Experiment fatal cu lapte praf (say what?)

Iată ce-am găsit în documentul Curs de babysitting, scris de Ana Culcer.

Vă rog să-mi dați două palme că nu-mi revin. De fapt, dați două palme nu mie, ci cui a permis debitarea și publicarea unei asemenea orori și erori.

Lasînd la o parte greșesile de exprimare gen “se poate vedea clar eficiența dintre cele 2 tipuri de alimentație” etc etc, permiteți-mi să cobor în curte și să dau foc acestui PDF care mi-a stricat ziua cu tîmpenia pe care o debitează la liber. N-am trecut mai departe de pagina 26, or mai fi și altele, nu vreau să risc să dau de ele.

Adică cineva chiar a făcut acest experiment în urma căruia a murit un bebeluș? Nu pot să cred. Cine a făcut acest studiu? Cînd, unde? Mai trăiește sau a fost linșat între timp?

Adică un bebeluș perfect sănătos poate să moară doar pentru că e hrănit cu lapte praf? Neah, nu cred, am văzut niște zeci de copilași hrăniți doar cu lapte praf care au crescut impecabil.

Adică cineva poate scrie așa ceva într-un curs despre cum să crești un copil? Asta cred, c-am citit cu ochii mei.

Adică cineva poate să creadă o asemenea tîmpenie? Sper că nu. Dar nu-s sigură.

(nu mă înțelegeți greșit, eu îmi alăptez copilul și mi-ar plăcea să văd cît mai multe mame făcînd ca mine, dar nu pot citi asemenea cloceli imbecile fără să-mi ia foc mintea)

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4259

41 comentarii

  1. Pe lângă faptul ca fotografia e chiar hidoasa…auzi, curs de babysitting, super! nu m-am putut abtine sa nu comentez ceva

  2. Nu pot sa cred ca cineva ar manipula in halul asta niste imagini….si poate sunt si persoane care vor crede aberatia asta .

  3. Eu am 4 nepotei crescuti cu lapte praf din nenumarate motive…si au crescut impecabil..sunt sanatosi, inteligenti, nu se imbolnavesc mai repede decat alti copii. Eu nu am copil, dar din ce am auzit, daca o mama isi hraneste copilul cu lapte praf si acesta are anumite deficiente, da vina pe lapte praf(poate are dreptate sau poate nu). sunt pareri pro si contra la fel cum se spune despre cezariana (ca iese copilul nu stiu cum…ca e inapoiat bla bla…sunt prostii (parerea mea). Pe internet gasesti tot felul de articole care te macina si te fac sa fii pesimist… Si noua ni se mai face rau dar nu cred ca dam vina pe alimentatia proasta sau nesanatoasa…de obicei dam vina pe curent sau ca am luat ceva din aer:))):)))). Referitor la articol … nu pot sa cred ca a facut cineva asemenea experimente…dar la fel nu credeam ca cineva poate sa bata cu salbaticie un copil de un an ….

  4. Dooamne….si cum arată copilul ăla hrănit cu biberonul…e clar subnutrit! Cu siguranță poza a fost scoasă complet din context si folosită ca ilustrare a unui inexistent studiu (probabil e vorba despre un copil subnutrit adoptat de vreo femeie, să crească împreună cu al ei, altfel nu-mi explic de loc imaginea, sau poate e o poză car vrea să ilustreze tragedia bebelusilor subnutriți). Oricum, e incredibil că poza a fost publicată cu un asemenea comentariu. Ca să nu mai vorbim că cea mai mare problemă a copiilor crescuți cu lapte praf e faptul că se îngrasă excesiv, din cauza excesuluid e zaharuri din laptele praf…

  5. E mare pacat, si un mare deserviciu facut alaptarii, faptul ca unele informatii sunt oferite can-can-style. Sau libertatea. Sau trunchiate.

    Milioane [milioane!] de copii au murit si mor in fiecare an pentru ca nu sunt hraniti cu lapte matern. Dar asta pentru ca exista si alti factori. Un copil crescut intr-un mediu sigur, cu lapte praf, nu va muri din asta. A, ok, va avea flora complet schimbata (ti-am lasat mai demult un link cu ‘one bottle won’t hurt 🙂 ) si vor exista diferente fara de un copil hranit natural, insa asta nu-l va ucide.

    Pe de alta parte, copiii tarilor extrem de sarace, unde apa nu e intotdeauna potabila, mor pe capete din cauza faptului ca apa cu care se prepara formula nu e sterilizata corect. Si atunci poti spune ca daca erau hraniti cu lapte matern cel putin exclusiv pana la 6 luni, riscul sa intre in contact cu o anume bacterie, fara sa apuce sa isi dezvolte un pic imunitatea, e mult mai mic.

    Altii mor pentru ca, dupa ce parintii nu mai au bani de formula [da, nemernicii astia de producatori de lp merg si conving cadrele medicale si mamele din tari din lumea a 3-a ca mamele nu pot alapta], o ‘subtiaza’. Iar copilul nu mai primeste nutrienti. Si da, se poate ajunge la deces. Deci, iar, sansele ca acest lucru sa se intample atunci cand copiii sunt hraniti cu lapte matern sunt mult mai mici.

    Altii mor din cauza deshidratarii cauzate de diaree. Fie din cauza prepararii formulei, fie din cauza ca nu au beneficiat de imunitate prin laptele matern. Si iar, alaptarea e primul lucru care trebuie facut in caz de deshidratare, hidratand f bine copilul si fiind unul din foarte putinele lucruri acceptate de un copil bolnav.

    Dar informatiile astea nu pot si nu trebuie sa ajunga la public trunchiate. Nu fac nici un bine, din contra. Daca vrem sa avem mame infomate, atunci le informam corect, nu le dam stiri ‘senzationale’ din doua vorbe. Asa ca, din punctul meu de vedere, poti arde linistita PDF-ul :D. Dar asta n-ar trebui sa te opreasca din a cauta explicatii si din a incerca sa intelegi cum functioneaza diverse lucruri.

    Alaptarea rulz :), nu si toti cei care o promoveaza, chiar daca au cele mai bune intentii.

  6. Of, cum sa nu fii un pic mizantrop cand vezi asemenea prostii debitate (si uneori crezute) cu atata nonsalanta? Dar asta e limita extrema, eu am ajuns insa sa fac alergie la orice cuvant din sfera dumnezeu si alte specimene, homeopatie si leacuri miraculoase, creme de fata care te pastreaza vesnic tanar, E-urile care ne baga in mormant, copii rapiti cu ambulanta pentru trafic de organe si lasati pe drum cu banii de inmormantare in gura, ideea ce se intoarce vreo roata metaforica in univers si ca totul se plateste, convingerea stupida ca nimic nu e intamplator intr-un univers in care de fapt cam totul e produsul probabilitatilor, blesteme si acatiste, spiritualitatea inteleasa gresit ca o conectare la nu stiu ce energii, energia inteleasa asa ca o chestie ciudata ce pluteste peste tot (bietul Einstein!), nevoia asta de a avea un big brother care are grija de tine si la care te inchini in bisericile construite in detrimentul gradinitelor si etc etc etc. Degeaba ne credem fiinte rationale,punem botul la o groaza de aberatii care ne promit cate in luna si stele.

  7. experimente se pot face… s-au tot facut, pentru te miri ce substante. nu ar fi ceva nou.

    dar aici intervine ceva fals din start. pentru ca nu ti se ofera toate informatiile. nu stii cazul, familia, unde s-a intamplat, cat a durat, ce lapte praf etc… de jurnalist raman.

    dar putem cere punctul de vedere al autorului nu ?

    • http://medanth.wikispaces.com/Breastfeeding

      Aici spune cine a facut experimentul….un doctor din Pakistan. Horror…totusi ma indoiesc ca acel copil arata asa doar fiindca a fost hranit doar cu lapte praf…cine stie cum s-a profitat de saracia si ignoranta mamei respective pentru a face experimente dubioase pe copiii ei (asta daca intr-adevar sunt copiii ei).

  8. Da, si in timpul asta mama celor 2 gemeni ii hranea diferit, chiar daca vedea ca unul creste si unul nu…si a continuat pana unul a murit…whaaat? Da’ cine naiba crede asa ceva??

  9. Sora mea s-a nascut in aprilie ’89, cand nu se gasea nimic. Din pacate, mama nu a putut-o alapta din motive tehnice care ma depasesc. Sora mea a crescut cu lapte praf de calitatea la care se gasea laptele praf in aprilie ’89.

    23 de ani mai tarziu, sora mea e mai inalta ca mine (crescuta la tzatza, vorba aia), daca imi da o palma ma poate lasa lata si se pregateste sa iasa peste 1 luna jumate pe portile academiei militare si sa isi ia zborul (spera ea) spre Irak sau ceva de genul.

    Deci da, campaniile astea sunt gretoase. Si atat

    • Exact! Si daca se intampla ca sora ta sa nu fie dezvoltata sau sa aiba anumite probleme pe care tu nu le aveai dadeau vina pe faptul ca nu a fost alaptata la san, cand poate ea ar fi existat alte motive. Sunt pareri si pareri! o ruda de a mea e crescuta la tara si abia daca stie ce inseamna ata dentara..pasta nush cat de des o foloseste si are dinti normali ..mai sanatosi si mai albi ca ai mei care i-am ingrijit de mica cu tot tacamul(dentist vizitat des, ata dentara, periat de 2 ori pe zi, apa de gura). Acum fiecare mama stie ce e mai bine pentru puiul ei….si ce e nevoita sa faca pentru el..Unele persoane nu pot alapta sau laptele nu e hranitor…Poza asta ma face sa ma gandesc la pozele de pe pachetul de tigari….e exact aceeasi campanie….numai ca nu cred ca laptele praf e atat de toxic.

  10. Ai gasit asta intr-un curs de parenting sau babysitting publicat intr-o carte?? Sau e o chestie de circula pe net sa sperie mamicile? Ca parca totusi Ana Culcer avea o reputatie si se bucura de increderea multor mamici, sunt sceptica in a crede ca e ceva real si nu un material contrafacut care se foloseste de numele acela. Mai lipseste sa-ti zica sa-ti pui basma pe cap si sa faci drumuri obligatorii pe la biserica eventual.

  11. Eu cred ca e numai alegerea mamei, dupa ce a inteles care sunt avantajele si dezavantajele fiecarei metode de a-ti hrani copilul.
    BTW, verisoara mea cea mai draga, care e adoptata, a fost hranita cu lapte praf si a fost cel mai frumos bebelus pe care l-am vazut vreodata!!! Serios, era de reclame, de fiecare data ne minunam cat de perfecta e 😀
    Acum are 16 ani si e la fel de frumoasa si perfect sanatoasa.

  12. Ce cretinatate!
    Sunt de acord sa le inveti pe femei beneficiile alaptarii la san. Dar dupa ce le inveti, le lasi sa isi ia propriile decizii, nu treci de la invatare la manipulare! Nu de alta, da unele capre asa ca mine, cum simt miros de manipulare au tendinta sa faca exact pe dos si exact de-a naibii!

  13. Prima mea observatie: nu incerca sa dai foc PDF-ului, pentru ca asta implica si distrugerea laptopului si, vorba aia, pacat de el… 😀

    Cat despre laptele praf, refuz sa cred asa ceva. Nu stiu cata “hrana artificiala” am ingurgitat eu in “my early days”, dar V. stiu sigur ca a “bulinat” la greu. Iar acum e un zdrahon la vreo 1.80, capabil sa zboare cu-n dos de palma un om in toata regula.

  14. Nu ar trebui sa te miri de asa ceva… Femeile astea trebuie convinse prin orice mijloace ca alaptarea este buna. Sunt niste ignorante, si daca tot sunt ignorante, orice argument e bun, mai ales astea extreme. Ana Culcer si-a pus numele pe asa ceva?

  15. citisem undeva ca Nan, firma producatoare de lapte praf cu acelasi nume, a oferit femeilor din Africa lapte praf pt copii.
    din cauza apei infestate si a conditiilor insalubre, multi copii s-au imbolnavit.
    mamele au fost sfatuite sa ii alapteze pe copii, insa din pacate nu mai aveau lapte matern.
    si copiii au murit. multi din ei.

  16. Si pe mine m-a socat si mi-am pus fix aceasi intrebare. Desi imi alaptez copila nu cred ca lp este otrava. Mai exagereaza si d-na Culcer.

  17. Eu la primul copil n-am avut lapte suficient si l-am hranit mixt. Am incercat tot ce se putea… cred ca totusi m-am stresat prea mult. In parc am intalnit multe mame fan Ana Culcer (unele o cunosteau personal) care sareau pe mine cum ma vedeau cu biberonul in mana (dupa 30 minute de tinut copilul la san, pana incepeau urlete isterice) cu sfaturi peste sfaturi, pozitii de alaptare, ce sa beau si sa mananc, cum sa tin copilul, sa nu-i dau lapte praf ca daca plange imi stimuleaza lactatia, eventual sa ii dau baby drink…
    Nu inteleg deloc isteria asta in numele Anei Culcer. Stiu ca este pro alaptare, dar nu cred ca este atat de aberanta…

  18. Amandoi copiii mei au crescut cu lapte praf,desi mi-am dorit cu inversunare sa ii alaptez.Nepotii mei,la fel.Asta este,in familia noastra,habar nu am de ce,nu ne-a iesit treaba cu alaptatul.Admir femeile care pot sa alapteze si aleg sa faca asta.Personal mi se pare mai mult decat deplasat postul cu pricina si depaaaarte de realitate,mi-a dat fiori si m-a iritat.

  19. Trist, dom’le. Si ei/ele sunt liberi/e sa circule pe strada, sa scrie carti si sa voteze. Trist. Curioasa sunt cine si ce are de castigat oferind astfel de informatii intr-o carte.

  20. Dar d-na Culcer este inca printre noi, nu putem sa-i scriem o scrisoare deschisa si sa o intrebam ce vrea sa zica cu poza aia? Si eu am alaptat exclusiv, dar cred ca “attachement parenting”-ul dus in extrema e la fel de periculos ca si lipsa lui.

  21. si eu sunt pro alaptare,dar laptele praf m-a salvat.in acest sens,ioana,stii ca exista lapte praf anti -colici(ac) si anti- regurgitare(ar)? la majoritatea brandurilor.noi am folosit novalac.ac cred ca are continut scazut de lactoza,ceea ce reduce gazele dureroase,iar ar este atat de ingrosat,incat pana si un bebe cu reflux acid, cum a avut fiica mea,il poate retine in burta. a durat 8 luni pana a fost ok cu asta,iar acum,hranita cu lp exclusiv,arata f frumos,nu s-a imbolnavit , e isteata etc .simteam ca rup din mine cand am renuntat la alaptare,dar a fost spre binele ei.poate ma repet,doctorii in spital, dupa analize ,i-au pus diagnosticul si in plus,a luat si nexium vreo 4 luni si metoclopramid vreo 2.

  22. Tocmai acum, in zilele noastre, cand stim prea bine ca exista lapte praf special adaptat (!) pentru toate nevoile bebelusilor, de la colici pana la diaree si dispepsie, mi s-ar parea normal sa aplaudam existenta tuturor acestor “substitute alimentare”!!… Nicidecum sa vedem ca exista undeva, in lumea asta, o mama care a avut posibilitatea de a-si hrani (BAREM) UN copil din DOI cu lapte parf, dar a refuzat pentru ca nu i se parea “competitia drepta” pentru acel biet copil ce nu putea sa se hraneasca natural…!! PTIU!!!

  23. Ideal este sa fie hranit cu lapte matern. Daca nu, asta este. Nu am fost decat hranita cu ‘formula’ si slava lui Allah is bine merci. Sanatoasa, fara probleme. Se poate pune problema asta si altfel decat prin asemenea imagini si comentarii idioate ca in materialul respectiv.

  24. Articolul nu este al doamnei Culcer, nici poza. Valentina a dat sursa articolului. Of, cu internetul asta.
    Mihaela

    • Nu e un articol ce-am citat eu, ci o carte in Pdf de 70 de pagini, carte a editurii CrimsonEra, cu Ana Culcer drept autoare. O fi un fals, desi nu vad de ce ar face cineva asta.

    • Aaaaa, poi atunci ma intreb, d-na Culcer o fi specificat bibliografia sau e plagiat? Plagiat pe prostie severa?

    • Exista o bibliografie de 8 chestii, dar nu zice ce studiu e luat de unde. Mai sint aberatii in PDF, de ex e pomenit un studiu care a aratat ca un copil luat in brate in primele 15 secunde de cind incepe sa plinga va plinge per total mai putin decit un copil care e lasat sa plinga. Fara sursa. Cum naiba ajungi la o astfel de concluzie comparind bebelusi? De unde stii ca ala plinge mai putin ca a fost luat in brate si nu ca el oricum plinge mai putin, ca e alt copil deci degeaba il compari cu altii? In fine.

    • La cat de inversunati sunt unii atunci cand sustin un lucru in care cred cu tarie, se poate si asta. E josnic daca e un fals, dar e si mai grav daca nu este…

  25. Oh my God! Fascinant studiu in care lasi un copil sa moara doar ca sa demostrezi ca laptele praf e the source of all evil :))))) Cu toate acestea, am reusit sa ating varsta de 30 de ani in conditiile in care am fost hranita strict cu lapte praf. Ce ti-e si cu miracolele astea…

  26. Ana Culcer e destul de inversunata in privinta alaptarii – si de ce n-ar fi, cata vreme la noi femeile sarace (alea care nu-si permit sa cumpere LP) nu alapteaza si dau lapte de vaca indoit cu apa?
    Chiar si asa, tot e dubioasa punerea acelei poze.
    Legat de copilul care a murit – era o fetita. Se poate ca mama ei sa nu fi ingrijit-o la fel de bine ca pe baietel, sa-i fi dat mai putina mancare (lapte praf) decat trebuia. Vorbim de o tara in care nasterea unei fete e tocmai opusul bucuriei.

    • Da, Ana Culcer e un fel de “taliban” al alaptatului si imaginea aia m-a urmarit saptamani, luni intregi la inceputul aventurii mele cu alaptatul. Insa, mi se pare deplasat sa “linsezi” unul dintre putinii medici care au sustinut alaptarea in Romania vremurile ei ale mai tulburi numai pt ca a folosit nu st’ ce imagine intr-o cartulie, unde nu da referinte etc etc. Din cate imi amintesc, e o lucrare scurta, poate chiar intentionat sunt lasate la o parte referintele, odata ce, probabil, cei de-o citesc sunt interesati nu atat de referinte, cat de sfaturi practice si metodele oferite.
      Chiar o buna prietena de-a mea a beneficiat de sfatul Anei Culcer, care a venit la ea acasa fara s-o cunoasca in prealabil, recomandata de o colega de maternitate.
      Mie, uneia, mi se pare f inversunata, deranjant, chiar, insa mi se pare la fel de deranjanta crearea unui asemenea curent de comentarii si pareri cu tenta lapidara.
      Si be: Ana Culcer nu e o promotoare a curentului attachment parenting in Romania, a nu se confunda omul cu subiectul.
      On the other hand, as putea sa ma abtiu sa citesc comentariile si sa am pareri, la randul meu; nu de alta, dar cam vaz venind atare replica :D.

  27. Eu una am copil de 5 ani si cand eram gravida o vedeam pe madam Culcer spumegand la televizor. Caci doamna asta cam asta stie sa faca, sa spuna cum tre sa alaptam intr-un stil feroce. Eu, ca orice gravida meticuloasa, mi-am luat NOTITE (le am si acum) din ce spunea domnia sa la diverse emisiuni. Dupa care am nascut (total natural) am constatat cu uimire ca NU am lapte. Adica ca nu am. Nu fac, nu produc…nu e acolo. Si ca oricat as incerca, el laptele, nu iese…ca nu exista na. Copilul sugea bine, deci in viziunea doamnei Culcer mai ramanea varianta ca eu sunt un fel de tampita sau ceva, o femeie rau-voitoare. Noroc ca nu imi sta in fire sa ma las manipulata de nimeni care e in special fanatic.
    Asa ca, fetita mea a primit mizeria de Nan 1 si apoi 2 pana la un an. Si aia a fost. Copilul meu nu s-a imbolnavit decat odata in primul an de viata, nu a avut nici o problema de crestere, nici o anemie (cum vad eu acum uimita la niste copii de mame alaptatoare)…ea nu a avut colici, nervi, nesomn si nimic. Copilul meu la 2 luni a renuntat la mancatul noaptea. Ce sa zic? E ok. E ok fix asa cum crezi ca trebuie sa fie. Orice alegi TU ca mama e ok pentru copilul tau. Doar sa nu fii fanatic…ca atunci nu mai ai perspectiva corecta.
    Pe de alta parte eu o sa cred “cartea virtuala” daca o sa o vad printata ca o carte. Ca in rest oricine poate sa zica orice sub numele de Culcer sau oricare altul. Un pdf nu e o carte. O carte e o carte, cu aia te poti duce lejer sa o troznesti peste falci pe madam Culcer 🙂

  28. Desi nu sunt mama, mi se pare ca s-a creat un soi de isterie privind obligativitatea alaptarii. Eu n-am fost alaptata nici macar o data (maica-mea a facut infectie dupa cezariana si i s-a interzis) si am crescut bine merci, n-am avut probleme medicale (doar bolile copilariei si banalele raceli). Iar asta se intampla cu resursele din ’79, cand si procurarea laptelui praf era o problema.
    Pana la urma, cred ca e optiunea fiecarei mame cum isi hraneste copilul, iar din lapte praf nu cred ca a murit nimeni, nici macar copilul din imagine (probabil cauzele au fost mult mai complexe). La urma urmei, mi se pare o ipocrizie din partea celor care urla fanatic ca toate mamele trebuie musai sa-si alapteze copiii (ca altfel ce? sunt lapidate in piata publica sau…?), iar mai tarziu isi indoapa ei insisi odraslele cu toate mizeriile fast-food si E-uri la greu. Mai conteaza si alte aspecte in cresterea, ingrijirea si educatia unui copil, nu doar ce mananca in primele luni de viata. Or, vad ca oricum ar opta o mama, musai se trezeste cu o hoarda de huiduitori care stiu, desigur, mult mai bine ce ii trebuie oricarui copil de pe lumea asta. Bunica-mea, acum in varsta de 95 de ani, a crescut 6 copii si 10 nepoti si in timpuri de foamete, si in razboi, si in tot felul de greutati, fara niciun ajutor (!) si au crescut toti sanatosi. Era un lux daca avea ce sa le dea de mancare si acum, cand avem (aproape) tot confortul, facem spume la gura propovaduind o metoda sau alta de hranit nou-nascutii?! Stiu, se cheama “progres”. Nu si la nivelul cerebelului, din pacate, in multe cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *