Vocea nasoală din capul meu și ac de cojocul ei

De când mă știu am în cap o voce. Una afurisită rău. Mă enervează de mor vocea asta.
 
Când îmi pierd cheile, o aud: Normal, iar ți-ai pierdut cheile, ești varză, mereu pierzi câte ceva.
Când vreau să încerc ceva nou, zbang vocea: Dar cine te crezi, drăguță? Ia stai tu în banca ta, lasă caii verzi pe pereți!
Când uit ceva acasă, hop și ea: Ai numai terci în capul ăla, de nimic nu ești în stare.
Când mă urc pe o scenă în fața a trei, patru, cinci sute de oameni, îmi susură-n ureche: O să rămâi fără rochie, o să vomiți, o să te bâlbâi, o să te vadă toată lumea asta cât ești de amărâtă, de săracă, de țărancă.
Când ridic vocea la copii, apare imediat: Ești o terminată, ai ajuns să țipi la copii, vai de capul ăla al tău…
Când mă simt nedreptățită și vreau să-mi rostesc protestul, ce să vezi, vocea: Ce să-ți spun, ia uite unde era rebela și protestatara, ciocu mic, coniță, că te faci de râs.
Când mă prinde 1 noaptea citind, imediat mă trage de urechi: Ești praf de oboseală, dar în loc să dormi, o arzi aiurea. Meriți să ajungi la spital în perfuzii.
 
O știți. O aveți și voi. E aia care se întreabă acum, nevinovată, în capul vostru: Care voce? N-am nicio voce.
 
E vocea care ne limitează. Ne ține din viață. Ne rușinează, ne constrânge, ne sădește frică și îndoială. E vocea minții. Minții nu-i plac provocările. Minții îi plac căile cunoscute, confortul, văicăreala, pe ele le cunoaște, ele nu necesită efort, soluții noi.
 
Dar noi nu suntem mintea noastră. Vocea asta nu e cine suntem. E parte din noi, dar nu e noi.
 
Vocea asta va vorbi mereu. N-o putem reduce la tăcere.
 
Dar putem să încetăm s-o mai facem șefa vieții noastre. S-o lăsăm să vorbească și să ne vedem de ale noastre.
 
Eu îi vorbesc vocii mele afurisite cu cealaltă voce, vocea ființei mele, vocea bună, blândă.Pentru că avem și vocea asta.
Vocea care ne spune: Ești de ajuns. Te iubesc. Meriți. Ești o ființă valoroasă. Faci tot ce poți. Meriți respect.
 
Ei, cu vocea asta (care e claaaar mult mai deșteaptă și mai bună), îi spun vocii celelalte:
– Da, drăguțo, te-am auzit, sunt nasoală, bla blaaa, acuma ia du-te tu să cânți la altă masă, că aici nu ai public. Haida, repejor, fuck off până nu zic urât de tot.
 
De fiecare dată când o aud devalorizându-mă, îi zic asta: – Bine, bine, s-a notat, valea!
 
Și revin la conversația cu vocea mea cea drăguță, care e înțelegătoare: normal că nu mai găsesc cheile, că am trei mii de lucruri în geanta asta, lucruri pentru copila mare, pentru copilul mic, pentru mine, pentru soț, pentru prietena mea, pentru pisică, normal că am uitat să iau și aia, la câte fac în fecare zi, normal că stau să citesc, pentru că e o carte bună și cititul mă face fericită, da, e normal să am emoții pe scenă, e o emoție naturală, sănătoasă, pe care o s-o trăiesc cu bucurie că pot face ce-mi place și ce ajută atât de mulți oameni.
Băi voceo nașparlie, dacă mă luam după tine, nu aveam prieteni buni în viața mea, nu învățam ce prețios e adevărul, nu publicam 17 cărți care s-au vândut în 300.000 de exemplare, nu făceam sute de evenimente în țară, nu vorbeam pe scenă la TEDx, nu aveam 5000 de articole publicate pe blog și citite de vreo 12 milioane de oameni, nu aș fi avut șansa să cunosc și să ajut atât de mulți oameni cu informații, lucruri, bani, sprijin emoțional, contacte de care au avut nevoie, promovare și toate câte or mai fi. Așa că ești varză. Oi fi eu o țărancă, dar sunt una drăguță, curajoasă și decisă să facă o diferență. Dispari. Mulțumesc.
 
Nu-mi mai las vocea minții să mă limiteze. Și așa pot face lucruri, mă pot bucura de mine, de tot ce primesc, mă accept, îmi dau putere.
 
Acuma ziceți după mine: Bine, da, ok, voce nasoală, hai, șterge-o de-aici, pe data viitoare.
 
De fiecare dată când mintea pune strâmbe din astea, trimiteți-o la plimbare, cu cât e mai puțin băgată în seamă, cu atât își pierde din putere. Nu va dispărea, dar va deveni din strigăt șoaptă, iar asta o să vă dea multă libertate!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *