Marțea mi-am găsit să depun

În mod normal aici ar trebui să fie postul de marți, numai că azi mă duc la diverse administrații financiare și Direcții de Primării să depun dosar pentru stimulent și alte chestii. O să fie interesant, că ieri a fost omul să depună declarație că nu ia el indemnizație pentru luna a douășpea, ca să pot lua eu stimulentul ăsta, deși dacă nu depunea nimic, oricum nu lua nimic. Și la un moment dat l-au trimis la etajul patru să primească răspuns la o întrebare, și cînd el a întrebat unde anume la etajul patru, cucoana i-a zis:

– Noi sîntem acum la etajul doi. Urcați dumneavoastră un etaj, apoi încă unul și acolo e etajul patru.

LE:După ce am sunat de trei ori să întreb ce acte sînt necesare, ca să mă duc direct cu dosarul beton, la fața locului am aflat că îmi lipsesc: o adeverință, o declarație, o cerere, încă o cerere, o decizie de impunere și o ștampilă de la fisc. Aceasta din urmă totuși nu e musai obligatorie (m-am uitat rugător la doamnă și a zis că biiiine, fără ștampilă, dar restul sînt musai obligatorii). Așa că mai alerg o săptămînă după acte ca să mă duc din nou acolo și să-mi spună că între timp mi-au expirat copiile xerox sau ceva. I love this country! În sensul că NOT.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4218

37 comentarii

 1. Ma gandeam ca va raspunde „noi suntem la doi. Urcati un etaj si inca unul … a, pardon, noi avem doar 3 etaje!!!” 😀
  Nimic nu ma mai surprinde, la categoria asta de functionari…

 2. Nu stiu daca toti bugetarii sunt la fel, dar marea majoritatea dau dovada de o lene iesita din comun. Niciodata nu au chef sa munceasca, cel putin asa mi se pare mie.

 3. Eu cand am depus dosarul de indemnizatie am dat peste o doamna tare draguta. A stat peste program sa terminam, mi-a facut copii pe care nu le aveam, am glumit, mi-a zambit. Am fost un caz norocos:)

 4. Deci daca sotul renunta la luna lui de stat acasa = nu primeste indemnizatie de la stat => eu incep munca fix cand implineste copilul 11 luni => eu beneficiez de stimulent? Sau eu trebuie sa incep oricum inainte de a implini copilul 11 luni? Am inteles ca „inainte” inseamna si cateva zile…
  Ai idee? Poate ca te-ai lovit si de problema asta, in lupta cu directiile astea (lupta care ne paste si pe noi cat de curand… pfffff)! Mersi!

  • Dap, macar o zi inainte sa faca puiul 11 luni si iei stimulent pina face copilul 2 ani.

  • Andreea, daca imi permiti un sfat legislativ :),daca tatal nu poate efectua acea luna de CCC poti ramane tu in concediu fara plata pana cand implineste copilul 12 luni , ai acest drept. Nu este obligatoriu sa te intorci la 11 luni. Este suficient sa realizezi venituri supuse impozitului pe venit si cu 1 zi inainte de implinirea varstei de un an a copilului. Mai mult, prin modificarile aduse legii si mamele care au optat pentru concediu de pana la 2 ani pot beneficia de stimulentul de insertie, dar dupa implinirea varstei de un an a copilului oricand pana la implinirea varstei de doi ani.

   Harababura de la ghisee este si in functie de sector, la 4 avem o doamna destoinica si saritoare. Cand am depus pt. stimulent nu aveam extras de la banca, m-am gandit ca nu mai trebuie avand in vedere ca deja imi virau indemnizatia in cont, dar trebuia. Asa ca doamna functionara a fost foarte draguta si mi-a dat adresa ei de email ca sa-i trimit extrasul si sa nu mai fac un drum.

  • Hm, mie mi-a zis o doamna de la sectorul 3 ca dupa ce implineste Sofia 11 luni, se considera ca mi s-a incheiat CIC si pierd inclusiv calitatea de asigurat daca nu reiau activitatea.

  • Probabil doamna respectiva era intr-o confuzie, cred ca se gandea la dreptul pentru stimulentul din luna a 12 a a copilului. Normele metodologice de aplicare a istoriei cu o luna obligatorie pentru tati au ramas cumva in pom. Dar in legea nr. 166/oct.2012, ultima lege care reglementeaza indemnizatia si stimulentul, la Articolul IV, punctul 9 pentru modificarea articolului 7 din oug 124/2011 sunt specificate cele spuse de mai mai sus. Peste tot exprimarea este „inainte de implinirea varstei de un an”. Un articol lamuritor, zic eu, este si acesta http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_32303/Stimulentul-de-insertie-Cum-se-acorda-in-acest-an.html#axzz2NzUXGflI

   Calitatea de asigurat ti-o pastrezi oricum, tu ai fi avut dreptul sa ramai in Concediu de crestere copil fara plata pana cand implinea Sofia 2 ani. Si oricine isi poate permite acest lucru profesional si/sau financiar o poate face. Cererea se depunde direct la angajator pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere.

  • Gresit! Si mai au si rolul de a informa populatia. Stimulentul se acorda pentru mamicile care intrerup CIC inainte ca bebelusul sa implineasca 12 luni. Am 3 colege care au intrerupt cu cateva zile inainte de aniversarea bebelusilor si au luat acest stimulent. Si erau din sectoare diferite.

  • Miruna, mersi de sfat (dpdv legislativ e ok, insa dpdv financiar e cam problematic 🙂 ).
   Nu iau in calcul varianta cu stat acasa inca o luna in concediu fara plata (copilul va ramane cu bunica, de la 11 sau de la 12 luni).
   Deci eu am de stat 11 luni si tatal 1 luna (inca nu stiu daca tatal se va folosi de acest drept, ramane sa decidem in perioada urmatoare). Daca eu stau 11 luni fara cel putin 1 zi (indiferent daca tatal va sta sau nu), voi beneficia de stimulent. Pana aici mi-e clar, insa mai am si alte variante care nu-mi sunt clare… e ceva de genul combinate de „cat stau eu” luate cu „cat sta sau nu sta tatal”… nu va mai bat la cap, poate fac o vizita doamnei celei dragute de la sectorul 4 si ma lamureste exact. Sau poate incerc sa dau un telefon inainte, desi n-am mari sperante…. O sa studiez si linkurile pe care le-ai pus, poate ma mai lamuresc un pic.
   Multumesc pentru sfaturi si detalii!

  • de ce 11 luni?
   Art. 7
   (1)Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 500 lei pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

   Citiţi mai mult: http://legeaz.net/text-integral/oug-111-2010-concediu-indemnizatie-crestere-copii

  • Ordonanta de urgenta 124/2011 , Art. IV

   12. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   „Art. 11
   Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
   a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
   b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.”

 5. Si eu am fost bugetara 36 de ani dar nu prea aveam timp sa stau pe scaun .{eram invatatoare ] si nu te lasau copiii, mai ales cei din clasa i.De multe ori imi spuneau „mamica ;pana se obisnuiau cu tov. invatatoare N-a fos t o meserie usoara , dar rezltatele se vad mai tarziu can d unii din elevii tai au ajuns oameni mari {preoti , ingineri ,profesori ori muncitori harnici ,buni parinti si cu mult bun simt.Deci sunt bugetari intre bugetari/
  .

 6. Eu sunt cam prostovana cand e vorba de depus dosare,calculat zile si treburi de genul asta!
  Matei inplineste 11 luni pe 25 Aprilie iar eu ma intorc la munca pe data de 1 Aprilie. Trebuie sa depun actele pana pe 24 Aprilie sau nu mai conteaza?! Cum e treaba cu sotul?! Adica poate sa stea si el 1 luna si sa ia banutii?

  • Trebuie sa depui dosar pt stimulent in 30 de zile de la data intoarcerii la munca.
   Tatal beneficiaza de indemnizatie 1 luna din cele 12 ale primului an al copilului, poate fi oricare luna, daca pina acum nu a depus dosar implicit e ca isi ia ultima luna. Daca nu depune dosar, deci nu vrea indemnizatia, tre sa mai dea si o declaratie cum ca nu vrea indemnizatia.

  • Oh, boy! Oare poate fi mai complicat de atat? Intentia principala cand au facut legea asta a fost ori sa li se faca mamelor lehamite si sa renunte, ori sa nu reuseasca sa indeplineasca toate conditiile si sa stranga toate hartoagele. Pe-asta cu 11 luni am ratat-o la mustata.

 7. eu am renuntat din start la a sta acasa in CIC (din motive financiare, evident) si cata lupta am dus sa fac rost de toate actele pt suplimentul de insertie. Norocul meu este ca la primaria unde am buletinul am o prietena care ea m-a ajutat si a facut liste si a verificat pe email daca e totul ok etc.
  Acum sa vedem daca o voi primi pe card…..asa cum am cerut. Alocatia imi vine inca cu posta la tata acasa, si la aia am cerut pe card. Se pare ca tehnologia asta nu e inca user friendly pt scumpii nostri bugetari :))))

  • Eu sunt in sect. 3. Am gasit doamne tare dragute, care mi-au scris in detaliu, pe mail, raspunsurile la intrebari.
   Nu am stat la nici o coada la depunere, au zambit, au fost de acord cu mine ca noua lege e tampita :)….

   Faza cu instiintarea ca tatal nu ia concediul, se face la alta directie. La Plati. In Bucuresti asta e in centru. A vorbit sotu’ la tel. Nu, nu sunt tot doamne dragute… Da, se poate trimite pe fax formularul, insa trebuie ridicat fizic de la ei. Nu pot trimite ei formularul pe mail, nu poate fi descarcat de pe net de pe undeva…. Ce nu am inteles eu: daca nu anunta, ce se intampla?!! Ca eu am anuntat ca m-am intors, ca vreau stimulent si am bifat ca sotul nu beneficiaza de nimic….. Dar e adevarat, am facut asta la alta directie… Acolo unde sunt doamnele dragute…

   O amica mi-a spus asa: cand a fost ea la plati, pe Campineanu, sa intrebe, i-a spus ca, deoarece ea revine mai devreme la serviciu, gen 9-10 luni ale lui bebe, nu mai e nevoie ca sotul sa declare nimic.

 8. Si uite asa statul nu mai plateste o luna indemnizatie pentru ca probabil multe dintre noi procedam ca tine.
  La tv ne zapaceste cu carnea de curcan , de cal dar nu ar explica pt totii prostii imbarligatura asta de lege, cu stimulent, cu indemnizatie furata deoarece probabil multi tati nici nu I-au in calcul sa stea cu copilul o luna….
  Cat despre tantitile astea de la ghisee care ofteaza vesnic ce sa mai spun…le-as ruga sa lucrezebo luna in vanzari, cu targete impuse si un sef care urla apoi poate o parte din ele si-ar aprecia locul de munca…
  Printesa draga te pupam si te citim cu mare placere! Multi pupici printesei jr! 🙂

 9. asta imi aminteste de aventura schimbarii b.i, ca mi-am schimbat domiciliul….frate, am cautat o ora un oficiu postal, m-am invartit in cerc pana am ametit si tot nu l-am gasit….ca sa cumpar timbre de 4 lei, care timbre de unde le-am luat? din auchan…pt ca nu aveau la politie, evident. si care timbre trebuiau sa fie de 5 lei, nu de patru, asta am aflat dupa ce am ajuns cu ele in dinti si transpirata. n-am inteles insa de ce mai trebuia si copie dupa certif de nastere, daca am dus originalul. copie pe care evident nu o aveam. deci am stat de 3 ori la coada. recunosc, doamna a fost draguta, ba chiar a si zambit…totusi, eu zic ca ar trebui sa le intelegem si pe ele, ca nu-i asa usor sa lucrezi cu oameni, mai ales cand e si birocratie la greu. adica na, nu tre sa stea aia cu ranjetu pe moaca, ca esti tu popescu sau ionescu, gravida sau cu plod in brate.

 10. Asa-i la noi. Pe mine m-a dezinformat fata de la telefonul deranjamente electrica zicandu-mi ca se intrerupe curentul intre 9 si 16, asa ca nu am pus masina, dar curentul nu s-a luat pe partea mea de strada, doar pe cealalta parte 🙁 din (ne)fericire…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *