Promisiunile unui părinte pentru copilul său

Copilul meu, carne din carnea mea, puiul meu de om, viitorul și iubirea și speranța mea, îți promit că în anul ce tocmai începe o să te văd mai mult. Stai, nu am scris bine. O să te VĂD mai mult! Adică o să observ cu adevărat prezența ta incredibilă, o să fiu atent la ce-mi spui, o să recunosc care sunt nevoile tale, o să te ascult cu adevărat, fără să încerc să te schimb, să te transform în mine. O să las recunoștința și bucuria că suntem împreună să-mi cuprindă sufletul.

În anul ce vine o să te întreb mai des cum te simți și mai rar dacă ai mâncat tot la grădiniță sau la școală. O să vorbim mai mult despre emoții și mai puțin despre lucruri.

O să te las să mă cunoști mai bine. O să-ți povestesc mai mult despre cum eram când aveam vârsta ta. Despre fricile mele, despre tristeți și despre bucuriile mele. Ca să mă simți mai aproape, ca să vezi că toți creștem cam la fel, toți ne dorim să fim iubiți, toți suntem dificili uneori.

O să fac pace cu mama și cu tatăl meu, ca să pot să-ți ofer și ție pace. O să caut să accept tot ce-a fost, să nu mai privesc în trecut cu regret, ci cu iubire, căci timp prea mult nu mai avem nici unii, nici alții.

Promit să am mai multă grijă de tine.

Să nu te mai urc în mașină altfel decât în scaunul auto, în centuri bine prinse. Să caut cele mai sănătoase lucruri de pus pe masa ta, să amân cât mai mult sucurile și mâncarea prăjită sau foarte grasă, pentru că știu că organismul tău mic are nevoie de un start cât mai curat.

O să încerc să stai mai mult cu mine și mai puțin la ecran, să ne vedem unul pe altul, nu imagini care se mișcă prea des, prea repede, cu volum strident și personaje exagerate, care te vor face curând să crezi că viața reală e prea plictisitoare.

O să citim mai mult, împreună și separat.

O să am grijă de mine. O să dorm mai mult, n-o să mă mai culc fără să mă demachiez, n-o să mai ies din casă fără cremă de protecție solară, o să mănânc mai puțin dulce, o să judec mai puțin pe alții și mai mult în și cu mine. O să merg la terapie.

N-o să dau șpagă, n-o să primesc șpagă, n-o să accept furturi și nedreptăți să se petreacă sub ochii mei. Sunt modelul tău și vreau ca tu să crești drept.

Vreau, pot, trebuie să am mai multă răbdare cu tine. Să înțeleg și să accept toate fazele dezvoltării tale, care de multe ori te surprind și pe tine. Să am puterea să-ți explic calm de cinci sute de ori, dacă de atâtea ai nevoie, de ce e bine sau rău să faci un lucru.

Promit să nu-ți mai spun că nu e nici un monstru sub pat, dacă tu simți că e unul acolo. Promit să te ajut să lupți cu el, să-l convingem să plece, să găsim împreună soluții să te simți în siguranță.

Vreau să-ți ofer mai multe experiențe în anul ce vine și mai puține cadouri. Vreau să FIM împreună, să ne bucurăm unii de alții, să râdem împreună, să ne speriem împreună, să facem mii de poze, nu ca să le postăm pe Facebook, ci ca să ne uităm noi la ele, peste ani.

Vreau să am curajul să-ți spun un NU hotărât când ai nevoie de unul.  Nu, nu mai poți lua încă o prăjitură, pentru că vei deveni extrem de agitat și greu de mulțumit, o să ne certăm, o să adormi greu și o să dormi prost. Nu, nu te mai poți uita la încă un episod, cele 20 de minute s-au încheiat, e important să respectăm regula asta, pentru că altfel îți va fi greu să adormi. Nu, nu poți lovi un alt copil, niciodată, va trebui să plecăm din parc pentru că văd că ți-e greu să stai cu alți copii fără să-i lovești.

O să citesc mai mult, o să ascult mai bine, o să caut în mine motivele pentru care nu am răbdare cu tine, pentru care nu mă pot bucura de viața mea, pentru care mereu caut ce nu am și nu știu să fiu fericită cu ce am. O să las telefonul deoparte.

Nu e vina ta. Nu ai cerut tu să te naști din mine. Nu e vina ta că nu am ajutor, că nu avem destui bani, că sunt epuizată și că plânsul tău mă înfurie. Nu e nici vina mea. Pur și simplu așa stau lucrurile și vreau să le așez în ordine, pot să fac asta alături de tine, pentru noi toți.

O să accept că tuturor le e greu și n-o să mai fiu convinsă că doar nouă ne e greu. Tuturor le e greu uneori, și celor bogați, și celor fără copii. Dar frumos, frumos e și la noi! E iubire, e siguranță, sunt amintiri calde împreună.

Anul care vine o să fie unul și mai bun, ai să vezi. Te iubesc tot mai mult, te admir tot mai mult, crești și devii tu însuți, un om curat, curajos, curios, înțelept, tot mai pregătit să te desprinzi pe calea ta.

Eu o să fiu aici pentru tine orice-ar fi. Te-am vrut și acum te am. Iar asta e minune.

Te iubesc! O să avem un an grozav împreună!

Sursa foto: copii și părinți împreună via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4167

13 comentarii

  1. Superb! Imi place mult de tot cum scrii, cum reusesti sa-mi mentii interesul pana la finalul fiecarei postari. Felicitari! Sa aveti un an minunat si sa fiti sanatosi!

  2. Cred ca sunt promisiuni permanenete, nu neaparat la inceput de an. Altfel, sper ca asta isi doresc toti parintii pentru copii lor 🙂

  3. La multi ani draga Ioana! Mereu ma emotionezi cu asemenea articole…parca scrii pt sufletul meu.
    Si eu promit!
    Iti doresc tie, omului si puilor tai un an nou fericit, plin de bucurii, mici, mari, plin de voiosie si rasete, de dans, de cantec (doar aveti 2 „tobaristi” in casa) si toate dorintele sa devina realitate. Multa sanatate de asemenea si sa va bucurati de fiecare zi impreuna!

  4. Foarte frumos!in fiecare zi sa ne aducem aminte de aceste cuvinte! Multumim, Ioana! Un an bun cu mult bucurii alaturi de ai tai! La multi ani!

  5. Un An Nou fericit! Sa iti indeplinesti toate obiectivele si sa te bucuri de momentele frumoase cu cei dragi. Scrii absolut minunat. Nu am copii, dar mereu iti citesc postarile cu drag pentru bucuria care resalta din ele si pentru opiniile extrem de bine documentate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *