M-a luat amețeala

Ipoteza: pacientă de 30 (și ceva) de ani cu 5-6 episoade de amețeală în 24 de ore, fără alte simptome (asta aș fi eu). Destul de simplu, nu? Ei bine, mnu. Repet ce-am mai spus de niște zeci de ori: respect medicii, e o meserie incredibil de grea, bazată pe o știință din păcate destul de relativă, după cum veți observa.

Investigații medicale: medic internist – analize – radiografie – ORL – neuro – oftalmologie – medic balneofizioterapeut – ecografie abdomen – medic internist – medic de familie – medic balneofizioterapeut 2 – spitalul de nebuni (în curs de internare)

Concluzii: &^*$U*&$()_# (în sensul că vedeți voi mai jos ce anume s-a concluzionat de către cine și în ce ordine)

Sugestii de tratament: încă în dezbatere, mă gîndesc să vă rog pe voi să votați. Dar să purcedem.

photo (2)

1. Medicul internist (Nicoleta Brezan, Medlife)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 30 de minute
Ce mi-a făcut: luat tensiune, pipăit abdomen, ascultat cu stetoscop, interviu despre simptome și istoric medical, stil de viață
Concluzii: Investigăm și vedem
Unde m-a trimis: ORL, Oftalmo, Neuro, radiografie cervicală, analize sînge

2. Medicul radiolog (Medlife, Ofelia Niță)
Ce mi-a făcut: radiografie cervicală
Concluzii: rectitudine, îngustare a spațiilor intervertebrale, lărgire a spațiului intervertebral C6-C7, producții osteofitice

3. Medicul ORL-ist (Medlife, Oana Irina Popa)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 10 de minute
Ce mi-a făcut: control ORL, interviu despre istoricul medical și stil de viață, vizionare radiografii
Concluzii: ușoară infecție în ureche provocată de dopurile de urechi (mulțumesc pe această cale noii noastre case, care ne ucide încetul cu încetul, dar despre asta cu altă frumoasă ocazie), în nici un caz cauză de vertij
Cel mai probabil vertijul vine de la scolioza cervicală, circulația sîngelul către creier e afectată.
Poziția mea de somn (pe burtă, fără pernă, pe saltea de spumă) e principalul motiv pentru care zona cervicală e atît de deformată.
Unde m-a trimis: ecografie doppler de carotidă, fizioterapie, firmă privată care face dopuri personalizate, cauza vertijului e cervicala

4. Medicul neurolog (Medlife, dr. Roxana Vintilă)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 0
Ce mi-a făcut: control neurologic, interviu despre istoricul medical și stil de viață, vizionare radiografii
Concluzii: vertij pozițional paroxistic benign remis, nu poate fi provocat de modificările la cervicală, care nu sînt așa de grave, dacă circulația sanguină la creier ar fi afectată aș fi avut și alte simptome mai grave, neurologic sînt ok
Unde m-a trimis: nicăieri, nu vede motiv pentru RMN sau eco doppler de carotidă, crede că motivul vertijului e ORL (o dereglare vestibulară pe care o pot verifica la Medlife printr-o probă vestibulată luată la maximum 24 de ore de la un eventual viitor episod de vertij)

5. Medicul oftalmolog (Medlife, dr. Ioana Stancu)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 0
Ce mi-a făcut: control dioptrii, control fndul de ochi și tensiune oculară, interviu despre istoricul medical și stil de viață
Concluzii: ușor astigmatism care nu necesită corecție, în nici un caz motivul vertijului nu e oftalmologic
Unde m-a trimis: mai departe la investigații

5. Medicul recuperare medicală și BFT nr. 1 (da mă, există și d-ăștia) (Medlife, Consuela Brăilescu)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 45 de minute
Ce mi-a făcut: interviu despre istoricul medical și stil de viață, vizionare radiografii, fără control corporal
Concluzii: spondiloză cervicală și cifoză, posibilă cauză de vertij
Unde m-a trimis: proceduri CIF, ultrasunete, laser occipitocervical, masaj, kinetoterapie, toarte urgente și de făcut în Medlife, unde însă locuri sînt abia de peste 4 luni încolo, așa că mi-am văzut de drum.

6. Înapoi la medicul internist (Medlife, Nicoleta Brezan)
Timp de așteptare pe hol cu programare: 60 de minute
Ce mi-a făcut: interpretare analize și concluzii medici specialiști vizionare radiografii, ecografie abdomen superior și inferior
Concluzii: analize bune, ecografie bună, scrisori medicale bune
Unde m-a trimis: acasă. S-a rezolvat, nu se știe.

7. Medicul recuperare medicală și BFT nr. 2 (Institutul de recuperare Filantropia, Dr. Laurenția Andronache)
Timp de așteptare pe hol fără programare: 3 minute
Ce mi-a făcut: control, interviu despre istoricul medical și stil de viață, vizionare radiografii
Concluzii: cifospondiloză, cifoză, lordoză (am coloana strîmbă stînga dreapta, prea curbată în față la șale, plus cocoașă, nu la șale), plus un șold cu 3 cm mai sus ca celălat, la fel și la umeri, cervicala în loc să fie curbată spre față e curbată spre spate, modificările sînt deja osificate, nu se mai poate repara, se poate însă amîna înrăutățirea situației. Deformările sînt cel mai probabil genetice, dormitul pe burtă e chiar indicat, mai ales fără pernă, mai ales pe saltea de spumă. Slabe șanse ca aceste modificări să fi provocat vertijul.
Unde m-a trimis: kinetoterapie și masaj, cu evitarea zonei cervicale, în niciun caz șocuri electrice, ultrasunete sau laser, zona cervicală e fragilă și orice tratament invaziv poate provoca noi episoade de vertij, trebuie să port corset zilnic măcar 1-2 ore, tratament ambulatoriu 10 zile, kineto toată viața la domiciliu, înot zilnic (siiigur că da)

Ăăăăă… deci eu ce fac?

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4174

136 comentarii

  1. 1. Nu te mai duci la Medlife 🙂
    2. Iti pot recomanda un spital (de stat) in Marsilia. Tata a nimerit acolo intr-o delegatie fiind, dupa 10 ani de crize, zeci de diagnostice si tratamente care se bateau cap in cap. Aia l-au investigat 7 ore (simptomele erau foarte dubioase, ca si la tine, indicau zeci de alte boli) si la sfarsit avea diagnosticul: 2 negi pe glanda tiroida. Dupa 2 saptamani avea si verdictul: benigni. Se recomanda tratament, nu este necesara operatia. A venit in Romania cu diagnosticul ca sa ceara tratament. Nu il are nici acum. Si-a programat un nou drum pana la Marsilia ca sa ii dea aia si tratamentul (atunci nu a putut sa stea, era in fuga, acum ii vine sa isi dea suturi in fund).
    3. Sanatate multa!

    • Update: tot ce ti-am descris la punctul 2 a fost inclus in asigurarea de sanatate, exista un card european, nu stiu prea multe detalii. Stiu sigur ca tata nu a platit nimic.

    • Aia voiam si eu sa zic, nu stiu de ce s-a exclus controlul endocrinologic. E o potentiala cauza la fel de valabila ca cele investigate.
      Eu am avut ameteli pe la 15 ani prima data, am si cazut si mi-am rupt clavicula in clanta. Juma de an mai tarziu, cadeam in casa si faceam edem. Niciun neurolog nu voia sa examineze, unul m-a trimis la Rmn, care a iesit bun. Neurologul a zis atunci ca cel mai probabil e o cauza enodcrina, dar avand in vedere ce varsta am, e foarte probabil sa se remita la varsta adulta. E adevarat, am invatat sa ma duc sa ma tin de ceva tare atunci cand ametesc, nici nu se mai intampla asa des.
      Ti-am descris si la postul cu Medlife prin ce-am trecut anul trecut. Revenisera ametelile, cu dureri de cap, cu senzatie de oboseala de la prima ora a zilei. Dupa jdemii de chestii, la Rmn am aflat ca am oftalmopatie tiroidiana. Desi la analize nu-mi iese niciun marker aiurea, desi tiroida mea arata splendid pe ecograf. Nu am mai fost de un an la endocrinolog, ca mi-am luat dintii la bani marunti in vremea asta, dar acum sunt decisa sa merg la Parhon. Si-n general sa uit de Medlife, pe cat posibil.

    • Mda, nu mi-a zis nimeni nimic de endocrinolog, dar am facut analize multe pe zona asta acum vreo 2 ani si nu era nimic in neregula, in afara de un deficit de progesteron care intre timp s-a reglat.

    • si eu tot la endocrinolog m-am gandit. in 2 ani se pot schimba foarte multe in profilul hormonal. Stiu ca esti dezamagita de medlife, timpul de asteptare uneori este ridicol de mare, insa au cativa medici pentru care se merita sa te duci. Cand eram gravida uneori asteptam foarteee muult si-mi venea sa-i iau pe toti la bataie. Eu ti-as recomanda sa te duci la endocrinologie la bajenaru magda, e foarte buna. Daca tot ai vazut atati medici, unul in plus nu strica; macar excluzi si tiroida. Sanatate multa si spor la innot:D

  2. Mai am o prietena care a patita ceva asemanator, era de la o infectie la dinti, sub o lucrare, care nu s-a vazut foarte usor. Dc e de la chestii de pe coloana……………….. nasol. Sau, o alta, care avea episoade f complicate, ameteala, lesin, etc, de la o depresie…………..

    • Sau poate pe stres, oboseala.. Eu mai am din cand in cand probleme cu un ochi care mi se zbate atat de tare incat nu mai vad bine. Dupa magneziu, inchinat etc… am ajuns la Xanax. Unul singur a rezolvat problema. Da, in fine, nu recomand asta, insa uneori pe mine ma ajuta.

  3. Hmm, ce mi-a atras mie atentia a fost stilul de dormit. Si eu am avut astfel de probleme cand dormeam pe burta. Dar cel mai important, eu dorm cu 2 perne sub cap – deci daca nu am capul mai ridicat cu cel putin 10-15 cm peste nivelul corpului, eu nici nu reusesc sa adorm. Acum dorm fie pe spate, fie pe o parte (ma foiesc mult in somn, oricum). Si pe saltea tare. Ma gandesc sa incerci sa schimbi stilul de dormit in prima faza. Poate se rezolva de la sine…

    • Ah am incercat vreo saptamina sa dorm cu perna si sa ma oblig sa nu mai dorm pe burta, a fost groaznic. Mai bine dorm in fund!

  4. Eu una am cam pierdut sirul…..sunt mandra de tine ca ai tinut minte atatea detalii…se vede ca esti reporter:) Iti doresc in schimb multa sanatate si grija sa mentii sanatatea!

    • Am pastrat toate fisele si scrisorile medicale, am un ditamai plicul, mai mult asa, de amuzament!

    • Poate un descantec…..? Ar merge? Caz clasic pentru vrajitoare, ar fi la fel de orientate pe diagnostic ca si ceilalti….! :)))))

    • buna,am citit acest post si m-am intristat.inteleg ca este perceptia unui pacient ce nu a primit raspuns, dar in calitatea dvs de lider de opinie ,cred sincer ca exista o forma de responsabilitate in a va exprima in privinta unui domeniu. Ameteala dvs.era legata de faptul ca sunteti mignona ,cel mai probabil. Medicina nu e relativa, dar nu e magica ; iar in situatiile simple,lipsite de gravitate, devine foarte haioasa (aveti tot dreptul sa tineti plicul gros si sa va amuzati ) mai ales in cazul pe care l-ati prezentat (inteleg ca era vorba de dvs.insiva) lucrurile sunt foarte simple : patologia cervicala poate da vertij, dar nu in cazul dvs, urechea internat poate da vertij, dar nu in cazul dvs. ,oftalmologia da rareori vertij, dar nicidecum in cazul prezentat. Datoria fiecarui medic este ,in primul rand, de a exclude situatiile periculoase pt.pacient si se fac testele ca dvs. sa fiti in siguranta. Fiti convinsa ca medici stiau virtual de la inceput ce aveti, dar este legal,moral si obligatoriu sa fie excluse si testate toate cauzele ce ar putea provoca o drama. Imaginati-va o durere de cap pt.ca v-ati certat cu cineva versus o durere de cap din cauza unui anevrism cerebral ce v-ar provoca moartea imediat. Sper ca intelegeti acum de ce 1000 teste pt.nimic. Era clar ca sunteti ok de la inceput, dar cine putea exclude fara teste ceva ce v-ar fi pus viata in pericol? medicii nu pot face nici analize de sange (daca erati anemica),nici rmn(daca aveati o tumora cerebrala) doar printr-un consult. Candva, in viitor, ne va scana vreun covoras sensibil din bucatarie si sa ne puna si dg. si rec.tratament,dar mai sunt cam 20-30 ani pana atunci.cred. sincer, va sfatuiesc ca orice post despre medicina sa il discutati putin cu un medic…si poate orice articol despre un anumit domeniu ar trebui sa aibe si viziunea cuiva care lucreaza in acel domeniu? un fel de : drept la replica :))

    • Doamna a fost chiar delicata cand a spus ca respecta profesia de medic. Eu respect numai pe medicii care merita. M am chinuit 2 ani cu ameteli despre care stiu acum ca erau cauzate de o insufucienta suprarenala. Atunci nu stiam si trist e ca nici medicii n au stiut

    • Tind sa cred neurologul si anume ca e un vertij paroxistic pozitional benign. Ala nu ai cum sa il obiectivezi decat daca medicul e prezent cand are loc criza si face examenul clinic fix atunci. Este o problema ORL. Va recomand sa cititi despre acesta. Cred ca e cel mai pertinent diagnostic dintre toate cele care le-ati primit.

  5. Ah, si inca ceva… E pe la Eforie un fel de ..vraci. F batran, nu are toate degetele la o mana (dadadada, stiu cum suna, e o imagine din Stapanul Inelelor or so…), care face un masaj pe coloana cu care a rezolvat o gramada de oameni…. La fel, cine a mers la el a zis ca e ceva spectaculos…..

    • Dc vrei pot sa ma interesez de datele lui de contact.. eu nu sunt asa de..mistica, dar dc te vede cineva de genul asta..deh, ce rau poate sa faca? Niste timp pierdut……

    • decat la vraci(nu-mi inspira incredere deloc)mai bine vii la brasov la un doctor chiropractor foarte fain.
      sotul meau avea aceleasi simptome ca si tine:ameteli fara o cauza concreta si multe diagnostice ce se bateau cap in cap(primise chiar si recomandare ferma de operatie pe coloana cervicala_niste pene de metal sa distanteze spatiul vertebrelor tasate).
      am gasit-o pe doamna doctor care ii face o sedinta de bruftuluiala(a se citi masaj,dar efectiv trage de el si-l impacheteaza ca ma si mir cum de mai rezista) si totul s-a ameliorat nesperat de bine.efectul unei sedinte tine cam 2 luni si in conditiile actuale se duce la masaj de intretinere.
      eu zic ca merita incercat,pretul unei sedinte de 1 ora este 120 lei.daca te intereseaza iti las nr de telefon al doamnei doctor.

    • Poti sa-mi trimiti si mie cum iau legatura cu doctorul chiropractor di Brasov, te rog? Multumesc.

    • Imi puteti trimite pe email datele de contact ale doamnei doctor, va rog?! Multumesc!

    • BUNA! MA INTERESEAZA PE MINE NR DE TELEFON AL DOAMNEI DOCTOR! SE POATE!?

    • Am aceleași probleme,dar măcar am un avantaj:sunt din Eforie.
      Știi cum poate fi contactat?

  6. Am avut si eu un episod de vertij, ameteli puternice manifestate in 24 de ore. Am fost la camera de garda la RM (Euroclinic). Mi-au facut hemoleucograma si EKG. A fost doar o viroza usoara (fara alte simptome, a fost interpretare a HLG). A trecut, au avut dreptate.

    Sanatate!

  7. Buna dimineata, printesa!
    Conform experientei personale (Rmn/eco/ CT/ radiografiii/ analize sange+ neurolog/ endocrinolog/ ortoped+ adenom hipofizar, tiroida, tumoare benigna genunchi, coccis bifurcat) = get used to it.
    Medicina e intr-adevar ceva … relativ.
    Mai era un site : http://www.vertij.ro/ pe care l-am gasit intamplator cautand detalii despre tinitus.
    Multa sanatate!

  8. Niste Tanakan nu ti-a recomandat nimeni? Pentru ca pana la urma, indiferent de cauza (care se pare ca nu se vrea descoperita), exista o problema de circulatie locala. E mai scumpel, dar e foarte bun pentru evrtij, ai putea incerca. Totusi discuta cu un medic inainte de a incepe.

  9. iti vezi mai departe de viata, iti spui ca ameteala e cauzata de faptul ca te-ai ridicat prea repede, in nici un caz motiv de umblat prin sistemul sanitar romanesc. :))))
    Acuma, serios vorbind, ma ia pe mine cu ameteala cand ciesc concluziile astora, eu as face ceva cu deformarile coloanei, si, cam atat… aaaa, si m-as duce sa fac proba vestibulara (asta asa, de curiozitate)

    • Da, numai ca proba aia e relevanta numai daca e facuta imediat dupa un episod, eu sper sa nu mai fie cazul.
      Vertijul n-a fost cauzat de schimbare de pozitie, asta e si ciudat, pentru ca prima oara m-a luat din somn. Nu-s somnambula, si cica e destul de dubios sa ametesti cit dormi si sa te mai si trezesti din cauza asta.
      O sa fac kineto probabil… si da, o sa stau departe de doctori. 🙂

    • E de la Orl, si eu am aceiasi problema, am fost si am facut audiograma si teste vestibulare la spitalul orl panduri si acolo mi a descoperit si mi a dat tratament. Dureaza ceva timp pana dispar ametelile. Si eu am facut o caruta de investigatii inainte si am luat vitamine cu pumnu, ca tot mi se dadeau ca spuneau cs asta e cauza.

  10. Ameteli am avut de la o criza biliara (bila lenesa), stari f ciudate, am fost trimisa si eu la neuro si suspectata de tot felul de chestii…

    • mda, la mine bila e brici, suspecta internista ceva, nu s-a confirmat ecografic, plus ca nu am alte simptome.

  11. Maica-mea sufera de spondiloza verticala , are si ea din cand in cand perioade de vertij, cate un medic i-a zis ca de acolo i se trage, de la spondiloza, altii au sustinut ca e imposibil. Deci nici ea nu stie, oricum, perioadele ei de vertij sunt de obicei toamna, si dispar dupa cateva saptamani, s-a cam obisnuit cu ele. Altceva a fost amuzant, cand s-a dus la medicul de familie prima data cu problema asta si i-a explicat ca tot are „ameteli”, prima intrebare a medicului a fost: „Doamna, dar alcool beti?” Deci omu’ a vrut sa excluda din start cauza cea mai comuna a ametelilor: alcoolul. Asa ca… nah, doamna, dvs alcool beti? 😀

  12. Buna Ioana, stiu ca nu esti mare fan, insa eu „m-am dres de vertij” cu tratament homeopat.
    Si eu am ceva probleme la coloana dar nu justifica (facut radiografie, RMN, fizio si proceduri, masaj, inot). Dupa ani de zile in care am stat si am pus cap la cap simptomele, recurenta lor, etc, am realizat ca in cazul meu vertijul are legatura cu proasa digestia (sunt alergica la diverse, si conform YORK testului am si intolerante alimentare – dar cine n-are?) si, de asemenea, si cu ciclul hormonal (scurte momente de ameteala cam o data la 25 de zile).
    In caz de digestie proasta, vertijul se coreleaza si cu accelerarea ritmului cardiac, si e in asemenea hal de puternic incat daca merg pe strada trebuie sa ma opresc, sa stau jos, sa nu mai misc capul stranga-dreapta, ideal sa ma si hidratez si sa astept sa treaca.
    Alteori este un vertij hipoglucidic, pentru ca uit sa mananc, uneori si cate 8 ore.
    Iti este ceva util din toate ideile astea?

    • Draga Printesa, de la 1 la 7 numai de doctorite ai dat? Sau asa ai vrut? Dupa atatea contrarii ar fi cazul sa te vada un doctor. Ce zici?
      Sanatate multa!

      Ce zice IOANA PREDA am zis si eu, patit, adica. Ma bucur ca poate cineva confirma. La mine ecograful a zis doar bila lenesa-dischinezie biliara. Bafta !

    • Ioana Preda ce tratament homeopat ai luat? Am aceleasi simptome de ceva timp si nimeni nu descoperă mai nimic. Cum spui si tu trebuie sa ma opresc sa ma asez. Sunt tot mai dese si simt ca nu mai pot face fata ametelilor. Mulțumesc anticipat pentru raspuns!:)

  13. Buna!
    Eu am scapat de dureri de spate/ceafa/umeri cauzate de spondiloza cu Bowen…. recomad oricand terapia asta pentru ca nu imi vine sa cred ce mult m-a ajutat
    Sanatate!

  14. imi pare rau pentru starea ta de sanatate si situatiile neplacute prin care treci.

    apropo de „spitalul de nebuni”, mama a fost internata la 22-23 ani acolo, tot in urma unor ameteli cu lesinuri repetate. nu-i iesea nimic la analize, nu stiau ce are, o luasera la intrebari daca nu cumva o maltrateaza sotul, ceea ce ar fi adus-o in starea respectiva. pana la urma ” sotul bataus” a intervenit la nasa-sa care era cadru medical si au descoperit ca avea o sinuzita grava, care inca putin si se transforma in meningita. ideea e ca i s-au facut punctii, a stat internata vreo luna ( nu la „nebuni”) si de atunci nu a mai avut probleme.

    dar in zilele noastre imi vine greu sa cred ca medicii nu ar descoperi o sinuzita sau alte cauze ale vertijului !

    legat de cardul european, eu il am din Spania, unde sunt asigurata, dar , desi suntem in UE, acel card nu e valabil in Ro. adica teoretic e valabil, practic se uita crucis toti medicii!

    • Eu m-am documentat despre acest card cand eram gravida. Am aflat cu stupoare ca asigurarea privata de sanatate nu acopera costurile unei nasteri in cazul ca ma apuca pe acolo sau complicatii legate de sarcina s.a.m.d. Dar se pare ca in sistem de urgenta acest card este numa’ bun pentru ca ai dreptul in statul respectiv la fix aceleasi servicii medicale ca si un cetatean al tarii respective, deci si nastere sau alte probleme in spital de stat.
      Acum romanii nostri au un stil de a scoate in evidenta cat de „valoroase” sunt asigurarile private pentru ca vezi Doamne daca ai doar card esti primit numai in spital de stat. De parca in Franta spitalul de stat e bau-baul care e in Romania.
      Probabil ca de aceea ai probleme in a folosi cardul in Ro pentru ca se incearca o descurajare masiva a tot ceea ce este drept gratuit.
      Sistemul este urmatorul: esti in strainatate, te apuca vreo problema, te duci la spital de stat, rezolvi problema. Daca ai card nu platesti si pleci acasa cu problema rezolvata (ceea ce in Romania cateodata nu se intampla nici la privat). Daca nu ai card platesti si cand te intorci acasa casa de asigurari este obligata sa iti deconteze deoarece: 1. era o urgenta si 2. te-ai dus la stat. Putini stiu asta si isi fac asigurari private degeaba.
      Asigurarea privata e buna in tari care nu sunt in UE.
      Si au mai bagat-o si pe-asta ca din 6 in 6 luni trebuie sa iti reinoiesti cardul. Tot ca o metoda de descurajare.

  15. Exact asta patesc si eu de cativa ani.Pana acum tot ce au reusit sa-mi faca ,,desteptii” astia de italieni, a fost diagnosticul de -sindrom vertiginos.Cauza, nu s-au mai complicat sa o gaseasca, important e pentru ei ca remediul lor functioneaza perfect – LEVROBEN. E un medicament de-al lor din cate stiu, am ajuns odata la urgenta, am stat o zi intreaga acolo cu branula, m-au investigat si pe mine cu EKG-uri, RMN-uri, radiografii etc. nu au gasit nimic, eu nu puteam sa stau nici macar in picioare, d-apai sa mai fac un pas, doua. Cum au bagat Levrobenul ala pe vena, brusc totul a a revenit la normal. Episoadele astea de vertij sunt ciclice la mine, de aceea umblu cu pastilele in geanta, ca nu stiu cand si pe unde ma apuca.Cand am perioade mai ,,acute” , fac vreo 10 zile Levrobenul injectabil si vreo juma’ de an sunt ca noua.Nu stiu, tu vrei sa stii cauza ca sa suprimi efectul, eu am renuntat demult,aici medicii daca nu sunt rasisti, sunt indolenti, ma bucur macar ca am un remediu. Si oricum, la cate probleme de sanatate in suspans am, nici n-as avea pretentii sa o ,,bibilesc” pe asta.Vezi si tu acum Ioana, ori mergi pana in panzele albe sa vezi de unde ti se trage-macar acolo medicii sunt mai competenti, am o experienta recenta Romania versus Italia la acest capitol- ori faci ca mine si ,,pac pastila, in caz de razboiu”, dar macar dupa, esti om functionabil…

  16. Of, câte probleme… si câtă răbdare ai avut să mergi peste tot. Cam cât au durat toate investigaţiile? Asta îmi aduce aminte de o problemă pe care am avut-o eu.
    Pe mine mă durea capul, din când în când, asta insemnând cam o dată pe lună. Am observat că era în timpul menstruaţiei, aşa că m-am gândit că asta ar fi cauza. Am fost la oftalmolog şi mi-a zis ca am vederea bună, durerea de cap nu e de aici. După un timp durerile de cap s-au intensificat, aveam o dată pe saptămână, chiar şi de 2-3 ori pe săptămână. Mai aveam şi alte dureri, de spate, de umeri, de mandibulă. Şi aşa am aflat ca sufăr de ATM (tulburare a articulaţiei mandibulare), cică din cauza stresului îmi incleştez mandibula si asta a cauzat totul. Am fost la stomatolog, mi-a făcut o gutieră pe care o port noaptea, ca să îmi relaxez mandibula şi acum mă simt mai bine. Eu nu eram în ţară când am rezolvat acest ATM.
    Sper să îţi găseşti şi tu medicul care să te facă bine ca să te poţi bucura 100% de Sofia şi de Om.

    • Bruxismul, din cate stiu, e atunci cand scrasnesti din dinti. Eu nu scrasnesc, doar ca ma surprind ca am mandibula inclestata. Ziua ma mai pot controla, dar noaptea, nu, asa ca am aceasta gutiera.

    • Buna! Si eu ma lupt cu o disfuncție de Atm… de doi ani.. imi poți spune te rog unde ai facut gutiera? mulțumesc!

  17. sugerez repetarea analizelor de sange la un alt laborator; eu cred ca e vorba de o carenta, fie calciu, fie magneziu, fie fier … Medlife este „clinica oamenilor sanatosi”, eu insami sunt un exemplu, acum vreo 3 ani, dupa un periplu prin spitale cu bunicul meu bolnav, m-am ales cu un stafilococ; la medlife analiza mi-a iesit perfect, la o zi distanta de o alta proba luata la o clinica puls. Rezultatul de la Puls a evidentiat un stafilococ, am facut tratament, m-am vindecat. Mai am cazuri de prieteni nediagosticati corespunzator la aceeasi Medlife. Pentru a nu investi prea mult, incearca sa repeti macar analizele de sange in alta parte.
    Ar trebui corijata si pozitia somnului sau macar facut un sport care sa fortifice musculatura spatelui. Fara muschi, nu exista coloana sanatoasa, iar o coloana nesustinuta corespunzator muscular, va pune mereu probleme.
    Eu am avut niste ameteli ciudate zilele trecute (parca acum 2 sau 3 zile). De regula, nu ametesc, desi sunt meteosensibila. Stiu ca am sunat-o pe maica-mea in dimineata respectiva si avusese si ea exact atunci ameteli. Ulterior au trecut, iar eu sunt convinsa ca au avut legatura cu vremea. (Oamenii cu firea sensibila sunt mult mai receptivi la schimbarile din jurul lor, de orice fel ar fi ele; la mine s-au accentuat > 30 ani)
    Sanatate multa, te citesc cu drag!

    • Ar trebui si o ionograma completa, lipsa unor minerale pot da foarte foarte multe probleme si te trezesti ca alergi pe la n specialisti cu totul si cu totul aiurea; recomand laboratorul Gral Cantacuzino (http://www.gralmedical.ro/p-218-gral_medical_cantacuzino.html), sunt in incinta spitalului, lucreaza bine si repede, poti lua rezultatul cateva ore mai tarziu.
      Eu m-am convins ca lucreaza cum trebuie. Nu mancam sarat intr-o perioada si analiza de atunci mi-a evidentiat sodiul la o limita inferioara (semn ca ne putem lua sarea din alimente as they are)
      pe langa analizele de sange, trebuie musai sa rezolvi problemele coloanei – kineto, masaj, inot!
      in fine, stii tu mai bine, noi te-am consiliat atat cat ne-a stat in cunostinte si experienta 🙂
      toate cele bune!

  18. tulai! ca altceva nush ce sa zic
    tata avea ameteli SI dureri de cap si intr-adevar are spondiloza cervicala. cu care nu are ce sa faca decat sa traiasca bine merci si sa ia de cap cand il doare.
    errr schimba medicul, maybe?

  19. Salut, eu tind sa cred ca este o problema ORL : vertij pozițional paroxistic benign. Dar nu sunt medic, vorbesc mai mult din experienta.
    Si cred ca ar fi bine sa faci acel examen vestibular in 24 de ore dupa o alta criza.
    Eu am avut o criza foarte serioase de vertij (voma, ametelea, imposibilitatea de a ma misca fara sa cad imediat, se misca totul totul in fata mea cu o viteza ametitoare) acum mai bine de un an. Eu am ajuns la urgente ORL (Paris) unde mi-au diagnosticat corect de la inceput un virus care mi-a distrus complet nervul echilibrului intr-una dintre urechi- asa se explica vertijul aparut brusc si foarte puternic, imobilizarea mea la pat cateva zile pana cand am putut sa ma misc sa merg la urgente. Creierul pur si simplu a blocat echilibrul pe partea stanga.
    Concluzie : am stat 2 saptamani in recuperare acasa, am avut 3 luni dupa incident vertij mai lejer si senzatie de dizziness, am facut teste ORL ( http://en.wikipedia.org/wiki/Videonystagmography plus audiometrie plus proba calorica) care au dovedit ca primul diagnotic a fost bun, am facut timp de 2 luni exercitii fizice de recuperare a echilibrului. Creierul si-a recapatat formula echilbrului in ambele urechi.
    Eu as merge la un alt ORL. Pentru vertij paroxistic benign exista o anumita manevra (Dix-Hallpike) pe un scaun special pe care un ORL-ist o poate face cand esti in criza. Daca te calmezi cu manevra, inseamna ai avut acest tip de vertij. Eu nu m-am calmat deci nu asta am avut.
    Can ai vertij incearca sa stai linistata, sa privesti un punct fix.
    Sanatate si succes cu diagnosticul.

    • Mai stii datele spitalului si ale doctorului? Identice cu vertijul tau am avut 3 anul trecut.M-au facut prizoniera lor! Multumesc!

  20. am (cred eu) exact acelasi gen de ameteli (ma trezesc cu ele sau din cauza lor, uneori) si la ORL mi s-a spus ca sunt cauzate de niste otoliti care in loc sa se elimine pe unde trebuie, raman in canalele semicirculare ale urechii, cauzand vertij. exista medicamente, dar pe mine nu ma ajuta foarte tare– de obicei ma culc la loc (nu e foarte usor sa adormi cand se invarte camera), si dorm cam toata ziua, dupa care imi trece. doctorul mi-a mai recomandat si manevra Epley (http://www.youtube.com/watch?v=ja-0DHpBfqk), dar n-am reusit s-o fac fara sa ma ia si mai rau ameteala (apparently it has to get worse before it gets better). a, teoretic ai o parte afectata si una ok, adica daca stai pe partea afectata, ametesti, pe cealalta nu. Daca nu e cazul la tine, ai mai putea avea si sindromul Menier 🙂 o gramada de pliante/ forumuri despre ameteala pe care le-am citit spun ca trebe pur si simplu sa te obisnuiesti cu ea 😀

  21. In afara de hlg ar trebui sa mai faci si o calcemie,sideremie,tgo,tgp,de astea.adica, un set de analize cat se poate de amanuntite.si nu,nu la medlife,incearca la synevo sau la medsana,din cate stiu ei au un laborator bun.
    Iti spun asta pt ca eu am avut episoade de vertij datorate lipsei unor minerale din corp,plus o hipocalcemie suspecta.
    Multa sanatate iti doresc!

  22. Ioana , ma bag si eu. Prin natura meseriei mele[stat in picioare, pozitii vicioase,etc] m-am confruntat cu aceste simptome . am fost la un dr neurolog , o cunostinta, nu e de aici din tara, mi-a facut terapie manuala[ repozitionare de vertebre cervicale ] , mi-au disparut migrene, verije, tot. dar de atunci fac zilnic gimnastica [acasa] , gimnastica pentru intarirea musculaturii spatelui, ca sa sustina coloana , intinderi. crede-ma, gimnastica e sfanta. iti doresc numai bine!

  23. Buna Ioana. In studentie, am avut vertij timp de cateva luni, dupa un epsiod urat de gripa. Am consultat atunci o multime de medici, am facut RMN (un medic neurolog din Piatra m-a trimis, astia de la Bucuresti erau relaxati, imi tot spuneau ca am „sindrom post-gripal”). Una peste alta, RMN-ul a aratat ca sinusurile erau putin inflamate, mi s-a spus ca nu e grav, nu am primit nici un tratament. Practic, a trecut de la sine. A fost insa o perioada extrem de stresanta.

    Noi mergem cu cel mic la homeopat (medic cu specializarea de baza ORL). De cand am inceput tratamentul, s-au rezolvat multe lucruri (otite recurente desi era operat de polipi , alergii, etc). Cred ca poate fi o alternativa buna.

  24. as investiga mai departe si dopurile de urechi+infectia, episoadele au aparut in ultima perioada, dupa ce ai stat cu dopuri noaptea, trateaza infectia si rabda si fara dopuri o vreme, pare solutia cea mai simpla, probabil si restul problemelor cervicale au o influenta, dar logica imi spune ca daca nu ai avut pana acum si schimbarea majora din ultimul an e purtarea dopurilor ….

    • ORL zice ca nu au legatura, infectia e deja tratata, nu pot dormi fara dopuri, nici nu-mi propun sa incerc, nici nu ma pot gindi la asa ceva, aoleu…

    • hmmm sora mea la fel, doarme de niste ani de zile cu dopuri, de niste ani de zile are vertij, fara sa i se fi gasit vreo cauza pana acum, dar nu stiu care a fost prima oara oul sau gaina? a pus dopuri pentru ca deja era sensibila la niste conditii din jur si apoi a aparut vertijul? aparent sistemul vestibular e foarte complex exista in franta si medici specializati doar pe asta

  25. calciu ok? fierul? tensiunea cât o ai, 8 cu 7, nu? 🙂
    la cât ești de solidă și tu, normal că amețești. eu dimineața mă țin de pereți până ajung la cafea. :))))

  26. In primul rand iti recomand un control la Endocrinologie, care nu inteleg de ce a fost exclusa, in al doilea rand cred ca ar fi o idee buna sa mergi la un alt ORL-ist, sa vezi ce parere are. Pana una alta ia si. niste vitamine si minerale care nu au ce rau sa iti faca, avand in vedere ca exista posibilitatea unei carente. Si pentru final iti mai spun doar sa nu iti faci analizele la synevo, f multi medici se plang de ei( sunt studenta la medicina si aud mereu comentarii). Si eu am avut parte de niste rezultate dubioase la analizele facute la ei, pur si simplu se bateau cap in cap.

  27. Mama mea a avut aceleasi simptome. S-a trezit din somn ametita si a dat cu capul in sifonier. Concluzia : Sindrom Meniere. Deci, uita-te sa vezi daca se potriveste…
    Un posibil trigger: schimbari de altitudine. Ai zburat cu avionul, ai fost la munte in preajma episodului?

    • Investighez, dar nu, nu am schimbat altitudinea deloc in ultimele luni. Am avut un episod stresant inainte cu 2 zile, dar cam atit…

    • Mie, din contra, mi s-a recomandat sa fac analizele la Synevo, cu expresia „eu, personal, (doctorul, adica) imi fac analizele la Synevo”.
      Un lucru este insa clar: NU la Medlife.
      Noi , la serviciu, avem contract cu Medlife si in cadrul controlului de medicina muncii ni se fac analizele. Ni le-au gresit LA TOTI!
      Copilului i s-a facut o analiza- scumpa- care a venit insotita de disclaimerul ca pentru copii kitul utilizat nu este relevant. Atunci de ce au facut-o???

  28. Eu zic ca problema e mult mai simpla decat specialistii la care ai fost sau eventualele recomandari. Eu zic asa :

    1. Aer liber.
    2. Sex.
    3. Sport.
    4. Iaurt.
    5. Inchis blog definitiv (foarte important).

    Rezultatele de vor vedea de indata.

  29. Nu uitati un lucru care deja il stiti: nu poate face medicul ce poti face tu, el ia sange , radiaza, exonereaza (de viata), salveaza iminenta mortii dar nu o da si nu-l intereseaza prea mult persoana ta decat ilozoriu. Sa nu mai visam la diagnostice precise. Am 3 carti de chirurgie citite din pasiune, sunt pur si simplu reci ca gheata ” se sectineaza X in cel mai scurt timp posibil, sansele de supravietuire sunt de 34,8% ” . Asta invata medicii, fac medicina pentru bani 99%, 0.99% din pasiune si 0.01% din dragoste pentru oameni. Marea problema a zilelor noastre este sa-i identifici pe cei 0.01% pentru ca suspiciunea e pe capu’ la toti. Recomandari pot face dar pot fi subiectiv pentru unii si pot creea polemici inutile, asa ca ma abtin.

  30. Eu am patit la fel in 2007, mi-am facut CT scan din proprie initiativa, rezultat ok. Dupa numerosi doctori si diverse diagnostice SF, s-a dovedit ca aveam probleme cu tiroida. Mergi la endocrinolog, mai ales ca ai nascut recent, pot fi fluctuatii hormonale. Sanatate iti doresc !

  31. Ca tot primesti indicatii, de medicina hiperbara ai auzit? E un centru la Constanta, vad ca la Indicatii cronice e trecut si Vertijul. Eu am o prietena diagnosticata cu scleroza multipla, plimbata pe la nu stiu cate clinici, tratamente groaznice. A ajuns la ei si i-au zis ca are Lyme, acum e vindecata. Ea a fost foarte incantata de ei. Stiu ca doctorii nu prea au incredere, chiar mi-au ras in fata cand am intrebat de medicina hiperbara, dar cand ei nu au solutii poate asta e raspunsul.

  32. Hello,
    eu zic sa dai din buzunarel vreo 6 milioane si sa iti faci RMN, iar apoi te duci cu el la diversi doctori sa isi dea cu parerea. Daca iti iese ceva gresit acolo, vei vedea chiar din concluziile medicului care ti-l face si stii de unde sa pornesti. Pe tine presupun ca te intereseaza atat sa scapi de ameteala dar si sa dormi linistita ca nu ai vreo boala suspecta… asa cred, asta ar fi primul pas. Daca acela iese ok, poti sa iti faci toate celelalte analize si sa scapi de grija.
    Multa sanatate! 🙂
    In alta ordine de idei, poate iti cresc aripi si nu stii 🙂

  33. Azi am avut parte de cea mai tare consultatie. Merg la generalist cu o problema care ar putea fi ori catre specializarea X ori catre Y. Discutam problema, iar solutia e ca in momentul in care am dureri sa iau pe rand pastile sa vedem de la ce trece. Si asa identificam de la ce e. Super, nu-i asa?

  34. VPPB(vertij paroxistic pozitional benign) – am si eu acest diagnostic. Poate fi rezolvat prin manevrele Epley, deosebit de neplacute (cele doua zile de dupa manevre in care trebuie sa suporti anumite restrictii, nu manevrele in sine, eu le iau ca un tot ca unele fara altele nu functioneaza…). La mine nu au mers decat 3 saptamani dupa manevre, apoi vertijul a revenit. Nu mai fac nicio manevra, nu mai suport zilele de dupa. Tu poate le suporti. Acum iau tratament cu Betaserc, timp de 3 luni…sa vedem ce rezolva, desi acesta rezolva doar simptomele nu si cauza. Totusi, poate am noroc, stiu pe cineva care avea VPPB si a reusit sa scape cu Betaserc. Haha, cand ma gandesc ca am pornit sa-ti raspuns de la postarea Simonei despre fasciita plantara… nici nu ma gandesc sa mai citesc si alte comentarii ca poate ma regasesc in toate (glumesc!). Apropo, pentru acest diagnostic am trecut si eu pe la toti doctorii despre care ai pomenit si tu, iar in plus am facut si un RMN. Asta este procedura, dar macar am un diagnostic la sfarsit. Diagnostic corect.

    • Eu nu cred ca in cazul meu diagnosticul e corect, dar nici n-am alta varianta. Nu tratez, sper sa nu se mai repete.

  35. nu, nu se poate sa nu tratezi. cam prin asta am trecut si trec si eu. adica multi medici, analize, tratamente ca o fi de la aia sau de la aia, spitalizari. pana si tratam psihiatric am urmat…concluzia mea, nu e medicilor, e ca treb sa ma tratez singura. cum? le iau pe rand. am tens mica iau ceai de vasc, fulgi de orz. am si calciu scazut..pt el iau calciu, magne b6 forte, urmez si o cura cu oua prepelita, muzica vesela, comedii, fraze autosugestive de genul : sunt sanatoasa, organismul meu functioneaza perfect, in fiecare zi ma simt fericita. plimbare asa cum pot si…rugaciune, spovedanie, maslu. eu si colon iritabil, deci greu si cu hrana…iti doresc sanatate. sper sa ne fie de folos.

  36. Te rog spune-mi dacă ai mai avut probleme, de 5 zile mă confrunt cu aceleași probleme si am primit cam aceleași răspunsuri de la Dr… Mersic

  37. Cum ai reusit sa te faci bine si eu ma chinui de 4 luni si nu ii dau de cap, vertijul il suport cel mai greu
    De medici m~am saturat, am fost pe la toti

    • nu i-am dat de cap, dar nici nu am mai avut episoade de vertij.

  38. Salut, cum te simti? eu am aceleasi simptome de 3 ani si nimeni nu-mi da de cap. Sunt buimac de cap zi de zi noapte de noapte, orice as face si orice am incercat.

  39. Din ce descrii – VPPB, care inseamna (dupa caz) o problema cu otolitii desprinsi de la locul lor si care au plecat pe canalele urechii interne. Sotia mea avea aceste ameteli – cand intorcea mai brusc capul spre dreapta, aceste fiind USOR pe spate – de mentionat ca la sofat nu avea nici o problema. La fel cu ametitul noaptea – cauzat de faptul ca se intorcea pe partea dreapta (cateva nopti la rand s-a plans de asta si am urmarit-o intr-o noapte sa vad ce si cum).
    Noi am fost tot asa – neuro, rmn. Neuro a zis din prima de aceasta problema, dar a vrut si RMN pentru a exclude alte cauze.
    Am fost la http://clinicanova.ro , unde s-a testat diagnosticul cu o camera care se pune pe ochi si pe urma te manevreaza ca sa vada daca ametesti sau nu. S-au facut manevrele de repozitionare a otolitilor si problema s-a rezolvat – cel putin pana acum.

  40. Am trecut prin acest calvar 8 ani!!! Ar fi meritat sa notez toate consultatiile, asa cum le descrii… din pacate nu credeam ca vor fi de folos vreodata. Am plecat de la migrene, un orl-ist a diagnosticat nevralgie de trigemen. Apoi au inceput ametelile… fara dureri de cap… mi s-a spus ca este bila. ‘Ai grija ce mananci. Ia Rowachol. Am luat ani de zile. Inutil. Ametelile… din ce in ce mai dese, din ce in ce mai multe zile de stat la pat. Voma pana la deshidratare, spital, perfuzii… inutil. Internare la neurologie, tratament cu manitol, ingrozitor, si el produce ameteli. Periplu pe la Orl, oftalmologie, neurologie, la toate cu investigatiile specifice, in plus ecografii, rmn, repozitionari otoliti cu chinul aferent, din nou consultatii, bani aruncati, disperare, la limita depresiei, dintr-un om foarte activ ajunsesem o planta. Fiecare specialist imi punea cate un diagnostic, cu tratamentul aferent. Am luat, fara succes, betaserc, tanganil, vertigoheel – acestea doua aduse din Franta, respectiv Germania. Si totusi… nici o ameliorare, ci dimpotriva. In urma cu 5 luni, la ultima criza care m-a tinut 9 zile in pat, am cautat, cu laptopul in brate, o solutie salvatoare. Am citit si re re re recitit, a n-a oara despre simptomatologia care ma facea din om neom. Si… dintr-o data mi-a strafulgerat privire pe un diagnostic: labirintita cronica. Nici unul din specialisti nu a mentionat aceasta posibilitate. Unul a spus vppb, altul meniere, altii au dat din umeri a neputinta… si atunci am decis ceva nerecomandat… automedicatia. Nu am mai luat antibiotic de 10 ani. Deci am cautat ce merge pe zona orl, am luat amoxiclav de 1000 8 zile, pauza 2 sapt. si iar 8 zile. Apoi am luat si cateva pastile de aciclovir. Daca cititi despre diagnostic, veti intelege de ce. Dupa prima repriza am vazut ca redevin om. Acum, la 3 luni dupa tratament, pot sa fac tot ce nu am mai facut muuulti ani la rand. Nu mai descriu ce, cei care trec prin asta stiu ce inseamna. Stiu ca nu este indicata automedicatia, dar disperarea de a ma vedea invalida la 50 de ani, dependenta de cineva care sa ma incalte, sa ma hraneasca, sa imi ia ceva ce imi cadea pe jos, sa faca totul in locul meu, m-a determinat sa incerc si aceasta ultima solutie. Multumesc lui Dumnezeu pentru asta si scriu aici doar din dorinta de a mai ajuta si alti oameni chinuiti. Am scris prea mult, insa nici pe departe nu am reusit sa descriu tot calvarul unei boli despre care medicii spuneau ca nu ma omoara si trebuie sa invat sa traiesc cu ea…Sanatate tuturor!

  41. Am citit o parte din comentarii inclusiv cele referitoare la o suprasolicitare cu 2-3zile inainte de episodul vertiginos si mai apoi ca a disparut de la sine dupa ceva timp.
    Ce mi-a atras atentia mie, cu ceva studii in domeniul trairilor umane, a fost pozitia de somn si alte cateva elemente referitoare la atitudinea ta . Limbajul trupului spune ceva ce nu oricine poate pricepe. Un bun specialist – psihoterapeut- te-ar ajuta sa te intelegi pe tine… Printeso. Inclusiv „numele” ales tradeaza o nevoie interioara nesatisfacuta , desigur neconstientizata. Nu vreau sa spun mai mult dar iti doresc sa ajungi sa te intelegi atat cat sa iti fie bine

  42. Eu am comandat di~vertigo din SUA astept sa il primesc dureaza cam 2 saptamani cu avionul pana ajunge. Mi a fost recomandat de un medic neurolog care profeseaza in Spania de 10 ani, pelanga asta mi a mai dat cinarizin si celebrex pe care le iau de o saptamana si imi ete mai bine, astept si di vertigo care este un ulei vualatil care se pune dupa ureche ccate o picatura, sper sa ma ajute, va voi tine la curent

  43. Buna,

    Ai reusit sa scapi de starile de ameteala? Ai avut ameteala sau vertij? Adica se invarteau lucrurile in jurul tau sau nu?
    Am avut si eu o stare de ameteala cu stari de voma, internare de 8 zile in spital fara un diagnostic clar. Hipotensiva, Un stafilococ in gat pt care am facut tratament cu antibiotic si o minima pensare c2-c3. Iau betaserc si bilobil.
    Vreau sa ajung in Bucuresti pt cateva investigatii sa vad daca afectiunea tine de ORL (ca am afectat si auzul si tinitus) sau de Neuro.
    Ai vreo cunostinta vis a vis de clinica urechii- dr adrian tudor sau lucian david, clinica otomed-dr madalina georgescu sau clinica sanador?
    Cred ca tot in urma unei perioade in care m-am tot stresat s-a intamplat si la mine…

    Multumesc!

    • nu am mai avut episoade. nu am auzit nimic despre nici unul dintre medicii mentionati. iti doresc sanatate!

  44. daca ar fi fost de la cervicala nici nu ar fi avut cum sa dispara de la sine, ca doar cervicala nu se schimba peste noapte.

  45. Buna ziua tuturor!
    Sunt medic, dupa ce am lucrat cam 1 an intr-o astfel de clinica privata (nu Medlife), am decis sa emigrez. Si bine am facut! Cand citesc astfel de bloguri si de comentarii, care mai de care mai atotstiutoare si mai discreditatoare, oftez, imi spun ca nimic nu pare sa se schimbe in mai bine.. Ma intreb daca e cazul sa mai visez ca intr-o zi ma voi putea intoarce in tara mea pt a incerca sa fac ceva, sa las ceva in urma…Ca nu e totul sa ai bani ca sa te simti implinit.
    Sa incep cu inceputul, ca sa zic asa, folosind un pleonasm…De ce am plecat?Nu pt bani in primul rand, cum ar crede unii. Am facut medicina din pasiune, a fost visul meu din copilarie. Si ramane o pasiune, adictiva as spune…Mai facusem stagii in strainatate ca si rezident, dar mi-am zis sa ma intorc in tara mea, sa raman alaturi si de familie.
    Asa ca dupa terminarea facultatii, m-am angajat in privat. Ca posturile la ”stat” intr-un spital cat de cat civilizat se scot la ”concurs” de ochii lumii, se stie clar de la inceput cand si pt cine s-a scos (clasicul sistem pile-bani-relatii, nepotisme si descurcareala romaneasca omniprezenta). In privat castigi ceva mai mult ca la stat (nicidecum prea mult), lucrezi intr-un mediu curat, dar…cam atat. Cea mai mare dezamagire a mea au fost pacientii!! Nu toti, dar destui…Ca sa folosesc un limbaj mai ”popular”, fițe si figuri si muuulte boli inchipuite sau ma rog, diverse simptome functionale pt care nu e cazul sa faci atata valva si atatea explorari…Tinerii in special au un regim de viata dezechilibrat, cu alimentatie nesanatoasa (fast-food, cola etc), stress, alcool, tigari, uneori droguri, insomnii, motive suficiente sa ai tot felul de manifestari (a nu se intelege ca va fac pe toti drogati sau alcoolici 🙂 ). Dar deh, omul daca plateste, are pretentii!! Si daca nu iese din cabinet cu un diagnostic diferit de ”nimic organic” si cu o reteta, nu esti un medic bun! Si esti nevoit sa te adaptezi la ”cererea pietei”, sa te ”prostituezi” cu retete care stii ca nu fac rau, dar probabil nici mare bine (eventual placebo), gen: polivitamine, MagneB6..
    .Comparand cu tara unde lucrez acum, realizez ca boala nationala a romanilor e ”caderea de calciu” (chiar daca nivelul seric e normal, el are „caderi”!!); este o aberatie (din pacate, am mai vazut si medici care o evoca, probabil pt ca stiu ca e pe placul pacientilor)! Sunt foarte rare cazurile de ”spasmofilie” adevarata (cu o hipocalcemie obiectivata de analize). Celelalte, sunt pseudo-”spasmofilii” (adica poti avea cam aceleasi manifestari -parestezii adica amorteli si furnicaturi in jurul gurii si la nivelul mainilor, senzatia de inclestare a gurii si mainilor,de nod in gat, de dificultati in respiratie, dar cu calcemie normala) si au legatura cu anxietatea (pot trece daca respiri intr-o punga de hartie sau cu un anxiolitic); nu e nevoie de clasicul calciu intravenos (care, by the way, daca e injectat prea rapid poate determina si stop cardiac!). De ce dau exemplul cu ”caderea de calciu”? Pt a ilustra cam pe unde ne situam, la cum se pricepe tot romanul la medicina. Vorba unui coleg de clinica, actualmente emigrat si el: ”Cand intru dimineata pe usa clinicii imi e rusine sa spun ca sunt doctor la ce pacienti vad”. Adica din 20-25 de pacienti pe zi, maxim 2-3 aveau probleme serioase. Restul, numai prostii. De ex: ”Am venit si eu sa vad cum mai stau cu calciul si magneziul, vreau un profil mineralo-vitaminic complet”; ”Cu mine terminati repede, am cautat pe internet si cred ca am boala asta si vreau analizele astea”, ”Vreau doar o trimitere la cardiolog, am probleme cu inima” (spunea o domnisoara de vreo 20 de ani aratandu-mi cu mana spre umarul drept), ”Prietenul meu are hemoroizi si vreau sa stiu daca nu am luat si eu” (aici o cautare pe Google ar fi fost mai utila poate), ” Vreau un RMN/CT din cap pana in picioare sa vad daca nu am vreun cancer pe undeva”, ”Vreau trimitere la ORL pt niste spalaturi in urechi (neavand dopuri!) ca stiti, am fost si la ginecolog, vreau sa fac asa, o curatenie generala, ca tot vine Pastele” etc etc…lista e lunga…plina de motive total nejustificate…Se vine ca la piata, ca la aprozar: ”Vreau!”
    Dupa 1 an, mi-am dat seama ca eu nu mai pot continua asa, ca voi ajunge la o totala deprofesionalizare, ca voi uita si ce am invatat. Si am ales sa schimb tara. Lucrez intr-un spital mare, intr-un loc unde oamenii care vin chiar sunt bolnavi (sunt triati de medicul de familie intai), unde ma simt utila, unde avansez profesional (cu cat vezi mai multe cazuri, cu atat capeti experienta; in plus, spitalul imi finanteaza diverse formari teoretice, cursuri, congrese…). Muncesc mult, 10-12 h/zi, dar am satisfactia muncii mele, sunt si remunerata pe masura (desi, repet, satisfactia morala ar fi putut tine loc poate celei financiare in tara mea, dar, din pacate, nu a fost cazul). Si, in mod surprinzator, chiar ma simt respectata si apreciata de pacientii mei, in ciuda accentului (mai mult decat in Ro), au incredere in mine si nimeni nu-mi vorbeste de Google. Si nici nu mi-am vazut numele postat pe vreun blog la rubrica ”Feriti-va!” si nici cu timpii de asteptare in consultatie (E chiar asa de greu de acceptat si inteles faptul ca poate pacientul dinaintea ta are niste probleme mai mari si medicul a avut nevoie de cateva minute in plus, ca nu l-a scos pe usa afara dupa ceas?Inseamna ca e un medic care te va asculta si pe tine la fel de atent si complet).
    Revin la pacientul roman, care vad ca se revolta pe toate blogurile posibile si prin toate mijloacele. Romanul oricum e un revoltat prin definitie. Ne plangem de toti si de toate, dar nimeni nu face nimic concret. Mereu e vina altora, a sistemului…Dar sistemul suntem noi, noi toti il formam. Oameni buni, ce-ar fi sa incepem schimbarea cu fiecare dintre noi? Inainte sa arati cu degetul, priveste inlauntrul tau. Oare tu, omule, esti chiar asa cum trebuie?Faci totul cum trebuie in meseria ta (indiferent care e ea), in viata ta, in locul tau din societate?Stiti pilda cu pasarea colibri? Intr-o zi, in jungla, a izbucnit un incendiu. Toate animalele au luat-o la goana. Numai pasarea colibri cara apa in cioc si o varsa peste flacari. Animalele au intrebat-o: ”Ai innebunit?Crezi ca vei putea stinge focul cu cateva picaturi?”. Iar pasarea Colibri a raspuns:”Nu, dar eu imi fac partea mea”. Mi-as dori ca fiecare dintre noi sa ne facem partea.
    Nu cred ca e bine pt tara ca multi dintre doctori am ales sa plecam, sa parasim corabia. Dar cel putin pe moment, fiind inca la varsta acumularilor profesionale, mi s-a parut atunci cea mai buna solutie, colacul de salvare de la o plafonare sigura. Cine stie, poate intr-o zi, cand ma voi simti destul de mare si puternica, ma voi intoarce in Romania. Dar nu in privat. Sau intr-un privat facut de medici intorsi din strainatate care vor sa faca ceva de calitate si serios. Dar ne-am dori si altfel de pacienti. Prefer sa fac benevolat pt oameni nevoiasi si cu adevarat bolnavi, decat sa tratez inchipuiti cu bani. Cred ca adevarul e undeva la mijloc. Cu siguranta sunt si medici mai putin competenti/umani, ca doar padure fara uscaturi nu exista, dar tot ce pot sa va spun e ca e dureros pt toti ceilalti (multi?putini?) care incearca sa-si faca meseria cum trebuie, cand aud/citesc toata politica asta de discreditare. Multa sanatate tuturor!

  46. Stimata d-na doctor, se pare ca vorbiti din experienta dvs ca doctor, nu ca pacient. La privat nu vin doar pacienti inchipuiti. Vin oameni care fac eforturi financiare si care s-au saturat de mizeria si indiferenta din spitalele de stat. Nu dai banul, esti ignorat. Grav este ca si la privat e un fel de loterie. Nu stii peste ce medic dai, sunt exagerat de multe cazuri de malpraxis. Si de multe ori medicul din spital cheama pacientul la control (dupa internarea din spitalul de stat)la cab lui privat.Sunt multe nereguli, doar ca dvs , fiind tratata preferential , nu aveti de unde sti.Pt dvs e mai bine in strainatate. Si pt noi, pacientii, ar fi.

    • motivul pt.care in cabinetele clinicilor private gen regina maria sunt medici cu nivel de pregatire execrabil este ca pacientilor nu le pasa cand intalnesc un medic bun, esential e sa fie gratis,cu abonament platit de companie. poate fi agramat, absolut imbecil medicul,daca e gratis, e perfect. regina maria angajeaza doar sirieni,arabi si specialisti de naul 1 pe care ii palesc cu 25 ron pe ora,impozabil si pacientilor nu le pasa. esential e ca e gratis. conteaza doar cand au ceva grav,ar pana atunci nu se gandesc sa scrie feedbackuri ,sa ceara medici buni si bine pregatiti. deci, a cui e vina? regina maria vrea profit, vrea medici prosti ce accepta putini bani. voi,insa,pacientii de ce acceptati asemenea mizerie?

  47. Doamna DR,chiar cu nume generic,asteptam o interventie de specialitate,nu o lectie de morala ieftina! De ce nu a profesat in locul unde a fost repartizata sa faca minuni in educatia pt sanatate a pacientilor!? Sunt astfel de ex care, realmente ,s-au implicat si au schimbat locul,gratie pasiunii prof.!Ati studiat in tara,pt ca scoala romaneasca la niv superior se bucura de apreciere si nu ati retunat din”profitul” intelelectual al unor prof valorosi macar 2-3 ani.”Si-a „facut partea”? Nu impresionati cu clisee,cei care au scris au suferit si nu aveti dreptul (de nicaieri )sa va erijati in analist ,nici macar ocazional.Pastrati-va pildele si gasiti pt propria pers!A auzit de dr Danaila,persönalitate remarcabila ,recunoscuta international,cu activtate de cercetare impresionanta? Cand il asculti,simti ca ai alaturi o valoare incontestabila care nu a avut timp,nici in tinerete,sa-si admonesteze pacientii prin”judecati de valoare” NU vreau sa „dialogam”;sunt medici deosebiti in toata tara care-si fac in anonimat profesia si sunt iubiti si respectati.Dupa ZECE ani de profesat,reveniti cu idei fondate pe experiente solide. Pana atunci studiati,munciti,munciti!!!(nu e leninista)

    PS Intrebarile raman retorice.
    prof El Grigoroiu

    • doamna profesor, nu mai exista repartitii. din pacate,locurile la spitale de stat se cumpara in aceste vremuri. asa cum se cumpara posturile de asistent universitar si a devenit ridicol sa fii prof.universitar in 2018. doar golanii si mafi amai ajung la asa pozitii,traim vremuri rele.

    • salut, trebuia sa iti trimit eu ceva pe email? scuze, nu stiu despre ce e vorba.

  48. Daca problema mai este de actualitate, avand in vedere ca au trecut 6 ani de la postare, te pot sfatui cu ce am facut eu, care am aceeasi problema.

    • Ce anume ai aflat si mai ales cum ai rezolvat? Sunt in ac situatie de o saptamana si inca nu am avut curaj sa o iau in vreo directie….dar e din ce in ce mai rau. Multu!

  49. Si dupa toate astea… au mai aparut? Ai facut ceva? Doar o zi la tine?
    Eu asa sunt de 8zile:( dimineata praf apoi sunt ok!
    Am bifat si eu aprox toate cabinetele :)) mai am azi neurologie si miercuri endocrinologie
    Si de 9’zile tot asa sunt… ;(
    Si… normal ;)) si covid test ca suntem in era lui!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *