Corespondența unei mame din tranșee (adică din baie) (p)

Recent am fost întrebată cum ar arăta pentru mine baia ideală. Păi, simplu: în primul rând, ar avea ușă blindată. Poate chiar electrificată, dar sunt dispusă să negociez acest aspect. Ca să nu poată intra nici un oaspete nepoftit, nici mic, nici mare.

Apoi, camera trebuie antifonată complet, să nu se audă din ea cine plânge la ușa ei blindată, iar cine stă la ușă să nu audă ce se petrece înăuntru. Mami are nevoie și ea de peștera ei secretă, cu creme și apă caldă!

În baia ideală pentru mame e mare nevoie de un dulap suspendat pentru ascuns dulciuri și chipsuri. De fapt, două, să punem și o sticlă de Ballantines acolo.

Ar avea o cadă mare, cu loc special pentru paharul de vin. Un sistem special cu alarmă care nu ar permite aruncatul de jucării, rățuște și vapoare de lego în apa de baie.

Apoi, un raft pentru cărți și creme.

Un sac de box, pentru momentele în care te retragi în baie ca să te asiguri că trece furia cea mare fără să curgă sânge de om.

Un telefon de urgență, la care să suni o prietenă cu care să ventilezi în două minute despre ziua ta oribilă.

Un televizor montat pe partea exterioară a ușii, ca atunci când vin copiii să te cotropească și tu ești pe tron, pac, televizorul le distrage atenția și rămân acolo la ușă cu gurile căscate, să se uite la Tom și Jerry. Da, nu sunt de acord deloc cu ecranele, dar unele scopuri cer măsuri extreme pentru a fi atinse!

Am făcut aici în Paint o mică schemă:

Acestea fiind spuse, să trecem la corespondența unei mame din tranșeele propriei băi:

Episodul 1: Tati, adu toporul, mami e singură la baie!

Surorile mele, gata, am decis. Știu că îmi asum un mare risc. Asta e, nu se mai poate. Am amânat acest moment dincolo de orice limită. Pur și simplu nu mai pot continua așa. Cu orice risc, închid ușa. La baie. După ani de zile în care mi-am făcut treburile, mari și mici, cu public, inclusiv acasă la alții, azi rup pisica. Închid ușa. Cu clanța!
Așa. E liniște, mă așez mai comod pe colacul deja cald și lipicios. Hai că n-a fost așa greu, trebuia să fi făcut asta mai devreme.

Vai, dar ce văd eu acolo sub ușă? Două umbre mici. Stai, nu, sunt patru. Opt? Dar câți copii am, Doamne iartă-mă? Ah, stai, că a venit și pisica. Opt umbre mici de picioare stau aliniate în fanta mică de lumină care intră pe sub ușa băii.

– Mami? Ce faci acolo?
– Caca.
– De ce ai închis ușa?
– Vreau să fiu singură și eu măcar un minut.

Liniște. Se iau decizii importante dincolo de ușă. Foarte bine. Nu-mi pasă. Stau pe veceu. Singură. Sunt pregătită să suport consecințele nesăbuinței și egoismului meu. Apoi se aude copilul mare:
– Gata, mă duc să îl chem pe tata.
De sub ușă dispar două umbre mici. Au rămas șase. Două se agită.
– Nununu, stai, vă rog, numai tati mai lipsește din cortegiul însoțitor de la ușa băii când stau pe tron, haideți că o să mă grăbesc.
Transpir cu viteză. Apar alte patru umbre sub ușă. Acum e plină fanta de lumină, holul nostru e mai aglomerat ca niciodată.

– Nevastă, ești bine? Aud că te-ai închis acolo. Ce se întâmplă??

– Nimic, fac caca.

– Păi, așa? Singură? Cu ușa închisă? Sigur ești OK?

 

Episodul 2: Baia cu bulbuci bâzdâci

Te scufunzi înceeet în apa caldă, te întinzi cât ești de lungă, îți scoți degetele la celălalt capăt al căzii și le miști pe rând, parcă să te asiguri că ale tale sunt, că tu ești acolo în spuma aceea moale, care pocnește încetișor pâc pâc pâc. Lași capul pe spate și închizi ochii. Simți cum apa te mângâie peste tot, e cald și pace, ca în burta mamei. Stai așa o vreme îndelungată, apoi scoți o mână, apuci cartea pregătită din vreme și citești câteva pagini. Brusc:

– Maaaami, bucură-te, vin și eu!

Fetița de șase ani face un țup direct pe burta mea. Spuma zboară pe pereți, bazinul meu trosnește.
– Dă-te mai încolo, mami, să încap mai bine.

Mă ridic în fund, închid ochii la loc. O să mă bucur de baia asta! Nu-i nimic că e și fetița mea cu mine, ba chiar mai bine, ne bucurăm împreună de momentul meu unic.

Fetița și-a adus cu ea găletușe și castronașe, două Else și un cățel de pluș pe care-l spală. Eu îmi văd de zenul meu, când pac, se deschide iar ușa:
– Mami, mi-am adus vapoiul din iego!

Deschid un ochi. Băiețelul nu glumește. Are cu el o chestie amorfă din zeci de piese colorate și tari de lego. Chestii care peste circo opt secunde îmi vor intra în…

Acest capitol a fost deja detaliat aici.

 

Episodul 3: Delicatesuri între mop și lighean

Mai sunt încă două ore până îi culc, dar simt că n-o să reușesc, e pur și simplu prea mult! Cât ei se fugăresc în jurul canapelei, mă strecor în cămară și iau de acolo batonul de ciocolată cumpărat săptămâna trecută special pentru situații de urgență. Ca un șobolan, fug repede în baie cu batonul ascuns sub bluză. Închid ușa și mă sprijin de ea. Pfiu, nu cred că m-au văzut. Desfac ambalajul în viteză, scap batonul pe jos. Nu-i nimic, regula celor trei secunde, îl ridic, suflu peste el, să dau jos microbii și părul de pisică. Înfulec cu disperare. Simt cum îmi revine puterea.

– Mami? Ce faci acolo? De ce e liniște? De ce ai închis ușa?
– Stau pe toaletă, am o urgență.
– Putem intra și noi?
– Nuuuu!
(mai am juma de baton, îl înghit nemestecat)
– Miroase a ciocolată! Ce faci acolo?
– Mmmmimic, se aude din gâtul meu plin cu ciocolată. Dau cu mopul.

 

Episodul 4: Spa în picioare și în viteză

Baia este, pentru orice mamă, micul ei spa personal. Aici, când prinde patru minute libere, mama se masează cu crema ei de corp amestecată cu zaț de cafea, ca să se mai ducă din celulita aia. Aici se face și saună, când mama, preocupată să spele de mână bluza preferată a fetiței, uită robinetul pornit pe apă fierbinte. Aici mama își face dușul ei relaxant și tihnit de 60 de secunde, în timp ce se spală pe dinți. Aici își face și masajul, cu prosopul, în timp ce bifează în cap planul meselor pentru a doua zi. Tot aici, ea cântă un cântecel ca să nu adoarmă în timp ce-și prinde părul într-un coc zen.

 

Episodul 5: Terapie de cuplu

– Ce ai, nevastă, de ce te uiți așa la mine?
– Nimic, spune nevasta într-un fel în care devine evident pentru tot universul că ea are ceva.
– Mami, vreau apă.
Mami se ridică să îi dea apă primei născute. Trântește ostentativ paharul plin pe masă, stropind ca din greșeală felia de pâine cu icre a soțului și jumătate din bucătărie.
– Ai putea să te mai ridici și tu din când în când să le dai ce au nevoie, zice ea printre dinți.
– Mami? Mai vreau pâine, zice al doilea născut.
Mami se uită la tati ca un criminal în serie la mieluțul care aleargă pe câmp.
– Serios, iubito, trebuie să îi înveți mai independeți.
– Tati are dreptate. Puiule, mergi și taie-ți tu o o felie de pâine, dar ai grijă la cuțitul ăla care e cât un fierăstrău, dacă-ți tai degetele, să le tai drept, așa ai o șansă să le coasă cineva la loc.
Priviri ucigătoare între adulți.
– Hai până la baie, te rog, zice mami ridicându-se încet, ca să nu cumva să se spargă de nervi.

Baia. Acest refugiu plin de sticluțe cu gel de duș, pahare de plastic pentru bălăceala copiilor, periuțe vechi, folosite acum pentru a curăța papucii de noroi, printre care un bărbat și o femeie își gestionează conflictele ca să nu se măcelărească verbal în fața copiilor, că ce fel de educație mai e și asta…

 

Episodul 6: Capsula secretă care ține loc de cămașă de forță

Când simt că o iau razna, când văd roșu, când aș putea sfărâma cu pumnii între frigiderul, iar copiii mă privesc cu ochii ăia derutați, pe care-i au de fiecare dată când o văd pe mama lor că se transformă, când știu sigur că dacă mai stau o secundă pe loc o să fac sau o să zic o mare tâmpenie, atunci o rup la fugă spre baie. Le zic rapid copiilor că am nevoie de o mică pauză și că revin imediat. Mă refugiez în camera rece și umedă, cu miros de șampon de copii.

Mă dau cu apă pe față, mă uit în oglindă, îmi tai unghiile, mă pieptăn, îmi împletesc o codiță, frec tricoul lăsat la înmuiat, pun boabe pisicii și le număr una câte una. Peste trei minute, ies ca nouă, gata să o iau de la capăt.

Sunt sigură că ambii mei copii cred că baia e portalul meu secret spre o lume fantastică, plină de palmieri și piscine. Și, mai știi, poate chiar e!

Baia ideală?

Am scris acest articol despre relația specială a mamelor cu propria lor baie la invitația BricoDepot, care tocmai a lansat campania GoodHome. Aici, pe site, puteți descoperi ce tip de baie aveți și cum puteți crea un spațiu funcțional care să vă împlinească nevoile, oricare ar fi ele. Găsiți multe idei de amenajare a spațiului, mobilier și accesorii frumoase la prețuri bune, și, dacă veți cumpăra din magazin de minimum 200 de lei, vă puteți înscrie pe site pentru a câștiga mobilier de baie în valoare de 2000 de lei. Aici este catalogul pentru baie al BricoDepot, îl puteți răsfoi pentru idei, dacă vă doriți să reamenajați baia. Ce am observat eu după ce am răsfoit catalogul este câte soluții simple și deloc costisitoare există pentru a organiza, de exemplu, spații de depozitare, din care niciodată nu avem destule în baie. Cât de simplu e să faci să arate bine un loc aglomerat și folosit mult de toată familia, dacă ai ajutor.

Acuma ziceți voi, ce activități întreprindeți în baie?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

8 comentarii

  1. Am fost curioasa pana la sfarsit pt ce e P din titlu,adica ce produs promovezi. Apreciez foarte mult felul in care îmbraci aceste articole.
    Altfel, uneori baia e locul in care te ascunzi să plângi ca te sperii de ce găsești in tine la momentele de mânie. Apoi iesi pregătită să reîncepi lupta cu tine.

  2. Si la mine e refugiu baia cand am cate o conversatie doar intre prietene la telefon.
    Sau cand am nevoie sa descarc un robinet plin de lacrimi de frustrare si furie. Cand corvoada e prea mare si sunt in pericol sa rup bucati din altcineva, prefer sa refulez un pic singura, sa procesez printre servetele pline cu muci, in fund, cu spatele la usa inchisa. Jur ca ma simt aproape renascuta dupa. Si cred ca la fata si arat asa: congestionata, rosie si cu pete 🙂

  3. Refugiul în baie e aproape imposibil exact pentru ca ajungi ca în exemplele de mai sus. Doar când e ora de somn găsesc un pic de timp să gândesc doar pentru mine.

  4. Eu sunt aia care citeste cu curiozitate ce este marcat cu P. Ma incanta, ai un stil extraordinar de a croseta pe subiecte.
    Asta pe langa ca mi-a mers la suflet postarea.

  5. Baia e cea mai minunata camera din casa, baia are cheie. In ea plang, pe jos. In ea pot sa ma joc pe telefon sau sa dau mesaje. In ea mananc gogosile alea de la Mega, bombele alea calorice pline cu ciocolata, mazgalite cu ciocolata pe deasupra. Baia e camera mea. Iubesc baia.

  6. Si un rorbotel care sa iti faca masaj, chiar si pentru 2 minute, sa stea ascuns acolo si sa apara cand ai nevoie…offf ce bine ar fi :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *