Brioșe și chec cu lămâie și lapte bătut

Azi copiii au la școală mic dejun de Paști, paas ontbijt, la care fiecare familie duce ceva dulce sau ceva sărat, făcut în casă (stabilit dinainte, să nu fie prea mult dulce, mulți aduc fructe sau legume, alții paste cu sos simplu, tartine, clătite, tarte), copiii merg cu pahar, farfurie și tacâmuri de acasă, în clasă mănâncă împreună ce au adus cu toții, ascultă muzică și fac jocuri. De mâine până marți e vacanța de Paști.

Ieri am aflat că trebuie să duc azi la clasa lui Ivan un bottercoek, adică un fel de checuleț de casă cu migdale sau cu ce vreau eu.

Mi-am adus aminte de o rețetă de chec cu lămâie și ciocolată pe care l-am mai făcut acum mulți ani, la o petrecere, și a avut un succes nebun.

Așa că am scotocit pe blog după draftul de rețetă, și, pentru că a ieșit demențial, împart și cu voi. Am făcut un chec pentru școală, mă aștept să nu rămână nimic, și opt brioșe grase pentru acasă.

Puteți face 16 brioșe sau două checuri, sau un chec mai mare, sau puteți coace totul într-o tavă mare, rotundă.

Glazura e cumpărată, nu am avut timp să o fac (am avut și școală aseară), dar nu e musai să folosiți.

Brioșele și checul sunt foarte aromate, puțin acrișoare, pufoase, crocante pe margini, nu au mult zahăr, sunt bune și după 3-4 zile, merg minunat ca gustare la școală sau la o cafea.

Ingrediente:

  • 540 gr făină
  • 150 de gr de zahăr (rețeta originală avea 300)
  • 250 de ml lapte bătut
  • două lămâi bio, din care vom folosi coaja și zeama (puteți înlocui cu portocale)
  • Un praf de sare
  • 250 grame unt
  • 4 ouă
  • Bucățele de ciocolată neagră (opțional)
  • Jumătate plic praf de copt

Cum am făcut?

Am pus sarea și praful de copt peste făină, am amestecat.

La robot am amestecat unul cu zahărul până s-a topit zahărul, apoi am adăugat pe rând ouăle, amestecând continuu.

Separat, am amestecat laptele bătut cu zeama de lămâie și coaja de lămâie.

Peste untul frecat cu zahăr am amestecat treptat laptele bătut cu lămâie și făina, câte o treime din fiecare, pe rând. La final am amestecat cu llingura și pepite de ciocolată neagră. Puteți sări acest pas.

Am obținut un aluat consistent, care curge foarte încet.

Am uns tăvile cu ulei de cocos și le-am tapetat cu făină, am lăsat la cuptor la 180 de grade 45 de minute brioșele, 55 de minute checul.

După ce s-au răcit, am adăugat și glazura, mai mult pentru efectul spectaculos pentru colegii de la școală.

Glazura am cumpărat-o, dar se poate face ușor dintr-o cantitate de 120 gr zahăr tos și 2-3 linguri de apă caldă sau zeamă de lămâie, plus 1-2 picături de colorant alimentar, dacă doriți.

Sigur o să vă placă!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4189

12 comentarii

    • Glazura e cumparata (am scris in articol), insa se poate face cu 120 gr zahar pudra, amestecat cu 2-3 linguri de apă caldă sau zeama de lamaie. Poti adauga colorant alimentar, daca vrei

  1. Ar merge si fara lapte batut/iaurt?

    Aici si boterkoek
    https://foodtube.nl/boterkoek/

    Se poate si fara ghimbir, noi il facem varianta traditionala, fara. Numai ca are mult, muuult zahar, tipic Olanda. 🙂
    Botercake e un fel de checulet, dar mai greut asa.
    Acest domn patiser Holtkamp are multe retete olandeze faine de incercat, evident toate cu mult zahar si unt.

    • Da, stiu stiu, dar mi se pare pare prea dulce si prea grasa prajitura lor clasica. E simpatic domnul!

    • Ah, da, este exact asa. Prima oara cand am incercat-o (impreuna cu tompouce/tompoes), am crezut ca imi cad dintii :))
      Iar lor li se pare prea innecacios checul nostru, sa nu mai zic de cozonac.
      Noi avem familie olandezo-romana, am reusit sa gasim echilibrul intre gusturi in timp, avem si checul nostru si boterkoek printre preferate acum. Insa, in visele mele, candva se va manca si cozonac :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *