Varicela în sarcină – un rău ce poate fi evitat!

ACEST ARTICOL APARȚINE UNEI CITITOARE CARE ȘI-A DORIT PUBLICAREA LUI AICI, PENTRU VOI

Când mă gândesc la perioada sarcinii, îmi amintesc cu nostalgie și cu drag momentele frumoase cu burtica și felul în care îmi imaginam că o să fie viața alături de bebelușul meu. Am avut o sarcină ușoară, fără dureri, grețuri sau stări schimbătoare, chiar mă gândeam ce ușor e să fii însărcinată! Totul a fost minunat până în momentul în care s-a întâmplat un eveniment nedorit, care ne-a pus pe jar.

Într-o dimineață de sâmbătă, în luna a patra de sarcină, am început să mă simt foarte rău, aveam simptome de răceală: moleșeală, durere de cap, de mușchi, stare febrilă și îmi apăruseră și niște pete roșii. Inițial mă gândisem că am răcit și am făcut și vreo alergie la ceva ce mâncasem zilele trecute, dar văzând că bubițele se înmulțesc și parcă nici nu mai semanau a alergie, m-am dus de urgență la Institutul Victor Babeș, Doctorul dermatolog mi-a dat rapid nefericitul verdict: „Aveți varicelă!”

Am simtit cum cade cerul pe mine, știam că e neplăcut să faci varicelă atunci când ești adult și foarte periculos atunci când ești și gravidă. Am fost îngrozită la gândul repercusiunilor pe care le va avea această boală a mea asupra bebelușului. Doctorul s-a uitat la mine cu compasiune și mi-a prescris un tratament cu aciclovir, paracetamol și o cremă împotriva mâncărimilor.

Ajunsă acasă, am început să răscolesc internetul, să aflu ce efecte poate avea varicela asupra fătului. Bineînțeles, numai lucruri îngrozitoare am găsit, cam toate spuneau același lucru: că exista posibilitatea ca fătul să aibă sindromul congenital de varicelă. Eu eram însărcinată chiar în perioada în care procentul ca sindromul să apară era cel mai mare. Am tremurat, am plâns, m-am rugat și m-am gândit: Ce fac, Doamne?!?

Am discutat cu doctorul ginecolog, o persoană extraordinară, care mi-a explicat că am două opțiuni: să urmez tratamentul propus de dermatolog, precizând că riscul de a lua medicamentele indicate ar fi mult mai mic față de cel al efectului posibil al varicelei, sau să nu-l urmez. Așadar, am hotărât să urmez tratamentul.

În acest timp am mai consultat și alți doi doctori, unul m-a sfătuit să fac întrerupere de sarcină (la 4 luni!), altul mi-a indicat niște analize și ecografii mai amănunțite. Am căutat pe diverse forumuri experiențe ale unor mămici ce au avut varicelă în sarcină, dar nu am găsit decât două cazuri: într-unul se făcuse întrerupere de sarcină la indicația medicului, iar în celălalt, copilul s-a născut perfect sănătos, ceea ce mi-a mai ridicat moralul.

Am întrebat în stânga și în dreapta, pe la cunoscuți, pe la prieteni și am tot auzit de femei gravide ce au avut varicelă și în primul trimestru, și în al doilea și cu câteva zile înainte de naștere, și totul a fost bine, copiii nu au avut probleme, ceea ce m-a făcut să sper și mai mult totul va fi bine.

A urmat ecografia 4D de la 5 luni și toate organele păreau ok, nimic deosebit, totul se desfășura normal. Am căpătat tot mai multă încredere că vom scăpa sănătoși. La fiecare ecografie, mă duceam cu inima cât un purice și sorbeam cuvintele doctoriței sperând să nu-mi zică de vreo malformație sau vreo problemă a fătului.

Timpul a trecut repede, după câteva luni mă gândeam tot mai puțin cum ar fi dacă Doamne ferește s-ar întâmpla ceva, și iată că a venit și ziua cea mare, am născut o minunăție de băiat, este perfect sănătos, și a primit și nota 10 la naștere!

I-am mulțumit lui Dumnezeu că totul a fost bine și mi-am promis să scriu și să vorbesc despre acest subiect astfel încât cât mai multe mămici să afle și să se protejeze de unul dintre marile pericole ce ar putea să apară în timpul sarcinii..

Așadar, ce le sfătuiesc pe viitoarele mămici este să-și facă un test de sânge să vadă dacă au avut varicelă în trecut și dacă au imunitate. În cazul în care nu au imunitate și încă nu sunt însărcinate, să își facă un vaccin antivaricelă și să mai aștepte 1 până la 3 luni până la concepție. Un astfel de test costă în jur de 130 lei la majoritatea clinicilor private. Dacă ești însărcinată și ai aflat că ai intrat în contact cu cineva care are varicelă, poți face un tratament cu imunoglobuline în maxim 4 zile de la expunere. Dacă însă ai făcut varicelă fără să fi știut sursa (cum a fost în cazul meu) cel mai bine este să vorbești cu doctorul dermatolog și cu cel ginecolog, să analizezi situația cu maximă atenție și să iei decizia cea mai bună.
Să fiți pregătite pentru vești proste, în multe cazuri, dacă varicela este contractată în primul trimestru de sarcină, medicii ginecologi recomandă avortul!

În concluzie, dragi mămici și viitoare mămici, aveți grijă la varicelă, mai ales că epidemiile apar frecvent în perioada februarie – aprilie, mai bine preveniți decât să tratați! Soluții există, important este să vă informați corect și din timp.

Dacă aveți întrebări, nelămuriri sau vreți să-mi împărtășiți din experiența voastră pe accest subiect, mă găsiți pe blogul Pași de bebe.

Multă sănătate vă doresc și îi mulțumesc Ioanei pentru că a făcut posibilă publicarea acestui articol!

Mihaela

shutterstock_183854006

Sursa foto: varicelă în sarcină via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4224

25 comentarii

  1. Bine scris articolul. Doar sa nu te prindă o fanatica din asta anti-vaccin care crede ca virusul varicelei a fost inventat in laborator ca praf te face:)) asta a-propos de criza cu bebelusii cu diaree. Oricum, bine ca s-a terminat cu bine la tine

    • gresit, virusii nu exista, nici bolile, totul e o conspiratie a big pharma, care nu vrea sa ne lase sa murim pe capete ca in evul mediu

  2. Nu am facut varicela si acest lucru mi a fost confirmat la test. La prima sarcina nu am facut vaccinul caci mi s-a parut ca riscut de a contacta boala e mic. Ca prin noroc am scapat atunci sa nu iau de la verisoara mea. Trebuia sa ne vedem intr o vineri si a anulat intalnirea. Sambata a facut ea varicela la32de ani. Acum mi-am facut vaccinul in decembrie. In martie,dupa3luni,am unda verde sa raman gravida. Mi am refacut testul pentru anticorpi ca sa verific ca vaccinul si a facut treaba. Si da,si l-a facut.
    Vreau totusi sa aduc urmatoarea informatie: la adulti trebuie sa se faca rapel.pe prospect spune ca rapelul se poate face dupa6sapt de la prima doza,ceea ce inseamna cam 5luni in care nu trebuie sa ramai gravida. Insa am intrebat mai multi medici care mi-au spus ca prima doza protejeaza aprox 2-5ani,apoi sa fac rapel si asa voi face pt ca nu mai vreau sa aman sarcina nr2.

    • Asta cu rapelul cred ca e adevarata pentru ca eu am reusit „performanta” sa o fac de doua ori. Odata in copilarie, forma usoara si odata cu 4 sapt inainte de BAC (mda!) de am zis ca mor! O forma atat de urata incat o saptamana mi-au facut calmante ca sa pot dormi de durere. Stiu cel putin inca 2 cazuri de adulti care au facut-o a doua oara asa ca un rapel poate nu e o idee rea. Sau varianta B, inainte de sarcina cautati un copil cu varicela si va jucati toata ziua impreuna. 🙂

  3. Buna,

    Ma bucura grozav sa citesc ca totul e bine. Citind articolul tau am retrait momentele de acum cativa ani. Sunt extrem de norocoasa sa am o fetita perfect sanatoasa. La fel de norocoasa ca alte 2 prietene au trecut printr-o situatie similara.

    Interesant este ca medicii imi spuneau ca, statistic vorbind, sansa de a contacta virusul atunci cand esti insarcinata este de 1 la 15.000. Mi s-a vorbit si am citit care este sansa ca virsul sa treaca prin placenta si ca bebelusul sa contacteze virusul. Statistic: 1-2 %. Atunci cand e vorba de bebelusul tau, probabilitatea de 1-2 % este ingrozitor de mare. Iar teoria de selectie naturala in care doar exemplarele puternice dintr-o specie rezista nu mai are nici un sens.

    Situatia la noi a fost similara, la fel ca si perioada in care am contactat virusul. Am trecut prin temeri cumplite, refuzam sa ma gandesc ca ceva poate fi in neregula cu bebelusul. Aveam nevoie de confirmarea medicilor ca totul e in regula si atunci am realizat cat de putin se stie pe tema asta. Am consultat multi medici din Olanda, Romania si Belgia. Din recomandari toti erau cei mai buni. Aveam nevoie de pareri diferite… nu puteam risca. Si … fiecare medic era cu propria-i opinie. Internetul si informatia pe care o gaseam ma ingrozea. Am ajuns in final la un spital specializat de virusologie din Belgia. Cu toate ca era specializat… se stiau la fel de putine despre efectele virusului asupra bebelusului… Faceam analize repetate in care masurau temperatura si dimensiunile fatului si cautau urme de infectie. Totul parea normal… dar nu era certitudinea de 100% ca e in regula. Am intalnit medici extraordinari.. care m-au ajutat sa imi pastrez calmul si sa iau deciziile pe care le-am simtit a fi bune. Pentru noi a rezonat teoria explicata de unul dintre cei mai buni medici specializati din Belgia, care a urmarit evolutia sarcinii. Datorita lui am luat decizia ca amniocenteza nu se aplica in cazul nostru deoarece nu imi va da certitudinea de 100% ca bebelusul va fi ok si introduc si un factor de risc. Rezultatul amniocentezei imi va spune daca virusul a trecut sau nu prin placenta. In cazul in care a trecut, urmeaza o noua statistica si anume care este probabilitatea ca fatul sa fi contactat virusul urmata de o alta statistica, in cazul in care a contactat care e probabilitatea ca fatul sa fie afectat negativ. Riscurile? Mari: facand o incizie creste riscul de septicemie, sa pertubi evolutia bebelusului. In plus… faptul ca stii si ai noi cifre cu probabilitati si nu certitudine… ce faci? Intrerupere de sarcina cand sarcina e deja avansata stiind in acelasi timp ca probabilistic vorbind fatul poate fi perfect sanatos? Cumplit….

    E un subiect extrem de sensibil iar decizia e atat de personala si nu poate fi generalizata.

    Din pacate, doar dupa nastere se poate determina daca bebelusul este afectat in vreun fel.

    Si surpriza… ce am aflat dupa nastere? Rezultatul analizelor a aratat ca virusul a trecut prin placenta, micuta mea a contactat virusul si se pare ca a facut si boala -care a trecut neobservata la toate analizele. Suntem EXTREM DE NOROCOSI ca micuta noasta a fost suficient de puternica sa lupte cu virusul. E un copil perfect sanatos.

    Concluziile noastre?
    1. Da, este extrem de important sa stii daca ai avut sau nu virusul de varicela, iar in
    cazul in care nu l-ai avut… sa faci vaccinul inainte de a ramane insarcinata.
    2. Exista un vaccin care se poate face in timpul sarcinii, dar care are efect daca este facut in maxim 72 de ore dupa ce a fost contactat virusul. Medicul din Belgia care a urmarit cazul nostru a reusit sa il introduca in spital tocmai datorita noua. Din pacate, nu stii intotdeauna momentul… iar simptomele pe care le ai nu sunt nici ele evidente.
    3. Faptul ca ai facut varicela cand erai mic nu inseamna ca ai capatat imunitate pe viata. Am intalnit persoane care au contactat virusul si au dezvoltat boala chiar si a 4-a oara. Diferenta a 4-a oara e ca boala s-a manifestat mai putin violent.
    4. Medicina este dezvoltata, dar in acest domeniu si in acest moment se stiu mult prea putine… asa ca … incearca sa previi si sa eviti cat poti de mult sa contactezi orice fel de virus… de exemplu daca poti, fa vaccin; evita sa stai in medii cu multi copii mici.

    E important sa fii informat si constient de riscuri. Faptul ca nu ai auzit de ele nu inseamna ca nu exista.

    O zi frumoasa va doresc si multa sanatate 🙂

    Cu drag,
    R.

    http://www.retetebebelusi.ro

    • Anticorpi de varicela, eu asa am cerut la receptie, au inteles fetele ce doresc. 🙂

    • Serologie de virus varicelo-zosterian (VZV), pentru a vedea daca sunteti imunizata sau nu conteaza doar anticorpii de tip IgG. Daca sunt pozitivi inseamna ca ati trecut prin boala.

    • Multumesc pentru raspunsuri! In cazul in care nu am avut (doar daca s-o fi intamplat in copilaria mica, altfel as fi tinut minte), unde se poate face vaccinul, la medicul de familie?

    • Buna, mie mi-a recomandat vaccinul ginecoloaga si l-am facut la camera de garda de la Medlife. Poate sa ti-l faca si medicul de fam. Costa 130 ron la farmacia tei insa trebuie sa ai reteta de la medic. Trebuie transportat la rece. De preferat sa faci si rapelul la 6 saptamani, deci sa-ti iei cam 5 luni in care nu vei ramane gravida.

  4. Si eu si fetita am facut boala in copilarie, deci am bifat. Nu a fost usor sa stea copila in casa 1 saptamana (nu am stat amandoua atata in casa nici dupa nastere…) dar macar e bifata pe toata viata.

    • Eu nu inteleg cum de nu am luat. Toti copiii din bloc au avut. Colega de banca a avut. Am mai avut niste colege de scoala cu varicela. Eu tot n-am luat. Si nici nu mai am chef sa iau vreodata:)

  5. Va scriu cu informatii la cald pentru ca sunt insarcinata in 38 de sapt si am varicela. Primele simptome le-am avut duminica, vreo doua trei bube pe burta si sub san, am zis ca sunt de la transpiratie dar nu au trecut ba chiar au mai aparut si apoi am inceput sa am o stare gripala si sa fiu obosita. (luni trebuie sa fac cezariana, prima sarcina s-a soldat cu o cezariana de urgenta, dr nu au vrut sa riste, am reusit sa aman, termenul e pe 2 martie, speram sa pot naste natural pana atunci)

    Marti am fost la control la ginecologie, si asistenta si ginecologul de serviciu au zis ca pare varicela dar ca ei nu sunt specialisti> (cand se apropie termenul, in Cehia te trimite dr la maternitate ptr controale ulterioare si nu te vede mereu acelasi dr). Au monitorizat bebelusul, nu am avut contractii insa el a miscat frumos, la ecografie totul ok, tot deschisa un deget, etc. Ginecologul mi-a spus ca asa departe in sarcina, riscul cel mai mare e ptr mine, bebelusul nu mai risca deformatiile pe care le risca daca aveam varicela pana in al treilea trimestru. Acum important e sa nu nasc inca. Daca copilul se naste cu cel putin 5 zile dupa declansarea simptomelor, are timp necesar sa capete anticorpi. Altfel, daca se naste 5 zile mai devreme sau daca simptomele apar 2 zile dupa ce se naste, trebuie sa primeasca imunoglobulina specifica.

    De la ginecologie m-au trimis la boli infectioase unde mi-au spus aceleasi lucruri. Riscul e ptr mine ptr ca adultii fac forme mai dificile, dureaza mai lung, exista percol de complicatii de pilda pneumonie. La boli infectioase mi-a luat sange si mostra dintr-o vezicula, pentru confirmare si mi-a dat un antiviral din care tb sa iau de doua ori doza dubla de 5 ori pe zi. Nu e periculos pentru copil iar desi infectiile virale trec de la sine in cateva zile, femeile insarcinate sunt un cas riscant, medicamentele atenueaza simptomele si reduc riscul de complicatii. Pot sa mai iau paracetamol pentru durere, un antihistaminic si sau o crema contra mancarimilor.

    Starea mea de acum nu este foarte buna, evident ca e greu cu o burta mare, sani mari si bube peste tot (inclusiv pe nementionabila si imi cam fac griji pentru ziua Z cand sigur nu vor trece nici bubele nici mancarimile) Starea de gripa si oboseala persista, ma doare in gat si alta complicatie, ma dor maselele din stanga jos (e legat se pare de nervul trigeminal cu care eram familiara dar pe dreapta si alte simptome).

    In concluzie: planificati orice sarcina si asigurati-va ca aveti toate vaccinurile la zi inainte de a ramane insarcinata.

    PS. Ioana, am scris deja acest comentariu de 2 ori, ai o pb cu captcha, trebuie reinitializat de fiecare data, altfel spune ca a expirat si sa dai back dar pierzi mesajul.

    • Buna mani cum esti vum a trecut totul?sunt in exact aceeasi situatie…multumesc mult!

  6. La mine a debutat varicela 2-in-1, odata cu travaliul. Nu am avut voie s-o vad pe bb-lina in primele 2 saptamani de dupa nastere (nici macar sa respir acelasi aer cu ea). Bonding-ul s-a facut asadar cand ea deja avea 2 sapt de experienta cu biberoanele. S-a atasat fara probleme si acum, la mai bine de 1,5 ani de la nastere, inca mai este alaptata 🙂
    Nu am stiut cand am luat virusul, mi-am dat seama retrospectiv ca l-am luat din cabinetul unui dr homeopat in care fusese inaintea mea un copil cu ‘bubite’ si nu s-a gandit nimeni sa aeriseasca dupa el… (mama lui ma averizase ca s-ar putea sa aiba varicela, dar eu m-am gandit ca nu mai are ce sa se intample, sarcina fiind deja mare… uite ca are!!!).
    Totusi, daca as mai trece o data prin sarcina, nu stiu daca as face vaccinul. Cred ca totusi nu. Riscurile la varicela sunt mari daca este contactata in primul trimestru de sarcina sau inainte de nastere: in primul trimestru pentru ca afecteaza organogeneza, inainte de nastere pentru ca organismul nu apuca sa creeze anticorpi pe care sa-i dea in timp util bebelusului iar varicela la nou-nascuti are risc de mortalitate e 30% (cu procentul asta m-au ‘potolit’ in spital, cand ma luasem la cearta cu toti pe acolo ca vreau sa-mi vad copilul).
    Nu stiu daca ne putem proteja de toate bolile care ne-ar putea afecta in sarcina. Tind sa cred ca nu…

    • Eu as face vaccinul. Riscurile asociate acestuia sunt mai mici decât pericolul asupra copilului in primul trimestru si nici acum nu e de glumit. As face si contra rubeolei si as mai intreba de ce îmi recomandă. Antitetanos iar știu ca nu am. Prefer sa bag bani in buzunarele big pharma dar sa stiu ca si eu ai copilul suntem ok.

  7. Ioana, eu am FACUT vaccinul (VarilRix) si TOT nu sunt imunizata. O colega de-a mea la fel. Confirmat prin analize de antigen. Deci vaccinul asta (nu stiu pe unde e fabricat): poate sa aibe vreun efect, poate sa nu. Si am mai avut si frustrarea asteptarii acele 3 luni, degeaba. A,, si sarcina s-a si oprit in evolutie apoi , la 8 saptamani, nu leg asta de vaccin, sunt pro-vaccinare, in general, dar uite, ca vreau sa raman iara, si sunt in punctul 0 din nopu, copil mic, 3 ani si jumatate, grupa mica, cazuri de varicela la gradi. Ce sanse am sa scap? De nu scap, macar sa nu fie malformat , pentru mine avortul NU e solutie, niciodata.

    • Imi pare rau sa aud de sarcina oprita in evolutie si sper sa fie totul bine la sarcina urmatoare. Eu am aproape 35 de ani, nu am fost insarcinata niciodata si acum fac ceva tratament pt ovulatie. M-am trezit cam tarziu sa imi fac analiza de sange sa vad daca am imunitate la varicela sau nu si am fost suparata sa aflu ca nu sunt imuna… Acum dilema mea este daca sa fac vaccinul si sa astept apoi 4 luni jumate pana sa incercam din nou sau sa incerc sa ma pazesc si sa sper ca daca nu am facut pana acum, n-oi face fix cand s-ar intampla minunea sa raman insarcinata… Ieri m-am interesat la farmacie si aveau Varlrix pe stoc. Spuneti ca nu e eficient, oare este si alta varianta in farmacii? Mersi si multa sanatate!

    • Acum ai făcut varicela la 13 săptămâni sau mai repede? Eu am 34 ani, vineri am descoperit bubițe, una deja cu lichid. Deși în urma cu o zi-doua mai văzusem ceva semne dar n-am dat importanta am crezut ca e ceva alergie. Sambata doar s-a uitat o doctorița de la infecțioase și a spus ca e varicela. Duminica dimineața după ce am aflat de varicela am făcut testul de sarcina, pozitiv. In 25 decembrie ar fi trebuit sa am mestruatie. Doar prin telefon am vorbit cu 3 ginecologi și au spus ca se propune avort. Încă nu știu cât timp are sarcina, mâine stabilesc programare sa ma și vada/consulte. Azi am majoritatea bubelor cu lichid, unele încep sa se uste. Am doar pe burta/piept, spate, fata și inghinal, ma mai pisică unele, am avut frisoane în vreo 2 seri la început, ma trezesc transpirata noaptea. Nu consider ca e asa rău la adulți. Oare se ia în considerare și asta? Sau nu contează câte bubițe ai sau dacă ai făcut febra sau nu, sau alte stări rele? Tot șanse sunt sa se transmită mai departe către făt? Am primit sa iau aciclovir, paracetamol și mixtura. N-am luat nimic. Un ganglion mărit după ureche am descoperit ca am. Cam atât.

    • Eu am facut varicela la23de saptamani.Acum copilul are4ani si 7luni si nu vorbeste, facem terapie de la3ani.Am avut confirmarea ca varicela l-ar fi afectat.

    • Buna Elena . Si eu sunt in 23 sapt de sarcina si sotul meu a facut varicela . Am fost de urgenta la spital si mi a facut injectie cu imunoglobule . Oare mai exista riscul sa iau virusul daca am facut injectia ? Oare bebele meu o sa fie bine ?

    • Buna Alina, si la mine este asemanator, am facut testul de sarcina vineri, iar duminica am inceput sa am frisoane si luni au inceput sa imi apara bubitele. Acum mi-au trecut bubitele, am luat aciclovir de 5 ori pe zi, sunt in saptamana 8 de sarcina. Suntem foarte speriati pentru ca nu stim ce sa facem. Deocamdata asteptam sa fiu programata la ante-natal care, locuim in Londra, unde voi fi consultata. Ai mers mai departe cu sarcina? Cum sunteti acum? Multumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *