Prima veste bună: alăptatul

Copila mea, care acuș împlinește trei săptămîni, e alăptată exclusiv la sîn. În afară de niște picături pentru colici și de vigantol, nimic altceva n-a ajuns la ea în burtă pînă acum. Nu i-am dat niciodată nicio completare. Nu a fost nevoie. Am pus-o la sîn imediat după naștere, ea a apucat bine, asistentele m-au ajutat să avem amîndouă o poziție corectă, eu am insistat să mi-o aducă oricît de des în rezervă și am pus-o la sîn chiar și o dată la jumătate de oră.

Nu am făcut ragade și nici febra laptelui. Au fost 3 zile (2 în maternitate, una acasă) în care am avut sînii tari, destul de fierbinți și dureroși, dar a fost suportabil. Sigur că m-au usturat sfîrcurile în primele zile, dar nu am sîngerat și cu puțin strîns din dinți, totul a trecut repejor. Am dat cu cremă cu lanolină și-am stat dezbrăcată fără rușine. Nu m-am muls cu pompa decît o dată, în maternitate. În cinci zile de la naștere, deja sînii mei erau moi, complet nedureroși, reglați cu nevoile copilei. Chiar m-am speriat că pierd laptele, așa confortabil m-am simțit dintrodată. Nu am băut tone de ceai de lactație, am băut o cană în maternitate și atît, pentru c-am gîndit că e mai bine să nu suprastimulez lactația cîtă vreme copila e pusă la sîn la cerere. A fost ok.

Sigur că există voci care combat puternic faptul că mă încăpățînez s-o alăptez. Că fata nu doarme mai mult din cauza laptelui meu, care nu e bun pentru ea. Că de-aia a vomitat de cinci ori în trei săptămîni, că laptele meu îi face rău. Că de-aia e agitată. Da, e adevărat, copiii alăptați sînt mai agitați ca cei hrăniți cu lapte praf. Dar asta nu e un motiv să renunț și să recurg la formulă.

Că laptele e prea apos și nu-i ține de foame.

Că nu e suficient de gras. Hm, poate ar trebui să-i dau și o friptură de porc la final, să fiu sigură.

Că laptele meu îi face colici.

Că laptele meu nu o satură.

Etc etc

Că dac-am trece pe lapte praf, ea s-ar sătura mai bine, și ar dormi mai bine și toți am fi mai fericiți.

Am plîns de fiecare dată cînd am auzit una d-asta. Pentru că sînt nedormită și îmbătată de hormoni. Și pentru că eu sînt sigură că laptele meu e tot ce-i trebuie. Și nu pricep de ce nu e evident asta pentru toată lumea. Adică nah, ce poate fi mai bun pentru bebelușul meu decît laptele meu, produs de același organism care a creat-o și pe ea, lapte care vine acolo cît îi trebuie ei, nu mai mult, nu mai puțin?

Sigur că laptele praf nu e vreo nenorocire, dar în cazul nostru, nu cred că se pune problema. Și cred că am dreptul să fiu sigură de asta.

În ciuda opiniilor că laptele meu nu-i bun pentru copilul meu, copila mea a crescut cu 800 de grame în 19 zile (media e de 500 g pentru vîrsta ei). E sănătoasă, puternică, pielea ei arată foarte bine, umple scutecele, nu țipă de colici, doar de foame, imediat ce se trezește.

E minunat s-o am la sîn. Stă ca un soldățel în misiune, încruntată și cu pumnișorii strînși la piept la început, apoi se relaxează încet, pentru ca pe final să rîdă cu toate gingiile, suficient de tare cît să se demufeze și să adoarmă cu limba între dinți, ca un îngeraș bețiv.

Nah, nu are deloc imaginea unui copil hrănit cu ceva ce nu-i priește.

Sigur că țin regim. Nu mănînc deloc lactate, dulciuri, fructe sau legume crude. Totul e fiert sau la grătar. Sigur că tare-aș mînca un crevete, aș bea un vin. Dar nu-i voie și nici nu-i important.

Sigur că e obositor să alăptezi din 2 în 2 ore, să stai în fund juma de oră cînd nu vrei decît să te întinzi, să nu poți pleca mai departe de 2 km de casă, să nu poți ieși nicăieri pentru că stația de alimentare trebuie să fie mereu aproape de gura flămîndă. Dar nu-i important să ieși. Important e să crești puiul.

Așadar, am avut noroc cu alăptarea. Ne-a mers bine, mai ales pentru că ea e mîncăcioasă și-a știut să apuce corect din prima. Nu știu cît o să alăptez, nu-mi fac planuri. Cît i-o fi ei bine.

În fine, ce voiam să zic de fapt e că se poate. Începutul alăptării nu e musai să fie un coșmar. Mai sînt și sfîrcuri norocoase pe lume. 😀

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

80 comentarii

  1. Cu totul de acord cu tine. Acelasi lucru si aici si tare bine e – e foarte vioi, voinic, ager – toata lumea zice ca e cu mult inaintea celor de varsta lui. Aici insa mama copilului nu tine nici un regim – doar nu bea lapte cu lactoza, atat.
    Ma bucur enorm pentru tine!

  2. hmm..asa ca prin ceata noptilor nedormite mi-amintesc ceva de sfaturi binevoitoare:cum ca nu doarme Duracellul de fi- miu ca -i hranit doar la san..ca nu -i ajunge..ca…nu mai stiu! Sincer nu-mi amintesc sa ma fi afectat f tare, nici prin cap nu mi-a trecut sa intrerup alaptarea, Noris ( pustiul meu ) a fost alaptat exclusiv la san pana pe la 5-6 luni si..la un moment dat mi se parea ca este prea gras !! Exact ca si tine , in ceata mintii mele , era un singur lucru f limpede: laptele matern nu are cum sa nu-i faca decat bine! Acum ca i s-o trage de la alaptat..ca asa a vrut Divinitatea , dar am un copil care nu stie cum arata o camera de spital, care nu a luat nici un fel de antibiotic,,care nu e nici gras nici slab si care , la 8 ani , pot spune ca se adapteaza la orice fel de mancare ( sanatoasa)!! Pace si liniste-n regat va doresc !

  3. Felicitări pentru alăptat, e minunat că ați început bine si că măcar în domeniul ăsta nu aveți probleme. De sfaturile altora, ce să zic – nu le băga în seamă, că nu are rost. Câte am mai auzit si eu când alăptam…aia cu berea nu ți-a zis-o nimeni încă? 🙂

  4. Ma bucur tare mult pentru tine ca esti linistita in privinta asta si v-ati adaptat una cu alta cu alaptatul, fara dureri si probleme. E minunata intimitatea aceea intre mamica si bebe in timpul alaptatului, am adorat-o de-a dreptul. Sper pentru amandoua sa reusesti cat mai mult timp!

  5. daca ei ii e ok si tie la fel, nu vad care e faza cu laptele praf. e posibil sa doarma mai mult cu el, dar e posibil sa nu. nu e nicio regula. si da, laptele de mama are tot ce ii trebuie unui copil. e steril, e de la sursa, are temperatura potrivita, are apa de care are nevoie si mai ales anticorpi.

  6. Laptele de mama e tot ce poate fi mai bun pentru pui. Acolo unde e posibil e mai bine sa lasam natura sa-si urmeze cursul. Ma bucur mult pentru voi doua si pentru legatura creata.

  7. Sper ca nu ai de gand sa tii regimul asta mult si bine. Baga incet incet si chestii crude, fructe care nu baloneaza ca ai nevoie si chiar si o bucatica de ciocolata. E safe, incet incet tre sa ajungi sa mananci de toate, si ceapa si condimente ca ea sa se obisnuiasca cu gusturi diverse. E f bine ce faci, ma bucur tare pentru voi. Cand o scoti in societate s-o vedem si noi?;)

    • asta vroiam sa zic si eu. Eu eram complet astenioca si zaluda , iar dr Culcer cand m-a vazut primu lucru m-a intrebat daca mananc fructe si legume. Cica, de unde sa ai vitamine si energie daca fierbi totul si nu mai contine mai nimic ok?
      evita fasolea, varza si mazarea si lintea si o sa fie perfect.

  8. Mi-a plăcut imaginea nu îngerașul bețiv 😀
    E clară treaba că laptele tău e bun pentru ea și că deciziile voastre sunt cele mai bune pentru voi! Bafta în continuare să fie toate cât mai ușoare!

  9. Eu nu am bebe sau prognoza de bebe. Dar imi aduc aminte de o replica din House MD in care tipa la o cetateanca virgula ca plozii sunt protejati de anticorpii mamei pana la 6 luni. Pe care ii iau exclusiv din lapte.

    Eu nu inteleg de ce toata lumea stie mai bine… CEL MAI bine ce e ok si ce e rau-rau pentru copiii altora. Aia nu au treaba acasa???

    • Ai sa rizi, dar cei mai vehementi pentru proba cu laptele praf sint oamenii apropiati mie.

    • Sunt mai vehementi pentru ca te vad obosita si iti vor binele, dar asta nu inseamna ca au dreptate. Da-le sa citeasca niste materiale informative (din pacate nu am la indemana si nici tu probabil ca n-ai timp). Imi inchipui cat de rau poate sa-ti pice orice aluzie la lapte praf in conditiile in care tu ai alaptat-o cu succes din prima zi. Mie imi picau rau cu atat mai mult cu cat eu m-am chinuit un pic la inceputul alaptarii, si tot de la cei apropiati carora le era mila de mine.

    • Pe mine personal ma intristeaza si ma induce putin in eroare postul tau… As vrea doar sa iei in calcul ca noi, „aia care nu avem treaba acasa” si care culmea iti si sunt sau incearca sa iti fie „apropiati tie”, ti-au dat niste sfaturi pe care tu le-ai cerut in niste momente in care ne-ai facut sa credem ca esti ajunsa la o limita… Iar sfatul legat de laptele praf a fost unul dintre ultimele date si a venit ca o solutie extrema demna de luat in calcul tinand cont ca tu spusesei ca ai incercat tot ce altceva mai fusesei sfatuita sa faci si nimic nu functiona si ca nu reusesti sa dormi de n ore… Mi se pare un pic urat ce ai facut acum si mi se pare ca fara sa iti dai seama (imi place sa cred) jignesti niste oameni care ti-au fost alaturi cu toata bunavointa din lume si care cred ca ti-au dat si sfaturi bune… Numai bine!

    • da mah asa e, ai dreptate, am sarit calul. sint varza in creieri. stiu ca nu-mi vrea niciunul dintre voi raul si nici n-au fost sfaturi nesolicitate. sin f sensibila pe tema asta si mi s-a parut cumva ca nimeni nu tine cu mine. am gresit. va cer iertare. sper sa nu fi comis nimic ireparabil. 🙁

    • Haide Printesa, lasa scuzele!! Zau …dupa o nastere si un inceput de convietuire cu un bot de om despre care nu prea stim nimic decat ca-l iubim mai mult decat pe noi insine, pe cuvant ca mi se pare deplasat sa te suspecteze cineva de „rele intentii sau nerecunostinta”! Ce sa mai zic de mine , care dupa vreo saptamana de la venirea acasa cu minunea ..am acceptat sa-mi vina rudele apropiate ( cele care au fost langa mine in fiecare dim de greata..seara de nedormit in cele 9 luni)..deci vorbim de sora, matusa si 2 buc verisoare…dornice sa vada primul nepot sosit in familie! ..Dupa cateva minute stiu ca le -am dat afara din casa!! Ce a fost in capul meu ..imi amintesc ceva vag..cum ca „minunea ” a regurgitat, existau cateva firisoare de sange in „voma „lui si am clacat!! Am inceput sa plang in hohote, n am zis nimic , nimanui( traiam cu ideea ca am facut ceva rau propriului meu copil!)..am dat pe toata lumea afara! ( de fapt eu facusem ragade la san destul de urate iar puiutul inghitise un pic de sange de la ele, pe care il regurcitase)..Nici nu mi-a trecut prin cap sa mi cer scuze desi sunt o persoana politicoasa!! Cred ca luni bune mai tarziu ..povestindu-mi-se ce „urat am facut in acea zi” am mormait cateva scuze..dar toata lumea stia ca a fost o reactie normala ..desi nu prea stiau ei despre ce e vorba! Deci scuzele in perioada asta ..chiar nu isi au rostul!! Deci..tu tii cu copilul, copilul cu tine si tati cu amndoua..cam astea sunt singurele date ale ecuatie..restul…no matter!! Nopti linistite si zile pline de zambetele Sofiei va doresc!!

    • Eu nu m-as supara pe o proaspata mamica, orice ar spune, pentru ca e o perioada foarte sensibila, in care are nevoie de mult sprijin. Deci nu cred ca trebuie sa te consumi, prietenii apropiati te vor intelege pentru postarea aceasta. Iar referitor la sfaturi, o singura data mi-a spus sotul sa-i dau copilului lapte praf, tot asa la o extenuare de-a mea. I-am aruncat o privire care ar fi putut sa-l arunce pe pereti, asa era de puternica. Am fost profund indurerata ca EL nu stie cat e de important asta pentru mine. Si ca ma poate ajuta in orice alt mod decat sa-mi ofere asta. Poate sa-mi aduca mancare, sa faca ordine, sa distreze puiul sa fac un dus, sa se asigure ca nu-mi vin pe cap musafiri nepoftiti, orice ce m-ar putea sprijini sa fac ceea ce mi-am propus: sa alaptez.

      I-am spus sa se puna pe treaba sa ma ajute cu alaptarea, altfel, daca ajungem la formula, sa stie ca va fi treaba lui sa se trezeasca noaptea sa-i dea copilului biberonul (caci da, stiu si bebelusi care se trezesc multa vreme noaptea, si pe formula).

      Felicitari ca ai trecut cu bine, prima luna e cea mai grea. Apoi capeti experienta.

  10. Fiind un subiect in care eu sunt mai mult decat avizat sa-mi dau cu parerea (NOT!), ma rezum la a va admira pe toti (tu, ea, sanii) si a va ura numai sanatate si demufari zambarete in continuare. 😀

  11. spor la productia de lapte! noi am fost cu stefana doar pe jumatate lapte matern / jumate praf (insuficienta productia, deh!), dar chiar si asta a ajutat enorm la imunitate. recentul bebeu, in schimb, e doar pe lapte praf, din motive obiective, si ne ingrijoram deja ca nu va fi indeajuns de imunizat. in rest, bine ca maninca bine.

  12. Ioana, hai sa ma iau de tine:d
    Nu mi se pare ok ce ai facut acum. Zilele trecute te-ai plans cat iti e de greu, ca cea mica plange, se foieste, vomita. Ca nu stii ce sa faci. Un numar de mame, cu copii mai mici sau mai mari, au sarit sa te ajute, macar cu o vorba, un sfat, o idee. Fiecare ti-a spus cate ceva din experienta ei. Si-au facut timp pt tine si problemele tale. Poate ideile nu au fost mereu bune, poate unele te-au deranjat. Dar sa vii acum sa arati cu degetul ca uite ma ce sfaturi mi-au dat astea e cam urat…
    E bine ca acum te-ai mai linistit si totul pare mai usor. Dar crede-ma, vor mai fi momente cand vei avea nevoie de n sfat, un umar, o idee. Hai sa nu aratam asa repede cu degetul

    • Rox, doamne fere, m-ai inteles gresit, nu am aratat cu degetul si-s chiar foarte recunoscatoare pt toate sfaturile. Si nu scriu ca sa ma pling, scriu cum scriu de fiecare data, cum ma simt, in speranta ca daca scriu, trece.
      Sint eu mai sensibila pe subiect, sint sigura ca si de asta poate a sunat ceva aiurea. Da, ce sa fac, is sensibila pe tema asta, pt ca mi-am dorit f mult s-o alaptez. Poate gresesc si nici nu e asa important…

    • nu, nu, ioana e important sa alaptezi. dar daca alaptatul devine motiv de stres, de chin, daca copilul urla , nu doarme, daca mama este nefericita atunci exista variante.
      Stiu ca multi nu sunt de acord cu mine. Dar esential pentru o familie si pentru copil in particular este ca mama (si tata, dar mai ales mama:d) sa fie fericita, linistita, odihnita.
      De la asta au venit sfaturile pentru Sofia. De la ideea ca cel mai bine pentru tine este sa te poti odihni si ca Sofia sa doarma, sa manance, sa fie bine 🙂

    • Adevarat ce spui. Si daca as sti sigur sigur sigur ca laptele praf ii face mai bine, ca nu s-ar mai screme atit, ca ar dormi mai linistita si ca pe termen lung nu pierde nimic, da, nu m-as incapatina sa alaptez. Nu e ceva ce fac din orgoliu. Dar nu stiu asta, n-o sa stiu niciodata, pentru ca o proba de 24 de ore nu e relevanta, din pacate. Asa ca aleg un drum si merg pe el. Daca in timp copilul meu se va dovedi obosit, va urla de dureri de burta, o sa vomite in draci si n-o sa mai ia in greutate, ne imprietenim cu laptele praf si gata.

    • Ioana, n-ai inteles :d. EU n-am zis sa treci pe lp, Doamne fereste. Am zis ca pentru unele mame a functionat varianta asta. Pentru altele nu. Fiecare copil e diferit. Fiecare familie la fel.
      Doar ca m-a deranjat un pic atitudinea ta fata de niste sfaturi date din bunavointa, plus niste comentarii de genul „Eu nu inteleg de ce toata lumea stie mai bine… CEL MAI bine ce e ok si ce e rau-rau pentru copiii altora. Aia nu au treaba acasa???”..
      In fine, nu mai conteaza. Voi sa fiti bine:)

    • Eu nu inteleg de ce voi, „Roxi” si „Ami” ii puneti expresiile din ghilimele in condei?

      Oi fi obosit si de-asta nu vad (dupa 3 parcurgeri) dar ..

      Din ce a zis ea doar „Și pentru că eu sînt sigură că laptele meu e tot ce-i trebuie. Și nu pricep de ce nu e evident asta pentru toată lumea.” ar fi cel mai aproape de obiectul revoltarii voastre .. iar mie, sincer, mi se par doar ganduri pe hartie, nu acuzatii, sau scobitori de ochishori .. :/

      Asta daca nu cumva printesa se si sfatuieste pe blog singurica, incognito cu pseudonimul de Liana 🙂

    • daca ii dai lapte praf nu inseamna ca nu vomita. nepotica mea a vomitat in jet si lapte si mancare, pana spre 2 ani. nu cred ca tine de tipul de lapte sau de altceva. nu exista o reteta sigura. gasiti voi amandoua drumul bun.

    • In niciun caz nu trebuie sa te justifici ca vrei sa alaptezi. Dar persoanele care ti-au dat sfaturile stiau probabil ce presiune imensa se pune pe mama ca sa alapteze si cat de deprimant poate fi esecul. Eu sunt de cealalta parte, mi-am dorit ernom sa alaptez, nu am reusit, si as fi dat orice sa aud pe cineva zicand „relaxeaza-te si deschide o cutie de LP”, in timp ce toti ceilalti ma faceau sa ma simt ca o ratata ca nu am reusit sa fac ceva „asa de natural”. De asta si eu, ca si Roxana, m-am simtit putin ciudat citind reactia ta la sfaturile primite. Oricum, din sfaturile primite, important e sa cerni ce te ajuta pe tine si sa te bucuri ca sunt atatia oameni care iti sunt alaturi si vor sa impartaseasca cu tine din experienta lor.

  13. Doamna, copilul meu a fost alaptat 1 an si 6 luni, a supt si cand a vomitat si cand a avut stomacelul praf, dupa 3 luni am inceput sa mananc si eu ca omul – adica de toate (nu am baut cola deloc, am mancat ciocolata neagra si negrese facute de mine), nu am crezut in porcaria cu colicii si alte minuni pe care mi le baga in cap pediatra copilei (mi s-a spus sa termin o data cu alaptatul asta ca imi ajung tatele pana la podea:))) Am auzit 1 an si 6 luni numai pareri. Care au trecut pe langa urechi si copilul a supt si a fost MINUNAT:) E sanatoasa tun, are o sg problema la dinti, cel mai probabil pt ca in primele zile de viata, la CF 2 i-au dat gentamicina:( si mult lapte praf, desi eu eram numai buna de hranit omul cel mic..Tu stii ce e cel mai bine sa faci, deci pune omul la san, pleca peste tot cu ea infasata pe tine, da-i sa suga fix unde vrea ea. si tu pune mana usurel si fa-ti poftele, sa stii ca poti sa bei un pic de vin:) mi-a zis mie tata popa:)) va pupam cu drag mare!!!

  14. Ma-nclin pentru faza cu alaptatul.Tare mi-as fi dorit si eu,am incercat din rasputeri dar nu s-a putut si m-am resemnat.Eu sunt pro alaptat si va doresc sa va fie bine in formula asta in continuare.Pupici,familie regala.

  15. foarte bine c-o alaptezi! si eu am trecut excat prin aceleasi momente ca tine, aceleasi replici „destepte” si sfaturi inteleste primeam…nu prea auzeam nu ca nu vroiam, eram mult prea obosita….si uite ca le-am alaptat pe amandoua fetele si-au crescut bine merci, sanatoase si destepte…aceleasi persoane care ma innebuneau atunci cu laptele praf, ma felicita acum si-mi lauda copchilele, ce sa mai intelg eu de-aici???? revenind, la a douafetita, dupa 3-4 luni ii dadeam seara lapte praf ca sa doarma mai mult, efectiv simteam ca cedez eu. dar am tinut-o asa si-a fost totul ok. putere multa si lapte sa ai pentru fetita ta!

  16. Felicitari, draga printesa! Instinctul de mama isi spune cuvantul si in cazul tau.Urmaresc cu mare drag postarile tale si ale printului consort, si sunt sigura ca luati cele mai bune decizii pentru regatul vostru, de fiecare data.

  17. Eu zic să nu te iei după nimeni şi să alăptezi cît îţi este bine. Laptele tău este perfect conceput pentru fetiţa ta şi nu există că nu e destul de bun/hrănitor sau ce-ţi mai spune unul şi altul. Am citit că alăptezi în poziţia şezut, ai încercat şi lungită? Eu doar aşa alăptam (mai puţin cînd eram în lume/maşină şi eram nevoită să stau în fund), mi se părea mai comod, cu o pernă mare care să îmi susţină spatele sau sprijinită de canapea. În poziţia asta le tăiam şi unghiuţele, că erau ocupaţi să mănînce şi nu mai dădeau atît din mîini. 🙂

    • excelenta idee si in timp te obisnnuiesti si adormi asa, in timp ce 🙂 cum crezi ca se reuseste alaptarea de cursa lunga? 😛

  18. sfatul medicului neonatolog si pediatru este ca alaptarea naturala pana la minim 6 luni este standardul de aur pentru cresterea sugarului. laptele praf, desi ofera o alternativa in cazurile in care laptele matern nu e disponibil, nu e indicat in conditiile in care mama isi poate alapta copilul. exista intotdeauna in anturajul unei proaspete mamici persoane care se considera indreptatite sa ofere consiliere legat de cresterea puiutului, situatii asemanatoare se pot intalni de exemplu la inceperea diversificarii alimentatiei, la efectuarea vaccinurilor. e important ca dincolo de toate aceste sfaturi, parintii sa aiba o colaborare buna cu medicul de familie al copilului/ un pediatru de incredere.

  19. Nu trebuie sa tolerezi toate observatiile alea de 2 lei despre alaptat, taie-le-o scurt. Doua mentiuni am: 1. vei putea pleca la mai mult de 2 km de casa imediat ce se stabileste o minima rutina, de ambele parti (adica foarte curand). Ba chiar, din experienta zic ca pana la 6 luni plecarea de acasa era mult mai usoara din 2 motive: nu luam cu mine decat tatza, iar bebe era mic si adormea in masina. Acuma luam 7 lingurite, castroane, aparat de gatit cu aburi etc etc. 2. nici nu stii cata nevoie ai sa iesi singura, intre 2 alaptari, macar jumatate de ora. Eu am inceput sa ies din casa dupa o saptamana, lasand niste lapte muls intr-un biberon, just in case, n-a fost niciodata nevoie, tatza s-a intors la timp. De la 2 luni m-am reintors la sala de sport, cate o ora in weekend, si a fost cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru mine. N-am experimentat nici macar baby blues.

  20. eu nu cred in ruptul capului ca cineva (medic, prietena, cunostinta, mama etc.) sfatuieste pe altcineva sa dea biberon copilului din dorinta de a rani acea persoana, de a-i face rau copilului, de a o arde asa, pe malefisme. cred ca cine ti-a zis tie pe speta de fata ca poate ar trebui sa incerci un biberon a avut in cap ideea ca poate in felul asta te odihnesti si tu oleaca.

    oricum, oameni buni (and i mean restul, comentatorii), reveniti-va, ce e treaba asta cu felicitari ca alaptezi? no, really! a alapta sau ba e o chestie personala, o decizie intima, care nu necesita aprobarea, aplaudarea, sau respectiv datul ochilor peste cap (ca da sau ca nu), etc. etc. cum sa feliciti pe cineva ca da copilului laptele ala si nu ala? si, in general, cum sa tratezi experienta asta ca pe un examen la care ai luat sau nu ai luat nota care trebuie?

    • da, cookie, e f corect ce spui. am fost nedreapta cu toata lumea pe tema asta. complet nejustificat. o plimbare la aer si o partida de plins mi-au limpezit mintea. stiu ca voi, cei apropiati mie, nu-mi vreti decit binele, sigur ca stiu asta, dar pt citeva momente, a contat mai mult supararea mea ca nu zice toata lumea ca mine.
      imi pare rau. te rog sa ma ierti.

    • eu nu ma supar. pe bune, promit. dar nu cadea in capcana felicitarilor si nu-ti justifica deciziile. wear them proudly, ca-s ale tale. si stay away from the big pile of poo al online-ului mamicesc – aka discutiile re la alaptat. crede-ma, o sa ai o viata mult mai linistita:) hai ti pup <3

    • in alta ordine de idei, plimbarea – good. si prima vizita de capul tau intr-un supermarket o sa ti se para mega misto:D baby steps.

    • Eu consider ca-i de felicitat da’ is barbat asa ca ce stiu eu 🙂

      Cand mi-o veni randul, nevasta-mea o sa-i dea copilului lapte, cat o putea ea saraca, restu suplimentam cu ce mai trebe dar sa-i dea puiului lapte de mama, sa-i dea ce-i mai bun pentru el in primele luni, hrana, anticorpi si dragostea de mama .. In speranta ca nu va fi o situatie care sa faca acest lucru imposibil;

      Mai oameni buni e de felicitat! .. e de felicitat pentru ca eu raman prost cand aud de femei care nu alapteaza ca sa-si pastreze sanii „apetisanti” .. si ma gandesc „pai mai femeie, ai adus in lumea asta de *dulce-turcesc* o noua viata, un copil, automat esti responsabila de sanatatea lui, iar daca alaptatul ii asigura cele mai bune sanse ca sa evite spitalele si sa se dezvolte frumos si armonios si destept, cum poti tu ca mama sa-i rapesti aceste sanse, sa-l handicapezi chiar si intr-o masura mica pentru intreaga lui viata?”

      Da, e de felicitat!

      Intr-adevar, e mai important sa aiba mama care sa-l creasca si fiecare probabil isi simte/cunoaste limitele (adica, sa nu se exagereze) Dar deloc? Mi se pare inacceptabil.

      Din fericire eu is dragut si-mi pastrez gandurile pentru mine (le mai vars pe bloguri din cand in cand) asa ca n-am cicatrici pe fata (e scarry treaba cu hormonii)

      Asta-i parerea mea, dar nu-s femeie, asa ca ce sttiu eu 🙂

  21. Draga Printesa, eu zic doar atat: un mare IGNORE persoanelor care-ti spun sa renunti la alaptatul exclusiv sau sa introduci formula pe langa! Oamenii astia-s dusi de tot: e logic ca in primele luni bebe sa nu doarma asa cum ne dorim noi, e un mititel care are in jurul lui un mediu cu totul nou, la care trebuie sa se adapteze brusc, sistemul digestiv se maturizeaza pe masura ce creste…nu e un capat de lume. Vei vedea ca vor trece colicile, noptile grele si va dormi bine, va creste vazand cu ochii, se va juca si-ti va cere atentia mai repede decat iti poti imagina. Pe toamna sunteti maricele, si vei uita tot greul! va pupam!

  22. Bravo, bravo, bravo! Daca-mi permiti sunt mandra de tine 🙂 Parca as fi scris eu fiecare rand, alapteaza-o cat va dori ea si tu…cat e confrmatabil pt amandoua nu e nimic mai bun pe lumea asta pentru ea decat laptele tau. Si ai curaj sa mananci frcute si legume crude, eu asa am fost sfatuita si asa am facut si e super ok.

  23. Baga cu incredere fructe si legume :). Nu pateste nimic copila si nici tu.
    Si da, laptele de mama rulz si atat. Alaptatul este o minune 🙂

  24. Te paste confuzia! 🙂 Dupa zece luni de zombeala pe post de suzeta/apa/friptura/theeting toy si ce-oi mai fi fost, jumatatea mea mai buna mi l-a luat din brate si respectiv din pat… Si incet incet m-am reintors in lumea celor vii 🙂 Recunosc ca uneori mi-e dor de fata de ingeras betiv… priceless!

  25. Mai eu nu stiu ce s-a inteles, dar mie din ce ai scris astazi mi se pare ca esti mai zen. Am simtit optimism, ca totul e spre bine si ca incepeti sa convietuiti in „simbioza” amandoua.
    Si da, cred ca mama intuieste ce e mai bine pentru micuta.
    Spor la lapte!!!
    P.S.: nu va mai luati de mamica 🙂 fiindca in ea hormonii aceia duc o lupta si nu cred ca vrea sa-si jigneasca prietenii intentionat. O citesc de mult timp si cred ca pune mare pret pe prietenie.

    • zic atat, sec dar sincer: +1. eu nu inteleg de ce dupa atatea mii de ani si dupa atatea studii despre comunicare care umbla la liber, ne mai identificam atat de mult cu parerile proprii. daca dam un sfat si nu e bun, nu spune nimic rau despre noi. nu spune nimic rau despre nimeni, nici macar despre sfat, decat ca e nepotrivit pentru persoana si momentul actual. putina empatie! bine, fie, mai multa empatie!

  26. Ioana, felicitari!
    Pentru startul bun in alaptare, da, dar mai ales ptr ca iti asculti instinctul de mama.
    Pentru ca nu-i dai ceai/apa bebelusului, pentru ca nu ai inceput deja sleep-training, pentru ca nu practici CIO… pentru ca accepti ca ti s-a schimbat viata si o vreme va fi destul de „dereglata”, ca nush cum sa-i zic altfel.
    Unii bebelusi sunt mai sensibili – cu digestia, cu somnul. Acesti bebelusi nu ar dormi bine indiferent de LP sau san. Am avut si eu unul asa si am ajuns s-o iau in pat cu mine la 2 luni ca sa dormim toti mai bine (nu-ti promovez co-sleepingul, doar spun ce a mers la mine). Statul in fund e foarte obositor, poti incerca sa alaptezi intinsa, daca poti. Legat de deplasare – carut, wrap, Marsupi.
    Iesitul afara e foarte important ptr ea, dar si ptr tine – aerisirea 🙂
    Relax, you’re doing a great job!

  27. Fii tare Prinţesă, vei primi la sfaturi până îţi va veni să-ţi iei câmpi. Ba că e copilul prea gros îmbrăcat, ba prea subţire, parcă tu ai fi cea mai nepricepută mamă din lume şi restul sunt cei mai cei. Poate unele sfaturi le vei cere, altele le vei primi pe gratis… Dar lasă că vei creşte şi vei da şi tu la rândul tău sfaturi (mie-mi vine să-mi dau palme câteodată când mă aud dând sfaturi deşi mi-am promis să n-o fac vreodată).
    Hai că o iau pe arătură. Ce voiam să zic de fapt: eşti mama perfectă pentru copilul tău. Şi orice faci tu e cel mai bine. Te descurci minunat!
    Iar de prietenele tale care s-au supărat. N-ar trebui. O proaspătă mămică nu are nevoie de sfaturi ci de confirmărea că ceea ce face ea acolo e bine. Aşa că atunci când sună disperată că nu crede că puiul ei s-a săturat spuneţi-i doar că face bine ce face şi să o ţină tot aşa. Sfaturile, altele decât cele la care se gândeşte ea o fac doar să-şi piardă încrederea ea.

  28. Mă trezesc și eu vorbind că sigur nu am altă treabă la ora asta! Mi se pare genial! Unii te felicită că alăptezi, unii te înjură că de ce ceri sfaturi ca apoi să-i hulești și apoi mai avem și cazul în care unii îi hulesc pe toți ceilalți fie că te aplaudă, fie că te critică.
    Și dacă tot e la liber cu hulit și nehulit și eu tot n-am nici o legătură cu subiectul zic așa: Oameni buni, și aici mă refer la cei care comentează la ce scrie Ioana, ori ați fost în situația Ioanei și știți despre ce vorbiți și atunci știți cât e de greu și obositor orice acum și cât de sensibilă e o femeie în cazul ăsta și că nu ai cum să te superi pe ea că îți cere o părere ca mai apoi să nu țină cont de ea pentru că nu i se potrivește, ori n-ați fost în cazul ei și vorbiți oricum degeaba și n-aveți iar de ce să vă supărați.
    Eu cred așa, că Ioana a scris aici pentru a căuta susținere și deci și felicitări pentru ceea ce face și pentru decizia ei de a alăpta și atâta timp cât nu există nici o dovadă clară că ceea ce face ea nu e bine, nu văd nici un motiv pe lumea asta să nu o susți și să o feliciți! Eu n-am citit printre rândurile scris de ea niciunde ceva de genul că mamele care nu alăptează sunt nașpa sau asa ceva, ci doar că ea vrea să-și alăpteze copilul și că pentru ea e o decizie bună. Cât de limitat poate fi cineva să nu poată înțelege așa ceva și să-și închipuie vreo secundă că o mămă de copil de 3 săptămâni, în cazul ăsta Ioana, își bate capul cu ce fac alții cu copii lor și că îi judecă pe cei care fac diferit de ea? Deci da, Ioana a cerut sfaturi și Ioana nu acceptă toate sfaturile. Ce-i așa de greu de înțeles? A luat din ele ce a crezut că i se potrivește și aia e. Să îți închipui tu, om de pe stradă sau de oriunde că Ioana te-a jignit pe tine personal scriind că e fericită că merge alăptarea și că nu-i place să i se zică faze cu lapte praf cred că e stupid. Da, Ioana a cerut sfaturi și a primit sfaturi. Acum zice că nu vrea sfaturi cu lapte praf. Încearcă o triere a sfaturilor. Și ce? e așa grav și jignitor? Serios?
    Dragă Ioana, eu nu am sfaturi că nu am de unde, vreau doar să țin cu tine oricum ar fi și da, chiar sper să-ți fie mai bine chiar dacă eu nu am cu ce să te ajut! Noapte buna!

    • Ile draga, daca te referi cumva la ce am scris eu n-ai inteles nimic. Eu nu m-am luat de ioana ca de ce alapteaza sau de ce nu alapteaza sau de ce face ceva si nu altceva. Ci de faptul ca atunci cand te simti naspa si ceri niste sfaturi, e frumos sa le asculti si sa le triezi dupa propriile interese si pareri fara a arata apoi cu degetul ca uite ma ce prostii zic unii oameni. Eu si Ioana suntem ok, crede-ma. Nu ne paruim, nu ne certam:). Fiecare spune o idee, altu alta idee. Se cheama comunicare.
      Si Ioana e o fata super desteapta si cu bun simt nu are nevoie de avocati.

    • pe mine ma amuza maxim cat de repede se ajunge la eterna maciuceala cu huo si felicitari care se infiripa de fiecare data cand e vorba de alaptat, zici ca sta toata lumea la panda, jur. de fapt si de drept, nu i-a zis nimeni ioanei sa renunte la alaptat, not that i know of. unii oameni i-au zis sa incerce un biberon, sa doarma, sa-si revina. si guess what: se poate, repet, se poate sa ii dai copilului UN (DOUA, TREI) biberoane fara sa-l intarci, shoc si groaza!

    • da, nici eu nu pricep de unde atata patima pentru un lucru atat de normal…
      Si de unde impresia ca Ioana e cumva incercuita si somata sa bage copilului biberonul in gura:)). Putina relaxare n-ar strica la unii comentatori de pe aici.

    • Da, se poate sa incerce un biberon, doua, trei si apoi bebe sa refuze sanul; ca daca tie nu ti s-a intamplat, altora da. Ca sa vezi, shoc si groaza!

    • tie ti s-a intamplat, Me? de la un biberon dat sporadic, o data la o saptamana sau mai rar, s-a intarcat copilul? eu nu stiu cazuri. deci daca e experienta ta personala, do share.

    • din ce am mai citit on the subject (si din ce imi amintesc, ca a trecut ceva vreme), se poate evita nipple confusion daca bebelusul e alaptat exclusiv la san in primele 4-6 saptamani de viata. o data lactatia instalata si bebelusul obisnuit la san, el poate sa primeasca un biberon ocazional fara sa se confuzeze. experienta noastra personala (si a altor mamici pe care le cunosc) cu ocazionalul biberon a fost un succes. nu zic ca e infailibila treaba, insa inclin sa cred ca exceptiile sunt rare. mai riscanta mi se pare obisnuinta mamei cu biberonul, in ideea ca EI i se poate parea mai usor, poate va fi tentata sa faca dintr-un biberon pe saptamana doua, apoi trei, apoi zece. ceea ce, da, duce la intarcare. anyway, nush ce sa zic, traitul in frica lui biberon nu mi se pare o solutie. ca in orice lucru, moderatia e cheia.

  29. Ioana, ma bucur sa aud ca alaptarea merge asa de bine la voi. Esti prima proaspata mama de care aud in ultima vreme ca alapteaza.
    Regimul alimentar pe durata alaptarii nu este o necesitate. Mi s-a spus si in maternitate si la cursul Lamaze, ca pot manca orice, in cantitati normale. Si am mancat fructe din a doua zi dupa nastere si apoi tot ce mi-a poftit inima, inclusiv mancare condimentata (din care am mancat si in perioada sarcinii) si a fost totul ok. Copilul nu a avut colici si nici alte probleme, iar de cand este diversificat, n-a refuzat niciun aliment introdus. Am baut inclusiv o gura de vin cand mi-a fost pofta, ciocolata cand am vrut, cafea nu beau oricum, asa ca nu am simtit nevoia, ideea este ca am mancat echilibrat din tot ce am poftit. Avand in vedere ca alaptez deja de 10 luni+ mi-ar fi fost foarte greu sa tin un regim atat de strict. Plus ca mancand din toate si copila se obisnuieste cu gustul tuturor alimentelor si diversificarea va fi mai frumoasa. Toate cele bune in regat!

  30. Faci o treaba excelenta. Nu doar ca e copilul fericit si in armonie, ci ca iti asculti corpul si instinctele. Restul – IGNORA! Evident ca-s cu buna intentie si cu dragoste, dar cateodata prea mult zgomot (pentru nimic) strica la zen. 🙂

    Si lasa regimul, Ioana draga de tine!! Nu ai de ce. E relevant doar in cazurile de alergii sau intolerante alimentare (istoric in familie samd). Poti manca de toate!! Restrictii numai la cafeina si alcool, in rest E VOIE (zice toata suflarea medicala civilizata, cu OMSul in frunte si cine mai vrei). Daca ai vedea ce „regim” alimentar au lauzele/gravidele asiatice ai zice ca vai de copiii aia, bietii … Si, na, ca nu-s deloc bieti. Ci sanatosi, voiosi. 🙂

  31. Of, of, of…ca o mamica ce a alaptat 3 copii (e adevarat, acum ceva vreme) o sa-ti spun si eu cate ceva din experienta mea. In privinta calitatii laptelui raspunsul este foarte simplu si poate fi masurat concret: copilul ia in greutate = laptele este bun. La asta adaugi anticorpii pe care ii primeste astfel si esti deja pe plus.
    Apoi, iubirea, contactul intim cu mama. Acestea sunt pentru toata viata, se spune ca multe probleme psihologice vin uneori din lipsa acestui contact sau din amputarea lui brusca…Pentru ca pentru un bebelus, alaptatul nu este doar despre mancare. Pentru el este continuarea relatiei intime cu mamica lui. De aceea un bebelus alaptat natural solicita mese mai dese decat unul care se hraneste din biberon. Uneori scremetele, tipetele, contorsionarile, sunt doar manifestarea nemultumirii fata de situatia in care e nevoit sa se adapteze si sa nu mai fie 100% din timp conectat la mama sa. Nu ti s-a intamplat ca de-abia pusa la san sa adorma fericita? Pai unde e foamea atunci, unde-s colicii? Evident, nu neg ca exista si colici…dar asta e cel mai putin important.
    O sa fie bine sa ramaneti doar voi doua, sa nu te temi. Ai incredere in tine, in instinctul tau, in copilul tau. Voi doua stiti cel mai bine. Ceilalti, oricat de apropiati si de bine intentionati, pot avea doar pareri bine documentate.

  32. Draga Printesa,

    Savurez postarile tale si, mai nou, filmuletele 😉 Iti tin pumnii si sunt convinsa ca esti mama perfecta pentru fetita ta.
    Alapteaza cat simti tu ca e bine pentru voi doua ( la mine s-a terminat dupa 2 ani si o saptamana, au fost si momente cand sfarcurile mele isi faceau bagajele sa emigreze…). Instinctul tau de mama nu te va sfatui niciodata gresit.

    Te imbratisez,

    S.

  33. Fii linistita si asculta-ti instinctele. m-am confruntat si eu cu problema asta. Ma stresa toata lumea ca baietelul meu plange ca nu se satura, ca laptele nu e destul de gras…..Prostii. M-am incapatanat, 6 luni copilul a fost exclusiv alaptat la san, acum are 1 an si 11 luni si inca il alaptez. Are coordonatele unui copil de 4 ani, respectiv 1 metru si 17 kg, vorbeste orice, stie poezii si cantece. Parerea mea este ca alaptatul influenteaza cumva si intelectul copilului. Cunosc copii de 2 – 3 ani care nu spun decat mama si tata. Asa ca nu te lasa influentata de altii si fa ce simti ca e mai bine pentru tine si minunea ta. Pupici!

    • Nu-i cam mult pana la 1 an si 11 luni? Eu am fost alaptata artificial din motive obiective si am ajuns la 33 ani perfect sanatoasa si cu un copil sanatos. Cred ca n-ar trebui sa fim atat de virulenti cand ne expunem punctul de vedere…plus ca draga PRINTESA URBANA cred ca sunt unele lucruri atat de perosnale incat ar trebui tinute doar pentru tine. Deja nu mai avem subiecte tabu si tocmai d-aia cred ca societatea a luat-o in directia gresita. Un pic de pudoare nu ar strica pt nimeni . Sanatate multa celor mici indiferent ca-s hraniti la san sau nu!

  34. Felicitari, asa si trebuie sa fie, un „ceva” firesc. O singura nedumerie am, de ce nu legume crude si tptul fiert? Exceptand limente posibil alergene ( mai ales daca tu ai alergii sau cineva din familie) si uneoi lactatele nu exista restrictii in alaptare. Poti bea si putin vin, ba de e nevoie sunt si o gramada de medicamente si ceaiur permise in alaptare. Acest site este o sursa inepuizabila de informatii, este tinut de o consultanta IBCLC: http://kellymom.com/nutrition/mothers-diet/mom-foods/

    Daca bebelina ta mai este agitata fii atenta daca primeste mai mult lapte de inceput. Ca sa previi asta poti oferi acelasi san la doua mese consecutive, cu grija de a detensiona sanul ramas nesupt daca este cazul. Cel mai probabil va disparea si agitatia. Alta cauza pentru zilele agiate este puseul de crestere: ai la o saptamana, la trei, la sase saptamani, apoi la trei luni more or less.

    Iata o alternativa la vigantol:http://www.suplimente.ro/suplimente-imunitate/vitamina-d3-lichida.html
    este extrasa din lanolina,, deci e din surse natural… nu e situl meu, nu fac reclama.

    Alaptare placuta!

  35. Ba eu cred ca meriti felicitari ca iti merge bine alaptatul si ca nu te lasi impresionata de cei imediat apropiati care nu din rea vointa, dar din nestiinta, vor sa-i bage bebelusei pe gat LP.
    Faptul ca a crescut 800 de gr (OMG, mai mult de cat media pe o luna :D) e argumentul esential.
    Ca sa nu mai fie micuta Foilă, ati incercat dormitul pe burta? Eu le-am inclinat un pic patutul si i-am pus pe burtica in timpul zilei si a fost cu totul si cu totul alta viata.

  36. Fată, eşti o norocoasă. Eu am avut şi ragade şi furia laptelui. Şi copilul meu a fost îmbuibat cu lapte praf în maternitate, până le-am spus eu un mare NU. Alăptează atâta timp cât Delfina şi tu vă veţi simţi bine. Ştii că acum americanii zic că e ok să alăptezi şi 4 ani. Iar băbisme şi sfaturi o să auzi cu carul. Tu eşti mama copilului, tu iei decizii. Eu am mâncat orice cât am alăptat (1 an şi 7 luni) dar nu am băut alcool sau cafea. Ciocolată am mâncat o tonă cu bebele în burtică şi o tonă în timpul alăptării. Din aceasta căuză acum cântăresc o tonă iar copilul meu e nebun după ciocolată.
    Îmi pare rău că am renunţat la alăptat la 1 an şi 7 luni dar , da, am fost egoistă. Îmi doream prea mult să dorm şi eu o noapte întreagă.

  37. e mult prea minunat ca ti-a iesit din prima partea cu alaptatul… acum asteptam a doua veste buna:) bineinteles, cand binevoieste Foicica sa-ti mai acorde un moment liber, no pressure:)

  38. 1. Laptele mamei e cel mai bun pentru copil – asta scrie si pe orice cutie de lapte praf polonez. Nici un lapte praf sau de la vreu animal – capra sau vaca – nu ii poate oferi copilului tau anticorpi!
    2. Nu trebuie sa mananci doar fiert sau la gratar. Poti sa mananci linistita mere, pere sau alte fructe „usoare”. E bine sa suplinesti dieta cu vitamine, te ajuta mult in productia de lapte.
    3. Noaptea mai ales dar si ziua poti sa alaptezi culcata, cu fetita langa tine. Poti chiar sa adormi si sa o lasi pe ea sa se hraneasca; sunt sigura ca se v-a descurca.
    4. Daca ai pompa poti sa-ti faci rezerve de lapte la congelator si in felul acesta poti sa pleci pentru cateva ore de acasa.
    Succes!

  39. Cine a zis gogomăniile alea cum că nu e bun laptele tău, că nu-i ajunge etc??? Te rog dă ignore și vezi-ți de alăptat frumos înainte și lasă-i pe alții să-și crească copiii lor cum cred ei de cuviință, fiecare tandem părinte/ copil e diferit. O să-ți mai audă urechile multe gogomănii de-acum înainte, fiecare părinte știe cel mai bine ce e cel mai bine pentru copilul său. Punct. Ascultă sfaturile, dar alege doar ce ți se potrivește și face sens.

    Se poate alăpta și în public, pe o bancă mai ascunsă în parc par example, acoperită cu un batic lejer – dar again, este o alegere extrem de personală. Puțin planning pentru bluza potrivită și cam atît. Lumea nu se șochează, nu se isterizează, mulți nu-și dau seama ce faceți voi acolo.

    Dieta iarăși este foarte personală – încerci diverse și vezi dacă ceva ce mănînci nu-i priește copilei, cu timpul te relaxezi și în privința asta. Eu beau o cafea și sîntem okay așa, în zilele cînd nu am băut am fost scîrțîite amîndouă.

    Recomandările curente pentru perioada de alăptare zic așa: minim 6 luni, iar asociațiile de pediatrie încurajează pînă la 1 an (Europa) sau chiar 2 ani (US).

    Enjoy! Dacă poți alăpta (în unele cazuri, rare, nu este posibil), este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru ea (mai ales din punct de vedere al sănătății pe termen lung).

  40. Sint o femeie care te citeste cu placere. Zilnic intru la tine pe blog pentru a vedea daca ai mai scris ceva. Te admir pentru talentul tau de a scrie, insa te admir cel mai mult pentru sinceritate. Mi se pare extraordinar sa poti sa scrii despre tine si viata ta cu sinceritate. Citind postul de acum m-am intrebat, initial, ce naiba are lumea rea cu tine de nu te lasa sau sustine in dorinta ta de a-ti hrani copilul asa cum crezi tu ca este mai bine. Apoi am citit comentariile si mi-am dat seama ca de fapt lumea nu-I atit de rea si situatia era diferita decit crezusem eu..Cert este ca am fost dezamagita..Poate parerea mea de cititor anonim, piña acum, este irelevanta, insa am brut sa o stii pentru ca in toata mizeria care ne inconjoara atit in spatiul blogosferic cit si inafara lui, eu cred ca tu esti adevarata.

  41. Suuuuper!!!!! felicitari!!!! Bravo! sunteti niste norooase amandoua. Nu asculta ce zice lumea sa nu mai alaptezi. Atata timp cat ia in greutate si e sanatoasa nu trebuie sa iti faci niciun fel de problema! Si cu regurgitatul nu iti face asa mari griji inca, deoarece bebelusii au un soi de supapa la stomacel, care inca nu se inchide bine dupa ce papa si acesta este motivul pentru care dau atat de repede mancare afara. Si fetita mea pana la 6 luni dadea afara dupa fiecare masa, insa pediatrul m-a asigurat ca dupa 6 luni, cand o sa aiba si mancare solida o sa fie din ce in ce mai bine. Si a avut dreptate. Nu mai da decat foarte putin lapte si numai daca se agita tare dupa masa, daca se pune pe joaca:)) Are niste motorase la picioare care nu ii dau pace :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *