E normal la vârsta noastră!

Pentru că de câteva luni am un fel de junghi indecis în spate, undeva în zona taliei, zic să fac o ecografie de abdomen, să exclud probleme la rinichi (am avut mai de mult, prin 2007, o piatra la rinichi, am crezut că mor de zece ori în cele 24 de ore de chin, cred că nu greșesc când spun că a fost cea mai dureroasă experiență a vieții mele, am inclus aici și cele două nașteri, degetele prinse la lift și 20 de ani de migrene distrugătoare). Dacă e rinichiul, vreau să știu din vreme.

M-am programat rapid la o ecografie (eram la București în vacanță), ajung, mă întâmpină doamna doctor, să fi avut spre 65 de primăveri. Zâmbitoare, eficientă:

-Hopa sus pe pat, să vedem ce e acolo, îmi zice imediat ce salut politicos. Mă simțeam ca nepoțica în vizită la bunica.

Mă întind pe hârtia de pe pat, ridic bluza, trag aer în piept.

-Vaaai, zice imediat ce lipește de mine sonda rece, plină de gel.

-Ce, zic, în pragul infarctului.

-Ce ficat frumos!

-Serios?

Mi se părea destul de puțin probabil, după tonele de sangria pe care le-am înghițit vacanța asta. Cum o fi scăpat ficatul așa frumos?

-Daa, e superb, de manual, așa ficat frumos demult n-am mai văzut. Îmi vine să-l pup!
Hehe, deja simțeam cum mi se umfă pipota.

-Bravo, zice, să vedem mai departe. Vezica, daaaa, strălucește, bravo, foarte frumușică!

-Mulțumesc, cred…

-Rinichiul drept… hm… da, e perfect, ia uite-l, superb, ce să mai…

Ar fi fost cel cu durerea, deci m-am liniștit.

-Ei, zice, da, uite acum ceva care nu e perfect.

Îmi țineam respirația.

-Bila! Sigur ați mai auzit asta, că e moștenit: e cam leneșă, să știți. Vă balonați des?

-Nu prea…

-Greață?

-Nu…

-Ei, atunci urmează să vină și astea. Splina însă E DE VIS!

Pfuai, toată viața mi-am dorit să am o splină de vis.

Mă întorc de pe o parte pe alta ca la rotisor.

-Ei, da, aici la rinichiul stâng aveți un pic de nisipuț, dar dacă beți mult ceai de coada calului, se duce. Să beți, da?

-Beau.

Notă către sine: să înlocuiesc sangria cu coada calului. E aproape la fel de sexi.

-Vreți să ne uităm rapid și la ovare? Nu e inclus în preț, dar dacă tot suntem aici…

Dacă tot suntem amândouă aici în ovarele mele, sigur, de ce nu, am confirmat.

-E bine, foliculi mulți, activitate bună, bravo! Dar aveți niște chistulețe, probabil știți.

-Știam în studenție, dar acum după sarcini și nașteri, cam dispăruseră.

-Ei, acu au apărut la loc. Aveți menstruație regulată de obicei?

-Da, cam așa, zic eu, deși în unele luni anul ăsta am mai avut și întârzieri…

La care ea îmi dă fatala, un pic resemnată, așa, dar plină de drag:

-Păi, da, e normal, la VÂRSTA NOASTRĂ….

Vă spun, nu știu cum îmi strălucește vezica, dar ochii brusc mi s-au aprins în cap.
Ce-a zis doamna asta venerabilă? Că și ei îi întârzie ciclul ca mie, DEȘI eu am cel puțin cu DOUA DECENII mai puțin? WTF, dar cât de bătrână par de fapt? Sau cât de tânără e ea, de fapt?

Nu-mi amintesc cum mi-am șters gelul de pe coaste, cum mi-am tras hainele pe mine și cum am ieșit de acolo în timp ce doamna doctor îmi spunea ceva de coada calului. Am uitat ce, o fi de la vârstă…

Photo by RDNE Stock project: https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-dress-holding-white-disposable-cup-7020543/
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

12 comentarii

  1. ?Când vrei sa afli mai multe…afli prea multe.
    Ps: doctorii se simnt mereu tineri.Poate de la veterinar vad li se trage tinerețea asta veșnică.Sau poste de la coada calului? ?

  2. am făcut și eu o ecografie la o doamna doctor foooarte tinerica si la fel se minuna de toate organele. vai, ce ficat frumos, ce splina frumoasa! ?
    ce ti-e și cu medicii astia…

  3. Mie mi-a zis Dr gineco (pe lângă ca “hai, esti tinerica” care m-a cam traumatizat), ca am ovare “prea cuminți”. Totul era in regula, nu avea nimic sa imi prescrie, era un simplu control. Dar ea nu era mulțumită sa scap așa ușor. Apoi văzând ca am după mine geanta de laptop, zice: “știi ca la 32 de ani ești cam bătrânica, o sa ai probleme de fertilitate..” bla bla bla. Same bullshit pe care il auzi de la toți. A reușit sa ma convingă sa fac niște analize de sânge sa detecteze un hormon care cică scade drastic după 30 si nu mai faci copii, oh my god! Am plătit si asta, normal ca era ok. Dar m-a făcut de niște sute de lei, asta prin 2016. Era clinica privată, normal. Ulterior am căutat pe google si doamna avea propria clinica de fertilitate. Isi cauta clientela. Eram candidata perfecta, peste 30, fara copii, geanta de laptop. In fine. Am reușit sa scap.
    Am făcut copil mai târziu la 35 de ani, din prima încercare. Nici un fel de problema. Noroc ca sunt in alta țara si aici nu se fac comentarii deplasate si nici nu ti se baga pe gât proceduri inutile. Dacă eram in Romania, nu scăpam fara analize inutile, fara sperieturi inutile si fara cezariana.
    Sunt atât de sătulă de comentariile astea de 2 lei, tu esti acolo speriat si stresat si lor le arde de glumițe. Din fericire medicii tineri sunt mai profesioniști. O data ce se pensionează astia, poate ca va exista o relație normala medic-pacient si bazată pe respect. Am văzut medici tineri ok.

    • „Bullshitul” asta de care zici tu se pare ca nu e mentionat suficient de des femeilor care imping tot mai mult varsta la care sa faca primul copil si se trezesc ca li se inchide „fabrica” prea repede, dar ele au fost prea preocupate cu geanta de laptop :). Faptul ca iei in deradere toata situatia („hormon care cica scade dupa 30” e de fapt foarte elocvent la orice varsta pentru rezerva ovariana a unei femei, poti sa ai 20 de ani si rezerva unei femei in prag de menopauza) arata clar ca tot medicii se pricep mai bine si ar trebui sa le urmam indicatiile. Si crede-ma, nu ai vrea sa fii clienta unei clinici cum ziceai ca are dna doctor, personal stiu ca pacientele cauta disperate clinicile si medicii ca ea si nu invers.

    • te contrazic, si mie de 2 ori mi s-a atras atentia la 30 de ani acelasi lucru de 2 ginecologi din orase diferite, si cum spui, cu geanta de laptop dupa mine, necasatorita.. Am nascut fara probleme de conceptie la 36, dar acum la 47 de ani , le multumesc ca m-au „speriat”, eram prea comoda. Am numarat 12 colege, foste, actuale, de scoala, vecine, de serviciu aprox de varsta mea, care nu au deloc copii, majoritatea sunt casatorite.

  4. 🙂 🙂 🙂 Ce simpatica a fost doctorita! Cred ca nu te-a vazut pe tine batrana ca pe ea, ci se simtea ea tanara ca tine(dar nu foarte, foarte tanara! :)) ) Probabil acum vei folosi expresia „la varsta noastra” cu alta canotatie. 🙂
    Eram cu prietenele mele in unul din jacuzzi de la niste bai termale in Caciulata. O intalnire de fete (femei in toata regula), unele dintre noi nu ne mai vazuseram de mult, radeam, povesteam, s-a pomenit de barbati si copii, unele dintre noi avand deja copii de facultate sau mai mari. Pentru ca mai era un pic de loc, s-au aciuat acolo doi barbati. Unul foarte tanar dar celalalt mai copt, cu o idee de chelie, probabil mai tinerel decat noi dar nu prea vizibil. Au stat acolo cumintei, chiar cu ochii inchisi, savurand apa termala si discutiile nostre. Dupa o vreme indelungata, s-au ridicat sa plece. In momentul asta eu le-am cerut scuze ca i-am deranjat cu discutiile nostre, dar am justificat ca eram prea bucuroase de revedere, de timpul impreuna asa ca nu ne puteam abtine de la povesti. Cel mai in varsta, politicos si zambitor ne spune:” Oooo, nu face nimic! Chiar mi-a placut, am vazut si eu cum o sa fie PESTE NISTE ZECI DE ANI!” Liniste! Dupa ce s-au indepartat, s-a declansat acel hohot de „ras cu plans” , iar expresia „peste niste zeci de ani” are deja alt inteles pentru noi. Sa specific ca mai toate damele din grup aratau foarte bine, frumoase, si daca discutia nu era si despre copii independenti si barbati puteau fi considerate de departe posibile atractii pentru barbatul din discutie?

  5. Noi am fost la Nostalgia la Mamaia, toate bucuroase ca am scăpat de acasă și fiecare cu 1, 2 sau 3 copii acasa. La bar, a doua zi dimineața la cafea 2 tinerei povesteau… “Frate, numai babe aseara”… Am renunțat instant la brățări ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *