În ce să-mi port nou-născutul?

Tot mai multe mămici vor să-și poarte copiii, iar eu mă bucur tare să aflu, pentru că așa-i de fain și pentru ele și pentru proaspeții omuleți să stea aproape de pieptul cel cald de care depind și cu mîncarea, și cu somnul, și cu alinarea… Sigur, sînt și copii care nu se lasă purtați, dar majoritatea adorm foarte repede în sistemul de purtare (dacă e unul sănătos, ergonomic), pentru că le convine poziția (repet, dacă e sănătoasă, deci și confortabilă pentru ei), legănatul în ritmul pașilor, căldura de la pieptul mamei, faptul că îi aud inima, îi simt respirația, sînt aproape de sîn și le miroase a mama, dar sînt în același timp și la aer curat, în lume, printre atîtea lucruri noi și interesante.

Iar pentru mamă iar e bine cu sistemul de purtare, pentru că îl are pe cel mic aproape și liniștit, pentru că are mîinile libere și poate face ce vrea cu ele (să citească o carte, să toace o legumă, să se spele pe mîini, să se joace cu celălalt copil mai mare), poate merge prin oraș, în tramvai sau prin magazine fără să aibă de împins un cărucior peste borduri, gropi, printre mașini parcate pe trotuar. Nu trebuie să-l mai legene pe micuț ore în șir în brațe. Îl pune în sistem de purtare și în cîteva minute, micuțul doarme dus și rămîne adormit o vreme bună.

Ce sisteme de purtare se recomandă însă de la naștere? Producătorii zic că mai toate, deh, vor și ei să vîndă mult și cît mai devreme tuturor posibilelor cliente. Dar nu, sistemele tip SSC (soft structure carrier), adică Manduca, Boba, Ergo, Luna, Tula nu se recomandă sub șase luni (nici sistemele cu insert special pentru nou născut), pentru că cel mic nu umple bine corpul sistemului, spatele nu face litera C, copilul nu stă confortabil în ele. Nu mai repet informația legată de sistemele de purtare nesănătoase și chiar periculoase, cele tip chilot cu fața la lume, am mai scris despre ele aici. Pe scurt, nu purtați copilul cu fața către lume în sisteme care arată ca un rucsac chilot, cu partea dintre picioare îngustă și cu cadrul buretat și rigid.

Recapitulăm: manduca, boba, tula, ergo nu merg sub 6 luni (dacă puiul e mare însă, peste 7 kg și 65 cm înălțime, poate fi pus în ele mai devreme). Aceastea sînt SSC-uri și sînt foarte ușor de pus, e practic vorba despre un rucsăcel în care pui copilul, prinzi centurile și gata.

Pentru nou-născuți și bebeluși mici (sub 6 luni), sănătoase sînt: wrapul țesut, wrapul elastic, slingul cu inele, bluza mei tai și mei taiul mic.

Sofia nu a stat în nimic pînă la 3 luni, cînd a acceptat marsupi, care e un fel de mei-tai cu arici pe bretele. Ivan însă a fost mai amabil. S-a lăsat purtat din ziua a patra, și de atunci îl tot plimb, în casă și afară, doarme bine, eu îmi fac treburile, mă joc cu Sofi, merg la piață, la muncă, la doctor, plimbarea pe jos îmi face bine (am slăbit de tot, picioarele mele sînt tot mai antilopice, în sensul de tonifiate, că lungi am încetat de multă vreme să mai sper că vor fi vreodată).

Am încercat din primele zile wrapul elastic, ring slingul și bluza mei tai. Cu cea din urmă ne-am înțeles cel mai bine, mai ales că micul suferea de dureri de burtă și contactul piele pe piele i-a făcut mult bine.

Să vă explic. Bluza asta mei tai e chiar o bluză. O tragi pe tine, iar copilul, îmbrăcat sau dezbrăcat, cu picioarele înăuntru sau afară, în funcție de cum preferă el, intră lipit de tine într-un fel de buzunar. Apoi îi susții capul cu o parte de material care se prinde cu nasturi și fundul cu două aripi din material care se trec pe sub genunchi și se leagă la spate, ca la un mei tai.

Aici Ivan avea șase zile.

mei tai mic

Aici avea aproape două luni.

bluza mei tai

CRS_7231

Spatele stă curbat natural în forma litere C, fundul și picioarele stau în M, copilul e lipit de pielea mamei, se pune ușor, se scoate ușor. Este minunată mai ales pentru puii născuți foarte mici, chiar prematuri, care au nevoie să se simtă ca și cum ar sta încă în burta mamei. Merge pînă la 7 kg, dar Ivan nu a mai stat bine în ea de pe la 5.700 kg. Îl simțeam că atîrnă și nici nu-i mai încăpea bine capul. Dar în primele 2 luni și jumătate am folosit-o zilnic, ore bune în fiecare zi. O recomand cu mare drag pentru primele săptămîni de viață, e foarte comodă, ușoară, simplu de pus și de scos fără ajutor. Ah, și se alăptează foarte ușor în ea, fără ajustări. Bebe ajunge la sîn imediat, discret, poate suge în timp ce mergi sau speli copilul mai mare. Bluzele mei tai (în variantele tricou, maiou, pe mai multe culori) se găsesc la noi pe Kiddyshop.ro.

O altă variantă foarte bună pentru primele luni de viață este wrapul elastic. Deși este lung și pare complicat de pus, imediat ce prinzi ideea, e de fapt foarte simplu. Cum a dat răcoarea și Ivan a mai crescut, am trecut la wrapul elastic Manduca, din bumbac organic. E moale, călduros, elastic, am învățat să-l pun în cîteva secunde, Ivan stă comod acolo, doarme dus. Montez wrapul peste tricou, cu Ivan îmbrăcat doar în body, peste îmi pun un hanorac al soțului pe care îl închei peste băiat dacă e frig, iar cînd s-o face și mai frig, o să folosesc protecția de iarnă pe care o am de la Sofia, cumpărată acum doi ani de pe Hiphip.ro.

Wrapul elastic Manduca se găsește pe Hiphip.ro.

wrap elastic manduca

wrap elastic manduca mare
În unele zile mai purtăm și marsupi, dar nu merge de la naștere, ci cam de la 2-3-4 luni, în funcție de dimensiunile copilului. Urmăriți ca fundul să facă litera M cu genunchii și spatele să stea în formă de C. Problema cu Marsupi și Marsupi plus e că ele rămîn repede mici, de pe la 4-5-6 luni va fi nevoie de altceva.

marsupi

Și slingul cu inele merge de la naștere. Avem și noi unul (mulțumim, Liana), l-am folosit de cîteva ori prin parc, o să revin la el cînd Ivan o să fie mai curios cu lumea și va accepta să-l port pe șold, acum se împinge în picioare și mi-e teamă să nu-l scap. În sling o mai port pe Sofia, cînd vrea musai și ea în brațe și la 14 kg mi-e greu să o car. E foarte solicitant și nu pot să o port mai mult de o jumătate de oră, pentru că slingul stă pe un singur umăr și mă cam rupe la spinare, dar pentru pitici mici e foarte fain slingul.

Avem și un sling fix, se numește Cuib și e ultra mega elegant. Se pune foarte ușor. Din păcate pentru Ivan e încă mare și pentru Sofia e deja mic, dar peste cîteva luni o să fie foarte potrivit pentru Ivan, revin atunci cu poze și povești despre cum ne simțim cu el.

Tot pentru nou născut merge foarte bine wrapul țesut, care nu e elastic și care e de cursă lungă (puteți purta copii de pînă la 20 de kg în el, îl puteți folosi pînă la 2-3-4 ani ai copilului), eu însă nu am experiență cu el, așa că nu vă pot povesti foarte multe. Există pe FB grupuri dedicate purtării bebelușilor, fetele membre sînt experte în wrap țesut și vă pot ajuta cu instrucțiuni. În mai toate orașele mari se fac întîlniri săptămînale în care se probează sisteme de purtare, se învață legături și se fac poze faine. 🙂

Un sfat important de care uitasem: dacă aveți cum, probați înainte de a cumpăra. Ieșiți cîteva zile cu copilul în sistemul respectiv, vedeți dacă vă doare spatele, cum se acomodează cel mic. Dacă vă mai pot ajuta cu informații, aștept întrebări, cu drag vă împărtășesc din experiența noastră.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

120 comentarii

  1. Avem si noi un sling cu inele, dar piticul meu (1 an si 8 luni, 13,7 kg…) nu sta in el sub nici o forma. A stat cand era mai mic, dar vorba ta, cand a luat greutate m-a rupt de spate…
    La anul cand speram sa vina si surioara o sa achizitionez un wrap elastic, gata, m-ai convins! 🙂

  2. Vaiii Te iubesc pentru acest articol , chiar ieri intrebam fetele pe grupul de pe fb ca sunt indecisa , dar dupa ce am citit ce ai scris m am decis pt un wrap elastic , mi se pare usor de pus si am vazut ca au mai multe culori 🙂 Multumesc din suflet :*
    O zi buna !

  3. Buna dimineata 🙂 Intrebare: cum procedezi in cazul wrap-ului elastic sau a bluzei mei tai in ceea ce priveste transpiratia si caldura? Eu am o fetita de 6 saptamani, o port de la 5 zile in wrap elastic (avem si Manduca dar n-o folosim inca) insa am mari probleme cu transpiratia dupa 20 de minute. Se incalzeste tare tare la piept, transpira pe fata si ma tem ca se irita. Ii pun un prosopel mic intre pieptul meu si obrajorii ei, dar inca n-am gasit alta solutie… Cand se mai trezeste, se agita si se freaca rau de piele, a inceput usor sa faca dermatita atopica. Cum rezolvi tu pbl asta cu Ivan? Ca banuiesc ca si voua vi se intampla, indiferent ca-i in casa sau afara. O zi frumoasa!

    • Exact aceeasi problema o avem si noi, ati gasit vreo solutie? noi avem un wrap elastic de la Ergobaby si un bebe de 4 sapt cu colici si care plange mult. Wrapul e salvarea noastra, in secunda in care il pun acolo tace instant si doarme tot timpul cat sta inauntru… problema e ca ne incalzim foarte tare si ne transpiram unul pe altul, iar bebe face pe obrazul cu care sta lipit pe mine o iritatie groaznica. Din acest motiv nici nu l-am mai purtat in wrap in ultima vreme, desi mi-as dori foarte mult sa il port, lui ii place, mie mi-e usor si scapam de partea cu oprit caruciorul la fiecare 5 minute, luat bebe in brate si linistit 10 minute, pus la loc si repornit plansul…
      Help! Cineva care s-a mai confruntat cu o astfel de problema?

    • Nici un raspuns de atunci? 🙁 Si bebelina mea o sa se nasca tot vara. Aveti ceva recomandari?

    • buna… recomandat e slingul care e pe grosimi …cel subtire iti poate da tie senzatia ca te taie la umar iar la bebe poate lasa urme….plus ca la inceput materialulu e ff rigid si trebuie ,,imblanzit,,- adica spalat, calcat, purtat, facute noduri, tras prin inele …si se face molcut …cel de grosime medie e super ok…. pentru a evita iritarea de la contactul piele-piele, poti folosi o esarfa din matase naturala …. un strat ( nu impaturita) ….bebe sa stea cu fata pe ea… poti alege de la Crisalida, Ia ma cu tine, Poarta ma…sau poti intra in grupul Babywearing de pe facebook si acolo gasesti sa cumperi de la mamici …la preturi avantajoase….si multe informatii….si suport… ….in rest….sa te bucuri la maxim de perioada asta….sarcina usoara :*

  4. Observ ca al tau bebelus face M-ul foarte bine. Bebelina mea are doua luni, 5,3 kg, dar inca sta ca broscuta, nu reusesc sa ii aranjez M-ul nicicum. Trebuie sa mai creasca pentru asta?
    Multumesc 🙂

    • unii bebelusi cracaneaza picioarele iar altii nu. nu trebuie sa o fortezi. in porti in wrap, sling sau orice alt sistem de purtare?

  5. Eu as simti nevoia sa avem niste oameni specializati pe babywearing si oamenii cand cumpara sa ia bebelul si sa probeze. Nu doar grupul, simt nevoia de mai mult. Pentru ca sunt unele idei care circula in grup care desi in ansamblu bune, nu se aplica oricarui copil. Sa iau un exemplu concret: fata a primit manduca cadou ( din cate stiu nu prea avea bani de mai multe si s-a bucurat sa primeasca). Fetele de pe grup nu au lasat-o sa poarte manduca la 1-2 luni ale bebelului nici cu insertul de nou nascut nimic. Doar din principiu, nu stiu cine a stat sa analizeze pozitia copilului sa vada cat si cum e sustinut. (da, stiu zic fetele ca spatele nu e sustinut, dar pentru cine a probat un wrap tesut neimblanzit sau un sling cu inele dublat – materialul e de aceeasi textura ca spatele manducai, deci de ce sa zicem ca nu merge? – da stiu, producatorii nostri au slinguri, wrap, wrap-tai mic etc, si cumva trebuie sa ne indoim de nemtii care au una din cele mai mari scoli de babywearing la dresda si care nu sunt fixisti si sustin: uita-te la copil, mereu mereu uita-te la copil nu fii batut in cap si cu ochelari de cap). Asa ca sa continui povestea, fata nu a purtat bebele pentru ca nu a putut. L-a tinut in carucior. Apoi bucuroasa la 6 luni a pus manduca, cand surprize surprize: bebele crescuse muuult mult si nu mai ii era buna! (tot via grup informatia). Si acum aceasta persoana va recomanda ea vreodata purtarea bebelui?

    Da, scuze pentru postarea lunga, dar ma gandeam ca e nevoie de specialisti si aici si de oameni care sa priveasca bebe-mama in ansamblu, dincolo de producatori, dincolo de recomandari si interdictii foarte rigide. Pentru ca s-ar putea sa se sperie parintii si sa mearga pe mana unor firme mari ca chicco care recomanda marsupiul lor de la orice varsta pana la orice varsta….

    • Da, mare dreptate ai. Spun asta din experienta proprie: inainte de a se naste fiica mea, am luat un wrap elastic nou si-o Manduca second, in stare foarte buna. S-a nascut Luna si-am pus-o in wrap. N-a fost dragoste la prima vedere, desi m-am uitat la o gramada de filmulete pe youtube, stii ca-i altfel cand faci tu. Nu m-am descurcat din prima, fata urla ca piscata, asa c-am pus-o in Manduca, in insertul pt nou-nascut. Stiam discutiile, ca nu bun asa, etc, dar parca bunul – simt mi-a spus ca nemtii nu-s tampiti, si daca se dau din maternitate la ei, atunci n-o fi chiar asa. EXCELENT! A fost minunat. In casa, afara, la cumparaturi. Cateva zile bune, bune. Ea nu urla, mie mi-era foarte bine, spatele statea bine, din pct meu de ved, usor curbat, deloc rigid, ma, totul bine. Pana m-a mancat in cur sa intreb intr-un bw grup cum tre sa stea picioarele corect in Manduca la 2 luni… Am oprimit in privat multe dojeneli, ca nu-i bine, ca stric fata, etc. Am recitit mult despre Manduca, nu de prin Romania, ca la noi totu-i nou, ci de pe la nemti, americani, etc. Parerile sunt foarte impartite, insa oficial, este ok. Neoficial, nu-i ok. Am spus ca poate totusi e marketing si mai bine sa nu risc. Am terminat cu Manduca deocamdata, dar cu lacrimi in coltul ochiului 🙂 Cu 2 maini stangi, dar c-o vointa de fier am reusit pan’ la urma cu wrap-ul. Prefer Manduca pt ca e mai solida. Dar e bine si cu wrap-ul acum…

    • La noi in manduca a stat bine la varsta de o luna pana spre 2 luni apoi nu a mai mers nici cu insert nici fara. Pauza si alte sisteme si abia spre 6 luni a fost iar ideala.

    • Cum sa nu ii fie buna manduca la 6 luni? Eu am purtat-o pe fi-mea pana la 2 ani jumate, respectiv 14kg!!

    • Ei, acum ultimele dati cat am purtat-o nu m-am mai uitat daca facea M. Sincer nici nu m-am gandit la asta, atata timp cat producatorul zice ca merge pana la 20 de kg

    • Al meu copil este mai lungut si acum la 1 an si 3 luni as putea spune ca ii este mica manduca, dar se face M in continuare chiar sta foarte bine doar ca nu ii mai ajunge puntea de la un genunchi la altul. Si da pe un anumit grup de babywearing Manduca a ajuns, din pacate, un fel de oaie neagra a ssc urilor desi Boba are o punte de acceasi dimensiune sau poate chiar mai mica cu 1 cm. Mi se pare ca se poarta o campanie anti manduca care parca s-a accentuat din momentul aparitiei unui SSC romanesc pt toddler 🙁
      Am intrebat un consultant babywearing (cu scoala la Dresda) daca mai e ok purtatul in Manduca in conditiile date si mi-a explicat ca e ok, un copil de 1 an si 3 luni nu are articulatiile la fel de fragile ca un pui mic de cateva saptamani/luni si ca oricum nu mai petrece in manduca un timp atat de indelungat incat sa ridice chiar o problema majora.
      Urmeaza sa aprofundez subiectul ca asa m-au speriat fetele de pe grup cu Manduca ca aproape ma gandeam sa renunt la ea.

  6. Buna! Pot sa completez si eu cu inca un sistem minunat care merge de mic, pana creste marisor, un wrap tai mai special: Hop Tye, cu puntea reglabila, 20-40cm, dintr-un material moale, Dumnezeiesc. Se gaseste tot pe hiphip.ro, marca Hoppediz.
    Am si o intrebare: pot folosi disc de 5% daca achizitionez un sling Hoppediz de la hiphip saptamana aceasta?

    • Hop-tye e suuuper1 nu am probat eu, dar am 3 prietene care au si sunt foarte incantate de el, merita mai ales ca se poate purta de la 4 luni pana tarzuiu:)

    • In grupul de baby wearing de pe facebook au o librarie de ssc, wrap-uri etc. Poti sa te intalnesti cu ele si sa probezi ce vrei….eu mi-am luat o manduca cand bebele meu avea 2 luni si am fost f dezamagita, insertul ii era mic si daca-l puneam in manduca direct, chiar si cu reductorul care se cumpara separat, se vedea clar cum ii forteaza picioarele. Asa nu-mi plac producatorii cand incerca sa te tepuiasca asa pe fata, manduca nu e ok pana cand bebele nu are cam 70 cm. In fine…bebele meu are acum 3 luni, pana la 2 luni l-am purtat in wrap elastic cu protectie de iarna. Inainte de a iesi din casa il adormeam si reuseam sa ma plimb o ora lejer cu el. Acum nu mai vrea sa doarma de nici o culoare, si se zbate…se simte legat, iar eu nu ma incumet sa ies cu el asa afara. Daca ar fi fost vara, alta treaba, puteam sa-l scot din wrap daca nu-i placea, dar imbracat subtire si cu protectia d iarna deasupra, daca incepe sa planga nu am cum sa-l scot sa se linisteasca. La orizontala nu sta, asa ca nu potprimavara

    • Nu stiu de ce nu mi-a postat tot comentul din prima…o fi fost prea lung. In fine mai ziceam ca la orizontala nu sta si prin urmare nu-l pot plimba nici in carucior+ ca nu- i place salopeta groasa. Asta-i, bebele meu e un spirit liber

  7. Buna.. urmaresc blogul dar niciodata nu am comentat 🙂 am un baietel de 3 ani si 2 luni si in decembrie va mai veni unul 🙂 la primul, nascut in vara nu am folosit decat carucior; dar acum, pt ca va fi nevoie sa merg la gradi dimi si la pranz si il voi avea si pe cel mare ma gandesc ca mi-ar fi util si un sistem de purtare … m-ai convins cu wrap-ul elastic 😉 intrebarea mea e ce faci iarna?! la noi e foarte foarte rece sub geaca nu ar incapea… peste geaca de fas e frig….. e recomandat si asa? Poate par infantile intrebarile, la noi in oras – Suceava, din pacate nu se prea folosesc sau poate nu afara, eu nu am vazut si de aceea nu am foarte multe informatii 🙂

    multumesc!
    O zi linistita!!

    • Sau iei geaca sotului care e un pic mai mare si va incape pe amandoi :). Eu n-am avut protectie si am stat toata iarna cu micuta impreuna intr-o geaca de-a mea care era foarte larga si foarte calduroasa.

    • Noi am purtat juniorul in wrap elastic de la 2 saptamani pana pe la 7-8 luni, am avut manduca in teste 2 saptamani, apoi am cumparat-o si l-am purtat pana cand a descoperit ca merge mai bine cu bicicleta. Dar si acum, la 3.3 ani, ocazional, il mai purtam in manduca (pana i-am luat scaunul de bicicleta statea in spatele meu cand ne plimbam). Am avut si sling cu inele, l-am folosit mai putin si pentru distante mai scurte caci greutatea nu era distribuita uniform si umarul meu nu rezista. Pentru iarna am luat doua paturi de polar de la Ikea si i-am facut o protectie cu doua fete. Sotul insa isi inchidea pur si simplu geaca peste copil.

    • Noi am cumparat de la second (gasesti si la Decathlon, daca-ti prisosesc 100 Ron) un polar marime XXL, larg si mai lung. Am si roz si negru 🙂 I-am pus elastic dedesubt sa nu intre vantul, si-o port pe fiica-mea cu: eu – bluza, wrap, polar deasupra, ea – caciulita, si-o imbrac exact ca in casa (un body+pantalon+sosetele sau o pijama d’aia intreaga, cu maneci si picioare, daca nu-i scot picioarele afara). Polarul tine un cald infiorator, asta toamna, iar iarna as pune peste polar geaca sotului sau o geaca de-a mea fara sa o inchid. Atentie, sa n-o infofolesti in wrap, gaddeste-te ca are 3 straturi de wrap pe langa hainele ei, plus polarul si/sau geaca. Ca in casa e f bine. Parerea mea 🙂

    • Vai, cand am venit peste vara la parinti in Suceava cu umblam cu bebelina in manduca, se uita multa lume crucis si o compatimea pe aia mica ca vai, ce chinuita sta, de ce nu o duc in carucior…Sper sa se mai schimbe treptat mentalitatea..

      Iernile eu purtam fetita in manduca si pe deasupra puneam protectia de manduca (a pus deja printesa link). Am purtat-o si cu haina mea desfacuta in fata, dar si incheiata, in functie de cat de frig (imi) era. E drept ca de o vreme nu mai am in garderoba haine groase de iarna, ci mai degraba „tehnice”, care tin foarte bine de frig si sunt mai subtiri. (din decathlon in general).

    • Insertul de la Ergo baby e practic o paturica in care pui copilul. Mie personal mi se pare mai nasol decat insertul Manduca sau Boba

  8. Foarte fain articolul, ma bucur ca ai pus asa ceva…musai sa sustin si eu parerea lui Iuli…eu am luat Boba mai devreme de 6 luni si am fost destul de blamata pentru asta…dar daca as fi asteptat pana la 6 luni, mi-as fi tras pumni in cap…la 6 luni si o saptamana deja foloseam scaritele aferente ca sa facem M, pentru ca Mihut are picioarele foarte lungi…deci sustin parerea cu probeaza…probeaza orice, oricat, oriunde poti…fiecare puiut e diferit si creste diferit si se dezvolta diferit…probatul nu-i face rau…acu mici cu exagerari, dar eu zic ca varianta de mijloc, multumitoare pentru toata lumea este probatul…

    • Nu este vorba doar despre probat care e f i mp, ci si despre faptul ca recomandarea pe varsta nu e f corecta. Un copil la 3-4 luni are sanse sa fie cat unul de 6 luni (vorbim de medie) si atunci poate fi purtat intr-un SSC fara probleme.

    • Recomandarea de 6 luni se face la modul general, pt ca majoritatea in jurul acelei varste ating dimensiunile in care stau ok in ssc-uri. Normal ca sunt si copii maricei care stau bine de la 3 luni si mai sunt si de partea cealalta a baricadei, care stau mult dupa 6 luni ok, pt ca sunt mai maruntei din fire. Nu e batut in cuie, este o recomandare la modul general, parerea mea.

    • Majoritatea SSC-urilor sunt recomandate dupa 6 luni doar pentru ca nu-si au adaptari la nevoile nou-nascutului: sa nu departeze fortat piciorusele, sa aiba material moale care se muleaza bine pe spate si sa-i sprijine capsorul foarte bine. Atata timp cat un SSC indeplineste aceste criterii, poate fi purtat oricand e pregatit copilul, chiar daca e mai mic de 6 luni! Ne inchidem in reguli si cifre si uitam sa ne uitam la mama si copil: mai, voi cum va simtiti, bebe cum sta? Daca e totul ok, de ce sa nu foloseasca ce i se potriveste, atunci cand i se potriveste?

    • Perfect de acord. Eu insa nu am vazut inca nou nascut sa stea bine in boba sau manduca. Ca despre nou nascuti ziceam in principal aici.

    • Am vazut cateva zeci pana acum :)) Si sunt medic, cu ochii in 14 sa vad daca chiar sunt corect pozitionati. Am avut si parinti carora le-am spus clar sa nu ia un anumit sistem pe care si-l doreau pentru ca nu statea ok copilul. Veni, vidi si cam atat 🙂

    • Al meu pui avea la 2 luni peste 6 kg si wrapul elastic deja imi atarna asa ca am dat-o pe Manduca. si eu sustin ca trebuie vazut de la caz la caz.

  9. Buna Ioana….multumesc mult de articol este foarte util….bebe meu vine peste o luna si vroiam un Wrap elastic pentru el…m-am gandit sa profit de reducerea pe care o faci doar ca atunci cand dau comanda de Wrap elastic Isara Uni – Verde imi arata pretul final…..nu stiu unde sa introduc codul pentru reducerea de 5%…..Ma poti ajuta te rog frumos?

  10. Si noi avem Marsupi plus si e fff ok, îl poarta de la doua luni iar acum Vladimir are 4 luni! La tine am citit inițial despre sistemele de purtare si îți multumesc pt informațiile pretioase, Printesa Draga!

  11. Buna!

    Te citesc de ceva timp, si voiam in primul rand sa te felicit pt blog (si pt decizia de a pune stop trollilor de pe net). Eu am avut ceva probleme in a ramane insarcinata (PCOS) si tot incerc de trei ani. In sfarsit, sunt aproape in doua luni insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lui mai, inceputul lui Iunie.

    Am admirat mei tai-ul tau de cand ai pus prima poza cu Ivan, dar nu pot sa nu ma intreb cum e sa porti bluzita si copilul lipit de tine pe timp de vara. La fel si cu wrap-ul. Asta ar fi singurul lucru care ma face sa imi pun intrebari legate de aceste doua accesorii.

    Mersi mult, Printesa!

    • Pai noi ne-am petrecut caniculele de iulie august asa. Transpiri, dar na, oricum il tii in brate si transpirati. Materialul respira, nu e sufocant deloc.

  12. Sunt de acord cu tine, bebelusii nu au ce cauta in SSC de la nastere! Noi am folosit un wrap elastic negru cu un print cool, Born to be Wild,(asa l-am convins si pe tati sa poate wrap :D) de la http://www.minirock.ro, pana pe la 6-7 luni. Apoi am trecut la manduca, de la hiphip.ro

  13. O alta idee pt purtatul iarna este sa folosesti- daca ai- geaca de gravida 🙂 (sau orice alta geaca mai mare desigur, cum s-a spus) eu asa am facut si m-am simtit tare fain.era ca si cum nu s-ar fi schimbat nimic.eu il simteam pe bebe,el pe mine..in aceeasi geaca 🙂

    • Nu stiu daca e ok pt pers cu probleme. Pt pers sanatoase e inofensiv (am discutat cu prof dr Cristian Paraschivescu, dr fizio si kinetoterapie).

    • Ideeea e ca oricum porti copilul in brate chiar daca ai sau nu probleme cu spatele. pe mine ma doare mai rau spatele cand ii tin pe copii in brate si deloc cand ii pun in sisteme d epurtare, mai ales in wrap tesut, care e super la orice varsta.

  14. Eu vreau doar sa spun :ai copii f frumosi!Ai o fetita maare ,cred ca o sa te tina in curand de dupa gat pe strada si un baietel grasut si f dragut,felicitari!Tu insati esti o femeie f frumoasa!Na,scuzati,m-a luat valul;ma gandeam ce fericita as fi intr-o zi sa te/va intalnesc.Nu ptr ca sunteti frumosi,ci ptr ca imi place de voi.

  15. Multumim pentru post si reduceri, draga Printesa! Tocmai ma plimb cu piciul in Manduca. Deja trebuie sa ma gandesc la scarite pt ca ii ramane mica, la nici 10 luni. Si eu l-am purtat de pe la 3 luni in conditiile in care avea 7 kg si 60 si ceva de cm. Si am intrebat si mi s-a dat peste nas ca „nu e bine” Insa asa cum ziceau si fetele, ne-am analizat bine si am decis sa folosim manduca si inainte de 6 luni. Clar la bebe dói, cand va veni, o sa imi iau un wrap. Sau vedem ce mai apare :). Sper sa ma tina spatele pana atunci pentru ca deja se resimt cele 10 kg pe care le port aproape zilnic. E frumos purtatul, il incurajez din tot sufletul pentru beneficiile lui insa sunt constienta de limitele mele. De aceea folosesc si caruciorul pt plimbarile mai lungi, intotdeauna am Manduca la noi si o folosesc cand piciul e nelinistit sau nu poate adormi in carut.

    • Foarte bine zici. Eu am purtat-o pe Sofia pina avea 11 kile, apoi pur si simplu nu am mai putut fizic. Dar pina atunci, zilnic, 4-5 ore pe zi, doar asa dormea. Ivan are doar 6 kile si deja ma resimt cu marsupi, imi trebuie ceva mai prietenos cu spatele meu, ca nici el nu doarme ziua decit plimbat. Si are 5 somnuri pe zi, of.

  16. Tare util ar fi un post up-date despre alimentatia/mesele Sofiei la 2 ani jumate, asta pornind de la mentiunea nr de kg 🙂 Cu 3 mese doua gustari si mesele de lapte, copilele mele tot la 11 kg raman. Stiu, stiu, copiii nu se compara si totusi, un pic de inspiratie e intodeauna utila.

  17. Ca de obicei FOARTE UTIL.

    Am tinut fata in marsupiu (Baby Bjorn in cazul meu) inca de la cateva saptamani, cand incercam sa o fac sa eructeze si nu puteam. O fataiam 4-5 minute in el si dadea drumul la concert.

    In rest nu sta in el in casa, ca nu am avut nevoie. Nu pot face nimic cu ea agatata de mine (chiar mi-e incomod), plus ca nu a simtit nevoia sa fie lipita non-stop – sunt oricum prezenta langa ea cat e treaza, deci nu-mi duce dorul.

    Am folosit insa carrier-ul in calatorii si acum il folosesc intensiv de 3 ori pe zi, cand iesim la plimbare, ca mi-e lene sa car dita caruciorul de la etajul 4 jos si invers de fiecare data. E super-incantata de el, sta foarte comod si chiuie de cate ori il agat pe mine.

    Stiu ca in Ro exista o adevarata ‘miscare’ anti sistemul asta, dar noi l-am cumparat dupa un research foarte serios, fata se simte excelent si a vazut-o si unul dintre cei mai buni ortopezi din oras (m-am dus intentionat cu ea in el, sa zica daca nu e ceva OK).

    Avantajul este ca se pune foarte usor, dupa 4-5 ore cu fata in el nu ma doare spatele, este din ‘mesh’, deci nu transpira (orice sistem din asta de la noi, cu material ‘plin’ ar face-o sa urle ca se supra-incalzeste) si ea sta bine merci in el. Acu’ singura problema este ca, dupa ce mai pune 3 kile, nu mai poate sta in el. Drept e ca atunci probabil va merge pe picioarele personale 😀

    Orice ati alege ca sistem de carat, ma bucur sa vad ca tot mai multe mame aleg sa fie aproape de bebe, sa il tina in brate, sa aiba contact.

    • Nu e miscare doar in romania este o miscare internationala. Baby bjorn si chicco si altele incearca sa retraga subtil de pe piata produsele tip chilot si cu fata la lume producand altele care seamana cu cele ergonomice. Acum cativa ani nu existau decat tip chilot, in ultima vreme abunda produse cu fata la mama si cu baza mai lata, dar care nu sunt inca ergonomice pentru ca sunt buretate si picioarele nu fac M. Daca produsele lor erau asa minunate de ce au simtit nevoia sa faca o gama noua care sa imite toate sistemele de purtare corecte? Pentru ca se cere si simt nevoia sa inlocuie subtil produsele lor fara sa recunoasca public ca au gresit pana acum. Si ortopezi precum Thiery recomanda sistemele ergonomice- gen wrap, manduca etc. El zice ca nu provoaca un chilotel displazie de sold daca nu are copilul, dar daca cumva are o instabilitate a soldului e posibil sa o agraveze. In plus, cu toata incapatanarea medicul mi-a zis mie ca este ok si m-am documentat- cum puii mei ti-ar placea sa ti petreci ziua? Atarnata intre picioare? Sau cat de cat mai comod? EU una zic bleah bleah nu vreau sa fac bungee jumping toata ziua….

  18. Util articolul si reducerile sunt binevenite. Cand copila mea era mica am incercat sa o port intr-un wrap elastic primit cadou dar nu i-a placut. Parca lua foc in el asa tare plangea. Cu wrapul tesut mi s-a parut complicat. Caruciorul a fost cea mai proasta investitie. Nu i-a placut decat in brate. Asa a dormit pana la aproape 5 luni si plimbata in sus si in jos pe scari. In bratele mele ii place si acum la 1 an si 9 luni si 12,5 kg. Cum spuneai ajuta, impreuna cu alaptarea la recapatarea siluetei si tine loc de mers la sport. Am niste brate „puternice”. Imi pare rau ca nu am incercat mai multe variante cand era mai mica. Mi-ar fi prins bine sa am mainile libere. Acum mi-e teama ca orice as incerca nu va vrea sa stea in el. Modelul e 10 metri in brate, 10 pe jos si apoi iar in brate. Si doar la mami. Ce sa zic. Iti doresc sa te tina spatele sa-l porti si pe Ivan cat timp si asa cum el isi doreste.

  19. Am mai auzit povesti despre copii purtati sufocati (in afara de sciatica, asta a fost al doilea motiv care m-a indepartat de varianta asta la primul copil). Cum ne asiguram ca nu se intampla o nenorocire?

    • Daca porti copilul in pozitie corecta nu ai cum sa-l sufoci decit daca ii acoperi fata cu ceva, dar asta nu are nici o legatura cu purtatul.

    • As completa cu purtarea intr-un sistem corect, nu in cele tip sacosa/geanta. Cred ca astea sunt cele vinovate de sufocare si daca nu ma insel au fost chiar interzise. Nu imi amintesc cum se numesc exact.

    • E vorba despre un baba sling folosit incorect. Asta am si spus de nenumarate ori, vorbim despre pozitie corecta intr-un sistem sanatos.

  20. Radu al meu are aproape patru luni si sapte kile si nu sta decât in brațe: cărucior, pătuț, balansoar, leagăn..toaaaate luate degeaba. Mi.am cumpărat un wrap elastic pt ca mi s.a parut cel mai potrivit. Nu doarme in el…bine, el nu doarme aproape deloc ziua, când aud alte mame de pui mici cate pot sa facă ma înverzesc de invidie 😀 . sta in el maxim o ora, preț de un tur prin magazine. Cam asta e si limita mea, ca ma termina de spate, nush daca așa ar trebui sa fie….

  21. Salut, desi este un post foarte frumos eu as zice ca trebuie mentionat si faptul ca daca nu poti sa iti porti copilul nu este nimic grav, nu este pt toata lumea. Eu, inalta 1.80, cu probleme cu spatele, nici un dispozitiv nu era comfortabil pt mine plus ca ma durea instant spatele. Si pentru toata lumea cu durere de spate, sa mearga la doctor, sa faca RMN, sa faca kineto terapie si sa faca sport, pt ca copii nostri o sa ajunga si la 20 si de kilograme si o sa vrea in brate, si pentru ca noi o sa ajungem la batranete cu spatele busit pentru ca nu am avut educatia sa ne ingrijim si sa facem sport.

  22. Puteti incerca si Emeibaby, o combinatie intre un sling tesut si un SSC, usor de pus dar necesita o reglare buna a tesutului. Nu stiu daca e popular in Romania, eu l-am folosit cu succes de pe la 3 luni (dar cred ca poate fi folosit si inainte, depinde de copil).

  23. Draga Printesa,

    sper ca sunteti bine (tu si puii tai de om). Sa stii ca de aproape 2 ani te citesc zilnic(de luni pana vineri 🙂 ) si imi esti tare draga. Faptul ca azi (miercuri 15 oct) nu ai postat nimic m-a ingrijorat si am zis sa iti scriu, sa-ti transmit un gand bun si o imbratisare virtuala. :*

  24. Frumos articolul si util pt mame proaspete. Macar de as fi avut si eu aceste informatii acum 3 ani, cand, pusa pe fapte mari, am cumparat un wrap tesut Hoppediz. Ori n-am stiut eu sa-l leg bine, ori nu-i placea copilului, dar nici una din noi nu se simtea bine. Asa ca sta in dulap de 3 ani, daca e cineva interesat sa-l cumpere, astept un semn pe gloria.saboff@gmail.com.

  25. Draga Ioana,

    Salutari si din partea mea si sper ca totul este in regula. Multumesc frumos pentru posturile tale, sunt frumoase, utile si le apreciez mult! Numai bine!

  26. Draga printesa,

    Multumesc mult pentru acest review al sistemelor de purtat bebeii.
    De 6 luni tot mai uit si nu stiu ce sa iau. In urma articolului tau, am achizitionat cu inima indoita un Boba wrap, care a ajuns astazi. Sonia s-a nascut prematur cu 2 luni mai devreme, asa ca acum la 3 luni, desi psiho-motor este dezvoltata ok, ca dimensiuni este ca un bebe de 1 luna. Am avut mari emotii: daca o sa stiu sa il leg, daca o sa stea bine in el…
    Nu stiu ce sa zic altceva decat ca este minunat! 🙂
    Am purtat-o pe Sonia azi in el si am fost amandoua super fericite. Am mers la cumparaturi, am ajuns acasa dupa aproape 3 ore si nu imi vine sa cred ca nu am avut nicio problema cu spatele. Mai ales ca eu am probleme cu spatele 🙂 Cred ca pentru prima plimbare am cam exagerat, insa ne-am luat cu una-alta si ne-am dat tarziu seama ca stam cam de multicel cu ea.

    Amuzant a fost ca toata lumea se uita la noi ca la urs: ia uite-i si pe astia, ce ciudati 🙂
    Mai putin o mama care ne-a intrebat de unde l-am achizitionat. Cred ca kiddyshop s-au mai facut cu un client 🙂

    Multumim inca o data! Te imbratisam!

    Sonia, mama si tatal ei 🙂

  27. Eu am folosit un wrap elastic de la Poarta-ma primele 2 luni. Apoi am folosit Manduca cu insertie pt nou-nascut. Eu citisem ca ar fi ok si sub 6 luni. Oricum nu am folosit Manduca zilnic si mai mult de 1-1 si 1/2 nu cred ca a stat in Manduca. Asa incat nu cred ca pitica mea va avea probleme. Am incercst sa o pozitionez cat mai corect. Pe perioada verii nu am mai folosit Manduca – transpiram si eu si bebe. De fapt sotul foloseste mai mult Manduca. Si acum la 8 luni, pitica mea adoarme instantaneu in Manduca.

  28. Dava cumva vrei sa vinzi bluza mei tai sau sa o imprumuti sau sa organizezi un giveaway te rog sa ma ai si pe mine in vedere. Imi doresc tare tare tare mult una. Ca prin mai o sa fiu mamica a doua oara si ma gandesc ca fara asa ceva nu o sa ma descurc si cu fetita de 2 ani si o luna si cu bebe nou nascut…

  29. Buna! AM tot citit si recitit postul tau pentru ca pana acum eu si sotul am fost destul de impotriva sistemelor de purtare ( mai mult sotul). Ideea e ca in marsupii am mai vazut copii care aratau tare tare chinuiti. In wrap nu stiu exact cum e. Pare insa destul de complicat! Chestia e ca acum cand bebe are deja o luna, imi dau seama ca tare bine mi-ar prinde mainile libere cand el vrea in brate si tare bine mi-ar prinde sa pot iesi si singura din casa, nu doar sa il astept pe sot de la munca cu tot cu masina si cu cadru la carucior…

    Din cate am citit, parca wrapul elastic mi s-ar parea cel mai potrivit pentru mine. Dar intrebarile mele la tine ar fi :

    – daca nu are cine sa imi arate, o sa ma descurc cu montarea wrapului? copilul e usor de pus si scos de acolo?

    – pe timp de iarna la mine in oras e f frig. Pot pune acel wrap peste geaca si copilul sa fie si el imbracat in costum gros de iarna? E incomod pentru el sa stea in acel costum in wrap?

    – doar ca sa ma mai conving o data, este complet sanatos si comod pentru bebe sa stea acolo in acea pozitie? Il pot folosi inca de acum, de la varsta de o luna?( bebe cantareste deja 4400g)

    Iti multumesc anticipat, astept cu mare interes raspunsurile tale!

  30. exista posibilitatea sa probezi multe sisteme de purtare inainte sa cumperi. exista posiblitatea sa iei si protective de iarna si atunci nu iti mai trebuie haine de iarna pt copil.

    • Astazi am achizitionat un wrap elastic, am reusit sa il montez usor cu ajutorul unor clipuri pe youtube. Ideea cu hainele de iarna este ca deja i-am cumparat lui bebe un costum de iarna, f necesar de altfel ptr ca la plimbarile mai lungi va sta tot in carucior…

  31. Ce marime ti-ai cumparat la acel Maieu „Mei-Tai-Wrap” si cum te-ai masurat? Vad ca doar XS si L au pe stoc si nu stiu daca XS nu o fi prea mic… Inainte de a ramane insarcinata mi-as fi luat XS dar acum nu stiu cu cate kg si ce dimensiuni raman dupa ce nasc :D. Acum degeaba ma masor :))

    • As zice sa astepti un s sau un m, mare nu va fi, dar daca e mic nu va fi comod nici pt tine nici pt bebe.

    • Tu cat timp ai putut sa-l porti pe Iv in acest maieu si sa fie comod, fara sa atarne aiurea?
      Crezi ca merita investitia?

    • Pina aproape de trei luni, dar el e mai pufos. Cred ca merge bine pina pe la 6 kg ale lui bebe. Da, merita.

  32. Frumos articol! Eu l-am purtat pe bebelusul meu de la 3 saptamani in Boba wrap si Marsupi plus cu piciorusele inauntru ca o broscuta. Dupa 3 luni i-a ramas mic Marsupi, iar wrapul elastic atarna, bebe avea 7 kg si 66 cm. Am luat un SSC Boba 4G si il folosim cu insert.

  33. Bebica mea are doua luni si nu stiu ce sa iau…am citit atatea pe net,păreri împărțite,as prefera manduca mai ales ca bebe creste repede,wrap -ul rămâne mic…nu stiu ce sa fac…din moment ce manduca a fost proiectata si pt bebe de la 3,5 kg,nu cred ca producătorii ei S-ar „juca” cu sănătatea bebeilor…de ce ar zice ca e buna dca nu ar fi?

  34. Buna, foarte cuprinzator articolul, multumim 🙂 Am o nedumerire, poate ma poti lamuri. Ai scris ca boba e recomandat peste 6 luni, iar de la nastere merge un wrap elastic. Boba nu este wrap elastic? Eu am unul si vad ca indeplineste conditiile pt nou-nascut, cu spatele curbat natural si piciorusele departate. Multumesc

    • Boba este o firma care produce diverse sisteme de purtat, si wrapuri si SSC-uri. Da, wrapul Boba e perfect pt nou nascut, ai facut o alegere foarte buna! Sa fiti sanatosi!

    • Revin singurica asupra comentariului, am descoperit ca boba nu este doar wrap elastic cum am eu, ci este si SSC. Probabil la asta te refereai in articol. Mea culpa pentru lipsa de info 🙂

  35. Buna,

    Am si eu o intrebare, pentru cunoscatori 🙂 :in ce poti purta un nou nascut vara (iulie, august)? Ma gandesc ca e foarte cald si cateva straturi de la wrap nu sunt prea confortabile, nici pentru mine si sigur nici pentru el. Stiu ca acest tip de sistem este recomandat, dar trebuie sa ma gandesc si la celelalte aspecte. Dar sigur vreau sa fie purtat. Sfaturi, idei?
    Multumesc.

    • Acela mi se pare tare complicat de folosit, il vad mai mult pentru avansati. Eu sunt abia incepator…as vrea ceva simplu de folosit, practic, ceva in care sa ne simtim amandoi confortabil, chiar si pe vreme foarte calda. Am citit de boba cu adaptor pt nou nascuti, o varianta recenta, dar am citit si pareri contra…

    • Nu prea ai alte variante. Boba SSc nu recomand pt nou nascut, doar boba wrap elastic. Ar mai fi wrapul testut, care are si legaturi cu un sg strat peste bebe, dar trebuie sa inveti sa il.legi.

  36. Bună! Azi am citit articolul. Avem boba wrap elastic și ssc boba. Azi am reușit sa așez bebele (2 luni, aprox4,5 kg, 60 cm) în wrap. În ssc am încercat înainte de a lua wrapul și nu a stat. Aici – in erap – după câteva tentative eșuate, am reușit. Întrebarea mea e referitoare la poziția pucioruselor: am reușit sa stăm broscuta – pana acuma întindea piciorusele și nu voia sa le flexeze deloc – dar nu strânse, și crăcănate. Formează un fel de m. Dar apoi mi s-a părut ca era mai roșie la genunchi . Nu oi fi asezat – o corect? Mulțumesc mult! ?

    • ma gandesc ca o solutie buna ar fi marsupi plus fata de isara…problema e ca ce am luat spre testare a plans…mi se pare c-o derasnjeaza departarea picioruselor.Ma gandesc la varianta breeze evident pt ca vine vara.
      O mamica mi-a zis de emeibaby…e ca si isara in sensul ca puntea nu are cum sa fie stransa mai mult?

  37. Buna! Intrebare intrebatoare: ce sistem de purtare merge la un bebe de aproape o luna, care are in jur de 5 kg jumate? E destul de indesat si bucalat gagiul si nu stiu daca un sistem gen wrap rezista. Multumesc!

    • Cu siguranta rezista wrapul, nu prea ai alte variante pentru varsta asta. Wrap sau sling deocamdata.

    • Salut, la varsta ei merg wrap tesut sau elastic, sling, wrap tai mic, mei tai, hop tye, dupa 4 luni as zice si marsupi.

  38. buna ziua, mezinul familiei noastre are 9 luni si 10 kg. chiar daca este al patrulea bebe, nu am incercat nici o varianta de ssc pana in prezent. singura modalitate de a-mi rezolva treburile era un brat pentru ca il tineam pe bebe cu celalalt. totusi acum lucrurile s-au complicat, sarcinile zilnice s-au multiplicat, astfel incat am nevoie de doua maini libere. de aceea, va rog, putin advice in ce priveste un sistem de purtare adecvat varstei si greutatii juniorului (si bineinteles nici foarte scump). multumesc mult.

  39. Buna. Fetita mea pe 3 aprilie împlinește 6 luni iar acum are 6.700 kg.Am deja sling cu inele pe care însă nu l am folosit, deoarece am impresia ca imi cade din el ceea ce cu siguranta nu este asa dar decat sa stau cu stres… vreau sa cumpăr un ssc manduca , am gasit pe olx, nou spun ei ca este fabricat in Cehia. Intrebarea mea este daca acest sistem este ok pt bebica mea si cam pana la cate kg o pot purta in el deoarece vad aici ca parerile sunt împărțite fata de ce spune producătorul.
    Multumesc mult

  40. Buna Ioana, Ti-as fi recunoscatoare daca ai putea sa imi zici care este opinia ta ref la Manduca XT, redpectiv daca noua Manduca XT este potrivita pentru un bebe de 3 -4 luni (are peste 6kg si peste 62 cm)? Aparent noul sistem este diferit de vechile manduca, avand puntea reglabila. Multumesc:)

  41. Buna,
    are cineva vreo idee despre marsupiile ergobaby si manduca noi, ce se gasesc pe olx in jurul sumei de 300lei? Mie mi se par suspect de ieftine.

  42. Buna,
    Ce stiti despre sistemele stokke? Sunt ergonomice? Din diverse surse am inteles ca nu ar fi insa cei de la stokke sustin ca au aprobare medicala si ar fi hip healthy.
    Astept cu interes raspunsurile voastre, multumesc mult.

    • salut, nu sunt ergonomice, partea dintre genunchi, puntea, e prea ingusta, iar spatele e buretat, nu permite formarea literei C, atat de importanta pentru bebelusi.

  43. Buna. Trebuie sa nasc in vreo saptamana al doilea bebe si din sistemele de purtat recomandate de tine, cel mai potrivit mi se pare mei tai-ul mic. Doar ca nu prea am gasit. Mai poarta si alta denumire? Sau imi poti recomanda magazine?
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *