Pregătim copiii de școală, dar școlile sunt pregătite pentru copiii noștri?

Mi-au scris mai mulți profesori aseară și azi dimineață. Ce facem, că de luni trebuie să fim la școală?!

Păi, ce să facem, noi ne pregătim copiii, ne facem o cruce mare și-i ducem sau îi trimitem la școală, iar profesorii fac și ei la fel, cruce mare + mers la școală.

Au anunțat marți seară că începem luni. Când ne organizăm? Când ajung la școli toate materialele? De ce nu ne testează? întreabă profesorii. De ce nu au așteptat un pic, măcar prima doză de vaccin să o facă majoritatea celor care vor să se vaccineze?

Zilele trecute, am întrebat părinții ce și-ar dori de la școală ca să simtă ei că totul e cât se poate de bine organizat în situația asta. A rezultat o listă lungă și de bun simț: clase cu mai puțini elevi (învățat în ture, acolo unde se poate), aerisit, apă curentă, săpun și dezinfectant, măști pentru cine nu își permite, poate purificatoare, sisteme de dezinfectare când copiii nu sunt la școală.

Școlile private stau mai bine, dar sub 5% dintre cei 3 milioane și jumătate de elevi din România sunt în sistemul privat.

Doar 15% dintre școlile din România au autorizație de incendiu. Altele 20% sunt în curs de a o obține. Și noi vrem sistem de purificare în clase.

Mulți dintre profesori nu poartă mască, se simt îngrădiți. Unii sunt prin țările calde (mi-a scris unul chiar ieri).

Mulți dintre părinți stau chiar acum cu copiii la coadă la teleschi sau gondolă, nas în nas. Au prins-o de curând pe o doamnă la coadă la telecabină la Postăvaru, parcă, ea era cu Covid, chipurile în carantină în Călărași undeva, dar venise să plimbe virusul la schi.

Luni vom fi cu toții la școală, majoritatea câte doi în bănci, că așa a zis domnul ministru cu fereastră la cămașă, că aia e, așa sunt clasele, altele nu avem. Multe cu veceu în curte. Multe fără apă la baie, cu o singură femeie de serviciu care plimbă aceeași cârpă zoioasă prin toalete, pe holuri și prin clase, că nu-s bani de mai mult. Sute de copii care folosesc o singură baie cu trei toalete. Ferestre înțepenite, care nu se pot sau nu se vor deschise, că e curent.

Ghirlande de părinți care rup gardurile școlii, îngrijorați că poate copiii nu sunt suficient de distanțați de partea cealaltă.

Pregătim copiii de școală!

I-am întrebat pe ai mei dacă se bucură că încep școala. Da și nu, mi-au zis.

Da, ne e dor de colegi, vrem să stăm împreună!

Nu, nu vrem să ne îmbolnăvim sau să îmbolnăvim pe alții.

Punem pe umerii lor această responsabilitate care chiar dacă nu e a lor rațional vorbind, așa o vor resimți, din păcate.

Dar să fim optimiști! Poate că o să avem noroc. Copiii au nevoie de școală! Păcat că în România, școala nu e niciodată pregătită. Păcat de profesorii și directorii de școală care fac ce pot, dar niciodată nu au destul (bani, susținere) cât să poată suficient.

Păcat.

Sunt curioasă cât vor rămâne școlile deschise de data asta, cu toate restaurantele, terasele, stațiunile deschise, și cu ce cost în vieți omenești. Poate că tura următoare vor închide întâi mallurile și la urmă școlile, varianta asta n-am încercat-o încă…

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4183

19 comentarii

  1. Copilul meu are 16 colegi in clasa ati zice ca stam bine dar NU caci profii stau cu masca in barba, jumatate din elevi o tin in ghiozdan. Asa ca punem masca la copil, ne zicem rugaciunea mereu si ce o fi o fi. Macar eu mi am facut vaccinul, sunt cu boala cronica, si sa speram ca macar nu ne imbolnavin grav toti in acelasi timp.

  2. Și eu, ca profesor am primit întrebarea care le-ai pus-o copiilor tai. Respunsul e la fel: da și nu.

    Da, deoarece îmi este dor de copii, de colegi, de atmosfera.
    Nu, deoarece nu vreau sa risc sa ne îmbolnăvim de nici o parte.

    Eu fac naveta 40 km dus, 40 km întors. În 1 din zile cu autobusul, în restul. Zilelor cu colegul meu. Dacă iau ceva de pe autobus și îmbolnăvesc toată școală, cu toate masurile de precauție?
    La naiba, e grav și dacă iau ceva și îmbolnăvesc I singura persoana.

  3. 15% din scoli au autorizatie pentru incendiu, dar spre 50% nu au nevoie (fie pentru ca sunt cladiri de patrimoniu si nu poate fi modificata arhitectura cladirii, fie ca sunt anexe ale scolilor etc). Cat despre inceperea scolilor, binenteles ca e si bine si rau, dar daca majoritatea isi doresc, cam 85% dintre parinti, (spre binele sufletesc), eu zic ca e un pic mai bine decat rau. Si n-are rost sa ne comparam cu alte tari, pentru ca suntem undeva la mijloc. Dar daca privim in ansamblu, mai ales la scolile de la tara (cu toate toaletele lor cu tot), sau in localitatile mici, copiii sunt putini in clase, sansele sunt chiar mici sa se imbolnaveasca. Hai sa fim optimisti, sa ne bucuram si de o saptamana de scoala macar!

  4. „Poate că tura următoare vor închide întâi mallurile și la urmă școlile, varianta asta n-am încercat-o încă…” – atat de adevarat! Exact cum spui, mi se pare atat de multa dezorganizare si lipsa unei viziuni de ansamblu a problemei…dar da, ii dam cu Doamne ajuta inainte, bazandu-ne ca poate avem noroc si noua nu ni se intampla…cumva tipic romanesc 🙁

  5. Fetita mea merge la o gradinita privata de pe 15 iunie intr-una. Iarna asta a fost de 2 ori racita ft putin (muci si tuse). Din iunie si pana acum in cadrul gradinitei au fost doar 2 cazuri de covid, o educatoare si o ingrijitoare, fara sa imbolnaveasca nici un copil, desi copii nu poarta masca. Copii au nevoie ft mare de socializare. Sa-i lasam cu inima deschisa si cu incredere ca totul o sa fie bine. Sanatate!

  6. Mie mi-e frica de o noua carantina. Constanta a stat o luna si jumatate cu restrictii si cu declaratii, chiar si de sarbatori. Copilul uraste deja cuvantul carantina. Acum in online a intrat intr-o rutina. S-a obisnuit. Deschidem doar ca sa avem ce inchide. Se pierde si ce s-a castigat pana acum. 🙁

    • Sunt perfect de acord cu aceasta opinie. Din pacate, pentru multi, scoala si gradinita sunt cele mai ieftine bone, ceea ce nu mi se pare ok…Deja mi-e groaza de scenariul cu parinti si, mai ales, bunici imbulzindu-se in jurul unui gard la iesirea din scoala, cu copii imbulzindu-se intr-o toaleta murdara, fara sapun si hartie igienica (si nu e vorba de scoala rurala, ci de Bucuresti). Va trebui, se pare, sa uitam de cuvintele acelea ca distantare sociala, igiena mainilor etc. Si totul cu pretul altor vieti omenesti pierdute inainte de vreme.

  7. Suntem stupefiati!!! A trecut pandemia, a fost vaccinata majoritatea populatiei ca ministrul Educatiei sa spuna ca vor sta copiii cate doi in banci? Stam doar in baza unei masti, si mai ales la copiii din ciclul primar?
    Speram sa fie o gluma!!! Sa stea 35 de copii in clasa, fara niciun pic de distantare, cateva ore/ zilnic? E sfidatoare decizia domnului ministru al Educatiei!
    Cine va raspunde pentru punerea in pericol a sanatatii si vietii a 2500000 de copii si a familiilor acestora???
    Nu poate pastra, ce il costa sa pastreze decizia de distantare de 1 m intre copii si de a invata, ca la inceputul semestrului, 1 clasa impartita in 2 grupe, bineinteles, cu acelasi program mai scurt? Pentru aceasta afirmatie ar trebui sa-si dea demisia.

  8. Fără a dori să-i apăr pe guvernanți – ferească, departe de mine, o spun foarte sincer și serios! – părinții care de săptămâni tot urlă cerând redeschiderea școlilor nu cunoșteau aceste amănunte?
    Ba le cunoșteau, desigur. Dar (sper că nu fluier în biserică spunând asta) foarte mulți au perceput statul copiilor acasă & școala online ca pe un enorm efort și sacrificiu pentru ei – pentru părinți, adică. Știți în câte grupuri se plâng mămicile ”de-ar începe școala, să mai stea și pe acolo, că m-am săturat?”. În foarte multe.
    Ei bine, aceste mămici au fost mult mai vocale decât cei care pe bună dreptate îndemnau la rațiune. Iar acum, culeg ce au semănat și au ce și-au dorit.
    Faptul că școlile se redeschid (fapt prematur și periculos) este, privind la modul general, și din vina acelor numeroși părinți care cer asta cu insistență de săptămâni bune.

  9. Nu e mare diferenta la scolile din Marea Britanie, buricul Londrei. Singura diferenta e intrarea separata pentru fiecare clasa.
    In rest, copiii au stat cate 2 in banci, profa cu masca in barba, copiii fara masti, o toaleta la 50 de copii.
    Cat despre purificatoare, haha, nici pomeneala!
    In timpul celor 3 luni de mers la scoala (din septembrie pana in decembrie), au stat acasa de 2 ori cate 2 saptamani (au avut cazuri de covid in clasa).
    Dar da, aici scoala e prima care se deschide si ultima care se inchide.
    Si aici vin copiii bolnavi la scoala, cu muci si tuse, fara probleme, deci sistemul cu bonele gratuite se aplica peste tot.
    Scolile aici sunt deschise inca, dar la scoala merg doar copiii angajatilor cheie si copiii vulnerabili (care nu sunt in siguranta acasa).

  10. Mie imi este teama, incerc sa caut solutii corecte spre a evita mersul la scoala de luni.
    Copilul meu este in clasa a IV-a si un tip extrem de responsabil, din martie 2020 nu a iesit din casa/curte fara masca, a stat la distanta de toata lumea cu exceptia celor din familia restransa. Am respectat toti din familie regulile, nu am fost in vacante/concedii decat in conditii extraordinare, am lucrat de acasa si pana acum ne-a iesit sa stam departe de virus.
    Problema mea este ca va incepe scoala luni, sunt 25 de copii in clasa plus invatatoarea si 3 profesori (religie, sport, engleza). Invatatoarea mai lucreaza la un centru de ingrijire copii din apropiere, unde sunt si copii institutionalizati si un fel de day-care. Cum spune copilul meu, „nici nu stii din cate parti poate sa apara virusul”.
    Insa, ce imi scoate mie peri albi acum este O EXCURSIE!!! Invatatoarea, unii parinti si vreo 12 din cei 25 de copii merg in excursie la munte in weekendul dinaintea inceperii scolii! Adica cel putin 20 de fiinte umane intr-o cabana timp de 2-3 zile! Iar de luni, la scoala!
    Caut butonul de reset. Trebuie sa dau un reset situatiei, nu imi doresc decat siguranta si sanatate pentru copilul meu speriat, pe care tot eu incerc sa il linistesc.

  11. Eu sunt unul dintre acei parinti norocosi, putem sa ducem copilul la o scoala privata, acolo unde COVID si riscurile de infectare sunt tratate cu foarte multa raspundere, au multe masuri de control implementate si fac eforturi consistente in a limita orice potentiala raspandire. Scoala a fost inchisa, se redeschide de luni si multi dintre copii abia asteapta sa se revada, chiar daca sunt constienti ca nu se pot imbratisa sau interactiona cum faceau acum ceva vreme.
    Suntem norocosi ca suntem intr-un asemenea mediu, sunt constienta ca in adevarata realitate, scolile sunt slab pregatite pentru asa ceva. Pe de alta parte optimista din mine spune ca au fost / sunt suficiente tari unde scolile au fost deschise si s-a observat ca ratele de infectare nu au crescut, deci nu scolile sunt principalul (nici pe departe) sistem de raspandire. Nu cred ca e cazul de „o cruce mare”…doar de atentia cu care oricum parintii s-au purtat si pana acum.
    Cred ca aceste luni de stat acasa pentru copii au avut un efect negativ, pentru multi dintre ei. Se demotiveaza, se plictisesc mai usor, este tot mai greu sa fie monitorizati de catre profesori, etc.
    Din clasa nu poti sa iesi daca te-ai plictisit, dar stiti de cati copii am auzit carora „le cadea netul” si ieseau din ore? Sau care stateau pe Youtube in ore sau pe whatsup cu prietenii? Inclusiv mandra mea, care mi-a pus creierii pe moate in incercarile de a implementa un sistem de control cat de cat eficient (pentru ca eu muncesc full time si cateodata pot sa treaca 4-5 ore in care sa nu ma ridic de la birou o singura data; chiar daca suntem in aceiasi casa, nu o pot urmari corespunzator).
    Si dupa multe crize de-ale mele mi-am dat seama ca si pentru ea e foarte greu sa invete de acasa, de la 8 dimineata la 4 dupa amiaza inchisa intr-o camera, cu un laptop in fata (cu pauzele de rigoare of course). Ce sa ceri unor copii de 9-10 ani (sau mai mici) cand vine vorba de a fi 100% prezenti intr-o ora online?
    Cred ca fiecare dintre noi vede o anumita parte neagra din povestea asta cu inchiderea / deschiderea scolilor. Vad potentialul de infectare, dar mai mult eu vad alienarea si demotivarea (si alte efecte secundare pe care poate le vom vedea mai tarziu) unor copii insingurati in fata unui ecran (cei care au noroc sa il aiba, unii pur si simplu au avut un an de scoala si de cunostinte complet sters din viata lor pentru ca nu au avut acces la tehnologie sau pentru ca invatoarea intra 2 ore pe saptamana si in rest trimite doar niste fise pe whatsup, fise pe care nici nu prea le controleaza).
    O sa fie bine…sunt convinsa de asta.
    G.

  12. Partea „buna” este ca probabil din primele 2 zile vor fi destule cazuri in scoli, incat sa le inchida. Partea proasta este ca vor fi copii si adulti imbolnaviti si unii nu vor duce boala asta 🙁

    Mi se pare ciudat ca nu exista posibilitatea de a alege, daca tii copilul acasa sau nu. In NY mai mult de jumatate din copii sunt inca full-remote. Si e OK, pentru ca au ales parintii lor asta si e de respectat.

    E complet aiurea sa te fi protejat UN AN INTREG, sa stai ca prostu’ in casa, carantinat etc. si sa vina al mic cu bucuria de la scoala, pentru ca esti OBLIGAT sa il duci la scoala. Asta nu mi se pare kosher.

    Noi am ales sa o trimitem la scoala pe fata, e un risc asumat, care momentan nu ni s-a spart in cap. Dar si scoala aia e tot inchisa, ca la 2 cazuri stam 10 zile acasa. A inceput in ianuarie 5 zile pe saptamana, daca are 10 zile facute in scoala efectiv e mult.

    Sunt insa 9 copii intr-o clasa de 25 de obicei, 5 copii intr-un autobuz scolar cu 50 de locuri. Asta pentru ca restul au ramas acasa. Asa pot inca sa faci scoala online / in persoana si sa tii cat de cat pasul, protejand copiii din familii vulnerabile ca sanatate. Are fie-mea coleg de clasa, a carui sora aproape a murit intr-un soc anafilactic acum cativa ani. Maica-sa ii tine full-remote de cand s-a pornit covid-ul si o inteleg. Nici eu nu as risca, daca as avea sanse minime macar sa ne distram pe la ATI.

    De asta mi se pare trist (sa nu zic criminal) sa obligi lumea sa-si duca copiii la scoala la gramada. Aici s-a descoperit ca scolile elementare de fapt nu sunt focare de transmisie, de asta am si dus copilul. Si nici nu discut despre cat de stricte sunt procedurile, ca aici nu e nimeni cu masca in barba sau care nu pastreaza distanta. Nici copii, nici profesori.

    Cu o scoala plina cam 1/3 de copii, cu distantare, masti si toate cele, simt ca e destul de in siguranta copilul. Altfel as tine-o acasa.

    Ca strategie (ce am aplicat si eu de fapt in septembrie), as tine copilul acasa prima saptamana, sau macar 2-3 zile. Cu povesti ca ne e teama ca e contagios, orice porcarie. As lasa primul val, ca, daca apare covid in scoala, oricum se inchide. Acum cred sincer ca suntem singuri in fata pericolului (mai ales in Romania), asa ca facem individual ce putem. Mai mult decat sa puna copilul absent 2 zile nu pot, ca doar nu-l exmatriculeaza.

    • Dar cât de obligatorie e, de fapt, prezența fizică la școală când ni se spune să îi ținem acasă la orice simptom, simptomele pe care trebuie sa le urmărim fiind multe si variate, de exemplu e si oboseala acolo, serios, am primit mail de la școală! Așadar, un părinte care vrea sa păstreze copilul acasă poate spune oricând că pare obosit sau a strănutat sau orice si rămâne online.

  13. Sunt și mamă și profesor…
    Îmi doresc foarte tare deschiderea școlilor mai ales pentru cei mici… Eu cu elevii de liceu mă descurc în online…
    Problema cu deschiderea școlilor e că majoritatea claselor sunt supra-aglomerate, iar sălile de clasă sunt mici, nici vorbă ca 30-35 de elevi să intre, respectând normele de distanțare(minim 1 m între fiecare elev). Fiecare director trebuie să găsească o soluție, dar împărțirea pe 2 grupe a unei clase, și obligarea învățătorilor să lucreze la dublu e inuman, unde mai punem că zăpăcești programul părinților pt 3 ore de școală, ba dimineața, ba după-masa…
    Este greu și va fi greu oricum privim lucrurile, fiindcă nu e rutina cu care eram obișnuiți înainte de pandemie… Și în toată nebunia asta, nu doar copiii, ci și părinții suferă enorm…

  14. Hm, eu am primit vestea că se deschid școlile..ca să îl citez pe Cohen, with nothing on my tongue but Halleluijah.

    Nu sunt înconjurată de extrem de mulți copii, dar absolut toți își poartă masca („mi-o port ca și când as zbura”, dar gata cu citatele :))) cu seriozitate, își spală mâinile că întotdeauna, l mai nou folosesc gelul igienizant, dar nici unul nu este speriat de moarte de coronavirus, nu urăște cuvântul carantină, nu simte pe umeri vreo responsabilitate pentru întreg universul sau pentru îmbolnăvirile celorlalți, și nici nu consideră că „nu stii din cate parti poate să apară virusul”. Cred că unii dintre acești copii care sunt atât de speriați au fost speriați de părinți. La vârste mici respectă cu atâta simplitate regulile încât mi se pare inutil și puțin crud să le picurăm atâta frică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *