Cum am grijă de mine?

POST IMPORTANT, VĂ ROG SĂ CITIȚI ȘI SĂ DAȚI MAI DEPARTE (dacă rezonați, desigur, sănătatea femeilor nu a fost niciodată o prioritate în agenda publică, și cred că e timpul să schimbăm asta împreună)

În ultimele zile am mers la controalele de rutină pe care le fac de ceva ani pentru mine și sănătatea mea. M-am gândit să vă povestesc cum și unde fac, poate vă conving să nu mai amânați și să prioritizați monitorizarea sănătății, dar fără să intrăm în panică, fără controale inutile, care pun presiune pe buget, dar și emoțional.

Azi vă povestesc despre ce fac în general pentru sănătatea mea, în zilele următoare o să vă povestesc despre cum îmi monitorizez sănătatea sânilor și gineco, apoi o să scriu despre piele și cum mă asigur că nu apar probleme, apoi despre controalele pe care le fac în zona de premenopauză. Am dat peste medici buni, poate vă vor fi de folos aceste recomandări!

Bun, acum, despre stilul meu de viață și ce controale fac periodic:

💉O dată la un an sau la doi, îmi verific pielea, sânii și aparatul reproducător, împreună cu starea generală de sănătate (prin analize generale) și apropierea de menopauză.

Sigur că sunt atentă mereu la corpul meu, când dă semne că nu sunt bine, urmăresc unde e problema și care ar fi sursa ei și încerc să adresez rapid situația.

🍲De când mă știu sunt atentă la ce și cât mănânc. Mănânc puțin! Mă opresc înainte să mă simt plină! Și evit să ronțăi între mese. Las tubul digestiv să proceseze complet o masă înainte să vin cu următoarea. Și smalțul dinților are nevoie de pauze între mese.

🍷Consum alcool puțin (mai des decât aș vrea, încă asociez socializarea cu un pahar de vin, dar lucrez la asta, mi-ar plăcea să nu depășesc o zi pe săptămână în care consum cel mult un pahar de orice).

🤸‍♀️ Fac mișcare cât de mult pot: lucrez cu greutăți, merg cu bicicleta, merg mult pe jos și uneori alerg.

✅Încerc să dorm cât mai mult, cel puțin 7 ore și jumătate pe noapte. Mai am de lucrat la culcatul mai devreme, mă duc în pat după 11, citesc până după 12.

🎯Iau zilnic Vitamina D picături cu K, Magneziu și Agnus cactus (pentru sănătatea ovarelor).

⛰Mă feresc de soarele prea puternic, dar stau afară cât de mult pot.

🎧Fac cât mai mult din ce-mi face bine: stau conectată cu prietenele mele, râd mult cu ai mei (soțul și copiii), mângăi pisicile, citesc, scriu, ies să mă plimb afară, terapie.

🙈Reduc cât pot ce-mi face rău: statul pe canapea să mă uit la shorts, timpul pe social media, conflictele, suferința neîmpărtășită, bârfele și competiția.

🚘Elimin tot ce nu e necesar în gestionarea casei și îmi cer dreptul la odihnă, la pauze, la timpul meu.

Când o dau în bară cu ceva, nu mă mai biciuiesc, îmi dau iertare și grație și mă uit să văd dacă și cum pot face mai bine.

❤️‍🩹Când am simțit că nu mai pot gestiona anxietatea (situația de care am scris anterior, cu boala Sofiei), și că psihoterapia nu mă mai ajută suficient, nu mai pot dormi, iar stresul devenise insuportabil, am cerut ajutor psihiatric (nu e nicio rușine, uneori e nevoie de sprijin chimic pentru a depăși un moment dificil), și am reușit să mă echilibrez.

Vorbesc deschis despre ce trăiesc, pentru că știu că e mare nevoie de normalizare a grijei de sine și a cerutului de ajutor când te simți la pământ. Mă ajută asta și sper să vă ajute și pe voi.

Revin curând cu o postare despre sănătatea sânilor și a aparatului nostru reproducător, și cu cea despre piele.

Acum spuneți-mi dacă și ce faceți voi pentru voi la acest capitol. E important să ne susținem în acest proces, sănătatea femeilor nu prea a fost o prioritate pe agenda societății, e timpul să schimbăm asta!

Photo by LinkedIn Sales Navigator: https://www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-gray-chair-while-writing-on-table-1251832/
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4235

2 comentarii

  1. Eu am dus la laborator 2 recipiente de urina – unul pentru urocultura si unul pentru sumarul de urina. Acolo mi-au spus ca dintr-un recipient se fac amandoua probele. In acea situatie, recipientul ramas l-am dus la alt laborator pentru a compara rezultatele – si au iesit complet diferite. Sunt curioasa cat de rigurosi sunt in Olanda cu analizele.

  2. Bună,Ioana! Mă bucur că ești atât de sinceră și împărtășești din experiența ta! Te urmăresc de câțiva ani și apreciez mult ce faci! Cărțile tale plac mult și fiului meu care acum are 8 ani! Multă sănătate și energie bună îți doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *