O cititoare întreabă: cum ne protejăm de Coronavirus? O să ne omoare?

Noi suntem în general destul de relaxați când vine vorba de boli, dar și de conspirații (apropo de asta, aici găsiți câteva conspirații simpatice despre acest virus, cum a fost el inventat de Bill Gates sau creat de Dumnezeu însuși să ne pedepsească). Nu sunt genul care crede că cineva acolo vrea să ne omoare sau să ne îmbolnăvească. Dar observ că apar tot felul de virusuri noi, unele dintre ele destul de dubioase. Pe unele le-am experimentat pe propriile intestine, nu a fost frumos.

Nu fugim de gripă, nu ne izolăm, nu ne panicăm.

A început de ieri să circule un mesaj în masă pe whatsapp și messenger cum că Ministerul sănătății recomandă share masiv la acest anunț, care zice că virusul e letal și că dacă nu ții gâtul umed mereu, în 10 minute de la instalarea uscăciunii virusul invadează iremediabil organismul. Am primit mesajul de 8 ori în cinci minute, de la multe persoane de altfel destul de bine informate. Acesta e cazul clasic de mesaj fals panicard care nu ajută. Încercați să discerneți fake news de cele utile și reale.

Revenind la noi, avem grijă la ce mâncăm, facem mișcare, respectăm regulile de igienă, asta dintotdeauna, nu doar acum, de când cu virusul Corona.

În general ne îmbolnăvim destul de rar, copiii au ajuns la o răceală pe an, maximum două, plus ceva episoade trecătoare de muci, la fel și eu și omul.

Dacă ar fi să rezum opinia noastră despre tot ce se întâmplă, aș zice că suntem mult mai atenți la igienă, nu ne înghesuim (nu mergem la mall), nu mai călătorim (deocamdată) și ne informăm din surse (pe care le considerăm) credibile.

Un articol bine scris am citit aici,  la Alex Doppelganger, mulțumesc cititoarei care mi l-a arătat. Demontează frumos teoria conspirației cum că acest Coronavirus a fost inventat în laborator acum doi ani de americanii care vor să ne decimeze.

„Din păcate nu știm niciodată când sau din ce tulpină inițial inofensivă va apărea o nouă epidemie sau pandemie. Bolile infecțioase zoonotice apar în mod natural și sunt devastatoare, iar propagarea teoriilor conspirației de orice fel pot să amplifice răul făcut de acestea. Din fericire, avem organizații internaționale care se ocupă cu cercetarea oricărei astfel de amenințări și suntem din ce în ce mai pregătiți (cercetătorii deja dețin codul genetic al virusului SARS-CoV-2 în încercarea de a găsi un vaccin). Dacă vrei să afli informații de ultimă oră cât mai precise, atunci încearcă să vizitezi site-urile organizațiilor World Health OrganizationCenter for Disease Control and Prevention sau European Centre for Disease Prevention and Control. Social media nu este nici una din instituțiile de mai sus și e o sursă extraordinar de nesigură de informații”, zice la final domnul A.D.

Sunt autoritățile române credibile? Având în vedere cazul Colectiv, aș zice că nu neapărat. Se mai și lăudau ieri pe la televizor că sunt pregătite, au 150 de kituri de testare în cinci orașe. 150. Păi când o începe isteria, că e clar că va începe, e doar o chestiune de zile, alea 30 de chituri pe oraș vor dispărea în 3 minute.

Înțeleg că oamenii deja își fac provizii, se pregătesc să se baricadeze în case.

Nu știu ce să zic, nici stresul ăsta nu e bun. Nu poți trăi prea mult sub amenințarea bombei virale.

E OMS o sursă de încredere? Poate fi. Vedeți mai jos un clip despre virusul Corona realizat de OMS. Aici, pe siteul internațional WHO.int, găsiți informații la zi, cifre clare, fără emoții care să ne agite.

E Coronavirus letal? Cifrele zic că rata de mortalitate (la cazurile în evidență, internări, tratament) e sub 10% (aici aveți procentele actualizate), adică nu e mai grav decât gripa sezonieră. Ca și gripa, Coronavirus poate ucide persoane cu imunitatea slabă sau care suferă de alte afecțiuni. Dar și oameni sănătoși. Pe de altă parte, nu știe nimeni numărul real de cazuri, probabil multe sunt forme ușoare, luate drept simple răceli, ceea ce face rata de mortalitate mult mai mică.

Ce știm sigur este că e foarte contagios. Se împrăștie repede. Ceea ce înseamnă inclusiv un număr mare de decese la nivel global, chiar dacă rata mortalității nu e mare.
Pe de altă parte, China e sub regim comunist. Oare chiar declară ei toate decesele? Sunt declarate 2600 de decese până acum în China, dacă sunt de cinci ori mai multe? Se modifică considerabil rata de mortalitate.

Sunt copiii imuni la Coronavirus?

Nu sunt imuni, dar se pare că fac forme foarte ușoare, nu e clar încă de ce. Aici am citit că nu primul virus la care copiii reacționează cel mai bine, niciun deces, deși sunt câteva cazuri de coronavirus inclusiv la nou-născuți.

Va ajunge și în România?

Eu sunt sigură ca da.

Sunt pregătite autoritățile?

Eu sunt singură că nu.

Cu toate astea, eu cred că vom fi bine.

Că mai sunt o grămadă de alte virusuri nasoale care nu au nume celebre și care apar și dispar și călătoresc pe tot globul, cărora le supraviețuim.

Ce putem face?

Spălăm bine mâinile. Nu ducem copii mici la mall și la teatru. Nu ne ducem deloc la mall. Nu atingem fața cu mâinile mudare. Dacă avem ceva simptome de răceală, stăm acasă și contactăm medicul. Nu trimitem copilul bolnav în colectivitate. Nu ne ducem la serviciu. Așa îi protejăm pe cei mai slabi. Purtăm mască în public dacă suntem bolnavi. Dacă suntem sănătoși nu are sens să purtăm mască, nu ne ajută la nimic.

Urmărim această hartă care arată în timp real răspândirea Coronavirusului pe glob.

Am găsit, de asemenea, utile aceste infografice de la Ministerul Sănătății.

În concluzie, nu o să ne facem provizii și nu ne baricadăm în casă. Dar umărim cu atenție și îngrijorare (moderată, deocamdată).

Doamne-ajută!

Photo by CDC on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4194

45 comentarii

  1. Dap, f bine prezentat. Desi din tot ce citesc, isteria e la cote mari si va lua amploare. Chiar ma gandesc sa fac provizii, nu de teama virusului, ci de teama oamenilor panicati. Si de ce masuri ar putea lua autoritatile, doar ca nu se spuna ca nu au luat. Astea sunt pericolele, pana la virusul in sine.

  2. sunt in alta tara, aici deja s-au inregistrat caz, si tot ce se recomanda e spalat pe maini atent. Medicul curent adauga citricele (pt vit C) si somnul.
    Inca nu s-au raportat incidente la copii.
    De documentat, ma uit pe harvard.edu -recomandarile sunt fix ca ale tale, de bun simt, cum se recomanda la fiecare epidemie de gripa.
    Adaug articolele de pe New England medical journal https://www.nejm.org/search?q=Coronavirus&asug= – virusul e cunoscut de 8 ani.

  3. Familia Coronav este cunoscuta de foarte mult timp, de altfel include membri care pot produce raceli banale. Virusul a fost descris, ca multi altii similari, la lilieci si a fost publicat un articol chiar anul trecut care discuta despre posibila sa transmitere la om. Problema e ca atunci cand se intampla transferul acesta la om comportamentul virusului devine destul de imprevizibil, apar multiple mutatii si adaptari. Poate sa ajunga o alta raceala „comuna” sau poate sa devina foarte periculos, vom vedea in timp.

    Au fost cazuri la copii, cum zice si articolul, nu foarte multe raportate, dar au fost. De asemenea, e posibil ca infectia sa nu fi fost diagnosticata, pentru ca pare ca fac forme foarte usoare.

    Referitor la articol, daca tot m-am apucat 🙂 virusurile nu sunt practic noi, adica asa cum fac party-uri conspirationistii pe grupuri dubioase create de nu stiu cine ca sa faca nu stiu ce, majoritatea exista de cand lumea si pamantul in anumite „rezervoare”, dar trec la om din diferite motive, principalul fiind tot omul insusi….dar virusurile „noi” sunt, cum ziceam, cele mai imprevizibile, evolutia lor nu este tipica, mutatiile sunt posibile adesea, tocmai de asta e nevoie de masuri epidemiologice etc.

    o sursa buna de informare pentru Europa este ECDC, ofera situatia zilnica si o gramada de informatii utile, care pot fi traduse usor cu google translate daca exista probleme cu engleza. https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china As vrea sa zic ca exista surse de info de mare incredere in Ro, dar ele sunt destul de putine, din pacate.

    Panica nu este utila, evident, dar eu nu sunt nici o fana a minimizarii extreme a situatiei. Este un virus nou, poate provoca moartea la oameni cu probleme anterioare sau de o anumita varsta si din acestia sunt multi in Romania, poate provoca moartea si fara istoric medical relevant. Poate sa te duca la spital si stim cu totii ce fericire este sa mergi la spital in Ro si cum poti intra sanatos si iesi cu o bacterie super multi rezistenta.

    Deci eu inteleg grijile oamenilor si e usor sa zicem „mancati mai multe portocale”, dar e mai complex de atat…Cred ca grijile sunt mai acute pentru ca increderea in sistemul medical e sub nivelul marii si stim cu totii ca daca o sa inceapa o epidemie serioasa nu o sa existe resursele pentru a fi tratati toti pacientii. De altfel, principala grija a OMS este ca virusul va patrunde in tari cu sistem medical slab si va fi imposibil de controlat ulterior (situatia din Iran, de exemplu, e de mare interes, rata deceselor a fost mult mare decat media calculata pana acum si nu se stie exact de ce a fost asa).

    Mastile obisnuite sunt efectiv inutile. Mastile si echipamentul potrivite pentru a trata un pacient cu coronav sunt inexistente si/sau insuficiente in Romania, asta imi este clar. Riscuri mari pentru personalul medical si nu numai.

    Eu am factori de risc si nu imi face vreo bucurie nespusa situatia actuala. Cred ca e firesc sa fim ingrijorati, dar moderat, da. Inchei cu articolul acesta, pentru cine are timp si chef sa il citeasca, mi se pare foarte interesant: https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/02/covid-vaccine/607000/

    • in 2012 a fost un spital care a izolat prima data virusul asta la pacienti- cei batrani sunt cu gradul mare de risc, si cu siguranta loveste de multi alti ani inainte dar nu era testat si batranii mureau de…viroza. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1211721
      Epidemie se declara cand e contagiozitate mare. Frica a aparut pt ca nu e tratament – ca la orice viroze (aici se dau numai paracetamol si ala cu zgarcenie).
      Preventia e eficace contra tuturor virusurilor, bacteriilor si parazitilor (somn, fructe cu vit C, sport, igiena mainilor etc), dar prietena mea medic zice ca majoritatea pacientilor vor sa le dea ceva pe reteta decat sa faca ceva efort si sa isi imbunatateasca viata.

    • Fenomenul asta prin care credem ca intelegem mai mult decat intelegem de fapt e adesea periculos si e din ce in ce mai frecvent.

      Cine ti-a zis ca e acelasi virus, exact? Mie imi par similare citind descrierea genomica, dar nu pot spune sigur ca este acelasi. Nu pot spune eu, nu spun nici autoritatile, care inca nu sunt sigure cine e pacientul zero in aceasta epidemie (aproape pandemie), dar ai reusit tu sa afli asta cu un Search 🙂

      Eu incercam sa explic ca e vorba despre o familie de virusuri, cu multi membri, mie nu imi e clar ca este acelasi virus (si chiar daca e, nu conteaza, tocmai ce ziceam, ca poate suferi mutatii si a si trecut prin mecanisme adaptative in ultima luna, de cateva ori). De multe ori citim si nu intelegem ce citim, NEJM este o publicatie pentru personal medical, in principiu, adica nu este menita, cred eu, publicului larg si prin urmare eu una nu o recomand ca sursa de informare cu un Search oarecare pentru oricine.

      Epidemie se declara cand exista cazuri suficiente pentru epidemie. „Contagiozitatea” poate fi mare sau nu neaparat, depinde foarte mult de caz si situatie.

      Preventia nu este eficace contra tuturor virusurilor, bacteriilor si parazitilor, asta e un basm. Te invit sa te aperi de Ebola cu sport si somn, nu o sa mearga, iar daca merge probabil o sa castigi Nobelul. Preventia inseamna vaccin, alimentatie, sport si multe altele, dar acestea functioneaza doar pentru o parte din agentii patogeni.

      Ideea e sa ne informam eficient din surse sigure si nu sa credem ca suntem noi detinatorii vreunui secret absolut. Eu asta sfatuiesc pe oricine in aceasta furtuna informationala. Certitudini luate de pe Internet, aproximari, vitamina C, pareri personale cu grad de axiome stiintifice…toate acestea nu mi se par utile in acest caz. Nu mi se par utile vreodata, dar zic asa, ca idee, ca in cazul de fata nu e nevoie de inca un teanc de „fake news”. Asta e parerea mea. Informata.

  4. Isteria isteriilor? cum aveam planificata o vacanța la tropice, nici nu ne-am gândit o secunda sa renunțam la ea. Cu igiena am stat mereu bine, însă acum in aeroport și avioane am avut un pic și mai multă grija. Ioana, am împrumutat ideea ta din carte cu dragoneii microbeii și a prins grozav la băiatul nostru de 4 ani. Mulțumesc! O sa văd dacă mama găsește cartea sa mi-o aducă. Ca medic spun: spălați-va pe mâini( sau folosiți sanitizer—asta se recomanda in spitale aici pt personal dacă nu ai mâinile cu murdărie vizibila).

  5. Zici ca nu îți faci provizii dar de unde îți vei cumpara, in curând, anumite lucruri? Pentru ca, dacă nu ti le crești/cultivi/fabrici singura, situația poate fi dramatica. Multă lume face provizii seriose, astăzi deja in marile magazine din orașul meu nu se mai găsea faina sau ulei. Rafturile se golesc in zece minute și nu fac fata angajații sa le umple. Isterie sau nu, asta e, ne adaptam și mergem cu valul. Sincer nu as vrea sa ma bat ca pe vremea comunismului pt o punga de faina. Ma gândesc la o carantina, restricții ( făcute cu cap sau nu, suntem in România și va rămâne de văzut)- dacă nici magazinele nu vor fi aprovizionate in anumite perioade? Stiu și eu ce le mai trece prin cap autorităților, deocamdată bâjbâie. Absolut toți cunoscuții noștri au făcut aceste provizii, evident ca medicamentele sunt pe primul loc. In rest…vom trai și vom vedea.

    • Si cu ce te ajuta o sticla de ulei extra? Sau un bax? Cat poti realist sa traiesti din cele 2-3 produse extra?

      Iti dai seama ca e cauza efect si pt ca tot cumpara lumea in disperare nu se mai gaseste nimic.

      Nu ar fi o problema, daca mii de oameni nu ar sta la un loc, respirand acelasi aer ore in sir, marind sansele sa se contagieze unul de la altul.

      Dimpotriva, cred ca ar trebui sa evitam aglomeratiile pe cat posibil.

    • si eu zic la fel ca Mihaela… adica teoretic suna bine asta cu proviziile, dar practic nu vad cum as putea sa fac provizii asa incat sa fiu complet independent de magazine macar 1 luna – pur si simplu nu am spatiu sa depozitez mancare si alte lucruri pentru 4 oameni suficiente pentru macar 1 luna, deci stau linistit cu ce am deja in congelator si in camara (gemuri din astea)

      e mai mult pentru confort psihic asta cu proviziile, ca sa ti se para ca esti safe.
      downside-ul e ca e un self fulfilling prophecy, adica golim magazinele deoarece ne temem ca magazinele o sa fie goale in viitor, ceea ce are ca rezultat ca ele sunt goale acum.

    • Exact asta spun si eu.

      Cu ce te ajuta o sticla extra de ulei? Ca ai ce sa pui in oala, daca trebuie sa stai la domiciuliu. Ca, daca se impute chifteaua, nici Amazon si nici Glovo nu mai merg, ca si ele sunt deservite de OAMENI, nu (inca) de drone.

      Eu locuiesc intr-o tara in care INCA nu e problema, dar sigur va fi. Avem deja conserve / faina / ulei etc. Nu pentru ca ne pregatim (inca) de apocalipsa, dar in mod normal avem congelatorul si camara bine garnisite. Suntem 5 in familie, deci e bine sa fie si mancare, mai ales daca nu mergem zilnic la cumparaturi.

      Daca se impute chifteaua aici, vom face o mega-lista cu ce ne mai trebuie si voi avea grija sa am camara pusa la punct.

      Vecinul de sus are mama in Shanghai. De o LUNA sta mai mult acasa, cu extrem de putine iesiri la cumparaturi. Nu este in zona ‘zero’ de contaminare, dar este femeie in varsta si nu risca. Imi spunea ieri vecinul ca are multi prieteni, carora le-au murit deja prin familie. Asta pentru cei care se alinta ca e mortalitatea redusa. Da, numerele arata misto, pana iti moare mama sau bunicul si atunci nu te mai amuzi atat de usor.

      Am prietena in Italia (exact in zona Milano), orasul este in carantina de luni deja. Are si ea ceva de mancare prin casa si, desi facea misto acum 4 zile de situatie, ieri s-a dus sa-si mai puna una-alta. Pentru ca, daca se ajunge la faze si mai nasoale, tot ecosistemul de aprovizionare se duce in bot.

      E mai bine sa spuna lumea ca esti tampit si-ti faci provizii, decat sa stai sa bei apa 2-3 saptamani, ca nu ai de unde sa mai iei mancare.

      Acum problema fiecaruia cum se pregateste (daca se pregateste). Noi se asteptam la un val de imbolnaviri si pe continentul asta si sper sa trecem cu bine. Si da, cu camara pusa la punct.

      Iar, pentru cei care tot pun poze cu rafturi de alimente goale, in timp ce alea de sapun sunt pline: avem si material de igienizat pentru cel putin 3 luni de acum incolo. 😀

    • dojo, la tine ai remarcat sa fie „evitati” chinezii? Pe la mine prin oras vazui situatii hilare unde oamenii s-au ridicat de pe scaun, de langa, atunci cand o chinezoaica a luat loc. Am mai auzit lume comentand sa se fereasca de ei… de parca ar fi ciumatzi. Trist. Sunt o comunitate solida aici, nu toti sunt proaspat aterizati …
      Ostracizarea lor le duce afacerile la vale (si asa porturile mari declara scadere a navelor din china).

    • Ok, sa zicem ca ajung proviziile din casa. Ca si Robo, sincer, am mari indoieli ca puteti tine provizii pt mai mult de 2 sapt pt atatia oameni, dar sa zicem.

      Cu serviciul cum facem? Ne dam demisia? Lucram remote? La cata lume se poate asta? Si cata vreme?

      Si oamenii care lucreaza la gaze, apa, curent, ii aducem cu pusca la munca sau cum? Ca nu cred ca totul functioneaza automat, de la sine, angajatii aia freaca menta si nu se vede ca stau acasa, iar noi tot avem toate utilitatile in continuare.

      Ideea la baza e buna. Cand ma duc cumpar mai mult ca sa nu stau zilnic in magazine. Perfect de acord. Dar ganditi-va matematic, daca te duci si stai 4 ore la coada, e echivalent cu expunerea pe mai multe saptamani de cumparaturi.

      Ideea nu e sa nu iti faci provizii, ideea e sa eviti aglomeratiile. Vezi ca toata lumea se ingramadeste, faci un efort sa comanzi acasa. Te duci la 10 seara cand e mai liber sau la 7 dimineata. Amani cateva zile.

    • sincer, si eu ma gandesc la utilitati, pentru ca intr-adevar, in caz de pandemie o parte din oameni vor fi bolnavi deci nu vor putea lucra iar dintre aia sanatosi, o parte (probabil mare) nu vor vrea pur si simplu sa mai mearga la munca, ca sa nu se expuna.

      acuma intr-adevar in Wuhan nu s-a oprit apa sau curentul, dar la chinezi nu te joci cu autoritatile… aia chiar sunt in stare sa te aduca la munca cu pistolul la tampla.

      insa la noi…

  6. Eu nu am cumpărat pentru o luna, nu ma aștept la vreo apocalipsa. Cumpar zilnic câte ceva in plus, ca in cazul in care se anunța cazuri sa nu fiu nevoită sa umblu prin magazine. Plus ca e posibil ca câteva zile sa nu găsești mai nimic și chiar nu vreau sa rămân fără strictul necesar. Nu stiu cum va fi la noi, ce măsuri se vor lua, chiar nu strica sa am ceva peste norma obișnuita. Medicamente esențiale am peste nevoie, asta mi se pare cel mai important. Acum ce sa zic, factorul decisiv in a face niște mici provizii a fost un sfat “din interior” sa zic așa.

    • Deea, ar trebui dimpotriva sa nu mai cumperi zilnic nimic, pt ca e bine sa eviti contactul inutil cu oamenii.

      Nu e ca si cand se anunta, atunci incepe. Virusul are o perioada de incubatie de 14 zile macar. Deci te poti vedea astazi cu cineva si peste doua saptamani sa te trezesti ca ai simptome.

      Trebuie sa mergi la serviciu, desigur. Dar…poate poti merge pe jos doua statii pana la metrou in loc sa te urci in autobuz. Poate poti lua masina. Sau trotineta.

      Poti evita sa mergi in mall, sau la cinema etc. Trebuie sa iti iei mancare, dar iti poti lua o data pt o sapt sau folosi un serviciu de livrare acasa.

      @Alina: din faina poti face drojdie, sau mai bine zis maia, desi nu stiu cati vor vrea sa se apuce de asta. :))

    • Eu am sfaturi ”din interior” din vreo 3 spitale asa ca poate stim ce zicem…Inclusiv eu lucrez intr-un spital … Ar fi multe de zis dar nu are rost

  7. Recunosc ca am niste mici provizii, justificate zic eu. Sunt nevoita sa iau zilnic medicamente pentru o boala si chiar nu doresc sa raman fara ele sau sa stau la cozi uriase in farmacii. Asa ca acum am stoc pentru o luna minim. Si daca nu se intampla nimic, e ok, nu expira decat in 2022 si oricum eu le inghit zilnic pentru restu vietii 🙂
    Ca stoc de mancare pot spune ca am 1 bax de apa in plus fata de normal si niste paste la punga care expira in cativa ani. Nu reusesc sa traiesc cu ele mai mult de o săptămână in caz de nevoie, deci nu am luat cu baxurile si nici nu ma voi apuca brusc sa fac paine tinand cont ca nu am facut niciodata (nu inteleg isteria cu faina, oare oamenii aia au luat si drojdie?!)
    Inteleg de ce porneste panica (de la stiri din orasele din italia) si inteleg si de ce oamenii si au facut stocuri. Oricum se vor potoli curand ca nu poti bloca banii in alimente pentru luni de zile.
    Masca nu am, nici ca as avea de unde sa cumpar si nici nu vreau.
    Dezinfectanti tip touch nu am mai gasit dar am sapun acasa oricum.
    Nu mi e frica de coronavirus propriuzis (desi cu o boala preexistenta sunt usor mai ingrijorata) dar mi e frica sa nu o dau rudelor mele in varsta care sigur nu ar supravietui. Asa ca nu ma voi intalni cu ele in viitorul apropiat si am rezolvat problema

  8. Mi se pare incredibil ce face panica (proliferata de media) din romani…intr-o tara in care nu este confirmat NICI un caz, romanul se apuce sa goleasca supermarketurile…Si ce mi se pare trist e ca aud de oameni despre care credeam ca au discernamant ca au fost si ei prinsi in treaba asta cu « hai sa-mi fac si eu niste provizii, ca nu strica », propagand si mai mult panica.
    Nu vreau sa stiu cum o sa fie cand vor aparea cand vor aparea primele cazuri.
    Si teoriile despre cum vor da romanii din Italia buzna inapoi Romania…pentru ca da, daca te imbolnavesti (sau nu), primul instinct e sa te urci in avion sa te intorci intr-o tara unde sistemul medical e varza si unde nu mai gasesti mancare si apa pentru ca toti isi « fac provizii », desi ei pot iesi bine mersi pe strada in fiecare zi, pentru ca nu exista nici un caz confirmat la in tara!
    Las si eu un link cu o harta cu cazurile per tara, actualizata in timp real, poate ajuta pe cineva sa mai scape de panica:

    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

    • Tocmai avem cazul, vor urma și celelalte. Sa vedem de aici încolo ce va fi. Din păcate romanii au educație medicala destul de șubreda, parte de vina o are și sistemul medical care parca nu îți inspira deloc încredere. La noi ori e ignoranta totala ( a se vedea câți refuza vaccinările și in general prevenția) ori panica. Cu alte cuvinte, romanii au zis așa : facem provizii serioase și odată cu primul caz ne baricadam in case, numai la spital sa nu ajungem.

  9. Da. Uite ca eu am loc de provizii in casa. Si da, imi fac si da ma ajuta sa stau in casa pana o sa vina caldura de peste 23 grade. Si nu ma gandesc ca nu mai gasesc in magazine nimic ci ca, nu vreau sa stau la inghesuiala cu nimeni. Daca se sta in casa se sta in casa nu la cozi…Oricum aici cine nu e de acord cu majoritatea inseamna ca e impotriva si i se da in cap… Oricine are dreptul sa traiasca cum simte ca ii este mai bine. Eu ma simt bine avand congelatorul plin si camara si mai plina. Care e problema?

    • Eu nu vad o problema, cum am zis mai sus, in a face provizii, mai ales pentru factorul acesta emotional, care e important. Si eu sunt de acord ca s-a facut mult prea multa bascalie si brusc toti sunt specialisti in boli infectioase. Cred ca e bine sa incerci sa fii pregatit, in principiu.

      Problema cu acest exod catre magazine e ca oamenii au facut exact ce nu trebuia sa faca, adica s-au ingramadit intr-un spatiu inchis, in trafic etc.. Oricine are dreptul sa traiasca cum simte ca ii este mai bine, dar intr-o situatie de risc e important si binele populatiei, sa ii zic asa. Situatia este destul de complexa, de fapt.

      Referitor la stat in casa pana apare caldura, chiar imi pare rau sa spun ca acest virus rezista binisor la caldura, deci nu caldura il va opri. Sanatate!

    • Rectific: pare sa reziste binisor la caldura, limita de 23 de grade e oricum arbitrara. Logica spune ca incalzirea va limita transmiterea, dar nu putem sti sigur, inca. Oricum, unde a inceput totul nu era foarte frig de fapt, nici acum nu e frig unde se transmite, deci inca lucrurile nu sunt clare, asta am vrut sa zic, dar a iesit o certitudine in loc de o parere.

      Despre asta, aici: https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/02/12/805256402/can-coronavirus-be-crushed-by-warmer-weather?t=1582803967103 Mi se pare un articol util.

    • Deocamdată specialiștii zic ca peste 20 grade se va transmite milt mai greu, fiind sensibil la astfel de temperaturi. Din păcate e atât de nou totul încât majoritatea sunt încă presupuneri. Probabil și de aici panica, ca de fapt nu prea știm nimic.
      O idee buna ( ca tot văd reclame la conferințe/ateliere/festivaluri și concursuri) ar fi ca acestea sa se anuleze deocamdată. Ministerul Educației oricum recomandat ca excursiile și orice activitate extrașcolara sa se amâne, mai ales ca vine săptămâna altfel și e posibil ca multe scoli sa aibă planificate activități in afara școlii. Orice film, teatru, conferința de parenting, spectacol sau concurs, excursie- toate pot aștepta. E prudent sa stam pe loc, cât mai mult in aer liber, sa nu ne îngrămădim in anumite locuri decât dacă este absolut necesar. Faptul ca nu ducem copiii nu folosește la nimic, atât timp cât mergem noi. Nu strângem mâini, păstram distanță de 1-2 m fata de alte persoane, mai ales necunoscute sau care par bolnave. Evident, dezinfectat mâini.

    • virusul asta a lovit in Arabia saudita in septembrie, cand erau 40 gr – deci rezista f. bine la 23 grade.
      Nu rezista la apa si sapun, si somn suficient.

  10. In Septembrie acest virus? Sursa acestei informații care este? Bine ar fi sa nu împrăștiem informații false doar de dragul de a vorbi. Cât despre somn- somnul cui? Cum poate un virus sa nu reziste la somn?

    • New england medical journal.
      Virusuri din familia coronavirus au trecut de la animale la oameni de ceva ani (minim 8 ani daca ma uit dupa articolele medicale, dar e posibil sa fie si mai in trecut si nu stia omenirea sa le testeze). Nu a erupt epidemia atunci pt ca nu era zona densa ca un oras chinez de 8 milioane
      Despre somn: imunitatea corpului evolueaza ciclic, somnul face diferenta. Majoritatea virusurilor nu gasesc gazda intr-un corp rezistent iar virusurile nu traiesc fara gazda.

    • Draga O femeie, ma intriga tare de ce nu citesti raspunsurile oamenilor, de pilda eu, care au incercat sa iti explice una, alta. Poate e din cauza ca ai impresia ca stii tu mai bine, dar iar sustii niste chestii incorecte, exact ca mai sus – virusul „asta” nu a aparut in septembrie in Arabia Saudita. Poate un virus din familia aceasta, ceea ce e cu totul altceva. Asta nu inseamna ca toti au aceleasi caracteristici si sufera aceleasi mutatii!

      Referitor la somn, tot asa, e incorect sa zici ca acest virus nu rezista la somn. Pur si simplu incorect. Cum ti-am zis si mai sus, incearca sa te protejezi de orice virus dormind (spre exemplu HIV) si vei vedea ca nu ajuta somnul chiar la orice. Ma bucur ca macar ai schimbat „toate” cu „majoritatea” virusurilor, dar tot incorect e. Sa nu consideram virus doar cel ce provoaca o raceala oarecare, sa fim un pic constienti de imensitatea lumii asteia a bolilor infectioase.

      Mi-ar placea foarte tare sa incercam cu totii sa fim responsabili pentru ceea ce scriem si sa incercam sa ne dam seama cand nu intelegem ceva. Nu suntem toti specialisti in toate domeniile, e firesc, dar ajungem de multe ori sa sustinem niste enormitati daca nu suntem constienti de limitele noastre.

  11. si daca iau virusul ce? si de gripa mor oameni, de gripa normala si cica chiar sunt mai mari sansele sa mori de gripa normala decat de coronavirus asta, asa cum se specifica si in acest articol. Da probleme doar la anumiti oameni, care sufera de alte afectiuni, nu la toata populatia. Nu ma pot inchide oricum in casa atata timp cat scolile sunt deschise, gradinitele. seriviciile…Ma indoiesc ca va veni clipa sa stam ascunsi, sa fie pustiu pe strazi ca intr-un film gen : dupa apocalipsa sau ceva. Nu locuiesc in Romania. Urasc sa cumpar in nestire produse la gandul ca altfel, vom infuleca gandaci si vom pune sobolani la rotisor, ca sa putem supravietui. Nu vine marea foamete, Doamne fereste. Supermarketurile au avut de castigat momentan. Cand totul se va calma, o perioada, nu va mai cumpara nimeni anumite produse.

    • Aici e la fel ca la vaccinare: de ce sa ma vaccinez ca oricum boala e ușoară, in majoritatea cazurilor. Virusul asta este extrem de contagios, deocamdată nu știm clar cât de periculos este de fapt, cu siguranța omoară niște oameni. Prin eforturi colective putem sa îl oprim. Cel puțin așa se spera pana acum. Responsabil este sa nu ne gândim “ dacă ma îmbolnăvesc ce, ca doar fac forma ușoară” ci sa te gandesti ca poți da virusul cuiva care va pieri din cauza asta.

  12. O femeie, nu pot da rapuns direct așa ca scriu aici: nu mai citi dacă nu intelegi. Ti se Răspunde și o ții pe a ta. Fix acest virus a apărut in China, Decembrie 2019. Familia coronavirus este alceva, așa cum sunt și enterovirusuri, adenovirusuri etc. Acest virus este nou pentru medici, nu știe nimeni încă ce face, cum face, de ce face și de ce nu face. Tot ce avem sunt date bazate pe ce se intampla de 3 luni încoace.

    • Am pus un comment cu cateva linkuri, prea multe, de s-a dus in spam.
      Citam articole culese de la munca dar si de pe net, haotic: health.harvard.si cdc gov si organizatia mondiala de sanatate si british medical journal si un virusolog si sciencedirect etc – toate in paralel explica familia coronavirusului, si recomandarile pe ea (lucruri de bun simt). Fiecare familie virala (bacteriana) are comportament specific, mutatii la virusuri apar periodic (la cateva luni la gripe, la cativa ani la rujeole) etc. si toate recomandarile raman in sfera aceluiasi tip de virus, cu adaptari vaccinale post mutatii si refacerea vaccinurilor periodic pt ca sunt multe alte mutatii. Asteptam si pt coronavirus.
      Eu nu ma ancorez doar de o mutatie. Pt ca mutatii sunt continuu, unele mai rezistente, altele mai fas. Mutatii se pot intampla fix pe gazda, diferit. Sa raman ancorata doar pt masurile unei mutatii inseamna ca studiez doar H1N1 si ignor ca masurile si modul de viata de la celelalte ( din ce tin minte erau mai multe tipuri, notate si A, B, C, etc – nu mai tin minte prea multe din 2004 dar mai erau cateva in plus si tin minte sigur ca mentionau situatia din 1918).
      Altfel, sa revenim la coronavirus, pe site-urile de mai sus spun clar ca it is not known faptul ca temp. ridicata sa afecteze virusul. Ca infectiile sunt varii in sfera pulmonara, medici specializati pe probleme pulmonare (am nimerit acum un nume, Seheult, dar informatia am gasit-o si la francezi) explica cum somnul este solutia pt a lupta contra coronavirus, ca masca e inutila in preventie, inclusiv pt cei imunodepresati (am contact cu asemenea persoane, e important sa verific asa ceva) dar ajuta pe cei infectati sa nu imprastie. Peste tot in cdc sau harvard. edu e detaliat pt mutatia noua si mentioneaza ca e pt toata familia de coronavirus.
      Masurile mondiale sunt date pt ca perioada de incubatie e imensa (ca referinta, gripele au si 24 ore incubatie iar coronavirus e mentionat si cu 27 zile…) si sistemul medical in multe locuri e depasit de situatie. Habar nu am cum e in Wuhan, oras de 8 milioane, dar cei cativa care veniti din china mi-au povestit ca spitalele acolo nu sunt suficiente in special in orasele mari. Ba mai mult, aceasta perioada lunga de incubatie a dus la recomandarile chinezilor ce ies din china/deplaseaza sa poarte masti pt a nu risca infectarea altora, cum vazui la personalul aviatic chinez, dar nu vazui masti la personalul de pe ATI.
      Asta nu inseamna ca nu inteleg pe cei cu frica si se stiu cu risc ca isi fac provizii ca sa isi impace frica, am si vecin chinez si colegul italian venit miercuri din italia, si alt coleg venit din zona cu risc trecut in carantina. Daca iau ceva de la ei, o sa ma „laud”.

    • Din pacate „vorbesti” singura, ca si mine mai sus, pentru ca ea le stie absolut pe toate, are colegi de peste tot, a citit toate jurnalele, a descoperit si pacientul zero, pentru ca vorba aia, nu ne ancoram de o mutatie :). Dunning Kruger effect in plina desfasurare….Imi cer scuze daca pare un atac la persoana, nu este la persoana, este insa un atac la atitudinea asta incredibil de trista si paguboasa, de care e plin Internetul, mai ales.

      Nu doresc sa imi mai pierd timpul cu datul cu capul in perete raspunzand logic la comentariul de mai jos, nu are rost. As vrea ca cei care citesc comentariile de aici sa le ia ca ce sunt: comentarii pe blog, in care fiecare a scris ce a priceput, iar multi cred ca au priceput multe si fac o varza a la Cluj cu accente de Wuhan. Somnul e sanatate si trebuie sa dormiti, dar sa zici ca somnul este solutia pentru lupta pentru Coronavirus (mai sus era pentru toate felurile de virusuri, pe urma pentru majoritatea, mutatii peste mutatii), ca asa au explicat toooooti expertii, este ca si cum citesti „Ana are mere” si crezi ca ai citit despre cum se rezolva integralele.

      Sanatate tuturor si informati-va din surse de incredere destinate voua!

    • intrebare in afara coronavirusului ca doar un caz in Romania, ci legat de noile genotypes (strains): tot asa v-ati panicat si cand au fost 5 mii de cazuri de rujeola? sau 50 mii cazuri de oreion? si la gripa aviara /porcina cand au fost mii de cazuri, nu unu? ce faceti pt ca in cazurile amintite au fost tulpini noi descoperite? Sau mai local – despre tuberculoze, boala din cauza careia mor zilnic 1-3 persoane in Romania, si sigur sunt unii care umbla prin tranvaie in bucuresti?

  13. Cristiana, va sustin 100% in ce ati spus mai sus, curat Dunning Kruger in plina desfasurare.. Si pe mine ma deranjeaza extrem de tare tipul asta de atitudine.

  14. Si va multumesc ca v-ati luat din timpul dumneavoastra sa explicati toate aceste lucruri, sunt sigura ca o sa ajute macar pe alti cititori.

  15. Pai sa dormim zic, cu toții. Ne luam concedii, retragem copiii de la scoli, băgăm niște somnifere și in câteva zile scăpăm de virus- va fi complet bulversat găsind atâtea potențiale gazde dormind. Sunt curioasa de ce nu ii bagă in somn indus medicamentos pe toți bolnavii, chiar cu simptome minore, dacă asta ar fi secretul. Nu contest importanta somnului in buna funcționare a organismului ( automat a imunității), așa cum importanta este și mișcarea, timpul in aer liber, Alimentația echilibrata. In rest nu prea mai contează, important este ce măsuri iei mai departe și cum te comporți, ca individ dintr-o comunitate, in aceasta epidemie. Sincer, prefer “panicații” decât ultrarelaxatii care susțin ca e nimica toată, ca e o boala banala, ca poate e doar o conspirație. Chiar am auzit pe unii ce susțin ca, chiar daca vor fo siguri ca au intrat in contact cu un bolnav, nu ar declara asta fiindcă nu doresc sa stea in carantina nu stiu cât. Iar dacă dezvolta boala, asta e, oricum e ușoară și trece repede. Dacă o dau și altora tot nu-i bai, vor muri doar aia care merita ( știți voi, oricum aia “defecți”). Tocmai din acest motiv mi se pare de bun-simt sa fie suspendate orice manifestări publice in caz ca mai apare un caz ( doua sunt suficiente, am văzut ca nicio țara nu a rămas la 2-3 cazuri). Exista atâția nebuni care abia așteaptă sa împraștie boli. Organizatorii de evenimente ar trebui sa fie oameni responsabili și sa se gândească la binele colectiv, nu doar la profit.

  16. Nu inteleg de ce e ciudat sa ne facem cateva provizii cu alimente care rezista mai mult, alimente pe care oricum le vom consuma mai devreme sau mai tarziu. Nu mi-am ticsit casa, nici n-am unde, dar acum am in camara ceva mai mult ca de obicei, eu nu prea aveam rezerve, poate ceea ce am eu acum e stoc normal pt alte familii (acum am cate 3-4 pungi faina de grau, malai, orez, paste, fasole, 2 sticle cu suc de rosii etc.). Am si drojdie uscata, ca tot se intreba cineva mai sus 🙂 daca cei cu faina au si drojdie. Am mai multe legume in congelator, 3 caserole de pui. Sper sa nu le folosesc in conditii de stres si rationalizat, ci in mod normal, ca de obicei. Cei care sunt acum izolati si monitorizati la domiciliu (cateva mii de romani) de unde mananca oare, chiar nu stiu.
    Am cumparat sapun, pasta de dinti, detergent, medicamentul meu zilnic pentru cateva luni.
    Nu sunt panicata, sunt prevazatoare. Ma streseaza insa oamenii care iau situatia in gluma, care spun ca se tem mai degraba de virusul gripal decat de covid-19 (de ce? deocamdata inca nu e cunoscut cum trebuie, se fac doar presupuneri), care nu-si amana calatoriile care nu sunt necesare sau vacantele.

    • Eu sunt dintre ăștia total nestresati, fara provizii (oricum trebuie sa merg la serviciu cu metroul zilnic, nu-i mai aglomerat la mega decat in metrou) nu am mască, cu sau fără oricum dacă o iau, asta e, de spalat ma spalam si înainte, la conferințe oricum n-am mers nici pana acum, vacanța de Paști n-o pot anula ca e deja plătită nerambursabil, si avion si hotel, poate fac inainte ceva provizii :). despre cei din carantina eu am văzut la stiri ca le duce mâncare, deci de foame nu murim oricum

  17. https://blogs.scientificamerican.com/observations/preparing-for-coronavirus-to-strike-the-u-s/

    Un articol cu care rezonez complet.
    Văd ca la aceasta discuție mulți participanți nu prea sunt. Pentru binele tuturor, încercați sa limitați in aceasta perioada orice presupune aglomerații. Este extrem de recomandat sa se anuleze orice eveniment ar aduna mai mult de 1000 de persoane intr-un spațiu inchis, ideal ar fi, cum am scris mai sus, sa se anuleze orice conferința, spectacol, eveniment cultural sau de divertisment. Epidemia este inevitabila dar trebuie sa o amânăm măcar pana trece gripa sezoniere și celelalte afecțiuni sezoniere. Niciun sistem medical nu face fata la avalanșele de boli infecțioase respiratorii, la noi credeți-ma, va fi dezastru. Suntem medici și ne uitam cu groaza la tot ce ne lipsește, la cât de lipsiți de orice pregătire suntem. Mai avem nevoie măcar de ceva timp…oamenii mai au nevoie de timp. Stam acasa cu familia, mergem la serviciu cu cel mai sigur mijloc de transport ( dacă putem evita aglomerația o facem), ieșim in aer liber, mergem la cumparaturi țintit și facem provizii. Nu ieșim la spectacole, filme, nu participam la evenimente in spații inchise. E ceva ce ne privește pe toți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *