Țara unde se interzic copiii

Trăim într-o țară ciudată. Nimănui nu pare să-i pese că nu există ieșiri de urgențe în 80% dintre spațiile în care se organizează evenimente cu public, în schimb prea multe fermoare la hainele copiilor în parcuri sînt considerate contravenție. Mulți dintre guvernanții noștri sînt fie condamnați penal, fie urmăriți penal, cu toate astea avem o problemă cu gălăgia pe care o fac copiii în parcuri. Responsabilii de moartea altora scapă nepedepsiți, în timp ce pe noi ne preocupă unghiul la care-și dă părintele copilul în leagăn.

Ar fi foarte amuzant, dacă n-ar fi de-a dreptul tragic.

Membrii Consiliului Local Timișoara au votat de curînd în unanimitate un regulament nou pentru conduita la locul de joacă. Știrea este aici și nu, nu e o glumă (deși am fost sigură că nu are cum să fie pe bune). Pe scurt, copiii nu au voie să strige în parc, trebuie să fie îmbrăcați în haine fără fermoare sau capse, părinţii nu au voie să stea lângă leagănul în care se dă copilul lor, altfel riscă o amendă între 500 şi 1.000 de lei. Este, de asemenea, interzisă „utilizarea leagănului la un unghi de înclinare mai mare de 80 de grade fată de verticală”. Abia aștept să văd Poliția Locală cum patrulează prin parcuri cu sonometre și cu echere, să măsoare unghiul leagănelor, cu detectoare de metale să identifice capsele ilegale, ascunse pe sub fulare de camuflaj.

Vedeți deci unde stau infractorii națiunii. Pitiți printre tobogane, ascunși în tunelurile de plastic, trîntiți pe burtă într-o aparentă tentativă de a explora nisipul. Acești mici criminali care tulbură liniștea publică cu rîsetele lor enervant de zglobii, acești periculoși purtători de capse și fermoare ucigașe, acești dependenți de adrenalină care vor să se dea în leagăn la mai mult de 80 de grade, împreună cu părinții lor degenerați care stau de vorbă adunați în grupuri ilegale cît își supraveghează copiii, iată problemele reale ale acestei țări.

Domnilor consilieri timișoreni, eu vă propun să încercuiți locurile de joacă din oraș cu sîrmă ghimpată, sau, și mai bine, cu gard electric. Neapărat să implementați și niște microcipuri cu sensor audio, dacă amenda nu-i face pe micuți să nu mai strige de bucurie cînd se joacă, un mic șoc electric sigur va ajuta în acest sens. Poate și niște botnițe, că am auzi că ăștia mai micii mai gustă cîte-o piatră, să nu vă lase parcul fără alei, doamne ferește. Ce-ați spune și de niște șerpi veninoși, plasați strategic în iarbă? Să n-o calce criminalii ăștia de 4 ani, e păcat de decor?

Sau și mai bine, le interziceți copiilor să iasă din casă. În felul ăsta va fi liniște pe străzi și în parcuri, nimeni nu va fi rănit de vreo capsă de la un body de bebeluș, jucăriile din parcuri nu se vor strica niciodată. Perfect, nu-i așa? Abia atunci vom fi și noi o nație evoluată, ca ăia de prin nord la care privim mereu cu jind.

Sursa foto: micul criminal, via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

55 comentarii

  1. Am citit si eu stirea crezând după titlu că e doar o glumă, dar na, se pare că nu. Trecând peste faptul că e total absurdă, m-am intrebat cum au de gând sa o aplice. Dar sincer nu mi-am făcut prea multe griji, mai sunt o grămadă de alte legi neaplicate … nu degeaba in cele 5 minute pe care le facem pana in parc baiatul meu numara minim 7 cacati de câine, cu voce tare, asa sa stie toata lumea … si eu care nu m-am gandit in tot timpul ăsta că adevarata problemă stătea în câte capse si fermoare are copilul meu

  2. Oricum avem în Timișoara parcuri de toată jena în unele zone. Abi a aștept să se ia nenea șapcă de mămici. Toată apa de pe Bega nu-l mai spală :)))

  3. Curat mestesug de tampenie! Adica, prin absurd, daca as ajunge prin TM ar trebui sa imi incalt copilul cu… opinci, cred. Interzis fermoare si parinti langa leagan??? Se specifica si varsta? De langa unul de 18-24 de luni e criminal sa te departezi, sau sunt eu retrograda? Ma intreb cui a putut sa ii puieze noaptea mintii asemenea ineptii.

  4. Timișoara…
    De ce să ne mirăm, au rezolvat cei din familia Cârpaci cam toate clădirile din centrul urbei, acum se militarizeaza comportamentul copiilor in parcuri.

    Totuși, niște cetățeni i-au votat pe fantasticii consilieri, keep up the good work.

  5. Imi place titlul pe care l-ai ales…se potriveste de minune!! Tara asta nu are nevoie nici de noi, nici de copiii nostri. Noi ne ambitionam sa traim aici. Aseara, fetita mea de 8 ani, m-a rugat sa ma joc cu ea..iar eu..ce credeti ca i-am raspuns? of..i-am spus: nu pot sa ma joc cu tine pentru ca trebuie sa aducem fractiile la numitor comun( temele baiatului de clasa a VI-a)….ce aiureala!! totul e o aiureala!!! Romania s-ar putea numi tara TEMELOR..nici o zi fara teme!!

    • Mă apucă groaza.

      Aducerea fracţiilor la numitor comun în clasa a VI-a este o aiureală. Temele sunt o absurditate.

      Asta în condiţiile în care, din observaţie personală, sunt copiii dacă nu fac muuuulllllttttttte exerciţii de acelaşi tip nu reuşesc să asimileze nimic (depinde şi de nivelul de inteligenţă, e adevărat)

      Şi după aia ne mirăm şi ieşim în stradă să protestăm împotriva incompetenţei.

  6. Pai trebuie sa mentina parcurile ok,ca nu are chef sa investeasca an de an in leagane,ce atata distractie pentru golanii aici mici si distructivi?Lesa si botnita sunt obligatorii?

  7. Probabil ca regulamentul nu se va aplica, asa ca multe altele. Problema este ca acesti indivizii care cugeta si aproba asemenea aberatii exista si sunt platiti de la bugetul de stat. Nu cred in vina colectiva. Prea multi incompetenti se ascund in spatele unor organizatii. Mi-as dori sa se mediatizeze numele celor care au „trudit” la asa ceva.

  8. Mama nu a fost lasata sa intre cu copila mea in tribunal pt ca aceasta este regula tribunalului. Dupa indelungi discutii cu paznici si cu superiorii lor a fost lasata cu conditia sa nu tipe copilul. Deci daca aveti drum acolo cu copilul nu uitati sa va luati o lesa si eventual niste scoci.

    • Hai sa nu exageram de dragul victimizarii. Nu poti compara tribunalul cu parcul. Nu m-as duce cu copilul la Tribunal nici daca m-ar ruga cineva insistent. La fel cred ca (,) copiii n-ar trebui lasati nici in spitale ca vizitatori: sunt destule surse de imbolnavire pentru ei, n-au nevoie de altele.

    • Si daca nu ai ce fce cu copilul si trebuie neaparat sa ajungi la tribunal sau spital, e faci? Lasi copilul laintrarea in unitate in amanet pna te intorci?!

    • Copiii n-ar trebui duşi în spitale ca VIZITATORI din mai multe motive: nu e potrivit să vadă oameni bolnavi în anumite ipostaze, pot sa facă comentarii nepotrivite sau pot să facă gălăgie şi să deranjeze bolnavii.

    • Pai ce faci cu copilul daca nu ai cu cine-l lasa si esti citata ca martor? Daca nu te duci, esti pasibil de amenda sau mai rau.

  9. Nu mi vine sa cred ca e posibil așa ceva! Ar trebui sa se interzică in toate parcurile fumatul, consumul băuturilor alcoolice, plimbatul câinilor si nu distracția copiilor!

    • Cainii ar trebui sa si educe stapanii sa le adune kktelul dupa ei si sa le pune botnite. Ca ar trebui totusi un loc special ptr ei ( cateii ) deja e prea mult sa ne gandim la asta ..

  10. mda, copii care se joaca in parc…ce e cu destrabalarea asta??? no, no… asa, mai bine o nunta tiganeasca in plina strada cu manele la maxim…pai asa da, ce basca mea… Fereasca sfantu sa vina careva sa ne amendeze pt ca sunt copii prea galagiosi IN PARC!.. cred ca mor cu el de gat…. http://www.opiniatimisoarei.ro/scandal-tiganesc-plina-strada-la-timisoara-loc-sa-mearga-la-nunta-zeci-de-tigani-s-au-luat-la-bataie-si-au-blocat-chiar-bulevardul-din-fata-sediului-inspectoratului-judetean-de-politie-timis-foto-s/15/08/2011 ..

  11. WTF e primul gand… oi fi eu mai ignoranta la bunastarea Timisoarei dar care e problema cu capsele si fermoarul la geci??? poate imi arata si mie o geaca de iarna care se incheie cu nasturi pentru ca eu pana acu n-am vazut asa ceva 😀

    • Probabil astia vor ca copiii timisoreni sa fie eleganti la locul de joaca…sa vina in palton ca ala e singura piesa vestimentara exterioara care poate avea nasturi.

    • corect 🙂 pierdusem din vedere paltonul, am copilul prea mic deocamdata sa iau in vedere cumpararea de palton 😀

  12. banuiesc ca de fumat inca au voie ca asta e bine, sigur nu afecteaza pe nimeni fumul de tigara degajat langa locul de joaca…………….

    • Doar ca sa ma aflu in treaba dar sper ca din comentariul meu nu s-a inteles ca sunt de acord cu fumatul in parc! de fapt, sunt un sustinator al interzicetii fumatului in spatiile publice!

  13. Dumnezeule!! Sau cui sa spunem ca cineva se ocupa si mai si scriu asemenea aberatii! Si nu cred ca miezul problemei e ca nu se va aplica legea-pt ca evident nu se va aplica-ci ca a fost gandita si ca cineva e clar ca o sustine. Ma duc sa fac niste galagie necenzurata cu asta micu’ cum se trezeste, nu imi pot exprima in acest moment altfel revolta fata de aceasta lege tragica!

  14. Si tara in care copilul trebuie sa fie singur atunci cand i se pune o branula sau i se face o injectie in camera de garda. Stiu ca e off topic, dar mi se pare ca numarul si felul aberatiilor e din ce in ce mai mare si variat pe la noi.

  15. Sper ca nu se intampla asa ceva si in orasul meu (Roman). SI asa avem un parc de joaca inaccesibil pentru copii „sus in deal”cu buruiana cat cuprinde. Credeam ca Timisoara este un oras „occidental „.

  16. Inainte sa comentati aiurea, poate ar fi indicat sa si cititi hotararea. O aveti aici : http://www.primariatm.ro/uploads/domino/atasamente_hcl/6DA1E1EEB67CF381C2257EED004A980A/Anexa_1.pdf
    Cititi in special 3.3 si 3.4 si o sa vedeti ca regulile sunt de bun simt.
    – Nu interzice nimeni capsele si fermoarele ci se roaga evitarea: „18. Pentru a evita accidentările de orice fel şi deteriorarea echipamentelor de joacă, vă rugăm sa
    evitaţi îmbrăcămintea cu accesorii proeminente (capse, fermoare, ţinte metalice, etc.).”
    – „12. Este interzisă utilizarea leagănului la un unghi de înclinare mai mare de 80 grade faţă de verticală! „. Cred ca nici un parinte responsabil nu isi da copilul cu leaganul mai tare decat atat ( la 90 grade, bratul sau lantul leaganului e paralel cu solul).
    – „9. Este interzisă intrarea în raza de acţiune a echipamentelor a căror componente sunt în
    mişcare/balans ! „. Nu iti interzice nimeni sa stai langa leagan si sa iti dai copilul, ci sa nu stai ca mutu in raza leaganului si sa ti-l dai in freza singur.
    – „18. Este interzisă producerea de zgomote prin strigăte, utilizarea la un volum necorespunzător a aparaturii audio;”. Aici intradevar suna aiurea, copii nu au cum sa nu strige cand se joaca, dar pentru acest punct nu exista sanctiune, deci e doar o sugestie. Sincer am mai intalnit cate un copil prin parc care urla tare ca un cretin fara nici un rost si deranja restul copiilor care se jucau (strigau) normal.

    • Se pare ca e un exemplu graitor de stire facuta pe genunchi sau cu scopul de a soca si enerva audienta (a si reusit). Sigur exista haine cu elemente metalice care pot zgaria echipamentele de joaca sau sparge buza partenerilor de joc, nu e bine sa stationezi chiar in raza de actiune a leaganului pentru ca risti sa iti spargi dintii din gura, datul pe leagan la 80 de grade se poate masura ochiometric pentru ca e foarte aproape de a fi paralel cu pamantul (credeam ca toti am invatat sa masuram unghiuri in clasele 1-4), urlatul din toti rarunchii si ascultatul de muzica la telefon e enervant pentru cam toata lumea, deci despre ce vorbim de fapt?

    • Mie mi se pare un exemplu grăitor care arată cât de uşor pot fi oamenii manipulaţi cu o informaţie scoasă din context.

    • Am.citit si tot mi se pare absurd. Ce haine de copil nu au fermoare si capse? Capse? Tinte inteleg, dar capse?
      Este interzisa intrarea in raza de actiune a obiectelor etc. Pai daca nu intri in raza de actiune, cum dai copilul, cum il opresti? Sigur ca nu te duci ca berbecul sa iti intre leaganul in freza, nu e nevoie de regulament pentru asta.
      Este interzis sa dai leaganul tare, cu specificatie de unghi? Chiar e nevoie de un regulament pt asta?
      In loc sa interzica fumatul la locurile de joaca, sa interzica jucariile periculoase, sa interzica facutul de caca si pipi pe spatiul public, cainii fara lesa si botnita, vanzarea de alcool si tigari in parc, ei recomanda evitarea capselor si sa nu intram in raza de actiune a obiectelor aflate in balans? Nu e putin absurd?

    • Poate e vorba de capse supradimensionate, iesite mult in afara? Leaganul se poate da si dintr-o parte, manevrand bara. Specificatia de unghi poate e din cauza ca „datul tare pe leagan” suna prea general si poate insemna altceva pentru fiecare. Nu stiu daca chiar e nevoie de reguli pentru asta, putem spune ca e de bun simt, dar si bunul simt variaza enorm, exemplele fiind chiar cacatii de caine si de copii, fumatul in nasul copiilor, cainii fara lesa si botnita etc.

    • cele mai ‘tari’ mi se par alea cu ‘nivelul de zgomot’ si interzis ‘urcatul pe topogan in sens invers’. pai daca ii spui unui copil de 2 ani ca nu are voie sa se urce invers pe topogan (lucru care oricum incerci sa il faci pt siguranta copilului) in secunda urmatoare este f probabil ca acel copil sa urle de suparare si te trezesti ca ai incalcat 2 reguli, desi incercand sa o indeplinesti pe una inevitabil (aproape) o vei incalca pe urmatoarea?!!??!

    • demersul este cel putin inutil (asa cum spui si tu, „nici un parinte responsabil nu isi da copilul cu leaganul mai tare decat 80 grade”) daca vrem sa fim foarte binevoitori, iar daca vrem sa fim neutri, demersul este de un absurd rizibil

      practic, era mai simplu sa spuna ca e interzis sa te accidentezi tu sau copilul, din orice cauza.

      daca vrem sa fim un pic critici, vom spune ca doar niste idioti ar putea veni cu asa ceva.

    • Trebuie sa existe reguli si reglemntari, pentru ca daca copilul sau parintele se accidenteaza in parc si da sa zicem primaria in judecata, primaria vine apoi si iti arata hotararea asta de care la un moment dat ai ras si ai zis ca e abuz.

      Referitor la capse, intradevar e putin exagerat, dar cred ca va dati si voi seama, se refera la accesoriile hainelor care sunt mai proeminente si pot produce rani. Ei au scris in paranteza cateva example pentru a avea o idee.

      Ca au specificat 80 de grade la leagan. Da, au dat o valoare de siguranta, pentru ca daca aplicam putin fizica, dupa ce depasim unghiul de 90 grade, forta centrifuga scade (adica apasarea fundului copilului pe scaunul leaganului scade), daca mai aplici niste miscari in plus ale copilului pe leagan, ai sanse sa iti cada din scaun.

    • Ce forte centrifuge si centripete, stai ca nu am terminat cu trigonometria de baza, si raspunsul la intrebarea jurnalistei ( cu voce amuzata) oare cum vor masura unghiul leaganelor si cu ce? 😮
      Fara gluma, eu am zburat asa din leagan dar am avut mare noroc ca am cazut bine.

    • Pai in cazul asta nu au facut decat sa-si acopere fundul si sa se exonereze de orice responsabilitate, ceea ce deja este o magarie.

      Instalatiile pt copiii trebuie proiectate si puse in opera cu ultra responsabilitate si grija, asa incat sa se evite orice posibilitate de accident. Este criminal sa faci niste instalatii periculoase si apoi sa dai un regulament prin care sa zici „pai daca va accidentati noi nu raspundem, ca noi v-am zis sa nu va accidentati!”

      Stai ca gluma se ingroasa, acum imi dau seama.

      Cand imi duc copilul in parc sa se joace pe o instalatie eu nu fac un audit complet dpdv siguranta al instalatiei, ci ma bazez pe faptul ca cine a montat-o a avut grija de asta, adica sa fie rezistenta, montata corect si sa fie sigura prin design, ca se stie ca copiii incearca tot ce se poate incerca.

      Mai pe scurt: daca o instalatie pe care copilul se poate urca la 2 metri inaltime nu are protectii suficiente impotriva caderii, atunci primaria e responsabila.

      La fel, este cretin sa-mi ceri sa nu depasesc 80 de grade la leagan cand normal ar fi sa montezi un leagan care nu poate ajunge la mai mult de 80 de grade.

      Pe vremea comunistilor existau pe langa blocuri acele leagane sub forma de barcuta, din metal. Alea erau niste leagane criminale, foarte periculoase.
      Pe banii mei ma astept ca primaria sa monteze leagane nepericuloase, asta e ideea.

    • @ ROBO Arata-mi tu te rog instalatii pentru copii care sunt 100% sigure si care acopera absolut toate posibilitatile de accident. In plus de aia esti tu acolo, parintele supraveghetor, sa te asiguri ca odrasla ta nu e in modul „explore” si se apuca sa se dea in picioare pe leagan sau sa se dea pe burta pe tobogan si sa isi sparga capul. Cam orice acum are niste intructiuni de folosire/utilizare, care iti arata cum sa le folosesti in siguranta. Daca tu alegi sa nu le respecti din diverse motive, le faci pe riscul tau.
      Eu ma opresc aici. O zi buna tuturor.

    • ce am vazut eu prin parcuri sunt instalatii sigure, ca ma uit la chestia asta.
      Vorbim aici despre felul in care sunt proiectate si montate, nu vorbim despre faptul ca trebuie sa elimine 100% orice posibilitate de accident, asta evident nu e posibil, dar exista accidente previzibile care trebuie sa fie evitate prin design.
      Sunt probleme cu unele instalatii care au parti deteriorate, si aici este responsabilitatea primariei sa le inlocuiasca, dar in general sunt gandite sa fie sigure.

      Instalatiile pt copii nu pot avea instructiuni de utilizare, hai sa fim realisti.
      Copiii mai marisori vin si singuri in parc, nu poti sa le ceri sa citeasca si sa respecte instructiunile de utilizare, ca ei nu au discernamant, prin definitie.

      Copiii sunt tot timpul in modul „explore”, nu stiu ce vrei sa spui aici. Asta e definitia jocului, asa invata despre ei si despre lumea inconjuratoare si asa evolueaza, explorand.

      Sa te dai cu burta pe tobogan e un mod de explorare. Un mod de explorare care trebuie descurajat, dar hai sa fim seriosi, orice copil trebuie sa fie lasat sa se dea cu burta pe tobogan macar de cateva ori, sub supravegherea parintelui, ca sa nu se accidenteze el sau sa nu-i accidenteze pe altii.
      Trebuie intr-adevar sa ii spui ca e periculos sa se dea cu burta pe tobogan si ca daca vrea sa o faca trebuie sa o faca doar cand e un adult cu el si cand nu sunt alti copii, dar ABSOLUT trebuie lasat sa se dea cu burta pe tobogan macar de cateva ori.

    • Multumim pentru link, chiar am citit si intradevar sunt reguli de bun simt care nu au ce cauta in regulament, precum si altele care sunt ok puse.
      Insa eu nu inteleg urmatoarea chestie: 14. Este interzisă punerea în mişcare a echipamentelor din interiorul razei de acţiune a acestora! …adica ma duc cu copilul in parc, il pun in leagan, il leg cu o sfoara-leaganul nu copilul!- si apoi ies din raza lui de actiune si incep sa trag de el ca sa se miste?!…sau dau cu pietre in roata pana incepe sa se invarta, cu copilul pus in prealabil pe ea?!
      Si astea sunt amuzante:
      3. Este interzisă utilizarea suprafeţei de alunecare a toboganului de 2 utilizatori simultan! ma gandesc ca ar fi utila o bariera ca in parcarea mallurilor :))))
      4. Este interzisă urcarea pe suprafaţa de alunecare a toboganului în sens invers şi totodată
      coborârea pe aceasta cu capul înainte!
      5. Este interzisă utilizarea toboganului când suprafaţa de alunecare este acoperită cu gheaţă !

    • Dan, si chiar daca incerci tu sa ne luminezi pe noi, capetele de femei tacanite ce abia asteptau masculul feroce sa le scoata din intuneric, tu nu vezi ridicolul simplului fapt ca in tara in care avem de-a face cu delicte mari ce afecteaza nivelul de trai al intregii populatii ( vezi cazurile mari de coruptie sau incompetenta crasa a unor politicieni) sunt oameni, platiti din bani publici, care stau si nascocesc legi pentru locurile de joaca ce par facute impotriva copiilor? Pai asta ne doare pe noi cel mai tare? Oare e nevoie de o lege sa ii spuna unui parinte:” da-te omule din fata leaganului? ” serios acum, cineva nu avea ce face si a ales tare prost sa demonstreze ca este ocupat cu binele public. Asa ca, inainte sa te ratoiesti la noi, ce-ar fi sa te dai tu intr-un leagan, la mai putin de 80 de grade , ca sa te relaxezi putin si sa ne lasi pe noi sa ne minunam de prostia omeneasca.

    • Cineva a ales să se protejeze împotriva unor eventuale reclamaţii sau procese.
      Dacă ai fi fost în locul lor ţi-ar fi plăcut să te dea cineva în judecată şi poate chiar să câştige pentru că i s-a rănit copilul propriu şi personal pe topogan?
      Pentu că ştii, pe lumea asta există reclamagii de profesie.

    • Prostia omeneasca o vedem atunci cand ne plangem mereu de cei alesi dupa ce ii alegem si in final ii alegem iar. Sau de aia nu ne mai minunam?
      Si sa inteleg ca un barbat nu poate sa isi spuna parerea fara sa fie etichetat ca si „mascul feroce”. Wow!

  17. Mintea frustraților nu se odihneste! Copilul meu e in clasa I.Nu are voie la scoala cu :pic, mai mult de 20 de obiecte in penar,bluza cu pisica.I s-a spus (si ea a crezut) ca va fi tunsa daca nu isi prinde parul.Asta doar in primele zece saptamani de scoala.Lista, cu siguranta, va continua.

  18. Pun pariu ca alesii locali nu au nici o problema cu stăpânii câinilor scosi la plimbare in parc, dupa care nu strange nimeni kkt-ul, sau care sunt lasati liberi fata lesa si sar pe copii, ca deh sunt prietenoși. Eu am avut chiar „minunata” experienta sa mi se atragă atentia ca se apropie prea mult copilul de caine si sa nu il sperie (pe caine!)…..in conditiile in care câinele venea curios catre copil deoarece acesta se juca cu mingea. OMG

    • Stimata doamna, si eu am avut neplacerea de a ma afla cu cainele in lesa pe strada si de a striga la o mama foarte ocupata cu telefonul mobil, atat de ocupata incat nu observa ca odrasla alerga inspre noi strigand la caine. Sigur, cainele e dresat obisnuit cu copiii, dar punem pariu ca daca nu era tot eu eram de vina?
      Asta in conditiile in care copilul era nesupravegheat la 20 de metri de ea.
      Haideti sa scoatem totusi capul dintre scutece si sa recunoasem ca inconstienta si nesimtirea sunt prezente de ambele parti nu doar la oamenii care, ce sa vezi, au un animal de companie si il plimba prin oras.

  19. Da’ nu era suficient :” Pastrati linisteasi ordinea”! sau „Nu calcati iarba” ? Altadata erau suficiente! Oricum nu copii sunt peincipalii distrugatori de parcuri si oricum ei sunt cei mai bine supravegheati… Cei din CL Timisoara sa se mai gandeasca inainte de a lua astfel de hotarari ca ajung de rasul lumii sau ei nu au copii sau nepoti….eu i-as cauta pe ai lor de fermoare si capse….

  20. Dan are dreptate. Consilierii se acopera de hartii pentru ca pentru orice accident, raspunzatoare devine Primaria. Traim intr-o societate in care responsabilitatea individuala a disparut aproape cu totul. Pe orice trebuie sa scrie cate ceva, oricat de imbecil, de genul „nu introduceti rufe sau animale in cuptorul cu microunde”, o recomdare pe care am vazut-o in multe instructiuni de folosire a cuptorului cu microunde si care e foarte probabil sa fie rezultatul experientelor pe care producatorii de cuptoare cu microunde le-au avut cu consumatorii. Am vazut parinti care nu stiu cum se utilizeaza corect dispozitivele de la locul de joaca sau care le permit copiilor manipulari periculoase. Fiecare are dreptul sa-si lase copilul sa se dea si in cap pe un tobogan daca vrea, dar pe urma sa nu vina sa dea in judecata primaria ca i s-a accidentat copilul. Si da, pe majoritatea obiectelor care intra in contact cu copiii sunt scrise instructiuni de folosire, nu conteaza ca un copil nu stie sa citeasca. Pe toate jucariile scrie varstele pentru care sunt recomandate, eventual alte instructiuni de folosire.

  21. printesa de oras, cred ca te prefaci mult si bine ca nu intelegi.
    -galagia produsa de progenituri in actiune e foarte deranjanta, ca orice alt zgomot peste limita suportabila. ce sa vazi? mamicile nesimtite si indolente o sa fie nevoite sa isi controleze odraslele isterice si urlatoare, in loc sa stea la barfa cu altele asemeni lor. un lucru bun, as spune. un lucru rau, as spune tocmai cine se simte cu musca pe caciula.
    -unghiurile leaganelor. probabil ca nu ti-a placut geometria, altfel ai fi stiut ca un leagan la 90 de grade este paralel cu solul. un leagan la 80 este putin mai jos, insa destul de periculos si un copil poate cadea cu usurinta din el la acel unghi, nu crezi? deci, ca sa nu cada puradelul in cap, e bine sa nu fie dat in leagan prea tare.
    -capsele, femoarele etc. pai, ca sa nu se loveasca/intepe, nu? sa nu se raneasca nici pe ei nici pe alti copii. ori, voi aveti copii atat de civilizati incat nu se iau la tranta? ma ndoiesc, sincer.
    si inca ceva: hotia si nesimtirea incepe din fasa, de la indolenta mamelor. cineva trebuie sa le educe si pe ele, daca nu merge cu vorba buna, atunci cu forta. e un inceput bun, rezultatele sunt pe termen lung. nu inteleg revolta si ce treaba are cu politicienii corupti.
    un hot se scuza tot timpul spunand ca altul a furat mai mult. redirectionarea acuzatiilor, un vechi tertip tiganesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *