Iepuroaica tânără are nevoie de reparații

În ultimele luni am început să mă stric. De fapt, procesul de degradare a început de niște ani, dar abia acum încep să cadă părțile componente și dimensiunea dezastrului e tot mai evidentă. Mă dor foarte tare degetele, nu mai pot desface capace și robinete. Fac infecții urinare pe bandă rulantă, după ani în care am fost sănătoasă brici. Spinarea trosnește. Oare vine menopauza peste mine?

Într-o zi veneam cu copiii și cu bărbatul de la cumpărat de haine din polar, că na, suntem bătrâni, nu ne mai place frigul. Mă plângeam de toate cele și omul mă privea așa cu semi-compasiune, semi-regret și ceva panică, vedeți, el e mai bâtrân ca mine cu doi ani. Deci dacă eu intru în paragină, clar nici el nu mai are mult.

– Ce-i? îi zic.
– Nevastă, zice, mă uit și eu așa la tine… Ești o bătrânică tare simpatică.
Oftez și-i zic:
– Deh, nu mai sunt iepuroaică tânără….

Acum mulți ani, să tot fi avut 30 de ani, cu vreo doi înainte să am copiii, mergeam des la controale pe la ginecolog, aveam mari probleme cu tenul și tot într-acolo mă trimiteau toți endocrinologii, dermatologii și psihologii. Și după o vizionare în detaliu a ovarelor mele, o doctoriță mai în vârstă mi-a zis cu o privire oarecum invidioasă:
– Sunteți iepuroaică tânără, domnișoară, ia uite, vă plesnesc ovarele de cât sunt de fertile, o să aveț” o grămadă de copii!

Așa mult mi-a plăcut că imediat m-am dus acasă și m-am lăudat omului cu ovarele mele coapte și rodnice, de ne-am prăpădit de râs.

Am avut mulți copii, trei, dintre care doi s-au născut și contribuie cum pot la degradarea creierului și trupului nostru, dar o, ce plăcut e acest proces, nu-i așa?

 

Ce voiam să zic: acum şase ani eram iepuroaică tânără cu ovarele pocnind de veselie, acum sunt o bătrânică simpatică. Ce rapid am apus, vai vai…

shutterstock_144233608

Sursa foto: femeie tânără și superbă via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

31 comentarii

  1. Și mie mi-a spus la fel ginecologa ? și am ajuns acasă cu gândul ca nu putem lăsa ocazia sa treacă pe lângă noi și acum o pregătim pe Ari(1 an si sase luni) sa priceapă ideea ca o sa aibă un bebeluș numai al ei :))

  2. Sa vezi dupa ce treci de 40, cu unul in brate si unul pe picioare… In concluzie, superb! Ma doare spatele de nu mai pot, dar ma topesc de drag…

  3. Infectiile urinare au fodt o problema la mine de la 5 ani, le aveam recurente, cam 1 pe luna. Organismul meu era pompat cu antibiotice ani la rand, insa dupa cele 2 sarcini, lucrurile s-au schimbat mult (in bine). Nu stiu daca e offtopic, dar nu am mai luat antibiotic de mult impotriva infectiilor urinare, in schimb folosesc antibioticele naturale de la Fares: Biomicin Forte, Biomicin (pe baza de uleiuri esentiale), precum si Biosept Mami (in combinatie). De asemenea, uleiul de cimbru este extraordinar impotriva acestor infectii, cand l-am descoperit a fost mana cereasca. Infectiile urinare sunt o forma de detoxifiere a organismului, deci practic sunt „bune”, atata timp cat nu exista cauze concrete care sa le declanseze (pietre, etc.) Grija mare sa mentii organismul departe de stare de aciditate, ca sa nu se mai formeze toxine (ma refer aici in primul rand la starea sufleteasca si regimul de viata si in al doilea rand la alimentatie). Si asa, in ton cu articolul, eu ma simt mai tanara acum la 31 de ani, cu 2 copii decat eram la 20…corpul insa, isi poarta semnele timpului. Sa fim sanatosi!

  4. Mie personal expresia asta cu „iepuroaică” mi se pare denigratoare. Desemnează o persoana care are drept misiune în viaţa numai perpetuarea speciei.

    • Ei, era, evident o gluma. Normal ca vorbeam despre reproducere, ca doar m-am dus la ginecolog, fix pentru asta. 🙂

  5. Cred ca dupa pragul de 30 de ani ni se intampla multe, mai ales noua femeilor. Eu care inainte ma laudam cu parul meu sanatos si frumos, acum il privesc cum se subtiaza si cade si cade… La fel ca si pe tine ma dor ingrozitor degetele si imi scapa orice din maini. Spatele imi trosneste de parca ar fi facut din nuiele si ma face sa scot un icnet slab la fiecare aplecare. Fac retentie de apa des si ma infurii.
    Cand imi trece ma privesc in oglinda, imi vad cele riduri de pe frunte si le evit pe cele de pe obraz ca sa imi zic ca ma iubesc si asa, poate mai mult decat inainte, pentru ca, imi dau seama de cat de pretioasa e integritatea corporala ce mi-a ramas. Copilul ma motiveaza cand cad in depresii.
    Tu draga mea Printesa esti foarte frumoasa si asa imbatranind. Poti sa faci alte lucruri exceptionale cu trupul trebuie doar sa-l vindeci si sa-l privesti cu ingaduinta. Ai un milion de motive sa te iubesti. Alunga gandul menopauzei deocamdata.

  6. Asa am si eu senzatia. Sotul meu imi spune ca mereu ma doare cate ceva, pentru ca ma plang mereu, ba de o articulatie, ba de cap, ba de burta, ba de inima albastra. Da’s fericita in rest, pe cuvant! :)) Insa de cand o doamna mi-a spus ca o femeie este in floarea varstei intre 35 si 45 de ani si ca atunci se vede pe ea frumusetea cel mai mult, parca parca nu ma mai dor asa tare articulatiile :)) Si tind sa-i dau dreptate, chiar daca tre sa acopar din ce in ce mai mult ridurile, cearcanele si sa ma vopsesc mai des. A, si inca ceva draga Ioana: cineva mi-a spus ca fiecare rid are in spate o poveste. Parca nu-s degeaba acolo, nu?

    Cu drag, de la Ioana pentru Ioana 🙂

  7. Eu am avut un soc când,în timpul consultației la ginecolog în cea de-a 4-a luna a sarcinii la 32 de ani, plângându-ma ca ma doare spatele mai tare decât la prima sarcina avuta la 30 de ani și sunt mai obosita și lipsita de energie, dr îmi incercuieste vârstă de pe buletinul de analize spunându-mi ca sunt mult mai bătrână acum decât la prima sarcina și ca cei 2-3 ani sunt mult mai multi în termen de uzura a organismului. Nici nu am mai mers pe la el.

  8. In primul rand, esti inca o iepuroaica tanara :))))
    In al doilea rand, stiu ca iti place sa mananci (obvious din posturi evident, nu ne cunoastem personal) si ceea ce mananci este fuel pentru cum te simti. Eu tocmai am avut o revelatie in timp ce facea programul Whole30 (da-i un search, merita) si m-am trezit pentru prima data dimineata odihnita, fara durere de cap si cu spatele fara junghiuri. Can be done!

    • Ma uit numai daca promiti ca nu e cu mers la sala, fitness, yoga, alergat sau altceva. eu sport nu fac! sa fie acesta pacatul meu capital!

    • Ce tare ca faci Whole 30 Talida! Si eu vreau dar nu reusesc sa ma organizez cu meal planning/prepping, si mi e cel mai greu sa renunt la zahar. Cum e?

  9. Mai așteptați puțin. 🙂
    Eu am doi copii, diferența dintre ei fiind de 11 ani. Dacă nu ar fi așa de frumoși, ți-ai lua câmpii. Și da, mă dor multe dar mai ales mă doare incertitudinea asta a zilei de mâine. Când ești tânăr nu te gândești prea mult dar pe măsură ce te coci, percepțiile se schimbă. De aceea, tot ce îmi doresc și vă doresc este sănătate. Doar așa putem face tot ce ne propunem.
    Te citesc de mult, Ioana, și te felicit pentru candoarea și firescul pe care-l emani. Crede-mă, nu-i puțin lucru!
    Să ai parte, tu și cititorii tăi, de un An Nou colorat și senin!

  10. Mi se pare mai mult de o coincidenta ca ne dor pe toate la fel.
    As propune sa ne impartasim solutii.
    In acelasi timp,sa nu uitam ca ei -copiii-au nevoie de noi si mai tarziu,tot tinere :-).Culmea.
    Si,sotii de ce nu se simt la fel?Oare ii ia si pe ei, mai tarziu?

  11. stii cum se zice, daca dupa o varsta te trezesti si nu te doare nimic, probabil ai murit 🙂 evident nu se aplica la 30-40 de ani dar oricand merge o gluma.

  12. Și eu am avut infecții urinare tot la câteva luni. De cativa ani inghit din când în când cateva guri de suc/nectar de merișoare, preferabil neiindulcit. Dacă simt că ar fi aproape de o infecție beau câteva guri in fiecare zi, altfel când îmi aduc aminte (mai rar). Sau merisoare uscate in fulgii de dimi eata. La mine cu functionează de minune.

    • si eu mananc zilnic merisoare de ani buni. nectarul asta il faci acasa? thx 🙂

    • Il cumpar de la BioPlanet in Belgia. E buna ideea, mersi. Am niste merisoare proaspete in frigider. Incerc si dau vested cum iese.

  13. truth is…ca imbatranim. eu, 38, copil de 12. pana in 35 de ani sanatoasa tun cu exceptia catorva pietre la rinichi, din cauza proprie si anume pt faptul ca voluntar nu beau apa…si nu am baut ani al rand. In afara de asta 55 de kile, fizic tonic, boli niciuna, cate o raceala care in doua zile trecea deci imunitate la maxim. Trecut de 35…se schimba foaia. ma cantersc extrem de rar, dar pe 37 am facut-o si desi port aceeasi marime la haine, hop imi arata cantarul 59 de kile. Hopaaa zic, cum puii mei. Aceesi marime la haine, nu vad schimbari pe ici pe colo, intru sa ma documentez „pe net” si aflu ca „din oficiu” dupa 35 de ani corpul iti da doua kile minim in plus…asa ca bonus. Ca oasele, ca tesuturile, ca se modifica structura etc. Deci insusi corpul nostru ne tradeaza, fara sa faci nimic, asa, de la sine. ce sa mai zic..mi-a aparut o sinusita cronica de nu scap de ea nici moarta si am devenit dependenta de spalaturi nazale, „abdomenul meu tare” devine perina perfecta pt fii-mea cand se uita seara la filme peste mine, durerile de spate ma trezesc noaptea din somn, daca trage vantul si nu ma acopar gen burka e vai de viata mea, sa nu mai vb de sindormul pre-menstrual. Inainte de 35 nu stiam ce e aia. nu tu dureri, nu tu nervi, nu tu ciocolata, nimic. acuma incep cu atacuri d epanica cu vreo saptamana inainte, ma iau crizele si nervii de la un minut la altul si fac incontinuu sus-jos, scot flacari prin toate alea, dau iama-n frigider de parca as fi gravida si combin ciocolata cu muraturi. ce s amai zic, vai si amar. si inca nu-s la 40. ah..of course nu mai vad foarte bine, eu care aveam ochi d episica de vedeam si pe bezna…Am aflat deci ca viata s eimaprte in doua: inainte d e35 si dupa. Si mi-a zis si mie vara asta ginecologul ca oavrele mele arata perfect si asteapta…sa astepte, de-le-n betesig!!! cine le baga in seama?! m-as dezintegra probabil…..

  14. Si io care ma gandeam cat sunt de tanara si de sprintara, cum nu ma doare (inca) nimic – asa, putin spatele si capul si parca un genunchi la care m-am lovit acum 12 luni, cum as mai face vreo 4-5 copii, acuma ca tot am castigat experienta necesara si oricum nu mai pot dormi patru ore legate nici sub amenintarea armei :)):)):)):)).

  15. Eu infectii urinare fac pe fond de stress si oboseala, nu e numai la cap problema, mi-a explicat un medic, iti scade imunitatea la stress si atunci nu se mai apara corpul
    Am incercat toate naturistele posibile, am baut si otet, efectul e f vag. Antibiotic pe antibiograma si odihna si lipsa de stress. Stiu ca e usor de zis, greu de facut, dar cand ajungi sa te urci pe pereti de atata disconfort si antibiotic, tai restul, ca nu se mai poate ?
    Eu am emigrat si am scapat :p (cu o sg recidiva in 3 ani, cand ne-au jefuit casa cu noi dormind sus, deci dupa ce au plecat forensics am simtit cum taie mersul la baie ? dar atat a fost )
    In rest, esti tanara, doamna, te alinti ? (mie asa mi-a zis dr de familie acum 2 ani, cand aveam varsta ta si ma frasuiam de nu’s ce ?)

  16. Printesa draga, nu stiu daca mai citesti commentul meu, ca sunt ‘intarziata’ ? Citesc cand apuc, si atunci recuperez o saptamna!
    Eu cred ca putem imbatrani si frumos, doar ca ne trebuieun pic de ajutor! Eu am avut nesuferitele astea de infectii urinare 10 ani aproape! Si s-au agravat dupa antibiotice (care se stie ca scad imunitatea organismului pe termen lung) si dupa nasteri. Am scapat de ele dupa multe chinuri si sunt profund recunoscatoare! Mi-ar face mare placere sa te pot ajuta!?

  17. Scuza-ma, a sunat ca o reclama ieftina la un produs miraculos!? E vorba de un medic extraordinar pe care ma bucur ca l-am intalnit!

  18. E vorba de dr. Gluck, are cabinetul (Gluckmed) Tel.0730 072 294 (daca dai un search pe google il gasesti)
    Pe mine m-a salvat, iti doresc si tie!
    Sanatate multa!

  19. Ei… inseamna ca eu sunt …. mai iepuroaica ca voi toate … am 4 pitici (cea mare 14 ani, maine, gemenii 9 ani si mezinul 1 anisor)… si implinesc 39 de ani curand…. Culmea, sarcina la 38 de ani a fost mult mai usoarasi bebe mult mai linistit decat celalate, probabil ca odata cu inaintarea prin viata culegem si rabadare. Va recomand cu drag un medic nutritionist bun, toata energia si dispozita noastra din farfurie, seminte si apa vine. Eu am descoperit acum 3 luni o astfel de profesionista si nu mi-a venit sa cred cat de usor si incantati s-au pliat si copiii si sotul pe sfaturile dansei. Sanatate si veselie !

  20. Buna, Ioana!
    Ma tot gandesc de ieri la postarea ta, nu stiu daca are legatura…
    Eu am fost o adolescenta dornica de independenta si o tanara rebela, iubitoare de calatorii si experiente noi, usor de convins sa-mi fac bagajele in 20 de minute si sa plec pe Luna, pe Marte sau pe Himalaya, sa ma dau cu parapanta sau sa fac bungee-jumping… Acum, cu doi copii, nu ma mai urnesc decat cu aparatul de aerosoli, BabyHaler-ul si un geamantan de siropuri, picaturi si creme (pentru dureri de spate si de picioare ale mele), musai intr-un loc cu semnal la telefon si cat mai aproape de un spital sau macar un dispensar, ceva acolo…; sunt aproape de atac de panica cand mi se pare ca cea mica nu respira bine, pe cea mare n-o duc NICIODATA la gradinita cu tuse ori muci si sunt in stare s-o tin si doua luni acasa, doar sa stiu eu ca e safe, pe taica-sau il cicalesc de o ia la fuga cand iese cu cea mare afara (sa nu-i fie frig, sa nu-i fie cald, sa nu alerge, sa nu transpire, sa nu bea prea rece), ba il creieresc si cand pleaca singur la pescuit (sa nu racesti ca le imbolnavesti pe fete) ori la fotabal (sa nu-ti rupi picioarele ca nu pot sa te ingrijesc acum si pe tine!). Si tot ma intreb: oare transformarea asta se datoreaza batranetii sau sfantului sentiment matern?!? Ori poate simteam altfel daca le faceam la 20 sau 30 de ani, nu la 35, respectiv 40???

  21. cateva sfaturi pentru infectiile urinare, pe care poate le stii deja, but here it goes:

    – igiena sexuala: urinat si spalat inainte si dupa sex, niciodata sex cu vezica plina sau dupa ce-a stat mult timp urina acolo (ex. un sex spontan dimineata, la trezire)

    – cand simti ca se apropie o infectie sau te simti cu musca pe caciula (ai stat cu picioarele in frig, ai facut sexul ala spontan etc) ia albastru de metil (stiu, e amar rau, asa ca recomand varianta in capsule – Uractiv – care are o concentratie muuult mai mare decat ai putea sa iei tu vreodata cu lingurita) si bea multa apa. Poti sa faci chestia asta si preventiv, adica sa iei Uractivul iainte de partida de sex care da, va deveni planificata. N-ai ce-i face, mai bine asa decat sa pompezi antibiotic

    – sexul anal (ma scuzati, doamnelor care rositi acum) – mai rarut, sau oricum, cu muuulta atentie la igiena. Stii povestea, majoritatea infectiilor urinare sunt cu E.coli, care poate sa ajunga foarte usor din zona rectala in vagin.

    – am mai spus sa bei multa apa? Asta e tratament de intretinere (si preventiv, as spune) pentru oricine e predispus la infectii urinare. Si mai ales cand simti inceputul unei infectii urinare, da-i cu multe lichide, sa nu apuce sa se faca o concentratie mare de E.coli

    – caldura la picioare

    – daca ti-ai permite luxul sa poti sta 30 de min in baie, fa-ti ceva ceai (gasesti pe net care sunt recomandate), pune-l intr-un lighean si stai cu fundul in el pana se raceste

    – stres, sistemul imunitar blabla – s-a mai vorbit despre asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *