Program mai scurt pentru magazine, măsură de prevenție COVID: păreri?

În fiecare vacanță petrecută în altă țară (cu excepția Greciei) am constatat cu surprindere că magazinele sunt închise seara (după 8 PM), uneori și în weekend, în unele locuri sunt închise toată ziua de luni. Prima reacție e cea de frustrare, ia uite bă, vreau să-mi iau un covrigel și nu am de unde, ce leneși ăștia, auzi, să închidă magazinele la 6 seara, dar după câteva zile te obișnuiești cu ideea, te organizezi și faci astfel încât să cumperi covrigel în timpul programului și să-l mănânci când vrei tu. Până la urmă, și angajații magazinelor au, ca și tine, dreptul la odină seara și în weekend, sau lunea liberă dacă lucrează duminica.

Pe de altă parte, există și oameni care poate nu au cum să ajungă în timpul zilei la magazin și nici nu pot comanda online, sau poate programul le impune să facă cumpărături doar în weekend, seara. Nu cunosc în detaliu genul acesta de situații, noi suntem privilegiați, comandăm cel mai adesea online toate consumabilele, pentru că trăim într-un oraș mare, care are multe posibilități, iar eu am program flexibil, îmi fac timp să merg la piață sau la brutărie, dar știu că nu toată lumea beneficiază de acest lux.

În primăvară, programul magazinelor a fost redus ca măsură de prevenție a răspândirii COVID, când numărul de cazuri era uriaș. Se pare că ne paște o nouă perioadă complicată, așa că se discută și acest aspect.

Autoritățile spun că nu va mai fi lockdown, sper că școlile vor rămâne deschise, cu anumite măsuri suplimentare de igienă, testare, distanțare, dar restricții probabil vor mai fi.

Aș vrea să vă invit azi la dezbaterea acestui subiect: ce părere aveți despre restricționarea programului de funcționare a magazinelor într-un posibil scenariu de noul val de COVID? E o măsură justificată, oportună? Ce alte lucruri credeți că ar fi bine să fie implementate pentru limitarea infectării unui număr mare de oameni?

Sursa acestei conversații este Cristian China-Birta, sigur îl știți din online, i se mai zice și Chinezu, care a lansat inițiativa #RomaniaDeschisa (o platformă de dialog între cetățeni, autorități și mediul de afaceri pe diverse subiecte). Cristi a realizat printr-o companie specializată un studiu la care au participat 1.111 adulți din România. Iată câteva dintre concluziile studiului. Mai multe detalii găsiți la Chinezu.

  • Studiul arată că cel mai mare factor de stres pentru români este reintroducerea unor restricții ca urmare a unui nou val de COVID.
  • Românii sunt relaxați în prezența familiei, a prietenilor.
  • Românii sunt stresați de valul următor și de starea economică a țării.
  • Restricționarea programului de funcționare a magazinelor nu este văzută ca o măsură eficientă de către români.
  • Mersul la cumpărături este pe primul loc în categoria activităților lipsite de riscuri, alături de mersul la terasă și îmbrățișarea sau strângerea mâinii unui prieten sunt considerate de români printre cele mai puțin riscante activități.
  • Când vine vorba despre instituțiile de care oamenii sunt mulțumiți apropo de cum au reacționat față de pandemie, respondenții spun că angajatorii și magazinele au fost responsabili, iar restaurantele, spitalele și instituțiile publice s-au descurcat cel mai prost.
  • Cele mai eficiente măsuri de combatere a pandemiei sunt: masca în magazine, distanțarea, măsurarea temperaturii.
  • Cele mai puțin eficiente măsuri: masca în aer liber, program restrâns de funcționare pentru magazine, interzicerea circulației noaptea
  • Cele mai riscante activități: călătoriile cu transportul public, mersul la restaurant, mersul la concerte, călătoriile cu avionul

Sunt curioasă ce credeți voi despre toate astea.

Photo by Rob Maxwell on Unsplash
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4250

28 comentarii

  1. Mi se pare o tâmpenie imensă, ar trebui extins programul pentru ca vrem sa nu mai fie aglomerație. Or dacă pui același număr de oameni intr-un timp mai scurt exact asta se creează, aglomerație! Așa a și fost, imediat după măreața măsură am văzut la știri cozile imense, că tot ne era dor de comunism. Program de 24 de ore si gata, se mai răsfira lumea, unii vor merge la miezul nopții, alții la 6 dimineața, așa ne călcăm toți in picioare la 5 jumate, ca atunci am scăpat de la lucru.
    Cu privire la temeri, mie cel mai tare mi-e teamă că se vor închide iar școlile la grămadă, ca asta e singura măsură care supără cei mai puțini alegători, deși școala la care sunt ai mei, de exemplu, are tot personalul vaccinat, spații foarte mari, copii puțini, dezinfectant, tot ce trebuie, a fost un singur caz de covid in toată școala (asimptomatic si ăla) de când a început toată nebunia.

    • Eu cred ca, cu putina organizare se poate si cu magazine inchise la 19, 20 sau duminica. Stau in Germania iar aici restrictiile au fost mai dure.Cateva luni au fost deschise doar alimentarile iar ei oricum au duminica inchis, anumite alimentari inchid la 19 sau 20, deci se poate si cand vine vorba de mancare.

  2. Eu ma gandesc care e rolul masurarii temperaturii in magazine. De mai bine de un an de zile se masoara temp in marile magazine si n-am aflat cate cazuri de temp peste 37.3 au inregistrat. Se poate vedea undeva? In magazine nu se respecta distantarea, efectiv se inghesuie in spatele meu multi, zici ca ar fi concurs care ajunge primul la casa. Si..tot cu masurarea temperaturii, nu vreau sa fiu discriminatorie, dar..barbatii care au peste 37 grade stau in pat( nu merg la cumprataturi) :))

    • Exact la asta ma gândeam si eu, pe lângă ca termometrele alea nu sunt bune, rar mi-au găsit o temperatură de om viu, nu mai evaluează nimeni măsura asta? Si încă ceva, presupunând ca ar fi bune si chiar ai febră (covid, infecție la măsea, orice). Ce trebuie sa faci atunci ca sa nu mori de foame în casă? Presupunând că n-ai net sau supermarketul nu livrează la tine. Poți sa suni la 112 să-ti aducă ei niste mici cu muștar? Ma îndoiesc! Se ocupă asistența socială? Din nou, m-aș mira, cu atât mai mult cu cât nu ești caz social, ai bani, doar ca ai si febră. In UK poți ieși să-ți iei mâncare si dacă ai îngrozitorul covid, nu se așteaptă nimeni să mori de foame in casă, iar statul știe că nu poate trece cu punguța de papica la toți cei aflați in izolare. La noi statul, ca de obicei, nu gândește! Ca să nu mai zic ca dacă esti student si stai in cămin, in caz că faci febră devii si boschetar, că nici in cămin nu te mai primește cu febră, pe care o poți face dintr-o grămadă de motive care să nu necesite internare la spital.

    • Trebuie, bineînțeles că trebuie, dar poți ieși pentru perioade scurte, cu mască, pentru aprovizionare, că nu se așteaptă nimeni să faci foamea in casă. La noi ce ar trebui sa faci? Îi pasă cuiva?

    • Lia, informatiile oficiale pentru UK sunt acestea:

      https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolation-and-treatment/when-to-self-isolate-and-what-to-do/ Inclusiv, do not go out to get food and medicine – order it online or by phone, or ask someone to bring it to your home

      Si astea: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolation-and-treatment/if-youre-told-to-self-isolate-by-nhs-test-and-trace-or-the-covid-19-app/ do not leave your home for any reason – if you need food or medicine, order it online or by phone, or ask friends and family to drop it off at your home

      E o diferenta intre covid confirmat si expunere. Pentru expunere, regulile s-au relaxat foarte tare, in special pentru persoanele vaccinate.

    • Știam de la cineva de acolo că se poate, mi se pare si logic să fie așa, se pare că au înnebunit si ei între timp. Si dacă magazinul nu livrează la tine, in mijlocul pustiului? Si dacă nu ai „friends and family”, eu, de exemplu, n-am, cel puțin nu atât de apropiați cât să riște un covid pentru mine. La noi e evident ca statul nu face nimic, dar mi se pare greu de crezut ca acolo, la civilizație, statul te lasă tot așa, să mori in casă de unul singur!

    • Get help while you’re staying at home
      NHS Volunteer Responders can help you while you have to stay at home (self-isolate).

      They can help with things like collecting shopping and medicines.

      Call 0808 196 3646 (8am to 8pm, everyday) to arrange help from a volunteer

      Gata am găsit, la ei există totuși un organism care să vine să îți facă cumpărăturile, la noi, in schimb, poți să mori liniștit că nu-i pasă nimănui!

    • Nu stiu de ce ma mai bag in discutiile astea, dar poate e util pentru (alt)cineva.
      „Au innebunit si ei intre timp” – Fals. De cand a inceput pandemia, nicaieri nu a fost permis sa te duci de nebun, apropo de innebunit, prin magazine. In primul rand pentru ca e foarte greu de controlat daca fiecare face ce vrea, dovada ca sunt n pacienti care au mers la mall desi erau pozitivi sau chiar o doamna care s-a imbarcat in avion cu test pozitiv si pot oferi multe alte exemple. Apoi, chiar daca mergi doar sa cumperi de mancare, ce masca ai? Ce reguli urmezi? Chiar tu zici, nu ai oameni apropiati care sa riste un covid pentru tine, dar ti se pare ok sa mergi la supermarket si sa expui atatia alti oameni fara ca ei sa fie constienti de asta?
      Ce ti se pare tie logic nu e acelasi lucru cu ce este corect de facut intr-o pandemie. Si nu numai intr-o pandemie. Evident, nu e ceva placut sau ceva usor sa te izolezi, dar astea sunt recomandarile si daca ai fi o persoana infectata de cineva care nu a respectat regulile nu stiu daca nu cumva logica asta a ta s-ar schimba.
      In linkurile respective erau detalii despre ce face statul pentru tine. In UK. Si in RO exista ceva solutii. Treaba e ca, din experienta mea, tocmai cei care isi permiteau financiar si emotional etc. sa faca o carantina corecta, nu au facut-o. Nu stiu sa fi murit cineva de foame nici in cel mai dur lockdown in Europa, in nici un caz in mediile noastre privilegiate, nu prea iti inteleg aceasta furie si frustrare orientata gresit. Doar pentru ca Romania e o tara groaznica, nu inseamna ca izolarea in cazul unei boli contagioase este o idee proasta. Si ideea asta cu statul care nu face lucruri pentru cetatean este corecta, desigur. Dar fiecare dintre noi are o responsabilitate. Individuala si fata de ceilalti.

    • Cristiana, cred ca ai punctat foarte corect în discuția cu izolarea. Pana acum nu am auzit pe nimeni sa se revolte ca sta în casa dacă are bube de la varicela, de ex, dar se revolta dacă trebuie sa stea în casa ptr infecție respiratorie. Ambele sunt contagioase.

  3. Mie mi se pare aiurea, iar ca exemplu mă ofer pe mine în perioada sărbătorilor când în magazine e prăpăd… În acea perioadă obișnuiam, în vremurile bune, să merg pe la 22:00 când magazinele erau aproape goale, așa că nu trebuia să îmi dau coate cu toată lumea. Acum sunt nevoit să mă îmbulzesc cu ei atunci când chiar am nevoie de ceva.

  4. Eu locuiesc in Bavaria, aici TOATE magazinele sunt deschise maxim până la 8 seara, iar duminica sunt toate închise, nu mișcă nimic. A durat cam 2-3 săptămâni să mă obișnuiesc cu asta, n-am murit de foame între timp 🙂 Programul ăsta nu are nicio legătura cu pandemia, a fost așa și înainte și in timpul ei. Deci așa cum zeci de milioane de oameni reușesc să ajungă in supermarket-uri între orele astea, sunt convinsă că se poate și in România. Deci sunt PRO.

  5. Buna. Atunci cand au redus programul in magazine am zis ca lumea se va imbulzi si ca nu are niciun efect masura. Si cam asa a fost, toata lumea se inghesuia dupa-amiaza pana la 9 sa isi termine cumparaturile, mult stres, multa lume, pentru nimic. Stim foarte bine ca tot crestea nr. de cazuri si magazinele aveau program redus. Deci putem concluziona ca nu a avut efect.

    Am vazut, Ioana, ca ai mentionat de evenimente cu oameni mai putini. Am fost la un eveniment la Ateneu, unde s-a mentionat de la achizitionarea biletelor ca se intra pe baza adeverintei de vaccinare. Cand am ajuns acolo, nu verifica nimeni adeverinta. Ce vreau sa spun cu acest exemplu este ca unele masuri sunt doar de fatada, sunt doar comunicate dar nu si aplicate (nu vreau sa intru in polemici despre drepturi de a participa la evenimente cu sau fara vaccin, am dat doar un exemplu). Am auzit de la cunostinte si de alte evenimente unde s-a procedat la fel, vara aceasta.

    Asa ca, se iau unele masuri, se comunica intens, insa nu toate sunt cu adevarat eficiente pana la capat, la fel ca si scurtarea programului magazinelor.

  6. In Austria, chiar si inainte de pandemie, se inchideau magazinele la ora 19.00. Si asta dupa multe negocieri, pentru ca pana acum 8 ani se inchideau la ora 18.00. Bineinteles, mai exista cateva exceptii sau mall-uri foarte mari (in afara orasului), unde se inchid magazinele la ora 20.00.
    In lockdownuri, se inchideau chiar mai devreme, pentru a reusi sa ajunga toata lumea acasa pana la ora 20;00, cand se dadea teoretic stingerea in oras.

    Solutia impotriva covid e vaccinarea si spalatul pe maini.
    Solutia pentru o viata mai buna, este inchiderea magazinelor la ora 20:00, sa invete lumea sa foloseasca timpul liber corespunzator si nu mergand la plimbare in mall si la cumparaturi in carrefour.

    • Dar cine decide ce e „corespunzător” să facă toată lumea in timpul lor liber? Si de ce sa acceptăm sa decidă alții pentru noi chestii atât de personale? Uite mie îmi place sa merg la supermarket, e o distracție! Îmi place să mă plimb printre rafturi, să citesc etichete, să văd ce a mai apărut nou, să imi vină idei despre ce să mai gătesc, etc. De ce să îmi impună statul sa nu fac asta duminică dimineață, de exemplu, ci s-o fac vineri seara, obosită si pe fugă? Pentru că unii nu mai pot de grija fericirii mele si ar vrea sa ne înghesuim toți în parc, că lor asta le place? Care sunt distracțiile „acceptate” si „corespunzătoare”? La mall avem voie? Dar la cinema? Terasă? Restaurant? Orășelul Copiilor? Muzeu? In toate astea lucrează oameni, așadar grija pentru angajații din supermarket e doar ipocrizie!

    • tu crezi ca oamenii care lucreaza in supermarket duminica dimineata (atunci cand ai tu chef sa te distrezi printre rafturi) sau seara la ora 22 (cand ai tu chef de ceva dulce) o fac de placere sau pentru ca au nevoie de bani?
      eu zic ca e pentru ca au nevoie de bani, adica pentru ca salariile lor sunt foarte mici.

      nu stiu tie, dar mie nu mi se pare corect.

    • Dar oamenii care lucrează la terasă sau in livrări ca să nu mai gătești tu duminica lucrează de plăcere? Bineînțeles că nu, toată lumea muncește pentru bani, altfel ar face voluntariat, dar cred ca piața muncii se poate organiza foarte bine și singură, după cerere si ofertă, fără să își bage statul coada si sa spună ce e corespunzător să facă fiecare în timpul lui liber! Și sigur oamenii ăia, pe care nu-i ține nimeni cu forța acolo, vor fi mult mai fericiți după concediere, nu? Vor avea tot timpul din lume! Văd ca la Carrefour Băneasa, pe unde-mi fac eu veacul, deja au înlocuit majoritatea casierilor cu case self scan, cred ca e o fericire maximă pe șomerii rezultați.

    • piata se organizeaza dupa cerere si oferta, adevarat, dar asta nu inseamna ca intotdeauna se organizeaza si bine.
      supermarketurile au tot interesul sa plateasca putin tocmai ca sa forteze oamenii sa munceasca in afara programului normal, ceea ce pentru ele e profitabil pentru ca astfel isi cresc vanzarile.

      e un fail al pietei, daca ma intrebi pe mine.

      adevarat ca toata lumea munceste pentru bani, dar uite, mie daca imi dai mai multi bani cu conditia sa lucrez duminica sau pana la 10 seara, o sa refuz, ca eu am deja suficienti bani si pentru mine e mai important sa am acel timp liber decat sa castig si mai multi bani – deci depinde si pentru cati bani munceste lumea, nu doar faptul ca munceste pentru bani

      sigur, unii oameni isi vor pierde slujbele, dar acelasi lucru se poate spune si despre copiii care muncesc in sweat shop-uri prin alte parti, daca ar fi sa se inchida acele sweat shop-uri.

      adica punem noi, ca societate, niste oameni in pozitia de a fi exploatati, pentru ca asta e cuvantul, si apoi argumentam ca exploatarea trebuie sa continue pentru ca altfel oamenii ar muri de foame – nu mi se pare ok daca ma intrebi pe mine.

    • Eu n-am mai văzut popor care să frece atâta supermarketurile și mallurile ca românii. Iar duminica, în țările civilizate, e zi de petrecut în familie. Indiferent de vreme, oamenii ies pe undeva – în natură, la diverse activități outdoors, mulți ies cu biciclete, la plimbări sau i-am văzut prin muzee în special cele cu secțiuni interactive pentru copii. Și dacă stau în casă, tot timp în familie aleg să facă. La noi, cum scade un pic temperatura, toată lumea în mall, doamne ferește să ne bată o pală de vânt sau să ne atingă un strop de ploaie.

      La subiect, măsura inchiderii supermarketurilor mai devreme mi s-a părut printre cele mai stupide pentru că a rezultat o buluceală generală între 17-18 când iese lumea de serviciu. Masca purtată afară mi s-a părut cu dus și întors – da, e inutilă în spații mari, parcuri, dar când stai buluc la un semafor cu oameni care-ți tușesc și strănută în față la câțiva cm nu mi s-a părut atât de inutilă.

    • Mie mi se pare ipocrit să îi protejăm de exploatare doar pe angajații din supermarket, când exact la fel de exploatat e si curierul de la glovo care ne aduce pizza la ușă și angajatul care ne vinde înghețată in parc sau care operează tiroliana, poate si ei ar prefera sa stea acasă, dar nu își permit! Cât despre ce acceptă oamenii să știi ca sunt si unii care câștigă extrem de bine, dar tot muncesc până la miezul nopții pentru simplul motiv că oricum nu-i așteaptă nimeni acasă, e vorba despre alegeri personale, de fapt, și asta ma deranjează, încercările de a reglementa alegeri personale! Intr-o notă umoristica poate câștigă AUR alegerile si declară duminica zi de biserică, că ne-am ars si tu si eu!

  7. Imi dau seama ca 1111 nu este o mostra suficient de mare si cu adevarat reprezentativa statistic – am cautat detalii despre studiu, dar nu am avut rabdare sa le si gasesc – insa rezultatele mi se par, nici nu stiu cum sa le zic, amestecate?
    Cu unul dintre cele mai mici procente de vaccinati din Europa, pe romani ii sperie reintroducerea restrictiilor? Si sunt stresati de urmatorul val? E ca si cum nu stii sa inoti, nu vrei sa iti pui colac, dar iti e teama de piscina.
    Perceptia riscului este iarasi ciudata, in opinia mea.
    Masurarea temperaturii a fost infirmata in n ocazii ca o masura corecta de preventie, totusi respondentii o considera importanta, iar vaccinul nici nu apare in discutia respectiva.
    Cu interzicerea circulatiei noaptea este discutabil – unde traiesc eu valul 5, ca acolo suntem, a fost provocat de tineretul pus pe partyuri si betivaneala prin parcuri si pe plaja, ca sunt inchise cluburile. Limitarea activitatii lor nocturne nu a fost teribil de eficienta, dar a contat.
    Calatoriile cu avionul sunt, teoretic, printre cele mai sigura la ora actuala si din punct de vedere COVID.
    Referitor la intrebarea principala, cu orarul magazinelor, unde traiesc sunt inchise duminica si in restul saptamanii este program normal. S-a renuntat si la limitele de numar de persoane, dar s-a investit in ventilatie, igiena, distante etc. Consider ca problema ramane tot la atitudinea individuala. Daca mai multi oameni s-ar vaccina, ar purta masca in mod corect unde trebuie sa poarte, ar incerca macar sa pastreze o minima distanta, orarul magazinelor ar fi secundar, de fapt.

  8. Din punctul meu de vedere, limitarea programului magazinelor a fost o masura luata in contextul limitarii circulatiei dupa ora 10 (sau cat era restrictia). Atat timp cat magazinele ar fi fost deschise, ar fi existat multi oameni care ar fi motivat iesitul din casa prin a se duce la magazin. Autoritatile au comunicat, ca de obicei, prost lucrul acesta, probabil si din frica de a nu jigni oamenii.
    Atat timp cat nu vor mai exista restrictii de circulatie noaptea, nu mi se pare oportuna limitarea programului magazinelor. Dar impartasesc opinia celor de mai sus, cum ca nu ar fi rau sa invatam sa ne umplem viata cu alte activitati de recreere decat plimbatul prin magazine. Cred ca e mai sanatos asa.

  9. O prostie și s-a văzut si data trecută când au luat măsura asta. Doar creează mai multă aglomerație. Nu toată lumea e pensionară sau bugetară, ca să termine programul la 16.

    Noi facem cumpărăturile doar duminică seara, pentru toată săptămâna. Atunci e cel mai liber, nu ne îngrămădim cu tot poporul. Nu-mi convine să mă oblige să merg când e cel mai aglomerat.

    Plus că argumentul ăla cu „și vânzătorii su familie” e stupid. Sunt multe alte profesii cu astfel de program. Sunt call centere 24/24. Medici, polițiști, lucrători în fabrici etc. Atunci toți ar trebui să aibă duminica liberă, nu? Să nu le mai plângem atâta de milă, că tot 8 ore lucrează și au alte zile libere la schimb plus salariu crescut pentru orele de weekend și de seară.

    • Asta nu inteleg nici eu, de ce unii se comporta de parca oamenii aceia ar munci de la 8 la 23 si nu ar primi zile libere? Exista ceva numit „program in ture” (stiu, uimitor), angajatii din magazine/locuri care au program mai lung de 8 ore lucreaza in ture (de obicei, unele zile dimineata, altele dupa-amiaza), iar daca lucreaza in weekend (pentru ca si turele din weekend sunt impartite intre angajati, nu sunt aceiasi oameni in fiecare weekend) primesc zile libere in timpul saptamanii (unii primesc si spor la salariu). Eu am lucrat in ture si mi-a placut la nebunie (program 7-15, respectiv 15-23), sunt anumite sarcini de care te poti ocupa doar dimineata sau doar seara si acele ore in plus de care beneficiam dimineata sau dupa-amiaza (de la 8 la 15 sau de la 15 la 18) imi permiteau sa ma ocup de toate aceste sarcini (medic, institutii, banca etc). Atata timp cat sunt zeci de alte profesii care au un astfel de program, nu inteleg de ce situatia angajatilor din magazine ar fi diferita (desigur, daca se respecta turele si zilele libere)?
      Si nu, nu cred ca este o idee buna sa scurteze programul magazinelor, am vazut deja anul trecut ce se intampla cand fac asta (doar aceasta masura, fara sa controleze si numarul de cumparatori din magazin): aglomeratie, imbulzeala, nervi (si angajati care probabil au fost platiti mai putin, pentru ca au avut mai putine ore de lucru).

  10. Mi se pare o idee buna pt ca multa lume are obiceiul de a iesi la magazin ca la plimbare – ok, acum le raman parcurile unde riscurile sunt mult mai mici.

    In unele din tarile vestice si inainte de pandemie se inchideau magazinele la ora 19- 20:00 plus duminicile. Asa angajatii au si ei timp de ei si de familie. Se poate fara ore prelungite la supermarketuri? evident. Cumpar cu lista, eficient, mai sanatos ca nu se mai lipesc toate fainoasele si dulciuroasele alea bune bune dar care nu imi faceau bine nici la sanatate, nici la ten, nici la portofel.

  11. De câțiva va ani s-a introdus in Polonia legea magazinelor închise duminica, iar ca efect avem sâmbetele pline de oameni in centrele comerciale si plin de trafic in oraș, caci toți aleargă sa își rezolve ceva. Ceea ce multă lume nu înțelege, este ca angajații magazinelor respective oricum nu lucrează mai mult, tot 40 de ore pe săptămâna, doar ca au alt program.
    In pandemie, tocmai ca sa se evite traficul in magazine s-a extins programul de funcționare, in același timp introducându-se un nr maxim de persoane in magazin. Mi-se pare o măsura mult mai rațională, decât reducerea programului la magazine, pe care chiar nu o înțeleg.
    Când am fost acum in România am văzut faza cu luatul temperaturii, care-i de fapt o treaba făcută inutil, ba chiar dăunătoare, pentru ca nenea acela care sta la intrarea in magazin de multe ori nu-si poarta masca corect, iar contactul cu el poate fi mai periculos decât șansa ca un bolnav cu temperatura sa-si petreacă timpul in magazin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *