Paste a la puttanesca, numite și „Uau, femeie!!!”

Duminica trecută mi-era foame. Cumplit de foame. Mă săturasem și de roșii cu brînză și ceapă verde (mai mîncasem de două ori mai devreme), și de plăcintă cu mere (oricum nu mai era, am făcut două una după alta și amîndouă au dispărut în cîteva ore, deși în casă eram numai trei guri), ciorba de ștevie se terminase, și mi-am zis toată lenoasă, dar mai mult flămîndă: ia să fac eu pastele alea despre care tot aud în filme, a la puttanesca cică. Am aruncat un ochi pe cîteva rețete (de obicei fac asta, mă uit pe rețeta care mă interesează pe 3-4 bloguri gen Jamie Oliver, Adi Hădean, Gordon Ramsay), trag concluzia despre cum tre să fie, văd ce-am în frigider și pornesc la treabă. De data asta aveam în frigider tot ce trebuie. I-am dat și Sofiei niște paste crude și două roșii, să gătească și ea și să mă lase să mă învîrt la aragaz și am purces.

În 20 de minute am pus pe masă cele mai bune paste pe care le-am făcut vreodată.

a la puttanesca
(scuzați calitatea pozei, îmi era prea foame să mai scot camera foto, am pozat cu telefonul)

Omul înfuleca și zicea Doaaaamne, ce-ai pus în ele, femeie, că-s mai bune ca alea din restaurantul ăla roman din Roma. Sofia zicea încontinuu Pate (paste) dau, Pate dau, cu gura plină de paste tot mai cerea. Și ne-am ghiftuit toți trei și-am pus deoparte o porție să mănînc mai tîrziu, păcat c-am avut musafiri și deh, a trebuit să-i întreb dacă le e foame în speranța că nu le era, dar uite că n-am avut noroc și-am donat ultima porție de puttanesca. Vă jur c-am plîns puțin pe dinăuntru, dar barem exigentul musafir a zis că-s foarte bune, așa că măcar orgoliul mi-a fost pansat cît de cît, dacă papila a rămas frustrată.

Am făcut așa: am pus apa la fiert pentru paste. Aveam spaghete integrale, dar merg foarte bine și cu linguine sau tagliatele.
Între timp am pus la prăjit în ulei de măsline 6 file-uri de anșoa.
Peste 2 minute am adăugat o ceapă mică tocată.
Peste încă 2 minute, 3 căței de usturoi terciuiți.
Peste 1 minut am adăugat pasatta de roșii (de la Cirio, cea făcută de mine s-a terminat din iarnă), o mînă de capere și un pumn de măsline negre fără sîmburi.
Am lăsat să fiarbă cu capac vreo 10 minute, apoi am adăugat și 4 roșii cherry foarte bine coapte, tăiate sferturi (pentru textură).
Peste încă un minut am oprit focul. Am scurs pastele, care între timp fierseseră al dente.
Am pus în farfurii, am garnisit cu puțin parmezan și pătrunjel din ghiveci și gata.

Sosul iese foarte aromat, cu aromă discretă de pește, ajung 2-3 linguri de sos la o farfurie de paste. Am dat lovitura cu pastele astea, vă jur, habar n-aveam ce simplu sînt de făcut și cît de bune ies. Gata, am încheiat momentul culinar al săptămînii. Vă sînt datoare și cu ceva rețete de gaufre, că de cînd avem aparat mîncăm de două ori pe săptămînă diverse variante, numai că acolo habar n-am rețeta, pun la ochi ingredientele, uneori ies crocante, alteori ies pufoase, bune au fost de fiecare dată și de fiecare dată au dispărut toate instantaneu. Asta că tot mă întrebați ce mai mîncăm. Uite-așa. Azi un ardei umplut, mîine un ficat cu sos de ardei, apoi paste, printre ele gaufre cu miere și nuci sau dulceață de cireșe amare, eu am pus 9 kile, Sofia 4 cm în înălțime în ultima luna, tac-su se chinuie să slăbească în aceste condiții vitrege, pupăm mașina de spălat vase că fără ea eram distruși, toate-s bune și frumoase.

Weekend frumos să aveți, să ne vedem prin parc sau la terasă (dacă găsiți una faină pentru copii, să ne spuneți și nouă)!

44 Comments

  1. Emiliana

    Buna,
    In materie de terase bune si pt copii iti recomand https://www.facebook.com/JaiBistrotBucuresti?fref=ts. Au o curte maricica, frumos amenajata, cu multe mâte (sper ca se vad diacriticele si in mesaje :)) ). Copiii se joaca in zona cu nisip, mare si ea (nu-i pot spune loc de joaca pentru ca nu este dotat cu ce gasesti prin parcuri…). Natalia (2,5 ani) este foarte incantata.
    Sper sa o incercati si mai ales sa va placa,
    Emiliana

    • Printesa Urbana

      Am fost acolo acum vreo 2 saptamini, dar nu am stat prea mult ca era santier, foarte mult praf, nimeni pe terasa si ne-am plictisit sa asteptam sa vina cineva sa ne ia comanda. Probabil daca-s multi copii e fun, o sa mai incercam.

    • Emiliana

      Cand am fost noi, tot in primavara asta, se pregateau de santier. Comanda se facea atunci la barul din interior, dar ar fi trebuit sa va si spuna cineva asta…

  2. Andreea

    Suna foarte bine ce ai gatit tu acolo, cred ca diseara incerc si eu 🙂
    In legatura cu terasa, de mult vreau sa ajung aici: http://mayaricii.ro/ mi-a recomandat o prietena locul.. daca e frumos in weekend iesim si noi cu Mara.
    Weekend fain va dorim!

  3. pfoai ce pofta mi-ai facut! chiar aseara imi venea sa plang ca nu mai stiu ce sa mananc ca seara doar de la oua nu mi-e greata :))) cred ca o sa imi incerc si eu norocul cu pastele astea, ca prea par bune si simple.

  4. Daniela

    Mmmmm, mi-ai facut pofta cu pastele alea. Mi-am copiat reteta si sigur o voi incerca si eu mai ales ca se fac repede si sunt si gustoase. E grozav ca ii plac si Sofiei.

  5. Chocolat noir

    Merge cu ceapa verde in loc de ceapa normala? Si fara capere?

    • Printesa Urbana

      hm… fara capere merg sigur, nu stiu despre ceapa verde, care are o consistenta diferita in sos… incearca si asa si asa, eu ceapa verde nu prea folosesc la gatit decit in omlete si quiche-uri, in rest, la tot ce inseamna fiertura, ceapa uscata mi se pare ce trebuie. dar sint sigura ca e chestiune de gust.

    • Chocolat noir

      Si eu folosesc ceapa uscata la cam la 99% din mancarea pe care o fac (si care necesita ceapa). Problema mea este ca, nu o suport in mancare decat daca este foarte bine fiarta, sa nu se mai simta textura ei (desi cruda mananc, na, ce sa zic, ciudatenie personala) si ma gandesc ca la cat fierbe sosul asta de putintel, nu apuca sa „se topeasca”.

      Deci daca incerc, cred ca in mod sigur va fi cu cepa verde…

      Multumesc!

    • Printesa Urbana

      Si eu am probleme cu ceapa fiarta insuficient si care ramine tare, dar daca o lasi putin mai mult la calit, se inmoaie bine si nu mai are textura aia nasoala. In fine, vezi tu. 🙂

  6. feedback

    traducerea nu e chiar exacta, dar nu intru in detalii ( nu vreau sa stric pofta nimanui) 🙂

    weekend placut tuturor! 🙂

    • Printesa Urbana

      dada, sa le lasam asa, ca tare-s bune, e pacat sa le strice numele…

  7. Jamie rules. Noi nu suntem de loc fani paste. Am mereu integrale in camara si rosii de la cirio dar acolo le bate sfantu :))))
    in schimb au cautat azi quinoa, si ia-o de unde nu-i

  8. Corina

    Te rog sa nu mananci cat pentru doi – sa mananci bine, sanatos, si des, dar numai pentru unul.
    Ghiftuiala viitoarelor mamici nu e buna, oricat de gustoase ar fi bucatele.

    • Printesa Urbana

      Sigur ca nu maninc pentru doi, era o gluma. 🙂 Maninc mai mult ca inainte, dar asta doar pentru ca inainte mincam extrem de putin. Sanatos maninc de multa vreme (sanatos in mintea mea, probabil ca un raw vegan ar da cu rosii inspre mine).

    • catgal

      hesus…de unde până unde ghiftuială în articolul ăsta?

  9. Mmm, ce bine ca mi-ai adus aminte de gaufre. Chiar eram in lipsa de idei in ce priveste deserturile. Asteptam retetele cu nerabdare.

    • Printesa Urbana

      seamana f mult reteta, e in plus ardei iute (eu nu pun, sa poata minca si Sofia), dar in rest same stuff, deci clar is foarte bune! 😀

  10. mihaela

    hai ca mi-ai facut pofta,o sa le incerc si eu,si pitica mea mananca spaghete( e singura mancare pe care o mananca defel)dar eu le fac mult mai simplu si ies foarte gustase: calesc 2 -3 catei de usturoi in putin ulei de masline,adaug rosii crude sau in bulion si la final adaug 2 frunze de busuioc si o crenguta de cimbru si presar putin parmezan.

    apropo,am incercat si reteta de mini-burgeri,si ne-a placut mult,deja i-am famcut de 3 ori pana acum :))

    • cristina

      as dori si eu reteta de mini-burgeri, daca se poate, va rog; nu o gasesc pe aici… 🙁

  11. Georgy

    unde gasim fileuri de ansoa? 😀 la conserva sau..cum?

    • Printesa Urbana

      da, eu am luat din Auchan un borcanel (am dat vreo 10 lei), se gasesc in toate supermarketurile si hipermarketurile, nu sint foarte scumpe si te tin mult, ca pui doar putin la fiecare gatit.

    • Pisica_mov

      Se pastreaza mult in borcanul deschis? Ca eu le-am aruncat, gandidu-ma ca nu mai sunt bune…Si tot caut ansoa la micro-borcanel… Am vazut undeva, dar nu mai tin minte unde…

    • ady

      sau in diverse piete (eu am vazut in crangasi si matache) la raionul (crangasi- la etaj, fata in fata cu scara rulanta de coborare) sau magazinul (matache- pe straduta care iese spre fosta agentie cfr, pe dreapta, sensul de iesire din piata) de delicatese grecesti. in jur de 10 lei/100 g, parca, n-am mai luat demult, de ce nu le-oi fi pus si-n paste?!

  12. Tocmai mi s-a facut foame. Rau. Ma duc sa vad ce ma asteapta la bucatarie :D:)) Cnad vin in vizita?

  13. Farcas Gelu Danut

    Daca o trezesc acum pe Maria (ora 2:22) si-i spun ca vreau paste, imi aud ceva de dulce? Nu-i corect… 😉

  14. Raluca

    Reteta asta m-a facut de aseara sa ma sui pe pereti de pofta. Acum ies in Mega si LIDL, iau tot ce trebuie si revin cu impresii.

  15. Tatiana

    Mai, cand am citit cum a mancat Sofia, zic asta-i reteta minune pentru al meu mofturos. Si surpriza, omul zice ca nu stie ce le lipseste, copilul tot intr-o ora a mancat cu strambaturile si capul sucit obisnuite la orice mancare ce presupune legume, mie mi-au placut. Mai incercam si altceva 😉

  16. Corina

    Grozava reteta. La noi reactia a fost „sunt foarte bune” (spusa spontan, ceea ce se intampla mai rar). Ansoa am gasit la Carrefour, dar cu greu (17 lei, fix 6 fileuri mici la borcan) deci data viitoare voi devaliza Auchan-ul, iar din restul de masline am facut niste tapenade, perfect pentru rontaiala de la cina. All in all, multumesc Ioana, chiar nu aveam chef de gatit complicat duminica.

    • Printesa Urbana

      Sa va fie de bine! 🙂

    • Stanila Andreea

      Eu am gasit in Lidl, un borcan mic ce se inchide ermetic (Ikea style) si contine vreo 30-40 buc, in jur de 13 lei, nu mai stiu exact…ii am am dinainte de Craciun

  17. Uau, multumesc! Acum m-am sters la gura. Sunt minunata, asa au zis toti musafirii de azi, vreo 8 la numar.

    • Printesa Urbana

      ahahaa, ai fost curajoasa tu, 8!!! ce ma bucur, sa va fie de bine!!

  18. catgal

    Trebuie să depun mărturie și eu. Sunt geniale pastele și prietenul meu e foarte pretențios la gusturi fine. Rețeta ta a primit nota 10, paste ca la mama lor, autentice, italiene. Am pus un pic de pesto rosso (care are parmezan în el) în sos în loc de parmezan că nu aveam pe moment. Dar rețeta e o minune, acum se cheamă ”paste prințesa”, princiare, regale maiam maiamm

    • Printesa Urbana

      Ce bineee! Ia sa mai fac si eu o tura!

  19. Madi

    Eu chiar am facut in seara asta, dar in loc de paste am pus courgetti.. adica am bagat 2 dovlecei la spiralizator si au iesit spaghetti de dovlecel. Sunt geniale cu sosul puttsnesca si daca va temeti de kilogramele in plus, va recomand! 🙂

  20. Stanila Andreea

    Le-am incercat si eu in seara asta, au iesit super, cu toate ca n-am avut capere in casa! Am pus vreo 9-10 ansoa si-am mai adaugat in sos 2 morcovi mici, dati pe razatoarea cea mai fina. Inca un sot fericit! 🙂

  21. Monica Moisa

    gata, saptamana aceasta am facut de 2 ori! tocmai ne infruptam din farfuria cu effect wow,femeie! 🙂

  22. Ramona

    Daaa, super reteta! Mersi
    A doua portie, sotul meu a servit-o direct din oala :))!!!!

  23. Oana

    Sunt delicioase si cel mai mult imi place ca nu dureaza mult sa le faci! Suntem innebuniti dupa ele, mai ales fetita, care intreaba: Cand mai faci paste? asta se intampla a douazi dupa ce a mancat paste😅.🤗

    • Eli

      Am făcut azi pastele, asa buunee! Doar că am o intrebare: de unde capere și în ce formă? În oțet? Am luat capere în oțet de la carrefour și ni imi plac deloc mie… Ma gandesc ca sunt și mai bune? Sau ar trebui să renunț la ingredientul asta, pastele sunt fabuloase în schimb, dar capere…

    • Printesa Urbana

      Da, in otet, cele Carrefour nu sunt cele mai bune. Poti renunta la ele, dar aduc o nota faina cu aciditatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *