Cum scăpăm de veșnicele negocieri cu copiii cu privire la timpul petrecut pe internet? (concurs)

LE: Câștigătoarea concursului este Oana Avram. Felicităăăări!

Răspunsul scurt este că delegăm setarea de limite către un sistem electronic care nu răspunde la milogeală și șantaj.

Pe lung, mai jos. Și un concurs la final.

Relația noastră cu internetul e una destul de intensă, cum îmi imaginez că e cam la toată lumea. Pe de o parte, eu nu pot trăi fără el, pe internet scriu, acolo interacționez cu voi, cu cititorii, dar și cu partenerii și clienții mei, pe internet public filmele despre cărți, pe internet organizez evenimente peste orașe și țări, ca să mă pot vedea cu voi față în față, pe internet mă informez, citesc, cunosc oameni, tot pe internet mă relaxez seara la vreun serial sau ascult muzică. De cealaltă parte, simt cum internetul îmi mănâncă zilele, îmi acaparează aproape tot timpul liber și pe cel de muncă, sunt mereu conectată la tot și asta mă enervează uneori și mă epuizează tot timpul.

Când pică internetul, mă simt de parcă cineva mi-a tăiat brusc un ochi, o ureche, o mână și-un picior. NU avem wi-fi și nu merg datele? Păi… și cum o să ne descurcăm?

Mi-e greu să-mi pun limite, mi-e greu să le respect. Încă lucrez la asta.

Soțul e la fel. Când scapă cu ochii în telefon, la revedere. Când începe să se contreze cu cineva pe internet, să te ții, trei zile nu mai face altceva.

Am reușit să ținem copiii, din fericire, departe de acest microb deocamdată. Când sunt cu ei nu folosesc ecranele, nu au tablete, telefoane, ne jucăm cu orice altceva există în jur. Ne uităm la filme în weekend împreună, iar în timpul săptămânii folosesc telefoanele noastre strict pentru aplicațiile de citit în engleză și matematică, pe care le avem de la școală. Nimic altceva. Consider că sunt încă mici pentru a avea acces la internet. Nu găsesc beneficii pentru ei la vârsta asta, însă văd o mulțime de riscuri.

Cred că cei mici, de până în trei ani, nu au ce căuta pe internet, cu tablete sau alte ecrane în față. Nici la masă, nici la somn, nici în loc de joacă. Creierul lor crește enorm în primii trei ani și, ca să se dezvolte corect, să dezvolte conexiuni neuronale de atașament, curiozitate, gândire critică, au nevoie să fie foarte prezenți în primii ani de viață și să aibă relații intense, pline de atenție și compasiune cu părinții lor și ceilalți adulți. Ori ecranele și internetul fix asta împiedică. Te duc în altă lume, una artificială, mult prea colorată și gălăgioasă, care te acaparează, te desprinde de propria viață și te deconectează de ceilalți. Un copil de doi ani nu are discernământ să știe ce să ia bun de pe internet și nici când să se oprească (și eu am dificultăți și am 40 de ani). Nici un copil de șapte ani ani nu are această putere de decizie. Așa că nu ar trebui să îi împovărăm cu asta.

Când vor mai crește, vor avea acces, desigur, limitat, la tot ce înseamnă tehnologie. Dar atunci când vor putea ști să se ferească de pericole pe internet, când vor putea decide ce să facă cu anumite informații care vor veni peste ei, când vor fi învățat deja bucuria jocului liber și a interacțiunii cu ceilalți.

Zilele trecute am testat un sistem de wi-fi pentru casă care ne-a plăcut și care are beneficii în ceea ce privește moderarea relației noastre și a copiilor noștri cu internetul, dar mai ales asupra siguranței familiei noastre pe internet. E vorba despre sistemul Wi-Fi Mesh Smart Deco M9 Plus de la TP-Link, despre care povestesc mai jos, iar apoi vă invit la un concurs la care puteți câștiga și voi un sistem Mesh de la TP-Link.

E un sistem Wi-Fi mesh care are o unitate centrală, în care bagi cablul furnizorului tău de internet. Unitatea centrală comunică pe trei benzi diferite cu celelalte două unități mobile wireless, care pot fi plasate în restul casei, dacă aveți casă pe două etaje sau mai multe sau aveți un apartament cu trei, patru camere, care se desfășoară pe o suprafață mai mare.

Acest sistem, care se numește Deco M9 Plus, se asigură că ai semnal bun de internet oriunde în casă. Când o conexiune nu te mai ajută, imediat preia cealaltă. Pentru mine e de mare folos, pentru că uneori fug în baia mică de copiii care se joacă pe lângă mine, ca să termin un skype call, și în baia mică, semnalul nu ajunge. Ei, cu acest sistem Mesh, nu am mai avut această problemă. Așadar, pentru case mari, e de mare folos!

Apoi, ce mi-a plăcut foarte mult sunt funcțiile de Control Parental pe care le găsești în aplicația Deco, la care ai acces gratuit și pe care o o poți folosi dacă ai acasă un sistem Deco de la TP-Link.

Practic, ce face această aplicație este să te scape de presiunea negocierii cu copiii a timpului, programului și conținutului pe care-l accesează online. Aplicația te ajută foarte mult, pentru că include profile predefinite pentru diferite categorii de vârstă, dar permite și să setezi tu profile pe care să le personalizezi, de exemplu:

  1. Copilul mic, 9 ani. Poate sta pe internet două ore pe săptămână și nu mai târziu de ora 8 seara. Nu are voie pe Facebook, pe Youtube, are voie doar pe aceste jocuri
  2. Copilul mare, 13 ani. Poate sta pe internet patru ore pe săptămână, nu mai târziu de 9 seara. Are voie alte jocuri, să zicem.
  3. Mama, 40 de ani. Nu are voie pe internet după 11 seara, că are de citit cărți și de dormit. Și tot așa.

Aceste reguli se pot schimba când vrea părintele, desigur, iar când copilul e nemulțumit că i s-a tăiat accesul, well, nu e vina părintelui, sistemul a închis internetul, pentru că timpul stabilit și recomandat de specialiști pentru vârsta lui a expirat.

Toate acestea funcționează dacă plecăm toți de la premisa că nu o să le luăm copiilor telefon cu date de la 8 ani. Sper că putem presupune asta, că știm cu toții cât e de periculos să le dăm acces la internet oriunde, oricât, la orice, de la vârste la care sunt capabili să discearnă.

O altă chestie care mi-a plăcut la aplicația DECO este funcția „Insights”, unde pot vedea și care sunt site-urile pe care copiii, dar și noi, le accesează cel mai des și pe care își petrec cel mai mult timp. În felul acesta vezi la ce poți renunța ca să-ți recapeți viața și mințile, știți ce zic.

Sistemul Deco M9 Plus vine cu antivirus incorporat, astfel încât toate device-urile conectate la internet sunt protejate tot timpul. Dispozitivele infectate detectate în sistem sunt automat trecute într-un mod de carantină, fiind astfel protejate informațiile personale și prevenind extinderea virușilor și la alte dispozitive.

Unitățile Deco M9 Plus funcționează și ca hub pentru smart home, adică poți conecta la ele, dacă ai, senzori de mișcare, becuri inteligente, prize programabile, fără să fie nevoie să mai cumperi o unitate separată și pentru ele (atenție însă, nu funcționează cu orice produse smart home, trebuie să verificați înainte cu ce protocol funcționează).

Dacă aveți timp, am participat la un interviu despre acest sistem cu directorul tehnic TP-Link România, îl puteți urmări mai jos, am vorbit mult despre relația noastră cu internetul și despre beneficiile unui sistem bun de control parental.

Pentru că nu mă pricep deloc la chestiuni tehnice, l-am invitat și pe soț să-și dea cu părerea despre sistemul Wi-Fi  Mesh Smart Deco M9 Plus și funcțiile lui. Ia zi, Omule, ce ți-a plăcut?

În primul rând trebuie să spun că sunt fan TP-Link, de 12 ani de când am wi-fi acasă numai routere de la TP-Link am avut, pentru că au un raport calitate preț excelent. De exemplu, router-ul pe care îl avem acum acasă împlinește 4 ani și nu a fost nevoie să-i dau restart nici măcar 1 dată –  pur și simplu merge, deși sunt conectate la el între 10 și 20 de dispozitive tot timpul.

La sistemul Deco mi-a plăcut că instalarea este foarte simplă, practic deschizi aplicația, dai next și în 15 – 20 de minute totul e gata (acest timp include și actualizările de soft pe care le fac unitățile la prima utilizare, altfel ar fi vorba de 5 -10 minute). Apoi mi-a plăcut, bineînțeles, faptul că are acoperire peste tot fără întreruperi și fără să scadă viteza, acesta fiind și principalul avantaj al unui sistem mesh față de un router clasic și față de repetoarele de semnal.  Antivirusul încorporat este absolut necesar, pentru că avem multe device-uri smart (senzori, camere web, prize wi-fi, google home, aspiratorul robot etc) și este știut că securitatea lor nu e grozavă, în general vorbind. Mi-a plăcut că pot să accesez sistemul de oriunde m-aș afla, o chestie care e bună când folosești sistemul pe post de smart hub sau când vrei să vezi dacă a ajuns nevasta acasă, că îți arată dacă telefonul ei e conectat sau nu :-). De asemenea, e foarte fain faptul că deși aplicația pune accent pe simplitate și ușurința în utilizare, totuși sunt disponibile și configurări mai avansate, ca la un router clasic. Eu de exemplu am nevoie de configurări cum sunt rezervarea adreselor de IP, port forwarding, quality of service, dynamic dns. Mi se par folositoare și rapoartele de status și de activitate, ceva ce nu există pe router-ul meu clasic. Nu în ultimul rând,  mi-a plăcut faptul că cele trei unități nu au antene externe și că arată bine, ceea ce cred că nu e lipsit de importanță, având în vedere că le pui prin toată casa.

Sistemele Deco de la TP Link se găsesc în magazinele de electronice, costă de la 500 de lei în sus, în funcție de oferta fiecărui magazin și de numărul de unități din pachet. Aici îl găsiți pe eMAG varianta cu 3 piese, aici varianta cu două. Aici este pe evoMAG.

Acum, și concursul. Puteți câștiga un sistem mesh TP-Link Deco M4 2-Pack (în valoare de 600 de lei, detalii despre el găsiți aici). Ce trebuie să faceți este să ascultați sau să urmăriți clipul de mai sus și să răspundeți în comentarii la întrebarea: Care vi se pare cea mai importantă funcție oferită de tehnologia TP-Link Home Care? Pe 27 ianuarie, luni, la ora 22.00, extrag câștigătorul. Baftăăă!

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

105 comentarii

  1. Pt mine este, bineînțeles, controlul parental. Nu lucrez de acasă, nu am pretenția unui super internet. Dar copilul cere sa se uite la desene. Sau sa se joace pe câteva jocuri alese. Chiar este o lupta…

    • Controlul parental, de departe cea mai importanta functie pentru parinti. Foarte fain ca exista asa ceva si se merita sa investesti intr-un astfel de sistem oricat .

    • Si eu sunt tot pentru controlul parental. Mi se pare cea mai importanta functie dintre toate.

    • Avand 2 copii mici, Controlul Parental este o varianta foarte buna de a limita accesul la internet, si de asemenea o lectie pentru tata care cedeaza mai repede la capitolul asta.

    • Pentru mine, cea mai importantă funcție este controlul parental, mai ales pentru ca cedez cateodata destul de repede la rugămințile copilasului meu( 7 ani).

    • Foarte tare!
      Cea mai tare caracteristica: controlul parental si chiar limita pentru noi este extraordinara!
      Il vreau!

  2. Acordul parental. Nici noi inca nu le-am dat acces la internet si ecrane, cel putin nu pe ecrane personale si fara ca noi sa fim prezenți, însă realizăm că va veni si vremea asta și încercăm să ne pregătim lecțiile.

  3. De departe, pentru mine, cea mai importantă funcție este controlul parental. Eu cedez repede la rugăminți și milogeală 🙂

    • Mie mi se pare foarte util controlul parental, pentru limitarea accesului/timpului petrecut pe net atat pentru copii, cat si pentru sot. 🙂

    • Acordul parental, de departe cel mai important pentru noi. Dorim sa inchidem fara scandal, cand timpul s-a terminat si acest router vine in ajutor!

  4. Controlul parental, cu siguranta! Eu nu prea o las pe fetita mea pe internet, insa, atunci cand are acces la el, vreau sa stiu ca nu deschide tot felul de pagini total nepotrivite pentru un copil si ca nu sta pe net mai mult decat am stabilit (asa, scap si eu de stresul cronometrarii :))) ).

    • Controlul parental. Dar e tare greu când ai copii de 12 ani și nu înțeleg cât de nociv este telefonul :(.

  5. Functia de control parental. E ultra necesara pentru a scapa de negocierile zilnice cu copiii: 2 minute care devin 5 si apoi 10.

  6. Functia de Control parental, prin profilele predefinite. Asa scapam si de cronometru si unde pui ca nu mai suntem noi de vina pentru oprire sau neaccesare aplicatii nocive, ci e Wi-Fi Mesh Smart Deco M9 Plus 🙂

    • Controlul parental, cu siguranta! Pr langa asta, sper sa-i limiteze si sotului meu apetitul de Instagram si meciuri online de basket ?

    • Cea mai importanta functie, pe care mi-ar placea sa o folosesc, este cea de control parental, in conditiile in care ne e greu chiar si noua sa ne setam limite.

  7. Clar controlul parental. Ca de propriul control mi-e frica??Momentan picii sunt mici, dar clar daca Omul zice ca e o piesa rezistenta va fi utila functia asta pe viitor. Chiar ne mutam in casa noua si vom avea nevoie:)

  8. Buna, Ioana,

    Controlul parental, fara indoiala! Am un baietel de 5 ani si mai cedez rugamintilor de prelungire a timpului petrecut pe internet.
    Ar fi de mare ajutor un astfel de device.
    Multumesc!

  9. Cu siguranta, cea mai importantă funcție mi se pare aceea de control asupra conținutului care poate fi accest online.

  10. acordul parental e vital pentru mine.am negociere cu fetita mea , are voie 30 min maxim pe zi, in zilele libere sau vacanta, dar clar a depasit termenul, mereu ii zic au trecut deja 10 min si ea imi zice ca nu , doar 2 🙁 ….

  11. Multumim pentru informatii Ioana, chiar astazi un coleg de la lucru a avut computerul incriptat de catre un hacker, care i-a cerut bitcoin pentru a avea acces la propriul laptop! E foarte important ce accesam si pentru mine cel mai important la sistemul descris este ca are antivirusul incorporat pentru toate dispozitivele conectate. Fiul meu are 2 ani jumatate si deocamdata controlul parental nu e necesar pentru ca nu are acces fara ca noi sa fim in preajma, dar curand va fi necesar.

    • Buna!
      In primul rand ca are antivirusul incorporat pentru toate dispozitivele conectate si control parental!

  12. Controlul parental m-ar ajuta sa limitez accesul copiilor mei si atunci cand nu sunt acasa. Mi se pare important sa le punem limite si nu empiric, ci sa ne ajutam de tehnologie.

    • Bună Ioana, sunt o fana mare a ta. Citesc toate articolele. Am toate cărțile de copii și 2 dintre cele pentru adulți. Mulțumesc mult pentru ce faci pentru noi și pentru sfaturile tale care sunt foarte utile, dar și articolele mai haioase și funny care ne înveselesc.
      Referitor la device, pentru mine cu siguranță controlul parental este foarte important, sincer chiar cautam ceva de genul. Mi-a plăcut și explicația care ne-o sugerezi pentru copii :). Mulțumesc mult. :*

  13. Contabilizarea timpului, faptul ca nu eu intrerup accesul la internet si functia pemtru istoricul de navigare

  14. Controlul parental. Acum eu folosesc pe telefoane KASPERSKY SAFE KIDS (l-am instalat inclusiv pe telefonul bunicilor 🙂 la care au acces copii..) Acasa am definite conturile mele de gmail pe smart tv dar clar simt ca nu e suficient si am nevoie de mai mult. Din „fericire” in ultima jumatate de an nu am avut smar tv si a fost super din punctul meu de vedere, acum o data cu Craciunul ne-am retehnologizat si sunt disperata sa pot interveni si limita accesul, pe netflix respectiv hbo am parole.
    Te imbratisez cu drag si mutlumiri Ioana!

  15. Semnalul Wi-Fi puternic în fiecare colț al casei, acoperind până la 260 metri pătrați (2 unități). Conexiunile wireless și backhaul Ethernet opțional lucrează împreună pentru a conecta unitățile Deco, oferind viteze de rețea foarte rapide și o acoperire Wi-Fi constantă. Ne ajuta pentru ca avem apartament cu gradina, iar semnalul ar fi super ok chiar si in gradina

  16. Internetul e pe cât de grozav, pe atât de acaparator, toate funcțiile sunt importante, ptr noi primează controlul parental, acoperirea generoasa pe care o oferă sistemul și limitarea timpului.

  17. Cea mai importantă funcție oferită de tehnologia TP-Link Home Care mi se pare ca iti pune la dispozitie profile predefinite in functie de varsta, care pot fi si personalizate. Astfel poti avea reguli parentale diferentiate. Foarte util.

    • Functia cea mai importanta este controlul parental. Fetita mea are 7 ani si deja au inceput problemele cu „mai vreau 5 min pe youtube pt ca ma uitam la ceva educativ”, „mai vreau 5 min sa ma joc”. Avem regula fara ecrane de luni pana vineri, insa in weekend si din neatentia noastra poate sari de 2 ore pe tableta :(. Un sistem ca acesta ne-ar ajuta foarte mult

  18. Cea mai utila parte din funcția de acord parental este ca poți face setări în funcție de vârsta fiecărui copil în parte! Foarte interesant. Cum am 3 copii eu m-aș bucura sa beneficiez de un astfel de Wi-Fi.

  19. Controlul parental. Mi se pare foarte important sa pot monitoriza timpul petrecut pe internet dar si continutul accesat de fiecare.

    • Buna Ioana,
      In primit rand pentru mine este importanta acoperirare mare, dat fiind ca urmeaza sa ne mutam intr-o casa, care are si gradina.
      De asemenea, atunci cand va fi cazul, sunt sigura ca fuctia de control parental imi va fi de mare mare ajutor 🙂

  20. Pentru noi este foarte importat controlul parental asupra impactului către copii , dar totodata și acoperirea semnalului transmis întregii suprafețe din casa

  21. Eu cred că funcția ,, Insights,, ar fi câștigătoare în strânsa luptă cu funcția de Control parental. Mulțumesc pentru info!

  22. Cel mai important mi se pare ca ai semnal bun in toata casa. Acum avem router normal si in unele camere semnalul e foarte slab

  23. Functia de control parental mi se pare f utila, mai ales ca poti face asta in functie de varsta copilului. Multumim pentru concurs!

  24. Cea mai importanta functie este acordul parental, insa mi se pare foarte util si semnalul bun pe distanta mai mare….noi avem un router pus intr-un dormitor si nu bate atat de bine pana in sufragerie…Un dispozitiv super interesant!

  25. CONTROLUL PARENTAL! A venit mănușă pe gândurile mele… „Cum fac sa închid wireless – ul doar pentru copii? “

  26. Eu reușesc sa ma rup de telefon când e nevoie dar copiii nu pot face asta cu ușurintă. Așa ca un Control parental Este nu doar util dar chiar necesar.

  27. Repeaterul. Să nu-ți tot cadă netul când te plimbi prin casă mi se pare bestial.

    La noi cea mică încă nu are voie la tv/telefon/tabletă, iar cea mare are Kindle Fire Kids Edition pe care controlul parental se poate seta și de pe alte device-uri. E setat la o oră pe zi, dar dacă cumva a avut ocazia să se uite la TV sau acces la tabletă/telefon prin vecini sau pe la prieteni, când ajungem acasă și deschide tableta intru pur și simplu pe telefonul meu și i-o opresc. Are multe setări, inclusiv de conținut pe grupe de vârstă, nu are reclame și copiii nu pot accesa conținut nepotrivit vârstei sau să plătească din greșeală ceva.

  28. Gestionarea timpului de navigare pe internet. Si adultii au nevoie de autocomtrol.Si terminalele ar avea nevoie de o asemenea functie.

  29. Sincer, si eu am mare nevoie sa imi setez niște limite. Parca e mai simplu cu copila, ce-i drept e încă mica, dar eu, mă-sa tb sa imi pun limite. Asa ca am eu nevoie de control parental ?
    Personalizarea pentru fiecare membru al familiei in parte e foarte de ajutor, clar!

  30. Faptul ca poti seta limite si restrictiona accesul pentru fiecare membru al familiei. Ajuta foarte mult si scapi de negocieri constante

  31. Un beneficiu pentru mine este clar controlul parental avand 2 copii cu care mereu negociez timpul petrecut online.

  32. Uaaa ce tare e acest aparatel! Mă bucur nespus să-l descopăr acum si ași fi incântată sa-l folosesc. Avand 2 prichindei de 6 respectiv 3 ani nu ne uitam decat în weekend la film/animații împreună. Insă la un moment dat globul de cristal se va ridica si vor avea nevoie să descopere tainele internetului. Drept dovada optez pentru controlul parental, limita pentru mine și faptul ca pot conecta celelalte smart device-uri din casa?

  33. Cea mai importanta functie mi se pare mie ca este posibilitatea de a crea profiluri unice pentru fiecare membru al familiei cu limitare de timp online si de acces la anumite site-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *