Prima oară la spa în Olanda

Cu copiii am tot fost la piscina și waterparks pe-aici, ei merg săptămânal la cursuri de înot, în weekenduri piscinele acestea deschid tobogane și spații de joacă în piscine, așa că poți merge și la distracție acolo.

Dar la adulți nu fusesem, pur și simplu n-a fost pe lista mea de priorități.

Dar acum câteva săptămâni m-am înhăitat cu două amice și hai la răsfăț, au zis, și eu am zis de ce nu.

În general aici la piscinele pentru adulți se merge în fundul gol (obligatoriu pentru toată lumea, copiii nu au voie, pentru că ideea de spa și cea de copii sunt contradictorii), dar o zi pe săptămână e voie și cu textile, și noi am ales această zi, căci nu eram pregătite să ne cunoaștem biblic între noi și nici cu alții.

Șocul a fost la vestiar, unde am dat cu ochii direct în fundul gol al unei doamne, căci uși nu sunt și din hol te trezești direct între oameni în diverse stadii de nuditate.

Eu nu am nicio problemă cu asta, din fericire, așa că m-am despuiat la costum, mi-am pus halatul și șlapii și, alături de colegele mele de spa, am coborât la restaurant.

Acolo, alt șoculeț: restaurantul era extrem de elegant, mătase pe pereți, chelneri la costum, toți clienții în chiloți de baie, cu halate sau prosoape pe umeri. Normal, căci toată lumea venise la piscină, de fapt.

Am mâncat un halibut la plită cu legume blanșate, foarte fancy, am băut câte-un pahar de vin, jazz la boxe, super leuk, adică drăguț.

După 30 de minute, am ieșit din restaurant și am dat cu nasul de piscina mare, care se continua și afară.

Afară, zero grade.

Dar noi am zis să ne fierbem întâi. Am intrat la sauna umedă, unde ne-am copt în suc propriu 15 minute.

La ziua cu costume vin mulți străini care nu concep ideea de nuditate, majoritatea bărbați, dar erau și destui olandezi, majoritatea în vârstă, peste 60 de ani, extrem de simpatici. Erau și câteva cupluri de tineri, mulți bărbați în grupuri. N-a avut nimeni treabă cu noi.

Asa, apoi, fierte la 80 de grade, am ieșit în halate și șlapi să traversăm curtea către sauna finlandeză, unde era show în 10 minute. Ne-am pus la coadă la sauna asta. Afară. Zero grade. Noi eram în halate de baie, ude și fierbinți.

Mi-a fost atât de frig încât nu puteam nici să tremur.

Îmi amintesc că m-am uitat la propriile picioare, care se mișcau de nebune, deși eu nu le simțeam.

În fine, după agonia celor 10 minute, am intrat în sauna finlandeză. În centru, un butoi uriaș cu cărbuni.
În jurul lui, trepte de piatră pe care ne-am așezat noi, cei 100 de pacienți, unul lângă altul, despuiați de halate, fără șlapi, doar corpurile noastre au voie în saună.

M-am așezat și eu timid lângă o olandeză care stătea crăcită într-o poziție de lotus, cu degetele de la mâini în sus. Mi-a șoptit să stau mai adunată, să mai aibă loc cineva lângă mine. Eu eram deja destul de adunată, mi-am supt totuși coapsele și imediat s-au instalat lângă mine doi tineri osoși, fiecare pe câte-o bucă.

La 8.30 fix a intrat în saună și Sven, cel care urma să ne fluture prosopul la saună. A spus care-s regulile, că putem ieși dacă ni se face rău, să nu ne ridicăm cât flutură prosopul, să păstrăm liniștea etc.

Și s-a apucat să toarne peste cărbuni sare cu arome și apă, apoi flutura prosopul către noi, iar valuri fierbinți de aer veneau să ne mângâie, la fiecare nouă etapă era mai cald și mai aromat, pe final ne-a spus să ne punem mâinile la gură, că altfel nu vom putea respira, erau 90 de grade acolo, iar eu mâ gândeam doar ce bine că nu-mi mai e frig.

Am amorțit un pic, nu mă puteam mișca deloc, în stânga era olandeza în lotus, în dreapta erau osoșii, iar în spate erau două picioare păroase habar nu am ale cui.

Dar mi-a plăcut sauna finlandeză, domnul care dansa cu prosopul era destul de agil în mișcări, căldura mi-a prins bine.

Ce nu mi-a prins bine a fost că după ce-am ieșit și am băut două pahare cu apă, afară erau tot zero grade, și a trebuit să traversăm iar toată curtea, ca să ajungem înapoi la piscină.

Acolo, ne-am plimbat între alte saune și băi mici calde, iar la final am făcut și 6 ture de bazin mare, înăuntru și afară, înot.

La final, era aproape ora închiderii, am încercat și baia cu apă rece ca gheața, una dintre prietene s-a băgat până la gât, eu am reușit până la genunchi, dar mă dureau gleznele atât de tare că n-am rezitat mai mult de un minut.

Ne-am dus la duș și apoi la vestiare, unde am dat peste alte doamne goale pușcă care se cremuiau liniștite peste tot, ceea ce am făcut și noi, apoi am plătit și am mers acasă.

Intrarea a fost 35 de euro, cina și vinul încă aproape 35.

A fost foarte fain, clar mai merg! Poate chiar la ziua fără textile, când e mai liber și mai liniștit.

Despre cum am reușit să învăț să mă bucur de saună, eu, care la peste 35 de grade invariabil trebuia să mă întind ca să nu leșin, data viitoare. 🙂

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4199

10 comentarii

  1. chiar e fara textile? in Ungaria, dupa model Austriaco Germanic, e un loc unde e fara textile, insa daca esti mai pudic, e ok sa ai doar un fel de cearceaf subtire invelit asa ca in Roma antica 🙂

    • In zilele de fara textile, fara textile in saune si piscine. Pe culoare ai voie cu prosopuț.

    • asa e si in Germania, cum este descris in articol. Eu inca nu m-am obisnuit cu ideea 😀 Mi se pare interesant ca si in Olanda e a in Germania.

  2. Ahahahaha! E tare fain la spa in Olanda! Acum cred ca 10 ani in urma am fost și eu pentru prima oara ! Surpriză de ziua soțului olandez, eu neștiind ca trebuie sa aleg o anumită zi ca să pot păstra costumul de baie pe mine… Vă imaginați șocul meu când am văzut atâția oameni despuiati laolaltă 😀😀😀. Dar e fain și clar te relaxezi maxim, nu are nimeni treabă cu tine, poți să și dormi pe paturi de apă în fața focului arzând!

  3. Eu ma gandesc la igiena. Adica iti pui fundul si altele fix unde a stat altul/alta cu cateva minute inainte. Da, e sauna si caldura distruge din bacterii, microbi dar totusi..cum naiba sa stai fara chiloti?
    Nu-si face nimeni griji cu bolile pe care le poti lua?
    Si o spun eu care chiar nu sunt deloc obs3data de boli si curatenie exagerata..

    • Toata lumea se spala peste tot cu sapun inainte sa intre.

      Toate bancutele au robinete sau furtunase cu care se spala suprafata pe care te asezi. In plus, la 90 de grade nu prea traieste nimic. 🙂

      Toate aceste reguli fac ca de fapt, sauna nud sa fie mult mai curata decat sauna normala, unde oamenii intra fara sa se spele etc.

    • La sauna uscata se pune prosopul pe banca sub fund si picioare. Intri gol dar cu prosopul dupa tine.

    • Si eu tot la igiena ma gandesc.
      Ok, de la sauna sa zicem ca nu sunt sanse sa iei nimic. Dar in rest … ?
      In rest sunt sanse (la restaurant, de exemplu), nu conteaza ca toti fac dus inainte.
      A fost sotul in Germania la piscina acum cativa ani si a ramas socat. Era in Germania pentru cateva zile, in interes de serviciu, si echipa romana a fost dusa pentru relaxare de echipa germana intr-un loc similar cu cel descris in articol. Romanii au ramas cu costumele de baie pe ei. 🙂

  4. Povestea vizitei la un spa în Olanda mi-a deschis ochii față de cât de diferite sunt obiceiurile de relaxare în alte culturi. M-a făcut să mă gândesc la propriile mele experiențe și la ce înseamnă confortul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *