Brioșe cu banane, măr și nuci (ca să nu aruncăm bananele prea coapte)

Mi-am propus să nu arunc nimic în această perioadă, să organizez bine mesele și să nu facem deloc risipă!

Ieri am observat că aveam trei banane foarte coapte, pe care copiii nu mai voiau să le mănânce, așa că am decis să fac ceva cu ele. Mai aveam și niște lapte care expira fix ieri, așa că brioșele au câștigat concursul! 🙂

Au rezultat niște brioșe și o mini banana bread foarte gustoase, am scăpat și de gustarea de după-amiază cu ocazia asta.

Am amestecat așa:

  • cele trei banane foarte coapte
  • o lingură de sirop de curmale (merge și miere sau zahăr brun sau alt îndulcitor)
  • o cană de lapte cald (300 de gr.)
  • 30 de gr. de unt cald
  • esență de vanilie

Separat, am amestecat 300 gr de făină (pot fi și 320 de grame, în funcție de făină) cu un praf de copt, apoi am amestecat la robot (merge și cu lingura) cele două amestecuri, am obținut un mix ca de chec, curgător și cleios.

Am uns formele cu ulei de cocos și am tapetat cu făină, am turnat aluat cam două treimi, deasupra am pus bucăți mari de nucă și mere tăiate cuburi.

Am presărat puțină scorțișoară și am pus și câteva bucățele de ciocolată Milka deasupra (care s-au topit foarte fain, ele sunt mai bronzate deasupra brioșelor, nu e nimic ars).

Am dat la cuptor la 180 de grade (foc mediu) 85 de minute. Merg și la slow cooker, dacă aveți timp, 2 ore pe high.

Aluatul iese puțin umed (de la banane), dar e pufos și super gustos.

Puteți turna aluatul și în formă de banana bread, dacă vă e mai ușor.

În loc de mere puteți pune pere, ananas, afine, zmeură, ce aveți prin casă sau congelator.

Merg cu lapte cald, cu ceai, sau la pachet, dacă sunteți la munte și ieși prin pădure.

Aici am pus câteva idei de activități și resurse pentru zilele acestea.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

10 comentarii

  1. Noi nu aruncam nimic din principiu, asa am crescut, asa continui si cu familia. Dar uneori ne raman si noua cateva banane rascoapte. Daca avem macar 3, facem banana bread cu ele, mancam toti ca spartii (https://www.simplyrecipes.com/recipes/banana_bread/), daca avem doar una sau doua, le arunc repede in mixer cu crema de frisca si o lingurita de cacao (uneori sa fie mai fancy mai arunc niste nuca de cocos) si o pun in congelator, copiii se bat pe inghetata de banane fara zahar, hahaha 🙂

    • Aluatul fiind mai umed, se face mai greu, cel putin asa a fost la cuptorul meu. Dupa o ora erau inca crude, am mai lasat 25 de minute, cu probe la zece minute.

  2. foarte bune!
    Bananele coapte sau ramase bucati nemancate de banana de la baieti, eu le pun intr-o punga ermetica la congelator, decojite si taite felii ori jumatati. Din congelator le pot folosi in viitor la diferite smoothie uri. E o idee foarte buna sa facem aceste brioise. Voincerca

    • Cu ciocolata, pentru copii.
      Nu credeam ca o sa vad asa reteta la tine 🙂
      V-ati facut mari.

      In supermarket azi (in Olanda) nu mai era ciocolata milka 😀
      (Hartia igienica inca era)

  3. A iesit super bun. Multumim, Ioana, pentru reteta! Am inlocuit laptele cu unul vegetal, iar untul cu ulei de cocos (o varianta de post). 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *