgomotului (ca la poligonul de tragere). Sa vezi acolo zgomot! 🙂 e un pusti tare talentat!

  4. Dar voi nu aveti vecini? Nu se plange nimeni de zgomot? Noua ni se bate in teava imediat ce incepe copilul sa tropaie…

    • vecinii nostri sunt genul extrem de zgomotos, probabil ca nici nu se-aude la ei, de cat zgomot fac singuri. 🙂

  5. Solutia este foarte simpla! Sotul meu, corporatist si el, dar nu genul costum si cravata….( IT security), care canta la chitara si voce a inchiriat cu trei prieteni o camaruta in Casa Presei. O data pe saptamana se duc acolo, in general seara/noaptea sau duminica dupa amiaza. Absolut toti au copii mici acasa….

  6. Si eu care eram suparata pe corporatistul din casa mea, care a lucrat tot week-endul, de-a trebuit sa ma trezesc doua nopti la 4 dimineata sa ii opresc jucaria :), inseamna ca sunt norocoasa, la noi e fara prea multe zgomote pasiunea, doar injuraturi pe ici pe colo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *