8 MOTIVE PENTRU CARE BUCUREȘTIUL ESTE UN ORAȘ MIȘTO

Articol scris de Miruna Tirca, blogger la Kindertrips.ro

 

Mă numesc Miruna Tirca și, la fel ca mulți alții, am o relație de ”love and hate” cu orașul București. Printre altele, sunt antropolog urban și inițiator de proiecte de activare a spațiilor publice sau a comunităților din București. Mi-am dedicat ani întregi din viață organizării de evenimente comunitare urbane, cercetării socio-antropologice a unor realități din București dar mai ales derulării de programe de educație urbană adresate copiilor și adolescenților, prin care am urmărit să îi familiarizăm cu modurile în care funcționează un oraș sau în care ar trebui să ne responsabilizăm civic vizavi de el. Ca să poți face toate acestea, trebuie să înveți să îți placă Bucureștiul, ba chiar să îl iubești. Am reușit parțial, ceea ce nu mă împiedică să răbufnesc din când în când și să îmi doresc să evadez de aici încotro văd cu ochii.

Totuși, încerc mereu să rămân cu capul pe umeri și să conștientizez că viața nu va fi niciunde lapte și miere. În plus, dacă nu reușești să faci curățenie printre balaurii din capul tău, ai toate șansele să cari oriunde în lume micile sau marile iaduri personale, indiferent cât de frumos/curat/civilizat ar fi locul în care poposești.

Așadar, într-un demers de tipul ”să facem Rai din ceea ce avem”, am compilat o listă cu motive pentru care Bucureștiul rămâne un oraș mișto, în ciuda vicisitudinilor urbanistice prin care a trecut (și tot trece), care l-au mutilat și care i-au camuflat adevăratul potențial.

Poate că a sosit timpul să ne oprim din denigrarea Bucureștiului, un trend puternic cultivat atât de locuitorii altor regiuni din România cât și de proprii locuitori. Bucureștiul este un oraș amplu, misterios, prea puțin cunoscut, organic și surprinzător, care merită atenția și dedicarea noastră în a-l face un spațiu mai prietenos și mai locuibil. Iar de treaba aceasta suntem răspunzători cu toții, nu doar autoritățile administrative – să fie clar!

Până una alta, haideți să conștientizăm împreună care sunt resursele și părțile bune ale Bucureștiului, că la probleme ne pricepem cu toții să arătăm cu degetul și…atât.

  1. În ultimii 10 ani Bucureștiul a dezvoltat o varietate culturală incredibilă. Avem zeci de festivaluri de teatru, de film, de muzică, de literatură, de carte (inclusiv pentru copii), de animație stradală. Este adevărat că majoritatea se aglomerează în perioada septembrie-octombrie, dar chiar și așa, ai de unde alege, oricând! În afară de festivaluri, există oferta teatrelor, cinematografelor, galeriilor și spațiilor alternative locale, care la rândul lor vin cu sute de evenimente culturale de calitate.

Bănuiesc că teatrele sau cinematografele le știți cu toții, așa că m-am gândit să vă las un link către evenimentul Noaptea Caselor, care încearcă să unească într-o constelație diverse spații culturale inedite, mai puțin cunoscute.

http://noapteacaselor.ro/

  1. Avem din ce în ce mai multe spații industriale reconvertite și reintegrate în circuitul urban.

**Deja clasica Fabrica (str. 11 iunie nr. 50), unde există o terasă generoasă, child friendly, care include și un spațiu de joacă.
http://www.fabrica-club.ro/

**Fosta Postăvărie Română din Pantelimon (șoseaua Morarilor nr. 1), unde Asociația Make a Point și-a amenajat sediul și a reabilitat un turn de apă, pe care l-a integrat în circuitul turistic al orașului. De pe turn se poate privi de la înălțime orașul și prima expoziție din România de artă stradală pe acoperișuri, numită ”Uriași de Pantelimon”.
http://www.makeapoint.ro/

**Halele Carol (Str. Doctor Constantin Istrati 1, Hesper S.A), unde există un club, o terasă și diverse evenimente culturale care au loc în mod regulat.
http://halelecarol.ro/en/

**Fosta Industrie a Bumbacului, unde s-a amenajat Nod Maker Space (Splaiul Unirii 160), primul centru comunitar creativ de dimensiuni mari din România, care are ca obiectiv democratizarea design-ului, a ingineriei, a fabricației și a educației creative.
http://www.nodmakerspace.ro/

**La firul ierbii (Splaiul Unirii 160), amenajat tot într-o clădire de la Industria Bumbacului – un spațiu comunitar care găzduiește ateliere, conferințe, expoziții, dezbateri publice, proiecții de filme etc pe teme legate de dezvoltare urbană și nu numai.

http://lafirulierbii.org/

  1. Avem din ce în ce mai multe grupuri de inițiativă civică puse pe treabă, care dezvoltă proiecte comunitare originale. Din aceste proiecte nu au de câștigat doar inițiatorii lor, ci și comunitățile din jurul lor.

Să vă dau doar câteva exemple. În zona Cișmigiu, un grup de persoane activează grădinile din fața blocurilor și organizează evenimente socio-culturale sau educative cu intrare liberă. Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu își propune să transforme cartierul Cișmigiu într-un spațiu mai plăcut pentru locuitorii săi și pentru cei care îl vizitează. https://www.facebook.com/Cismi.Civic/

În Timpuri Noi un alt grup civic recuperează poveștile și istoriile cartierului, dar au demarat, totodată, inițiative inedite cum ar fi construirea și a amplasarea  în diverse spații publice a unor căsuțe pentru cărți – mici biblioteci gratuite la care oricine poate contribui.
https://www.facebook.com/TimpuriNoi2016/

În fosta baltă Văcărești niște oameni inimoși au organizat o după-amiază minunată de picnic în comunitate, cu mâncare adusă de acasă de participanți, cu poveşti ale naturii din parc, recital de muzică și observații astronomice.

https://www.facebook.com/events/122593311771804/?acontext=%7B%22ref%22%3A%224%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22308%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D

Ți se pare că nu prea sună a București? Ba da! Și sunt doar 3 exemple din multitudine de lucruri care se întâmplă în permanență și care schimbă în mod subtil fața orașului, fără ca măcar să ne dăm seama.

  1. Avem programe de finanțare care sprijină inițiativele cetățenești
    Un program foarte bine pus la punct este Programul de microgranturi pentru proiectele comunitare, promovat de către Primăria Municipiului București, prin ARCUB și implementat se bucură de sprijinul Fundației Comunitare București.

Aruncă un ochi aici (https://arcub.ro/programe/microgranturi/despre-programul-de-microgranturi-2017/, ca să știi despre ce e vorba. La următorul call poate vei aplica și tu împreună cu prietenii tăi! Aplicația este una lejeră, iar ideile selectate primesc oricum consiliere gratuită în dezvoltare și transformarea lor în proiecte.

  1. Există o sumedenie de activități și ateliere pentru copii, atât private cât și gratuite. Printre altele, avem o super Ludotecă dotată cu jucării educative și inteligente.
    https://kindertrips.com/ro/educatie-prin-joc-la-ludotech/6. Avem parcuri generoase și frumoase, iar multe cartiere au spații verzi în fața blocurilor sau părculețe pentru copii. În ciuda aspectului gri și repetitiv al arhitecturii socialiste, cartierele bucureștene de blocuri sunt așezări mai organice și mai pline de viață/rețele sociale decât par la prima vedere. Tot la acest punct intră și faptul că avem prima zonă umedă urbană din țară, pe o întindere de 183 de ha, aka Delta Văcărești, care nu e chiar o deltă. În schimb este cel mai mare spațiu verde al Bucureștiului, un ecosistem umed format din mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, sălcii, trestie, stuf și locuit de numeroase păsări și animale. Da, avem vidre și vulpi în București! Vorbim de un ecosistem dezvoltat în mod miraculos. Dar și mai miraculoasă este, însă, hotărârea de guvern prin care această arie a devenit protejată și pe cale de a fi amenajată ca parc natural. Dovadă că Bucureștiul nu încetează să surprindă, în sens pozitiv, iar unii dintre locuitorii săi sunt extrem de implicați civic, țintind către atingerea intereselor colective și nu doar a celor personale. Ca pe ”afară”, nu?
  2. La București nu te plictisești! Sunt enorm de multe lucruri de văzut și mereu poți face pe turistul în propriul oraș. Trebuie doar să vrei, să înveți să ”citești” orașul și să ridici privirea.

Acest articol face parte din campania ”Călătorii urbane în București”, un  proiect inițiat de blogul Kinder Trips, care încurajează o altfel de explorare și înțelegere a spațiilor urbane de către familiile cu copii. Campania își propune să îi împrietenească pe locuitori cu Bucureștiul și să contribuie la consolidarea sentimentului de apartenență la oraș.

 

Sursa foto: București via Shutterstock.com

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

38 comentarii

  1. Un off-topic, te rog. Am citit aici multe informatii legate de sanatate. Ridic si eu o intrebare: ce criterii urmarim la alegerea unui filtru de apa, urmata indeaproape de : ce branduri?

    • intamplator stiu eu cate ceva despre filtrele de apa.
      ca sa pot da o idee, trebuie sa stiu ce doresti sa obtii cu apa filtrata – adica de ex. stai la bloc si vrei sa filtrezi pt baut, stai la casa si vrei sa filtrezi pt baut sau/si pentru apa menajera etc

    • Urmeaza sa stau la bloc și mă interesează sa filtrez apa de la robinet pentru baut. Inițial mă interesau cele de ceramica, dar tot citind am văzut ca unele pot face inclusiv apa minerala.

    • ok.
      pentru baut cam toate instalatiile au minim 2 cartusuri: un cartus pt sedimente si un cartus cu carbune activ
      si apoi sunt mai multe variante: fie cartus ceramic, fie cartus ultrafiltrare cu ioni de argint, unele mai au si lampa UV samd

      dar cartus de sedimente si carbune au toate.

      noi de exemplu avem instalatia asta de mai jos, dar sunt multe variante de la multe firme si sincer cam toate fac acelasi lucru
      http://wts-online.ro/filtre-apa-instalatii/sistem-trio-filtru-apa-de-baut/sistem-filtrare-apa-trio-sedimentecarbon-matrikx-usa-ceramic

      un lucru de tinut minte este ca apa de la robinet nu are microorganisme pentru ca se baga clor la greu in ea, deci lampa UV este inutila daca stai la bloc. Motivul pt care filtram apa de la bloc sunt sedimentele si eventualele metale care se pot lua de pe tevi, ca altfel apa care pleaca de la statia de tratare este buna de baut asa cum e. Ma rog, cartusul de carbune absoarbe si clorul, dar clorul oricum iese din apa daca o lasi un pic.

      daca stai la casa si ai put, e alta treaba, trebuie sa tratezi apa cum o trateaza la statia de tratare si chiar si atunci s-ar putea sa nu fie buna de baut daca are in ea substante chimice cum sunt nitratii (care sunt folositi in agricultura ca ingrasamant si apoi se infiltreaza in panza freatica)

      de asemenea nu as cumpara nici o instalatie de asta minune de care vezi la TV sau care e promovata agresiv (amway etc).

      iarasi, nu se poate face filtrare cu o cana din aia asa zisa de filtrare – e frectie la picior de lemn.

      filtrarea se face cu cartusuri de filtrare

      PS ref la „apa minerala”: nu stiu ce intelegi exact prin „apa minerala”.
      Apa minerala este apa cu minerale dizolvate in ea, deci toata apa in afara de apa pura este „apa minerala”.
      Apa pura se poate obtine cu o instalatie de osmoza inversa, dar problema e ca apa pura nu e buna pt baut, ba e chiar periculoasa daca bei mai multa. De aia in cazurile in care e nevoie sa se obtina intai apa pura, se foloseste instalatie de osmoza si apoi cartus de re-mineralizare.
      Insa e mai scumpa instalatia asta si la bloc in general nu e nevoie de asa ceva. La casa cu put poate fi nevoie sau la blocurile unde apa din reteaua municipala e foarte dura (ex Constanta)

    • Nu am incetat sa bem apa la pet, e asa cumva 50/50. Eu de ex nu mai beau de la pet, ci de la filtru iar pt gatit tot filtru folosim dar restul familiei bea mai mult la pet. Tot planuiam sa duc apa filtrata sa-i fac niste teste ca sa vedem daca putem renunta la pet de tot dar am tot amanat si asta e.

      Adica ce vreau sa spun e ca pentru ca sa le dau la copii ar testa-o intai. Bine, nici apa la pet nu cred ca e grozav pe termen lung, naiba stie daca nu faci pietre de la ea, dar totul e prea complicat si atunci mergem pe varianta care ni se pare mai sigura.

    • Scuze ca ma bag si eu, tot off topic – dar daca la bloc, in Bucuresti, apa de la robinet e ok de baut, de ce n-ar fi bune si canile filtrante (gen britta)?

    • pai britta din ce vad are un filtru cu rasini schimbatoare de ioni si carbune activ.
      in primul rand ca are o capacitate mica si deci e scumpa (nu e doar pretul de achizitie, ci mai ales filtrele)
      in al doilea rand, rasina aia inlocuieste ionii de magneziu si calciu cu ioni de sodiu, adica face apa mai putin dura.
      acum, de ce as vrea sa beau apa mai putin dura atunci cand apa nu este de la inceput foarte dura, sincer nu stiu.
      de ce as bea sodiu (adica sare) in loc de calciul si magneziu, iar nu stiu.

      apoi, sedimentele nu sunt filtrate de cana asta si dupa mine filtrarea sedimentelor e unul din principalele motive pt care vreau sa filtrez apa de la retea, ca altfel nu ar fi nevoie (filtrarea sedimentelor inseamna orice particula mai mare de 2,5 sau 10 microni, nu doar nisipul pe care-l vedem uneori in apa)

      daca tii neaparat, poti sa pui un filtru cu rasini schimbatoare de ioni la orice instalatie de filtrare, pentru 15 euro, si cu siguranta tine mult mai mult decat tine filtrul de la britta.

      in fine, nu sunt specialist, poate ma insel, asta e ceea ce stiu eu.

    • Multumesc si eu, mi-am completat informatiile pe care le citisem acum cativa ani. Sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste osmoza inversa. In principiu de metale si resturi de tot felul vreau sa scap (tevile din oras sunt antice). Foarte util raspunsul. 🙂

  2. Din pacate Bucurestiul, asa frumos cum o fi (pe alocuri), e f vulnerabil la cutremur. Stau si ma intreb, blocurile reabilitate termic or fi fost expertizate tehnic pt incadrarea in clase de risc seismic, cu ocazia reabilitarii? Ca banuiesc ca autoritatile nu baga degeaba banii in izolarea termica a unui bloc care o sa cada oricum la o zgaltaiala mai puternica.

    • Da, inainte de reabilitare se face expertiza. In mod normal, raportul de dupa fiecare expertiza ar fi si disponibil online.

    • Maia, poti sa detaliezi? Mama sta intr-un bloc d-asta mai vechi, reabilitat termic. Tare curioasa as fi sa citesc raportul de expertiza. Disponibil online, mai exact unde?

    • Da si ar trebui sa o gasesti la asociatie care are obligatia legala de a avea cartea constructiei la zi cu toate modificarile aduse asupra imobilului.

    • Pai orice bloc excutat inainte de 1978 este cu risc seismic 1 sau 2 cel mai probabil pentru ca legile erau mult mai permisive. Mai demult se reabilitau si blocurile cu risc seismic 1, in ultimii ani nu s-a mai facut asta.
      Risc 1 – risc de prabusire Risc 2 – risc de imposibilitate de locuire in bloc dupa cutremur puternic ( trebuie facuta asigurare facultativa la cutremur)
      Daca ai dubii si crezi ca vrea sa se mute, alege un bloc dupa 1980 si nu ai probleme

    • Alina, exista si blocuri vechi, construite inainte de 1960, cu risc seismic f mic (grd 3 sau 4). Exista pe site-ul primariei situatia actualizata a blocurilor cu risc seismic din Bucuresti.Blocul in care locuieste mama, desi e vechi (1960) nu figureaza ca fiind expertizat pt stabilirea clasei de risc seismic. El a fost reabilitat termic, deci ma gandesc ca o expertiza tehnica i s-a facut dar totusi nu apare in situatia de care spuneam. Mama a prins radacini acolo, e blocul in care a copilarit si ea, deci nu am cum s-o mut intr-un bloc mai nou.

    • Da, Raluca, a fosr reabilitat dar asta nu este un argument obligatoriu ca nu este cu probleme, eu stau in bloc reabilitat 2012 cu risc 2. E posibil ca unele blocuri vechi sa fie ok, prin întâmplare. Dupa cutremurul din 1977 s-au schimbat foarte multe legi. Si nici in 1977 nu au cazut toate blocurile, deci este si ceva noroc sau ghinion la aceasta treaba

    • Pai Alina, eu n-am zis ca blocul n-ar avea probleme pt ca a fost reabilitat. Totusi banuiesc ca bl cu risc f mare (cu bulina rosie) nu intra la reabilitare. Asa e, bl vechi, cele mai multe au probleme.

    • Raluca, stiu cum stau lucrurile in sectorul 3. Pe site-ul primariei sunt documente in sensul asta, eu am cautat pt ca ma interesa rezultatul expertizei blocului unde sta mama. Asociatiile de locatari trebuie sa aiba un exemplar. La mama la.bloc nu e cazul, administratorul si presedintele habar nu au pe ce lume sunt.

  3. Stau într-un cartier verde, la 5 minute de mers pe jos de un parc superb și la 15 minute de IOR. Dar când vreau să mă avânt mai departe cu un autobuz sau tramvai, mă cam dezumflu. Și îmi amintesc cu regret cât de simple sunt plimbările de ore întregi cu caruciorul prin orașele din afară…

  4. Foarte interesant articolul, concis si clar. Dar ma gandesc ca o capitala ar trebui sa ofere o paleta larga de festivaluri, muzee etc., nu? Bucurestiul este in primul rand capitala statului, aici sunt institutiile cele mai importante si cel mai dezvoltat oras dpdv. economic. Ramane foarte poluat, foarte urat, in multe cazuri periculos, cu o infrastrustura deficitara. Eu nu am nicio relatie cu el, este pur si simplu orasul unde lucrez. Locuiesc la curte, la tara.

    • Este poluat si cu infrastructura deficitara din cauza supraaglomerarii, pt ca f multi din provincie vin in capitala pt joburi, crezand ca l-au prins pe Dumnezeu de-un picior.

    • Da, este dreptul lor sa vina in capitala si este dreptul lor la o viata mai buna, un salariu decent si spitale in care sa nu mori cu zile. Este foarte bine ca vin cei din provincie, asa se creeaza joburi, vin firme, se construiesc sute de blocuri noi si cladiri de birouri, sunt angrenate astfel multe domenii si industrii. Te plangi de aglomeratie si iti pute Bucurestiul? Esti libera sa pleci unde vezi cu ochii. Afirmatia ta denota aroganta gretoasa a bucuresteanului get-beget care se lamenteaza permanent de prezenta „veneticilor”.

    • Eu zic sa construiti un zid, pe model american. Sa nu mai vina intrusii. Fiecare sa ramana unde s-a nascut, ce naiba.

    • decat sa vin si sa dau peste aroganti ca tine, care cred ca daca-s bucuresteni au sangele albastru, mai bine stau aci cuminte la mine-n fundu tarii.

  5. Aha, am inteles Deea, nu te-ai nascut in Buc. N-ai de ce sa fii frustrata, pe bune. Bineinteles ca fiecare e liber sa se duca unde vede cu ochii si unde ii este mai bine. Nu eu ma plangeam de poluare si infrastructura, am raspuns doar la un com de mai sus. Toate lumea e siderata de poluarea si ingramadeala care exista in Buc. Pai uite d-aia e asa, ca toata lumea vine in capitala ca la Mecca, asta-i realitate. Culmea, ca tot aia care vin din alte orase se plang.

    • Bucurestiul este poluat deoarece spatiile verzi sunt din ce in ce mai putine, deoarece nu te poti baza pe serviciile publice de transport si alegi masina personala, deoarece se deschid santiere prea multe si prea mari in ores, nu la periferie, iar infrastructura are nevoie de mari imbunatatiri pentru a fluidiza intreg traficul, adica pasaje, poduri, parcari, o noua sosea de centura etc. Fiind capitala statului, sunt multi cetateni care au nevoie sa vina/ sa plece (de) aici; nu este doar un oras al bucurestenilor. Ar mai multe de spus, este un subiect amplu, inclusiv ca multi bucuresteni s-au mutat in afara orasului, dar lucreaza in Bucuresti pentru ca acolo au gasit un loc de munca.

    • Mihaela asa e, ai dreptate. Si statul nu e in stare sa asigure o infrastructura adaptata populatiei in crestere a Bucurestiului.

  6. Aroganta unui bucurestean getbeget? Stai sa vezi cand te lovesti de complexele de inferioritate si ambitia (de genu calc pe cadavre numa sa obtin ceea ce vreau, sa ajung cat mai sus) unora care vin din provincie, mai ales in jungla de la locul de munca. Observi ca nu generalizez, cum faci tu.

    • Raluca ai perfecta dreptate, insa problema e mult mai complexa de atat. Nu ii putem invinovatii de marile lipsuri din provincie. Eu sunt nascuta si crescuta in Buc si m-an lovit de cei despre care vorbesti tu si ii dispretuiesc cu patima, dar, ce varianta au? Eu am umblat prin multe tari civilizate si mi-a placut mult, am avut multe de invatat si am realizat unde am minusuri.
      Dar prin natura jobului am ajuns si prin multe orase in tara, am trecut prin sate, comune de foarte multe ori. Si situatia este ingrozitoare. Saracie, saracie si iar saracie. Iar saracia creeaza monstri.
      Si ei tot oameni sunt, cu dorinta de a avea o viata mai buna. Ceea ce este perfect normal.
      Pacat insa ca odata ajunsi aici nu se lasa educati…unii dintre ei. Altii sunt niste oameni extraordinari de la care am avea de invatat.
      Cum am zis, complicat.

  7. Asa este vin cei din provincie si a devenit supra aglomerat si populat de toata taranimea care se poarta in capitala si la bloc ca si cum ar fi inca pe ulita.
    E o realitate.
    Dar mai e o realitate: de ce vin aici cei din provincie? Pleaca din casele lor de trai prea bun? Nu, majoritatea sunt fortati de imprejurari si de lipsa de oportunitate pe care o au in schimb in orasele mari. Lipsa spitale, scoli, universitati si cel mai important, lipsa de joburi. Daca peste tot s-ar putea trai bine si decent, provincia nu ar mai da buzna in capitala sau alt oras mare.
    Asa ca cine e nemultumit de multimea celor din provincie sa se certe cu statul.

  8. Mona,motivatiile lor sunt perfect legitime, ar fi absurd sa nu fie asa. Si eu visez sa ma mut intr-un oras mai mic, mai aerisit, fara risc seismic, eventual undeva mai spre munte, cu oameni mai relaxati dar ma tine in loc jobul.

  9. Bine zis. As mai adauga faptul ca Bucurestiul este totusi un oras foarte verde in comparatie cu alte capitale europene (da, avem mai mutle parcuri si spatii verzi).
    Pe mine ma intereseaza cum ne putem impliua in astfel de proiecte/initiative civice. Chiar ma gandesc serios la asta in ultima vreme. Orice exemplu sau idee e bine-venita.

  10. Un articol foarte bun!
    De altfel e usor de judecat , orice oras mare are parti bune si parti rele, mizerie, infractionalitate, cartiere periferice mizere. La noi dar si in afara Romaniei. Chiar mai mare decat la noi in unele locuri. Nu punem la socoteala tarile scandinavice, acolo e o alta civilizatie. Ca si turist mergi sa vizitezi locuri frumoase nu sa vezi „mizeria”. Am o prietena plecata in Leicester UK sa munceasca si a fost ingrozota de ce mizerie a vazut in magazine, pe strada, la oameni, nu in tot orasul evident, depinde de cartier, ca oriunde. Asa ca hai sa ii dam Bucurestiului sansa , sa vedem si partile bune pe care le are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *