O invenție salvatoare pentru toți, dar mai ales pentru părinții de copii mici: hârtia igienică umedă! (p)

Acum vreo doi ani, pe vremea când încă puteam călători liberi, abia aterizaserăm în Sardinia. Pe seară, frânți de oboseală, ne-am oprit să mâncăm la un restaurant mic, plin de localnici, în Costa Rei, orășelul unde urma să stăm o săptămână. Tati tocmai devora o tocăniță din carne de măgar (a regretat amarnic fapta mai târziu), eu mă luptam cu niște paste, când copilul cel mic zice ce ne dorim cu toții să auzim în timp ce mâncăm: Mami, fac numărul doi!

E urgent? am întrebat, dar el nu a mai răspuns, fugea deja spre ușa galbenă cu semn de toalete pe ea. Nu apuc să-l prind din urmă că o aud pe sora lui: Și eu fac! 

M-am simțit extrem de norocoasă, dar asta doar pentru că habar n-aveam ce urma! Am intrat în camera mică, luminată de un fel de lanternă cu bătaie scurtă, în care erau înghesuite două cabine mici cu toalete și o chiuvetă activată cu pedală. Ce igienic, mi-am zis, dar asta doar pentru că din nou habar nu aveam ce urma! 🙂

Hârtie era doar într-una dintre cabine, într-o cutie opacă. Bine că e, mi-am zis, și am purces la treabă. Am tapetat cu hârtie igienică ambele vase de toaletă, în timp ce ei doi băteau mărunțel pasul pe loc. I-am instalat pe rând, le-am închis ușile și am făcut ce face orice mamă în situația mea: mi-am ținut respirația.

Curând, s-a auzit primul că e gata, apoi și al doilea, am intrat să îmi fac datoria de mamă, doar că ce să vezi, nu mai era hârtie. Nicăieri, nici pe hol, nici în cabine. Am lăsat copiii pe tronuri, am fugit la masă și am luat din geantă șervețelele umede. Am curățat ce era de curățat, copiii fericiți și gata de joacă au fugit în treaba lor, iar eu am rămas cu șervețelele în mână, pentru că nu-i voie să le arunci în toaletă, iar coșuri de gunoi nu erau!

M-am învârtit ca tirbușonul cu șervețelele în mână în cabina cât un frigider, nu erau coșuri de gunoi, italienii aceștia nu aruncă lucruri când folosesc toaleta? Peste tot în lume vezi anunțuri cu nu arunca lucruri în toaletă, se înfundă etc, aruncă la coș, aici nu era coș. În fine, ce pot să vă zic este că a fost destul de complicat, am strigat din toaletă la soț să meargă să ceară de la bucătărie șervețele (pe masă erau doar de pânză, iar eu nu puteam să mă plimb printre mese cu șervețelele în brațe), cu cele uscate am învelit șervețelele umede folosite, apoi am ieșit afară să caut un coș de gunoi și uite-așa ne-am bucurat de prima masă în vacanța din Sardinia.

Atunci m-am gândit pentru prima oară: de ce n-o exista oare hârtie igienică umedă în pachete mai mici, să o poți purta după tine așa cum porți șervețelele umede? Ce invenție genială, cred că o să mă îmbogățesc! Apoi, desigur, am uitat, pentru că-s mamă de doi încă destul de mici și am creierul pateu.

Desigur, hârtia igienică umedă exista deja, doar nu știam eu!

Există hârtia umedă Zewa. Care e diferența față de un șervețel umed, simt că mă întrebați? Hârtia igienică umedă nu conține plastic, se dezintegrează în apă și este complet biodegradabilă, ceea ce înseamnă că o putem arunca în toaletă. Curăță foarte bine, e foarte plăcută la atingere, e mult mai practică pentru părinții de copii mici, unde treaba cu numărul doi e mai frecventă, iar nevoia de a curăța pielea repede e mai mare.

Știți, șervețelele umede nu se pot arunca în toaletă, pentru că nu se dezintegrează, pot bloca toaleta sau țevile de scurgere, nu sunt biodegradabile. Ceea ce face uneori totul complicat pentru o mamă de copilaș de trei ani care face numărul doi într-o toaletă publică, trebuie șters rapid și bine, dacă folosești șervețele umede și nu ai coș trebuie să le pui într-o pungă și să le iei cu tine să le arunci mai târziu…

Pachetele acestea de hârtie igienică umedă sunt destul de practice, pot fi strecurate ușor în poșetă sau în rucsac, eu le dau copiilor și la școală câte un pachețel, îl poartă în rucsac. Se desfac foarte ușor inclusiv de către degețele mici, fiecare bucată de hârtie umedă se scoate rapid din pachet, apoi se închide ermetic la loc cu o apăsare de deget.

Acest tip de hârtie este potrivit pentru pielea sensibilă, nu are nici un fel de coloranți sau alcool, nu irită, nu zgârie nici cea mai fină piele. Îndepărtează orice urmă foarte bine și se găsește în cinci variante, patru dintre ele fără parfum (Sensitive, Natural Camomile, Kids, Aloe Vera, Almond Milk – aceasta e singura cu parfum, care e însă discret). Apreciez asta, mă deranjează produsele parfumate.

Detalii despre acest tip de hârtie găsiți aici.

Zewa recomandă să le folosim împreună, pe rând, cea uscată întâi, cea umedă după, dar fiecare decide pentru sine, normal. Copiii preferă, de exemplu, strategia sandvici: uscat, umed, uscat.

Închideți bine sigiliul, ca să păstrați hârtia umedă.

Noi folosim Zewa de mulți ani, apreciem calitatea hârtiei, ne place că este rezistentă, dar în același timp moale, absoarbe foarte bine. Faptul că tubul de carton este dezintegrabil în apă e foarte practic, nu mai ai drumuri suplimentare de făcut până la gunoi, când ai terminat sulul, pui tubul în toaletă, aștepți câteva secunde, apoi tragi apa.

Asta e, sper că nu v-am făcut s-o luați la fugă. Cred că e un produs util și mă bucur că avem opțiunea de a-l cumpăra și în România.

Plus că sincer, după ce am ieșit (chiar de două ori) din toaletă târâind un șarpe de hârtie igienică prins la spate în chilot, nu pot decât să mă bucur sincer că această hârtia igienică umedă vine direct porționată, așezată frumos pătrățele unele peste altele. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

5 comentarii

  1. Ma bucur sa aud asta de la Zewa.
    Nu am folosit ani de zile servetele umede pentru ca nu se dizolva si pot bloca instalatia. Desi luai cate un produs ce scria asta, am pus de proba in apa sa vad daca e adevarat – deloc – peste cateva ore tot asa arata in borcanul cu apa.
    Asa ca de multi ani am folosit hartie igienica si o ud eu, ca apa la robinet este.

  2. Si eu incepusem sa folosesc hartie igienica umeda pana cand la stirile de seara (in Franta) am vazut un reportaj in care se explica ca reprezinta o poluare uriasa si ca desi reclamele zic ca e ok sa le arunci in toaleta lucrurile nu sunt chiar asa – apa in care s-au topit aceste servetele trebuie tratata cu mult mai multe chimicale sa fie curatata etc… To make the story short, am renuntat … (nici servetele umede nu folosesc decat daca nu am nici o alta alternativa).

    • Buna, nu stiu despre ce documentar e vorba si despre ce brand de hartie igienica era acel documentar (daca ai un link unde pot urmari, m-ar ajuta), insa hartia igienica umeda Zewa este facuta din fibre 100% de origine naturala, nu contine plastic si este biodegradabila*, fapt certificat si testat de catre institutii internationale care verifica produsele sa fie biodegradabile si sa se poata arunca in siguranta in toaleta, ea are aceste certificari, conform ISO 14851, OECD guideline 301B si EN14995, care garanteaza ca este biodegradabila.

  3. Hey, eu demult am descoperit hârtia igienica umeda… mai exact din DM. Au câteva variante, inclusiv pt piele sensibilă și inclusiv la pliculețe, ceea ce e super ca am tot timpul in geanta câteva plicuri. Aaaa, și in lidl au de câțiva ani:)

  4. Eu am cos de gunoi și la baie de când ma știu. Străinii nu sunt prosti. Chiar nu e bine sa arunci nimic în wc, chiar se infunda. Cei care stau la parter știu. Eu folosesc șervețele umede mari la toaleta. Marca pe ca o lauzi tu e scumpa si nu e cea mai buna. Aceasta marca e pt. snobi, sunt alte mărci mult mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *