Carte pentru copii și caiet cu activități despre cum ne îmblânzim furia (lansare)

Pachetul format din carte și caiet scrise de mine pe tema furiei este aici, redus. Cartea e potrivită pentru 3-7 ani, iar Caietul, pentru 3-10 ani. Pun mai jos multe detalii despre furie și despre conținutul celor două, carte și caiet.

Furia nu are o reputație prea bună, și e păcat. Viața noastră ar fi mai ușoară dacă ne-am înțelege furia.

Furia nu are o reputație prea bună. E fie dragon care scoate flăcări, fie tren care te izbește cu furie, fie furtună care-ți distruge casa, fie demon care te posedează. Pentru că da, are o forță foarte mare, care poate fi distructivă.

De mici am fost învățați fie să ne îngropăm nervii (“Nu e voie să fii furios, Du-te în camera ta până-ți trece, Nu vorbi urât la nervi, Nu te purta urât la furie”), fie s-o manifestăm așa cum ne vine („tata ne lovea când era furios, așa era el, Îmi pare rău ca te-am jignit/lovit, eram nervos, asta e”). Furia era fie sursă de putere (mai ales când tata era furios), fie sursă de rușine (nu e OK să simți furie, te transformi în diavol tasmanian). Dar totuși, ce pot face cu furia mea ca să fie bine? Dacă o manifest, e rău, pentru că fac rău, dacă o îngrop e rău, pentru că va ieși la suprafață de zece ori mai puternică fix atunci când nu trebuie.

TREI LUCRURI ESENȚIALE DESPRE FURIE

Trei lucruri despre furie mi se par esențiale și cred că nu sunt suficient comunicate:

  1. Furia e, de fapt, o prietenă bună, dacă o ascultăm la timp.
  2. Sunt lucruri sănătoase pe care le putem face cu furia noastră, altele decât s-o îngropăm sau să distrugem cu ea
  3. Gândurile pe care le avem ne pot calma sau alimenta furia

Furia nu e de la început dragon, furtună, tren sau demon. La început, e doar o voce care-ți spune că ți s-a încălcat o limită, că nu ți s-a ascultat o dorință, că ți s-a luat ceva ce îți aparține, că ai suferit o nedreptate sau că ai fost martor la una.

Furia ține cu noi, ne protejează, ne ajută. Important e s-o vedem la timp și să-i ascultăm mesajul.

Să ne exprimăm nemulțumirea, frustrarea, tristețea, sentimentul de nedreptate. Să rostim acele lucruri pe care furia ni le arată.

Dacă ignorăm vocea furiei, ea va crește. Se umflă. Dă noi semnale în corp. Se înroșește chipul. Pumnii se strâng. Apare gheara în piept. Pulsul crește.

Suntem gata de luptă! Abia acum furia devine dragon! Când o ignorăm prea mult timp! Când nu avem grijă de noi, ne ignorăm nevoile, fricile, limitele personale!

MESAJ CHEIE DESPRE FURIE

Mi se pare un mesaj atât de important de transmis către copii, părinți, bunici, profesori!

Furia nu e rea! Furia nu e un demon!
Furia e o emoție pe care corpul o generează ca să ne arate că avem nevoie de ceva important pentru noi!
Nu e rușine să simți furie, nici onoare nu e. E doar normal, uman.

Câtă vreme înveți să recunoști enervarea în corp devreme și te uiți la sursa ei, totul va fi bine!

Putem face asta la orice vârstă! Ne putem învăța copiii să facă asta de foarte devreme, de la 3, 4 ani!

CARTEA PENTRU COPII DESPRE FURIE: DOMINIC, BĂIEȚELUL CĂRUIA NU-I PLĂCEA (APROAPE) NIMIC

Am scris o poveste pentru copii despre furie. Despre cum o resimt copiii. Despre nevoia lor de control. Despre nevoia lor de liniște și de acceptare.

Dominic, băiețelul căruia nu-i plăcea “aproape” nimic, este o carte despre un pui de om care vrea ca lumea să fie așa cum își imaginează el. Nu-i plac hainele noi, mâncărurile noi, schimbările de plan,  în vacanțe îi e greu, la fel și când primește un NU de la părinți pe care-l consideră nedrept. Pentru familie e obositor, dar el nu știe să fie altfel. Când se înfurie, și se înfurie des, se simte copleșit, rușinat, plin de forță, dar în același timp, lipsit de putere. Furia lui îl copleșește.

În care reușește să descopere o cale simplă de a se liniști, inspirat de pisicuța familiei.

Iată ce spune Diana Stănculeanu, psiholog expert în psihologia copilului, despre carte. “Povestea lui Dominic va ajuta mulți copii cu o sensibilitate aparte să se simtă înțeleși, să știe că nu sunt singurii care se confruntă cu asta. De asemenea, sper că va ajuta mulți părinți să înțeleagă că aceste reacții de respingere a mediului și a schimbării, de neînțeles adeseori pentru cei din jur, nu sunt o alegere, ci ceva cu care copilașii au ei înșiși mult de furcă. Numărul copiilor cu dificultăți de adaptare e tot mai mare, iar acest strop de înțelegere poate aduce extrem de multă empatie și compasiune în relația părinte–copil. Îmi place mult poezia din final, rimele au un impact deosebit în reglarea emoțiilor și a reacțiilor fiziologice care vin din traumă și/sau hipersenzitivitate. E multă nevoie de povestea lui Dominic!”

Andreea Abe Neagu, psiholog expert în psihologia copilului și a familiei, a citit și ea manuscrisul: “Cartea Ioanei e o poveste lină, care ilustrează foarte bine rigiditățile și conflictul intern al unui copil cu senzorialitate atipică, dar și emoțiile intense pe care le simte. Cu siguranță soluția găsită de Dominic în carte, autoreglarea, care există deja în fiecare dintre noi, dar trebuie antrenată, va fi de folos multor copii ca el.”

CAIETUL CU ACTIVITĂȚI DE ÎMPRIETENIT CU FURIA PENTRU COPII DE 3-99 ANI

După ce am terminat de scris cartea și ea a plecat la ilustrat (desenele sunt realizate de o ilustratoare foarte talentată din Italia, Monica Bauleo), m-am gândit: Dar hei, eu mai știu lucruri despre furie, multe lucruri, știu exerciții, activități, jocuri care pe noi ne-au ajutat enorm să înțelegem furia și să ne împrietenim cu ea. Așa că am început lucrul la un Caiet cu exerciții și multe explicații practice, ca să fie mai ușor pentru copii și părinți să îmblânzească împreună furia. Am lucrat câteva luni, am adunat povești, exerciții, jocuri, le-am validat cu Luiza Vasilescu, psiholog pediatru, cu care am lucrat personal cu Ivan de la 3 la 7 ani terapia furiei prin joc, cu rezultate foarte bune. A rezultat un mic manual cu multe, multe activități, explicații, sugestii de terapie a furiei, de la îngrijire de sine la mindfulness și respirație.

Sunt foarte bucuroasă de cum a ieșit acest pachet, cred că va ajuta multe familii să înțeleagă mai bine furia, această emoție pe nedrept pusă la colț atâta vreme.

Azi au sosit de la tipar, pot fi deja comandate (e o reducere la pachet). Lansarea cu piesă de teatru are loc sâmbătă, 10 august, de la 10.30, la Roaba de cultură. Abia aștept să le primiți și să-mi spuneți cum le-ați folosit, povestea și caietul. E foarte, foarte util și pentru adulți!

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

Un comentariu

  1. Este foarte important sa ne invatam copii cum sa gestioneze furia. Daca suntem in impas putem oricand apela la carti si joculete mici. Aceasta carte este bine venita pentru orice mamica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *