Susțin deschiderea școlilor, cu câteva condiții

Copiii au nevoie de școală, nu cred că e cineva care nu crede asta, cu excepția părinților care au decis că pentru familia lor, homeschoolingul e varianta cea mai bună (numărul lor e destul de mic, însă).

Copiii au nevoie de relația cu dascălii și cu ceilalți copii, au nevoie să învețe să se descurce în alt mediu decât acasă, cu alte modele, au nevoie să se oglindească în alții, să exploreze, să se adapteze, să crească și în preajma în altora, să li se explice, să greșească, să vorbească în fața altora și să cunoască situații și dinamici de grup și așa mai departe.

Noi, părinții, nu suntem profesori (majoritatea avem alte meserii), nu știm și nu putem să fim.

Pentru unii copii, varianta școlii online e mai bună, dar sunt puțini la număr. Restul, cei mai mulți dintre ei, au nevoie să meargă la școală.

Mulți copii din România, undeva la o treime, nu au tablete sau laptopuri, nu au internet, nici măcar curent electric, nu au cum să facă școală online, diferența între ei și ceilalți va crește și mai mult, apoi, acești copii acasă sunt puși la muncă și loviți, școala era singura lor scăpare, singura șansă să întâlnească adulți care să-i prețuiască și să le ofere alte șanse.

Multe țări din UE au intrat deja în lockdown din nou, dar au păstrat școlile deschise, pentru că nu au fost suficiente cazuri în școli cât să decidă că școala e un pericol, iar educația e prioritară.

Cu alte cuvinte, eu cred că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult. Că trebuie închise mai întâi toate celelalte locuri de întâlnire, cum ar fi malllurile, sălile de jocuri și de sport, interzise petrecerile și toate celelalte adunări, inclusiv cele religioase. Măcar câteva săptămâni, să oprim tăvălugul.

DAR cred că școlile trebuie deschise în pandemie, cu următoarele condiții:

  • În sala de clasă să fie maximum 15 copii, acum sunt peste 30 în majoritatea claselor
  • Părinții să devină responsabili, degeaba stau copiii cu mască atâtea ore la școală dacă după ore părinții îi duc claie peste grămadă în parc și la mall, părinții stau bot în bot la gradul școlii, merg la petreceri în weekend, vacanțe în grup la munte și așa mai departe. Să nu mai ducă la școală copii cu muci, tuse, stare vizibilă de oboseală și de boală.
  • Școlile să aibă, toate, săpun, apă curentă, dezinfectant
  • Sălile de clasă să fie aerisite des, am văzut că în Germania acesta e protocolul, copiii stau bine îmbrăcați în sală, cu toate geamurile larg deschise. La noi trage curentul, maică… Noi aveam geamurile bătute în cuie, să nu cumva să intre vreo pală de vânt
  • Copiii să meargă la școala din cartier, nu la 5 km în partea cealaltă a orașului, la trei schimburi cu metroul și alte trei stații cu autobuzul
  • Să avem posibilitatea de a ne testa voluntar la prețuri normale, ca să minimizăm șansele de a duce în colectivitate copii infectați
  • Angajații școlilor să fie responsabili și ei, toți, fără petreceri, vacanțe cu buluceală, fără venit la școală cu o durere în gât „de la aerul condiționat” din mașină

Când vor fi împlinite aceste condiții, atunci cred că putem ține școlile deschise în pandemie. Până atunci, e mai sigur pentru noi, dacă vrem să nu ne infectăm, să nu riscăm viața bunicilor, dar și pe a noastră (căci se pare că e loterie, sunt afectați grav și oameni tineri și sănătoși, iar sistemul medical e deja depășit, iar numărul de cazuri va crește exponențial în următoarele săptămâni), să ne străduim cu școala online, care nu e preferata majprității, dar nici nu e vreo dramă majoră.

N-or să rămână copiii noștri niște analfabeți dacă îi sprijinim măcar un pic (cu restul învață ei foarte repede să se descurce, sunt super isteți), nu ne smulgem părul din cap, nu ne alarmăm aiurea, e doar o etapă, o situație nedorită și neplăcută, dar va trece și asta.

Diferența o face atitudinea noastră.

Dacă noi suntem convinși că perioada asta o să-i distrugă definitiv emoțional și intelectual, sunt șanse mari să ne împlinim profeția.

Dacă luăm lucrurile așa cum sunt, încercăm să găsim soluții să n-o luăm razna, socializăm în grupuri mici, cu oameni în care avem încredere, nu ne luăm prea în serios, petrecem timp, atâta cât avem, dar bun, de calitate, cu copiii, îi implicăm în tot ce facem, gătim cu ei, continuăm să le citim, ascultăm muzică de toate felurile, facem tururi virtuale de muzee și țări, facem experimente, colecționăm frunze, poze, amintiri, putem traversa perioada asta și cu ceva plusuri, nu doar fără drame majore.

Va trece și asta. Cu puțin noroc, cred că din vara următoare vom putea începe să ne gândim că am depășit pandemia. Asta înseamnă că am trecut de jumătate deja.

Photo by Thomas Park on Unsplash

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

34 comentarii

  1. Buna. Noi suntem in Anglia. Cred ca se prefera deschiderea scolilor pentru nu pune presiune si mai mare pe parintii care au roluri esentiale (doctori, asistente, lucratori comerciali…). Cred ca peste tot tine de oameni; si aici e evident ca oamenii s-au “plictisit” de restrictii si incearca sa le fenteze la maximum. Sau cred ca daca avem masca e sigur sa ne ingramadim in locurile publice. De asemenea, cred ca scoala online e privita diferit de parintii care au copii in ani terminali; acolo unde urmeaza un examen (ale caror note pot fi inlocuite cu predictii ale profesorilor) si e foarte important ca toti copiii sa inteleaga materia. In fine, sunt de acord ca e in puterea noastra sa incetinim raspandirea virusului. Sanatate!

  2. Eu cred ca focarele sunt hypermarketurile. Daca intri in weekend in orice Carrefour o sa vezi oameni care stau la coada lipiti unii de altii. Nici urma de distantare. Unii poarta masca aiurea, gen fara sa acopere nasul, iar altii nu o poarta deloc. Acolo ar trebui lucrat din greu la aplicarea masurilor.

    • Daca hypermarketurile ar fi o problema asa mare, toti angajatii s-ar fi imbolnavit pana acum, stau ore intregi acolo si respira acelasi aer, intra in contact cu sute de oameni pe zi, insa nu cred ca s-a intamplat asta (ar fi ajuns sa-si caratineze toti angajatii). Eu cred ca oamenii lasa garda jos cu prietenii/familia, traiesc cu impresia ca, daca se cunosc bine cu cineva, e clar, n-au cum sa se imbolnaveasca de la acea persoana, doar de la straini, cu rudele e ok sa ne pupam (nu ma refer la cei cu care locuim in casa). Hai sa vedem, eu am o ruda care s-a infectat cu Covid, s-a dus strict la munca (de unde a si luat) si acasa, cum ar fi fost ca, in loc sa fie o singura persoana infectata (ea), sa infecteze inca vreo 10 rude si prieteni (ca doar nu poti lua/da la rude, nu?), care la randul lor sa infecteze pe altii si tot asa? Aici e diferenta intre un bolnav si alte cateva zeci.
      Iar legat de scoala si de copii…de pe 15 mai incoace vad zilnic zeci de adolescenti si copii in malluri, respectiv parcuri, petreceri private in fiecare weekend, mi-e greu sa cred ca scoala e pericolul nr 1. Daca n-au luat lingand mesele de la Mc-ul din mall sau leaganele din parc, zic ca se pot feri si in scoala (e adevarat, cu observatiile facute de Ioana).

    • La supermarket totusi lumea e cu masca, chiar daca nu toti o poarta corect, si nici nu te apropii foarte mult de alti oameni. Cred (si chiar am vazut chestia asta in jurul meu) ca cea mai pare problema sunt reuniunile cu familia/prietenii, unde se mananca, se vorbeste, nu se poarta masca. Din jurul meu, ce am vazut concret – un focar de la un botez cu vreo 30 de oameni, unul de la un majorat, si unul de la culesul viei, la care au participat vreo 15 persoane. Alt mediu major de transmitere par sa fie anumite locuri de munca (fabrici, abatoare) unde prin natura activitatii oamenii sunt asezati aproape, ca se lucreaza la banda, de ex.

  3. In Olanda scolile au fost inchise in martie si aprilie, in mai le-au deschis 2 zile pe saptamana cu jumatete de clasa, iar de la mijlocul lui iunie total. In clasa fetitei mele sunt 26.
    M-am bucurat enorm cand le-au deschis. Copiii au nevoie de socializare mai mult decat noi. Devenise apatica si dezinteresata de orice- chiar si desene animate.
    Copiii nu poarta masca, doar profesorii cand se afla inafara clasei, de ex in cancelarie. Pana acum 2 din 3 doamne au fost infectate, dar niciun copil desi intrasera in contact cu copiii o zi intrega 8:30-14:30. Parintii nu au voie in scoala, chiar si la gradinite copiii sunt lasati la intrare. Au sapun la baie, dar nu dezinfectant. Incurajeaza parintele sa aduca copilul la scoala. Inca din primavara am fost informati panasub 10 ani, riscul de contaminare adult-copil copil-adult e semnificativ mai mic. Majorotatea merg la scoala cea mai apropiata de casa.
    Cel mai trist lucru e ca nu vom iesi din pandemie in urmatorul an, poate sunt eu pesimista cand zic ca e poate chiar mai mult. Viata trebuie continuata intr-un stil nou. Clar nu mai merge sa ne inghesuim cu totii la food-court in mall sau la terase pe lipscani. Nu e ok sa ne punem viata pe pauza ani de zile. E nerealist sa crezi ca si post pandemie vom mai avea acea normalitate din 2019.
    Multa sanatate tuturor! Feriti-va de zone aglomerate si spalati-va pe maini cand veniti de afara!

  4. Buna, fetita mea are 5 ani, e in anul 1 la scoala in UK. Intradevar scolilr sunt deschise aici dar sa stiti ca nu exista nici un fel de distantare. Clasele au 30 de copii si salile sunt foarte mici, mai mici decat imi amintesc ca aveam eu cand eram la scoala. Copiij stau la gramada pe covor. Se lucreaza in bubbles, fiecare an e o bubble. Anul 1 unde e fiica mea are doua clase, respectiv 60 de copii interactioneaza si stau ” bot in bot” cum ar fi dar nu se amesteca cu restul din scoala. Daca cineva se inbolnaveste, doar cei 60 din grupa respectiva stau in izolare.
    Nimeni nu poarta masca, nici copii, nici profesori. Parintii poarta masca cand lasa si iau copiii de la scoala si cam atat.
    Unele tari si-au asumat riscuri si au lasat scolile deschise. Atata tot.

  5. Aceste conditii nu vor fi indeplinite niciodata!
    Daca sapun si dezinfectanti putem sa avem, despre celelalte conditii…..!
    Acum simtim pe pielea noastra unde duce nebunia cu adus copilil din otopeni la scoala din piata romana! Vizele de flotant facute aiurea pe bani
    Sau vanatoarea de ,, cea mai buna invatatoare,,! Tot pe bani , evident!
    Vai de capul nostru!

  6. Ce te face sa crezi ca din vara va fi mai bine? Resemnarea e cuvantul zilei, resemnarea implacabila ca ne vom infecta si reinfecta toti, ca orice zbatere e inutila. Un vaccin facut pe repede-nainte nu va fi solutia. Anticorpii dispar in 3-4 luni, multi nici nu au anticorpi dupa ce au trecut prin Covid. E ceva demonic in virusul asta, am intrat intr-un dans al mortii din care vom scapa cu sechele sau nu vom scapa deloc.

    • Raspunsul poate fi diferit in cazul unui vaccin, imunitate e de mai multe feluri si e foarte complexa. Nu e demonic virusul, serios. E un virus destul de cumintel as zice, daca stau sa ma gandesc la alternative. Capul sus!

    • @ Ela Dans al mortii? Demonic? Exagerezi…Hai sa iti dau si o veste buna, ca avem nevoie de asta, stiai ca „Numărul pacienților declarați vindecați, la nivel global, va depăși astăzi 34 de milioane. Rata cazurilor grave, din cele active, a scăzut la 0.72%”?
      Stiai ca panica/frica si iti slabesc sistemul imunitar? nu mai zic de sanatatea psihica…
      E un virus cu care va trebui sa traim…nu e ciuma, stiu persoane care au a avut virusul si care il considera cea mai usoara raceala a lor, alti virusi le-au dar mult mai multe batai de cap.

    • Dumnezeule, iti inteleg spaima, dar sper din suflet ca nu asta e mesajul pe care il transimiti copilului tau, daca ai.

      Pandemii au fost si or sa mai fie, la fel si orice fel de boli noi si perioade de criza. Important e sa intelegem situatia, sa respectam masurile propuse de autoritati si sa facem tot ce ne sta in putinta sa ne fie bine TUTUROR.

      Nu va muri nimeni doar pentru ca poarta masca (rasfati copii ai civilizatiei suntem oamenii daca un amarat de material devine marul discordiei in zilele noastre) si nu se duce la petreceri in weekend, dar pot sa moara multi in caz contrar.
      Responsabilitatea sociala, empatia si compasiunea sunt esentiale. Daca nu le avem, apoi sa ni le procuram cumva urgent.

      Si va trece.
      Au trecut si altele chiar mai rele in trecut.

  7. Sunt de acord cu faptul ca școlile ar fi trebuit închise ultimele, abia după ce s-a închis orice altceva si chiar nu mai avem alte opțiuni. Dar, la noi mereu copiii sunt sacrificați primii, probabil ca nimic altceva nu se va închide, lumea se va înghesui oricum pe oriunde (nu s-a stabilit nicio legătură între școli si creșterea numărului de infectări, dacă ar fi fost vreo legătură, acum ar fi început deja să scadă, ca doar sunt inchise școlile in București de 2 săptămâni, or numărul tot crește, deci e clar ca nu acolo e problema). Ma așteptam la un minim de interes pentru educație din partea noii administrații a orașului, se puteau analiza punctual situațiile (foarte diferite!) din diverse școli, se puteau menține deschise măcar școlile private, unde chiar s-au făcut investiții si s-a asigurat respectarea tuturor măsurilor (la ai mei e primul an fără niciun muc, niciun guturai, nu-mi vine sa cred, deci e clar ca școala a avut grijă si cu distanțarea si cu purtarea măștilor, totul s-a făcut fără să-i sperie, fără să-i traumatizeze, dar eficient), dar acum sunt închiși, la fel cum sunt si alții, multe astfel de școli vor da faliment, pentru ca puțini părinți își permit si taxele de la privat si plata unei bone pentru supravegherea copiilor cât învață online. S-au luat măsuri la grămadă, fără niciun studiu si nicio logică, doar sa le bifeze pe listă, să zică că au făcut ceva! Iar acum când e clar ca nu funcționează, le vor prelungi! Ca doar nu supără alegătorul dacă îi ia dreptul la educație, păcănelele, moaștele si mall-ul să rămână, ca acolo se educa românii, de aia suntem si von rămâne in evul mediu! Pentru ca merităm!

    • Poate asta si face noua administratie, ANALIZEAZA.
      E culmea, Nicusor Dan e primar de 4 zile, dintre care doua nelucratoare, si el e vinovat ca sunt inchise scolile :)) Se putea? :))

      Ma sperie alarmismul unora. Scoala acasa e o tragedie, virusul e demonic, o sa fim cu totii obezi… prin ce-or fi trecand saracii copii cu asemenea parinti…

      „Cine tine cont de perioadele senzitive și ferestrele de oportunitate acasa?”
      dar la scoala, cine? Mai ales in clasele alea de 35 de copii despre care vorbesc unii…

      „Cine se uita la fiecare copil in parte și vede unde e exact de crescut, de instistat?”
      Parintii, cel putin cei care se uita la copiii lor si atunci cand merg la scoala

      „Cum înveți sa scrii și sa citești acasa?”
      De scris si citit nu stiu, fiica mea e clasa a 2-a si stie deja. Dar am fost surprinsa sa constat ca evolueaza la matematica, la comunicare, invatatoarea chiar preda si copiii invata, nu bat pasul pe loc.

      Sigur ca e nevoie de un cumul de factori ca sa mearga bine, profesori cat de cat implicati, parinti implicati la randul lor, si intregi la cap (vad ca multi sunt cu nervii intinsi la maxim), copii cu un nivel macar mediu de inteligenta si capacitate de concetrare.

      De copiii de la tara sau cei fara resurse imi pare rau, nu stiu ce se va intampla cu ei.
      Dar din experienta mea de pana acum (colegii fiicei, nepoti de la tara), nu se intamplau lucruri bune nici inainte de scoala online..

    • Morera, școala la noi lasă de dorit, dar trebuie lucrat acolo, nu închisă. Când am spus cine se uita la ei, ma refeream la experți, la cei cu studii psihopedagogice, la psihologi. Dacă tu ai astfel de studii e minunat dar majoritatea părinților totuși nu le au. O anumită întârziere intr-o achiziție poate fi corectata ușor pana la o anumită vârsta, când se inchide fereastra de oportunitate și după care totul e mai anevoios. In perioada 0-6 ani sunt anumite perioade esențiale, curicullum, așa șubred și uneori prost aplicat, tine cât de cât cont de aceste lucruri. Iar scrisul chiar nu se poate invata online. E foarte greu sa faci grădinița online, eu spun ca imposibil. Repet, ma refer la nivel general, nu particular. Părinții merg la serviciu, in jurul meu copiii mai mari de 5 ani stau acasa singuri când au școala online ( eu locuiesc intr-un oraș unde se face hibrid, mai puțin unele instituții private care au aranjat f bine așa încât sa aducă toți copiii/elevii zilnic). Așadar, copiii stau singuri acasa cu online-ul, se descurca cum pot, după ce termina au acces liber nelimitat la electronice doar pentru a sta cuminți. Majoritatea părinților nu își permit sa își ia concediu acela cu 75%, angajatorii nu aproba sau pierd anumite sporuri. Plus, sa fim serioși, sunt mulți care lucrează cu ziua, sunt care merg sa mai facă curat prin case, sunt bone, Meșteri care mai repara una-alta: nu pot sta acasa cu copiii. Foarte mulți copii nu se descurca singurei, alții mai șmecheri găsesc imediat scuza ca a picat netul și pleacă la bătut mingea in fata blocului, in anturaje dubioase. Dacă ieșim din bula da, situația este catastrofala. Școala ii tine pe mulți copii in siguranța, le oferă un minim de cunoștințe și speranța la o viața mai buna, la o meserie, contact cu persoane educate, le oferă ceva consiliere psihologică ( putina, dar mai bine decât nimic). Școala salvează multe iar asta se va vedea peste câțiva ani.

    • In alea 4 zile a apucat totuși să spună ca trebuie sa rămână închise! Toate! Nu ca o sa facă verificări, nu că se vor dispune măsuri de la caz la caz, ci ca vor rămâne toate închise, inclusiv cele private, cu maxim 10 elevi in clasă

    • Deea, intamplator am (studii, nu profesez), dar nu stiu in ce tara esti tu sau la ce scoala invata copiii tai si ce fel de oameni au in jur, dar in scolile de care am eu cunostinta consilierul scolar sau psihologul e acolo ca asa cere organigrama, nu ca ar avea vreo contributie reala. Nu e cu ochii pe copii sa vada daca au sa nu ferestrele deschise.
      Iar daca te referi la un invatator sau un profesor, nu cred ca un modul psihopedagogic il face vreun expert in psihologia copilului si asta vede cu ochiul liber oricine intra in contact cu profesori (in special cei de la stat).
      Deci lucrurile pe care le spui tu sunt intr-adevar de luat in seama, si ideal ar fi sa se tina cont de ele, dar problemele nu sunt pandemia si scoala online, ci faptul ca in romania (de alte tari nu am cunostinta dar aud ca nu e si cazul lor) scoala si profesorii sunt facuti cam pe genunchi si educatia nu este o prioritate pentru mai nimeni.
      Anturajele dubioase nu s-au nascut in martie 2020 si nici „accesul liber nelimitat la electronice doar pentru a sta cuminți” copiii.
      Ce vreau sa spun este ca multa lume pretinde ca scoala online nu e in regula pentru ca nu indeplineste niste standarde pe care scoala in format fizic oricum nu le indeplinea. Nu are nici un sens, dupa parerea mea.

      Faptul ca unii copii stau singuri acasa ma ingrijoreaza si pe mine. Dar multi dintre parintii de azi au stat singuri acasa si pe langa casa, deci nu vreau sa fiu ipocrita si sa ma port de parca e ceva nemaintalnit

  8. Eu as vrea sa deschida macar scolile si gradinitele private. Pentru ca: 6 in grupa la gradinita, 16 maxim la scoala. Reguli, reguli si distantare peste tot. Da, stiu ca vor bombani parintii care nu au scoli private, dar cei care facem asta ne dam peste cap, muncim sa platim pentru asta si este incorect ca nimeni sa nu ia aceasta decizie pentru ca se tem politic de marea masa a oamenilor. SI la scolile de stat cu 35 in clasa, sa incerce un fel de hibrid, nu inchidere totala.

    • Pana la urma cei care merg la scolile private au ales deja altceva si platesc in plus pentru acest lucru. De acesti bani scolile private au facut si investitii sa se asigure indeplinirea masurilor de sigurnta. Asadar, consider ca pe acest considerent aveau obligatia sa nu trateze scolile private la gramada cu scolile de stat, pentru ca nu suntem de fapt in aceeasi situatie!

  9. Ah, inchidem salile de sport, dar lasam deschise scolile, OK, si dupa 4 luni in care acestea nu au functionat deloc + alte aproape 4 in care au functionat cu capacitate redusa si reguli peste reguli + alte previziuni de reinchidere, pe durata nedeterminata… o sa fim sanatosi si… obezi.

    /Copiii să meargă la școala din cartier, nu la 5 km în partea cealaltă a orașului, la trei schimburi cu metroul și alte trei stații cu autobuzul/

    Mersi, dar sunt copii care meg la liceele de arta, sportive sau bune, cu astia ce faci? Daca scoala de cartier nu are ce sa le ofere?

    • Da, imi plac si mie ăștia care vor sa meargă copiii la școlile din cartier, dar copiii altora, ca pe ai lor nici gând să-i dea la școala din cartier!

    • M-am distrat putin asta-primavara, cand descopereau unii cu uimire ca pot face sport si acasa, si raman surprinsa in continuare de faptul ca oamenii par sa fi uitat ca se poate face sport si in afara salii. Eu fac sport acasa de mai bine de 16 ani, sunt mii de programe online, bodyweight si greutati (desigur, se poate iesi si la alergat afara), extrem, dar extrem de eficiente, cu fix aceleasi rezultate pe care le obtin altii la sala (avantaje: bani economisiti, petrec fix o ora facand sport, fara sa mai aloc timp pentru pregatire si deplasare pana la sala, pot face sport la orice ora vreau, ma pot imbraca in ce am chef, pot face si-n chiloti, daca asa imi vine, ca doar nu ma vede nimeni, pot asculta ce muzica vreau si pot schimba programul de sport dupa cum imi doresc eu in ziua respectiva). N-as da sportul facut acasa nici pe o mie de sali de sport. Deci sali inchise nu inseamna obezitate, pentru simplul motiv ca miscarea si sportul nu-s legate de o sala sau o anumita persoana, se pot face oriunde.
      Stiu ca pe fiecare ne „doare” cate ceva (unora le place la sala, altora le place la cinema, altii vor la restaurant cu prietenii) si ca teoretic toate afacerile ar trebui sustinute (ceea ce probabil ca ar trebui sa se si incerce, sa functioneze toate la capacitate mult redusa, caci da, alternative gasim la toate, dar ideal ar fi sa mai ramana niste afaceri in picioare pana la finalul pandemiei), dar cumva trebuie sa facem sa scada numarul cazurilor si in niciun caz sala nu ar trebui sa aiba prioritate in fata scolii.
      Cred ca problema este mai degraba cu scolile generale, decat cu liceele, daca un liceu il alegi dupa mai multe criterii, in cazul scolii, e usor absurd sa-ti duci copilul la o scoala primara/generala aflata la 20 km de casa (desi nu cred ca asta aglomereaza transportul in comun, mai toti parintii isi duc copiii cu masina la scoala, deci mai degraba aglomereaza extrem de tare traficul si-asa sufocat al orasului).

    • Cred ca aceasta indicatie trebuie sa o privim din prisma celor care se duc la scoala de stat si care sunt arondati la o scoala in cartier. Cei care se duc la scolile private nu sunt inghesuiti 35 intr-o clasa si cu 3 schimburi cum se intampla la scolile ‘bune’ din Bucuresti unde peste 50% dintre elevi sunt cu viza de flotant. La scoala privata deja se tine cont sa fie maxim 15 in clasa, chiar mai putini in acest context. Asadar, cu exceptia scolilor cu specific (arte, muzica etc) si a celor private unde oricum nu vorbim de supraaglomerare, cred ca este o recomandare pertinenta sa se mearga la scoala din cartier.

    • Fiica mea face sport de performanta si culmea a facut si sport, desi s-au inchis exact salile in care facea treaba asta (Flushing Meadows, unde face tenis a devenit in primavara spital COVID) si nu a mai facut „oficial” tenis pana acum, in octombrie, cand au redeschis.

      A devenit obeza?

      Nu.

      Am facut pe toata perioada lockdown-ului tenis in parcarea din spatele casei. Eram numai noi acolo, macar o ora pe zi a lucrat cu mine si cu ta-su. A alergat, s-a catarat, am rupt bicicletele prin cartier, dupa ce s-a redeschis orasul cat de cat.

      In vara i-am gasit antrenori privati si a facut 2-3 antrenamente pe saptamana si cu ei, apoi s-a redeschis programul de tenis la Flushing Meadows si face si acolo.

      I-am luat un fileu din ala mobil si il montam in parcare, sa poata lovi corect, in ideea in care in vara antrenorii ei au lucrat enorm la corectitudinea loviturilor, pozitia rachetei pe lovitura etc. Asa ca doar bambilici fara fileu mi se parea un pas inapoi. Acum montez fileul si jucam ori noi doua, ori si cu ta-su ori in 4.

      Am toate dotarile unui club de tenis (in afara de teren, care la mine e o parcare): 70-80 de mingi, cos special pentru ele, gantere pentru varsta ei, greutate pentru racheta etc.

      Acum ca vine frigul si nu va mai face afara prea mult timp, facem conditioning in casa, ca nu ai nevoie de mult loc sa faci flotari, sa lucrezi cu ganterele sau sa faci stretching.

      Din primavara sper sa revenim serios pe teren si sa putem sa investim si mai multi bani, in conditiile in care o ora de antrenament privat e 100 de dolari.

      Avem alti prieteni cu copii care fac full remote si copiii sunt bine merci. Faci miscare si in casa sau pe langa casa (vorba unor alte comentatoare, sunt mii de video-uri cu workouts, numai sa vrei), cu totii gatim in casa si suntem atenti la ce punem in farfuriile copiilor, asa ca nu e nicio problema.

      Sunt copii si amici de-ai nostri care au slabit in perioada asta (ca au considerat ca e un moment bun sa isi rezolve si problema asta), fie-mea a facut muschi seriosi de la antrenamentele mai grele din ultimele luni, pana si eu ma fac zana in curand, daca mai fac mult sport cu ea 😀

      Nu e bine ce se intampla in perioada asta, dar cumva trebuie sa gasim si metode de a trece peste tot. Asta e …

  10. Oana Moraru dar și alți experți in educație, precum și psihologi, zic ca e o tragedie, nu o drama, mai ales dacă vorbim de copii 2-10 ani, preșcolari și școlari de clase primare adică. Cine tine cont de perioadele senzitive și ferestrele de oportunitate acasa? Cine se uita la fiecare copil in parte și vede unde e exact de crescut, de instistat? Cum înveți sa scrii și sa citești acasa? Cum înveți sa normele societății, socializarea, tot ce tine de aceste aspecte? Ma refer aici la generația întreaga, ni cazuri izolate unde copilul poate se descurca chiar și așa. Predicțiile sunt de generație de analfabeți functionali cum nu a mai fost vreodată. E un dezastru. Școala fata in fata , grădinița, toate trebuie sa rămână deschise, iar restul sa se închidă. O spun ca medic care lucrează in covid de luni de zile, care a luat toate măsurile posibile și nu s-a infectat, care a ținut copiii acasa izolați pana pe 1 Septembrie când , cu inima stransa, a fost școala și grădinița : zilnic, fără săptămâni online. Școala cu masca, Gradi fără. Saltul a fost imens, ambii copiii au avut evoluție spectaculoasa in doar o luna de intoarcere între ai lor, deși noi avem curte ( nu au stat in casa nici măcar o zi in lockdown-ul din primăvara), am făcut ieșiri și concedii cu măsuri stricte … nimic nu se compara cu creșterea alături de ai tai, sub ochii adulților pregătiți sa observe. Ce ma deranjează : părinții . Oameni inconștienți care se ambiționează sa își ducă copiii la zeci de activități extrașcolare, automat zeci de alte contacte in afara școlii sau grădiniței. Ma mai deranjează și proasta gestionare a timpului de după școala : la after masca nu se poarta, de multe ori vin copii din scoli diferite. Ma enervează și profesorii negaționiști care chiar spun copiilor sa mai încalce măsurile.
    As Închide tot, after și cluburi și Sali de sport, as lasă oamenii sa iasă doar cu declarație ( ca in primăvara), as interzice adunările de familie, chiar micile petreceri.
    Chestia cu școala de cartier nu e ok acum, deja au școala lor, nu se pot face modificări atât de mari.
    Pandemia va trece, in cel mai bun caz, in vara. Cazuri vor fi permanent. La cum arată situația, școlile ar trebui sa rămână inchise ani de zile.

    • As adauga ca treaba cu socializarea in cercul mici , “sigure”, nu e ceva de recomandat. Cunosc zeci de persoane care s-au infectat in cercul lor de siguranța. De fapt riscul este mult mai mare acolo, fiindcă toată lumea tinde sa lase garda jos. Nu exista “safe” toți mai ies, fiecare are cercul lui mic din care fiecare mai are un cerc mic și tot așa. Nu ne vedem cj nimeni din afara celor cu care locuim fără distanțare și masca. Indiferent cine este. Copiii vor socializa doar cu colegii de clasa și doar in mediu controlat de către un adult responsabil – chiar și acolo e relativa treaba fiindcă, in cazul fraților, practic copilul socializează și cu colegii fratelui/ fraților. Dacă se vrea socializare in afara colectivitatii, atunci corect este ca copilul sa nu mai fie adus in colectivitate. Cadrele didactice sa urmeze aceleași reguli stricte și va fi aproape bine.

  11. Dacă toată lumea ar învață si ar înțelege ca nu se moare înădusit de la o amărâtă de masca purtată corect, acoperind nasul și gura, lucrurile ar sta altfel. Uitați-va pe YouTube, căutați postări din Japonia, din Tokyo. Acolo oamenii poarta masiv masti pe fata. Nu am auzit cazuri de japonezi sufocati sau morți de la purtat masti, a auzit cineva? Oamenii aveau mallurile și restaurantele deschise in timpul in care In Europa oamenii erau închiși in case, in primăvara. Lockdownul nu este o soluție, ne îndreptam spre faliment general. UE nu poate susține la infinit atâtea cheltuieli. Educația, disciplina și compasiunea, empatia fata de semeni și fata de noi înșine, acolo este secretul. Degeaba încui o maimuța in cușca, când scapă de acolo, tot banane mănâncă 🙂 și tot se scărpina de purici 🙂 scuzați comparația, dar când intru in supermarket, mi-e frica sa ma uit in jurul meu, sigur exista măcar o persoana cu masca sub nas sau sub barba, la câțiva metri distanta de mine. Sanatate și sa avem mai multă grija la ceea ce ne dorim.

  12. „Sălile de clasă să fie aerisite des, am văzut că în Germania acesta e protocolul, copiii stau bine îmbrăcați în sală, cu toate geamurile larg deschise”
    Nu cred ca acest lucru mai este posibil in noiembrie si decembrie. Au fost deja zile cu 0 grade dimineata (duminica si luni – la Iasi)

    • Ba in străinătate așa stau, cu haina groasa pe ei, se comunica părinților ce haine trebuie sa aducă pentru a doua zi. Sunt poze pe internet, geamul larg deschis, elevii echipați. La noi nu crapă un geam cu orele in unele clase, ca e curent.

    • Nu stiu ce temperaturi sunt in alte tari in acest moment pentru ca n-am cautat. M-am pus numai in situatia unui elev care trebuie sa stea in frig, pe un scaun, fara sa se poata misca prea mult (pentru ca e ora de curs), timp de 40-50 de minute, cat tine o lectie, un curs. Chiar daca e foarte bine imbracat, totusi, ii ingheata mana pe stilou, nu e usor sa stea in frig – fara sa se miste – cateva zeci de minute. Pentru octombrie a fost acceptabil. Dar vin noiembrie si decembrie, cu temperaturi scazute si foarte scazute. Nu cred ca se mai poate aplica aceasta metoda in acelasi stil. Cum ar mai putea copiii sa stea timp 4-6 ore cu geamurile deschise in noiembrie-decembrie? Sa nu credeti ca sunt impotriva aerisirii, dimpotriva! Numai nu pare o solutie viabila, realizabila, in lunile foarte reci care urmeaza

  13. Mama e profesoara la liceu, nu unul de top. E in scenariul hibrid liceul.
    Copiii refuza in mare masura regulile. Isi dau jos masca, o poarta sub nas, socializeaza asa cum isi doresc in pauze. Considera ca se dau bani de la ue pentru a declara bolnavi de covid si spun ca ei nu cunosc oameni care au virusul si ca cei de care stiu tangential au primit bani.
    Profesorii stau sa faca observatii constante sa se poarte corect masca. Nu pot face nimic altceva, nu i pot da afara.
    Un elev a venit la scoala desi ambii parinti aveau simptome si fusesera testati si asteptau rezultatul. A fost pozitiv rezultatul, dar cum elevul nu are simptome el nu este testat si atunci colegii lui nu sunt considerati contacti directi si vin in continuare la scoala.
    Noi traim intr-o bula daca credem ca o mare parte din populatie intelege, accepta si respecta regulile. Nu e adevarat. Iar ce cred parintii cred si copiii lor.
    Sunt ferm convinsa ca multe cazuri sunt pornite din scoli dar nu se stie asta pt ca contactii directi fara simptome (de ex copii) nu sunt testati. Si nu doar la noi, nicaieri nu prea sunt testati.
    Va rog nu mai dati exemplu uk, ei gestioneaza pandemia minim la fel de rau ca noi, schimba constant regulile si isi imaginează ca cineva chiar respecta ceva.

    • Măcar pentru această bula ar trebui sa se deschidă școlile private, ei se asigură ca regulile sunt respectate, copiii sunt foarte puțini in clasă si nu merită sa fie pedepsiți pentru ca statul, ca de obicei, nu e in stare de nimic.

  14. Sunt intru totul de acord cu tine.Copiii au nevoie de scoala, de socializare, de relatia cu colegii si cu profesorii. Putem respecta reguli, putem adapta scolile la nevoile copiilor si a cadrelor didactice, dar cred ca nu vrem asta .Pacat de copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *