Câte cărți am luat în vacanță de data asta?

Acum doi ani am plecat în vacanță fiecare cu câte-o carte. Pe care am terminat-o în trei zile, pentru că a fost mult timp de citit. Copiii și-au văzut de treabă în nisip, seara adormeau repede, dormeau și la prânz, așa că noi, adulții, n-am avut altceva mai bun de făcut decât să stăm la umbră și să citim. Ia să-l vezi pe bărbată-miu, care citește istorie și filosofie și tot felul de alte chestii complicate, cum citea el pe terasă Iubirea purta pantaloni scurți (a maică-mii), mama strâmba din nas (dar l-a citit pe tot) la un Murakami de-al meu, iar eu mă străduiam să nu mă deprim citind un Houllebecq al soțului, teribil de greu și deprimăcios. Apoi am scormonit prin supermarketuri după thrillere în engleză, așa disperați eram toți trei, că mai era vacantă și noi nu mai aveam ce citi. Noroc cu mama, care s-a împrietenit cu un cuplu de la camera vecină și-a făcut rost de două romane pe care le-am poștit. 🙂

Vacanța asta am plecat pregătiți. Eu le-am luat pe astea, plus Unde-ai dispărut Bernadette, cu care eram la jumătate (foarte simpatică, v-o recomand). În jur de două mii de pagini am luat cu mine.

Pentru copii le-am luat pe cele de mai jos, că și ei devorează cărți. Mai nou, am trecut la chapter books și ne ajunge una câteva zile.

Nu știu ce are soțul, presupun că vreo cărămidă de 1.000 de pagini, să-i ajungă. Dap, Homo Sapiens, din cauza ei a sărit valiza peste limita de 20 de kg permise la cală.

Asta e, dacă nu ne place kindle, ne rupem spinarea…

Acum că vacanța s-a terminat, pot face și bilanțul lecturii. Am terminat Bernadette și am ajuns cu Zuleiha pe la jumătate (nu e deloc carte de citit pe plajă, nu nu). Atât. Am cărat degeaba un kilogram de cărți. Pentru că na, copiii nu mai dorm la prânz, că au crescut, seara adorm mai greu, dimineața se trezesc odată cu noi. Cred că fereastra de oportunitate pentru citit în concediu s-a închis momentan. Se va redeschide peste niște ani, important e să n-o ratăm data viitoare, așa că în vacanțele ce urmează voi căra după mine raftul de cărți, cine știe…

Nu, nu insistați cu kindle și alte invenții diavolești, pentru mine cartea e aia cu miros de hârtie, care foșnește când dau pagina și care se îngălbenește în timp. Plus că din ce-am văzut, oferta de ebookuri în limba română e foarte săracă, iar pentru mine să citesc în românā e musai.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4175

21 comentarii

  1. Eu nu pot sa citesc carti decât pe hârtie. Si la serviciu la fel, cand am ceva la care trebuie sa ma concentrez prefer să scot pe hârtie.

  2. Diavol, nediavol, cand apucam sa citesc ca oamenii normali nici nu se punea problema sa car juma’ de biblioteca, nu de alta, dar ne costa cat un rinichi bun, tinand cont ca stateam cate 6 luni plecati. Oare cate valize de carti ar fi trebuit sa car? 😀

    Asa ca mi-am luat atunci un Nook (uram Kindle-ul cu pasiune) si am devorat cateva zeci de carti prin preumblarile mele. Acu’ s-a mai intamplat sa uit sa cobor la x statie si, fiind metrou express, inseamna sa mai fac 4-5 statii normale, pana la urmatoarea oprire expres. Deci se ducea pe suflet planul de vizitat cate o chestie. Dar era OK, aveam timp.

    Acum, de cand sunt cu puradela, abia apuc sa plimb ca lumea ciobanescul, cand doarme si sa mai bibilizez ceva pe net. Asa ca astept sa se marite, sa ma cultiv iar.

    • S-ar putea sa nu fie 5000 de carti in romana in format pentru kindle… si chiar e o problema asta. Din fericire pot sa citesc in engleza. Dar in afara de kindle exista alte ebook readere pentru care se gasesc carti la toate editurile si cand le cumperi poti sa le descarci pe 6 dispozitive deci e foarte fain ca te poti cupla cu prieteni si sa cumparati impreuna.

  3. Eu zic doar atat: audiobooks. O multime sunt gratis, sau audible se plateste da’ se merita din plin, unele carti nici n-as mai concepe sa nu le aud „povestite” de altii.

    • ala nu mai e citit… eu vreau sa citesc, nu sa consum carte. vreau sa am ritmul meu, vocea mea care mi se aude in cap. sa dau eu tonul, nuantele..

  4. După experiența de anul trecut când am rămas fără nimic de citit – după 2 săptămâni de concediu și m-am rugat de soț să mă lase pe Kindle-ul lui, anul ăsta mi-am cumpărat și eu unul :)) Nu renunț la tipărite dar pentru vacanță e-books-urile sunt baza! Iar pentru Ion iau una groasă, cum am făcut și anul trecut iar în Grecia numa’ bine merge cu ta-su si isi cumpara cateva titluri noi 🙂 (ti-a placut Elif Shafak?)

  5. Am avut si eu o carte cu mine in vacanta „In aerul rarefiat” a lui Jon Krakauer (citeam despre ascensiuni pe Everest la -30 de grade, in timp ce stateam pe plaja la +28 grade. Dar am terminat-o super repede si nu am mai avut ce citi. 🙁
    Si eu am Kindle (aplicatia pe telefon, nu deviceul) si Audible (platesc lunar un fee si ai o tona de carti pe care le poti asculta).
    Imi place mult sa citesc in engleza pentru ca de foarte multe ori am gasit o savoare deosebita a cartii scria in limba originala, anumite fraze sau cuvinte ce isi pastreaza „culoarea” locala si care se pot pierde usor la traducere. Nu citesc musai in romana, observ chiar ca imi place mai mult sa citesc in engleza.
    G.

  6. Fun fact: eu am cumparat ultimul tau roman special pentru vacanta, dar nu am mai avut rabdare si m-am apucat de el cu doua zile inainte de plecare si normal ca l-am terminat imediat ca mi-a placut. In vacanta am citit Regatul fiarelor de Isabel Allende, interesanta, foarte portrivita pentru vacanta, apoi am citit cam 3 sferturi din Bunica mi-a zis sa-ti spun ca-i pare rau de Frederick Backman, care mi s-a parut asa-si-asa, dragutica, dar nu cine stie ce.

  7. Eu sunt chiar pe final cu Bernadette și sunt tare dezamăgită. Mi se pare lipsită de emoție, totul se petrece de-a valma, personajele mă cam lasă toate rece, iar, dpdv narativ, îmi pare un talmeș-balmeș. Povestea în sine e simpatică, dar, îi lipsește credibilitatea. Scriitura cam lasă și ea de dorit.

  8. Eu nu prea apuc să citesc în vacanță și nici măcar nu am copii. Ori bântuim toată ziua prin diverse locuri, ori jumătate de zi bântuim și restul de zi pe plajă (adică 2-3 ore). Mai apuc să citesc puțin seara înainte de culcare dacă nu cad lată de somn din prima. N-am mai avut demult o vacanță 100% leneveală și citit pe plajă cu orele (nu că nu mi-aș dori, dar sunt atâtea de văzut și de făcut peste tot).
    Totuși iau mereu 2 cărți cu mine, să fie acolo (dacă cumva plouă cu găleata și nu putem ieși?), dar cărți pe care să le pot lăsa acolo dacă nu mai încap în bagaj la întoarcere 🙂
    Cu e-book-ul m-am împrietenit pentru ca să pot citi și în engleză că sunt foarte scumpe de cumpărat cele tipărite. Îmi place că e mic și ușor și simplu de manevrat inclusiv pt citit în transportul în comun, dar nu aș renunța la cărți. Cred că fiecare are rostul și locul lui.

  9. Eu am câștigat in 2014 un eReader și așa am văzut cum e sa citești de pe el. Mi-a plăcut. Dar tot mai mult îmi place sa țin cartea in mână. Acum citesc doua cărți, una pe hârtie pe timpul zilei și una electronica, seara in pat când soțul doarme și nu vreau sa îl deranjez stand cu veioza aprinsa.

  10. Kindle all the way! Desi ador mirosul de carte proaspata si ador sa ma plimb prin librarii sa rasfoiesc carti… Daaar pe masura ce imbatranesc vad ca simtul meu practic creste exponential si e genial sa cari o biblioteca intreaga in geanta. E drept ca oferta de carti romanesti pe kindle lasa de dorit dar m-am obisnuit sa citesc in engleza si franceza.
    Plus ca daca raman fara carti, tot ce imi trebuie e 3 min de wi-fi decent cat sa mai cumpar una de pe amazon.
    Chiar, de ce editurile romanesti nu publica carti pe amazon? E chiar asa de complicat si scump? As crede ca e mai simplu logistic decat sa le vinzi in librarii?

    • au inceput sa publice. cartile mele de exemplu sunt pe Amazon, print on demand. ebookuri nu prea se fac pt ca se pirateaza enorm.

  11. Eu am primit acum cativa ani un Kindle de la Mos Craciun! Ma uitam cu uimire la inventia lumii moderne si nu imi imapgineam de ce ar vrea cineva sa citeasca folosind un asemenea dispozitiv……….chiar ziceam in gluma ca eu vreau sa bag degetul in gura si sa dau pagina……..
    Insa, cu timpul am ajuns sa apreciez eficienta dispozititvului……desi in prezent citesc o carte inspirata din povestea unei familii de evrei in timpul razboiului – Supravietuitorii – pe format tiparit.
    Si da, Ioana, exista multe carti in limba romana format kindle…………

  12. „Bastarda Istambulului” am citit-o deja. Cand am finalizat-o nu am mai putut dormi gandindu-ma la deznodamant.
    Dincolo de final, cartea e scrisa fain, pe doua planuri paralele, le imbina la un moment dat, imi place mult cum scrie Elif Shafak. Tot de ea am mai citit si „Cele patruzeci de legi ale iubirii”, foarte faina, tot asa pe doua planuri scrisa, si le uneste la un punct.

  13. noi suntem minimalisti si plecam cu bagaje de mana, deci Kindle. Si chiar daca copilul adoarme mai tarziu, eu pot adormi si mia tarziu :)))))))))))) carte buna sa fie, zic 😀

  14. Of, da, si mie imi place sa miros cartile, mai ales cele un pic vechi si mucegaite ? – sotul crede ca-s nebuna! Si sa presez flori in ele prin vacante…El e cu Kindle-ul de ani buni si citeste numai in engleza, cica altfel simti esenta cartii in limba originala! Anyway, cand ne-am mutat din tara a fost aproape imposibil sa-mi iau toate cartile cu mine si sa mai am acces la carti noi in romana, asa ca am trecut si eu la Kindle. Si asa am descoperit eu beneficiile lui! Ultima oara cand am luat o carte tiparita in bagajul de mana mi-am facut o groaza de nervi ca nu incapea nicaieri, nici in buzunarul troller-ului, nici in poseta! Nici vorba sa plec cu mai multe. La Kindle nu ai problema ca pleci cu o carte, descoperi poate ca nu iti place si apoi nu mai ai ce face. Acum inainte de o vacanta imi descarc 5-6 carti si sunt asigurata ?. De ex. citisem in romana (paperback) primele 3 volume din Neapolitan Stories de Elena Ferrante, si vroiam sa o citesc si pe a 4-a, dar nu fusese inca tradusa si publicata in romana…si am putut sa o cumpar cu un click instantaneu de pe Amazon – atunci am realizat cat de importanta este partea practica la a folosi kindle-ul. Ah, si ce mai e tare, cand citesti pe o parte, ca kindle-ul sta singur “in picioare”, nu trebuie sa-ti mai obosesti mainile (la cartile cu cotor gros si prinse strans, care nu stau singure deschise, poate fi o problema).
    Pentru citit in vacanta recomand cele 2 carti care m-au tinut pe mine captivata in ultima escapada: “Tangerine” de Christine Mangan si “The High Tide Club”, de Mary Kay Andrews, sunt perfecte pentru citit pe plaja (si nu numai ?) – nu stiu insa daca se gasesc paperback in romana. Spor la citit!

  15. Draga Printesa, am o rugaminte: in articolele cu recomandari de carti, te rugam sa inserezi si cate o recomandare pentru tatici. Am intrat special pe blogul tau sa caut sugestii de cadouri de Craciun pentru sotul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *