Tartă simplă cu piersici, prune și afine

Mi se stricau în frigider câteva piersici și nectarine, mai cumpărasem și prune și afine și aveam mare chef de o tartă simplă, dulce acrișoară, pe care s-o fac rapid și care să umple casa de miros de vanilie.

Așa că am făcut rapid un fel de tartă, nici eu nu știu prea bine cum s-ar numi.

Are un aluat subțire și crocant, un strat subțirel de cremă de vanilie și muuulte fructe de sezon.

Am apucat să fac doar o poză imediat ce am scos-o de la cuptor. După ce s-a răcit, s-a mâncat instant. Interiorul e moale, așa trebuie să fie, și nu e teribil de aspectuos pentru poze, dar e tare, tare bun!


Iată și rețeta:

Pentru aluat:

  • 100 de gr de unt rece, rece de tot
  • 150 gr. făină
  • 1 lingură zahăr brun
  • câteva linguri de apă foarte rece

Am mixat untul cu făina la robot, până am obținut un amestec ca nisipul kinetic, lipicios.

Am adăugat câeva linguri de apă rece ca gheața până aluatul s-a legat. L-am înfoliat și l-am lăsat la rece o oră.

Apoi am făcut crema.

Pentru cremă:

  • Un ou mare, la temperatura camerei
  • 75 ml smântână lichidă
  • 2 linguri de zahăr
  • Extract de vanilie

Dacă vă doriți mai multă cremăși mai puține fructe, puneți cantități duble.

Am amestecat cu mixerul oul cu zahărul, am adăugat smântâna și vanilia și am bătut până s-au omogenizat.

Am lăsat la rece amestecul și am pregătit amestecul de fructe.

Am tăiat felii fructele mari, am pus un pic de vanilie, am gustat, erau acre tare (de la prune), am adăugat sirop de agave, o lingură. Am amestecat totul și am pus la rece.

Când aluatul a terminat ora de odihnă, l-am întins cu sucitorul pe blat peste un praf de făină și l-am pus în tava rotundă de sticlă. Am aranjat marginile cât de cât, am vrut să aibă un aspect cât mai rustic (plus că mi-era lene să bibilesc prea mult la ea).

Am încins cuptorul la 180 de grade.

Am turnat peste aluat crema de vanilie, deasupra am așezat fructele și am scuturat bine vasul, să se așeze.
Am lăsat la copt 40 de minute, apoi încă 10 cu ventilator.

Fructele: ce vreți voi, să fie zemoase și acrișoare, deci nu mere, banane sau struguri, dar pere, nectarine, piersici, prune, afine, zmeură, căpșuni, de preferat amestecate.

Foarte, foarte bună a ieșit, cu siguranță mai fac!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4200

3 comentarii

  1. Buna Ioana. Nu stiu de ce cand am pus șantaja dupa ce am batut ouăle,mi s-a inmuiat de tot crema de vanilie,a devenit f moale. Ce i-am greșit ? Multumesc frumos 1

  2. Buna Ioana. Nu stiu de ce cand am pus smantana dupa ce am batut ouăle,mi s-a inmuiat de tot crema de vanilie,a devenit f moale. Ce i-am greșit ? Multumesc frumos 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *