Sistem de filtrare a apei de la robinet pentru băut

ARTICOL SCRIS DE SOȚUL PATROANEI, PENTRU CĂ MULTĂ LUME NE ÎNTREABĂ CE APĂ BEM. BEM APĂ DE LA ROBINET.

Dacă v-ați plictisit de cumpărat, de cărat și de aruncat pet-uri, atunci puteți să vă instalați o baterie de filtrare pentru apa de la robinet, așa cum am făcut noi de vreo doi ani deja. Nu știu sigur, dar se pare că nu e ok să bei apă minerală pe termen lung, adică zeci de ani, tocmai pentru că are minerale.

Înainte de a merge mai departe însă, un disclaimer important: dacă vă hotărâți să beți apă de la robinet filtrată, o faceți pe propria voastră răspundere. Vă rog să cercetați pe cont propriu cum e apa de la rețea în orașul vostru, să întrebați specialiști și așa mai departe dacă simțiți nevoia. Scopul articolului este doar de a vă prezenta această soluție, nu și de a vă îndemna să o folosiți.

Eu, cu mintea mea proprie, am ajuns la concluzia că apa de la rețea din București este bună de băut, dacă ținem seama de niște lucruri. Apa este tratată cu clor împotriva microorganismelor, iar Apa Nova publică buletine de analiza a apei în fiecare săptămână, le găsiți aici.

După mine, problemele posibile cu apa de la rețea pot fi cauzate de țevi, care din cauză că sunt vechi pot duce la apariția unor suspensii sau particule în apă (”rugină”). De asemenea, știu sigur că, mai ales primăvara, apa se tratează cu anumiți compuși ai aluminiului care omoară peștii de acvariu, că am pățit-o, dar am motive serioase să cred că pentru oameni acei compuși sunt în limite, pentru că urmăresc de câțiva ani buletinele și, deși aluminiul crește în perioada aia, totuși rămâne în limite. Deci eu cred că apa de la robinet poate fi băută dacă e filtrată, cel puțin mecanic.

Un sistem de filtrare a apei de la robinet conține cel puțin trei filtre, iar sistemul meu le are pe următoarele:
un filtru de sedimente, care poate fi de 1 micron până la 10 microni, eu de exemplu am de 5; face exact ce-i spune numele, adică filtrare mecanică, partea bună e că se vede pe el cât este de îmbâcsit; se pot pune și mai multe, de finețe diferită;
un filtru cu cărbune activ, care are rolul de filtrare chimică, adică oprește clorul, mirosurile, gusturile sau alți poluanți chimici;
un filtru ceramic, al cărui rol este de a elimina bacterii și alte sedimente mai mici.

Opțional, eu am mai pus și o membrană de ultrafiltrare de 0.12 microni, să fie acolo, elimină și ea nu știu ce bacterii și ce mai trece de celelalte filtre.
Toate cartușele se schimbă la intervale între 6 luni și 1 an, de obicei scrie pe ele câți litri de apă filtrează și faceți voi o estimare referitoare la consumul vostru.

Pentru filtrarea apei de la robinet se poate folosi și o instalație de osmoză inversă care produce apă pură, dar trebuie folosit după ea un cartuș de remineralizare, pentru că apa pură nu este ok de băut pe termen lung. Nu are minerale și de aceea le extrage pe cele din corp. Această soluție este mai costisitoare și de obicei nu este necesară pentru apa de la rețea decât dacă știm sigur că aceasta are niște parametri săriți din limite, cum ar fi de exemplu duritatea foarte ridicată în anumite orașe (ex. Constanța). Pentru filtrarea apei din puț trebuie să consultați un specialist pentru că lucrurile se complică (de exemplu, membrana de osmoză nu reține nitrații/ nitriții, deci mai trebuie și cartuș cu rășini schimbătoare de ioni, trebuie făcute analize periodice ale apei șamd)

Montajul unui sistem cu 3-4 cartușe este simplu, în pachet de obicei există o cuplă de racordare la rețea precum și o mică baterie pentru care de obicei este necesar să dați o gaură în blat. Vedeți pozele pentru detalii.

Puteți găsi un asemenea sistem cu trei filtre la un preț în jur de 400 – 500 de lei. Costul celor 3 cartușe de filtrare este în jur de 100 de lei, membrana de ultrafiltrare este încă vreo 130 de lei, deci anual plătiți între 200 – 300 de lei de lei pentru toate patru sau chiar mai puțin dacă nu folosiți membrana aceea. Noi obișnuiam să bem aproximativ 3-4 bidoane de apă pe săptămână, adică vreo 1000 de lei pe an. Practic, sistemul de filtrare s-a amortizat încă din primul an.

Noi avem sistemul WTS Online.

PPS: Despre cănile de filtrare – nu aș cumpăra pentru că în cel mai bun caz fac același lucru ca un sistem de filtrare, dar sunt mai costisitoare pe termen lung. În plus, e mult mai comod să ai apă filtrată tot timpul la baterie decât să ții apă într-o cană.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

43 comentarii

  1. Cum se realizează reciclarea acestor filtre? Le depuneti la un centru specializat? Le aruncati la gunoi? Producerea si reciclarea lor polueaza mai mult sau mai puțin decât cea a unui număr egal de PET?
    Nu incerc sa trollez, dar de multe ori ma pun in dileme de genul : ce e mai eco ?
    Multumesc.

    • Buna Printesa,
      De la ce varsta le-ai dat copiilor apa filtrata. Tocmai l-am instalat si noi pe al nostru, de la aceeasi firma ca tine, dar cu filtru lampa UV.
      Nu sunt inca hotarata daca sa le dau si ghiduselor mele de 1a5l.
      Apa mi se pare foarte buna, as fi vrut sa duc o proba de apa filtrata la un laborator dar cu nebunia asta mai aman putin.
      Merci!

  2. Buna! Acest sistem reține și calcarul din apa? Locuiesc in Brașov, unde apa este foarte dură iar din observațiile mele, am băgat de seamă că nici cănile Brita, nici un sistem asemănător, nu a filtrat calcarul corespunzător (se poate observa simplu urmărind depunerile într-o cana ori picaturile de apa uscate).

    • buna
      nu reduce duritatea, pentru aia trebuie cartus de osmoza inversa.
      dar osmoza inversa produce apa pura, care nu e buna de baut, asadar trebuie pus un cartus de remineralizare dupa ea.
      debitul va fi considerabil mai mic iar osmoza inversa produce si apa reziduala, cam 3 parti apa reziduala la 1 parte apa pura, in functie de parametri.

      se mai poate reduce calcarul si cu rasini schimbatoare de ioni, dar alea inlocuiesc ionii de calciu si magneziu cu ioni de sodiu, deci in loc de calcar avem sare, si nu cred ca e buna de baut asa.
      alea cu rasini de obicei se folosesc la instalatii, ca sa nu se depuna calcar pe ele.

    • Eu am un sistem de filtrare cu osmoza inversa de peste 2 ani la Brasov si iti pot arata poze . Elimina si calcarul pe linga clor,bacterii si multe alte impuritati.
      Te pot ajuta cu informatii in privat,ideea este ca noua ne-a schimbat viata in bine.

    • La fix vine articolul.Chiar nu mă pricep dar nu mă mai suportam pentru cantitatea de peturi consumata.
      Te rog mult, poți să îmi recomanzi de unde sa iau filtru?
      Daca se poate …
      Mulțumim pentru informații .

    • buna.
      nu prea vreau sa recomand, pentru ca vreau sa evit situatia in care lumea cumpara doar pentru ca am eu.
      sistemul de filtrare trebuie ales in functie de ce apa ai, ca daca pui unul din asta cum am eu la apa din put, cu siguranta nu e bine.
      eu nu pot si nu vreau sa-mi asum o asemenea raspundere – stiu sigur ca daca pun link, lumea va cumpara fara sa investigheze pe cont propriu.
      or, aici e vorba de ceva ce punem in noi si in copiii nostri si cred ca fiecare trebuie sa ia decizia asta pentru el.

    • Si una cu spectru bactericid (o valoare specifica de nanometri pentru lungimea de unda a luminii UV emise), nu din cele pe care le gasiti in cluburi, fetelor..
      In fine, noi am optat pentru unul care le are pe toate incluse. Ne ajunge pe la 0.15 ron pe litru si schimbam cartusul (cu lamba UV integrata) la 1 an de zile, conform specificatiilor producatorului. Apa ramane mineralizata cu cele bune (Ca, Mg), iar pH-ul intre 7.5-7.8
      Nu pot da nume aici, pentru ca s-ar considera reclama, insa pentru noi este foarte avantajos, fata de orice am mai cautat pe piata.

    • Buna. Poți sa faci putina reclama și sa îmi spui și mie despre ce filtru e vorba, te rog. Noi o sa ne mutam la casa in curând cu apa din put și atât eu, cât și soțul, suntem paraleli. Mulțumesc mult

  3. Noi locuim intr-un bloc cu sistem de filtrare. Dar nu stiu daca nu cumva e sistem din asta cu osmoza inversa pentru ca sapunul mi se pare ca se clateste greu. Ai vreo parere? Nu avem ce face, in sensul ca e un sistem complex, nu doar un filtru pe care il schimbi.

    • sapunul face spuma multa sau putina? cred ca daca se clateste greu face si spuma putina.

      daca da, asta inseamna ca apa este foarte dura (multe minerale dizolvate in ea), deci nici vorba de osmoza, ca dupa osmoza rezulta apa pura, fara nimic in ea.

      un alt motiv pt care nu cred ca aveti osmoza la bloc este acela ca debitul la osmoza este foarte mic si in nici un caz nu poate sustine nevoile instantanee de apa ale unui bloc.
      bine, ar putea exista un rezervor intermediar, dar este putin probabil, pentru ca nu prea are sens sa tragi apa la wc sau sa faci dus cu apa de osmoza, ca e scumpa.

      deci eu cred ca aveti un sistem obisnuit de filtrare.
      dar care e problema, de ce intrebi?

  4. Buna. Eu am luat o statie de filtrare apa potabila cu osmoza inversa, pe care nu am apucat sa o montez, dar citind cele de mai sus, acum am dubii daca am facut alegerea potrivita… De ce nu este buna de baut aceasta apa pura? Am luat o exact din aceleasi motive, sa eliminam peturile, dar in acelasi timp sa consumam si o apa de calitate. Locuim in Ploiesti.
    https://emag.page.link/yy1U
    Aceasta este statia.

    • nu stiu cum sa-ti explic ca nici eu nu inteleg prea bine, ideea e ca sarurile din corp migreaza in aceasta apa, tocmai pt ca e pura (presiune osmotica negativa) si astfel duce la deficit de minerale

      statia asta a ta insa are treapta 5 care pare a fi filtru de remineralizare, desi nu scrie asta explicit
      trebuie sa afli ce fel de filtru e acela, pe site zice doar „Treapta 5. Regleaza gustul apei, oferind senzatia de prospetime.” ceea ce e un indiciu ca e un cartus de remineralizare, adica incarca apa pura rezultata de la membrana de osmoza cu saruri, ceea ce ar fi ok

      oricum nu cred va se vand instalatii cu osmoza pentru apa potabila fara acel cartus de remineralizare

    • Multumesc mult. Ma voi interesa daca statie are si acea functie de remineralizare.
      O zi frumoasa!

  5. Aveti o baterie separata pt apa filtrata? Cea din clipul video. Si inca una pt apa nefiltrata? Tocmai ma contraziceam cu sotul meu ca nu e nevoie de baterii separate.
    Eu mai spal vase si de mana cu toate ca avem si masina de spalat vase. Multumesc

  6. Din asta am avut si eu, chiar si cu osmoza inversa si diverse alte filtre adaugate, vreo 10 ani. Cand am masurat anul trecut alcalinitatea, o avea din pacate 5, adica acida.

    Acum am cana de filtrare pentru calatorii de la Freeways – plecam des, 4 pers, cam in fiecare weekend (voi ce solutie portabila aveti pt plecari?)

    La chiuveta am montat un sistem tot de la Freeways, face in plus fata de ce aveam inainte apa alcalina cu ph 9,5.
    Detalii despre ele vedeti aici

    https://shop.freewaysintl.com/magic12/cauta

    Le am de 2 ani, sunt foarte multumita.

  7. Nu este nevoie de doua baterii ci exista baterie cu 3 intrări, căutați pe eMAG baterie 3 cai și o sa găsiți, nu pot zice nimic de preț.. eu am luat de pe Amazon cu 100 EUR și sunt f multumita de ea
    Este fain ca nu mai făurești nimic și nu mai ocupi spațiul

  8. @Vlad care nu doreste sa-i apara comentariul

    Ma bucur ca ti-a fost de folos, aspectul sesizat de tine a fost intentionat, ideea fiind ca voiam sa evit situatia in care lumea cumpara un sistem din asta fara sa faca research pe cont propriu

    Dar cine a observat ce ai zis tu a trecut un fel de barem minim 🙂

  9. Eu am instalatie de filtrare cu osmoza inversa si patron de remineralizare a apei de peste 2 ani si suntem foarte multumiti de el.
    Apa are debit normal la robinet deoarece instalatia are un rezervor de 10 litri si avem permanent apa,chiar daca se opreste la retea.
    Folosesc apa de baut si la gatit.
    Am gasit la un pret foarte accesibil si intretinerea e usor si ieftin de facut.
    Va pit ajuta cu informatii in privat.

  10. 1. Filtrele de apa pot arata cam la fel pentru cine nu cunoaste, dar diferentele de calitate sunt foarte mari
    2. Principial, o filtrare buna este data de calitatea mediului filtrant, cantitatea acestuia si timpul de contact intre contaminanti si filtru. Asadar, daca iti cineva iti zice ca a gasit un filtru minunat care scoate tot ce e rau in apa si are si debit mare, fugi. E teapa, aproape sigur.
    3. Apa de Bucuresti are uneori fluctuatii mari in valorile contaminantilor si nu e doar de la tevi. Are legatura si cu contaminarea apelor sursa din amonte si, pana observa si pana intervine Apanova, bei apa aia. In ce priveste microbiologia apelor declarate potabile, inclusiv cea din Bucuresti, e muuult de discutat. Clorul din apa nu e un panaceu microbiologic universal.
    4. Filtrele cu carbune activ care se vand in Romania, in foarte multe cazuri, sunt de foarte proasta calitate fiind facute din carbune de mina din China, desi pe etichete scrie ca ar fi din nuca de cocos.
    5. Un sistem de filtrare de calitate decenta din trei stadii costa cam 250-300 de lei.
    6. Un filtru bun costa cam de la 1.000 de lei in sus.
    7. Spunea cineva de baterii. Luati aminte! Alama nu se prelucreaza usor. Pentru scaderea costurilor de productie si cresterea durabilitatii, se amesteca cu plumb. Cauta baterii fara plumb. In caz contrar, filtrezi apa, de bine de rau, si apoi o treci printr-o baterie fabricata cu metale grele.
    8. Exista si filtre compacte de foarte buna calitate.

    Nu doresc sa fac reclama, dar, pentru corecta informare, precizez la lucrez la Bei-Apa.ro.
    In limita timpului disponibil, complet gratuit, pot oferi sfaturi celor interesati.

    • Salut.
      Propun sa dai sfaturile alea, ca in comentariul asta nu ai facut decat sa ne sperii :-))

      Adica lasand toate celelalte la o parte, afirmatia ca apa de la Apa Nova poate sa nu fie buna de baut e destul de grava, poate genera panica si cred ca s-ar putea sa fie si ceva aspecte legale la mijloc.

      Asa ca e nevoie de niste argumente.
      Merci.

  11. Salut!
    Eu zic ca au fost cateva sfaturi acolo. Mai multe, la solicitare.
    Nu am intentionat sa sperii pe cineva, ci doar sa va spun unele lucruri din interior, pe care, cei mai multi, nu au de unde sa le cunoasca.
    Cat despre panica, vad ca nu s-a intamplat vreo busculada la usa Apa Nova pentru lamuriri. 😉
    Referitor la solicitarea ta de a oferi argumente cu privire la calitatea apei din Bucuresti, iti propun sa faci un test simplu: desfa aeratorul (perlatorul) bateriei si pune mana curata si uscata pe sita de plastic/metal. Daca simti o pelicula fina, insemna ca s-ar putea sa fi facut biofilm. Cu tot cu clor. Pentru confirmare precisa, poti sa soliciti un test de sanitatie, dar la un lab independent, de preferinta.
    Daca te intrebi de ce, iata raspunsul:
    Clorul este cel mai ieftin biocid eficient. Folosirea lui este relativ OK. Sub-produsii lui, in contact cu alte substante din apa, dau nastere trihalometanilor (THM) care sunt suspectati ca declansatori de cancer. De aceea, doza de clor nu poate fi marita prea mult de catre furnizorul de apa.
    Solutia optima este dublarea cu o alta tratare bactericida, cel mai bine la punctul de consum. Adicatelea la noi acasa.
    Spor in tot ce faceti!

    • Pai se stie ca clorul nu distruge biofilmul, ci doar organismele free floating. In acelasi fel, nici sterilizatorul UV si nici un alt fel de filtru nu te scapa de biofilm, pentru ca bateriile de apa au contact cu aerul, deci biofilmul care se formeaza la iesire apei din teava cel mai probabil e format de micro organisme din aer. Pot fi alge, ciuperci etc nu doar bacterii.

      Dar atat timp cat nu inghiti biofilmul e ok, ca microbii aia stau in biofilm.

    • Buna ziua

      M-ar interesa pe mine ce inseamna mai exact – Solutia optima este dublarea cu o alta tratare bactericida – aveti un exemplu, rog in in privat .
      Multumesc

  12. Nu despre biofilm era vorba, ci despre calitatea apei. Daca cineva crede ca apa de la retea e sterila si ca biofilmul se formeaza doar la iesirea din baterie, eu ma predau….
    Si nu, biofilmul din baterie si de pe tevi nu e deloc OK, ci reprezinta o ingrijoratoare sursa de infectii.

  13. Salutare!
    As avea și eu o întrebare:
    De ce ai ales filtrul de 0.12 și nu cel de 0.01 sau cel de 0.02?
    I-am găsit pe cei de unde ai luat tu și nu imi dau seama pe care din cele 3 filtre să-l aleg :).
    Ai mai avut nevoie de alte unelte sau materiale pentru montare?
    Merci!

    • Salut.
      Nu am avut nici un criteriu anume in minte. Alea mai fine se colmateaza mai repede, deci tb schimbate mai repede, asa ca e o alegere pur si simplu legata de cat de des vrei sa le schimbi. Cred ca oricare e ok, acuma sa nu o dam in extreme – si eu am tendinta asta, stiu cum e.

      Ref la scule, iti trebuie pt a conecta derivatia la robinetul de apa de sub chiuveta, deci o cheie reglabila sau chei de diverse dimensiuni si canepa + mastic din ala.

      Si trebuie data o gaura relativ mare in blat (vreo 20 mm), deci nu exista burghiu, trebuie o freza din aia tip spada sau o carota, se gaseste la brico etc.

      A si in functie de ce robinet ai la apa, s-ar putea sa fie nevoie si de reductii ca sa prinzi robinetul ala mic care vine cu filtrul de robinetul de apa – vezi poza 2 din articol, elementul ala de alama este reductia.

  14. Salutare din nou!
    L-am instalat de 1 saptmana. Nu știu dacă e normal ca prima apa de dimineața (sau după ce nu l-am folosit o perioada de multe ore) sa aibă un iz de plastic sau clor(?) – nu îmi dau seama exact ce e.
    Gustul dispare dacă las apa sa curgă 1-2 minute.
    Ai pățit la fel? Dispare după o perioada sau o sa fie o obișnuința sa las sa curgă mereu ceva apa pana sa dispară gustul?
    Merci!

    • salut
      eu cand schimb cartusele las apa sa curga prin ele cel putin jumatate de ora, de obicei prin fiecare separat.
      adica pun intai filtrul de sedimente in baterie si las sa curga
      apoi carbunele si las sa curga, si-apoi ceramicul si las sa curga
      merge sa le pui si pe toate 3 deodata, dar tb sa lasi sa curga vreo 30 min, am impresia ca scrie si in instructiuni

      daca nu ai facut asta, atunci de la asta e.
      daca ai facut, atunci nu stiu, dar la mine nu am problema asta, apa este intotdeauna la fel.

  15. Am rezolvat. Era de la filtrul de sedimente. L-am schimbat cu modelul puțin mai scump (cel de 14 lei) și nu mai are acel iz.
    Ce bănuiesc eu.. ar fi ca ele sunt presate la cald, iar cele 2 pe care le-am încercat (cele basic la 10 lei) au făcut parte dintr-un lot care o fi fost prelucrat la o temperatura puțin mai mare și astfel au prins o “aroma”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *