Când copilul de peste 5 ani calcă în interior, e timpul pentru o evaluare și, eventual, câteva ședințe de kinetoterapie

Că Ivan are platfus știam de mult, că se vedea de la o poștă. Că merge călcând spre interior, cu glezna spre pământ și picioarele în X, iar am văzut de mult. Am mers periodic la control la ortoped, cam o dată pe an, de fiecare dacă ni s-a spus că e prea mic, că are articulațiile moi și e normal să calce în interior, că nu are sens să intervenim în niciun fel, să avem răbdare, sunt șanse mari să se regleze de la sine. La majoritatea copiilor, tal valgul dispare până în patru ani. Micuțul nostru n-a fost printre cei norocoși.

Tocmai făcuse Iv cinci ani, când kinetoterapeutul cu care lucrez de mulți ani la noi acasă, îmi zice:

– Auzi, prințesă, dar ăsta micu nu calcă bine deloc. L-ai dus la o evaluare la kineto, undeva unde au specialiști pentru copii?

Se pare că deja nu mai era prea devreme, ci aproape că se făcuse prea târziu. Dacă nu se rezolvă acest tal valg, mi-a mai spus kinetoterapeutul meu, în timp se deformează genunchii, tibia și femurul se rotesc și ele spre interior, se pune presiune mare pe genunchiul medial, bazinul basculează spre exterior, iar coloana se curbează, ceea ce poate duce în timp la dureri de spate, postură generală incomodă, probleme de somn și de respirație. Așa că a doua zi m-am mobilizat și l-am dus la o evaluare la clinica Kinetic Sport & Medicine. S-a urcat pe un covoraș care i-a analizat călcătura. A mers pe o bandă anume (acest Walker View este recomandat doar copiilor de peste 6 ani la care se observă probleme de echilibru sau postură, și depinde și de înălțimea lor, pe cei mai scunzi nu îi vede). S-a urcat pe un mic podium de sticlă. Toate au arătat nevoia de intervenție rapidă.

Fac o paranteză să povestesc puțin despre aceste aparate care măsoară biomecanica corpului. Pe scurt, îți analizează mersul. Care arată ușor ce probleme musco-scheletale ai. Și se pare că undeva la 85% dintre copii au probleme, din cauza stilului de viață modern, din pricina faptului că nu se mai practică mersul desculț, că fac puțină mișcare, că petrec mult timp la ecrane.

Ce mi s-a părut grozav la clinica Kinetic este că oamenii sunt bine pregătiți să lucreze cu copiii. Au avut răbdare, s-au jucat cu ei, au glumit, le-au respectat ritmul și dorințele (de exemplu, Ivan a fost foarte reticent să se descalțe). Totul este foarte curat și civilizat.

Revenind la Ivan, am trecut rapid la treabă. Primul lucru: talonetele. Ni s-au făcut pe loc, personalizate pe picioarele lui. Am stat pe hol jumătate de oră și au fost gata. Le-am pus în teniși din aceeași seară.

I-a fost greu câteva zile, îl dureau tălpile și obosea repede, dar a înțeles că e important să le poarte. Le-a purtat toată luna iulie, apoi și în august și în septembrie.

Apoi a urmat o nouă evaluare. Picioarele îi sunt mult mai drepte, asta se vede cu ochiul liber.

Dar o nouă măsurătoare pe covoraș a arătat că încă mai e de lucru. Am mers și la evauarea cu medicul de recuperare medicală, unde a primit recomandare de 12 ședințe de kinetoterapie, trei pe săptămână, urmând să vedem cum arată picioarele lui după această lună.

A făcut deja primele cinci ședințe de câte o oră. Merge cu drag, deși nu îi este ușor să facă exercițiile impuse, mai ales că unele sunt destul de solicitante, iar el nu e antrenat.

Lucrează mereu în joacă. Am putut să observ cât de diferită e abordarea de kinetoterapie pentru copii față de cea de adulți (fac și eu pentru spate, de vreo trei ani, de două ori pe săptămână). Multe dintre accesorii sunt diferite, exercițiile sunt toate aventuri de adunat stele sau cartofi, de mirosit flori, de dat animale în carusel, de construit sau de salvat chestii, totul e o poveste frumoasă.

La final, primește o insignă la alegere. La finalul terapiei va avea colecția completă! Nu știu care e faza cu copiii și insignele, dar e înnebunit să mai facă rost și de următoarea. 🙂 Super Putere, Super Elastiticitate, Super Energie, Super Viteză etc.

Sala este mare, lucrează mai mulți copii în același timp, fiecare cu instructorul lui. Sunt copii de la 2 la 14 ani, cu diverse probleme. Unii au probleme cu coloana, alții se recuperează după un picior rupt pe bicicletă, alții sunt ca noi, cu tal valg congenital. E muzică, se aud șoapte și mingi sărind, părinții stau la recepție și citesc sau coboară la o cafea.

Partea bună cu kinetoterapia la copii este că, dacă e făcută la timp și bine, poate fi de scurtă durată. Probleme serioase se pot repara în câteva luni.

Recomandarea mea generală este să duceți copilul la o evaluare anuală la un medic de recuperare fizică. Așa cum îl duceți la oftalmolog, de exemplu, mergeți și la o clinică kineto, ca să-i fie evaluată poziția, echilibrul, tonusul general. Copiii noștri nu stau în poziții corecte pe scaun, acasă și la școală, nu se omoară cu sportul, petrec mult timp la ecrane, posibil să fie acolo probleme care pot fi rezolvate repede.

Evaluarea poate include: testare musculară, testare articulară, recomandarea tratamentului adecvat în funcție de afecțiunile identificate (fizioterapie, kinetoterapie, posturologie, terapie manuală), ecografie musculoscheletală (dacă e cazul) și prima ședința de tratament.

Noi am făcut ambele: Biomecanica piciorului, adică analiza felului în care calcă (pe covoraș), unde am primit recomandare de talonete, urmată de evaluarea la medicul de recuperare medicală, unde Ivan a primit recomandarea de kinetoterapie.

Recomandarea mea specifică este Kinetic Sports & Medicine, care în București are sediu în spitalul Ponderas din Aviației, urmând să deschidă la mijlocul lui noiembrie un sediu nou lângă Afi Cotroceni. Mai au clinici în Cluj și Iași. Găsiți date de contact aici: www.kinetic.ro/contact. Toată luna noiembrie aveți reducere de 20% la evaluarea inițială și la kinetoterapie, sau kineto combinată cu fizioterapie și/sau masaj.

Acum câteva zile a început și Sofia să meargă la kinetoterapie aici, are un început de scolioză congenitală, la ea e mai simplu, e foarte sportivă și musculoasă, dar tot are nevoie de exerciții specifice pentru coloană, exerciții la spalier etc. Sunt încântați amândoi, zic că se duc la sport. Eu citesc la recepție, ei se repară, toată lumea e bine. Și mi se pare că Ivan s-a înălțat mult în ultimele săptămâni, poate pentru că și-a corectat postura, ori poate chiar a crescut ceva mai repede. 🙂

Revin peste câteva săptămâni cu încă un articol despre progresele pe care le-au făcut amândoi, sunt foarte curioasă cum va fi, mai ales la Ivan.

Ah, clinica oferă evaluări și tratament și pentru adulți și am auzit că sunt serioși și eficace, mi-a scris multă lume mulțumită. Au aparatură de ultimă oră, sunt foarte bine organizați, au o echipă mare de kinetoterapeuți tineri și puși la curent cu cele mai noi și eficace metode de lucru, fac fizioterapie, kinetoterapie, terapie manuală, evaluări complete și talonete personalizate.

Acest articol nu este unul plătit. Este experiența noastră imediată, personală și nemediată, cu această clinică, care ne place. Sperăm să vă fie de folos și vouă.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

27 comentarii

  1. Multumesc pentru acest articol. Eu am o scolioza datorata posturii greșite din copilărie și am un mare stres cu postura copiilor. Copilul a facut cateva ore de kineto in vara pt platfus. Dar ce covoras, ce aparate pt evaluarea posturii? Asa din ochi. Locuim într-un oraș prea mic pt asa ceva, dar vom face un efort si mergem la ei pt evaluare.

    • Eu am o nepotica de trei ani, cu aceleasi probleme. Multumesc pentru articolul de mai sus. Si eu fac putin masaj nepotelei, adica facem piciorusele sa rada (facem zambilici cu crema si masam, mare distractie, dar cu folos).
      Dar am vazut si unele exercitii ce le pot face si eu cu nepotica. Si asteptam si noi sa facem cinci anisori. ?

  2. Buna. Multumim pt articol. Si copiii mei au aceasta problema. Am fost la doi dr care au zis ca e ok, sa nu imi fac griji. Dar copiii calca cu un picior in interior. Mereu am cumparat papuci cu talonet. Dar nu am vazut imbunatatiri. Astept următoarele articole despre acest subiect. Un mare multumesc pt acesta.

  3. Noi am fost la Robănescu (lângă Mărie Curie) și este similar tehnologic și ca abordare. Funcționează cu decontare de stat (ptr corset am avut noi, probleme cu spatele). Doar că e destul de aglomerat. Plus că vin acolo copii cu niște probleme… pleci mereu plângând 🙁

  4. Eu am aceeasi problema pe care o are Ivan. O am de cand eram copil si tin minte ca ai mei se mai ingrijorau si imi ziceau sa merg drept desi este un sfat cam prost pentru ca eu efectiv nu puteam sa controlez problema. Au mai intrebat pe la medic si cred ca am avut si talonete o perioada dar nu mai stiu exact daca era pentru mersul spre interior sau platfus. Mintea mea este in ceata pentru ca eram destul de mica. Acum am 25 de ani si am ramas cu problema.
    Credeam ca sunt singura :)) Nu pot sa zic ca sunt deranjata de problema dar uneori cred ca imi afecteaza glezna.
    Ma bucur ca astfel de articole se scriu pentru ca probabil pe vremea mea nu prea se gandea nimeni ca felul cum mergi e important.

  5. Am avut si eu problema asta, toata copilăria încălțămintea a fost un dezastru, toceam tălpile în interior într-un hal fara de hal.
    In liceu, la un control la ortoped mi s-a recomandat purtatul tocurilot cat mai inalte.
    Ceea ce am si facut iar in cativa ani problema s-a rezolvat fara sa mai fac altceva.

  6. Copilul meu are dar la moment are abia 3 anișori e necesar să merg la kineto în cît Ortoped îi l mi-a recomandat doar încălțăminte ortopedica și atit

    • Buna ziua! In urma acestui articol am decis sa duc si eu copila in varsta de 2 ani si 8 luni la acest centru. Nu pot decat sa va multumesc din tot sufletul! Citisem si auzisem, inclusiv de la specialisti, ca sedintele de kineto si masaj sunt chinuitoare pentru un copil asa de mic, ca exercitiile se fac cu TREBUIE in brate, ca e greu, ca trebuie sa ma tin tare si sa duc fetita chiar daca va plange…Nu a fost deloc asa. La prima programare fetita a fost consultata cu blandete de catre un medic ortoped, a facut scan postural (niste domni super si acolo), sedinta de kineto si masaj. Desi era foarte tanara, domnisoara de la gimnastica a fost foarte calma si blanda. Fiica mea a raspuns perfect la toate indicatiile, a facut toate exercitiile si a stat tare cuminte la masaj. Toate acestea fara incrancenari, fara durere, fara sa fie constransa. Inca nu este cazul de talonete pentru ca e micuta si lucrurile se pot corecta si numai cu exercitii plus masaj. Costurile sunt mai mari decat in alte locuri, dar merita din plin, asa ca am decis ca vom merge in continuare acolo, desi este departe de noi si nu avem masina personala. Sanatatea, linistea si voiosia fetitei mele merita efortul nostru fizic si financiar. In alta ordine de idei, doresc sa va spun ca va admir ca OM pentru tot ce faceti! Avem aproape toate cartile scrise de dumneavoastra pentru copii, iar interviurile dumneavoastra cu Connie Larking pot spune ca mi-au salvat casnicia. Va multumesc!

    • Ieri am platit 300 lei pentru consultatie, scan postural, sedinta kineto si masaj. Un abonament de 12 sedinte de kineto + masaj costa 1600 lei (1280 lei cu reducerea pe care am prins-o eu). Talonetele personalizate costa 450 lei, iar modificarea lor dupa 3 luni costa 150 lei. Daca la controlul dupa 3 luni talonetele nu necesita modificari, scanuleste gratuit. Au 2 sedii: la Ponderas si Cotroceni.

  7. Experienta noastra din aceasta saptamana la Kinetic Sport & Medicine:

    – Nu am primit raportul medical nici la trei zile dupa consultatie (initial, cu promisiunea de a-l primi a doua zi pe e-mail; la trei zile, dupa ce l-am solicitat din nou, ni s-a trasmis ca il vom primi in 3-4 zile din acel moment).

    – Pentru masuratori talonete: am fost programati in alta zi.

    – La doua zile dupa masuratori am sunat noi pentru a afla daca sunt gata si …. supriza, nu
    sunt. Vor reveni cu un telefon cand sunt gata…

  8. Buna! Am fost atat de incantata de articol, incat am sunat imediat la call center, le-am spus ce am citit aici si am facut programare la clinica noua din The Light.
    Am ajuns acolo cu fetita de 4 ani, am facut evaluarea pe podiumul de sticla. Aparatul pentru talonete nu venise, nu au anuntat. Nu am facut evaluara kineto. La receptie am dus munca de lamurire ca nu voi plati din nou cand va veni aparatul. Dupa vreo 10 zile cred, au sunat ca tot nu a venit aparatul si cand am intrebat cum facem cu evaluarea kineto, iar nu intelegeau de ce nu am facut evaluarea, de ce nu am cerut-o….
    Azi am fost la reprogramare, a urcat-o pe aparatul pentru talonete. I-am aratat articolul acesta si am intrebat unde este aparatul cu banda si simulare din poza cu Ivan. Raspunsul a fost uluitor: este pentru cei de peste 15 ani, pe cei mici ai Printesei i-am urcat pentru fun :(((
    Am facut talonetele pentru ca fetita mea are talus valg, dar sunt total dezamagita de atitudinea lor, de lipsa aparatului…

    • Imi pare foarte rau. De ce nu v-ati dus oare in centrul din Ponderas, unde era aparat, tot? Of.

  9. Multumesc….
    The Light e la 10 minute de casa, de aceea am ales sa mergem aici.
    Pana la urma, aparatul este potrivit si pentru cei mai mici de 15 ani sau chiar a fost de fun?

    • Sincer, nu stiu, dar o sa intreb si revin.
      Habar nu am avut ca nu e pentru ei banda cu masuratori, eu am crezut ca asa e procedura. Nu e ca si cum am cerut eu sa urce copiii pe banda, e un cabineet medical, nu mi-as fi permis niciodata asa ceva. Copiii au fost invitati pe banda, am presupus ca asa e necesar, am prezentat ca atare. O sa ma lamuresc azi si o sa revin cu update.

    • În 2023, același răspuns, nu l-a urcat pe banda de mers a spus ca este pentru copii mai mari, ca nu ii poate analiza lui mersul pe acea banda (are 5 ani jumate)

  10. Buna!
    După ce am văzut articolul am fost și noi la evaluare la sediul din Aviației și sincer nu am fost atât de incantati. Singurele măsurători s-au făcut pe covoraș. Nimic altceva pentru ca au spus ca e prea mic copilul pentru alte aparate (are 6 ani). Ne-au recomandat talonete și kinetoterapie 1-2 ședințe pe săptămâna. Când am întrebat la Recepție de ședințele de kinetoterapie ne-au spus ca trebuie sa venim la o alta evaluare pe care trebuie sa o plătim separat și care costa 200 lei. Măsura talonetelor s-a luat prin încercări. Adică m-a întrebat pe mine ce număr poarta la pantofi, iar cel care l-a consultat pe copil a scos niște talonete pe care le avea intr-un dulap și pur și simplu a încercat sa vadă care se potrivește mai bine in pantofii copilului. Am plătit 450 lei pentru o singura pereche de talonete Pe care ni le-au dat peste doua zile. Nu au nimic special talonetele noastre; seamănă cu cele din poza. Noi nu avem platfus; doar calcă copilul cu călcâiul spre exterior.

    • Buna, da, asa e, walker view merge dupa 6 ani, insa depinde si de inaltimea copilului, daca e mai scund nu il vede aparatul. Costul talonetelor este corect, si ce povestesti ca a facut omul e corect, e normal ca a intrebat cat poarta copilul si a folosit un talonet standard pe care apoi l-a prelucrat la aparat sa se potriveasca. Asa se face, talonetul nu se construieste de la zero. Ce este intr-adevar ciudat este ca a durat doua zile, eu stiu ca mereu le dau pe loc.
      Daca imi lasi in privat un numar de telefon, te vor suna ei sa lamuriti, nu ar vrea sa ramai suparata din cauza unei neintelegeri.

  11. Buna!
    Nu e chiar așa scund copilul dar dacă nu se încadrează asta e. Cât despre talonete ma așteptam la niște mulaje sau ceva și nu la încercări și o măsurătoare cu un dispozitiv ca la Decathlon. E diferența considerabila de la un picior la altul și deci nu corectam același lucru deși talonetele sunt identice. Poate am mers eu cu așteptări prea mari având in vedere ca pana acum am mers doar la ortoped. Cât despre sunat, mulțumesc pentru bunele intenții dar nu prea vad ce e de lămurit.
    Noi oricum mergem in continuare cu kinetoterapia și cu purtarea talonetelor. Vedem ce rezultate avem peste trei luni.

  12. Bună, din pacate nici eu nu am fost încântată de experienta la ei. Am fost la evaluare, foarte rapid , în 3 min a hotărât ca baiatul de 4 ani necesita talonete si 12 sedinte de kineto. Nu am primit raport de evaluare nici după 3 luni, nici dupa nenumarate insistente. Recomand sa mergeți la ortoped pediatru, e cel mai calificat pt copiii dvs. Noi am renuntat la Kinetic, sunt foarte neprofesioniști, doar reclama goală.

  13. Buna!
    Te rog din suflet dacă poți să ne spui cum a evoluat Ivan, ce ați mai făcut cu problema de la picioare?
    Fetița mea de 3a9l are exact aceleași probleme, plus o hiperlaxitate ligamentară care nu ajuta deloc. Imediat ce a început să meargă (1,5 ani) am observat că i se „prăbușesc gleznele” și calca spre interior, cu o poziție incorecta a labei piciorului in valg, spre exterior; ambele picioare. Ea preventiv mai fusese consultată de ortopezi la vârsta de 1 luna și la 10 luni – și totul era normal. De la descoperirea mersului la 1,6 ani suntem continuu sub supraveghere, mergem la consultații din 6 in 6 luni la orto și recuperare, preponderent în Iași, dar am fost și la dna dr Robanescu in București. Merg la cei mai buni ortopezi, dar am senzația că toți mă pun sa aștept intervenții chirurgicale.
    Fetița a facut kineto activ și constant in ultimele 9 luni… și-a stabilizat postura genunchilor, tonusul muscular, dar la glezne și bolta evoluția nu e buna. Merge bine, aleargă (un pic mai atipic, dar nu e ceva să sară în ochi la un copil), in încălțămintea închisă nu îți dai seama că are probleme etc., dar ea calca rău în fapt și încep să i se rigidizeze greșit componentele de la laba piciorului.
    Dorim sa venim la București și nu știm la ce ortoped să ne programam…dr Jianu, dr Albert Stanciu? Altcineva care sa nu îmi spună să aștept până devine poate caz operabil? Te rog un sfat din experiența ta, fiind mai avansata: ce sa evit, unde sa merg, cum sa îmi mai ajut copilul…?

    • Buna, noi am intrerupt kineto din pricina pandemiei, vom relua, e nevoie.

      Ti-o recomand pe Raluca Damean, e un ortoped foarte bun!

  14. Buna, mulțumesc pt toate detaliile chiar mi au dat speranța, in ceea ce privește o situație similară de mers spre interior, cu fiul meu care urmează să împlinească 6 ani.
    Voi incepe investigațiile, cu credința că se va rezolva.
    Succes pe viitor???

  15. Multumesc ? imi curg lacrimile pe obraz de ciuda si de neputinta !!! Am mers la mai multi ortopezi , am mers si la mare profesor doctor in ortopedie pediatrica …si mereu la fel … nu are nimic doamna , copiii asa merg im primii ani , cu genunchii in x … nu are nimic . / Da dar la talpi , la mers , la degetele de la picioruse ..ii spuneam eu . / Nu are nimic doamna .
    Si asa am plecat acasa . Cu sotul foarte vehement ca e in capul meu ceva si ca dupa ce m a dus si in capitala la acest ” mare ” dr , sa nu ma mai auda .
    Acum la 8 ani jum , dupa o durere de calcai si o vizita la ortoped , diagnosticul a venit .. platfus . 8 ani jum in care n am facut nimic… 8 ani jum in care am fost dr mai bun decat doctorii ? , dar n am putut face nimic .
    Multumesc pt speranta de bine din acest articol . Multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *