Soluție de optimizare a încălzirii: centrală termică cu două termostate

Articol scris de soțul patroanei pentru cei care încălzesc casa cu centrală termică și au probleme cu diferențele de temperatură între camere sau între zi și noapte.

Acum că vine frigul, m-am gândit să scriu despre cum am optimizat încălzirea, dar mai întâi trebuie să vă povestesc care era problema, poate o aveți și voi.

Apartamentul nostru are un living care iarna se răcește mai repede decât dormitoarele și se încălzește mai greu decât ele. După cum știți, termostatul la centrală e recomandat să fie montat în camera cea mai friguroasă, cu condiția evident să fie o cameră pe care o folosești iarna. De aceea noi l-am pus în living, mai ales că e camera în care stăm cel mai mult.

Termostatul se pune în camera cea mai friguroasă în ideea că dacă acolo temperatura e ok, va fi și în celelalte ok, chiar dacă poate un pic mai cald decât e optim. În general lumea suportă mai ușor căldura decât frigul, adică dacă, să zicem, temperatura optimă iarna este 22 de grade, e mai ușor de suportat 23 de grade decât 21 de grade. Chestia însă e că dacă ai o nevastă ultra sensibilă la frig, care doarme cu plapumă din septembrie până în iunie :-), în timp ce tu și cel puțin unul din copii vă sufocați de căldură la 23 de grade iarna (și la 25 vara), problema cu diferențele de temperatură devine presantă.

Problema la noi a fost că living-ul se răcea foarte repede noaptea, așa că centrala pornea ca să încălzească living-ul, încălzind în același timp și dormitoarele. Acestea, fiind mai mici, se încălzeau mult mai tare, ajungeam și la 25 de grade noaptea. Sigur, o primă soluție a fost să mai închidem caloriferele din dormitoare, doar că ce să vezi, am descoperit că living-ul nu se răcea la fel de repede în fiecare noapte, era suficient să fie o noapte ceva mai puțin rece sau fără vânt șamd pentru ca centrala să pornească mai puțin, așa că drept urmare în dormitoare temperatura scădea prea mult în timpul nopții. De asemenea, eram practic nevoit să încălzesc living-ul noaptea pentru a putea încălzi dormitoarele, adică o risipă de energie.

După vreo trei ierni de bibilit în permanență la termostatul din living și la caloriferele din dormitoare, situația a devenit enervantă, așa că am fost nevoit să găsesc o soluție automată ca să nu fie nici prea cald în dormitoare noaptea, dar nici prea frig.

Pentru prea cald există o soluție bine-cunoscută, aceea de a monta termostate la caloriferele din dormitoare, ceea ce am și făcut. Pentru cine nu știe, un termostat pentru calorifer este un dispozitiv care închide automat caloriferul atunci când temperatura crește mai mult decât valoarea setată de utilizator. Sunt de două feluri, mecanice și electronice, cele electronice au posibilitatea de a seta temperaturi diferite pe ore și zile, la cele mecanice poți seta doar o singură temperatură. Pentru a putea monta un astfel de cap termostat, este necesar să aveți la calorifere robineți speciali pentru cap termostat, deci nu merge dacă acum aveți robinete din alea manuale clasice – trebuie schimbate.

Rezolvasem deci problema cu prea cald noaptea în dormitoare, dar rămăsese problema cu prea frig și problema că trebuia să încălzesc living-ul pentru a încălzi dormitoarele (risipă de energie și de bani). Așa că m-am gândit cum să fac și am ajuns la concluzia că am nevoie de încă un termostat pentru centrală.

Când mi-am dat seama că asta e soluția, nu mai auzisem de centrală cu două termostate și nici nu știam dacă e posibil. Nu se găsește practic nimic pe internet despre posibilitatea de a monta două termostate la centrală, așa că scriu eu aici ca să fie scris: da, se pot monta două termostate la centrală, am eu acasă la mine de vreo 4 ani. Cred că se pot monta și mai multe termostate, de fapt, nu văd de ce ar fi vreo limită, atât timp cât termostatele se potrivesc cu centrala din toate punctele de vedere (atenție la tensiunea de comutare!). Evident, nu am cum să știu cu 100% certitudine dacă e ok de făcut asta la toate centralele, eu doar vă zic ce am făcut eu.

Eu am montat cele 2 termostate în paralel, pentru că așa era necesar pentru aplicația mea, explic mai jos. Nu știu dacă se pot pune și în serie, tind să cred că nu, pentru că probabil scade tensiunea de intrare în termostat și s-ar putea să nu mai funcționeze releul de comutare, dar oricum nu cred că există aplicații în care să fie necesar ca ambele termostate să ceară încălzire pentru ca centrala să pornească.

Cum funcționează acum încălzirea la mine:
– am 2 termostate pentru centrală: unul este în living, cea mai friguroasă cameră din apartament, iar celălalt este în cel mai friguros dormitor;
– termostatul din living este programat să țină 23 de grade ziua și 18 grade noaptea;
– cel din dormitor este programat invers, ține 22 de grade noaptea și 18 grade ziua;
– caloriferele din dormitoare au și ele termostate (în dormitorul cu termostatul pentru centrală evident nu e nevoie de termostat pentru calorifer, dar îl aveam deja pus, așa că acum e setat pe 30 de grade ca să nu intre în conflict noaptea cu termostatul de centrală).

Soluția de mai sus elimină problema cu frigul noaptea în dormitoare, pentru că acum centrala este comandată noaptea de termostatul din dormitor în funcție de temperatura de acolo, nu de termostatul din living în funcție de temperatura din living. Termostatele de la caloriferele din celelalte dormitoare au grijă să nu fie prea cald în timpul nopții în camerele respective. De asemenea, living-ul nu mai este încălzit aiurea noaptea, lucru care s-a văzut imediat în factura de gaze. Totuși, living-ul se încălzește și el noaptea cât de cât, pentru că înțeleg că se consumă mai multă energie pentru a ridica temperatura într-o cameră care s-a răcit decât pentru a o menține.

Poate că sună complicat, dar nu e deloc. Termostatul din dormitor este wireless, pentru că nu mai puteam trage fire ca pentru cel din living.

Am mers cu optimizarea și mai departe, respectiv în dormitoare am pus termostate electronice la calorifere, acestea sunt setate ziua pe 20-21 de grade, pentru că nu stă nimeni în dormitoare și deci nu are rost să fie încălzite prea mult. Bine, mai puțin în weekend :-)… trebuie avut grijă la automatizări, că ai tendința să nu te mai oprești :-).

Termostatele pentru centrală, atât cel cu fir cât și cel wireless, sunt marca Computherm, mi se par ieftine și bune și nu am avut probleme cu ele.

Termostatele pentru calorifere sunt Honeywell, scumpe ca naiba. Sunt ok în general, dar au niște dezavantaje:
– fac zgomot când închid și deschid caloriferul, iar din cauza asta nevasta nu l-a acceptat pe al ei;
– sunt incredibil de complicat de programat, pentru că au o logică stupidă, a fost prea greu pentru proiectanți să facă așa încât să poți seta intervalul și temperatura ca la orice termostat normal la cap;
– fixarea în locașul ăla al lor nu e grozavă, e suficient să le miști un pic din greșeală și dau eroare pentru că nu mai fac contact.

Îmi fac treaba cu ele, dar nu aș mai cumpăra și a doua oară.

Asta-i tot, sper să vă fie de ajutor. Evident că există soluții profesionale cu mai multe zone de încălzire, dar de obicei nu sunt simplu de implementat peste o instalație existentă și mai și costă. Se poate de asemenea să folosiți un singur termostat wireless pe care să-l mutați dintr-o cameră în alta, dar devine obositor să faci asta în fiecare seară și dimineață. Soluția cu 2 termostate este simplă, ieftină și elegantă, este complet automată și ”maintenance free” și se poate implementa rapid și fără nici o modificare a instalației existente, doar trebuie să legi 2 fire în plus.

PS Disclaimer
Ca să nu existe neînțelegeri: în caz că alegeți să implementați soluția cu 2 termostate, o faceți pe propria răspundere. Nu sunt specialist în centrale termice, habar nu am dacă merge la toate. Teoretic nu văd motive să nu meargă și, după cum am spus, la mine merge de 4 ani, dar asta nu înseamnă că nu există riscul să prăjiți ceva la centrală, deci ori întrebați un expert ori vă asumați acest risc.

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

28 comentarii

  1. Hai mah, e mult prea complicat…si scump aparent. Cum ramane cu tinut copilul in brate, omul pe tine si iaca, temperatura ideala. Dimineata, la vremea asta e racoare, dar si placut, un pulovaras, un ceai si te incalzesti. 2-3 raceli pe an sunt iar normale, abia mai faci niste anticorpi, etc. Simplu. Daca nu mai e si un pic de disconfort, nu mai apreciezi confortul, daca e totul asa…lean.

    • pai am stat vreo 3 ani asa cum zici, ne-a ajuns disconfortul 🙂
      in plus, pentru prea frig exista intr-adevar solutii rapide gen iei pe cineva in brate, dar pentru prea cald, nu prea 🙂

  2. Bună, mulțumim pentru pont, și eu am aceeași problemă, stăm la casă și plătim o groază de bani. Dar știți cumva, eu am termostat wireless in living, dacă aș pune tot unul wireless sus in dormitoare nu vor interfera?

    • nu, nu cred ca vor interfera, in principiu atunci cand se face prima data imperecherea intre emitator si receptor se stabilesc niste chei unice pentru transmisiune.
      ca sa fii absolut sigura poti sa iei o alta marca de termostat wireless decat ai acum si e garantat ca nu vor avea treaba unul cu altul.

      In afara de asta, cele 2 termostate nu vor trimite semnale in acelasi timp, adica cel din living va trimite ziua si cel din dormitoare noaptea, deci chiar si daca se incurca frecventele nu conteaza. De fapt… Wait a minute…este chiar bine ca acelasi receptor sa functioneze cu ambele termostate, ca nu mai ai nici un fir in plus de legat, pur si simplu imperechezi si al doilea termostat cu receptorul initial si gata!!

      Deci e chiar indicat sa iei fix aceelasi model de termostat, poate merge cu primul receptor.

    • Bună ziua. Este un răspuns f b și clar și ptr cazul meu. Mulțumiri. Aș mai întreba dacă într-un spațiu, dormitor în cazul meu, sunt 2 calorifere, trebuie pus termostat pe amândouă? Cu bine!

    • Cu placere, ma bucur ca a fost de folos.
      In camera in care exista termostat pt centrala nu este nevoie de termostat la calorifere, ca e inutil.
      Dar in camera in care decidem ca avem nevoie de termostat la calorifere, da, ar trebui in principiu puse la toate. Desi depinde, uneori poate fi suficient termostat doar la unul si celalalt calorifer doar inchis pe jumatate etc, depinde cat de tare se incalzeste camera etc, pana nu vezi cum e doar cu unul nu poti spune.

      Puteti pune robinete pt cap termostat la ambele calorifere, dar sa puneti termostat doar la unul singur si apoi daca mai e nevoie, cumparati si pt celalalt. Robinetele cap termostat pot fi si ele reglate manual, la fel ca un robinet clasic.

  3. se pot regla si pe calorifere, si adaugat un extra calorifer in sufragerie (fiecare calorifer are o supr. recomandata de acoperire, camera mare cere calorifer mare).
    In final am inchis aproape toate in dormitoare (unde doar dormim si vreau 17 gr), dar in living serile imi place sa am 20-21 gr.

    • Consumul e dat de pierderea termica. Randamentul centralei variaza in limita a 10 procente,in functie de model ,de uzura si de cat e de intretinuta. Proiectarea,dimensionarea,automatizarile ,sunt 70% din lucrare . Pierderile cele mai mari sunt prin plansee,vezi diagrama de pierderi termice la o constructie! Peste 90% din executantii instalatiilor de incalzire nu respecta procedura de proiectare ,dimensionare, automatizari,punere in functiune. Nu mai punem in calcul ca majoritatea ignora conditiile particulare in functie de zona ,ma refer la calitatea apei ,gazului, parametrilor energiei electrice ,locatie.

  4. Se poate pune termostat in fiecare camera in paralel care comansa pornirea centralei si robinet motorizat la fiecare calorifer comandat de termostatul din camera respectiva Astfel va porni centrala si se va deschide caloriferul doar acolo unde este frig(unde e necesar)

    • tu zici de robinet motorizat montat in distribuitor pe fiecare traseu, nu?
      stiu ca se poate, doar ca e scump si complicat.

    • pai nu stiu ca nu m-am lamurit cu Q8-ul, stiu ca m-am uitat atunci si la el

      uite ce zice pe site ”Pentru montarea intregului sistem aveti nevoie de robineti radiator/zona si servomotoarele electrotermice.„

      nu am reusit sa-mi dau seama daca el comanda centrala sau comanda servomotoarele si nici nu mi-am batut capul, că intre timp am gasit solutia de care am zis in articol, ieftina si rapida.
      oricum nu mi-as fi pus servomotoare, era prea mare bătaia de cap.

      de asta am zis ca pe o instalatie existenta e complicat sa vii cu o solutie din asta multizona.
      daca faci de la inceput, da.

  5. Eu zic ca soluția e greșită. Îți creste consumul, centrala lucrând la 2 comenzi, sa zic așa. Lucrează ziua pt a încălzi livingul și noaptea pt dormitoare. Ma rog, tine de mai multe aspecte.

    • Consumul scade, pt ca centrala se opreste in fct de termostatul din dormitor, dormitor care se incalzeste mult mai repede pt ca e mai mic, deci centrala functioneaza mai putin. Termostatul din living nu porneste noaptea niciodata, la mine e pus pe 18 grade dar evident poti sa-l pui pe 5 grade sau cat e minimul.

  6. Nu ar fi o soluție mai simplă un singur termostat wireless care să poată fi mutat? Noi stăm la 22 de grade, ziua ținem termostatul în living, iar pe timp de noapte îl luăm cu noi în dormitor.

  7. Cu soluția ta nu văd nici un fel de control, livingul se încălzește și el când comanda termostatul din dormitoare, și dormitoarele când comanda termostatul din living. Ai două comenzi pe centrală dar circuitele nu sunt separate. La comanda oricărui termostat, căldura merge peste tot..Soluție bună și nu foarte scumpă e cea dată de Ady mai sus cu robineți cu servo motor pe fiecare calorifer, comandate de termostate.

    • O zici de parca e rau ca se incalzeste si livingul noaptea 🙂 Dupa cum am zis in articol, eu stiu ca e mai eficient sa mentii cat de cat o temperatira decat sa lasi camera sa se raceasca si apoi sa o incalzesti.

      Deci servo motoarele alea sunt inutile dupa mine pt acest gen de aplicatii. In plus, se pot pune termostate si in living, le setezi pe 5 grade si ai obtinut acelasi efect ca si servomotoarele, la un pret mai mic si fara interventii complicate.

      Apropo, cum pui servo motoare la o instalatie existenta la care nu ai nici alimentare nici posibilitatea sa tragi fire pt comanda? Cu costuri f mari.

    • Nu inteleg. Cazanul e declansat de oricare din termostate si baga caldura in ambele zone. Daca una din zone nu are nevoie de caldura, atunci intervin robinetii cu termostat de la calorifere, care se inchid.

      Este foarte bine facuta, o folosesc de 5 ani si functioneaza exact cum am intentionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *