Aspirator robot 360 S10 – foarte bun din toate punctele de vedere (review, P)

Acest articol este scris de „soțul prințesei”, Robo (pentru cunoscuți), în calitatea lui de expert al familiei în aspiratoare robot și alte treburi legate de smart home.

În ultimii 2-3 ani de când avem și noi aspirator robot am urmărit mai multe review-uri și clipuri despre aspiratoare decât aș fi crezut posibil, nu m-aș fi gândit că acest subiect mă va interesa în asemenea măsură. Mi se pare că lucrurile au evoluat frumos pe piața asta în ultimii ani, de exemplu navigarea inteligentă a devenit disponibilă pe majoritatea aspiratoarelor, tot mai multe modele includ acum și mop și așa mai departe. Până și Roomba are acum bariere virtuale în aplicație 🙂

Robotul despre care o sa vă povestesc astăzi se numește 360 S10 și nu numai că este foarte bun la toate lucrurile pe care trebuie să le facă un robot aspirator, dar în plus se diferențiază printr-un feature pe care nu o să-l vedeți pe multe alte aspiratoare, și anume prin faptul că poate detecta și evita obiecte de dimensiuni mici. Știți la ce mă refer: lucruri cum sunt șosete, papuci de casă, piese de lego sau alte jucării, castroanele cu mâncare pentru animalele de casă, cântarul din baie și așa mai departe.

Iar asta este foarte important, este poate unul din cele mai importante lucruri la un aspirator robot, pentru că îți permite să nu îți mai bați capul cu eliberarea podelelor înainte să aspiri, doar dai comanda să aspire și gata. Nu pare mare lucru să faci asta înainte să aspiri, dar pe mine de exemplu a ajuns să mă irite, pentru că copiii mei încă nu au internalizat OCD-ul tatălui lor referitor la podele libere și prin urmare lasă lucruri pe jos pe oriunde trec. Dacă nu eliberez podelele, aspiratorul nostru se blochează aproape fără excepție, ba cu o piesă de lego, ba cu o șosetă sau alte obiecte care trăiesc pe jos pe la noi prin casă. De asemenea, e foarte important să ai un aspirator robot care poate evita obstacole mici atunci când animalele tale de casă mai lasă cadouri prin casă, că vă închipuiți ce dezastru poate ieși acolo :-).

Citisem despre acest robot pe internet și eram foarte curios să știu dacă chiar face ceea ce promite, așa că am fost foarte bucuros când oamenii de la geekmall.ro ne-au propus să-l testăm. Apropo, pe Geekmall.ro găsiți multe bunătăți legate de smarthome, iar prețurile sunt ok, eu luasem deja de la ei un dozator de săpun cu senzor de mișcare, că-mi doream de mult.

Iată un video rapid cu unboxing, ca să vedeți cum arată aspiratorul și ce primiți în cutie. Se observă din prima că atât rezervorul de praf, cât și cel de apă, sunt deosebit de generoase. Eu am aspirat vreo 400 metri pătrați și rezervorul de praf era doar pe jumătate plin, ceea ce e notabil. Și golirea rezervorul de praf merită menționată, mai precis are un buton pe care dacă apeși se deschide fundul rezervorului și conținutul cade direct în coșul de gunoi, fără să riști să dai pe alături și fără să fie nevoie să scuturi rezervorul. De asemenea, rezervorul de apă este suficient pentru o suprafață de până la 300 metri pătrați, în funcție de setare, pentru că da, se poate seta cantitatea de apă pe care să o folosească când dă cu mopul.

OK, să vedem cum face acest aspirator ceea ce altele nu fac, anume să detecteze obstacole mici. Păi are și el LIDAR (adică un sistem similar radar-ului doar că folosește raze laser în loc de unde radio), ca multe alte aspiratoare robot. Numai că spre deosebire de toate celelalte, LIDAR-ul de pe acest aspirator nu este poziționat extern, deasupra aspiratorului ca la alte modele (turela aceea pe care o vedeți pe alte aspiratoare este LIDAR-ul), ci este încorporat in corpul aspiratorului, adică mai aproape de podea. Și de fapt sunt 3 sisteme LIDAR, nu doar unul, ceea ce îi permite să realizeze o hartă a casei în 3 dimensiuni, nu doar în două ca la celelalte aspiratoare.

Iată un video în care puteți vedea razele astea laser în acțiune. Filmarea a fost făcută cu o cameră IP obișnuită în mod infraroșu. Se observă că aspiratorul proiectează o rază fix pe podea, în față – cel mai probabil, aceea îi permite să detecteze obstacolele mici.

Și iată un video în care puteți vedea în acțiune robotul ocolind obstacole mici, chiar foarte mici. Piesa aceea de lego de exemplu are 2 cm înălțime și 3 cm lățime și după cum se vede este evitată cu succes. Producătorul zice că aspiratorul poate evita obiecte de minimum 1 cm înălțime, în experiența mea nu e chiar 1 cm ci mai degrabă 2 cm, dar oricum, eu am fost impresionat, nu mă așteptam să fie atât de bun. Am făcut același test și cu robotul meu, dar nu o să pun video-ul ca să nu-l fac de rușine (spoiler alert: aspiratorul meu a mutat din loc toate obstacolele).

Trebuie spus că acest robot s-a descurcat onorabil și cu cele câteva cabluri de încărcare pe care le-am lăsat intenționat pe jos, să văd ce se întâmplă. Onorabil în sensul că deși nu le-a evitat (pentru că nu știu să se fi inventat încă aspiratorul care să ocolească cu succes cablurile de încărcare, deși tentative au existat), totuși nu le-a mâncat și nu s-a blocat cu ele – doar le-a târâit puțin până a scăpat de ele. Vă spun, e o experiență mult mai bună aceea în care pornești aspirarea fără să stai cu grijă că se va bloca aspiratorul cu diferite lucruri care sunt pe podea.

Faptul ca LIDAR-ul este montat intern mai are un avantaj în afară de capacitatea de a detecta obstacole mici: permite ca acest aspirator să aibă o înălțime mică, anume 8.5 cm. Celelalte au de obicei 8.5 cm plus vreo 2-3 cm cât este LIDAR-ul. Nu pare mult, dar eu am fost nevoit să înalț niște canapele de la Ikea exact cu 2 cm că altfel nu putea să intre aspiratorul (al meu, nu acesta despre care vorbesc) sub ele. Puteti să măsurați spațiile de sub mobile de la voi din casă, o să vedeți că majoritatea au maximum 10 cm, adică exact acei 2-3 cm ai LIDAR-ului vor împiedica majoritatea aspiratoarelor robot să intre acolo. Avantaj pentru 360 S10.

Înainte să vă povestesc despre aplicație, puteți vedea mai jos un test de aspirare, ca să bifăm și asta: i-am dat să aspire niște semințe și niște păr de pisică de pe un covor – este un test dificil pentru un aspirator robot și după cum puteți vedea l-a trecut cu brio. De aceea nici nu are rost să pomenim despre cifrele legate de puterea de aspirare, că acelea sunt oricum foarte greu de înțeles și de comparat, deoarece fiecare producător raportează numai el știe ce. Ce contează e cum aspiră, asta-i tot. Nu mă așteptam să fie probleme aici, dar am făcut și acest test pentru cine e curios. Este de menționat de asemenea că peria a adunat neașteptat de puțin păr uman după ce am aspirat casa de 5 ori. Păr de pisică nu a adunat deloc, ceea ce era de așteptat.

Bateria ține de asemenea suficient pentru o aspirare continuă de aproximativ 100 de metri pătrați. Capacitatea bateriei oricum nu prea mai este relevantă la roboții care navighează inteligent, ca acesta, pentru că ei salvează zonele în care au aspirat deja și, în caz că rămân fără baterie în timpul aspirării, se duc frumușel să se încarce și după aceea reiau de unde au rămas.

Acum să vă povestesc despre aplicație – este foarte bună, intutivă și are multe opțiuni. Setarea inițială a aspiratorului a decurs fără probleme: next, next, băgat parola de wifi, aspirator online în 2 minute și jumătate.

Iată ecranul de start, din care se poate alege foarte rapid să se aspire toată casa sau doar zonele pre-definite (covor etc). Din al doilea ecran, din partea de sus, se poate alege sa se aspire o cameră sau mai multe sau se pot defini ad-hoc zone noi și, bineînțeles, se pot accesa toate opțiunile și setările.

Acest robot are cam toate opțiunile pe care le vreau la un aspirator, dar și unele pe care nu știam că mi le doresc. Le enumăr pe cele mai importante:

  • se pot seta bariere virtuale, zone de no-go, precum și zone de no-mop din aplicație – foarte folositor
  • se poate seta doar să aspire, doar să dea cu mopul, sau ambele
  • detectează și salvează automat covoarele în aplicație, ceea ce îi permite să nu dea cu mopul pe ele (fără să adăugam noi o zonă no-mop)
  • are 4 moduri de putere de aspirare și 3 nivele de reglare a consumului de apă pentru mop – apropo, merită menționat că aspiratorul este extrem de silențios, mult mai silențios decât al meu, pe orice mod de aspirare
  • la prima aspirare, aspiratorul creează încăperi în aplicație, dar dacă nu vă place ce a făcut el, încăperile se pot edita ulterior
  • se conectează desigur cu Alexa și Google Home, pentru comandă vocală; din păcate deocamdată nu se poate comanda să aspire o anumită cameră (aceasta ar fi singura lipsă pe care i-am găsit-o acestui aspirator), însă faptul că încăperile se pot denumi de către utilizator mă face să cred că nu este exclus ca în viitor să fie introdus acest feature, altfel nu ar avea nici un rost să poți denumi încăperile
  • se pot crea planuri de aspirare separate pentru fiecare cameră, adică se poate specifica puterea de aspirare, dacă să folosească mop sau nu, dacă da câtă apa, și de câte ori să curețe – foarte util, de exemplu la intrare vreau să aspire mai puternic si să folosească mai multă apă
  • se poate seta ordinea în care să aspire camerele, ceva ce nu știam că am nevoie, dar da, vreau de ex. să aspire intrarea ultima, că acolo e mai mult praf și nu are rost să dea cu mopul în dormitor după ce a dat la intrare, ci invers
  • sigur că detectează automat covoarele și mărește puterea de aspirare, dar asta e ceva ce fac majoritatea aspiratoarelor
  • poate curăța covoarele cu un tipar diferit de cel obișnuit (care este drept), adică în zigzag, ca să fie mai eficient – nice!
  • salvează hărți pentru mai multe etaje, pentru cine are casă cu etaje
  • orice altă opțiune obișnuită la un aspirator robot, probabil le știți (urcare praguri, programarea aspirării, detectare scări ca să nu cadă, atenționare pentru curățare rezervor de praf și senzori respectiv înlocuire perii sau filtru etc)
  • nu în ultimul rând, creează hărți 3D, ceea ce nu știu exact la ce ajută dar cu siguranță arată cool, vedeți mai jos o poză.

Hai să zic și singurul lucru care putea fi mai bun: vocea poate fi enervantă, că e neobișnuit de voioasă când zice „Cleaning makes me happy” – yeah, nice, but whatever, just shut up and do your job. Dar se poate dezactiva dacă nu o suportați, pe mine mai mult m-a amuzat.

Deci, în concluzie, reiau motivele pentru care mi se pare că acest aspirator este superior altora:

  • evită obstacolele mici
  • este mic de înălțime
  • este foarte silențios
  • aplicația este ușor de folosit și are o mulțime de funcții utile

Mi-a plăcut foarte mult acest aspirator și când va fi să înlocuiesc aspiratorul pe care îl am acum, cu siguranță 360 S10 va fi în topul opțiunilor… sau mai degrabă succesorul lui, pentru că sper să nu fie nevoie să iau un alt robot pentru încă niște ani 🙂

Dacă voi sunteți în situația de a cumpăra un aspirator robot acum, vi-l recomand pe 360 S10 din toata inima, mai ales că și prețul este bun.

Puteți comanda aspiratorul de pe site-ul geekmall.ro, apăsând AICI. Avem și o reducere suplimentară de 100 de lei cu codul PRINTESA.

Mai mult, dacă veți comanda până pe 18 iulie, puteți câștiga unul dintre multele premii oferite de ei, pentru că împlinesc un an și se bucură tare! Boxe portabile, scutere electrice, aspiratoare, vedeți aici regulamentul campaniei.

Vă stau la dispoziție pentru orice întrebări, nu fiți timizi. Altfel, salutare și happy shopping!

Robo
Robo

Beautiful. Dirty. Rich.

Articole: 77

13 comentarii

  1. Buna ziua!
    Incerc de ceva timp sa mi cumpar si eu unul dar nu ma pot hotari. Voiam sa va intreb daca si acesta ar fi de incredere: Aspirator robot 360 S7, Mop, senzor Lidar + algoritm SLAM, 2650 Pa, Autonomie 120 min. Multumesc si apreciez efortul!

  2. Bună!
    Imi doresc un aparat care sa aspire și sa spele podeaua, nu am covoare dar am doua animale cu multa, multa blana și par, cățel și pisica??. Poate oare acest roboțel sa se descurce cu mult par de animale? Poate are un frate care poate…
    Iti mulțumesc!

  3. Am cumparat aspiratorul robot dupa ce am vazut review-ul aici. Experienta mea este ca dupa 3 luni rezervorul de apa a inceput sa se crape la suruburile de prindere, iar dupa 4 luni pierdea apa , dupa 1 an paletele au inceput sa se rupa una cate una. In service nu il considera pentru garantie desi are garantia de 2 ani si este un produs de 2300 Ron ( nu chiar ieftin) folosit intr-un apartament cu 2 camere. Nu recomand acest produs dupa ce l-am si folosit si ar fi util ca atunci cand faceti promovare la produse sa va luati si o perioada de cateva luni de testare 😉

    • Buna, imi pare rau sa aud ca nu esti multumita.
      Nu prea inteleg ce suruburi de prindere sunt la rezervorul de apa. Stiu ca rezervorul are niste mici filtre de apa si acelea sunt consumabile la toate aspiratoarele, trebuie inlocuite.
      Dar oamenii de la garantie ce motive au dat?
      Oricum, pot sa iti spun ca si la Roborock-ul nostru rezervorul de apa s-a crapat dupa vreun an si l-am inlocuit.
      Referitor la „palete”, cred ca te referi la peria cea mica, rotativa. In acest caz, trebuie sa stii ca si peria aceea este consumabil si este normal sa se rupa, 1 an pare ok, eu le inlocuiesc tot cam asa la aspiratorul meu.
      Cred ca in aplicatie poti vedea cate ore de functionare mai au consumabilele.
      Si peria cea mare este tot consumabil.

      Ref la perioada de testare, da, ai dreptate, ar trebui cateva luni, dar din pacate nu cred ca este vreun producator care sa poata lasa produsul la testare atat de mult timp. Noi incercam de fiecare data sa tinem produsele cat mai mult.

  4. buna ziua. eu am achizitionat robotul 360 s10 in noiembrie si nu reusesc sa aspir si sa dau cu mopul in acelas timp in toata casa. Daca dau drumul la ambele isi face treaba doar intr o camera, iar apoi merge la statie, nu pleaca in toata casa. Daca dau drumul doar la aspirare, pleaca in toata casa. Sper sa primesc o info.deoarece am tot cautat si nu am aflat, ma gandesc ca poate nu fac ceva. cu multumiri

    • Buna. Eu nu mai am aspiratorul, ca l-am avut doar pt review, asa ca nu mai tin minte aplicatia etc.

      Din ce spui insa, pare a fi vorba de o setare ceva in aplicatie, poate vreo bariera virtuala pentru mop?

      Daca nu poti sa iti dai seama care anume setare este, iti propun sa dai un reset din aplicatie, adica stergi aspiratorul si apoi il adaugi din nou si asta il va face sa revina la setarile default.

      Daca nici asta nu merge, suna la geekmall, sunt sigur ca o sa te ajute.

      Oricum aparatul e in garantie daca l-ai luat in noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *