Și părinții au nevoie de educație financiară! (concurs)

Zilele trecute am discutat cu prietena mea Anamaria Ciuhuță, trainer financiar pentru părinți și blogger pe financialparenting.eu despre importanța educației financiare în rândul părinților. Ea face multe cursuri cu adulți despre atitudinea corectă față de bani, despre cum percep copiii banii și cum le putem explica lucruri în funcție de etapa de dezvoltare în care se află. La sfârșit avem și un concurs pentru voi, Anamaria ne oferă un loc gratis la următorul ei curs de educație financiară pentru părinți.

De unde a apărut Financial Parenting?

Am simțit că este mare nevoie de educație financiară pentru părinți. Este mare nevoie de educație financiară pentru noi toți, pentru că trăim timpuri diferite, s-a schimbat semnificativ modelul de viață dintre generația bunicilor, a părinților, a noastră și a copiilor noștri.

Cum am dat sfoară în țară că o sa fac cursuri de educație financiară pentru părinți, au început să curgă întrebările și studiile de caz de la prieteni,  multe de genul “habar nu am când și ce să spun” pâna la  “eu fac așa, dar nu știu dacă este bine” .

Rețetă universal valabilă nu există. Părintele se informează, își evaluează propria relație cu banii, valorile personale și ale familiei, apoi aplică modelul  potrivit.

Există niște repere în educația financiară a copiilor?

Da, exista  niște repere importante și anume vârsta și gradul de înțelegere al copilului. De exemplu, până la vârsta de 7 ani logica copiilor este diferită de a noastră și nu pot înțelege situațiile ipotetice.

Multe dintre articolele mele se referă la copilul mic și atitudinea acestuia, fără legatură evidentă cu banii. De ce? Pentru că primii ani de viață ai copilului sunt hotărâtori pentru adultul care va deveni.

Consider că relația cu banii este complexă pentru fiecare dintre noi și așa trebuie să o tratăm.

Unde crezi că trebuie să se faca educația financiară ? Se poate face la școală?

Studiile arată că în decizia de achiziție aplicăm mai puțin de 10-15% logică, restul este decizie emotională provenită din valorile și experiențele noastre. Din acest motiv consider că educația financiară se face în primul rând acasă. Orice altă formă de educație financiară în afara casei, la  școală, la  diverse cursuri și ateliere sunt binevenite, deoarece copilul o sa pună întrebări și o să afle răspunsuri, dar în primul rând va căuta acele răspunsuri în modelul de acasă.

O să aibă și părinții de făcut teme pentru a oferi răspunsuri?

Părinții găsesc informații  la cursurile mele și pe site-ul www.financialparenting.eu.

Mă documentez intens, lucrez cu un psiholog care are competență în lucrul cu copiii și cu adulții, îmi folosesc cei peste 19 ani de experiență bancară pentru a aduce parinților  articole și cursuri bine documentate.

În bancă am văzut multe dezastre financiare și personale pornite de la bani, din gestionarea lor greșită și din relații emoționale nesănătoase cu banii. Cred că astfel de situații se pot evita doar cu o educație corectă.

Ce îi înveți pe părinți, mai exact?

Le vorbesc părinților despre dezvoltarea copiilor, când și cum sunt pregatiti să învețe despre bani, cum să le vorbească copiilor despre funcționalitatea banilor, cum să dezvolte relația emoțională corectă cu banii și cu valorile din viața lor. Un moment de “aha” l-am văzut în timpul cursului legat de stabilirea valorilor legate de bani în familie – cum e mama, cum e tata, ce transmit ei mai departe copilului.

Nu prea stăm să spunem: gata, acum suntem părinți, hai să vedem ce valori personale avem, ce valori comune avem, cum ne gestionăm resursele, ce vede copilul la noi și ce model i se imprimă pe creier, model la care va apela inconștient în momentul în care este matur.

Tu ce o înveți pe fetița ta?

Că viața trebuie trăită cu bucurie.

Îmi doresc un copil liber, care sa muncească pentru ca să trăiască și nu invers, să vadă lumea, sa meargă la spectacole, să se bucure de fiecare zi, iar banii să fie ce trebuie sa fie: un mijloc prin care se pot obține aceste lucruri.

Banii în esență nu sunt buni sau răi, nu trebuie să îi vedem mai mult decât sunt de fapt. Banii sunt o resursă, sunt un mijloc, sunt o unealtă. Să nu le dăm mai multă importanță decât merită.

Care este misiunea ta? De ce și-ai  ales drumul ăsta?

Îmi doresc părinți informați și copii educați financiar. Acești copii au șansa să ajungă adulți fericiți și echilibrați, adulți care să facă față cu brio în această lume în schimbare rapidă și în societatea de consum care este în creștere exponențială.

Următorul curs organizat de Anamaria are loc pe 24 martie, de la ora 10.00, în zona Arcul de Trimf București. Găsiți aici detalii. Cursul costă 120 de lei/persoană dacă vă înscrieți până pe 15 martie, apoi 150 de lei.

Anamaria ne oferă un loc la cursul ei, ce trebuie să faceți este să ne spuneți în comentarii, pe scurt, ce înseamnă banii pentru voi.

Sursa foto: educație financiară via Shutterstock.com

 

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4236

21 comentarii

  1. Banii pentru mine sunt o unealta catre experiente: carti, cursuri, spectacole, excursii, pe toate le poti avea cu bani. Imi place sa ii cheltui, imi place sa ii fac sa circule si sa fac bucurii celor dragi.

  2. Eu am o relatie de love/hate cu banii. Ma ocup de buget in familie si bugetez cheltuielile ptr luna viitoare cateodata chiar inainte sa intre salariul. Dar asa nu mai am nici o placere sa ii primesc ptr ca in capul meu/pe hartie sunt deja cheltuiti.

  3. Eu chiar am o relatie problematica cu banii! Nu reusesc sa-i gestionez astfel incat sa ajunga, desi sunt suficienti, ca sa nu mai zic ca nu reusesc sa economisesc. Imi e destul de greu sa spun nu copilului de cate ori cere ceva (jucarii in general). Reusesc, dar nu atat cat mi-as dori! Sad but true!

  4. Pentru mine banii sunt importanți pt ca reușesc cu ajutorul lor sa fac ceea ce-mi place: sa călătoresc, sa-mi cumpar articole vestimentare și obiecte pt casa! Deseori îmi dau seama ca-i apreciez prea mult, dar cred ca asa am fost crescută…îmi place sa am bani, ca sa-mi satisfac dorințele! As vrea sa invat sa le dau mai putina importantă!

  5. Buna! Pentru fam noastra, banii sunt o modalitate de a avea some peace of mind pentru a ne concentra pe lucrurile cu adevarat importante 🙂

  6. Ptr mine banii reprezinta calea spre fericire☺ imi doresc o bluza, o pot cumpara, imi doresc o carte, o pot cumpara. La fel si cu excursiile…de economisit nu prea se pune problema…

  7. Banii sunt o ‘parghie’, ne folosim de ei pentru a obține bunuri materiale și bucurii spirituale. Nu ne ajung mereu, așa că uneori găsim modalități de a ne bucura fara sa cheltuim bani 🙂

  8. Banii sunt o resursa importanta pe care o utilizam pentru cresterea emotionala si mentala,pentru expandarea constiintei prin calatorii si experiente. Adevarat este insa ca mi-as dori sa invat pentru viitorul familiei mele metode de economisire dar si informatia pe care o las in urma mea copiilor despre atitudinea fata de bani.

  9. Am constatat ca imi aduce destul de multa liniste sa stiu ca am bani in buzunar, motiv pentru care m-am intristat. As vrea sa ii pot folosi fara sa ma simt dependenta de ei. Sunt mijlocul prin care ajungem la ceea ce ne trebuie pentru a ne putea apoi ocupa de ceea ce este cu adevarat important.

  10. Din pacate, ptr mine banii sunt un rau necesar si un motiv de discutii in contradictoriu. Nu prea reusesc sa fac economii, decat f greu si chiar daca pun pe hartie in fiecare luna salariul versus cheltuielile. Mi-e greu sa gasesc echilibrul intre a-mi face o bucurie si a pune deoparte.

  11. Banii pentru mine reprezinta modalitatea prin care le pot sa le ofer copiilor mei un trai decent. Nu reprezinta totul, pentru ca ei nu pot sa înlocuiască prezenta noastră în viata lor, dar acoperă latura materiala a vieții. Ideal din punctul meu de vedere este sa existe un echilibru și sa nu ne sacrificam tot timpul și sănătatea doar pentru bani.

  12. Banii sunt foarte importanți pentru noi și – nu așa cum ați crede, că avem nevoie de mulți, ci ne-am dat seama cât de bine putem să trăim cu puțini. Este foarte important să știm să îi gestionăm și să ne asigurăm că nu cheltuim mai mult decât producem, pentru că o să ne coste foarte mult pe viitor. Am fost la o întâlnire organizata de Florina Badea, la care a fost lector Ana Maria Chiuhuta. Este o doamna de vis, o oră cu ea a fost ca o oră la terapie, am învățat multe despre mine, despre bani, despre relația dintre mine și bani și de ce suma nu este atât de importantă, ci modul în care planifici și aloci banii pe care îi ai. Aș mai merge la un curs cu ea oricând. Este o prezență minunată!

  13. Banii pentru mine reprezinta decenta…asta e realitatea romaneasca. As vrea sa vad lucrurile altfel, totusi, de aceea mi-as dori foarte mult sa particip la acest curs.

  14. Ce inseamna bani pentru mine..as vrea sa fiu mai relaxata in privinta banilor, sa-mi pese mai putin insa mi-e greu sa ma indepartez de tiparul din copilarie.

  15. Nu vreau sa participl la concurs pentru ca sunt la mii de km distanta dar vreausa adaug ca e o nevoie mare de educatie financiara in romania, pt multi adulti si nu nunmai parinti. Pe tema asta am primit zeci de intrebari fata in fata dar mai ales pe email. Educatia financiara e numai de acasa, scoala nu acopera asa ceva.

  16. Pentru mine banii nu sunt un scop, ci un mijloc. Mijlocul prin care ofer, mie si familiei, experiente care genereaza amintiri. Lucruri care pe termen lung ne leaga si mai tare si ne incarca pozitiv in vremurile mai putin fericite. Imi doresc sa aprofundez ideea de educatie financiara si sa-mi ghidez fetita pe un drum echilibrat intre a munci pentru a-i obtine si a te bucura de cum ii cheltui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *