Lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte să ne luăm și să ne finisăm apartamentul (p)

Perioada în care ne-am căutat casă (doi ani) și cea în care ne-am amenajat apartamentul la gri abia cumpărat (jumătate de an) au fost printre cele mai stresante din viețile noastre. Ce bine-ar fi să existe consilieri imobiliari sau ceva de genul acesta, niște oameni bine pregătiți, fără interese dubioase, pe care să îi plătești cu ora și ei să îți spună la ce să fii atent, ce să cauți, ce să refuzi când îți cumperi apartament, teren sau casă.

E foarte greu să iei decizii atât de importante pentru tine și familia ta, decizii pentru care vei plăti (la propriu) următorii 30 de ani din viața ta, fără să ai nici cea mai vagă noțiune de arhitectură, design, structură, funcționalitate, și probabil nici un fel de experiență în a alege o casă pentru tine și familia ta. Mulți dintre noi fac asta o singură dată în viață.

M-am gândit că ar fi de ajutor pentru mulți cititori o listă cu lucruri pe care le-am învățat noi în procesul de alegere și amenajare a apartamentului, lucruri la care ne-ar fi plăcut să fim mai atenți (la unele am avut noroc, la altele ne-am gândit, altele au ieșit prost și ne afectează serios), iar la final vă invit la un târg imobiliar altfel, Imobiliarium, detalii mai jos. Acum, lista cu lucruri la care să fiți atenți când vă luați și/sau vă finisați casa:

  1. Analizați cu atenție spațiile din jurul blocului în care urmează să vă cumpărați apartament. Dacă sunt spații virane sau construcții vechi, sunt șanse mari ca în câțiva ani acolo să înceapă un șantier din care să răsară un bloculeț frumos cu 14 etaje, la trei metri de balconul vostru.
  2. Dacă vă tentează un apartament sau casă într-un complex rezidențial, aflați exact care sunt cheltuielile comune, e foarte posibil să fie mai mari în total ca rata la casă. Am prieteni care locuiesc în complex rezidențial și plătesc cheltuielile comune (portar, grădinar, întreținere piscină, gunoi, iluminat, curățenie) sute de euro pe lună.
  3. Niciodată nu cumpărați ceva ce nu există încă, decât dacă tranzacția se petrece într-un cadru reglementat, în prezența unor experți în care ai încredere, de la dezvoltatori cunoscuți, cu un bun renume, care își prezintă oferta transparent și pot garanta că ce primeşti pe hârtie nu va fi cu nimic mai prejos decât casa în care te vei muta când totul va fi gata.
  4. Urmăriți ce se întâmplă în timp cu ce ați cumpărat. Noi avem, teoretic, drept la niște spații comune din bloc care între timp au devenit spațiile private ale vecinului de la parter. Puteți să vă revendicați dreptul sau să tăceți ca găinile, cum facem noi (de rușine, nu vrem scandal cu vecinii etc).
  5. Refuzați să cumpărați lucruri la comun cu alții, inclusiv (sau mai ales) cu prietenii. Mereu apar discuții când există drum de servitute, parcări, curte sau alte spații comune. Cel mai bine e să vă gestionați singuri întreaga proprietate.
  6. Alegeți o casă sau un apartament cu cât mai multe spații de depozitare, cel puțin o debara, dacă nu două. Am multe cunoștințe cu case mari și frumoase care-și țin mopul în șifonier (nu au alt spațiu pentru asta) sau au sacrificat un dormitor pentru a pune acolo bicicletele, schiurile, aspiratorul, pilotele de iarnă, trusa de scule și borcanele cu zacuscă.
  7. Nu ingorați importanța holului de la intrare. Multe dintre construcțiile noi oferă bucătării și  sufragerii generoase, în care intri direct din scara blocului. Hainele le atârni în cui în bucătărie, iar pantofii stau aruncați la un metru de covorul din sufragerie. Alegeți un apartament sau o casă cu spațiu generos pentru hol, să aveți o zonă tampon înainte de a păși în miezul casei, să fie loc pentru un cuier mare și un pantofar generos. Mai ales dacă urmează să aveți copii, veți vedea cât de important e să fie spațiu de cazare pentru zeci de papuci, sandale, șlapi, teniși, cizme de ploaie etc. Iar dacă mai aveți și musafiri des….
  8. Dacă vă atrag apartamentele cu geamuri mari (sunt frumoase, știu, și noi avem), luați în calcul că ele au izolare termică foarte proastă, chiar dacă sunt termopane de bună calitate. Vara o să muriți de cald, iar iarna va trebui să duduie centrala la foc continuu ca să păstreze temperatura optimă în casă.
  9. E important pentru liniștea creierului și a sufletului să aveți măcar o terasă sau un balcon deschis, dacă grădină nu e să fie.
  10. Nu vă grăbiți să decorați foarte girly camera fetiței sau boyish pe cea a băiețelului, că s-ar putea să mai faceți și alți copii care să iasă de celălalt sex și dacă îi veți pune la un loc, vor apărea discuții și griji (dacă băiatul crește înconjurat de prea mult roz, oare asta n-o să-l facă oarecum confuz în ceea ce privește identitatea lui de gen etc).
  11. Foarte foarte important: atenție mare la izolarea fonică. În multe cazuri (cum e la noi, de exemplu), ea lipsește complet. Deși clădirea e foarte bine făcută în rest, fără rabat la investiții, se aude totul de la unii la alții. Eu aud la ce canal TV se uită vecina, cum își plesnește copilul, aud când le sună telefonul vecinilor de la parter, ei aud când noi jucăm twister și tot așa. Am ajuns să putem dormi doar cu dopuri de urechi (dacă vecina de jos defilează prin casă pe tocuri, ceea ce se întâmplă foarte des, s-a terminat cu somnul nostru), avem probleme din cauza dopurilor (dermatite de contact, episoade de vertij noaptea), și tot așa. Dacă puteți, mergeți într-o seară în apartamentul pe care doriți să-l cumpărați și ascultați clădirea. Dacă aveți dormitorul peste baia vecinilor și izolarea fonică e proastă, veți sări din pat de fiecare dată când vecinul trage apa. La fel și dacă el are are TV-ul pe peretele dormitorului vostru. Sau mașina de spălat montată pe peretele camerei copilului.
  12. Dacă aveți de ales, nu faceți rabat la calitatea gresiei și parchetului. E important să fie rezistente și să vă placă mult, pentru că sunt foarte greu de schimbat apoi.
  13. Faceți de la bun început toate modificările pe care le doriți. Ce nu faceți de la început, probabil nu veți mai face niciodată, e foarte greu să mai dărâmi pereți, să schimbi gresia, să mărești o fereastră, să montezi un calorifer, după ce umpli casa de mobilă și accesorii. Când faci modificări majore, se face mult praf, se strică lucruri.

Cu ajutorul vostru, mai adaug pe listă:

14. Atenție la locurile de parcare, sunt zone unde e un coșmar să găsești loc pentru parcare.

15. Gândiți-vă de la început la locurile unde veți avea nevoie de prize.

16. Investigați bine vecinii. Poate nu e ideal să stați perete în perete cu o doamnă care are 50 de pisici.

17. Număr de băi, mai ales dacă sunteți mai mult de trei în casă.

Dacă mai aveți și voi chestiuni de comunicat celor aflați la început de drum în căutarea și finisarea casei, m-ar bucura să primesc și de la voi idei cu lucruri de luat în seamă.

Ah, da, și contează mult și de unde cumperi casa. Agent, prieten, târg imobiliar, proprietar, intermediar…

Profit de ocazie să vă mai zic și despre un târg imobiliar interesant, care poate fi de folos familiilor care își caută casă. Imobiliarium (care are loc între 17 și 19 mai, în parcarea BricoDepot Băneasa) este cel mai amplu târg digitalizat de ansambluri rezidențiale noi. Asta înseamnă că nu veți găsi acolo clasicele standuri cu pliante, ci experiențe de virtual reality la fiecare reprezentant imobiliar. Vă puneți ochelarii VR și vă plimbați prin casele la vânzare, primind imagini foarte clare și aproape de realitate. Imediat ce intrați în târg, aveți acces la o hartă interactivă cu toate ofertele, care vă oferă sugestii despre dintre acestea se potrivesc criteriilor tale. Schimbul de contacte are loc prin scanarea biletului de acces.

Târgul va prezenta peste 22.000 de imobile, încadrate în aproximativ 90 de ansambluri rezidențiale și cumulând peste 1.200.000 de mp utili de vânzare într-un singur loc. În ofertă există și ansambluri cu caracteristici speciale, ca de exemplu certificări Green (economie la apă și căldură, confort sporit în apartamente), arhitecturi speciale, spații ample, și beneficii: locuri de joacă pentru copii sau spații verzi. Spre exemplu, puteți vedea detalii despre AFI City din Bucureștii Noi, lângă stația de metrou Laminorului. Aici se vor afla 190 de apartamente și 228 de locuri de parcare supraterane, dispuse în două clădiri de pre-certificare energetică Green Homes.

Un alt ansamblu neconvențional este LOFT Green Apartments, care promovează un model de green living, respectiv costuri aproape zero la apă caldă, încălzirea și răcirea locuințelor datorită sistemelor de pompe geotermale, precum și 0% emisii de CO2 la producerea energiei termice, 100% reciclare selectivă a deșeurilor, 100% ventilare inteligentă a locuinței cu aer proaspăt tot timpul anului, 5 prize pentru mașini electrice, 7.500 mp spatii verzi etc..

Ediția din această primăvară vine cu încă o jucărie interesantă pentru vizitatori: un calculator financiar care le recomandă vizitatorilor costurile optime ale unei locuințe raportat la veniturile proprii. Acest calculator este disponibil și online, după ce completați formularului de participare.

Intrarea la Imobiliarium costă 10 lei pentru cei care se prezintă la fața locului, iar pentru cei care se înscriu anterior pe site este gratuită. Vă puteți înscrie AICI. Înscrierea este gratuită dacă o faceți până pe 16 mai inclusiv.

Atât am avut de zis. Completări? 🙂

Sursa foto: familie cu copii în casă nouă via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

70 comentarii

    • da, sigur, dar m-am gandit ca la astea se gandeste oricum toata lumea…

    • Sau apelați la un arhitect pentru consultanta când vreți sa achiziționați sau sa amenajați o locuință… Ca sa nu mai vorbim despre proiectarea ei

  1. Exista oameni bine pregatiti care sa va ofere consiliere la achizitie, se numesc arhitecti (sau designeri de interior). Apelati cu incredere, ei sunt in masura sa identifice problemele rapid. De asemenea, daca este vorba de o constructie mai veche vizita unui inginer structurist este recomandata. A modifica pereti, geamuri etc este ilegal fara autorizatie.

    • Total de acord cu ce zice Sara. Sa mergi cu un arhitect sa vizionezi un apartament/casa e o idee minunata. Noi am fost la o casa impreuna cu un arhitect si ne a identificat o problema majora la subsol de care noi nu ne dadusem seama.

    • Sara iti multumesc pentru comentariu, as fi vrut sa scriu acelasi lucru.
      Aparent cautam niste consilieri imobiliari care sa ne ajute cu o decizie dupa ce au facut un curs online de 2 luni, dar nu ne gandim sa angajam un arhitect care a facut 6 ani(!!!) de facultate.. Sunt foarte multe aspecte legislative si legale pe care nu le va intelege un agent imobiliar. Si ma indoiesc ca acesta va putea vreodata sa citeasca o carte tehnica si sa vada daca aceasta corespunde cu realitatea.

      Vreau sa mai mentionez ceva foarte important pentru proprietarii care modifica pereti/ferestre/structura si o fac fara autorizatie de construire.
      Odata ce faceti aceasta ilegalitate ASIGURAREA DE LOCUINTA DEVINE NULA la multe clauze (de exemplu cutremur) si o platiti degeaba.

      Aceste aspecte sunt foarte importante si ar trebui sa faca parte din articol.

    • @Alina
      paragraful cu modificarile se referea sa le faci la inceput, nu mai tarziu.
      asta nu are nimic de-a face cu aspectele legale pe care bineinteinteles ca trebuie sa le respecti oricand le-ai face.
      e o chestie de la sine inteleasa si oricum decizia de a respecta sau nu legea e a fiecaruia in mod individual, nu e ca si cum lumea nu stie ca trebuie sa respecte legea…

      in plus, exista modificari pentru care nu ai nevoie de autorizatie – de exemplu eu ar fi trebuit sa mai pun un calorifer in living, dar nu am fost hotarat la inceput, am zis ca daca proiectantul a zis ca nu e nevoie, atunci nu e nevoie.
      dupa primul an de locuit mi-a fost clar ca era bine sa mai fi fost un calorifer, asa cum am crezut eu la inceput, dar pana la urma am decis ca e prea mare deranjul asa ca nu am mai pus.

    • dap, si noi am mers cu unchiul structurist dupa noi.

      daca iti iei un apartament sau o casa la rosu, de exemplu, poti compartimenta la interior cum vrei, nu vorbim despre pereti de rezistenta, bineinteles. poti decide unde sa pui lustra, prizele, caloriferele etc (cu oameni care se pricep, normal). la genul asta de modificari ma refeream.

    • Nu, nu poti compartimenta in interior cum vrei. Executia incepe pe baza unei autorizatii ( unde sunt desenati si cotati TOTI peretii) emisa in baza avizelor cerute de certificatul de urbanism. Cand se realizeaza receptia cladirii proiectantul semneaza ca s-a respectat sau nu proiectul. Daca nu s-a respectat, trebuie reautorizat. A adauga un calorifer nu este o problema dpdv legal, dar iarasi, nu ar fi mai bine sa iti amenajezi casa dupa un proiect corect si complet de instalatii? Chiar daca acesta nu este obligatoriu, exista profesionisti care cu asta se ocupa si rezultatul este pe masura. Nu este corect sa promovati astfel de idei si de solutii improvizate – e ca si cum ai spune vai, esti bolnav! De-ar exista oare acea persoana profesionista in stare sa te ajute! Noi cand am fost bolnavi am luat o aspirina, dar apoi ne-am dat seama ca mai bine luam doua. Ioana, Robo, va admir, dar pe acest subiect nu sunteti la fel de bine informati ca de obicei. Haideti sa dam exemple de bune practici in orice domeniu. Ioana ai avut un articol despre remuneratiile scriitorilor si unul despre tarifele tale, explicand clar ce este sau nu corect in domeniul tau. Avand in vedere cat sufera informarea in domeniul arhitecturii/constructiilor la noi hai sa incercam sa informam corect. Prin mentalitatea de acest tip a ajuns Bucurestiul sa arate in halul in care arata. Fiecare geam “termopan” pus altfel, fiecare balcon inchis altfel, toate contribuie la imaginea haotica pentru ca, nu-i asa?, doar am schimbat un geam.

    • Sara, constructorul blocului in care locuim acum a avut proiect „complet si corect de instalatii” care s-a dovedit pana la urma prost si subdimensionat.

      Eu sunt cu totul in favoarea folosirii serviciile unor specialisti, problema este insa sa gasesti specialisti buni – experientele mele cu specialisti au fost in general proaste, din pacate, de aia tot ce zic este ca trebuie sa-ti pui si tu mintea la contributie, nu sa te bazezi orbeste pe ce zice specialistul.

      De asemenea, nu este nevoie de autorizatie daca este vorba de „Lucrări care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora”

    • Eu ca arhitect sunt sigura ca iti trebuie autorizatie de construire pentru ce zici tu 🙂 si daca vrei sa verifici te invit sa citesti legea 50/1991.
      Ca e prea multa birocratie iti dau perfecta dreptate.
      Si ca sa dau un exemplu bun, tocmai sunt in procesul de obtinere a autorizatiei de construire pentru o demolare camara (care nu e de rezistenta si nu modifica aspectul exterior), lucru pe care il plătesc pentru ca neavand firma proprie nu mi pot face proiectul sigura. Si platesc si o expertiza structurala care sa zica ca nu afecteaza structura de rezistenta (pentru ca nu te crede nimeni pe cuvant nici ca arhitect)
      Nu exista asa ceva ca ai voie sa faci ce vrei cat timp nu e de rezistenta.
      Orice lucru diferit fata de proiectul initial/cadastru se autorizează.
      Ai voie sa executi fara autorizatie:
      -schimbare finisaje interioare cat timp nu este monument istoric
      -schimbare tamplarie exterioara existenta cu aceeasi împărțire (cat timp nu esti in zona protejata/monument istoric. Atentie asta nu inseamna ca ti poti inchide balconul
      -schimbare instalatii pe acelasi traseu (da, asta e foarte stupida ca inseamna teoretic ca nu ti poti pune inca un calorifer, inca 5 prize)

    • asa o fi cum zici, dar referitor la adaugarea unui alt calorifer, Sara, care cred ca e tot arhitect, zice ca nu e nevoie de autorizatie.

      Edit: si totusi, daca vrei sa-ti pui centrala de apartament ai nevoie de autorizatie de constructie? Stiam ca ai nevoie doar de autorizatie pt centrala, de la ISCIR.

    • Ai voie sa faci fara autorizatie:
      „f) reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;”
      Nu ti trebuie autorizatie pentru centrala, e sistem de încălzire omologat. Si ai voie sa repari instalatiile interioare.
      Acum cand le modifici traseele nu prea le repari, dar asta e interpretabil, nu e ca si cum merge cineva sa se autorizeze ca a pus inca niste prize sau a tras circuite separate.
      Nu vreau sa o dam in absurd cu instalatiile, dar pentru modificari de pereti de orice fel iti trebuie autorizatie obligatoriu.
      Si argumentul cu invalidarea politiei de asigurare mi se pare suficient pentru oricine care vrea sa fie asigurat in caz de cutremur de exemplu.

    • Am inteles.
      De obicei oamenii cand isi pun centrale pun si trasee noi si dau si gauri in pereti pentru traseele alea, de asta intreb.

    • Pentru ca tot este evidentiata mai sus lipsa de informare pe acest subiect profit de ocazie si las cateva completari pentru cei care sunt interesati :

      Modificarea peretilor nestructurali TREBUIE facuta pe baza unui proiect autorizat pentru ca :

      1. legea locuintei prevede niste suprafete minime ale fiecarei incaperi de locuit pentru indeplinirea conditiilor optime de utilizare, si a unor norme de sanatate . Apartamentele noi care nu indeplinesc aceste criterii (teoretic) nu pot fi autorizate.
      Prin urmare este esential ca dumneavoastra sa nu va mutati singuri peretii prin casa, si spre exemplu sa rezulte un dormitor cu suprafata sub cea minima impusa de norme, sau holuri prea inguste pe care nu poti cara mobila, sau o bucatarie in care nu te poti apleca sa umbli in dulap pentru ca te lovesti de perete din spate. 🙂
      Dumneavoastra puteti lua aceste decizii in cunostinta de cauza, insa nefiind specialist, nu veti constientiza impactul pe care un spatiu neconform il poate avea asupra sanatatii sau stilului dumneavoastra de viata.

      2. Veti spune „Este casa mea, fac ce vreau cu ea”. Asa o fi, dar daca decideti vreodata sa o vindeti, trebuie sa aveti un cadastru actualizat, astfel incat noii proprietari sa aiba in fata informatiile reale.

      3. Chiar si peretii de caramida din constructiile noi pot contribui intr-o foarte mica masura la integritatea structurii. Am avut situatii in care inginerii de structura ne-au refuzat simpla spargere a unui perete mic de zidarie porotherm.

    • Peretii din caramida sunt portanti si, da, este normal sa ai nevoie de autorizatie pentru a-i sparge.
      In ce priveste modificarea compartimentarii mi se pare esential sa nu poti face ce vrei. In afara de lovitul de perete cand te apleci sa tragi sertarul, pot aprea probleme grave in ce priveste evacuarea in caz de incendiu daca spatiile sunt prea inguste sau iesirile greu accesibile.

    • Si noi am apelat la un inginer specialist, care nu stiam pe atunci dar lucra pentru administratia blocului pe care vroiam sa il cumparam si pe care l-am cumparat pana la urma si doar dupa ce ne-am mutat am descoperit problemele. Dupa ce am sesizat problemele la inginer l-am chemat din nou si i-am zis uita-te ce e cu peretele asta a zis ca totul e ok!?, peretele nu are umiditate, adminstratia blocului a zis ca noi am facut daunele (la o luna dupa cumparat apartamentul punand un tablou pe peretele exterior), si a trebuit sa refacem noi peretele pentru ca am zis ca e risc de boala, peretele era umed, inca suntem in razboi silentions de cinci ani cu administratia pentru ca puterea si decizia si nu in ultimul rand informatia e la ei si noi nu stim cum sa ne aparam desi am discutat cu un avocat am zis ca e mai ieftin sa refacem peretele. Intre timp s-a construit o cladire de apt pe partea noastra a cladirii unde sunt doua camere si baia, ceea ce stiam ca se va face, si ne-am bucurat pentru ca atunci e mai multa incalzire in apartament insa ne-au distrus un perete din dormitor, in timpul construirii blocului nou, exista o fisura adanca si umflatura in perete, iar in baie si cealalta camera fisurile sunt mai superficiale de vreo 3 mm. Acum administratia se joaca ca ii da in judecata dar nu a venit nici o expertiza sa vada deteriorarea, noi trebuie sa facem o cartare, cu toate fisurile aparute in timpul construirii. Incep sa cred ca administratia lucreaza impreuna cu firma de constructie care ii apartine noul bloc si vor sa ceara o suma de la ei, deci nici macar nu se pune problema sa refaca ei peretii si ne e teama ca structura cladirii e compromisa si problema e mai adanca decat suprafata superficiala de exterior, fiind o cladire veche din anii 1850. Imi doresc sa vand apartamentul, din cauza administratiei care nu e foarte colaboranta, pentru ca la subsol e foarte multa igrasie si fiind o cladire veche nu cred ca mai mult de 65 de ani va supravietui, insa sotul meu vede o investitie pentru viitor si vrea sa il pastreze. Are charm apartamentul, insa este o cladire protejata istoric si nu se poate reface nimic din exterior si peretii exteriori, desi valoarea apartamentului a crescut fata de cand am cumparat, nu sunt convinsa ca ar trebui sa pastram apartamentul. Vreo parere, acest apartament a cam devenit o sursa de stres continua zilnica.

  2. Cand mi-am cumparat apartamentul (era doar fundatia facuta) am fost la intalnirea cu cel care construia blocul cu agenda plina de intrebari. Pana sa ma duc la intalnire am intrebat in stanga si in dreapta prieteni si cunostinte ce ii deranjeaza la apartamentele lor sau ce ar schimba. Dupa ce am inceput cu intrebarile s-a facut liniște si toata lumea ma asculta desi eram cea mai tanara de acolo, iar la final m-au felicitat si m-au intrebat ce meserie am :)) Desi mai sunt probleme inerente fiecarui bloc, am fost f norocoasa ca ce e important e f bine facut, iar toți meseriasii care au venit sa ne mai puna un aer conditionat, de pus perdele si alte chestii minore m-au felicitat pt apartament. Acum vreau sa ne mutam la 3 camere si vreau sa colaborez tot cu ei. Sa vedem daca imi iese. Si, da, am recomandat blocul la multa lume si chiar am prieteni care au cumpărat acolo 🙂

    • Angela, poti sa ne spui? Nu cred ca intra la reclama mascata sau ceva.

    • Important este sa nu ai vecini care asculta manele zi si noapte.atunci iti vine sa iti iei casa in spinare si sa te muti.

    • Cu vecinii n-ai ce face, nu poti sti cine se muta anul urmator, chiar daca era liniste cand ai cumparat. De asta e importanta izolarea fonica.

  3. La ferestre tin sa contrazic. Cateodata izoleaza mai bine decat peretele. O tamplarie bine lucrata, dublu sau triplu vitraj ofera un confort termic sporit. Atentie la sticla, daca va luati cea ce reflecta razele solare pt a nu incalzi interiorul, va vor muri plantele la interior. Intr-adevar, cand bate soarele e indicat sa aveti niste storuri- sunt pt toate buzunarele dar cele mai faine sunt cele ce se regleaza functie de intensitatea lumii(f scumpe). Daca nu avem bani de ele, punem niste draperii, deschise la culoare, noapte-zi si gata.

  4. Imi place f mult articolul tau. Si noi suntem in cautare de ap/casa pt ca in curand nu o sa mai incapem in casa. Cu 2 copii de o data, spatiul nostru s a micsorat. De la mobilier in plus la haine/incaltaminte la dublu, carti/jucarii si pt ei, farfurii in chiuveta la dublu (musai e nevoie de masina de spalat vase dar nu e loc de ea)…. totul se micsoreaza cand incep sa creasca copiii. Deci sintem in cautare de o casa noua. Pe mine ma ajuta impresiile tale. De adaugat as adauga (la ce ma uit eu)
    – sa fie constructie cat mai noua (din motive de siguranta in caz de cutremur)
    – daca nu e izolata termic atunci musai fac izolatia pe exterior si pe interior doar anumiti pereti
    – spatiu de depozitare e un must (asa cum ai spus si tu)
    – amenajarea interioara o las in mainile unui arhitect (chiar daca e apartament) pt ca eu nu am deloc cunostinte de design si nu imi plac casele care combina zeci de stiluri fara cap si coada. Serviciile unui arhitect nu sunt asa scumpe cum mi am imaginat si nu sunt deloc inutile. Apartamentul actual l am amenajat cu arhitect iar casa urmatoare tot la arhitec apelam.

    • Nu ai voie sa izolezi pe exterior un apartament fara autorizatie de construire (si nici nu se poate lua doar pt un apartament) pentru ca 1.arata urat fatadele 2.prezinta riscuri majore de ex in caz de furtuna se pot deprinde placile puse prost de „mesteri” si zbura in capul trecatorilor, pe mașini etc 3. Nu izoleaza corespunzator doar pe o anumita zona, sunt multe punti termice
      Izolarea la interior nu e foarte recomandata decat in cazuri speciale, se face mucegai

    • Cum s-a mentionat si inaintea mea, singurele persoane avizate care va pot evalua si oferi expertiza lor impartiala sunt arhitectii si inginerii structuristi. Nu dezvolatorii, prietenii sau familia.
      Este bine sa impartasim din experientele noastre, dar la sfarsitul zilei vrei informatii sigure despre casa pe care urmeaza sa o platesti si in care sa locuoesti multi ani la rand.

    • nu sunt singurele persoane avizate.
      pentru lucrurile listate in articol nu e nevoie de consultanta de specialitate, este suficient sa te gandesti tu la ele.
      un arhitect e probabil nici sa nu-ti spuna „vezi ca langa blocul asta s-ar putea sa se mai construiasca” si nu are habar unde vrei tu sa fie prizele sau de cate spatii de depozitare ai tu nevoie etc

      este bineinteles indicat sa ceri sfatul unor persoane de specialitate, te ajuta mult, dar asta nu inseamna ca tu nu trebuie sa te gandesti la nimic si sa nu stii nimic, ci doar sa te bazezi pe altii pe care ii platesti – pentru ca daca faci asa, te poti pacali rau de tot.

    • E posibil ca un arhitect sa știe mai bine decât tine de câte prize și unde ai ne voie :))). Asta pentru ca stie sa te întrebe cam ce îți dorești și sa prevadă ce nevoi ai. Știe ca îți trebuie priza pt cuptor electric pe circuit propriu și ca aceasta nu trebuie sa fie fix in spatele lui fiindcă nu încape ștecherul, de exemplu….

    • se poate si asta, desigur, sunt multe lucruri de luat in considerare si nu te poti gandi tu la toate, ce ziceam eu e ca nu sunt de acord ca trebuie sa te lasi complet pe mana specialistilor (cum pare sa sugereze Cristina), trebuie sa te gandesti si tu macar la niste chestii de baza cum sunt cele din articol.

    • Asta cu siguranța. In general trebuie sa ne gândim și sa ne interesam înainte de a face orice pentru ca decizia noua ne aparține și e bine sa fie cât mai bine documentata.
      Articolul e foarte bun sa ofere o perspectiva celor ce doresc sa își cumpere locuința noua.

    • Este vorba de colaborare aici. Intre client sj profesionist. Exact ca atunci cand te duci la terapie. Doar nu stie psihologul mai bine ca tine ce e in viata ta, nu?

    • Eu mi-am amenajat 2 case, una cu arhitect, alta dupa cum m-am priceput. E mult mai ok cu arhitect, prizele se pun in functie de mobilier, obiecte electronice, nu sunt sunt doar ca sa fie. Cu arhitect totul a foat gandit, nimic nu e aiurea sau nu se potriveste, caloriferele sunt cate trebuie si unde trebuie, dar e greu pentru multi romani sa accepte ca sunt oameni care chiar se pricep la asta. Dressingurile sunt unde trebuie, a gandit spatii de depozitare(impreuna cu noi) pentru toate obiectele din casa. A armonizat culori, contraste, texturi ale gresiei, lemnului si finisajelor peretilor.Totul are o coerenta de la un capat al altuia al casei. Ne-a avertizat si s-a interesat personal ce si cum se poate construi in vecinatatea casei noastre, de aceea a orientat camerele si ferestrele avand in minte toate aspectele.Da, a costat enorm pentru un roman obisnuit, dar merita.

    • pare ca ai construit locuinta de la zero, nu doar ai amenajat-o, or in cazul asta nici nu se pune problema sa nu ai arhitect.
      inca o data, eu ce am contrazis este doar exprimarea „singurele persoane”, nu am zis nici un moment ca nu este indicat.

      uite de exemplu noi am discutat cu un arhitect despre amenajare (apartamentul era la rosu), ne-a dat niste solutii care nu ne-au placut asa ca am zis ca facem singuri amenajarea si suntem multumiti de cum a iesit, nu am facut greseli majore.

    • Si discutia legata de ferestre este incorecta. In primul rand, conteaza orientarea. Daca fereastra e pe sud, pam pam caldura etc vitrajele sunt de asemnea de numeroase tipuri low-e, four seasons etc. Si da referitor la ce s-a spus mai sus, arhitectul iti va spune cel mai corect ce pot/nu pot construi vecinii in baza documentatiolor de urbanism aprobate sau in curs de aprobare, a dimensiunii lotului etc. Nu este corect corect sa reducem la “nu mi-a placut ce mi-a zis mie un arhitect odata” o intreaga breasla de profesionisti care fac o facultate de sase ani (scumpa si grea), doi ani de stagiatura plus practica de zi cu zi. Cum nici noi nu venim sa spunem a ce mare lucru scrie Ioana un articol (dupa enorm de multa munca), doar scriam si eu compuneri la scoala.

    • nu vad ce e gresit la discutia cu ferestrele: ferestre mai mari inseamna izolatie termica mai slaba, all else being equal.
      nu ai cum sa ai acelasi coeficient de transfer termic la o fereastra ca la un perete obisnuit (poroterm + polistiren), oricat de bune ar fi ferestrele.

      plus ca la ferestre se pierde cea mai multa caldura pe la rama, am verificat asta cu camera termo-sensibila – deci conteaza si cum e facut montajul/izolatia la imbinarea dintre rama si perete – toate astea sunt probleme care cresc odata cu cresterea dimensiunilor ferestrelor.

      de asemenea, orientarea nu conteaza decat pentru caldura, ca iarna e cam la fel de frig si pe nord si pe sud.

    • Nu este la fel de frig si pe nord si pe sud :)) de ce mai stai la umbra vara sau iarna la soare? Vorbim despre radiatia solara. Este corect in principiu ce spui cu porothermul si geamul termoizolant in situatiile banale, uzuale. Eu atrageam atentia ca exista numeroase tipuri de vitraje si de tamplarie cu performante diferite. De exemplu pe o fatada orientata spre vest se recomanda un anumit tip de sticla, iar pe cea de est alt tip de sticla. Dar n-as mai intra in detalii tehnice, nu sunt consultant in domeniul sticlei sau al tamplariei. Subiectul discutiei este altul, cand faci o achizitie imobiliar este bine sa ceri consultanta unui specialist, care da, exista, numit arhitect. Este si mai bine sa te documentezi tu cat mai mult inainte pentru a avea o discutie productiva cu acesta si a intelege explicatiile si variantele propuse. Asa vei lua informat cea mai buna decizie.

    • eu ziceam ca iarna nu e diferenta semnificativa de temperatura intre nord si sud, deci nu conteaza unde ai ferestrele.
      vara conteaza, desigur, pt ca pe sud bate soarele si se incalzeste mai tare.

      eu iarna nu stau la soare ca sa ma incalzesc ca nu e diferenta semnificativa, ma imbrac mai gros.

    • Offf radiatia solara trece prin sticla incalzind camera, iar prin perete nu! Daca ai o camera colt nord-vest daca pui geamul pe nord va fi mai frig decat daca pui geamul pe vest.

    • inteleg principiul, ce zic e ca iarna nu e suficient de puternic soarele incat sa conteze

    • Diferenta 2-3-4 grade. Semnificativ as zice, se traduce direct in costul incalzirii. Si mesterii din mediul rural orientau casele dupa punctele cardinale. Chiar nu are rost aceasta discutie in contradictoriu. Nu-i asa ca se topeste mai repede zapada la soare decat la umbra?

    • Are dreptate Sara, noi avem o fereastra imensa ( stam la casa) cred ca de vreo 5 m lungime si 2.20 inaltime si iarna cand bate soarele, in partea din zi in care este fereastra expusa la soare, in camera este mult mai cald decat in zilele innorate. Chiar se simte diferenta! Arhitectul s-a ocupat de orientarea ferestrelor in functie de soare si treaba a iesit foarte bine.

    • Eu zic ca Sara are dreptate și spun asta din propria experienta.
      Ai mei stau pe nord, eu stau pe sud. Am locuit ani de zile în ambele apartamente și am simțit diferența, destul de mare zic eu, de temperatura între cele doua, eu fiind mai friguroasa de fel.
      În cel de pe nord, primavara și toamna, când nu se dădea căldură, pur și simplu inghetam de frig in casa, haine groase, ciorapi de lana etc..,in cel de pe sud atunci parca e cea mai ok temperatura, îmbrăcat lejer, nici frig nici cald, tocmai bine. Vara, normal căldură de mori pe sud, super mișto pe nord, iarna pe sud mai reducem din căldură sau chiar o inchidem sa nu murim de cald, in timp ce pe nord fără căldură cam ajungi turture ??.

    • Buna, de antenele GSM nu spune nimeni nimic? Numai apartament sau casa cu „priveliste” la antene GSM sa nu ai. Sau sa o ai pe bloc…

    • Un alt aspect important de luat in calcul e montajul ferestrei. Poți sa ai cea mai bengoasă fereastra cu geam triplu și un profil extrem de ingenios, dacă Dorelu o pune prost e complet ineficienta.Deci asta cu cât mai mare fereastra cu atât mai mari pierderile and co e cam mit 🙂

    • corect, am zis si eu de montaj, cea mai multa caldura la un geam se pierde pe la rama, iar daca mai e si montata prost, degeaba sunt ele cu geam nu stiu de care.
      dar eu cred ca una e sa ai o rama cu lungimea totala de 6 metri montata prost (fereastra obisnuita) si una e sa ai o rama cu lungimea totala de 12 metri montata prost (fereastra mare)

      deci mie mi se pare ca orice probleme ar fi cu ferestrele, ele sunt cu atat mai mari cu cat ferestrele sunt mai mari, deci nu mi se pare deloc mit.

    • Nu anul construcției îți garantează siguranța la cutremur. O construcție făcută ieri de un investitor de rea credință e posibil sa fie cu risc seismic mai ridicat decât un bloc din anii 80. Dacă execuția respecta proiectul, și proiectul normele atunci e bine; din păcate multe blocuri mici de 2-4 etaje sunt făcute de diferiți investitori care știu mai bine decât specialiștii.
      Cred ca sfatul unui structurist e foarte bine venit pentru a avea o idee despre siguranța in caz de cutremur.
      Un alt aspect important mi se pare locația, cât de departe de mijloace de transport in comun, cât de aglomerata e zona, ai grădinița aproape, bona are cu ce sa ajungă, etc.

  5. Loft Green Apart. nu mi se pare o alegere buna datorita distantei foarte mari de oras, practic esti rupt de oras, chiar daca ai masina daca se intampla ceva rau si ai nevoie de salvare, pompieri, politie până ajung aia acolo… plus ca nu mai tii de Bucuresti ci de Ilfov si treaba se impute si mai tare!!! Cat despre apartamente in sine unele (cele mici) sunt chiar uratele, nepractice, inghesuite si sufera chiar de unele defecte enumerate de tine, degeaba ai cheltuieli de intretinere mai mici…

    • Ce am vazut eu dupa 2 min de citit pe site la Green Loft:
      -baile nu au fereastre, un mare minus
      -in dormitoare nu e loc pt dressing, cauti hainele prin alte camere
      -living de forma incerta, trapezoidala si chinuita unde arunci mobila prin colturi si la tv stai foarte aproape de el
      Functionalitate aproape deloc. Cam asa sunt toate locuintele construite in ultimul an in Bucuresti.

  6. La partea cu ferestrele, depinde. Noi avem ditai ferestrele si toata iarna centrala e la minim si eu tot mor de cald :)) Domnul e mai friguros si lui e fix bine.

  7. Alte lucruri la care sa mai fim atenti (atat cat se poate): gradinite si scoli sa avem in proximitate e ideal (e un mare plus in ceea ce priveste timpul salvat si pentru elevii mai mari e usor sa mearga singuri, nefiind departe), magazine macar doua, o statie de metrou (indiferent ca avem sau nu masina), un parc macar si in general sa fie accesul cat mai usor, nu sa facem slalom printre masini parcate, cu carucioare cu bagaje si cumparaturi, sau iarna sa inotam prin zapada ca nu incape utilajul cu lama. De asemenea, dintr-o situatie nasoala ne-a “scos” o farmacie non-stop care era la 10 minute distanta.
    In ceea ce priveste consultarea unui designer de interior: este ideal sa faceti asta insa este enorm de scump(pentru doua salarii medii, de exemplu ) si In multe cazuri propunerile si proiectele sunt realizate cu materiale si mobila mai scumpe. Overall, merita insa presupune o suma mare de bani cheltuita dintr-o data si “amortizarea” se face dupa un nr de ani.

  8. Consider ca este necesara dezbaterea in spatiul public a problemelor de arhitectura si constructii. Dar ar trebui in primul rand sa ne asiguram ca respectam cadrul legal (care este oricum f lejer, parerea mea). Sigur ca beneficiarul este cel care alege, dar ar trebui sa aleaga dintre mai multe solutii corecte, propuse de un specialist. Nu este multumit, mai cere o varianta, cauta alt specialist etc. (nu cred ca are rost sa dezbatem oportunitatea existententei specialistilor, nu?) uite de exemplu pentru voi doi, Robo si Ioana este necesar un iluminat in baie mai atipic. Poate ca v-ati gandit si voi la acest aspect, dar acesta este unul dintre multe lucuri de care tine seama un specialist cand propune o solutie imbinand preferinte personale, design si solutii tehnice personalizate.

  9. Problema nu e cu ce ar trebui, ci la ce renunti.

    Nu prea o sa se poata toate, asa ca renunti la distanta de mijloace de transport (mtrou ori autobuz), ori la scoli, ori la balcon inchis, ori la etaj, ori la suprafata, ori la vechime, ori la finisaje….grea alegere.

  10. As mai adauga, mare atentie la ce debiteaza agentii imobiliari. Isi vand si sufletul, pt comision. Sotul este ing constructor si ce ne.a fost dat sa auzim la vizionari, este de Fereasca Dumnezeu.

  11. Salut, felicitari pentru articolul informativ!

    Arhitectii ofera acest tip de consultanta imobiliara, si o fac intr-o maniera cat se poate de obiectiva, pentru ca spre deosebire de agentul imobiliar, nu au interes sa se finalizeze o achizitie anume.

    In astfel de situatii sunt oferite informatii si indicatii atat legate de structura, instalatii, planimetrie (am intalnit apartamente atat de prost compartimentate, incat erau imposibil de mobilat), izolare (termica si acustica), context urban si posibile proiecte care ar putea sa apara pe terenurile virane din vecinatate.

    Un arhitect cu experienta, care proiecteaza locuinte individuale si colective poate sa sesizeze si eventualele nereguli care se practica in industria constructiilor : vicii ascunse, materiale foarte slabe puse in opera gresit, probleme de detaliere pe partea de finisaje (care in timp ar putea sa duca la formarea mucegaiului in locuinta) suprafete neconforme cu normele (cel mai cunoscut exemplu este ceea ce este autorizat ca ” Studio dublu” si care se vinde ca ” Apartament cu un dormitor” , cu toate ca nu corespunde suprefetelor minime impuse de normele de sanatate pentru un „Apartament”), si multe „smecherii” de care ne lovim si noi in santiere, atunci cand constructorul ignora proiectul tehnic.

    Sper ca aceia care au nevoie de astfel de informatii, sa isi faca curaj si sa apeleze la specialisti. Spor!

  12. Buna, eu as mai adauga si discutiile in prealabil cu vecinii pentru a avea access la detaliile mai putin cunoscute ale zonei, de exemplu gropi de gunoi din vecinatate si mirosurile aferente( stam in Bucurestii Noi, si mirosul de sulf si gunoi este insuportabil, se simte destul de des, mai putin iarna), daca sunteti cumva in apropierea unui Aeroport sa nu fiti pe culoarul de zbor al avioanelor, altfel de dis de dimineata pana in noapte tarziu veti avea avioane ce va trec pe deasupra si poluarea fonica este destul de deranjanta( aeroportul Baneasa redeschis de ceva timp are curse pana in jur de 1-2 noaptea..). La fel si cu vecinii problematici, avem un vecin la o curte langa care isi desfasoara activitatea cu vanzarea si inregistrare a masinilor pe spatiul public( spalat si aspirat masini in fata blocului nostru, numar mare de masini parcate pe strada ce duce la imposibilitate gasirii unui loc de parcare, numar mare de necunoscuti ce se perinda de dimineata pana noaptea tarziu si deranjeaza vecinii).
    Si la fel, daca este bloc nou, de insistat in a avea access la documentatia tehnica a cladirii, garantii pentru instalatiile sanitare si electrice, noi ne chinuim de 3 ani cu hidroforul instalat, care a fost montat prost si care se strica la fiecare 6 luni.

  13. Buna. Ce insemana apartament izolat fonic? Din cate stiu blocurile noi au peretii interiori din caramida. Se poate face ceva in plus pentru a obtine izolatie fonica? eu momentan locuiesc intrun apartament unde e foarte liniste, probabil datorita faptului ca am vecini foarte linistiti (din pura intamplare) Am fost totusi la prieteni in a caror apartamente se aud conversatiile vecinilor, apa de la baile lor, etc. Cum pot evita sa fac asemenea achizitie? Cum ar trebui sa fie peretii si cum ii pot evalua, daca cumpar la stadiul de semifimisat sau daca cumpar un apartament in bloc deja locuit?

    • din pacate e greu sa sa evaluezi izolatia fonica altfel decat „in actiune”, ca sa zic asa.
      exista mai multe metode:
      1. vorbesti cu vecinii, daca blocul e prost izolat fonic unii vor fi frustrati si vor vrea sa spuna asta
      2. daca poti, faci o proba: iei o persoana cu tine si o rogi sa mearga pe tocuri in apartamentele adiacente, sa traga apa in ele, sa lase obiecte sa cada pe jos etc etc si tu vezi ce se aude in apartamentul pe care intentionezi sa-l cumperi – asta daca blocul e nou, nelocuit.
      3. daca blocul e locuit, mergi la vizitare dupa ora 19 cand e lumea acasa si asculti, sa vezi ce se aude de la vecini.
      4. te uiti cu atentie la zidurile despartitoare dintre apartamente – sa fie din caramida si sa aiba macar niste zeci de centimetri – daca zidul e subtire, esti mancat
      5. esti atenta la amplasament: sa nu ai pereti comuni in dormitoare cu bai sau bucatarii sau living de la vecini, nici in lateral, nici deasupra sau dedesubt

      si nu intotdeauna peretii interiori sunt din caramida – aia din apartament pot fi din rigips sau dintr-un soi de blocuri de gips
      iar cei dintre apartamente pot fi din caramida, dar foarte subtiri

      izolarea fonica e o chestie foarte complicata, ce am aflat eu este ca aproape nici un constructor nu se preocupa de ea, nu face chestii speciale pt izolare fonica, asa ca e la noroc – unele cladiri ies mai bine izolate, altele nu.

      iar de izolat fonic un apartament ulterior constructiei este aproape imposibil, de cele mai multe ori fie nu exista solutie, fie solutia trebuie implementata la vecini, nu la tine, pentru ca zgomotul se elimina cel mai bine la sursa, nu la destinatie, fie solutia presupune sa construiesti o alta camera in camera care sa fie complet decuplata rigid de camera existenta, ceea ce costa f mult si e imposibil de facut odata ce te-ai mutat – iar inainte sa te muti, nu prea ai cum sa stii daca e nevoie sau nu, deci e un catch 22.

    • Îmi puteți alunece dopuri de urechi folosiți? (câini care latră noaptea in jur de ora 3 și bineînțeles ca nu mai pot adormi).
      Mulțumesc tare mult!

    • buna
      cel mai bine e sa te duci la farmacie sa alegi si apoi sa incerci, ca la dopuri e greu de facut recomandari, in sensul ca toate isi fac treaba, dar nu toate sunt comode pentru oricine
      eu de ex nu le suport pe cele care-i plac Ioanei si viceversa

  14. As adauga articolului inca un subpunct referitor la a merge si asculta seara cum se aud zgomotele pe scara atunci cand apartamentul este la etaje superioare si are „casa liftului” – adica motorul – in partea de sus a cladirii. Stau intr-un duplex cu lift de moda veche in cladire, adica cu motor sus. Nu va puteti imagina cum se aude acel motor, norocul meu este ca majoritatea celorlalte apartamente sunt inchiriate drept sedii/ birouri de firme si dupa ora 18:00 nu prea mai foloseste nimeni liftul. Altfel ar fi cumplit.
    Daca liftul este cu motor hidraulic, din cate ni s-a explicat, acela sta la subsol.

  15. Eu as mai adauga (desi nu stiu cat se aplica la Bucuresti) proximitatea fata de scoli, gradinite, crese si mijloace de transport in comun. In cazul in care exista sau se spera ca vor exista copii. Si, tot in cazul familiilor cu copii, nu ar strica sa fie si vreun medic de familie / clinica pe aproape.
    Noi avem sansa sa locuim intr-un oras mare (o alta capitala), cu bus pentru sot sa mearga la munca (20 min) exact in fata casei, tramvaie idem, scoala copiilor la 5 minute de mers pe jos , clinica pluridisciplinara unde mergem de obicei (si unde i-am nascut pe amandoi) la 15 minute de mers pe jos, supermarket la 7 minute.
    Nu avem masina si nici nu avem nevoie. In felul asta au scazut cheltuielile lunare.

    • De ce sa nu se aplice si Bucurestiului?

      Noi stam cu chirie. Acea chirie a fost aleasa aproape de scoala, afterschool, actualul birou astfel incat, fara masina sa putem ajunge chiar si pe jos (35 min pe jos pana la birou, vreo 20 pana la afterschool, metroul la 5 min pe jos care la randul lui e langa scoala etc.) sau cu troleibuzul sau autobuzul. (aici onest vorbind sunt atat de aglomerate incat as prefera sa merg pe jos).
      Doctorul de familie e cam la 20 min pe jos, parcurile, stadion, inot etc tot pe la 15-25 minute pe jos sau cu tramvai daca e nevoie.

      Se intampla insa ca unele cupluri sa isi cumpere apartamentele/ casele cand inca nu sunt planuri pentru copii si nu percep anumite lipsuri (parc doar cu autobuzul, scoala la sate la 20-30km de Bucuresti nu e grozava si o stiu de la cine care preda intr-una).

      Ne putem permite oricand casa fara rate la 20-40 km de oras. Dar nu.

  16. Exista o carte foaarte faina scrisa de arhitectul Radu Negoiță exact pe acest subiect, se numește Disconfort residence – cum sa identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi.

  17. Treaba e cu atât mai stresantă cu cât te îndatorezi la bancă pe mulți ani. Eu aș mai verifica și umiditatea cu un higrometru pentru că sunt blocuri/case construite în zone unde umiditatea este foarte mare și apare mucegaiul.

  18. Din ce am patit noi:
    – materialul din care e facut blocul (ne-am mutat in bloc de beton, la parter, cu vecini doar intr-o laterala Si deasipra, si nimeni in cealalta Laterala, si ne-a omorat factura de gaz pe timp de iarna)
    – pozitia geamurilor fata de soare pentru mine e foarte importanta si pentru luminozitatea casei care face bine la psihic si pentru caldura

  19. Am posibilitatea de a lua un apartament la etajul 1, dar are sufrageria cu balconul deasupra întrarii în bloc iar cealaltă camera și bucătăria deasupra unei agenții imobiliare. Mai este un apartament deasupra acestuia la etajul 2, care ar fi mai avantajos. Blocul are 4 etaje, beton din anii 80

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *