Gata, plec la Istanbul

Spuneti voi ca la Pasapoarte e mult mai civilizat. Eu spun doar ca e ceva mai civilizat.

Acum 7 ani cind mi-am facut pasaport, m-am dus in Nicolae Iorga la 5 dimineata, auzisem ca asa e bine. M-am scris pe o lista gestionata de o tanti. Eram a 52-a. Pentru ca inaintea mea, 51 de oameni care dormisera acolo isi strigasera numele mai prompt.
Peste 3 ore, fix la ora 8, s-au deschis portile. Cele niste sute de oameni care se pusesera pe lista au dat navala ca o turma de rinoceri. Tanti a pierdut lista sub talpile navalitorilor. Citiva au cazut, restul au trecut peste ei. In doua minute, in curte numai era nimeni. Gloata se ingramadea toata in cladirea corp B. In urma ei, pe asfalt, un pantof, o lista si-un batic. Parca si niste urme de singe, nu sint sigura.
Inauntru, sudori si scursori. Am stat atunci la coada 11 ore. Am iesit mai mult moarta decit vie.
Ieri, nu mai era nici o tanti cu lista. Nici un pantof in colbul drumului. Erau insa 3 corpuri de cladire unde puteai sa depui actele. La fiecare, coada. Nimic ce are legatura cu autoritatile in Romania nu se rezolva fara coada, mama ma-sii de treaba. Procedura e intr-adevar mult mai simpla. Te duci doar cu chitantele de la CEC, cu buletinul si vechiul pasaport. Intri in cabina, functionara iti completeaza in calculator datele, iti face poza, iti ia amprenta si semnatura si in 2 saptamini ai pasaportul biometric gata. Problema e ca totul merge foaaarte greu. Am cronometrat. Intre 8 si 9 minute de persoana. Iar la coada, daca ai noroc, sint 10 persoane inaintea ta. Daca n-ai noroc, 20. Asa ca de stat, tot stai. Stai la depus, stai la ridicat. E ceva aer conditionat, dar nu face fata subtiorilor incinse ale musteriilor. Sint si ceva bude ecologice, pentru urgente majore. Deci, mai bine ca in alti ani, insa departe de a fi ok.
Ma rog, noi am scapat. Am pasaportul temporar, are si sotzu, avem extensie de casco, toate actele, scheme desenate cu creionul despre unde sa mergem in ce zile (multumesc, C.), rezervarea la hotel e gata, tre sa mai incarcam GPS-ul si miine la 5 dimi am pornit.
Despre Nisa n-am apucat sa va povestesc, o sa va amuze tare. Promit s-o fac luni, imediat ce ma intorc de la Istanbul. Ideea e ca vom merge la Nisa la finele lui August, desi ea ne-a demonstrat in repetate rinduri ca ne uraste si nu ne vrea.
Fug la ale revistei. Voi sa fiti cuminti aici, sa mincati bun, sa gustati o sangria la Alioli ca sa va faceti chef de vacanta, faceti dragoste si copii frumosi, si promit ca daca am net acolo, va ofer spre vizionare poze cu noi pe terasa cu vedere la Moscheea Albastra.
Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

11 comentarii

 1. draga, aici totul (iti) pute, dupa cum ai constatat. mai bine ramai la osmanlai, acolo toata lumea miroase frumos si nici nu sunt asa multi rockeri

 2. Sa ai un weekend superb!!! Vreau detalii cand te intorci, multe mule detalii. Ca asa ne bate gandul si pe noi sa strabatem Istanbulul.
  Pupici!

 3. Simona, multumesc!
  Anitta, thx, promit sa raportez in detaliu! Pina una alta, verificati-va pasapoartele, sa nu expire in urmatoarele 6 luni!

 4. Nu rata Sf. Sofia, bazarul de mirodenii si inghetata din fata Moscheii Albastre (e un nene cu o lingura luuuunga care amesteca in inghetata). Croaziera pe Bosfor, daca aveti timp. Si daca aveti hotelul in partea veche a orasului sa nu te necajesti prea tare nici din pricina dimensiunii camerei, nici din pricina traficului infernal. Voi doi, o valiza si multa dragoste…aaah, ce frumos! Vacanta placuta!

 5. Lorelai, promit!
  Fimo, multumesc, avem lista, vom bifa tot tot, si da, camera mica este, desigur un avantaj! Nu doar pentru ca e ieftina, ci mai ales pentru ca e mica. Less space, more love. De trafic nu=mi fac grija, masina va sta in parcarea hotelului. Turism facem pe jos si cu tramvaiul. Valiza nu avem, ca ce ne trebuie… Un batic pe cap si ceva euroi in buzunar!

 6. Ce bine ca pleci, imi faceam griji ca ramai pe capul nostru:) Distractie placuta si multe poze sa faci pt nefericitii care nu ajung anul asta acolo!

 7. Concluzia dupa experienta ta de acum si a mea de acum 7-8 (?) ani: nu va faceti pasapoarte vara! Tulmond se inghesoaie la ghisee, pare-se.
  Si be): tineti-va la distanta de Istanbulul non-turistic, sfat de la un localnic: e mai salbatic, mai plin de trafic, haos si murdarie decat Bucurestiul. Si mai mare!

 8. Eu nu am vazut asa salbaticie si mizerie la Istanbul, in orice caz nu mai rau decat la Bucuresti…
  Chiar e un oras foarte frumos, nu m-as fi asteptat, si m-as reintoarce oricand.
  Si castanele coapte… hmmmm…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *