Cum am reușit să scap de viermuiala continuă de gânduri din capul meu

De când mă știu am purtat în cap zeci, dacă nu sute de lucruri, gânduri, planuri, liste cu ce am de făcut, idei, texte nescrise. Mereu mintea mea a fost un stup în care nu se face liniște niciodată. Nu mă puteam gândi liniștită la ceva că alte cinci lucruri veneau peste gândul inițial. Nu mă puteam concentra la mai nimic, inevitabil uitam chestii, pierdeam lucruri, eram mereu anxioasă că o să rătăcesc sau o să uit ceva esențial. Eram, desigur, și extrem de obosită, mă simțeam neputincioasă și avem senzația că nu mă poate ajuta nimeni, căci capul meu e doar al meu și dacă așa era el, eram condamnată să trăiesc veșnic în acest haos.

Niciodată nu-mi ajungea timpul. Mereu avem prea multe de făcut și niciodată nu aveam nimic de făcut. Vă dați seama cum trăiam? Și mă gândesc că nu-s singura…

Ei, ce să vezi, lucrurile s-au schimbat semnificativ într-o zi de vineri. După ea, am început să experimentez o realitate nouă. Minute bune în care nu mă gândesc la nimic. Mă uit în capul meu și nu mai vâjâie nimic pe-acolo. Dar nimic. Am zburat în aprilie trei ore dus, trei întors. N-am făcut nimic tot zborul. Nu am scris, nu am notat chestii, nu am făcut planuri. M-am uitat pe geam la nori și atât.

M-a șocat liniștea din capul meu. Nu am mai auzit-o niciodată atât de limpede.

Știu, sunteți curioși ce s-a întâmplat de joi, când capul meu vâjâia de gânduri, până sâmbătă, când s-a așternut pacea.

O să vă spun.

M-am văzut cu Connie Larkin și am făcut cu ea un curs de o zi despre timp.

Connie Larkin este persoana cu care am făcut acum 14 ani Landmark Forum, un curs ontologic despre care am tot povestit eu și pe blog, și în cărți. M-a ajutat enorm nu doar să aflu lucruri despre cum funcționează mintea mea, ci să le simt și să le schimb cum vreau eu pe cele care mă împiedică să am viața pe care mi-o doresc.

Am lucrat atunci cu Connie zece seri intense, multe confesiuni, mult lucru individual, antrenament unu la unu, revelații, plâns, reparări, exerciții zilnice, în fine, a funcționat. M-am scuturat de multe comportamente stupide pe care le repetam ca papagalul, am pus în loc prezență și conștientizare.

După zece ani în care nu ne-am văzut deloc, Connie când m-a sunat și m-a invitat să ne vedem. M-am dus val vârtej, la o adică, îi datorez multe, o admir și respect tot ce face pentru atât de mulți oameni.

Am povestit câte ceva despre ce face fiecare. Mi-a zis: Faci cam multe, fată dragă. Ai o agendă unde le scrii pe toate?

Nu, Connie, aiurea, agende… Le țin pe toate în cap, am zis, mândră de mine.

În caaaap? Ai o minte atât de sclipitoare și tu o folosești pentru cea mai de jos funcție a ei? Să stocheze lucruri? Te irosești, Ioana, încetează să mai faci asta! Trebuie să vii vineri la cursul meu TimeMaster.

M-am dus. Dacă a zis Connie…

De la 9 dimineața la 5 după-amiaza, cu câteva pauze pentru exerciții, ceai și masă, am pornit de la muntele de lucruri de făcut care ne apasă și ne strivește creierul și pofta de viață, am trecut prin câteva conștientizări importante (cum ar fi de exemplu aceea că nimeni niciodată nu va face tot ce are de făcut, că la un moment dat mori și sigur o să lași în agendă chestii neterminate), că sunt lucruri pe care nu o să le faci niciodată, și cu toate astea le cari în minte zi de zi, că e absolut obligatoriu să nu-ți încarci mintea cu chestii de memorat care stau foarte bine pe o foaie de hârtie etc etc.

Nu există NU AM TIMP. Ce vrei să spui e că lucrul acela nu e important pentru tine. Dacă ești sincer cu tine, vezi ușor. Nu am timp de terapie. Nu, doar nu îți faci timp, pentru că nu consideri că e prioritar acum (DAR E, nimic nu e mai important decât sănătatea ta mintală).

Există lucruri pe care știi că nu le vei face niciodată și pe care le cari în cap aiurea. Uită-te atent la tine și fii sincer.

Nu întârzia. Când întârzii îi spui celui care te așteaptă că nu dai doi bani pe el. Nu e important, de-aia nu ai făcut acest efort.

Scoate pe hârtii sau pe caiet tot ce ai de făcut. Scoate-le din cap. Ocupi spațiu prețios acolo. Pune-le pe listă și verifică listele periodic. Ți-ai mai adus aminte ceva? Pune pe listă.

Toate conștientizările de mai sus mă ajută mult, important e să le și aplic zilnic, să mă țin de angajamentul luat, să nu-mi mai încarc mintea cu lucruri inutile și s-o las să zburde.

Sper să vă fie de folos…

Sursa foto: cap aglomerat via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4269

12 comentarii

  1. Pe mine ma ajuta mult Bullet Journal-ul. Sunt multe tutoriale pe youtube, despre cum sa organizezi unul. Mi se pare extrem de util pentru ca, pe langa task-urile zilnice, acolo imi scriu si gandurile cele mai apasatoare, imi vars of-ul, ba chiar scriu si injuraturi :))). Si parca raman acolo, parca iau o piatra de pe inima :)). Seara, cand ma uit si vad la ce ma gandeam pe parcursul zilei, ma apuca rasul. Dintr-o data, totul pare mai simplu si eu ma simt mai relaxata. Tin si un mini carnetel, pentru atunci cand nu am acces la bullet journalul principal si scriu acolo.
    Evident, nu functioneaza chiar tot timpul, dar in majoritatea cazurilor, am reusit sa imi eliberez creierii, mai ales ca eu sunt zodia fecioara si sunt genul ala care analizeaza in cap, in 1000 de moduri, orice rahat nesemnificativ.

    • Imi spui te rog exact numele appului? Am gasit Journal it! si Habit tracker in cadrul Bullet journal Merci!

    • Eu folosesc Bullet Journal in format fizic, nu pe telefon. Pentru ca imi place sa scriu :))

    • stiu ca mai merge si in tara, nu stiu insa care e programul ei, ii poti scrie sa o intrebi.

  2. costă 280 de lei la tine in articol, iar pe siteul lui Connie este suma de Curs – TimeMaster
    Pret:984 Lei, as putea sa strang prima suma, a doua e mai mare.

    • Buna, e o neintelegere, in text am scris ca 280 de lei costa cursul de relatii pe care Connie il tine in tara, nu cursul de TimeMaster, sunt concepte diferite, ci rezultate diferite. La cel de relatii sunt in sala cateva zeci de persoane, cursul tine trei ore, cel de TimeMaster e construit diferit, e un curs de o zi intreaga, cu numar mic de participanti (pana in zece), lucrezi mult mai intens si mai aplicat, sunt si momente de coaching 1 la 1, e normal sa fie un pret mai mare.

  3. Draga Ioana, îți recomand cu multa convingere sa citesti cartea lui Gabor Mate „Scattered Minds” (Minti Imprastiate). E posibil sa afli informatii pretioase nebanuite.

  4. Ai idee daca acest curs a fost preluat de altcineva?
    Poti sa ma ajuti cu un puncte de pornire pentru a investiga?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *