Îl iubești ca pe ochii din cap și totuși îi riști viața

Vă propun un mic efort de imaginație (spun mic pentru că în mod sigur dacă sînteți părinți v-ați regăsit în multe situații asemănătoare dacă nu chiar aproape identice): cel mic vrea să bage degetele în priză. Nu vrea, ci VREA. E musai. Mai întîi încearcă, îi spui că nu e voie, el mai încearcă o dată, tu repeți că nu. Bagă buza. Știți voi, aia umedă proiectată în afară, cu bărbia tremurîndă, ochi sticloși. Tu îi spui în continuare că nu e voie, căci nu-i așa, e pericol. Poate muri. Dar el nu știe asta, nu-l interesează, el VREA să bage degetele în priză. Începe să țipe. Încerci să-i explici. Să-i distragi atenția. Să-i promiți chestii. Plînge și mai tare. Îi spui calm că nu e voie, ești mamă, știi ce e mai bine pentru el, ai răbdare, tact, ai citit multe cărți de parenting, ești în control. Începe să se zbată și să se tăvălească pe jos. VREA la priză. Ce faci? Îl lași, doar pentru că vrea și pentru că urlă și se zbate? Nu? De ce? Pentru c-ar putea să moară, nu? Perfect, felicitări, ești un părinte responsabil. În cele din urmă copilul se calmează și își mută atenția asupra altui obiect, a uitat de supărare, a scăpat cu viață, aleluia, încă o situație dificilă depășită cu bine.

Acum să ne urcăm în mașină. Avem de mers 200 de km pînă la bunici sau 3 km pînă la pediatru. Copilul refuză să stea în scaunul lui. REFUZĂ! Plînge și se zbate dacă încerci să-i legi centurile. Îi explici că e periculos, că așa e regula, că e important să fie în siguranță. Nu te ascultă, urlă și bate aerul cu pumnii lui mici. Ce faci? Cedezi și-ți spui că asta e, de data asta o să-l ții în brațe, pînă la urmă ce se poate întîmpla? Păi, la fel ca și în cazul prizei, POATE MURI. De ce nu-l lași să bage degetele în priză, deși protestează cu toată voința lui uriașă și cu tot corpul lui mic? Protestul e identic, riscul e la fel de mare, nu înțeleg de ce într-o situație părinții sînt extrem de vehemenți, iar în cealaltă consideră că merge și-așa. Copilul vede că de fapt nu e musai să stea în scaun și-apăi nici n-o să mai stea.

scaun auto copii

Scuza că scaunul e incomod nu ține. Scoica e într-adevăr incomodă, bebelușii stau cu capul în piept (la unele modele există chiar risc de sufocare), dar aveți varianta landoului care se prinde în centuri. Cînd copilul crește și se ridică în fund, găsiți un scaun care se montează cu spatele la sensul de mers și-l puneți acolo. E incomod la drum lung, nimeni nu poae sta în aceeași poziție ore în șir, dar pentru o oră e absolut suportabil, inclusiv pentru un copil mic. Majoritatea scaunelor au și poziție de somn, care la unele modele e chiar confortabilă. Păstrați scaunul cu această așezare (cu fața către bancheta din spate) cît mai mult posibil, dacă se poate, pînă la doi ani, este cea mai sigură poziție în caz de impact puternic. Aceste scaune sînt de obicei mai înalte ca cele cu poziționare inversă, copilul vede foarte bine pe geam. Pe scurt, nu vă mai stresați că-i faceți vreun rău fizic copilului ținîndu-l în scaunul lui, prins în centuri, nu-i cazul. Îi salvați viața. Faceți pauze dese dacă drumul e lung, stați cu el în spate și povestiți, cîntați, orice e voie, doar nu faceți excepții de la regula că cel mic stă numai și numai în scaun odată urcat în mașină. Se va obișnui mai devreme sau mai tîrziu și veți avea parte de drumuri liniștite și sigure.

E plin traficul bucureștean de copii-odorizant de parbriz. Copii care țopăie pe bancheta din spate ca pe salteaua cu bile, în timp ce părintele stă frumușel la volan cu centura pusă. E suficientă o frînă bruscă la 30 de km la oră să dea cu capul de parbriz și să moară.

Nu contează cît de bun șofer e părintele. Accidentele rutiere sînt fix asta: accidente. Shit happens. La un drum scurt sau la unul lung. Pe strada din fața casei, cu 5 km la oră sau pe autostradă la 160 de km la oră. Ești un șofer genial și vine un șofer prost din stînga, trece pe roșu și intră în tine cu 70 de km la oră. Ce se întîmplă cu copilul tău din spate? Vrei să știi cîți metri zboară prin aer după ce sparge cu capul geamul lateral? Ai impresia că dacă-l ții în brațe e în siguranță? În caz de impact, n-o să mai știi nici unde ți-e capul, d-apăi cum să protejezi copilul (lăsînd la o parte că la impact puternic n-ai cum să-l protejezi ținîndu-l în brațe). În nici un caz nu-ți pune centura peste copilul pe care-l ții în brațe, la un impact puternic centura îi poate tăia corpul în două (musculatura și osatura lui sînt încă foarte fragile, iar tu vei apăsa cu toată greutatea ta peste corpul lui, în centură. Riscurile de hemoragii interne și moarte sînt uriașe.

Faptul că ați mers de multe ori cu copilul în brațe în mașină sau cu el liber pe banchetă și nu s-a întîmplat nimic nu e un argument în favoarea comportamentului vostru, ba dimpotrivă, mie mi se pare că deja v-ați forțat norocul de multe ori și s-ar putea în curînd să plesnească. Traficul nostru e o junglă, realmente nu aveți de unde să știți ce nebun sau beat mort conduce inconștient la trei metri de voi.

Poate vreți detalii despre fetița colegei mele, care și-a zdrobit ambele picioare într-un accident minor pe Calea Griviței. A intrat un taxi în ei din spate, fetița stătea neasigurată pe bancheta din spate, a fost proiectată de impact printre scaunele din față și i s-au dat picioarele peste cap. Genunchi zdrobiți, tije, merge în cîrje, n-o să meargă normal niciodată, n-o să poată schia sau merge pe bicicletă niciodată.

Sau poate vreți amănunte despre băiețelul de 5 ani al unor prieteni care au avut accident pe Valea Prahovei, s-au răsturnat pe polei, copilul a zburat prin parbriz și a murit pe loc. Părinții purtau centuri, au supraviețuit cu răni minore. Vreți să știți care este acum cel mai mare regret al vieții lor?

Căutați pe internet, e plin de povești triste de copii morți sau schingiuiți de inconștiența părinților.

Oameni buni, puneți copilul în scaun special. Scaunele auto nu sînt o schemă a companiilor de a stoarce bani de la părinți stresați. Nu le evitați pentru că sînt mainstream. Nu sînteți părinți mai cool sau mai atașați dacă vă purtați copiii în brațe în mașină. De fapt, în mintea mea nu există nici un motiv pentru care copiii sub 12 ani să nu fie securizați în sisteme speciale.

Legea spune clar următoarele:
– Art. 97 din Regulamentul de aplicare a Codului rutier: copiii cu vîrsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate. Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare și asigurare gîndite pentru confortul și siguranța celui mic.

– Chiar daca legislația rutieră nu impune, este recomandabil ca și copiii de pînă în 12 ani să fie transportați în mașină în scaune special concepute pentru ei. (sursa: avocat.net)

Sigur că un copil de 1 an nu poate pricepe că o amendă de 1400 de lei e mult, dar sigur poate pricepe ce înseamnă o regulă. O să plîngă o dată, de zece ori, de douăzeci de ori. Se sufocă de plîns? Vă dați jos și nu mai plecați cu el. Vacanța poate să mai aștepte, pediatrul poate să vină acasă. Din experiența mea, și sigur și a voastră, copilul învață în cele din urmă că nu e voie să bage degetele în priză. Iar pînă învață, îi blocați prizele, nu? Ca să nu moară! O să învețe și că în mașină copiii au voie să meargă doar în scaunul lor. Pînă învață, nu merg cu mașina. Sigur, e complicat, dar credeți-mă, să trăiești cu conștiința faptului că din cauză că ai fost mai puțin perseverent ca un bebeluș de 9 luni, copilul tău și-a pierdut un picior sau poate și mai rău, e cu mult mai complicat, dacă nu chiar imposibil.

Copiii înțeleg regulile, trebuie doar să știm să le stabilim și să le respectăm. Cu toții, tot timpul. Nu spune nimeni să lași copilul să se sufoce de plîns prins în centurile scaunului de bebeluș. Schimbă scaunul, fă probe cu alte modele. Stai în spate cu copilul, arată-i că și tu porți centură. Distrage-i atenția. Oferă-i jucăria preferată, muzică la radio, o poveste anume, un joc anume, arată-i filme pe internet, arată-i în trafic alți copii în scaunele lor de mașină. Va înțelege, nu se poate altfel.

Vă rog să vă gîndiți bine la asta. Dacă plînge suficient, îl lăsați să bage degetele în priză? Bun, atunci n-ar trebui să mergeți cu copilul mic în mașină altfel decît securizat în scaunul lui, oricît ar plînge. Miza e aceeași, cea mai mare din lume: viața lui.

177 Comments

 1. Ina

  Am colegi, chipurile oameni educati, destepti, nu si nu! „Aveam 80 la ora, am pus frana si n-a avut nimic!!!” E inacceptabil. Dar cred ca e tara in care ne meritam soarta. Nu stiu, poate zilele astea mi-au pus capac, sa vad oamenii cum mor asteptand ..sa vina. Sa vina!!!!!!!!! Fir-ar sa fie, n-ai cu cine sa nimic!

 2. nora

  Esti minunata, printesa draga! Ori ai crescut in germania?sau finlanda? 🙂

 3. Mihaela

  Superb articolul!
  Da, exista foarte multi parinti inconstienti si politisti iresponsabili. Eu nu cred ca a primit cineva in Romania amenda pentru ca si-a tinut copilul sub 3 ani in brate.

  Sa nu uitam ca mai exista si scuza – pe vremea noastra nu exista asa ceva si am mers foarte bine fara scaune :))))

  • Am auzit și eu asta cu ”pe vremea noastră…”. Numai că nu vor să deschidă ochii să vadă ce diferență este între traficul de acum și cel de atunci.
   Le-am spus să-și vândă și televizoarele… că mulți dintre ei, „pe vremea lor…” nu aveau nici televizoare.

  • Daniela

   Asta nu-i nimic. Stai sa vezi cand conduceam pe autostrada si ma angrenez sa-l depasesc pe tipul din fata mea… Si trec trec asa pe langa el fara graba si m-am uitat asa din reflex in dreapta la sofer. Tampitul conducea pe o autostrada cu copilul in brate! Da, exact cum ai citit: IN BRATE!!!! Sa mai zici ceva? Ce cacat sa zici? Daca as fi avut puteri supranaturale, i-as fi oprit cumva si l-as fi luat la pumni pe ala. Cat de tembel sa fii ca sa faci asa? WTF?!

 4. iona

  Nu e vb de tara, e vb de lege si aplicarea ei.
  incetati cu impresiile ca un popor este prin definitie mai bun decat altul. un francez nu e mai bun decat un roman, legea face diferenta si aplicarea acesteia.
  cumnata mea isi tine copilul in brate in TIMP CE CONDUCE, atat de batutat in cap este. ei, imaginati-va o situatie in care este prinsa, amendata, nu plateste amenda pt ca [un motiv oarecare] => munca in folosul comunitatii facuta pe bune/nu ai beneficii sociale pana nu platesti amenda.

  • Ina

   Da, ai dreptate, un strain nu e mai bun decat un roman. Of!!!! Si am vazut si eu o mama care conducea cu copilul pe volan!!!! Mi -a cazut falca. Am ramas blocata, cu ochii cat cepele, ma gandeam sa ii fac o fotografie, sa ceva… dar n-am facut nimic, cred ca o perioada nici n-am respirat, m-am blocat. Si nu parea vreo cretina, avea o masina ok, parea..normala… Uite se zbarleste parul pe mine.

 5. oq

  Totusi, nu cred ca nimeni din cei in jur de 30 de ani de acum nu a avut asa scaun pentru masina in copilarie. Intentia e buna, dar nu cred ca putem sa comparam priza cu scaunul pentru masina; Sunt convinsa ca un scaun pentru masina costa destul de mult; Un om care sta intr-un sat din RO si are o dacie veche la mana a2-a…sigur nu va da banii pe asa ceva.

  • Printesa Urbana

   Pe vremea cind eram eu copil erau zece masini in tot orasul, ma indoiesc sincer ca riscul de accident era acelasi ca in zilele noastre.
   Traficul la sat e extrem de redus, si oricum nu cred ca oamenii aia se spetesc in drumuri cu copiii. Si pentru ca unii nu-si permit nu inseamna ca cei care isi permit au un argument sa nu respecte regula si legea.
   In plus, un scaun de masina la mina a doua e citeva sute de lei. Daca nu-ti permiti sa-ti tii copilul in siguranta, poate ar trebui sa nu-l faci. Nu stiu, eu realmente nu gasesc nici o scuza parintilor care merg cu copiii leganindu-se prin masina.

  • laura

   si cum prinzi scaunul intr-o masina veche – cu sistemul ISOFIX ?!!!!!!!! Ce usor este sa vb. cateodata, mai ales „poate ar trebui sa nu-l faci”. Cred ca fiecare ar tb. sa-si tina parerile pentru el.

  • ioana

   Aici nu e vb doar de o parere. Legea spune ca trebuie sa il asezi in acel scaun special. Nu exista tratament preferential. Respectand legea (si asta chiar e buna si in folosul cetateanului) ne educam si devine rutina obiceiul, nu obligatie.

  • Cristina

   Pur si simplu: cumperi scaun fara isofix…exista o sumedenie de modele, cu si fara isofix, care se lasa sau nu pe spate. Chiar si un scaun mai ieftin inseamna o protectie mult mai mare decat sa-l tii in brate sau sa-l lasi sa sara pe bancheta din spate

  • Cristi

   Intr-o masina veche prinzi scaunul cu centurile. Toate scaunele de masina care se prind cu Isofix au si optiunea de a fi fixate cu centurile masinii. Vin chiar si cu o carticica cu o schema sa iti arate cum, plus un tabel cum sa faci pentru cele mai cunoscute modele de masini cu isofix sau fara.

  • Cristina

   Scaunul se poate prinde cu centura de siguranta a masinii. Daca ne cramponam de astfel de intrebari..inseamna ca siguranta copilului nu e pe primul loc.

  • Hanna

   Sunt scaune la care e suficient sa treci centura prin niște spații speciale….

  • Dana

   Pentru ca toate scaunele au (doar) sistem isofix, nu? Cat despre pareri… posibil sa nu fi observat ca este vorba de o lege, nu despre exprimarea unei pareri (detaliu nesemnificativ, dupa parerea ta, probabil). Articolul argumenteaza doar logico-emotional de ce este in interesul tuturor ca ea sa fie respectata. Concluzie: Sper ca nu esticea mai inteligenta persoana pe care o cunosti.

  • Vio

   Dar de ce trebuie sa fie neapărat cu ISOFIX?

  • Irina

   Eu mi-am achiziționat sistemul ISOFIX separat și am mers la service de mi l-au montat. În total m-a costat cam 120 lei pt mașina mea (Ford Focus II)

  • Bianca

   Laura, exista scaune cu prindere in centura (ca doar centuri au toate masinile ) si scaune cu sistem de prindere isofix. Ma gandesc ca, daca nu ai in masina inelele isofix, nu esti atat de tuta sa cumperi un scaun cu prindere isofix…normal ca vei cumpara unul cu prindere cu centura masinii ?

  • Silvia

   Știai ca și scaunul de masina expira? Plus de asta un scaun de masina la mana a doua nu e chiar safe, ținând cont ca poate a fost implicat în diverse accidente, sau neutilizat corespunzător,poate avea defecte ascunse,pe lângă expirare 🙂

  • iona

   Costa de la cateva sute pana la milioane, depinde de ceea ce vrei. Daca nu esti in stare sa respecti legea, asta nu inseamna ca poti sa o ocolesti.
   Nu mai mergi cu copilul in masina daca nu ai scaun, altfel iti asumi amenda si consecintele. Asa functioneaza legea si aplicarea ei, asa e normal.

  • oq

   „Ar trebui sa nu il faci” este un concept putin cam..inuman, nu?! Sunt foarte surprinsa sa citesc asa ceva aici.

  • Printesa Urbana

   Imi pare rau, dar eu chiar nu cred ca oamenii trebuie sa faca copii in orice conditii.

  • Daria

   Nu chiar. Inuman este sa ii faci pentru ca „asa vrea Dumnezeu” si pe urma sa ii cresti in conditii mizere.

  • Helena

   Daca nu ai bani de benzina, nu mai mergi cu masina. Daca nu- ti merge frana de mana sau/si frana de picior si nu ai bani sa o repari, nu mai mergi cu masina. Daca nu ai cauciucuri de iarna, e zapada de 1 metru si nu ai bani de cauciucuri, nu mai mergi cu masina. Daca nu ai bani pentru scaunul copilului, copilul NU mai merge cu masina! Asta inseamna respectarea legii si respectul fata de sine. Daca nu ai bani de paine, mergi sa o furi?

  • Mihaela

   ce spuneam mai sus cu faimoasa scuza?

   Daca ai bani de RCA, ai bani si de scaun care e mai ieftin decat un RCA

  • kittysor

   rca-ul la un matiz pe 6 luni este cam 180 lei
   eu nu am gasit scaun de masina mai ieftin de 250 lei. si crede-ma ca alea la 250 lei sunt triste rau, rau. Parca as incerca unul la mana a 2-a dar sa nu fie patat, vomitat, rupt.

  • Carla

   Imparte 250 ron la durata de utilizare a scaunului si vei constata ca se merita.Asa cum si copilul vostru merita sa circule in conditii de siguranta.Daca chiar nu iti permiti,nu stiu cu ce te-ar deranja unul patat,vomitat,rupt pe care l-ai putea spala,curata,coase,decat deloc.

  • teglas nicoleta

   Buna kittysor,eu am cumparat un scaun auto la mana a 2a si am dat 350 lei de la chicco de pe mercador.in stare nu buna fff buna,aproape nou.Daca nu ai posibilitatea sa cumperi unul nou poti opta pt unul second hand,sunt mai ieftine dar ai copilul in siguranta.

  • Dana

   Poti gasi unul ca nou in care n-a stat vreun copil, ca-l tinea mama sau bunica in brate 🙁
   E cineva de pe langa Cluj care aduce scaune de copii folosite, dar bine intretinute.

  • Aiurea

   oq…Daca are bani sa bage benzina in ea, are si 200lei pe un scaun..las-l naibii, e un plin!!

  • Raluca

   ca sa te citez „un om care sta intr-un sat din RO si are o dacie veche la mana a2-a” sigur are televizor cu plasma mai meserias decat al tau si are grija sa-si plateasca abonamentul TV la timp ca nu cumva sa ramana fara Maruta, deci se poate….parintii mei stau la sat si toti, dar absolut toti vecinii mei – unii dintre ei someri – se imprumuta, fac orice pentru TV, masina de spalat(desi nu au apa curenta), aragaz sau espressor de cafea (da, ati citit bine). Deci, daca vrei si, mai ales, daca trebuie sa respecti legea, gasesti bani si pentru un scaun de masina. Sunt de acord cu comentariile de mai sus legate de faptul ca oamenii sunt la fel, indiferent de nationalitate, doar ca in alte tari oamenii legii isi fac treaba. Daca ar fi obligati, s-ar gasi bani, chit ca nu vad ca vorbim de siguranta copiilor lor.

  • Roxy

   Acum 20-30 ani nici nu era circulatia de acum. De abia aveau cate o masina in familie , acum au cate 2-3 .

  • Irina

   Omul ala sarac a facut un copil pt care primeste 14mil de la stat sa IL CREASCA, nu sa-l lase sa creasca pe langa el. Din 14mil/luna isi permite sa nu il faca si pe copil sarac pt 2ani, cu patut,carut,lapte,apa,biberoane,scutece,hainute,creme,cadita,scoica,scaun de masina + vizite la pediatru.(daca e alaptat la san pt macar 6luni,ii mai pune si ceva bani de-o parte)

  • Viorel

   Costa cca 200-300 lei. Pretul vieții sau normalitatii copilului tău….

  • Viorel

   Costa 200-300 lei, pretul vieții sau normalității copilului tau…

 6. Baietelul meu are aproape 5 ani, a mers doar in scaun de masina si nu plange ca sta in scaun, stie ca astea sunt regulile si nu se negociaza.

 7. AlinaD

  La noi a fost cam asa: pana la 3 ani a stat intotdeauna in scaunul de la masina. Intr-o dimineata, plecand tarziu de acasa si fiind pe graba, am cedat la:” stau cuminte in spate, nu-mi mai pune centura!”. Maxim 3 minute pana la gradi, viteza si ea mica pentru ca mergem pe stradute. A aparut un istet care avea cedeaza trecerea si nu l-a interesat, moment in care am pus frana brusc. Si a venit piticul cu nasul de scaunul din fata. Nu s-a lovit rau, dar suficient cat sa nu mai vrea fara centura. Si sincer, suficient si pentru mine ca sa realizez (ceea ce stiam deja) ce se poate intampla in cazul unui accident.

 8. Roxana

  Excelent articol!Ce bine era daca il citeam acum 2 ani, cand au inceput urletele Irinei care descoperea scaunul de masina. ..Si, da, am fost perseverenti, nu am cedat urletelor 🙂 Partea mai dificila nu a fost asta, ci criticile unor persoane cu care mai colatoream, de tipul „cum lasi copilul sa planga asa”, nu au zis „mama denaturata”, dar sigur au gandit-o. Ne felicitam pentru alegerea facuta, pentru ca, la 2 ani si 5 luni, am reusit sa mergem cu masina la Viena – din Pitesti- si cu copilul in scaunul lui, fara nicio problema. Un drum de 12 ore, in care ne-am oprit doar pentru olita. Avem o cutie plina de diverse jucarii in spate, muuulte carti si mami care sta cu ea, deci se poate!

 9. Mihaela

  Noi am stat in scaun inca de la varsta de 5 luni, indiferent de durata drumului si de cine era langa el in spate. Acum, la 3 ani si 4 luni nu concepe ca poate calatori altfel. Regulile sunt bune daca si noi le respectam. Drept dovada, daca plecam impreuna din garaj si eu ma gandesc sa-mi pun centura dupa ce urc rampa, ma atentioneaza ca nu e bine sa merg fara centura…

 10. D

  Nu fac pe nebuna, dar cum e legea in cazul taxi-urilor? In masina noastra au amandoi copii scaune si de bine de rau chiar n-au facut scandal mare, dar in taxi ce faci cu ei?? Normal ca am mers cu cel mic in brate si fetita (3 ani+, trece de lege dar daca era 2.5 ani) langa mine pe bancheta.. poate ma puteam gandi la centura dar uita ca nu m-am gandit.. Parca sa cauti babysitter ceva sau sa te rogi de prieteni chiar pentru orice e extrem.. Si mijloacele de transport in comun? Evit taxiul iau tramvaiul: pe cel mic il tin in brate si fetita se tine de bara. Best case, e loc si sta pe scaun. La un impact tot zboara cu dintii in bara de la saunul din fata sau cu capul in bara verticala de care se tine.. dar nu poti sta doar in zona ta sau cu masina proprie pe care o mai foloseste si altcineva.. La prize le-am pus protectii la toate. Nici eu nu le pot scoate fara cheita lor sau desurubat priza, de-ar fi la fel de simplu mereu.. (Nu avem andrele, cuie sau alti conductori buni de bagat in priza cu protectie prin casa)

  • Printesa Urbana

   Nu stiu care e legislatia in cazul taxiurilor, am intrebat de dimineata un specialist, astept lamuriri. In mijloacele de transport in comun stiu ca e recomandat ca cei mici sa stea in carucioare, prinsi in centuri, iar caruciorul plasat in zona speciala de la mijloc, intre barele de sustinere.
   Stiu ca e complicat uneori, dar gindeste-te asa: daca doamne fereste se intimpla o nenorocire, o sa stai toata viata si-o sa te intrebi de ce n-ai cautat alte solutii in ziua aia. Si-o sa gasesti solutii, multe, toate mai bune decit nenorocirea. Numai ca atunci va fi prea tirziu, iar acum nu e.

  • Luminita

   Ma bag si eu desi sunt perfect de acord cu scaunul, si eu il pun pe-al meu in scaun oricat urla ca nu dureaza scandalul mai mult de 2-3 min.
   Insa la parte cu mijloacele de transport in comun da-mi voie sa nu fiu de acord. Nu stiu daca ati incercat vreodata sa urcati cu un carucior in tranvai sau autobuz, in primul rand ca de obicei abia mai e loc sa urce persoanele din statie, de un carucior nu poate fi vorba. Apoi pentru ca am fost martora nu la un caz, ci chiar la mai multe!!! in care mamicile au fost oarecum apostrofate de ceilalti calatori ca se plimba cu autobuzul cu plod cu tot cand e atat de aglomerat. Ce sa mai zic… NO COMMENT! Teoria in acest caz e usoara si frumoasa, cu practica insa e mult mai greu.

  • Printesa Urbana

   Da, e intr-adevar complicat, am incercat si noi varianta asta de citeva ori si a fost ultra enervant, dar nah, eu ziceam care-s recomandarile legale… Totul e mai greu la noi, pe-afara am observat ca imediat se face loc, caruicioarele ajung toate in locul special, toata lumea ii ajuta, deh…

  • andaz

   Asta imi aduce aminte de cand eram in Suedia, iar soferul autobuzului a coborat un fel de rampa ca sa pot urca mai usor cu caruciorul.

  • Claudia

   Iar in afara, gen Italia, nu ai voie sa tii caruciorul desfacut in autobuz. Trebuie musai sa il strangi pentru ca altfel nu poti urca.

  • alina

   piticul meu a stat numai in landouri, scoici si acum scaun, de cand s-a nascut…a mai facut scandal si el cateodata(de cand a trecut la scaunel), dar am facut asa cum ai scris…l-am dat jos din masina , nu am mai plecat si i-am explicat de ce nu mai plecam.are 2 ani si a inteles…ei inteleg mai multe decat vrem noi sa credem ca inteleg…totul e sa fi consecvent in ceea ce faci sau ii spui…acum daca se intampla sa plecam cu masina de servici, in care nu avem scaun de copil, imi atrage atentia el „veau scaunelul meu”…asa ca se poate…iar de cumparat…unul la mana a doua costa de la 100 de lei in sus, dar copilul sta cel putin 2-3 ani in el asa ca nu e un pret prea mare…zic eu. in mijloacele de transport in comun o fi recomandat sa stea in carucior, dar daca esti cu doi copii sub trei ani, din care doar unul e in carut, cu celalalt ce faci? e supus aceluiasi pericol ca in masina, cand il tii in brate…nu e in regula…iar cu taximetristii e jale…multi nu respecta reguli de circulatie, merg cu viteza, si nu cred ca e cineva care pleaca cu scaunul de copil in spate ca sa mearga cu taxiul…in concluzie doar in masinile personale putem spune ca sunt cat de cat protejati…in rest, Dumnezeu cu mila

  • Andrei Mihaela

   Eu am fost cu taxiul o data si am luat scaunul auto cu mine, l-am rugat pe taximetrist sa ma astepe sa pun centurile. Eu cred ca nu-I de gluma cand este vorba de siguranta copilului. Probabil ca-i mai dificil cu doi copii, dar noi suntem responsabili de vietile lor.

  • Viorel

   Pentru situații ca cele cu taxiul eu pun copilul pe bancheta din spate la mijloc si pun centura doar partea de jos, să-i țină bine pelvisul, cealaltă parte care vine pe diagonala o pun prin spatele copilului. Am văzut asta ori pe un scaun ori într-o carte auto. La impact e proiectat în față dar ținut de pelvis, si fiind în mijloc nu se lovește cu capul de scaunul din fata, e mai bine decat fără centura.

 11. Silviu

  Citesc anumite pareri pe net sau pe aici despre cum noi nu am crescut in scaun…si am supravietuit si va intreb: existau sterilizatoare? si totusi folosim. existau masini de spalat automate? si totusi folosim. existau masini de spalat vase? si totusi incepem sa folosim (btw – e cea mai buna inventie a omului). Si atunci de ce sa riscam viata copilului pentru cateva milioane date pe un scaun. nu trebuie sa dai o avere daca nu ai, dar pe bune sunt scaune si la 2 milioane = nu cred ca e cineva care sa nu aibe sa dea 2 milioane pt copil.
  eu am cumparat un scaun Inglesina Marco Polo 0-18KG si fetita mea de 9 luni sta in el de la 3 zile de cand a iesit din spital si nu a comentat niciodata pana acum. iar daca va comenta vreodata o va face degeaba pentru ca masina nu pleaca de pe loc pana nu avem centurile puse in fata si ea nu e in scaun in spate cu centurile puse.
  argumentul sunt sofer bun sau nu mi se poate intampla mie este adus in fata de un/o dobitoc/dobitoaca egoista – nu cred ca vrei sa ti se dovedeasca fix tie ca poti trece prin asa ceva.

  • Ce dreptate ai, de atatea ori am auzit chestia asta ” eu nu port centura ca eu conduc bine, sau conduc in siguranta” dar nimeni nu se gandeste ca altcineva poate nu va conduce la fel de prudent si va intra cu masina in ei 🙁

  • cata dreptate ai, am auzit de atatea ori replica de genul ” eu conduc prudent, sau sunt sofer foarte bun” si mi se pare inconstienta curata…. mai ales ca niciodata nu stii cat de prudenti vor fi ceilalti participanti la trafic 🙁

 12. Daria

  Si, pana la urma cum am crescut noi, nu cred ca este foarte relevant pentru cum alegem sa ne crestem copiii.
  De exemplu, noi am crescut mai mult pe afara decat in casa. Acum mai poti sa ii cresti asa?

 13. Carla

  Vor copiii sa isi bage degetele in priza? Da,multi vor,sunt mici si curiosi si oricat li s-ar explica,nu sesizeaza pericolul real.Nu vor copiii sa stea in scaunul special in masina? Vor invata si nu este o optiune.In ambele cazuri (si in multe altele) riscul este acelasi : moartea.Sora mea a bagat un cui in priza,cand avea doi ani.S-a intervenit rapid,nu s-a intamplat ce putea fi mai rau.Alt exemplu,nu cu urmari la fel de fericite: vecinii mei s-a straduit aproape zece ani sa aiba un copil.L-au avut,un baietel superb.Pana intr-o zi cand la o frana (si nu,nu era viteza mare!),a trecut la propriu prin parbriz din bratele mamei care il tinea pe locul din dreapta,fata,in masina,in brate.Masinile implicate nu au avut nici macar o zgarietura.
  Felicitari pentru postare,Ioana.Pacat ca nu e perceputa exact asa cum trebuie de toata lumea.Sistemul romanesc de ”las’ca merge si asa” observ ca nu are moarte.

 14. kittysor

  Eu il tin in brate.
  Nu am bani de scaun – imi donati si mie unul?

  • Printesa Urbana

   Scoica am donat-o deja, scaunul inca il folosim. Poate se gaseste cineva sa-ti imprumute, ce virsta are bebe?
   Daca vorbesti serios, pot incerca sa string niste bani pentru voi.

  • Daria

   Nu ai bani de scaun dar ai bani de masina?

  • kittysor

   Vorbesc cat se poate de serios.
   Va rog mult sa ma ajutati cu un scaunel de masina pentru Matei. Are 1.8 ani si devine din ce in ce mai greu sa-l tin in brate + ca mi-e tere frica.
   Sunt dispusa sa dau pe el maxim 100 lei sau sa-l imprumut de la cineva care nu-l mai foloseste.

   Daria – am avut 2000euro sa ne luam un Matiz (masina de masina) din banutii stransi de la nunta. Din cate m-am uitat pe net costul unui scaun variaza intre 250-500 lei – unul mediu. In momentul asta nu pot da pe el mai mult 100 lei si as prefera sa-l imprumut.

  • Da, se poate intampla si asta, sa ai masina si sa nu ai bani de scaun. De ce a vrut sa sune moralizator intrebarea?

  • Daria

   A sunat cum a sunat intrebarea mea pentru ca daca ai nevoie de ajutor, te exprimi un pic altfel si nu ai atitudinea imperativa „eu nu am, cine imi da?”.

   Kitty, fiecare isi stie mai bine socotelile si nu cred ca are cineva nevoie sa iti stie bugetul. Insa de multe ori sa te exprimi frumos si educat chiar nu costa bani 🙂

  • kittysor

   Daria- rea mai esti, si nici nu-ti vezi de treaba!

   Nu vreau sa mai cumpar de pe Mercador sau Ocazii 🙁
   Am luat multe tepe. Oamenii nu sunt seriosi. Cand a trebuit sa iau scoica am cautat pe mercador – una era in poza si alta realitatea. Rupte, vomitate – si cerea si bani pe ele. A trebuit sa merg la celalalt capat al Bucurestiului – stress, nervi ca sa vad ca de fapt scoica nu se poate folosi.

  • Intreaba si prin prieteni. Noi am primit ‘uneltele’ de la o prietena (scaun de masina, carucior, landou). Partea nasoala este ca nu a primit inapoi si caruciorul complet (plus niste chestii minus la landou – curelele si salteaua), de la familia la care le-a imprumutat inainte. Am cumparat noi ce lipsea (carucior complet si chestiile de la landou). Exista multi prieteni care probabil au avut copii si mai au una-alta. Daca nu, se gasesc chestii second-hand care, chiar daca nu sunt ideale, sunt clar mai OK decat sa-l tii in brate.

  • Lucia

   Iti donez eu unul. Masoara copilul cind sta in fund pe un scaun de pe scaun pina la virful capului si zi-mi datele ca sa stiu ce scaun sa iti trimit. Contrar celor stiute de majoriatatea persoanelor, scaunele se schimba cind spatarul scaunului este mai jos de jumatatea capului. Al meu a stat in scaun cu fata opusa directiei de mers pina la 4 ani. Da-mi si adresa unde sa il trimit.

   Si nu nivelul amenzii ar trebui sa fie factorul decisiv ci faptul ca cel mic are o sansa mai mare la viata in cazul in care un cretin cu masina „tare” sau unul care se crede zeu si circula cu cauciucuri de vara la -3 grade intra in masina ta.

  • kittysor

   Lucia ma poti ajuta cu scaunel???
   Macar pe perioada verii ca iarna nu iesim cu masina nicaieri.
   Daca esti din Bucuresti pot sa-l iau personal, daca nu ai timp platesc eu curierul. Vorbim in privat kitty2003ro2003@yahoo.com am voie sa postez adresa de mail ?

   Vai ce ma bucur!

   Nu am prieteni cu copii mai mari ci mai mici 🙁
   Noi am tot dat dar de primit nu avem de unde!

 15. doina

  Toate masinile actuale au centuri de siguranta si pentru scaunele din spate – de ce sa nu le folosim ca atare pentru copiii mai mari, care nu mai incap in scaunele de bebelusi? Exemplul parintilor care stau in centuri pe scaunele din fata e suficient, iar daca chiar e necesar, unul din ei poate sta in spate, cu copilul, ambii cu centurile puse. Pe vremea cind fiica mea era mica, nu existau scaune pentru bebelusi – norocul a facut sa nu avem nici un fel de problema, stind unul din noi cu ea, in spate; cind s-a facut suficient de mare – 4 ani – ca sa poata purta centura scaunului din spate, asa a facut absolut toate drumurile, lungi sau scurte, cu masina. Chiar si acum, la drumurile lungi, regula este ca cine sta in spate sa aiba centura pusa. Nu e si in Codul Rutier chestia asta?

  • Printesa Urbana

   Ba da, purtatul centurilor este obligatoriu si in spate din 2006.
   Dar dupa cum am scris si in text, pina la 12 ani e recomandat ca cei mici sa stea in sisteme de siguranta construite pentru ei, scaune mai mari sau inaltatoare pentru cei mai mari, pentru un plus de siguranta (trupul lor fiind mic, e posibil ca centura sa nu ii curpinda corect si sa nu se pretensioneze, caz in care nu-si va face treaba in caz de impact).

  • doina

   Asa e, ai dreptate – cred ca ar trebui totusi insistat macar pe aplicarea legii, tot ar fi mai bine decit nimic. Sistemele speciale pentru copii mai mari nu sint chiar la indemina oricui, plus ca un copil de 7ani + va dori sa poarte centura si nu sa stea intr-un alt fel de scaun pentru bebelusi.

  • Printesa Urbana

   Copilul de sapte ani poate sta pe un inaltator (e practic doar un sezut de scaun, fara spatar) si sa poarte centura masinii.

  • Doina, copilul meu mare are 7 ani (peste cateva zile) si merge numai in scaun in masina, asa s-a obisnuit si bonus ii mai si place. Ii luasem la 4 ani inaltator, apoi am prins in spital, in doua garzi succesive, doua accidente auto cu copii pe locurile din spate: unul liber, unul pe inaltator. Primul copilas era tavalit binisor, al doilea daduse cu capul de geamul lateral si avea ditamai hematomul.. Scaunul pentru copii mari ofera si protectie laterala, ceea ce poate conta enorm.
   PS: Scaunul pentru copii mari nu arata deloc a scaun de bebelusi, la drum lung poate dormi linistit in el. Daca-mi da voie printesa pun si link cu modelul nostru

  • Printesa Urbana

   Da, sigur, pune link fara probleme.

  • doina

   Ai dreptate, Magda – experienta ta de medic e cea mai importanta pentru toata lumea care citeste aici. Si bineinteles ca eu nu mai sint la curent cu tot ce trebuie pentru copiii mici, dat fiind ca am depasit de multisor etapa, dar intotdeauna mai inveti cite ceva 🙂 La multi ani frumosi si sanatosi copilului tau 🙂

  • Adrian

   buna! centurile se pretensioneaza in urma unui impact de o anumita intensitate, adica reactioneaza la fel ca airbagurile. nu conteaza greutatea. problema e doar pozitia centurii…totusi trebuia sa incep cu felicitari pentru articol…chiar si un singur parinte daca „se trezeste la realitate” dupa ce citeste, ti-ai atins scopul.
   Nu stiu daca sunt multi acei copii carora sa le placa in scaun la inceput. Fiica-mea urla de se abureau geamurile masinii. Solutia: faceam popasuri mai dese, ii atrageam atentia cu jucariile preferate…in cele din urma a devenit obisnuinta. Acum are 4 ani si are grija sa-mi atraga atentia asupra centurii.
   Pana la urma, solutia disciplinarii parintilor cu privire la siguranta copiilor e simpla: AMENDA. Asa se poate da romanu’ pe brazda. Numai bine!

 16. JD

  sa am iertare dar landoul prins in enturi nu este o solutie. el putin in europa de centrala si de vest nu ai voie cu landou in masina.

  • Miruna

   Sunt landouri speciale pentru masina, au centuri de siguranta in interior si sunt armate, adevarul este ca sunt extrem de grele. Noi am avut unul si a salvat copilul cand avea 3 luni si era sa ne faca un tampit praf la drum intins in mijlocul campului. Bebelusul dormea, si chiar daca frana a fost foarte puternica si manevrele de evitare ne-au dat pe noi de toti peretii, copilul nici nu s-a clintit.

   In schimb eu am marea problema a taxiurilor, nu avem masina personala si mergem foarte mult cu taxiul. Nu avem alta solutie. Cand era pana intr-un an o luam in scoica, insa scaunul de +12 luni este imposibil de transportat. Centurile din spate nu sunt deloc o solutie pentru un copil mic. Deci mai suntem si „criminale” fara solutii reale. Si, presupun, ca este situatia oricarui parinte care trebuie sa se descurce fara masina proprie.

 17. andreea

  Ma bucur ca ai scris despre asta.Numeri pe degete copii care sunt in scaun special.Intr-adevar romanii sunt inconstienti iar politia oricum nu verifica.

 18. Multumesc pentru articol! Ai pus in cuvinte ceea ce simteam si eu cand vedeam copii neasigurati sau cand bunicii insistau ca mergem numai 10 metri cu el in brate. Cu acordul tau as dori sa il distribui pe toate grupurile de mame din care fac parte.
  Raluca

  • Printesa Urbana

   Ahahaaa, vrei să mă bagi în gura lupului! 🙂 Da, sigur, share away, cine stie, poate macar un parinte isi schimba atitudinea!
   Multumesc si eu!

 19. Aniela

  pana la ce varsta ar trebui sa stea copilul in scaun de masina?

  • Printesa Urbana

   Aniela, scrie mai sus, e obligatoriu prin lege pina la 3 ani, dupa 3 ani nu mai e obligatoriu, dar e recomandat sa stea in sisteme securizate speciale (scaune, inaltatoare).

 20. Anca M

  Va rog recomandati-mi un scaun de masina bun, potrivit pt varsta de 4 ani (fetita, 16 kg -17), care sa aiba si pozitie de somn. cel pe care il avem e fix, zice ca nu sta bine in el, nu-i place, zbiara cand o punem. Nu conteaza pretul.

  • Robo

   pai cred ca cel mai bine e sa iei magazinele la cutreierat cu copilul si sa-l pui sa incerce pana gaseste un scaun care-i place.
   cred ca e ca la pantofi, adica pe incercate.

  • Daniela

   du-te la BebeTei si probeaza.

  • Printesa Urbana

   Dada, la Bebe Tei din Militari, au zeci de modele si preturile sint foarte bune!

 21. Paula

  Multumim pentru articol. Cata dreptate!
  Baietelul meu are 1 an si 2 luni si de cand l-am adus acasa din maternitate a mers doar in scoica sau landou (fixate). Acum vrem sa trecem la scaun – ne poti recomanda daca se poate niste marci de incredere (daca nu consideri ca faci reclama). Multumesc.

  • Printesa Urbana

   Noi avem un Bebe confort Iseo Neo fara isofix, l-am ales pe asta dupa ce am urcat-o pe Sofia in mai multe modele si asta a fost cel mai comod pentru ea (are si reglare laterala, il poti face mai lat sau mai ingust, are multe pozitii de somn, e destul de sigur in teste).

  • cozmin

   Dincolo de confortul copilului cea mai importanta este siguranta acestuia,drept urmare iti recomand un scaun cu sistem de prindere ISOFIX(bineinteles trebuie sa verifici daca autoturismul tau e prevazut cu acest sistem,majoritatea autoturismelor de dupa 1999 il au prevazut ca standard),pentru ca prin intermediul acestui sistem scaunul copilului devine practic o „prelungire”a banchetei,el facand corp comun cu autoturismul!Sunt o gramada de variante(scumpisoare ce-i drept)care sunt si comfortabile si asigura si protectie laterala la impact!

 22. carmen

  Multumesc pentru articol si ma bucur ca impartasesti cu noi din experienta ta, de mamica „avansata”. Noi avem o fetita de 8 luni (implinite azi !) si suntem intru totul de acord cu sistemele de siguranta pt copii. Cand eram mici mergeam cu landoul, iar dupa 6 luni in scaunel fixat cu spatele la sofer, fapt ce-i asigura si confortul si siguranta. Dar sincer nu m-as fi gandit ca sunt parinti care, desi sunt convnsa ca-si iubesc copii NU se gandesc la siguranta lor la transportul cu masina…iar accidentele despre care ai povestit chiar m-au indarjit mai rau in acesta problema a sigurantei, si voi pleda si eu cunostinelor mele pro pt aceste dispozitive, poate le va fi de folos candva… Inca o data multumim si continua sa ne impartasesti din experienta si informatiile tale foarte utile. Pupam Printesa mica!

 23. Din pacate am in familie oameni care isi duc copilele (doua) fara scaune. Ma ingrozeste ideea. Fetita mea are aproape 7 ani si nu o duc fara scaun cam deloc. Si mai am o chestie: scaunul sa fie din cel cu centura in cinci puncte, ca la piloti, acela e sistemul cel mai safe, trecutul centurii de adult peste nu e acelasi lucru si poate produce rupturi de clavicula sau hemoragii interne in caz de accident nasol. In curand o sa iau alt scaun pentru ca a crescut si nu mai poate dormi cum trebuie in scaun, noroc ca acum sunt multe modele la care spatarul se regleaza.

 24. Andra

  In sfarsit, cineva a pus punctul pe „i”! Bravo!

 25. cozmin

  Pai mai parinti, posesori de automobile de zeci de ori mai scumpe decat un scaun de copil, cand ati luat masina nu v-ati gandit ca o sa aveti copii(scuze celor sterili sau cu probleme de fertilitate), nu v-ati gandit ca odata ce voi sunteti asigurati pe parcursul drumului si cei mici trebuie asigurati?
  Acest articol nu sufera comentarii…. e simplu: iti pui centura(deci te asiguri) il asiguri si pe cel mic… scurt si fara drept de apel! Si sa nu aud scuze de genul: masina mea are 50000 de airbag-uri ca in cazul asta esti exemplul clasic de sarantoc care si-a luat masina de fitze dar esti prost de bubui si oricum trebuia sa ti se interzica prin lege sa faci copii! Commentul de mai sus nu se adreseaza parintilor responsabili, ci strict celor care nu inteleg ca siguranta trebuie sa fie pe primul loc!

 26. Maria

  Buna ziua,
  noi am fost implicati intr-un accident, cu cel mic: plecam de la semafor, a trebuit sa franam si doua masini din spate ne-au lovit (de doua ori); scaunul de masina a facut ca impactul (destul de puternic, chiar daca masinile aveau in jur de 20km/h) sa il tina safe pe cel mic; eu m-am ales cu leziune la nivelul gatului (centura nu poate proteja si aceasta zona) dar, cel mai mic (avea sub 2 ani) a suferit doar o sperietura care la- marcat cateva nopti.
  Asa ca ….

 27. Am copil de 2 ani. Circula numai in scaunul ei. Cand refuza, nu plecam pana nu se razgandeste! Nu e negociabil. Saptamana trecuta aveam programare le pediatru (35 km, ca nah, m-a mancat sa ma mut in oras mic si pediatrul nu s-a mutat 🙂 ) Fi-mea febrila si foarte morocanasa. Cand am plecat a stat cuminte. Pe la jumatatea drumului a inceput sa vocifereze. Vazand ca nu o da nimeni jos din scaun s-a pus pe urlat. Am tras masina pe dreapta, am dat copilul jos si i-am explicat ca masina nu mai porneste pana nu se aseaza ea la locul ei cu centura pusa. 15 minute a durat. Am oprit de 3 ori pe acelasi motiv. Am inarziat la pediatru dar am ajuns acolo cu copilul in scaunul lui. Cred ca era mai important.

 28. E tris că încă nu am înțeles că așa trebuie făcut, nu să tot căutăm scuze de ce sa nu il punem in scaun. Vad si eu dimineata acei copii lipiti de parbriz, nu ii inteleg pe parinti, nu ii inteleg nici pe agentii de politie de ce nu le dau amenda. Macar daca nu inteleg de ce e important scaunul de masina pentru copl, poate de dragul amenzii, tot ii cumpara unul.

 29. Dincolo de problemele de viata si de moarte, parintele trebuie sa invete sa se impuna in fata copilului si sa nu mai cedeze (ca e obosit, ca nu are chef sa mai insiste sa dea explicatii sau se interpune si submineaza autoritatea celeilalte personae care incearca sa educa copilul). E frustrant, obositor, dar asta e meseria parintelui si e o lectie pe care am invatat-o de cand am ramas cu un copil in grija.
  Ma simteam tare mandra cum am reusit sa-l fac sa nu se mai tavaleasca pe jos cand vedea chioscul din coltul gradinitei si alte mamici negociau cu odraslele lor.

 30. Sabina

  Pe okazii sau mercador sunt scaune second la preturi mici si in stare buna. Noi pentru fetita noastra am cumparat tot second. La inceput a avut o scoica inglesina si acum un scaun bitax. Conteaza bugetul, dar sigur gasesti.

  • Sabina

   Raspunsul era pentru Kittysor dar vad ca a aparut aici. Sper sa citeasca daca o intereseaza subiectul.

 31. Mona

  Foarte bine scris.
  sotul meu lucreaza la MAI (pompieri) si o perioada a facut parte din echipa de descarcerari. nu are rost sa pov ce a putut sa vada in 5 ani cat a facut asta. parinti care isi blestemau ziua cand au plecat la drum cu copilul neasigurat, desi stiau de scaunul de masina si pe care l-au considerat inutil.
  copii schingiuiti pe vaiata, bebelusi morti…da realitatea e dura copilul poate sa moara si parintele sa nu aiba nimic. pt ce pt 200 de lei?
  fica-mea nu a fost fan scoica de pe la 6 luni , drept urmare de la 6 luni nu am mai fost cu ea cu masina. am ramas cu ea acasa cand nu am avut cu cine sa o las. acum face un an, ii om lua scaun de masina si sper sa inteleaga. regula e simpla, nu stai in scaun, stai acasa. nu e cale de negocieri.

  • prietena mea e medic pe salvare. Ea a spus la fel, ca si sotul tau.
   Nu e corect pt viata copilului. Ar trebui sa faca puscarie parintii, in cazuri din astea, pt omor din imprudenta.

 32. Sabina

  Eu asta vara am tot plecat cu cea mica la 100 km de Bucuresti, intr-o zona mai de munte, unde avem o casuta de vacanta si parintii mei pe timpul verii stau pe acolo. Prima data am plecat cand avea copila 10 luni doar eu cu ea in masina. La dus nu aveam probleme pentru ca era drumul drept si adormea imediat pana aproape de destinatie. La intoarcerea era cu cantec. Fiind un drum cu ceva serpentine, oricat de incet as fi mers era inevitabil sa nu planga, vomite si eram eu singura cu ea. Tragam pe dreapta, o mai luam in brate sa o linistesc dar cand sa o pun la loc se incovoia si plangea si mai tare. In unele cazuri adormea plangand dupa 5-10 min, in altele trebuia sa opresc si de 5-6 ori ca sa se mai linisteasca, iar odata a plans aproate tot drumul. Imi era mila de era si mi se rupea sufletul dar ideaa de a o tine cineva in brate si de a nu sta in scoica ei nu exista pentru noi. Nu am cedat niciodata. Alternativa era sa o tin in bratele mele si sa conduc cu ea asa…de neconceput. Sotul ma acuza ca chinui copilul si nu mai vroia sa ma lase sa plec ( odata la cateva saptamani veneam in Buc). Era un chin si pentru mine sa conduc in urletele ei, sa ma uit in oglinda retrovizoare si in oglinda posterioara ca sa o vad in scoica si sa mai fiu atenta si la drum dar ne-am descurcat. Acum are un scaun cu fata la sensul de mers (ales dupa multe cercetari si filmulete cu crash teste vazute) si de cand sta cu fata la sensul de mers nu mai zice nimic, chiar ii place. Asteptam la vara sa vedem cum o sa se comporte iar la drum lung.
  Ps: si noi am fost loviti la un stop in spatele masinii si copilul nici nu a sesizat ce s-a intamplat in timp ce eu, pe scaunul din drapta si avand centura am fost zdruncinata bine. Avem prieteni care isi tin copilul in brate pe principiul ca au masina buna si copila lor se plictiseste repede un scaun, maraie (nici macar nu ajunge sa planga si o si ia in brate) si i se parea ca sta si cam chinuita in scoia, asa ca mai bine doarme fata in bratele mamei in masina.

 33. Printesa, exista si pareri ca in caz de accident copilul poate sa moara si in scaun. Eu prefer sa o asez in scaun ca are 4 luni decat sa o am pe constiinta si sa raman fara ce am mai scump pe lumea asta.

 34. Eu stiu un caz concret in care scoica a salvat viata unui bebelus. Aveam deja una cumparata cu caruciorul, mai primisem una, asa ca am dat-o mai departe. In ziua botezului copilasului respectiv, tatal a avut un accident, cu bebelusul in masina :-(. Daca nu era asigurat in scaun…
  Din pacate, eu ma lupt cu ai mei, cu mama, mai ales. Cat a foat Tudor mic si acum si cu Ioana, cum maraia/maraie si suntem cu ea in masina, „O iau…?” NU, mama ma-sii, n-o iei, ca nu numai ca e periculos, dar invata ca se poate si fara scaun si cand e doar cu mine, va urla ca vrea s-o ia cineva si nu va avea cine! Ma enerveaza peste poate chestia asta!
  Saptamana trecuta, pe dealurile Valcei, se repezea s-o scoata din centuri!

 35. Luk

  Eu am o fata de 7 ani care merge in masina doar in scaun. Cei drept a durat ceva timp pana am obisnuit-o sa stea in scaun dar a meritat, iar scaunul este unul cu care se fac teste Euro NCAP.
  Ce mi-a atras atentia a fost o discutie cu alte doua colege de clasa, ale fetei mele, care au luat in ras prezenta acestui scaun, iar reactia me a venit rapid si spontan, si le-am transmis atat lor, cat si parintilor ca eu „O IUBESC PE FATA MEA” . Nu stiu cat de mic sau mare este procentul celora care-si tin copii pana la acaesta varsta in scaun de aceste gen, dar stiu ca in tarile civilizate primesti amenda de pana la 250 Eur, pentru a putea constientiza pericolul .

  • Ana

   In Anglia, este impotriva legii sa transporti minori pana la 10 sau 11 ani fara scaun sau inaltator. La 7 ani mi se pare perfect rezonabil sa fie in scaun.

 36. Iulia

  Poate sa planga pana se prabuseste. Fetita mea a calatorit in masina intotdeauna in car seat. Nu exista discutie. Sunt socata de parintii inconstienti.Iulia

 37. A noastra se va naste in cateva zile. Avem deja pregatite o herghelie de chestii, de la landou la scaun de masina. Nu va intra in masina fara sa fie asigurata, nici daca e vorba de drumul ala de 5 minute de la maternitate acasa. Legata in landou, cu mine langa. Apoi in scaun. Daca facem smecheria asta de cand s-a nascut, nu vad de ce sa aiba program de isterii, cand nu va cunoaste alt mod. Va sta in scaun special pana implineste varsta sa stea fara.

  Prefer sa parem ciudati si ‘exagerati’, decat sa o culeg bucati si sa-mi blestem zilele dupa asta. Ne-am preumblat cu niste prieteni de pe alte meleaguri si cu pustoaica lor. NICIODATA in toate lunile petrecute in casa lor nu am auzit fata (care avea 4 ani, cand am cunoscut-o) sa maraie ca e in scaun. Stie ca ala-i locul ei, sta cuminte pana e fixata in curele si apoi plecam.

  Probabil ca vor exista momente in viata noastra de parinti, cand com mai ceda si noi la cate o insistenta, dar faza asta nu e negociabila 🙂

 38. In primavara anului trecut veneam de la lucru intr-o seara, eram in autobus si priveam pe geam traficul. Vineri seara, lumea obosita vrea sa ajunga acasa. In stanga mea, o tanti. Copilul neasigurat pe scaunul din dreapta ( ~3ani) se tot juca prin masina. Trafic greu, bara la bara. La un momentdat copilul s-a urcat la ea in brate si s-a pus intre ea si volan sa doarma. Ea era relaxata. Mie nu-mi venea sa cred ochilor. Imi venea sa ma dau jos din autobus si sa-i urlu ca este o inconstienta. La fel imi vine sa fac tuturor parintilor cu copii sub 5 ani care-i tin in dreapta pe scaun, dar in centrua (daca nu se joaca copiul cu ea). „e masina de lucru si in general nu mergem cu masina asta”. Poate ca ar trebui la un momentdat sa se faca o mica constientizare a soferilor-parinti. Direct in trafic, dar nici asta nu cred ca o sa-i descurajeze.

 39. Cu copii e cel mai greu 🙂 Insa sfaturile sunt de mare ajutor 🙂

 40. Paul

  Cand am pornit la drum (a se citi am luat decizia ref. la urmasi) majoritatea cunoscutilor ne incurajau de parca am fi plecat la razboi.
  La aproape 4 ani de atunci inclin sa cred ca fie majoritatea cunoscutilor sunt niste panicarzi prapastiosi fie copiii mei sunt atipici: mananca, nu urla, dorm, etc.
  Mai mult decat atat, cel mare (3 ani si un pic) refuza sa stea in masina daca nu e in scaunul lui special, cu centura pusa si eventual si ursuletul asigurat. Fara constrangeri, fara mita, fara nervi.
  Cat de greu poate sa fie sa dialoghezi in permanenta cu ei si sa nu accepti compromisuri inutile?

 41. Alexandra Perse

  Eu mai vreau sa adaug ceva, legat tot de siguranta copiilor in masina (nu stiu daca s-a mai scris, ca n-am apucat sa citesc toate comentariile). Si parintele care merge in spate cu copilul trebuie sa-si puna centura! De ce? Pentru ca, poate fi copilul in scaun cand tu zbori peste el, in caz de accident, pentru ca e obligatoriu prin lege, pentru ca tu (impersonal vorbind) esti un exemplu pentru copil, si pentru ca e important ca un copil sa creasca cu ambii parinti, nu cu unul mort intr-un accident de masina!

 42. Lavi

  In majoritatea tarilor (cred ca doar Europa de este face exceptie), nu te lasa sa iesi din maternitate decat daca aduci o scoica. Alfel , copilul ramane in maternitate pana te conformezi.

 43. Sunt sictirita de parintii model care isi pun centura si isi lasa copiii de capul lor, sa stea in picioare, sa umble in masina, in timp ce ei sunt sub centuri.Cata inconstienta.La astia le.as lua varnetul fara sa clipesc, pentru ca merita.

 44. inca nu am copil, dar cand voi avea, cu siguranta in masina va sta doar in scaunul lui special!

 45. Sunt un tatic ce a trecut printr-un ACCIDENT SERIOS, ce inca are un copil datorita scaunului de masina.
  Am fost loviti din spate de un participant de trafic ce nu a observat oprirea masinii mele deoarece ii cazuse telefonul si s-a aplecat dupa el. Rezultatul: impact la peste 80 km/h, puntea spate a masinii distrusa, norocul nostru a fost ca impactul a fost mai mult pe partea dreapta si nu central. Rezultat: eu spital, el spital, copilul aflat in scaunul de masina nu a patit nimic. Scaunul de masina in schimb s-a stricat (s-au rupt niste elemente din plastic gandite special pentru asa ceva) preluand o parte din energia impactului.
  Faptul ca mergi in masina cu copilul, fara scaun, este o mare dovada si inconstienta si egoism, si de ce nu tentativa de omor. Faptul ca spui ca nu ai bani de scaun este o mare tampenie – fa-ti un card si-l platesti in rate cu 0%, sau renunta la fumat, sau nu iesi un week-end la munte, sau nu te duce la o nunta.
  Inainte de a-l pune pe cel mic in masina fara scaun gandeste-te cum ar fi viata ta fara el!

 46. Adrian

  Exista o solutie simpla si pentru eliminarea pericolului de electrocutare: protectie diferentiala. chemati un electrician, va monteaza un intrerupator diferential (daca va permiteti, mai multe), si apoi puteti fi linistiti: la orice cui infipt in priza, intrerupatorul declanseaza instantaneu, iar copilul va realiza ca nu se intampla nimic (si probabil isi va pierde interesul) 🙂

  • Robo

   cine naiba pune protectie diferentiala la toate prizele?
   oricum apartamentele au protectie diferentiala la siguranta principala (cea care nu e in apartament), pusa de enel, pt ca altfel ai putea sa furi curent.

   insa mi se pare foarte periculos si o idee foarte proasta sa lasi copilul sa umble la priza. poate la tine in casa e ok, ca ai diferentiale, dar in alte locuri s-ar putea ca aia sa nu aiba.

   eu cred ca priza este un lucru complet interzis pentru copii. alaturi de aragaz si surse de foc.

  • Adrian

   ai inteles gresit, nu am spus ca ar trebui sa-ti lasi copilul sa se joace la priza. ar fi trebuit sa se inteleaga ca m-am referit la situatiile cand nu e supravegheat.
   si protectia diferentiala nu se pune pe prize, ci pe circuit sau pe general, in schimb trebuie sa ai impamantare pe fiecare priza.
   si nu toate locuintele au asa ceva pus de Enel, cred ca sunt putine.

   In fine, am vrut sa aduc in discutie o solutie care poate proteja un copil si nu numai de accidente. Si poate preveni si un incendiu. In loc sa fii „gica contra” puteai sa-mi sustii ideea, s-o dezvolti, sa poata fi luata in considerare si de ceilalti cititori carora nu le pasa de starea instalatiei electrice

  • Robo

   da’ nu vrut sa fiu gica contra, probabil m-am exprimat putin mai abrupt.
   intr-adevar, nu toate apartamentele au diferential de la Enel si cred ca nici nu ne ajuta ala pus de Enel, pt ca am impresia ca are peste 30mA.

   ce am vrut sa spun e ca ar fi bine ca lumea sa puna diferentiale in apartamente, dar chestia asta nu se prea obisnuieste pe la noi, nu stiu de ce.
   la mine de ex. a trebuit sa-l intreb eu pe electrician daca nu pune dif la circuitul pt cada si a zis ca da, poate sa puna.

   eu nu aveam cum sa inteleg ca te-ai referit la situatiile cand copilul e nesupravegheat, pentru ca eu nu iau in considerare situatia in care un copil mic ar putea fi lasat nesupravegheat nici macar 1-2 minute.

   consider ca sunt suficiente chiar si cateva zeci de secunde in care lasi copilul nesupravegheat ca sa se intample o tragedie, fie ca e vorba ca baga un cui in priza, ca ia un cutit de pe masa, ca pune mana pe cuptorul incins, ca inghite o pastila si asa mai departe.

   copilul mic trebuie supravegheat 100% din timp dupa parerea mea. a, ca el este implicat intr-o activitate (ex. se joaca cu ceva) si tu te duci de exemplu pana la bucatarie sa aduci ceva, asta da. dar altfel cum sa-l las nesupravegheat?

 47. Ma unge la suflet postarea asta. Eu si sotul meu avem o mica afacere de distributie nationala a articolelor pentru copii, anumite marci poloneze. Scaunele de masina pentru copii fac parte din gama de produse. Se vand din toate grupele de greutate, nu ne plângem, doar ca noi, in România, vindem o treime din cât se vinde in Ungaria, Slovacia, chiar si Ucraina. Nu mai vorbesc de cate se vand in Polonia sau Cehia….Si oamenii ne-ntreabă, pe bună dreptate, de ce? Si noi le spunem ca românii încă nu s-au obisnuit cu obligativitatea scaunului de masină pentru copii. Dar e lege, la fel in toata Europa, zic producătorii, românii nu respecta legea? Nu, din pacate. Nu va mai redau restul conversatiei, ca nu ne onoreaza (pe marea majoritate a romanilor). In concluzie: legea n-o respectăm, nu stim sa ne protejăm copiii, iar copii romani sunt cei mai de nestapanit din Europa. Ai nostri nu vor si pace sa stea in scaun. Si eu am doi băieti (4 si 7 ani), sa nu credeti ca n-am experienta si ca si părinte in domeniu.

  • Robo

   eu sunt destul de mirat ca mai vorbim de ce anume cere legea cand e vorba de siguranta noastra si a copilului. adica, de ce ai nevoie sa fii obligat de lege sa faci ceva ce este in primul rand in interesul tau?
   logic ar fi ca legea sa fie folosita asa, ca sa-ti dai seama care ar fi cerintele minime de siguranta, insa ideea e sa fii cat mai sigur cu putinta.

  • Dana

   @ monifun : sper sa nu fie cazul vostru, dar uite un punct de vedere : am luat online din Germania scaun Britax Romer la fix 50% din cat era pretul la reprezentanta de aici. Plus ca, fiindca a fost peste 300 EUR, transportul a fost gratis. Anula sta trebuie sa schimbam categoria (15-36 kg) si tot de acolo voi comanda.

   cat despre restul…in maternitate am semnat de externare cu tati cu scoica alaturi. De atunci pana acum, nu a mers deloc (si am facu 12 ore pana in Grecia) fara scaun. Pauze, spectacole date de mami…asta e viata. Decat sa vina unul din spate sa ne proiecteze prin parbriz…

 48. Fff bun articolul, am si eu unul in drafts similar. O completare as avea: scoica sau scaunul pe „locul mortului” este o tampenie la fel de mare.

 49. Cristina

  Sunt absolut de acord cu articolul daaaar zilele astea am dat peste prezentarea lui Steven Levitt la Tedx: http://www.ted.com/talks/steven_levitt_on_child_carseats.html
  Nenea asta e un statistician si economist celebru (vezi „Freakonomics” ) si m-a cam pus pe ganduri.
  El zice ca peste 2 ani nu exista nici o dovada ca scaunele speciale ofera mai multa protectie decat banalele centuri. A studiat statistica accidentelor din US in care au fost implicati copii si a facut inclusiv experimente intr-un crash test center.

 50. eu sunt mamica, care am trait 3 ani in Ro, 3 in Vest. Fara masina, fara carnet.
  La nastere, am primit (imprumutat) o scoica de la o prietena. Am curatat husa, dar era in stare impecabila, si am ezitat daca sa pun mana pe ac si atza sa fac o husa noua, cu elastic (eram in perioada pro sterilizare). Cand avea copilul 6-8 luni, a nascut o alta prietena. Scoica am returnat-o si s-a dus la noul bebe. Intre timp, in grup a mai venit un bb, si scoica s-a dus la acel copil.

  Noi am folosit ocazional scoica, neavand masini.

  La botez, cativa prieteni m-au intrebat ce cadou vreau. Le-am zis ca nu am scaun de masina, au pus bani impreuna si mi-au facut un cadou practic. Evident ca au facut unii glume ca nici masina nu am. Intradevar, suntem oameni cu venit mic, dar cu respect fata de lege si de viata. Am folosit scaunul in Romania de cate ori am fost cu masina cu rude/prieteni/imprumutat masina.
  Scaunul a ramas in Bucuresti, la rude, au mai trecut 2 verisori prin el.

  In rest, am circulat cu metrou/tranvai/bus, cu carut. Nu zic ca e usor , ca in Buc. e aglomeratie mare, preferam sa plec mai devreme cu copilul catre cresa ca era tranvaiul mai gol. Am avut si momente grele, cand nu m-a ajutat nimeni sa urc carut in tranvaiele vechi, sau cand vatmanul mi-a inchis in nas usile si 2 barbati radeau ca 2 sfecle din tranvai de situatia mea. Mie imi venea sa plang.

  Cand calatoream cu taxiul, puneam centura mie si copilului, in spate, in spatele soferului stateam.

  Am plecat din tara. Tot nu avem masina. Am cumparat un scaun la mana 2a, nu doar inaltator, pt ca are si protectie de urechi. Am dat 4 euro. L-am curatat, desi si proprietara il curatase impecabil, si de data asta ii fac husa noua, cu elastice, pt ca am cumparat un material haios.

  Si da, si eu am discutii cu romanii. Inclusiv cu socrul, sofer experimentat, ce mi-a zis NU DOAR O DATA : „hai draga, ia-o in brate, nu vezi ca plange, mai avem 2 min pana termin de parcat”. Ma afecteaza remarcile celorlalti, dar am doar un copil, si il iubesc ca pe ochii din cap.

  Scuza cu banii nu tine. Dupa cum v-am zis, nu am masina. De bani de RCA, benzina lunara, cauciucuri si alte cele care se cheltuie la o masina, nu ma intrebati ca nu ii am!. De un scaun la mana a2a, insa da. Si la final o sa il vand , la fel de ieftin.

  In vara, vin in Buc. Cu inaltatorul in bagajul de mana. Ma gandesc sa caut la mana a2a sa cumpar inca unul, si sa il las in Buc. la rude. Aici sunt grupuri pe facebook, vanzari stradale de vechituri, sau in scoli, unde lumea vine lucruri de copil f. ieftin, nu le dau gratis ( dar si pretul e derizoriu, 50 centi, 1 -2 euro) in idea ca sunt altii, ca mine, cu mandrie de a nu cere gratis, dar si care nu isi permit un scaun nou, pe care il utilizez de 5-10 ori pe an.

  Nu ma cred deasupra legii.
  Daca are cineva indoieli, poate sa faca voluntariat la spitalul Bagdazar. Va vedea suficiente cazuri de copii in coma/cu traumatisme craniene pt ca ….

 51. La noi,a fost cu cântec împrietenirea cu scaunul auto. Dar am preferat urletele şi ţipetele Alexiei. M-am convins pe pielea mea, sau, mai bine zis pe a copilului (din nefericire) că un scaun auto E OBLIGATORIU. Nu doar scaunul, ci copilul legat în scaunul auto. Asta pentru că am avut parte de un mic incident auto, din fericire care s-a soldat doar cu o sperietură din partea mea şi a copilului. Dar acum pun copilul în scaun şi pentru 5 metri, ca să spun aşa.
  În toamna lui 2011, când Alexia avea aproape un an şi jumătate, am fost implicaţi într-un accident auto. Mergeam să ne întâlnim cu nişte Cojocarii şi fix atunci nu aveam montat scaunul auto. Îl spălasem cu o zi înainte şi încă era jilav, iar în marea mea prostie am descis să nu-l mai montăm. M-am bazat pe faptul că soţul meu conduce atent, că era weekend şi mai puţine maşini în trafic. Noi am depăşit coloana de maşini şi ne-am „pupat” cu maşina unei cucoane, care s-a gândit şi ea să depăşească pe linia de tramvai coloana de maşini. Noi deja eram pe linia de tramvai, pentru a vira la stânga. Ne-am ciocnit destul de tare. Nu ştiu ce manevre a făcut Tibi, dar a reuşit să proptească maşina în staţia de tramvai, astfel că a evitat să ne ciocnim cu vreo altă maşină din colana de autoturisme care circulau regulamentar. În cele câteva secunde cât a durat toată această „distracţie”, am lipit-o pe Alexia de banchetă (eram amândouă în spate) şi m-am pus între ea şi scaunul din faţă. Tot a căzut picea cu nasul în scaunul din faţă, dar nu a fost un impact puternic, astfel că s-a ales doar cu o sperietură. La fel şi eu.

 52. Jordan

  Exista unii oameni care sustin ca plusul de siguranta adus de scaunul de copil fata de centura clasica, in cazul copiilor de peste 3-4 ani, e absolut neglijabil, daca el exista. Cu alte cuvinte, scaunele pt copii sunt absolut vitale pana la 3 ani, dar dupa centurile clasice isi fac treaba la fel de bine. De curiozitate, cititi Superfreakonomics – merita :).

  Evident, fiica-mea sta mereu in scaun si va sta mereu in scaun pana spre 6 ani. Nu a fost, nu e si nu va fi negociabil. Peste 6 ani insa mi se pare exagerat.

 53. Carmen

  Wow, ce de comentarii! Sper sa il poti vedea si pe al meu.

  Printeso, vreau sa fac o asemanare intre subiectul asta si altul care ma framanta rau pe mine. Am un baiat de 1 an si 7 luni si de cateva zile simt ca si-a schimbat comportamentul fata de mine. Crize de isterie din orice cand suntem impreuna afara, in parc, vrea doar in brate, doar cum vrea el, ma vrea doar pe mine, e haotic, nu ma lasa sa fac nimic. Pana acum, nu a fost deloc asa, ne-am inteles chiar foarte bine si imparteam timpul impreuna la bucutarie, la joaca, cu tati etc. Ma simt depasita si extenuata de aceasta lipsa de armonie dintre noi si nu inteleg unde gresesc. Stau cu el, ne jucam, alaptez, dormim impreuna, practic am o conexiune permanenta cu el. Dar nu stiu ce se intampla. Si nu cred ca e de la ultimii 2 canini care ii ies si din cauza carora plange noaptea.

  Oricum, ma gandeam cu sotul meu astazi la modul in care ii permitem sa foloseasca lucrurile. De ce sa ne spalam pe dinti doar dimineata si seara? El s-ar spala de vreo 5 ori pe zi, insa mai mult ca sa manance pasta de dinti. De ce sa ne dam cu spray doar dimineata cand se da tac-su? De ce, apropo, sa nu bage mainile in priza? Ne intrebam astazi care este diferenta dintre a-i interzice/a-i restrictiona sau a-i forma un tabiet sau rutina cu unele lucruri si replica neinsotita de explicatii „nu e voie”. El oricum invata mecanic semnficatia lucrurilor din jur, asa cum invata prin contextualizare unde este nasul, gurita, buricul etc. El nu dispune de logica la varsta asta. Si totusi, ce ar fi bine sa fac? Sa il spal pe dinti de cate ori vrea? Sa ii cumpar baloane de cate ori vrea? N-am bani. Sau cum? Mi-e teama ca daca nu „impun” limite si in chestiunile acestea mici, zilnice, isi va permite prea multe. Exista rasfat? Sotul meu zice ca da, eu tind sa cred ca nu. Doar nevoi care nu sunt indeplinite si mascate sub dorinte prostesti.

  Simt asa un dezechilibru in felul in care se comporta si in felul in care ma raportez eu la el. Probabil simte si el asta..

  Help si multumesc!

 54. Shamata Vipassana

  Prima cauza a divortului este casatoria. Si prima cauza a mortii este viata. Nu poti sa-l asiguri 100%, you’d better face it. Daca nu voiai sa-i risti viata, de ce i-ai dat-o? Era mai sigur sa nu-l faci, nu?
  Sunt parinte de doi copii, 4 si 6 ani. Nu au stat niciodata in scaun (ok, recent an facut un experiment nereusit, vrem sa-i ducem in strainatate si lumea vestica e plina de isterici care insista cu prostiile pe care vor sa le vanda). DAR: conduc incet, max. 100 km/h pe autostrada, si mai tot timpul in spatele unui camion, worst that can happen loveste ala ceva si tu dai in el, dar oricum mai franezi, in principiu scapi. Scaunele sunt un cretinism sa-ti INSPIRE siguranta sa poti goni dupa pofta inimii. NU consider ca aduc nici pe departe atata siguranta precum conduita preventiva.

  Just my 2 cents, your mileage may vary….

  • Printesa Urbana

   Doamne, ce prostii spuneti… sper din tot sufletul ca sint putini parinti care gindesc ca dvs si mai sper sa va pazeasca dumnezeu de nenorociri, ca e clar ca dvs nu stiti s-o faceti. Banuiesc ca nici dvs nu purtati centuri, ca sint niste cretinisme gindite sa-ti inspire siguranta, nu?
   Geeez…. ce mentalitate…. 🙁

  • Shamata (ma amuza si numele) vorbesti niste prostii imense! Pe langa faptul ca e ILEGAL deci tu faci o ilegalitate si te lauzi cu ea…. Stii cum iti vor zbura copiii la 100 la ora? Ca niste portocale aruncate pe sosea. Si vor fi morti in secunda doi. Sotul meu a facut printre altele si pilotaj de curse si el m-a informat ca fetita noastra tre’ sa stea in centura in CINCI puncte ca sa fie cat mai safe. Ai impresia ca pilotii isi pun centuri din cauza ca le vinde cineva asa aiurea?

   Acum doi ani a murit baiatul de 23 de ani al celei mai bune prietene a maica-mii. N-avea 100 la ora da’ n-avea nici centura. A intrat intr-un cap de pod si a zburat cat colo…hemoragie interna si moarte in 15 minute. Daca nu stii despre ce vorbesti mai bine intrebi specialistii. Dar cu idei cum ca prima cauza a mortii e viata la ce sa ma astept? 😀

  • Carla

   Inteleg ca siguranta copiilor dumneavoastra nu importa.Nu stiu unde anume in vest vreti sa mergeti dar la iesirea din tara,la verificarea documentelor,copii vor trebui sa stea in scaunele speciale si asigurati cu centurile de siguranta.Daca iesiti pe la unguri,nu stiu daca apucati sa ajungeti pe M0 (centura Budapestei) si veti fi opriti pentru diverse controale,printre care si cel despre care vorbim.Ok,scapati de unguri,ajungeti in Austria,aici nu scapati categoric de amenzi si sunt mari.Inclin sa cred ca nu ati mai iesit din tara.Chiar as vrea sa vad cum mergeti cu 100 km/h pe autobanda si-n spatele unui tir,mare parte din drum…mai ales daca cumva ploua si va urca rotile aluia toata apa si mazga in fata.Si daca,Doamne fereste,franeaza brusc…nici nu vreau sa ma gandesc.Dar ati putea-o face dumneavoastra,documentati-va si va veti convinge ca nu aberam,cei care ne dam cu presupusul pe aici.

  • sper ca doar glumiti.
   La 30km/h un copil mic devine proiectil.
   La peste 80km/h , daca te ciocnesti cu un copac, 50% din cazuri cedeaza organele interne (impactul).
   Daca te ciocnesti de o alta masina in viteza, nu conteaza cat ai tu, conteaza forta impactului ( in clasa a 9a, se invata energia de la ciocnirea cu 2 obiecte, exemplul profesorului a fost cu 2 bile dar pe tabla am calculat cu 2 masini, ciocnire fata in fata, sau ciocnire din lateral).

   Scaunul la copil este lege. Scrisa. Amenda. Vezi ca unele taril vestice dau copilul jos din masina + amenda (daca vrei sa continui sa mergi cu ei asa, iti confisca masina). In plus, sistemele cu centuri in 5 puncte, scaun cu urechile ce apara lateralele capului arata ca la un accident , au fost cazuri in care singurul supravietuitor a fost… copilul.

   Si nu uita, copilul face ce vede. Daca stie ca se poate sa stea in fata, la volan, o fi fraier sa accepte sa il pui la locul lui …

  • Lucia

   Nu .. cretinism e sa iti lasi copilul sa zburde prin masina si tu sa sa iti faci cruce si sa te bazezi pe condusul preventiv. Tu conduci preventiv.. insa baiatul lu’ primaru’ din Cucu din Deal abia si-a luat permis (pt ca plati tac’su unde trebuiesu nu pe bune) si a mai si primit o masina cu un calut pe ea conduce preventiv? Sau ciinele/vaca/boul/barbatu’ manga a lu’ Tanti Leana care se gindeste sa treaca strada exact cind mergi tu preventiv prin oraselul respectiv cu 50km la ora .. ala merge preventiv? Si sa nu imi spui ca instictul tau de sofer nu iti zice sa pui frina cind il vezi pe Grivei sa nu-ti strici masca pe fata la masinuta mult iubita. Si astea sunt numai 2 exemple care sunt extrem de comune pe strazile din eterna si fascinanta noastra tara.

   Sigur scaunele nu ofera siguranta 100% insa sansa ca al tau copil sa scape teafar sau cu o mina/picior in ghips in loc de coloana rupta sau sa moara strivit intr-un accident este mult mai mare daca sta prins in centuri.

   ceilalti 2 centi ai mei..

   Ca un fapt divers, intr-o tara unde este o exceptie sa vezi un copil neprins in centuri (mai vin si alte natii in vizita pe aici ), in Suedia, in 2012, au fost raportate 0 (adica nici una) morti in accidente la copii intre 0-6 ani.
   Sursa aici: http://trafa.se/PageDocuments/Vaegtrafikskador_2012.pdf

  • Viorel

   Eu tocmai am fost lovit din spate, deși circulam regulamentar, în spatele unei dubite, cu 60 km/h, spatele mașinii mele e praf, primul lucru la care m-am gândit a fost ce bine că nu aveam copiii în mașină. Trebuie să fii inconștient sa nu realizezi ca degeaba esti TU super șofer daca animala din spatele tău butonează telefonul…Degeaba am condus preventiv, in 23 ani de condus am avut doar 3 accidente ÎN CARE AU INTRAT ALTII IN MINE, ei NU conduceau preventiv…

 55. Shamata Vipassana

  Ah, si btw, riscul la masina este SEMNIFICATIV mai mic decat bagat destele in priza (ai iesit cu masina de vreo zece ori pana acum si ai scapat, nu, ia baga destele in priza de zece ori sa vedem…). M-am saturat de isterii care incearca sa ne vanda „asigurari” si „siguranta”… nu exista siguranta, doar posibilitati si probabilitati, oricat am incerca sa ne convingem ca viata noastra este sigura. Recent fiul meu a cazut pe scara si si-a facut un cucui. Da, ar fi putut sa moara. Trebuie sa-i pun permanent casca de acum inainte? Si body armor, ca putea sa-si rupa si coloana? Mai lasati-ma, nici ca spartanii care-i aruncau de pe stanci daca nu corespundeau standardului, dar nici isteriile moderne…

  • Robo

   :))))))))
   domnule/ doamna, esti foarte prost/ proasta, imi pare rau.
   in cazul dumitate „riscul la masina” este SEMNIFICATIV mai mic chiar si decat riscul de a uita sa respiri.

  • :)))))))))))))))))) Asa ma gandeam eu mai devreme, ca fiinta e intr-adevar in ciuda statisticilor! Sa le uram sanatate!

 56. Aniela

  deci: eu sunt parintele care pana la 2 ani si-a tinut copilul in brate….acum intentionez sa cumpar scaun de masina (citind acest articol), sunt convinsa ca va plange de va rupe cand il vom pune in el…deja zic un OF mare…mai este cineva in situatia de a pune copilul pt prima oara in scaun de masina la o varsta mai mare? daca da, cum ati facut/convins? printeso varianta ca mai bine plange decat…sa nu mai fie e evident de ales insa….sa lasi copilul sa planga pana la epuizare…revin cu detalii…

  • cristina

   De ce crezi ca va plange? Poate chiar o sa ii placa sa aiba locul lui special, un loc care sa fie doar al lui in masina!
   Noi ne-am cumparat masina cand prima fetita avea 3 ani, deci destul de marisoara. In aceeasi zi am cumparat si scaunelul pentru masina, mai ales ca in tara nordica unde locuim scaunelul este obligatoriu. Oricum fetita a fost super incantata ca are scaunelul ei si doar al ei, si ca, surpriza….poate sa vada mai bine pe geam :D. Cu cea de-a doua fetita a fost mai simplu, a stat in scoica din a doua zi de la nastere iar acum sta cuminte in scaunelul ei, fara nervi, fara tipete, fara plans. Am venit cu ele in Romania asta vara (1700 de km) fara nici o problema, ne-am plimbat in toata Romania si ne-am intors in tara noastra rece tot cu ele in scaunele. Nici una nu comenteaza cand este pusa in scaun, cea mare isi pune singura centura, cea mica incearca sa o imite bineinteles :D.
   Amandoua stiu ca regula e regula si trebuie respectata: masina sta pe loc pana toata lumea isi pune centura de siguranta!!!
   Si da, am avut si eu un accident : stateam la semafor, cel din spate a intrat in mine iar eu (desi aveam piciorul pe frana) am intrat in cel din fata mea. Noi ne-am speriat destul de tare iar fiica mea, asigurata bine in scaunelul ei, si-a ridicat capul din cartea in care se uita si m-a intrebat foarte calma : s-a intamplat ceva mami, de ce va agitati atata?

  • Aniela

   yeii! avem 3 zile cu scaunul de masina, si l-a acceptat din prima! sunt mega-extra bucuroasa! Multumesc pt articol printeso, el e „de vina” pt scaunul ce-l avem!

 57. Diana

  Am vazut un articol intr-un ziar dintr-o tara musulmana in care se vorbea despre un proiect de lege care ar fi obligat la transportul copiilor in scaune de masina. O localnica a spus asa: „Unde sa pui 4 copii in varsta de pana la 6 ani? Noi nu suntem ca europenii, sa avem un copil si un catel!” Mi s-a parut comic comentariul.
  E clar ca trebuie sa ne protejam copii cat mai bine, atat cat putem.

 58. Cristina Pohlmann

  Un articol foarte interesant si foarte necesar, mai ales in Romania! In orice caz trebuie spus ca cel mai bine e sa cumperi scaun nou. Daca te hotaresti pentru unul vechi, din diverse motive, cred ca trebuie sa se stie cateva lucruri esentiale:
  1. sa nu fie mai vechi de 4, 5 ani. Scaunele astea sunt facute din plastic si stiropor, materiale care dupa un anumit timp se fisureaza, devin poroase samd, deci risc mare in cazul unul accident, mai ales la grupele mici, 0+ si 1.
  2. sa luati si instructiunile de folosire si toate accesoriile.
  3. toate scaunele pentru copii un numar de verificare ECE: numarul asta ar trebui sa inceapa cu 03 sau si mai bine cu 04 (daca incepe cu 01 sau 02 e un model vechi care la nivel european nu mai poate fi folosit, e bun de dus la gunoi!).
  4. cel mai bine e sa iei scaunul de la cineva cunoscut, care poate sa-ti garanteze ca scaunul nu a fost implicat in nici un accident. Un astfel de scaun poate fi fisurat, rupt si nu intotdeauna se vede cu ochiul liber.
  Am auzit si eu in Romania replici de genul „merg incet”, „sunt atent”, „lasa-l, draga, nu vezi ca plange” samd., de aceea nota 10 pentru constientizare!

 59. Martina

  Draga Printesa,

  am ajuns la acest articol dintr-un colt al internetului dedicat mamicilor si tin sa iti multumesc pentru ca ai abordat aceasta problema si mai ales pentru felul in care ai facut-o. Cine stie cate vieti vei fi salvat cu aceasta postare?

  Mi s-a intamplat de multe ori sa sustin importanta scaunului auto in fata vreunei mamici si de obicei primeam raspunsul „nu-i place/ nu vrea sa stea. Lasa ca o sa vezi cand o sa-l ai pe al tau”. Peste vreo 2-3 luni voi fi mamica pentru prima data si astept cu nerabdare sa ma confrunt cu aceasta situatie pentru a vedea cum voi reusi eu sa gestionez problema 🙂

 60. Cand am plecat din maternitate, un gardian al spitalului ne-a condus la masina sa se asigure ca avem scaun pentru copil si ca este corect montat. Daca nu am fi avut, nu ne-ar fi lasat sa plecam cu copilul. Mi s-a intamplat cu ambii copii, in america cea mult hulita desigur.

  Nici eu nu reusesc sa ma obisnuiesc cu imaginea copiilor liberi prin masina, uneori chiar si pe scaunul din dreapta soferului. Si mai putin ma pot obisnui cu scuzele parintilor.

  Daca e lege, maternitatile ar putea sa verifice respectarea normelor, iar politia sa aplice amenzi in caz de nerespectare.

 61. Daniela

  Hello Printeso!
  Eu as vrea doar sa stiu daca Lucia a reusit sa doneze scaunul lui Kittysor.
  Inca nu am copii, dar cand o sa am o sa le cumpar scaun de masina precis.
  La cea care a scris ca dai banii pe fereastra ca astea sunt „fite”, nu se gandeste ca oricat de bun sofer esti tu, poate altul e neatent, sau poate pur si simplu i-a alunecat masina pe polei.
  Noi urcam un deal intr-o iarna si pe mijlocul intersectiei era polei. Sotul meu nu a vazut, a luat curba mai in viteza si indata am ajuns pe contrasens. Noroc ca nu era nimeni atunci acolo. Si ne-a zgaltait bine pe amandoi, dar aveam centurile puse(de altfel, nu circulam fara). Dar de aveam un copil in spate, ar fi zburat cat colo, intr-o fractiune de secunda.

  • Lucia

   Inca nu, pentru ca nu este modelul potrivit. Scaunul e adus din Suedia si aici se vind numai scaune de copil pina in 4 ani care se monteaza cu fata invers directiei de mers. Mamica isi doreste unul care poate fi montat cu fata la directia de mers.

  • Daniela Radu

   Pentru Lucia, am si eu o intrebare: caut scaun auto pentru fetita mea de 3 ani. Pana acum am avut un scaun Bebe Confort pana la 18 kg, dar a ramas mic, centurile sunt la maxim si incep sa o stranga. As vrea sa iau un scaun pentru grupa 15-36 kg, sa fie bun pana tarziu, dar sa fie cu spatele reglabil, sa poata dormi bine copilul. Tu aduci scaune din Suedia? Putem vorbi pe mail? Multumesc.

 62. si am folosit google:
  Agentie guvernamentala americana spune : http://www.cdc.gov/motorvehiclesafety/child_passenger_safety/cps-factsheet.html

  Child safety seats reduce the risk of death in passenger cars by 71% for infants, and by 54% for toddlers ages 1 to 4 years.
  Booster seats reduce the risk for serious injury by 45% for children ages 4 to 8 years.

  Sau una britanica:
  http://www.childcarseats.org.uk/carrying_safely/casualty_statistics.htm

  In a 30 mph crash, an unrestrained child would be thrown forward with a force 30 to 60 times their body weight . They are also likely to be ejected from the car through one of the windows.

  Uite de la elvetieni: http://www.swissinfo.ch/eng/archive/Childs_death_raises_questions_about_car_seats.html?cid=45306

  Sau cu poze: http://www.theaa.com/public_affairs/reports/facts_about_road_accidents_and_children.pdf

 63. Robo

  mai trebuie spus inca ceva: nici sa ai scaun de masina nu e suficient!

  din cate am citit, s-au facut studii care au demonstrat ca un procent de pana la 50% din scaunele de masina instalate nu sunt instalate corespunzator! acest lucru se poate citi chiar si in unele din linkurile de mai sus date de araklian.

  deci ie complicate astea cu scaunele, trebuie atentie mare.

 64. Laura

  Buna! Poate s-a spus deja mai sus, dar vin cu o adaugare. In scaunul de masina copilul nu trebuie pus imbracat cu geaca sau haine foate groase. Stiu ca o sa spuneti, pai atunci ce facem in timpul iernii, cand e frig afara, dar priviti putin video-ul atasat (scuze dar nu am gasit nici unul in romana) si o sa vedeti ca a pune copilul cu haina de iarna e la fel de periculos ca atunci cand nu ii atasezi bine centurile la scaun. https://www.youtube.com/watch?v=_V7tVWF6suM

 65. Corina

  Hei am si eu o intrebare, pentru bebe mic am scoica – asta este cu fata sau cu spatele la sensul de mers, ca inca nu am cumparat-o (mai e pana vine bebe)? si un scaun cum trebuie sa fie cu fata sau cu spatele? ce este mai sanatos pentru el? sau depinde de varsta/de scaun/de masina?

  • Printesa Urbana

   Scoica se monteaza obligatoriu invers fata de sensul de mers, copilul sta cu fata la bancheta. Scaune gasesti pina la 3 ani cu aceeasi pozitie, problema e ca in general copiii mai marisori vor sa stea ca parintii, cu fata spre parbriz. Dar gasesti scaune care se pot monta in ambele sensuri, si il sucesti cind mai creste. Ideal e sa-l tii cu fata la bancheta cit mai mult posibil, e mai sigur asa.

  • Larisa

   Buna! Cum sa fac sa stea in scoica, totuși? Pur si simplu urla. Ca e adormită, ca e trează..Urla când o punem în scoica. Mă gândesc să o aduc în casă și să o mai pun în ea când și când. În speranța că o să se obișnuiască cu ea. Habar nu am cum să fac..
   Un sfat? Bebe 6 săptămâni..

  • Printesa Urbana

   salut, da, ajuta sa iei scoica in casa, sa pui copilul cateva minute pe zi si in casa, sa se obisnuiasca incet incet.

   poti sta cu ea in spate, ii poti vorbi, poti sa ii arati jucarii noi.

   in orice caz, nu face exceptii, daca o scoti din scoica pentru ca plange, va invata ca daca plange, te determina sa te razgandesti. daca nu o scoti din scoica, se va obisnui, cu tine alaturi, cu rabdare si blandete.

   am pus aici mai multe idei https://www.printesaurbana.ro/2016/04/copilul-meu-nu-sta-in-scaunul-auto.html

  • Lucia

   Nimic nu e sigur 100% .

   Insa sansele mai mari sunt atunci cind copilul este prins in centura cu 5 puncte in scaun montat corect si cu spatele la directia de mers. Explicatia e ca de obicei accidentele grave se intimpla cu coliziune din fata. Datorita inertiei capul copilului va fi impins in fata daca merge cu fata la sensul de mers si va fi lipit de scaun cind scaunul e montat cu fata invers directiei de mers. Cei mici au capul greu si muschii gitului nedezvoltati, deci la coliziune frontala e mai sigur mersul cu spatele. Din acelasi motiv se recomanda in diverse studii ca pina la 4 ani (sau 18 kg) ca cei mici sa mearga cu spatele. Insa in Ro nu ai sa gasesti usor sa cumperi scaun de masina pt grupa 0-18Kg care se monteaza cu spatele la directia de mers.
   Insa daca ai de ales intre a pune copilul mai mic de 4 ani si mai mare de 1 an in centura pt adulti si a-l pune intr-un scaun care merge cu fata, e mai sigur in scaun. Acestea au centuri cu 5 puncte care distribuie forta inertiei mai bine decit centura pt adulti. Plus ca centura pt adulti il poate deranja si sigur atunci nu ar vrea sa o poarte.

   Daca nu ai scaun (aici nu vorbim de scoica ci de scaun pt copii > de 1 an care nu mai incap in scoica), de ex in taxi, macar pune-l in centura, si daca aceasta ii vine peste gat, mai bine dai partea care se prinde sus dupa copil, intre copil si scaun, si copilul foloseste numai centura care ii vine peste burtica . Daca il tii in brate fortele la o ciocnire sunt foarte puternice, o sa ti-l smulga din brate.

   In autobuz/troleu/tramvai se considera ca sunt conduse de soferi profesionisti si se merge cu o viteza mica si riscul de accidente e mult mai mic decit in masina personala.

  • Corina

   Vă mulțumesc mult! Am înțeles acum, nu mi-era foarte clar. Doamne ajută să avem scaune și scoici și tot și să nu avem probleme reale și accidente (am trecut cândva printr-unul și sunt foarte traumatizată de mersul cu mașina în general, în orice condiții, oricine ar conduce. M-aș blinda și aș lua un tanc sau măcar mașină rezistentă anti-rachetă. Dar nu se poate așa că îmi voi lua orice precauție ține de mine)

 66. Roxana

  Buna. Noi avem probleme cu bunica care daca o aude plângând pe bebica ar fi in stare sa ii bage degetele in priza daca s-ar calma (lucru care sigur s-ar intampla:) Si ne-a facut faza in masina ea in spate cu bebica si noi doi in fata si ea incet a luat copilul care se agita si l-a pus in brate la varsta de cateva luni. Cata inconstienta!!Oricum cam orice copil dupa cateva minute cu masina adoarme.Este cel mai bine in siguranta si exemplul cu priza e minunat:sa vezi lucrurile din alta perspectiva…ca si reclama aia :” Daca iti sangera orice alta parte a corpului si nu gingiile imediat te duceai la medic „.
  Parintii mei din provincie nu merg niciodata cu centurile. Si unul din putinele lucruri care imi place in Bucuresti este faptul ca multa multa lume are centurile puse. Mereu am cautat o explicatie pentru asta. Politie nu e cine stie ce, bucurestenii nu cred sa fie mai constiinciosi…ce-o fi?

  O saptamana usoara si sanatate la bebici!

 67. Marcela

  Buna, eu sunt din Timisoara si am 3 copii mici (3ani, 1 1/2 ani si 5 luni) copii mei nu calatoresc decat in scaunul de masina, si pt ca in masina mea nu incap 3 scaune pe bancheta din spate, iesirile in familie nu se fac decat cu doua masini, fetele cu mine si cu buniva iar baietelul cu sotul. Este extrem de incomod dar nu riscam siguranta copiilor nici daca consumul de benzina astfel se dubleaza. Parerea mea este ca aproape orice familie isi poate permite scaun auto daca face din asta o prioritate si intelege importanta lui. Cate prostii se cumpara copiilor, de care nu au cu adevarat nevoie? Cate frigidere si tv- uri si tablete se cumpara in rate, de ce nu un scaun auto? In Timisoara vad zilnic copii stand in picioare sau in brate la vreo ruda in masina, masini scumpe, culmea! De fapt in 3 ani de cand sunt mamica nu stiu daca am vazut de doua ori copii mici ( nu bebe) in scaun in masini. Si isi mai trimit copii si la gradinita cu soferul gradinitei private care costa o gramada de bani lunar, dar fara scaune! Poate in Bucuresti s- a mai trezit lumea, dar aici e dezastru. Cum poti da conduci masina si sa fii atent la trafic cu un copil mic in libertate pe bancheta din spate? In fine, ne dam mari si evoluati, mancam bio si raw vegan dar suntem vai de capul nostru.

 68. Nico Voinea

  „Poate vreți detalii despre fetița colegei mele, care și-a zdrobit ambele picioare într-un accident minor pe Calea Griviței. A intrat un taxi în ei din spate, fetița stătea neasigurată pe bancheta din spate, a fost proiectată de impact printre scaunele din față și i s-au dat picioarele peste cap.”

  Asta ai inventat-o, asa-i? Nu de alta, dar contrazici prima lege a mecanicii, aia cu inertia…

  • Printesa Urbana

   Din pacate nu e inventata, or mai fi fost si alte detalii pe care nu le stiu, dar cazul este real.

  • Nu ii cunosc povestea, dar cicatricile de pe corpul copilului colegei da. A zburat prin parbriz si ajuns in coma.
   Cand ai timp, poti merge la spital Bagdazar si sa intrebi ce cazuri au.

 69. Gloria

  Si fetita mea a stat intotdeauna in scaunul special de masina si chiar cere sa fie pusa acolo. As vrea sa adaug ceva la informatiile f utile din postare: scaunul auto trebuie pus in spate, la mijlocul banchetei, nu lateral, pt ca acolo este cel mai safe, chiar daca masina are airbaguri laterale.

 70. Ghiocel

  Buna tuturor! Trebuie sa trecem de la scoica la scaun auto si va rog sa ne ajutati cu pareri. Avand in vedere ca fetita are 1 an si 9,5 kg ne-am gandit sa ne orientam la un scaun din categoria 9-18 kg, din cele care se pot fixa atat cu fata cat si cu spatele la directia de mers (fiindca dorim sa mearga cat mai mult posibil cu spatele – fiind mai sigur asa). Intrebarea este: exista scaune cu isofix care se pot monta si cu fata si cu spatele? Care sistem de prindere este mai sigur: isofix sau centuri? Eu am auzit ca isofix e mai sigur dar nu am vazut modele isofix cu montare in ambele sensuri. Ce sa alegem? Isofix sau montare in ambele sensuri? Multumim!

  • Mama Zen

   Cybex Sirona este cu isofix, 0-18kg, poate fi montat cu fata sau cu spatele. Din căutările mele de anul trecut era singurul de acest fel, cotat cu 4 stele la testele de siguranță austriace (alte mărci de genul am găsit în Suedia doar). Prețul este ridicat, 400 euro, însă pentru părinții ce își permit, îl recomand. Este un scaun de care m-am îndrăgostit instant când am văzut filmulete cu el!

 71. Scaunul auto este foarte important. Eu am folosit de la nastere un landou, iar de la 6 luni am cumparat un scaun pentru grupele I, II si III. Chiar daca nu am calatorit prea mult cu masina, mai ales pana la vreo 9 luni am considerat ca scaunul este foarte important. Spre surprinderea mea nu am avut probleme cu el la drum decat o singura data cand pur si simplu nu mai dorea sa stea in scaun. Era un drum lung, se plictisise dar simtea si nevoia sa il tin in bratica unde se simte el cel mai bine. Exasperati de plans amandoi am cedat, iar eu l-am luat in brate. O mare greseala deoarece a intrat un dobitoc pe contrasens si era sa intre in noi. Din fericire impactul a fost evitat, dar putea sa nu fie si nici nu vreau sa imi inchipui ce s+ar fi intamplat din inconstienta noastra. Pe sotul meu ma bazez e un sofer extraordinar, sofer profesionist de meserie, dar nu ma bazez pe ceilalti asa ca trebuie sa cautam metode sa convingem copilasul sa stea in scaun indiferent cat demic e. Metode se gasesc, iar treptat copilul se va obisnui. Poate a fost un semn. Nu l+as mai scoate din scaun acum nici pentru un minut. http://albinutamagica.blogspot.ro/2015/11/copilul-refuza-sa-stea-in-scaunul-auto.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *