Cel mai dureros an

Mi-am operat copilul. Am publicat o carte. L-am îngropat pe tata. Ăsta a fost anul meu, pe foarte scurt.

În vară mi-am pierdut inima în pasajul Victoriei, a trecut un tramvai peste ea. Am regăsit-o după o vreme, cît p-aci să n-o recunosc. Am strecurat-o la loc între coaste, bate, e vie, vie sînt și eu, dar schimbată. O s-o pierd din nou peste cîteva săptămîni, de data asta prin cartierul Floreasca, măcar de data asta știu s-o aștept cuminte pînă se întoarce singură acasă, la mine-n piept.

Am plîns anul ăsta. Am și rîs, dar cît am plîns anul ăsta n-am mai plîns în niciun an. Cîte crize de disperare am avut, de cîte ori am crezut că o să mor în somn de spaima coșmarului pe care-l plăsmuiam, de cîte ori am înjurat printre dinți, cîte panici, umilințe, cîte decizii greșite și vești proaste, cît zbucium și cîtă durere, parcă în nici un alt an n-au fost.

Dar am scris și am publicat o carte. Nu mă așteptam deloc, n-a fost pe lista de rezoluții pe anul ăsta. S-a întîmplat repede, m-a luat prin surprindere, în continuare îmi vine greu să cred că s-au vîndut multe mii de exemplare, că am avut deja șase lansări în țară și mai am pe listă altele șase, că voi spuneți că-i o carte bună. Mă bucur mult, aveam nevoie de cartea asta anul ăsta.

Am organizat zece evenimente cu și pentru voi anul acesta. Ne-am cunoscut, am aflat lucruri împreună, am făcut poze și am povestit unele despre altele.

Sînt obosită. Nu mă pot gîndi la ce-mi doresc pentru anul viitor, în afară să fim sănătoși. Deocamdata îmi doresc să se termine odată anul ăsta, că mi-e frică de el.

Vă doresc echilibru, acceptare, puterea de a înțelege și cu inima că ce a fost și ce va fi contează infinit mai puțin decît ce e, acum și aici. Pentru mine, acum aici e familia mea, copiii mei mici, omul meu, mama. Vreau să păstrez asta.

Vă îmbrățișez și promit să fiu aici pentru voi și anul viitor, așa cum ați voi pentru mine în anul care se încheie. See you on the other side, să fiți sănătoși!

Sursa foto preview: inimă frântă via shutterstock.com

shutterstock_353869520

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4192

41 comentarii

  1. Buna,
    Multa sanatate si tie ca sa poti sa le duci pe toate, si sigur inima noastra, a fiecareia se intoarce atunci cand stie ea ca-i este bine!Te imbratisez si iti doresc un an daca se poate, numai cu lucruri bune!

  2. Draga Printesa,

    stiu ca nu e consolare ca nu ai fost singura, dar anul acesta a fost de departe cel mai prost si pentru mine, de exemplu. Si mai am cativa prieteni care au trecut prin stari similare. Am mai simtit o asemenea disperare doar cand au murit ai mei. Am mers din decizie proasta in decizie proasta, de parca eram blocata. Sotul meu a trecut pe la 5 neurologi, 2 CT, 1 RMN, 1 operatie. Am mers inclusiv la tamaduitori. N-am crezut vreodata. Am fost fata in fata cu sistemul de sanatate public din Romania si el m-a invins. Tot incerc sa gasesc ceva bun. Cred ca doar faptul ca eu am fost sanatoasa si ca am reusit, cu ajutorul prietenilor si al familiei, sa raman intreaga la minte. Ma tem sa mai zic ceva, pentru ca intotdeauna e loc de mai rau. Eu ii urez lui 2015 calatorie sprincenata si sa nu ne mai vedem.

    Iti tin pumnii in 2016.

  3. Imi place tare mult cat esti de deschisa… doar asa vor putea si cei mai rautaciosi sa inteleaga ca viata unui om este o poveste mult mai profunda decat citim noi printre randuri 🙂

    Un an de zeci de ori mai bun ca 2015 iti doresc, draga Ioana! Te imbratisez!

  4. ” În vară mi-am pierdut inima în pasajul Victoriei, a trecut un tramvai peste ea. Am regăsit-o după o vreme, cît p-aci să n-o recunosc. Am strecurat-o la loc între coaste, bate, e vie, vie sînt și eu, dar schimbată. O s-o pierd din nou peste cîteva săptămîni, de data asta prin cartierul Floreasca, măcar de data asta știu s-o aștept cuminte”

    Recunosc ca nu inteleg nimic de-aici. Am citit si articolul cu pricina, si ma gandeam ca e o metafora (legata de pierderea tatalui). Acum spui ca o vei pierde din nou…

    As vrea sa inteleg despre ce e vorba, iar daca nu vrei sa spui mai mult de atat, e ok, iti respect tacerea.

    Oricum ar fi, si despre orice ar fi vorba, urez La multi ani! , sanatate, pace in casa, in suflet si minte, tie, voua, si noua tuturor! 🙂

  5. Inima se imparte la patru bucurii si cand e asa de solicitata, pare ca oboseste. La multi ani sa ai cu iubirile tale mereu langa tine si cu cei ce te apreciaza in gandul lor !Sa vina mai repede 2016!:)

  6. La mulți ani! Îți doresc liniște! Liniște în suflet și în jurul tău! Îți doresc un An Nou cu mult mai bun decât anul ce va fi în curând trecut. Un An Nou cu multe împliniri și bucurii!
    La mulți ani pentru toți cititorii și admiratorii tăi!

  7. Și la mine a fost un an greu. Mi-am operat un copil de doua ori. Celălalt a căzut de pe bicicletă, in vară, ceva la cervicală, pam, guler la gât 3 săptămâni. Acum o lună a vrut sa facă șpagatul pe canapea, s-a dezechibrat și s-a lovit cu bărbia de colțul mesei. Pam, vânătaie pt. 4 săptămâni. A mai avut și vărsat de vânt în vacanța de Paște, de am plecat fără ea la Gardaland. Plus răcelile de rigoare. Iar cireasa de pe tort e că eu am mâna dreaptă operată, mi-a explodat un borcan de bulion in mână. Crăciun, Revelion, anulat tot.
    Să ne vedem cu bine la lansare!
    Laaaa muuulțiiii aaaniii!

  8. Un an mai bun, o viata mai linistita, copii sanatosi, parinti aproape si sa aveti mai mult timp pentru voi! Va doresc impliniri si fericiri in 2016! La multi ani, draga Printesa!

  9. Nimeni nu este perfect, iar laptele şi mierea, există doar la propriu! Eu cred, din minutul pe care mi l ai împărtăsit, că eşti un om frumos, cu suflet, puternic, cu zâmbetul pe faţă chiar dacă în sufletul tău există o revoluție, iar toate acestea îţi dau puterea de a merge mai departe, pentru copiii tăi, pentru tine, pentru apropiați. Învăţă din 2015, ia cu tine doar zâmbete şi păşeşte în 2016 cu fruntea sus şi cu zâmbetul pe buze!

  10. Draga Ioana, iti multumesc pentru ca prin acest blog ai intrat in viata mea, virtual, si iti multumesc pentru ca existi (si pentru noi, cei care te citim), atat de umana, de autentica, sensibila dar totusi atat de puternica.
    Iti doresc un an care vine mai bun decat cel care tocmai se incheie si sa auzim doar vesti bune! Ana.

  11. Pt Feedback- Ioana a tb sa opereze baietelul anul acesta.A scris despre asta.Ceea ce este o mare trauma.Cred ca orice mamica e in asentimentul meu.Chit ca totul eok apoi, sufleteste te schimbi si ramane o mica urma.
    Ioana, iti doresc multa sanatate tie si familiei tale si numai impliniri.
    Candva, cand vei putea si daca vei dori as vrea sa te rog sa ne scrii cum ai reusit sa treci acest hop cu operati copilului.Nu intereseaza motivul, nume de spital, doctori, date intime.Doar psihologic.Cred ca ar ajuta multe mamici.Eu am fost doar o noapte cu micutul meu la urgente candavea 2 luni si tot asa…mi-a fugit inima si m-am chircit sufleteste.

  12. A fost cel mai rau an din viata mea-mi-au murit prieteni dragi si…mi-a murit sotul meu iubit si bun si tandru si al meu de 30 de ani Nu imi mai doresc decat liniste si impacare si acceptare si DA , sanatate pentru toti

  13. Un an linistit iti doresc, cu multa sanatate si fentarea tuturor problemelor. Daca la asta se va adauga ca bonus ceva fericire, nu te superi, nu? Te imbratisez, la multi ani!

  14. Printeso, cartea ta a fost pansament pentru inima mea. Tare mi-as fi dorit sa nu se termine niciodata. In noul an iti trimit din dorinta mea de mai bine, din speranta si increderea mea. La multi ani!

  15. N-as fi avut nimic deosebit de spus despre acest an. Pana acum trei ore, cand am primit un mesaj scurt in care scrie sec cum ca bunica mea a murit. Este prima mea moarte. In congelator stau sarmalele facute de ea pentru mine acum cateva zile, pentru ca stie ca sunt preferatele mele. Abia astepta ca la primavara, cu primele raze ale soarelui, sa vina pentru prima data la mine, la Bucuresti. Aflasem ca are probleme cu inima, inoperabil la varsta ei. Facusem planuri sa facem impreuna tot ce nu a avut ocazia in viata asta amara a ei: sa o duc la un film 3D, la un restaurant, sa o rasfat cu mancaruri din care nu a gustat niciodata, sa petrecem timp impreuna si sa nu se mai simta ca o femeie cu doua clase de care copiilor sai le e rusine. Va fi primul an in care imi permit sa rasfat pe cineva. N-am mai apucat. Mi se rupe inima cand ma gandesc la bucuria din glasul ei cand ii povesteam ca are deja camera ei pregatita… Macar un lucru am care sa ma linisteasca putin, si anume faptul ca vorbind cu ea la telefon de craciun, m-am gandit sa ii spun ca o iubesc, desi e prima data cand am spus cu voce tare aceste cuvinte. Pentru 2016, ne urez sa ne ascultam mai mult instinctele: am vrut sa o sun dimineata sa-i urez „la multi ani”, insa am zis ca totusi seara ar fi un moment mai potrivit. La 15:30 aflam ca s-a stins. Va doresc tuturor sa fiti sanatosi si fericiti, si sa aveti puterea de a le spune celor dragi cat mai des ca-i iubiti. Chiar daca credeti ca e de la sine inteles. Nu stie nimeni pentru cat timp vor mai fi la capatul celalalt al firului.

  16. Îți urez ca 2016 să fie așa cum îl dorești, să-ți împlinești toate visele, să te bucuri de fiecare moment petrecut alături de familia minunată pe care o ai.
    La mulți ani!

  17. a fost prost, si bun, si nebun…. urmeaza inca unul, mai putin prost, muuult mai bun si mai nebun… noi sa fim sanatosi, povestea se scrie singura.

  18. Anul 2015 nu a fost foarte special, nu s-au petrecut evenimente majore (decat ca ne-am mutat la inceputul anului) insa acum spre sfarsit descopar ca sufar de depresie, sunt foarte suparata si nemultumita, am o constanta senzatie de grija pentru copiii mei (n-ar fi asta o problema daca nu ar fi prea apasatoare, care nu ma lasa sa ma bucur de acesti ani minunati langa ele)! Anul asta sper sa-mi revin…

    • Woolie, te inteleg f bine.Si eu tot cu depresia ma lupt, desi eu sunt genul vesel si luptator.Dar asa mi-a incoltit grija pt bebe, pt mine ca sunt depasita si „il stric”.Si nu ma pot bucura cum ar tb de perioada asta.Sper din suflet sa vina un an mai bun si mai linistit.

  19. Pentru mine, incepand cu 2013, traiesc niste ani urati de tot. Nu stiu cand se vor termina… Nu mai sper la nimic… Traiesc doar pentru copilul meu, sa aiba mama. Imi pun masti si ma prefac ca traiesc ca sa treaca timpul…

  20. Va doresc in acest an, atat autoarei cat si cititoarelor, sa descoperiti frumusetea vietii traite cu Dumnezeu. Va doresc sa descoperiti pacea lui Dumnezeu care intrece orice pricepere.
    Cand ai gustat bunatatea lui Dumnezeu, si frumusetea vietii traite cu Dumnezeu, nu mai poti trai altfel!
    „Nu va ingrijorati de nimic; ci, in orice lucru, aduceti cererile voastre la cunostinta lui Dumnezeu, prin rugaciuni si cereri, cu multumiri.
    Si pacea lui Dumnezeu, care intrece orice pricepere, va va pazi inimile si gandurile in Hristos Isus.” Filipeni 4:6.7

    • Dar de ce crezi, Elizabeth ca noi, cititoarele sau Printesa nu l-am descoperit pe Dumnezeu? Eu cred in el, am mari sperante in anul acesta, ca va fi mai bine… Daca nu credeam, eram de mult pe campii… In asta sta credinta, nu?

    • De unde reiese ca voi nu l-ati descoperit pe Dumnezeu? Imi pare rau ca asa ai inteles tu. Am spus ca va doresc sa descoperiti frumusetea vietii traite cu Dumnezeu. E una sa crezi in El, si alta sa traiesti o viata centrata pe Dumnezeu.
      Psalmul 34:8 „Gustati si vedeti ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El!”

  21. Ultimele ore din an le-am petrecut citind ultimele pagini din povestea voastra (fara sfârșit). Am cumpărat cartea înainte de Craciun fara sa știu de existența prințesei urbane. Titlul m-a cucerit. Ador copiii. Așadar trebuia sa fie a mea. Si am deschis cartea si a început o aventura cu suișuri si coborâșuri, cu suspans si duioșie, cu mult umor si ironie. Am absorbit fiecare pagina, mi-am imaginat fiecare eveniment, le-am dat de știre colegelor, prietenelor, de cartea aceasta minunata din care ai atât de multe de învățat. O carte in care te poti regăsi in multe situații si tot odată un ajutor pentru viitor. Abia acum am căutat sa aflu cine este prințesa urbană. Am gasit o femeie frumoasa, o mama zambareata si o ființa versatila si multifuncționala pe care as vrea sa o imbratisez pentru ceea ce este si ne oferă. Înțelepciune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *