Cum învățăm copiii compasiunea, acasă și la școală, și de ce e important să facem asta?

Da, știu, sunt nebună!

În țara în care cei care ne conduc și ar trebui să facă lucruri pentru noi, ei își îngroașă buzunarele, în locul în care lumea se ia la bătaie în trafic, copiii se bat în școli, profesorii de religie lovesc copii, bătaia e ruptă din rai, iar empatia e un termen luat la mișto de cei care nu înțeleg puterea bunătății, eu insist să cred că soluția este întotdeauna bunătatea, a lăsa de la tine, a da un exemplu de acceptare, a răspunde unei răutăți cu o mână de ajutor întinsă.

Well, dacă simțiți că bat câmpii, ignorați acest articol.

Dar dacă nu, haideți să visăm împreună!

Eu nu mă las, știu că-s luată în râs de mulți, știu că unii mă urăsc și mă banuiesc de agendă ascunsă, e OK, știu că niciodată nu voi fi aprobată sau măcar ascultată de toată lumea (greu de tot am acceptat asta, a meritat banii de terapie! :))). Dar mai știu și cât de mulți dintre voi au primit ceva bun în viața lor în urma a ceva ce am scris sau am spus sau am făcut, fără să spun public c-am făcut-o. Pentru voi, și pentru mine, îi dau înainte.

Așadar, azi vreau să scriu despre compasiune. Despre a face lucruri bune pentru alții, fără a aștepta nimic în schimb, și vă invit la un eveniment (gratuit) care vă poate oferi multe informații pe subiect. Cred că dacă am înțelege cât mai mulți ce putere are asta, gestul frumos, vorba bună, actul de a ajuta, de a te deschide și a da ceva de la tine, cât de mult ne poate crește și îmbogăți asta, ne-am vindeca de multe dintre lucrurile pentru care nu găsim soluții.

Și dacă lecția asta ar fi predată și în școli, wow, ce multe s-ar schimba!

Ajută mult să le vorbim copiilor despre asta, pentru că ne naștem egoiști, ca să supraviețuim, avem nevoie să păstrăm pentru noi resursele, iubirea mamei, căldura, hrana. Dar pe măsură ce creștem, observăm câtă bucurie naște în alții ajutorul dat. E important să le oferim copiilor un model bun în noi.

Să nu lovim înapoi când suntem loviți.
Să donăm lucruri, timp, cunoștințe.
Să întrebăm Cum te simți? Pot să te ajut?

Cred că a-i învăța pe copii compasiunea este la fel de important ca a-i învăța să țină furculița corect.

Putem face mai mult decât cele evidente de mai sus? Și cum se poate explora asta în școală? De unde pot afla învățătorii copiilor noștri cum să le deschidă copiilor mintea către această idee, a bunătății și empatiei?

Asta nu știu. Dar e un eveniment weekendul acesta care-i poate învăța, și pe mine, și pe profesori. Rezultatele ar fi reducerea bullyingului în școală, toți ne dorim asta. Ne dorim ca al nostru copil să nu agreseze. Să nu fie agresat. Să intervină pentru a opri o agresiune asupra altuia. Cum îi învățăm asta, dincolo de tot ce le spunem acasă? Cum poate școala să ne ajute? Expunerea la tehnologia modernă face ca aceste valori să fie mai accesibile sau fragmentează experiența vieții noastre?

Invitatul special al evenimentului din weekend este Nipun Mehta, fondatorul ServiceSpace, care este un incubator de proiecte care își propun promovarea voluntariatului și al economiei darului, un sistem cu peste 500,000 de membri din toată lumea. Oameni care oferă altora fără să aștepte nimic în schimb, oameni care construiesc software, programe, evenimente în beneficiul altora. Dalai Lama l-a numit „Unsung Hero of Compassion”, iar ]n 2018 a fost unul dintre personalitățile din Top 100 Cei mai inspiraționali oameni din lume realizat de OOOM magazine în Germania.Evenimentul se numește Simpozionul Compasiune în Educatie, are loc pe 2 și 3 Noiembrie la Univ. Romano-Americană.

Participarea este gratuită dacă veți trimite un email cu fapte bune pe care le-ați făcut recent, alături de o poză, sau un video scurt de 30 de secunde cu tine răspunzând la întrebarea: “ De ce este importantă compasiunea în lume?“ la lila.vasilescu@verita.ro

Sau puteți achita taxa de participare, banii strânși vor fi folosiți pentru a renova o școală dintr-un sat de lânga Râmnicu Sărat. Înscrieri se fac aici: www.veritafoundation.ro/nipun

Dacă doriți una dintre cele zece invitații pe care le pot oferi eu, scrieți-mi un mesaj pe email, printesa arond printesaurbana.ro. Pentru voi, pentru educatorul copilului sau pentru învățătorul lui.

Aceasta este agenda evenimentului, organizat de Fundația Verita:

Simpozionul Cultivarea Compasiunii în educație
Cresterea sinergiilor la nivel individual, de grup și de sistem pentru a promova și a susține dezvoltarea durabilă a compasiunii în educație

Universitatea Româno-Americană
Invitat special: NIPUN MEHTA

Sâmbătă, 2 noiembrie
10:00 – 11:30 Discurs Nipun Mehta
11:30 – 12:00 – Pauza de cafea
12:00 – 13:30 – Lucru in echipe
13:30 – 15:00 – Pranz
15:00 – 16:30 – Concluzii lucru in echipe, stabilire plan, incheiere – discurs Nipun Mehta, Richard Joannides (fondator Scoala Internationala Verita) , Lila Vasilescu (director Fundatia Verita)
16:30 – 17:00 – Pauza cafea, socializare.

Duminică, 3 noiembrie
10:00 – 11:00 Nipun Mehta – Comunități ce promovează cultivarea compasiunii – De unde începem?
11:00 – 11:30 – Pauză de cafea
11:30 – 12:00 – Modele de practicare a compasiunii în educație – Mirela Ștețco – Teach for Romania
12:00 – 12:30 – Concluzii, pașii următori și încheiere

Sper să ne vedem în sală. Pentru noi toți sper!

Photo by Rémi Walle on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

7 comentarii

  1. Salut, am inceput sa citesc articolul dar fac o pauza pentru ceva important pentru mine de spus. Chiar in dimineata asta ma gandeam ca nu stiu cum mi-as fi crescut copilul daca nu citeam de atat de multe ori, dinainte de a fi mama, ca e ok, e chiar ok sa iti tii copilul in brate ori de cate ori vrea el, ca e ok sa ii arati toata iubirea ta absolut to timpul si ca e ok sa ignori toate parerile si sfaturile din jur care iti spun altceva. Poate as fi facut asta natural sau poate ca as fi ascultat vocea amintirilor care spunea altceva. Nu stiu. Asa ca da-i inainte cu spusul! Acum ma intorc la articol 🙂

  2. Buna. Mulțumesc pentru tot ce scrii pe mine ma ajuta mult. Daca tot te duci sa ne spui si noua celor care nu putem ajunge ce ai învățat acolo.

  3. Bună, ești o inspirație pentru noi mămicile iar sfaturile tale ajută foarte mult. Așa că dă-i înainte și continuă să fii altfel, faci valuri 🙂 P.S.: și articolele soțului sunt simpatice și binevenite:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *