Despre Olanda, la cald și la vânt

Ne-am plimbat prin câteva orașe, sate și porturi din Olanda în ultimele zile. E atât de frumos pe-aici că mereu avem impresia că am nimerit pe niște platouri de filmare sau în paginile unei reviste, e aproape incredibil că aici chiar locuiesc oameni. Ferestrele nu au perdele, grădinile mici sunt impecabile, căsuțele sunt cochete, micuțe, nu am văzut nici un gunoi pe jos, nu e fir de praf, mult spațiu verde. E foarte liniște, aerul e atât de limpede, nu prea trec mașini, nu se claxonează. Multe biciclete, oameni super relaxați, nu se înghesuie nimeni, ritmul și calitatea vieții sunt clar altele.

E frumos, e incredibil de frumos, mi se pare fantastic să poți trăi aici, așa.

Harderwijk

Keukenhof

 

 

The Zaanse Schans

 

Singurele chestii cu care nu mă pot împăca aici sunt vremea (e foarte rece și foarte vânt, și când e soare tot rece e, zilele trecute au fost maximum 12 grade, iar vântul te spulberă mereu, fără pauză) și mâncarea. Oamenii ăștia pare că mănâncă numai junk. În toate orașele în care am fost, în restaurante și localuri, am găsit doar supe la plic, groaznic de sărate, senvișuri cu cartofi prăjiți, șnițele și pește congelat, apoi deep fried, hod dogs și tone de dulciuri. Nu tu salate, supe adevărate, carne, pește proaspăt, fructe. Doar prăjeală, cu multă pâine și cartofi și dulce. Nu înțeleg, dar e păcat.

Altfel, minunate locuri. Privim și ne minunăm.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

34 comentarii

  1. Si eu ma impac greu cu vremea din Olanda; au trecut deja noua ani de cand locuiesc aici si tanjesc in fiecare zi dupa caldura…. Iernile insa sunt cu mult mai usoare decat ceke din Romania :).
    Cel mai bun prieten al meu din categoria „articole vestimentare” e maieul, pe care il port chiar si vara :).
    Nici cu mâncarea lor nu-s prietena. Acasa gatim romaneste. Daca iesim sa mancam la restaurant, alegem restaurante cu specific italienesc, grecesc…. mai cu savoare. Primavara alegem restaurante unde se gateste sparanghel, o minunăție :).
    Vacanta plăcută in continuare! 🙂

  2. Aici traiesc eu 🙂
    Olandezii nu traiesc pt mancare si au un stil de viata sanatos, fac mult sport. La pranz se mananca un sandvis, un mar si iaurt, cina e mancare gatita acasa, in familie.

  3. Doar nu iesi din casa ca sa mananci sanatos?! 🙂 Ce idee ciudata!! :p
    Orez si legume mai multicele se gasesc usor in restaurantele asiatice.
    Distractie placuta, daca mergeti mai spre centru, se mai linisteste si vantul.
    Cum sunt de multi ani in Olanda, cand am auzit ca esti in Amsterdam, tot ce mi-a trecut prin cap: cartofi prajiti de la Manneken Pis!!!

    • E cam mult sa mergi in Amsterdam pana in Bruxelles doar pentru o portie de cartofi prajiti, sau nu? Depinde de cat de mare e pofta? 🙂

    • Nu stiu nimic despre prajitii belgieni ca sa compar – eu cand visez cartofi prajiti, pe astia ii visez 🙂

  4. Olandezii mananca acasa destul de sanatos, cartofi, paste, legume fierte, fara multa prajeala. Supe si alte retete condimentate se cam gasesc la plic, asta e adevarat. Abia in ultimii ani lumea se intereseaza mai mult pentru gatit si retete fara E-uri.
    Locurile de vizitat sunt frumoasa, asa-i. Viata in cartierele din orasele mari nu e asa de roz, din pacate.
    Si vantul, ce sa zic… E benefic doar cand te plimbi pe malul marii si toate gandurile negre si grele zboara odata cu el 🙂
    Concluzia: imi pare bine ca acum 11 ani am dat Olanda pe Romania si ma duc doar in vacanta acolo 🙂

  5. Superbe pozele! In fiecare an spun ca vreau sa ajung in Keukenhof si tot nu imi iese. Poate la anu’ :))) Aceeasi problema cu mancarea am avut-o la prima vizita in Amsterdam. A doua oara am reusit sa identific cateva localuri unde am mancat sanatos (nu neaparat si ieftin).

  6. Eu acolo mă mut când ies la pensie :)))) Îmi găsesc vreo familie de olandezi care vor să se mute-n Grecia la bătrânețe și fac schimb de case cu ei :))))))

  7. Locuiesc in Amsterdam de ceva vreme si se mananca destul de sanatos. Olandezii sunt fanii salatelor ? Cat despre vreme…iarna muuulltt mai prietenoasa decat acasa. La fel si vara. Aici, la 27 de grade se considera canicula dar civilizatia, oamenii zambitori, copiii care nu stau cu capul in laptopuri ci se joaca afara, verdele orasului compenseaza dorul de asfaltul incins al Bucurestiului

  8. De cand am ajuns in Belgia ma chinui sa gasesc un sos de rosii fara zahar :), asta asa ca exemplu, despre pachetelul copiilor ce sa mai zic, am innebunit sa le pun zilnic racituri la pachet, dar poate ca e mai bine asa, decat sa manance de la cine stie ce catering au pe aici, iaurturi cu fructe, cornuri pline de zahar si fructe de plastic.
    Daca nu imi era de ajuns exeperienta trecuta, acum chiar mi-am intarit convingerea ca in Romania oamenii sunt mai preocupati de o alimentatie sanatoasa sau bula mea din Romania era foarte mare 🙂
    Aici se mananca mult acasa, pentru ca in oras e scump, nu neaparat pentru ca ar manca mai sanatos acasa, se consuma foarte multe produse semipreparate, dressinguri gata facute pentru salatele sanatoase, dulciuri pline de zahar, inclusiv cele facute in casa. Copiii consuma zilnic sucuri de fructe/piureuri la punga.

    • Era mare bula ta ?. E suficient sa te uiti in food court-urile mall-urilor, sa vezi ce mananca majoritatea romanilor. Si pe la gratare…
      Nu ma asteptam de la olandezi…nu stiu de ce aveam impresia ca mananca mult peste si legume.

    • In Belgia se mananca foarte prost. In marele Bruxelles cartofii prajiti sunt la ordinea zile iar daca te duci la vreun restaurant grecesc, e plin de ele, gasesti niste carne la supraret si omniprezentii cartofi prajiti. Fructele lor sunt fade, legumele asijderea. Compenseaza cu Gauffrele delicioase, da:)

    • Cartofii prajiti sunt traditionali e normal sa fie peste tot ca si berea, ciocolata si vafele…mai ales in ‘marele Bruxelles’ ca doar si acolo vin turistii. Oare or fi restaurante incentrul vechi in Bucuresti fara ‘sarmalute’ in meniu? Cred ca secretul e sa nu mergi in locurile ultracentrale…acum pe bune se poate manca si bine dar atunci pretul sare de 15 euro . Mie nici legumele si nici fructele nu mi se par fade sau nu mai fade ca alea din supermarket din Romania …adica nah daca in Romania importam de la turci vesticii le aduc de la spanioli..Daca le compari cu alea de tara atunci sigur nu se compara.

    • am intrebat colegii (belgieni din tata in fiu) unde merg la restaurant si au zis: acum cateva luni au mers in nu stiu ce sat (cu Jesus numele, sper ca nu m-au injurat 😀 ). Si da, doar asa de des merg ei la restaurant 😀 – restul sunt turisti pur sange.

      In rest, o prietena a nimerit prin centru pe la bursa un restaurant cu profil italian si bucatarul sef e… roman. Am fost si e de revenit, data viitoare duc acolo prietenii ce vin la vizitat orasul 😉

    • Nu ies des in mall-uri dar cand copilul cel mare se cere la film cu prietenii iesim si acolo. Mai nou food-court-urile au si salate, foarte multe tipuri, sau orez si/sau paste cu legume. Pizza vegetariana in multe locuri, nu mai zic de mancarea libaneza care e foarte ok pentru cine stie sa aleaga.
      Asta se intampla, recunosc, in cele cateva mall-uri din capitala, nu stiu cum este in alte orase sau daca sunt restaurantele de care zic si in mall-urile mai mici.

    • Fără legătura cu subiectul in sine dar sosurile de roșii adevărate au obligatoriu zahăr. Din câte am înțeles de prin articolele marilor bucătari cantitatea ideală e undeva la 3-4 grame zahăr la 500ml sos, scade aciditatea și devine mult mai prietenos cu stomacul dar și mai gustos. Repet, nu o zic eu ci alții care fac o meserie din asta. In același mod zaharul este indispensabil pentru o înghețată cu adevărat buna, prevenind formarea cristalelor se gheata etc.

    • In oras in general mananca turistii. Si nu e gluma, multi romani!!! in birou la mine doar un coleg iese zi de zi….restul nu.
      Am gasit niste restaurante (m-au dus bastinasii) undeva in afara orasului dezlantuit si mancarea a fost de milioaaane. Si stiu ca exista multe altele.

      Pt mancare locala, iti recomand cosul de legume locale livrat acasa. Inca nu am comandat ca eu am sursele mele, dar caut sa vad daca livreaza in punct fix. Mai sunt magazine cu produse de la producatori locali, iti dau link-uri, ok?.

      Pt sos de rosii, iau suc de rosii la sticla de la megaimagul local. Si la cutie au unele fara zahar.

    • Merci, se pare ca stau chiar langa Mecca 🙂
      Sos de rosii pentru gatit imi trebuie, inteleg ca e mai gustos cu zahar si asa e reteta, dar e zahar si in sare 🙂 parca as evita, daca se poate

    • Te referi la sos/suc de rosii ca sa gatesti cu el sau la sos de rosii gata facut? Eu cumpar sucul de rosii Bio fie din Colruyt fie din Carrefour si nici unul nu are zahar…Nu stiu in ce zona stai dar terasele, bistro-urile, restaurantele in Leuven, Gent, Antwerpen sunt pline ochi la ora pranzului si seara. Nu mi se pare ca pretul ar fi vreo problema oamenii astia chiar mananaca in oras…Mie mi se pare ca se mananca multa paine. Am mancat si foarte bine am mancat si foarte prost aici…nu pot generaliza in nici o directie. Cartofii prajiti sunt traditionali…acum e normal sa fie in fata mai mereu.

  9. Prietena cu olandezi: pranzul le e un sandvish cu branza (de acasa) si cinele sunt in familie (de aici renumele lor pt zgarcenie? ). Turistii cauta restaurante asa ca ofera la ce e cerere.
    Cauta restaurante vegetariene, nu o sa te dezamageasca 😉
    Cu temp. – 12 gr si soare e motiv sa ii vezi in pantaloni 3/4 – e aproape vara.

    Ador olanda! Sunt momente cand ma uit dupa joburi la ei. Apoi imi aduc aminte ca mai am 13 ani de ipoteca si limba lor de 2 ori incepui sa o invat si de 2ori ori am oprit. Mai incerc si a3a oara.

  10. Draga Ioana,

    In cartea Vacanta Pofticiosilor e pomenit un parc de distractii in Olanda iar baietelul meu ar vrea sa mearga si el acolo, planuim sa mergem in Olanda peste o luna. Ai putea sa impartasesti cu noi numele parcului?
    Multumim frumos!

    • Buna, parcul din carte este inventat, exista doar in capul meu. Si in carte. 🙂
      Insa stiu ca Efteling e un parc fain de distractii in Olanda. Dar merge la copii mai marisori, as zice ca peste 7 ani.

  11. Concluzia articolului referitoare la junk food-ul din localurile din Olanda m-a instigat să caut pe net ce mănâncă în general olandezii, iar concluzia e chiar îmbucuratoare și de luat drept exemplu. Formați în spiritul calvinist, care promova austeritatea și simplitatea stilului de viață, olandezii par să nu dea mare importanță rafinamentului culinar, dimpotrivă, servesc mese frugale, scurte, care să le dea energie pentru restul zilei. Micul dejun (orele 7- 8.00) și prânzul (12-13.00)- luat în timp ce fac chiar o plimbare- constau în sandwich+iaurt+fruct, iar la cină – orele 17-19.00 – au o masă caldă în familie. Sandwich-ul de la prânz îl mănâncă în timp ce fac o plimbare în pauza de serviciu. Se pare că ies destul de rar la restaurant și sunt nedespărțiți de lunchbox-ul lor. Poate tocmai de aceea își permit din când în când o refulare calorică cu ”patat” sau alte prăjeli ieftine, pe care nu și le-ar găti în mod normal acasă. Sper să ne confirmi dacă asta este realitatea din zona voastră. O viață de basm, dragă Prințesă, în noul tău Regat 🙂 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *