Cea mai bună înghețată din lume (carte ilustrată pentru copii)

Povestea aceasta are o istorie de viață interesantă, ca de altfel toate poveștile, cred. 🙂

S-a născut din dragostea copiilor mei pentru înghețată și din disperarea mea față de dragostea lor față de înghețată. :)) În orice zi, indiferent de anotimp, de vreme, de unde suntem și ce facem, ei își încearcă norocul: Am putea avea azi înghețată? Nu? De ce? Ești sigură? Măcar una mică? De orice fel?

În vacanțe, prima oară ochim cofetăriile și chioșcurile cu frigidere pline cu înghețată, apoi căutam plaja. Acasă, avem locurile noastre preferate cu cea mai bună înghețată din oraș. Mersul până la ele cu bicicleta e sărbătoare și se stabilește dis de dimineață!

Desigur, orice înghețată primesc, pentru ei, e cea mai bună din lume.

Cât mănâncă, și doar cât mănâncă, e liniște. Imediat ce ultima urmă de înghețată e ștearsă de pe față, apare și întrebarea: Mai putem una și mâine?

Pentru că da, avem această limită la înghețată: maximum una pe zi, în zilele în care nu au alte dulciuri în meniu.

Anul trecut, eram în vacanță și căutam disperați o gelaterie locală, și eu mă gândeam la ăștia doi, care se reped cu viteza luminii la frigider și apoi stau pironiți acolo 30 de minute pe ceas, ca nu cumva să nu aleagă cea mai bună înghețată din lume.

Și așa au apărut personajele: Delifina și Tomtitel, doi copii înnebuniți după înghețată, ca ai mei, ca toți copiii, cred. Când cresc, cei doi deschid o fabrică de înghețată care are mare succes. Ei oferă înghețată gratis tuturor copiilor care vin la poarta fabricii cu un desen despre înghețată. Doar că într-o zi, la poarta fabricii vine un băiețel cu o foaie albă și expune o idee nouă: cel mai mult te bucuri de un lucru după ce ți-a fost măcar un pic dor de el. Știți ce zic, nu?

Povestea e mai fantezistă decât cele pe care le scriu de obicei. E ca un vis. Imposibilă, dar totuși posibilă.

Și să vedeți mai departe chestie!

Am început să căutăm un ilustrator care să se potrivească acestui univers colorat, dulce, de vis, de orice e posibil. Voiam ceva nemaivăzut la noi, dar fără să fie bizar. Voiam un Univers de înghețată.

Una dintre artistele pe care le urmăream pe Instagram posta multe picturi fanteziste, de pe altă planetă. Mariana Kalacheva, din Bulgaria, stabilită în SUA. I-am scris. Nu mai făcuse cărți, doar tablouri și expoziții prin toată lumea. Și oricum, nu ne permiteam s-o plătim.

I-am trimis totuși povestea tradusă în engleză. Printr-un joc fantastic al universului, ce să vezi, soțul Marianei este creator de înghețată, are fabrica lui de înghețată artizanală! Am rămas mască! Ca să vezi cum e lumea! 🙂

Așa că Mariana a decis să intre în dans și a pictat câte un tablou fantastic pentru fiecare scenă din carte. A construit personajele copii, le-a condus spre maturitate, a creat fabrica de înghețată care face din orice, inclusiv din sarmale, o cupă sau o vafă.

A fost nevoie de multe luni la desen, apoi multă muncă de paginare și aranjare, apoi o lună la tipar și azi a sosit la mine. Îmi vine s-o mănânc! La un an de când numele personajelor mi-au apărut în cap!

Mulțumesc Editurii Univers pentru editare, sprijin și producție, Marianei Kalacheva pentru talentul și implicarea ei, copiilor lumii că mi-au adus inspirație, Adelinei de la Faber pentru design, și vouă, că sunteți aici. 🙂

Urma să avem o lansare mare, cu piesă de teatru, decoruri, muzică de scenă compusă special, un eveniment uriaș, cu multă înghețată pentru toată lumea, dar vremurile s-au schimbat și tot ce mai putem face acum e să povestim pe internet despre ea și să mâncăm fiecare câte-o înghețată în timp ce o răsfoim.

Cartea e aici, sper să vă amuze și să conducă toți copiii către o lume de înghețată plină de vis, culoare și noi perspective. 🙂

Cea mai bună înghețată din lume se poate precomanda de aici, e redusă la 29,9 lei. Are 48 de pagini și este format mare, tipar pe hârtie specială. Și celelalte cărți ale mele lansate anul acesta sunt reduse, Mami și tati se poartă FOARTE ciudat și Echipa de prieteni Măsimtbinescu, carte de împrietenit copiii cu procedurile medicale.

Cărțile cele noi ale Cristinei Andone, volumul 2 din Școala banilor bine crescuți, și Cartea bunătății, volumul 2, sunt și ele minunate, recent adăugate pe site-ul editurii Univers. A lansat și Alec Blenche o carte nouă cu Pac și Mac, volumul 2 din Cronicile pădurii, noua carte din seria cu Jup și Pe tine ce te face să râzi, în caz că doriți să mai puneți în coș și alte cărți. Le găsiți pe toate reduse aici.

Aștept cu nerăbdare părerea voastră despre cartea cea nouă!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4196

10 comentarii

  1. Eu sint ca cele doua personaje din carte, asa ca mi-am luat masina de inghetata. Si ce crezi? Cind am inceput sa imi fac in casa, exclusiv din ingrediente naturale, s-a intimplat minunea. Din inghetata facuta in casa nu poti sa maninci o caserola intreaga. Pur si simplu la un moment dat simti ca ti-a ajuns si te opresti fara niciun regret. La un ‘moment dat’ chiar decent – 2-3 cupe, maxim. Am mai incercat ocazional inghetata din comert si mi s-a parut foarte ciudat ca nu am atins acest punct de ‘mi-a ajuns’, as fi putut minca toata caserola. Ce naiba or pune in ea?

    • Am vandut inghetata la cornet pentru un italian. Am vazut cum o facea, am si mancat, mi s a si facut rau uneori pentru ca nu puteam manca cat imi trebuia, daca ma apucam. Asta pentru ca tipul asta folosea ingrediente super ok Dar folosea zahar fff mult. Si clientii mergeau la film apoi reveneau terminati eventual cu copiii urlatori.

  2. Wow! Arata fantastic! Abia astept sa o “degustam”! Hehe! Si ai mei 2 nazdravani sunt innebuniti dupa inghetata, asa ca se nimereste la tanc! Bravo Ioana!

  3. Azi am primit cartea si deja a fost citita de fetita mea de 6 ani si jumatate! Nu a lasat-o din maini pana nu a terminat-o! E tare incantata de faptul ca cineva a scris o carte despre desertul ei preferat! Multumim pentru asa poveste minunata! Si ce desene frumoase contine!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *