Ce-o să se întâmple cu lumea?

Nu știm. Poate pentru prima oară de-a lungul vieții noastre, suntem nevoiți să recunoaștem că habar n-avem, că ne lipsește complet controlul nu doar nouă, cei mici, dar și celor care au putere de decizie, cunoștințe, relații, legea în mână și racheta la picior.

Iar asta ne face să simțim neputință, panică, furie, nerăbdare, anxietate puternică. De fiecare dată când vorbesc cu oameni din România, ajungem să tăcem și să plângem. Urmărim cu toții cu sufletul la gură oameni despre care acum o săptămână nici nu știam că există.

Tot mai multe familii din România își fac pașapoarte noi și-și contactează rudele și prietenii din străinătate.

Să fie pregătiți.

Cred că cel mai important e să fii atent la semnale și să reușești să pleci din vreme, pentru că dacă aștepți prea mult, totul devine mult mai complicat și mai dureros. Mulți din Rusia și Ucraina, majoritatea, n-au crezut nici până în ceasul al doisprezecelea că va fi război. Nici când se auzeau bombe n-au crezut.

Foarte mulți dintre noi în situații atât de complicate se întorc către comunitate. Se implică, donează, ajută. Asta îți dă un pic de control, de putință, de pace, să știi că ai fpcut diferența pentru un om care e mai rău decât tine. Să uiți de tine, pentru că problemele celorlalți sunt mai mari. E în firea umană și mă bucur atât de mult să văd atâtea gesturi de omenie la graniță, firme care oferă transport, cazare, servicii medicale, de traduceri și ce mai e nevoie.

Ce va fi?

Mă surprind dorindu-mi să moară Putin, iar asta e nou pentru mine, nu mi-am dorit niciodată să moară cineva.

Am visat că aud la știri că a fost împușcat de un apropiat de-al lui. Ar fi un final bun de film american.

Sau gherila israeliană.

Sau Anonymous, fac ei vreun scurtcircuit cibernetic să se curenteze la duș.

Sau vreun oligarh de-al lui, supărat că-și pierde banii.

Ori poate vreun ofițer care înțelege că altă cale nu e.

Sau fosta nevastă, care nu-l mai suportă?

Nu-mi vine să cred că gândesc și că scriu toate lucrurile astea.

Gândul că un om bolnav, irațional, poate apăsa butonul care să ducă la distrugerea noastră, a tuturor, mă aduce, și cred că nu doar pe mine, în locuri inumane, greu de acceptat înainte. Uneori mă simt vinovată pentru gândurile mele, alteori mă gândesc că ele vin doar din iubirea noastră unii pentru alții, din nevoia de supraviețuire. Dacă ar trebui să-mi salvez copiii, aș ucide pentru asta? Habar n-am. Rațional aș zice că nu aș putea, dar îmi dau seama că în astfel de momente, nu gândești, doar ești, iar instinctul animalic mă va face să rup cu dinții.

Dacă omul continuă să existe și să ia decizii, scenariul e că Ucraina va pica în cele din urmă. Primesc arme, avioane și muniție, dar mai are cine le folosi împotriva armatei ruse?

Sau poate, printr-un miracol, Ucraina va rezista până la capăt? Cât îi va lua lui Putin să se reorganizeze și s-o ia de la capăt, poate pe căi mai subtile, dar mai eficiente?

Și după ce Ucraina va fi a Rusiei, urmează, probabil în câțiva ani, Moldova. Iar apoi…

Gânduri peste frici și frici peste gânduri.

Multă vreme am crezut că pandemia e cel mai groaznic lucru. Pentru unii, a fost. Au murit mulți oameni, și mai mulți își plâng morții.

Iar acum e mai rău.

Important e să nu înnebunim și noi.

Să respirăm.

Să facem lucruri mici pentru alții și pentru noi.

Să privim cerul. Păsările încă zboară. Iarba crește.

Să ne facem treaba la serviciu, acasă, în suflet.

Suntem în asta cu toții împreună. Vom fi bine sau rău împreună.

Tot ce simțim e normal. Și trece.

Dă, Doamne, să se termine cât mai curând cu cât mai puține pierderi de vieți omenești. Că restul pagubelor economice, sociale și emoționale sunt deja enorme.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

26 comentarii

  1. Pandemi nu a fost cel mai rău lucru. A fost pentru cei ce nu au crezut și s-au păzit mai puțin și-au transmis virusul la bătrâni, a fost pentru cei cu alte boli. A fost o perioadă în care trebuia să ieșim din rutina și din confortul de până atunci și a căzut cerul pe oameni. Mereu am zis, am scris, am vorbit… vă plângeți că nu ați fost o vară în concediu, că nu ați ieșit la restaurant, că nu mai mergeți prin magazine la cumpărături? Dar dacă vine un război ce o săfaceți? Și iată că a venit. Toți cei născuți pe timp de pace se revoltă de parcă pacea e un must ce pică de sus. Dar să căutăm în istorie, să vedem care e cea mai lungă perioadă de pace? De ce la nivel de țară, continent, mondial ar fi liniște și pace dacă la nivel de fractal e ură, lașitate, minciună, lăcomie, invide …. să-l ia dracu pe ala de la 4, uite boul ăsta cum a parcat, mă-ta de de vină, tâmpitul de sef, etc…vai…e plină viața de dimineata până seara de astfel de injurii și gânduri trimise în univers…. consum dus la extrem, trăit doar pentru plăceri și nu pentru nevoi…. nimeni nu face economie la resurse…auzi replici de genul…am bani, fac ce vreau cu ei …poate să stea și gardul ca un ozn luminat toată noaptea…dacă plătesc…asta vreau. Nu, nu are cum să fie altfel. E ca o oglindă ce se sparge în mii de bucăți și arată același chip.

  2. La asta ma gandesc si eu, ca doar moartea lui POATE opri totul. Ma gandesc cum poate cineva sa omoare un alt om, cum poate decide asta, ca nu e corect. Dar apoi imi aduc aminte ca si eu ma gandesc ca asta merita Putin si se produce un scurtcircuit. Noi suntem in Anglia si acum ne facem si noi bagajul in caz ca ajunge si la noi.

    • Esti in Angla si deja iti faci bagajul? Pai noi in Romania ar trebui sa fim deja plecati cu totii?

    • Imi fac un bagaj de urgenta in caz ca ajunge la noi si trebuie sa ne adapostim si noi undeva. Nu imi fac bagajul sa parasesc tara, ci sa fim pregatiti daca trebuie sa plecam acum. Sper sa nu ajunga in Romania sau oriunde altundeva si sa se opreasca totul acum.

  3. Și mie mi-e frica, și eu mă gândesc sa plec. Cu toate ca avem multe de pierdut și de lăsat în urma. Am făcut programare astăzi la pașapoarte pt copii, dar de-abia pe 22 martie e primul loc disponibil. Mi-e groaza de ce se întâmplă acum în lume. Totul mi se pare ca o mare buba gata sa explodeze. Am rude în Italia, vom pleca acolo dacă e mai rău. Ma rog sa am timp le fac pașapoartele sau sa putem trece granițele în caz de ceva fără ele. Dar ma mai gândesc, ca in caz de război mondial, sau nuclear Doamne ferește, unde vom mai fugi? Încerc sa îmi păstrez calmul, sa îmi fac treaba, poate sunt eu paranoica, lașă sau prea fricoasa. Si ma rog sa fie totul bine, sunt atâția oameni nevinovați care suferă. Și totuși, prefer sa fiu lașă și sa fug, dar sa-mi știu copiii în siguranță, nu sa fiu în mijlocul războiul și nici nu vreau sa fiu o eroina. Ei sunt tot ce contează pt mine, copiii mei, familia. Și noi suntem tot din Piatra Neamț și mi se pare ca suntem atât de aproape de tot ce se intampla acum. Da Doamne sa fie pace și da-Le înțelepciune celor care au puterea în maini

    • Unde sa fugi, pentru a avea garanția că nu te atinge războiul? Că dacă se vor implica și țările membre NATO, și nu mai știi care, ce faci? Emigrezi in Asia, eventual. Eu nu plec nicăieri, dacă nu aș avea copil as fi, ce-i drept, și mai liniștită…mai bine urc în munți până trece, dar de plecat din tara, în niciun caz.

    • Se poate merge la pasapoarte si fara programare. Exista coada pentru ‘fara programare’. Asa era cel putin acum cateva luni cand am facut la Park Lake Mall – parc IOR/Cuza.

    • Se poate merge la pasapoarte si fara programare. Exista coada pentru ‘fara programare’. Asa era cel putin acum cateva luni cand am facut la Park Lake Mall – parc IOR/Cuza.

  4. Sa speram ca dorinta comuna a mai multor oameni – sa moara Putin – sa duca la o forta mare care sa faca acest lucru posibil…

    • Gandurile rele atrag lucruri rele! Mai degraba sa se trezeasca la realitate cei de pe langa el si sa-l inlature, dar nu prin ucidere.

  5. De când a început tot ne suna mereu cumnatul care e stabilit în SUA. ideea e ca dacă da nebunul cu o nucleara o sa de acolo unde vrea de fapt sa o dea. Între Rusia și SUA nu sunt decât vreo 30 km, nu e nimeni în siguranță.
    Sunt pe jumătate ucraineana și mi se pare absolut cinic când vad cata lume se da cu capul de pereți ca „vai stam în Romania” dar dacă stăteai în Ucraina ce făceai?
    Eu una am pașapoartele copiilor pregătite sa ii trimit dacă pot la rude, dar eu nu plec nicăieri, de nevoie învăț orice, când eram mica am făcut tir și țintesc bine.
    Amândoi bunicii mei au fost veterani de război, unul dintre ei după război a și făcut canal pt ca a refuzat colectivizarea. Nu sunt lasa! Bunica dinspre mama ne povestea ca gravida fiind sapa tranșee împreună cu soldații romani când veneau nemții.
    Este o vorba: oamenii puterni nasc vremuri bune, vremurile bune nasc oameni slabi, oamenii slabi nasc vremuri rele.
    Acum e generația noastră chemata la datorie, ar fi bine sa ni-o facem fiecare cum putem. Din păcate trăim în vremurile în care nimic nu garantează siguranță niciacar distanta geografica….
    După mine în primul rand e nevoie de calm și de solidaritate cu cei în nevoie și pt Ucraina, ei se lupta acum pt siguranță lumii întregi. Deja cred ca e clar pt toată lumea ca asta e războiul întregii lumi.

  6. Asta cu ” să moară Putin” nu are nimic creștin în ea ☹. Unde este iubirea de aproapele? Gândurile de ură nasc vremurile pe care le trăim….Multă rugăciune și lacrimi ajută, gândurile sunt energie, să avem gânduri de pace, să trecem cu lumină în suflete de vremurile astea întunecate, nu să îndemnăm la mai multă ură…părerea mea…

    • Nu pot sa va inteleg.
      (Probabil)moartea lui Putin ar opri acest macel.
      Daca vine un atacator in casa la tine nu speri ca politia sa il anihileze inainte SA iti omoare copiii?
      Pentru ca nu s-ar mai putea pocai Putin pentru ce a facut nu doriti sa moara, sau de ce? Ca nu i se mai da o sansa?
      Dar oamenii care au murit de moarte napraznica ucisi de el au putut?
      Dar cei care se vor sinucide sau imbolnavi psihic din cauza lui vor mai putea?
      Ce bine ca Dumnezeu are ultimul cuvant in toata treaba asta.

    • Doamna, stiti cum se spune referitor la iubirea asta de aproape?
      Daca-l iubiti, promiteti ca-l luati la dvs. acasa? :)))))))))))))))

    • Poftim?? Ma c..c pe groaza lui! Prietenii si cunostintele mele din Kyiv ce sa zica, te intreb eu? Colega mea care are un frate deja inrolat in armata si o mama care sta in beciuri de cand au început raidurile? Cealalata cunostiinta care a reusit sa plece cu familia la Nord de Kyiv si stau ascunsi acolo? Ceilalti 2 colegi, amandoi sub 30?? Putin e cine e pentru ca i se permite, e un intreg sistem in jurul lui care nu e alimentat doar cu bani dar si cu impunitate absoluta. Tu crezi ca rahatul asta cu ochi caruia tu ii plangi de mila nu a beneficiat si beneficiaza de niste servicii pe care noi nu ni le putem imagina? Ce imi pasa mie de spaimele si dilemele lui morale din moment ce s-a vandut! Cleptocratia ca sa existe ca si sistem are nevoie de cleptocrați, înțelegi? Nu propaganda din asta ieftina ca lor de fapt le-a fost frica din asta l-au susținut. Ia, citeste Fiona Hill: https://www.politico.com/news/magazine/2022/02/28/world-war-iii-already-there-00012340 (Nu o lua personal!)

  7. https://edition.cnn.com/2022/02/28/europe/gallery/ukraine-girl-killed/index.html

    Aici este dimensiunea evenimentelor din Ucraina! Uitati-va si nu ezitati! Sa ajutam si sa fim acolo pentru acesti oameni! Nu judec poporul rus, le inteleg teama, dar curand trebuie sa le insuflam suficienta incredere si indarjire cum arata azi ucrainienii, sa inteleaga ca nu sunt pe drumul bun! Daca ei vor intelege si vor lupta, atunci sper ca vor avea sustinere, pt ca de la ei trebuie sa vina miscarea!

  8. Eterna lupta intre întuneric și lumina…pentru a se ajunge la echilibru..în funcție de ce parte suntem..vedem altfel realitatea. Cam asta se întâmplă când nu comunicam și cumulam emoții negative pe care le ținem în noi – „energia emotiilor” se reglează fizic.. Îmi este foarte greu să înțeleg câtă frica au conducătorii Rusiei încât sunt paralizați in fata lui Putin care este un simplu om.
    Pot sa scriu idei de cărți care abordează emoțiile și comunicarea? (Pe lângă Ce, cum și de ce simt?) Emoțiile sunt cheia.

    – cum sa ne încurajăm să vorbim și să ne punem in practica ideile. Multi copii se consideră că nu sunt incapabili, inferiori. Pentru că le-a fost pusă voința într-o cutie.
    -cum sa comunicam cu adulții (dar sa nu intre în protecție orgoliul adulților)
    – cum sa comunicam cu copii atunci când avem conflicte
    -cum sa ne găsim echilibrul emoțional. Să transformăm emoțiile negative în emoții pozitive.
    Un fel de curs despre cum funcționează viața…dar prezentate sub forma de poveste, așa cum le place copiilor.

  9. Lumea se imparte in doua:
    -unii transforma frica in furie, cei cu care interactioneaza reactioneaza cu frica-furie (orgoliul intra in protectie – dinte pentru dinte)
    -unii transforma frica in compasiune, iar compasiunea genereaza tot compasiune si incredere intre oameni.
    Putem face tot posibilul sa-i invatam si pe ceilalti adulti sa-i invete pe copii prin exemplu si povesti sa transforme frica in compasiune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *