Fluturii sunt dorințe șoptite către cer. Ai vrea să vezi câteva de-aproape? (p)

Sofia desenează fluturi de când avea mai puțin de doi ani. A fost una dintre primele forme pe care a învățat să le facă. Strâmb, inegal și deloc artistic, dar pe ea o bucura să-i poată desena, așa cum îi vedea ea, plini de culoare. Și unii dintre ei i-au ieșit chiar spectaculos!

Eu mi-am tatuat un fluture pe mâna dreaptă. Nu e doar un fluture și nu e întâmplător pe mâna dreaptă, e un semn a ceva ce trăiesc. Imediat după asta am scris o carte despre un băiețel cu aripă de fluture.

Nu știu dacă există un motiv anume pentru care fluturii sunt atât de prezenți în viața noastră, poate e doar pentru că ne plac, cui nu-i plac fluturii? Sau poate e și altceva…

Sofia îi iubește atât de mult încât a învățat să-i prindă. Poate sta nemișcată lângă o floare cu un fluture pe ea minute în șir, zici că nici nu respiră. Apoi hop, îl prinde în palme. Îl privește câteva secunde, apoi îi dă drumul. Mereu insist să nu mai facă asta, mă gândesc cât de înfricoșătoare e pentru fluture întreaga experiență, avem mare grijă de toate ființele care ne intră în viață, dar de la fluturi încă nu se poate abține.

Știați că 1% dintre toate speciile de ființe de pe Pământ sunt fluturi? Există peste 17.000 de specii de fluturi. Ca idee, specii de urs, de exemplu, sunt doar opt! Dar fluturi, peste șaptesprezece mii!

În plus, e fascinant tot procesul de transformare solitară din omidă păroasă în ghem de ațe, apoi coconul în care hibernează pupa (ce cuvânt straniu), crisalida (ce cuvânt minunat) opacă din care apoi iese minunea de ființă care nu are mai nimic în comun cu forma din care s-a născut. Ce metaforă frumoasă a vindecării și a devenirii! Doar că hei, e vie! E colorată și zboară!

Multe popoare cred că fluturii sunt simbolul sufletului omenesc. Dar și al bucuriei, creativității, al morții și al păcatului.

Victor Hugo scria că fluturii sunt scrisori de iubire rupte.
Elfii din mitologia norvegiană poartă aripi de fluture.
În Japonia, când îți intră un fluture în casă, e semn de bunăstare.
Aztecii credeau că dacă îi șoptești unui fluture o dorință, el o va purta spre ceruri, iar dorința se va împlini.

În România există peste 200 de specii de fluturi, iar unele sunt chiar spectaculoase. Cât încă vom avea zone sălbatice și agricultură tradițională, speciile acestea vor supraviețui. Câteva dintre speciile de fluturi din România le puteți vedea aici.

Ce păcat că atât de rar avem ocazia să îi observăm de aproape, în carne și aripi (că oase n-au)! Pentru că rar se apropie fluturi de casa noastră poluată, de ființa noastră agitată, și bine fac!

Weekendul acesta însă, de vineri până duminică, dacă sunteți în București, aveți șansa rară de a vedea de aproape fluturi tropicali care nu se vor așeza niciodată pe umărul vostru la o ieșire în pădure, de exemplu.

Peste 140 de fluturi vii (printre care ”Marele morpho” Morpho Peleides, ”Coada rândunicii de smaralad” Papilio Palinuru),”Fluturele roșu dantelat” Cethosia Biblis, toți trei în poza de mai jos) vor putea fi văzuți între 12 și 14 aprilie în AFI Cotroceni. Veți primi informații despre ei și veți putea face poze cu ei aproape. Vă rog însă să nu-i atingeți, le va face rău.

Surse foto: Juzaphoto și Insecta.pro

Fluturii vor fi găzduiți într-o structură special amenajată, deschisă timp de opt ore în fiecare zi, o structură în care puteți intra împreună cu copiii. La fața locului va fi prezent și un specialist care vă va oferi informații suplimentare despre fluturii vii expuși. Se vor face și poze, iar la final puteți lua acasă contracost una dintre cele mai faine fotografii cu voi și cu dorința cuiva către stele.

Găsiți expoziția pe culoarul Sunset Boulevard din AFI Cotroceni, de vineri până duminică între orele 12.00-20.00. Intrarea este liberă. Iuhuuuuu! Stai să vedeți când i-oi zice Sofiei!

Informații suplimentare găsiți pe pagina de Facebook AFI Cotroceni, dar și pe www.aficotroceni.ro.

Anul acesta, AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România (cu o suprafața comercială închiriabilă de peste 90.000 mp) împlinește zece ani! În AFI găsiți și un patinoar acoperit deschis tot anul, singura sală IMAX din România, dar și Museum of Senses, o călătorie interesantă în lumea senzațiilor și a iluziilor optice pe care v-o recomand inclusiv cu copiii.

Ne vedem printre fluturi, musai dăm și noi o fugă în weekend să-i vedem!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

3 comentarii

    • Sa-i explici Sofiei ca fluturii au pe aripile lor foarte multi solzisori mici si colorati care se desprind usor de tot de pe aripi. Pulberea care ramane pe degete cand prindem un fluture e, de fapt, o gramada de solzisori.
      Solzisorii creeaza coloritul fluturelui si au un rol important in termoreglarea corpului lui.
      Daca se desprind foarte multi odata, fluturele ar putea chiar sa nu mai poata zbura.
      De aceea nu e bine sa prindem un fluture in palme, nici macar sa-l inchidem intr-un borcan pentru a-l admira (se zbate si isi raneste aripile). Sunt foarte fragili. So traoesc asa putin, macar sa fie fericiti cat timp traiesc.
      Si eu iubesc mult fluturii.

  1. Buna! Cand am citit titlul articolului, puteam sa jur ca are legatura cu Fluturi 4 (cartea Irinei Binder care tocmai a fost lansata). Multumim pentru pont! Fetita mea va fi foarte încântată să vadă minunății de fluturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *