Joc video și resurse gratuite create de Google pentru copii, părinți și educatori pentru o prezență sigură pe Internet (p)

  • Copilul, care are acces la laptopul tău, folosește datele cardului tău (salvate în browser) pentru a cumpăra fără acordul tău o extensie foarte scumpă a unui joc
  • Sau face o farsă unui coleg, îl filmează și-l postează pe Facebook și pe Tik Tok. Toată lumea râde de colegul păcălit.
  • Copilul povestește pe chat cu un străin căruia îi oferă indicii despre parola lui de email.
  • Copil îți face poză cu două pahare de bere în mână, apoi te postează pe Insta cu mesajul: „Mama la terapie”. Toți colegii lui râd de tine.
  • Copilul citește pe un site postat de un amic că dacă bea ulei de motor o să scape de acnee. Se duce hotărât să scoată ulei de sub capota mașinii.

Acestea sunt câteva scenarii posibile când copiii folosesc internetul fără să cunoască lucruri elementare și foarte importante despre prezența online. Lucruri despre care habar nu ai avut că trebuie discutate cu el, nici nu te-ai gândit că el ar face asemenea lucruri. Dar uite că cei mici au o imaginație bogată, iar universul online e mare, în el circulă multe informații false, roboți și persoane care doresc să păcălească oameni, invitații la a cheltui bani și posibilități de a răni pe alții fără ca măcar să-ți dai seama.

De ani de zile scriu despre asta: să nu ne lăsăm copiii online înainte de a-i pregăti! Să nu-i lăsăm la volanul acestei mașinării complicate câtă vreme ei încă nu ajung la pedale!

Să le dezvoltăm gândirea critică mai întâi, să îi ajutăm să poată identifica rapid un pericol online și să-l raporteze. Dar cum să facem  asta într-un fel prietenos, care să fie și plăcut pentru copil, și eficace? Noțiunile de phishing, siguranță online, bullying virtual sunt destul de abstracte și plictisitoare…

Azi vă scriu despre un instrument gratuit foarte valoros în acest sens, creat de google pentru profesori în primă fază, pentru ca ei să predea la școală elevilor noțiuni despre prezența sigură pe internet. Pentru că programul a avut mare succes, el este acum disponibil și pentru părinți și copiii peste 7 ani, gratuit. Se numește Eroii Internetului și îl puteți accesa aici.

Pe scurt, este vorba despre o platforma educațională unde veți găsi un ghid pentru părinți și un joc video pentru copii, bine făcut, atrăgător și isteț, dezvoltate de Google. Jocul se numește Interland, se poate juca aici. Aveți nevoie de un telefon cu conexiune la internet, un laptop sau o tabletă. În completarea jocului, pe site veți găsi fișe de lucru și un manual pentru părinți și profesori, cu multe explicații și sugestii de dialoguri și activități.

Am jucat și eu jocul și m-a prins! Am răspuns la întrebări (în unele cazuri, greșit, se pare că deși folosesc internetul de 18 ani, nici eu nu le știu pe toate), am mutat personajul, am sărit de colo colo, am evitat escrocii și persoanele care dau share prea mult la orice, am trecut de toate nivelurile și la final mi-am salvat și o diplomă!

Am discutat cu copiii despre fiecare capitol, vă povestesc mai jos ce conține jocul. A doua zi s-au jucat mult de-a parolele sigure, au încercat să se păcălească unul pe altul cu tot felul de scheme și au inventat știri false, pe care s-au chinuit să le prezinte drept adevărate.

Primul domeniu al jocului este Fii inteligent, distribuie cu prudență.

De unde știi ce și cui poți distribui pe internet informații? Un clip cu bebelușul familiei poate fi postat pe Facebook? Cui ceri acordul înainte? Ce faci când cineva postează fără acordul tău imagini cu tine?

Puteți discuta cu copiii despre ce informații cred ei că pot deveni publice și care trebuie să rămână vizibile doar de către familie.

În jocul Interland, acest obiectiv este reprezentat de Muntele atenției. Aici te joci cu oglinzi și dai mai departe lucruri cu grijă, să nu expui pe cineva.

Nivelul al doilea este despre parole sigure, cum le creezi, de ce e important să fie puternice. Știați că în 2017, primele două cel mai des folosite parole au fost „123456” și „parolă”? 🙂 Iată câteva ponturi:

• Creați parole ușor de memorat, dar evitați să utilizați informații personale, cum ar fi ziua de naștere sau numele animalelor de companie.
• Utilizați un mix de litere mici,majuscule, simboluri și numere.

• Inl0c^iți lit3r3le c^ cifre a$a (acesta are un dublu avantaj: păstrează parola ușor de reținut, în timp ce o face mult mai dificil de aflat de
către un program)
• Folosiți minim 8 caractere – cu cât mai multe cu atât mai bine.

• Utilizați întotdeauna opțiunea de blocare ecran pe dispozitivele dumneavoastră.

Vorbiți cu copilul de ce parolele nu trebuie împărtășite cu nimeni în afară de părinți.

În jocul Interland, acest nivel se numește Turnul comorii și te ajută să înveți cum creezi parole sigure.

Nivelul al treilea e despre amabilitate, cum să nu rănești pe nimeni online.

Cum se manifestă tonul în scris pe internet? Care sunt regulile comunicării online? Ce lucruri trebuie comunicate mai degrabă în persoană? Ce conținut nu e potrivit pentru online? Cum iei apărarea online unei persoane care e ironizată sau agresată în social media?

Copiii trebuie încurajați să ceară ajutor când lucrurile devin ciudate pe internet (pentru ei sau pentru colegi ori prieteni) sau se simt inconfortabil.

În joc, Tărâmul amabilității este despre a naviga pentru a împrăștia emoții pozitive și a evita și bloca agresorii. Emoțiile sunt contagioase. Blochează și raportează agresorii pentru un mediu curat și liniștit. Fii bun. Răspândește bunătate. Iei inimioare, le pasezi celor triști. urci până ajungi la cel mai înalt nivel.

Cel de al patrulea nivel este despre a fi curajos și curios, despre a întreba când nu știi, despre a verifica știrile din trei surse pentru a te feri de fake news. Doar pentru că ceva e publicat pe internet nu înseamnă că e neapărat adevărat. Unde cauți un răspuns? Ce site-uri sunt de încredere și care nu? Ați activat setarea de căutare în siguranță? O recomand tuturor părinților care împart laptopuri sau tablete cu copiii lor. Odată activată, această setare protejează copiii de răspunsuri care trimit la site-uri nepotrivite pentru copii.

În joc, acest nivel este Râul realității. Pe râul ce străbate Interland curg informații reale și informații false. Ca să traversezi, trebuie să răspunzi corect la întrebări. iar ca să eviți vârtejurile plasate de pescari, va trebuie să folosești logica. Sunt 10 întrebări interesante la care jucătorul trebuie să răspundă. De exemplu, ce faci când primești un email de un expeditor ciudat, cu un link de reset parolă. Sau cum recunoști o adresă de email reală? Include nume.prenume @ nume instituție.extensie validă. Ce icon are un site securizat? Vezi o știre incredibilă pe un site de care nu ai mai auzit. Cum  verifici că nu e fake news? Cum te asiguri că nu ți se fură contul? etc

Iată un model de întrebare din joc:

Vă încurajez să accesați întâi voi platforma, să vedeți jocul, să descărcați ghidul pentru părinți (de aici), apoi să lăsați copiii să joace cu voi alături, să vorbiți despre fiecare subiect, să faceți activitățile pe rând, sunt foarte utile!

După ce faceți asta, vă invit la concurs! Povestiți aici în comentarii sau în postări pe Instagram sau Facebook cum a fost, ce au zis copiii, dacă le-a plăcut jocul, ce au învățat din toate astea. Puteți posta comentariul vostru pe FB sau Insta alături de poze cu copilul jucându-se (pe cât posibil, fără să expunem chipul copilului), împreună cu hashtagul #EroiiInternetului și de tag către mine, Printesa Urbana, să pot vedea participarea voastră la concurs. Dintre comentarii voastre voi alege cinci care vor fi recompensate cu câte un kit Eroii internetului, care conține aceste lucruri din poză: manualul printat pentru părinți, o agendă cu indicații și activități, câteva printuri și planșe pentru a face măști cu Eroii Internetului.

Concursul începe acum și se încheie pe 10 septembrie, voi anunța câștigătorii la ora 22.00, aici în articol.

Eu sunt bucuroasă că există acest gen de resurse gândit de specialiști, eu am învățat singură lucrurile serioase de pe Internet, direct pe pielea mea, și uneori n-a fost comod, deși eram ditamai omul. Nu vreau să mă gândesc cât poate fi de greu pentru un copil să se găsească într-o situație potențial periculoasă și nu fie pregătit să identifice riscul și să ceară ajutor.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

2 comentarii

  1. buna…te adiri mult ptr tot ceea ce faci ,crezi ca ai putea sa ne faci un top de carti scurte de povesti pentru copiii de 3-6 ani?gen un top din cele pe care le citeai online cand faceai ora de poveste ?as vrea sa mi fac un stop de carti in lb romana si m ar ajuta mult!! cu multa recunostinta si numai bine!felicitari pentru tot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *