Curăță doar casa, nu și pe voi! (P)

Când ați citit ultima dată eticheta produsului de curățare a toaletei, de exemplu? Eu mărturisesc că am făcut asta acum vreo trei ani, când m-am dus la baie fără telefon și mă plictiseam groaznic, așa că am luat la citit toate literele pe care mi-au picat ochii, inclusiv etichetele de la soluțiie de curățat gresia și obiectele sanitare, cea de pe pachetul de hârtie igienică (știați că există un brand care te încurajează să arunci în toaletă cotorul de carton? De ce ai face asta nu știu, ți-e greu să-l cari pînă la coșul de gunoi?), detergentul de vase și soluția de spălat geamuri. Nu a fost o lectură prea plăcută. Pe aproape toate scrie că pot provoca arsuri ale pielii, grave leziuni ale ochilor, că eliberează în aer gaze toxice și așa mai departe. Iar eu frecam faianța cu ele fără mănuși, cu ochii la 20 de cm de sursa de leziuni ale ochilor, cu nasul în plin nor toxic.

Acum doi ani am dus pisica la veterinar. Se scărpina tare undeva în zona cozii și-i căzuse toată blana. În urma mai multor controale și analize de piele, a rezultat că biata dezvoltase o alergie la clorul din substanțele de curățare și o ciupercă pe marginea alergiei cu pricina. Am dat-o cu creme de trei ori pe zi mai multe zile, s-a vindecat cu bine, din fericire. Atunci am renunțat definitiv la majoritatea produselor de curățare tradiționale (multe dintre ele le foloseam oricum doar în băi), pe unde mișuna Sofia spălam deja cu substanțe non-toxice.

Acum folosim produse „verzi” pentru curățenie, adică soluții pe bază de ingrediente naturale, non-toxice, care nu fac rău mediului exterior, dar nici celui interior. Mi se pare îngrijorător cum multă lume se preocupă de mediul exterior și caută soluții prietenoase cu mediul (și asta e minunat), însă poluează fără să-și dea seama mediul interior cu soluții de curățare extrem de periculoase. Nu mai știu unde am citit că poluarea din case poate atinge niveluri cu până la 70% mai mari decât poluarea de pe străzile unui oraș aglomerat, de exemplu. Iar principalii vinovați pentru asta sunt materialele de construcție, mobilele tratate cu tot felul de substanțe ignifuge, gătitul, fumul de țigară, părul animalelor de casă, praful de interior și produsele pe care le folosim la curățenie: detergentul de podele, cel de rufe, de vase, dezinfectantul de suprafețe, săpunul de mâini și cel pentru vase, detergentul pentru toaletă și cel pentru geamuri, balsamul de rufe. Majoritatea timpului îl petreci în casă (2-3 ore afară, 7-8 ore la birou, iar copiii la grădi, 10-14 ore acasă), unde respiri de peste 20.000 de ori. Eu zic că e important să facem ce putem pentru un aer mai curat la noi în casă. Putem renunța la ce nu ne e cu adevărat necesar, cum ar fi balsamul de rufe sau odorizantele sintetice de cameră. Materialele de construcție nu le putem schimba, nici să nu mai gătim nu putem, să ne despărțim de animalul de casă nu e de dorit, așa că un alt lucru pe care-l putem face relativ ușor și cu costuri mici este să folosim produse de curățare care nu poluează aerul.

Există câteva variante de branduri de produse de curățat non-toxice, noi folosim Earty Friendly Products de mult timp, dinainte să se nască Sofia. De ceva vreme le folosim doar pe acestea, pentru că amândoi copiii noștri petrec foarte mult timp dezbrăcați (Sofia e supranumită Mowgli, pentru că stă în casă doar în chiloți, tot timpul), se întind pe gresie și parchet, mănâncă de pe jos, mereu au ceva de lucru cu palmele pe suprafețe pe care n-aș mai putea acum să le curăț cu produse toxice.

Multe dintre produsele clasice de curățat, chiar și cele care nu sunt foarte toxice, conțin o mulțime de factori iritanți și alergeni, numărul de cazuri de astm alergic și dermatită atopică e tot mai mare, mai ales la copii. Eu zic că merită să luați în calcul aceste produse bio cu ingrediente naturale, mai ales dacă aveți copii și animale de casă, dar și dacă nu aveți, dar vă pasă de sănătatea voastră și a mediului înconjurător. Gândiți-vă doar la câtă energie se consumă pentru a epura apa de consum plină de substanțe toxice (asta dacă nu cumva apa folosită e deversată direct în râuri sau mări, unde ucide tot ce mai e viu pe-acolo).

Aceste produse pe care le folosim noi au ingrediente 100% naturale, certificate organic, au PH neutru, nu sunt testate pe animale, sunt produse în fabrici din US care se susțin singure, nu conțin derivați din petrol, dioxină sau formaldehidă, clor sau derivați de clor. Cum își fac treaba, atunci? Cu ajutorul extractelor și derivatelor din nucă de cocos, sfeclă, uleiuri esențiale, pătrunjel și acid citric ca agenți de curățare.

Știu ce urmează să mă întrebați: curăță bine? Și oare nu-s scumpe? Că doar tot ce e eco și bio e măcar dublu la preț.

Veștile bune sunt că da, curăță foarte bine, și nu, nu sunt scumpe, ba dimpotrivă. În plus, fiind foarte eficace, te țin mult timp. Detergentul de vase Dishmate, de exemplu, este primul produs pe care l-am încercat din gama Earth Friendly Products (abia se născuse Sofia). M-a uimit cât de bine degresează, ce rapid se clătește, cât de mult ține și mai ales cât de puțin rău îi face pielii mele. A fost pentru prima dată când nu era nevoie să mă dau cu cremă de mâini după ce spălam multe vase. Costă 28 de lei pe Rangali.ro, îl găsiți aici, eu de acolo le iau pe toate.

dishmate_grapefruit

Soluția pentru spălat toaleta e foarte bună. La fel și dezinfectantul de suprafețe, pe bază de acid citric. Îl folosesc să spăl scaunul de masă al lui Ivan, care arată ca o bucătărie bombardată după ce mănâncă singur, dar și pentru jucării pe care mai aterizează mâncare, sau în vacanțe, când folosim mesele altora. Costă 24 de lei, 500 de ml, e disponibil aici.

Detergentul de haine este suficient pentru 50 de splălări, eu spăl două mașini pe săptămână, deci ne ține cam jumătate de an și costă 50 de lei. E potrivit și pentru spălatul la mână și are un parfum discret de lavandă, obținut cu ajutorul uleiului esențial de lavandă conținut. Există și o variantă mai delicată a acestui detergent de rufe, un produs special pentru hainele bebelușilor, hipoalergen. Tot 50 de spălări, tot 50 de lei, îl găsiți aici.

Detergent-lichid-bio-rufe-bebelusi

Îmi place mult și săpunul lichid pentru mâini, care nu are miros și care face multă spumă atunci când ai mâinile curate, dacă mâinile sunt murdare, nu face spumă, iar ăsta e un indiciu bun pentru copii, care se spală până fac spumă, adică în sfârșit se spală și ei cum trebuie. Costă 30 de lei, îl găsiți tot pe Rangali.ro, aici.

Îmi doresc mult să le încercați, eu cred că or să vă placă și că o să le folosiți doar pe ele de acum înainte, ceea ce ar fi fain nu doar pentru pielea mâinilor voastre și pentru cea a animalului de casă, dar în general pentru starea de sănătate a tuturor celor din casă și pentru binele planetei, pe termen lung.

Am obținut pentru voi de la Rangali un discount de 15% pentru orice comandă la produsele din gama Earth Friendly Products cu codul printesa, pe care îl introduceți în câmpul  „cod de voucher” la comanda online. Discountul e valabil până pe 31 martie. Aici aveți toate produsele disponibile.

Aștept să-mi spuneți ce-ați luat și ce părere aveți despre produse, dar și dacă știți ceva trucuri rapide și sigure de curățat prin casă.

shutterstock_332852000

Sursa foto: curățenie cu produse naturale via Shutterstock.com

 

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4195

102 comentarii

    • barbati -miu imi spune ca am o relatie cu Masina :). si la noi spala aproape zilnic..iar cand se aduna si lenjerii de pat, prosoape, jucarii plus ce au nevoie de o ‘baie’ etc..spala chiar zilnic..

    • Aduni zilnic 6 kg de haine? Un cos plin pe zi? La noi nu se aduna atat de multe, un schimb de om pe zi, cam la 3 zile umplu cosul. Spal mixt; colorate si albe, de adulti si copii gramada. Nu pun la spalat la prima pata. Hainele de exterior le spal la 2-3 sapt, ca nu se murdaresc.

    • Noi suntem 5, 2 adulti si 3 pici de aproape 3 si 6 ani. Spalam cam 5 masini pe saptamana dar uneori nu sunt pline doar ca lipsa de haine devine acuta plus ca se usuca mai greu acum cand e frig afara. Nu avem uscator de haine. Exista detergenti ecologici dar din pacate nu face niciunul vreo minune. Dar e ok, hainele ajung oricum „de joaca” indiferent pentru ce „eveniment” ne pregatim astfel incat mici pete sunt permise. N-avem alternativa.

    • Asta ma gandeam si eu…numai cat schimbi lenjeria de pat si se fac doua masini, nu una, daca folosesti doua paturi…si la noi merge masina zilnic, minim…

    • La noi – doua persoane – cu un cearsaf, 2 fete de plapuma si 3-4 fete de perna nu se umple masina. Poate cu inca un set de la copil s-ar umple, dar inca nu-l avem. Asa ca astept sa se adune mai multe de la mai multe schimbari de pat ca sa mearga masina la capacitate maxima. Altfel e risipa (de apa, de energie, de detergent) mai ales daca n-ai masina din aceea moderna care isi calculeaza singura cele necesare.

  1. Imi amintesc de o stire cum ca baiatul actorului john travolta ar fi contactat o boala din substantele de curatat:sindromul kawasaki;cred ca e mai sfant otetul cu putina apa pentru curatat covoarele(distruge acarienii) decat acele substante foarte parfumate si automat daunatoare!!!

    • Kawasaki nu se face de la detergenti, nimeni nu cunoaste exact etiologia bolii, se presupune ca ar avea legatura cu o toxina eliberata de un microorganism care se adaposteste in covoarele spalate profesional. Boala poate favoriza aparitia unor anevrisme, care pot duce la complicatii etc. Ar fi foarte bine daca s-ar sti exact ce e de facut pentru a o preveni.

  2. Oh my God? Cum reușești? Decât 2 mașini pe săptămână? !Eu bag 2 mașini pe zi exceptând duminica și coșul meu nu este niciodată gol:-(((

  3. Si mie mi se pare ciudat ca zici de doar doua mașini pe săptămana. La 2 adulți, 2 copii, prosoape si așternuturi de pat se aduna minim 4 mașini, după calculele mele. 🙂 Noi folosim produse de la Frosch; conțin, deasemenea, ingrediente prietenoase cu mediul si pielea si sunt eficiente. Si nici nu miros excesiv de puternic. De balsam m-am dezobișnuit si eu de câțiva ani, acum chiar mi se par prea moi si fara ținuta hainele spălate cu balsam :))

  4. „Îmi place mult și săpunul lichid pentru mâini, care nu are miros și care face multă spumă atunci când ai mâinile curate, dacă mâinile sunt murdare, nu face spumă,.”

    Ce tare asta! Nu stiam de existenta unui asemenea sapun.

  5. Ok, dar de dezinfectat cu ce se dezinfecteaza? Numai cu citrice? Adica nu vad ce omoara toate bacteriile din toaleta…
    Altfel, detergent de vase eco mi-am luat si eu de curand si vreau sa incerc si de rufe, cand mi se termina ce am. Eu am luat din Mega, banuiesc ca atat timp cat exista eticheta „ecocert” sunt ok.

  6. Da, chiar, cum reușești să bagi doar 2 mașini pe săptămână? Noi suntem 2 adulti cu 2 copii și merge zilnic mașina de spălat. O să încerc și eu produsele de curățare.

    • Pai cu atat mai mult, nu? Cu cat aveti mai multe schimburi, cu atat folositi mai multe si, folosindu-le, trebuie si spalate, banuiesc. Nici noi nu ne incadram la 2 masini, trebuie in primul rand, separate pe culori hainele. Nu spalam zilnic, dar cam la 2-3 zile bagam 2 masini sigur.

    • Sa stii ca eu de cand spal la gramada (albe si colorate, de copii si adulti), umplu mai bine masinile si spal mai rar

    • Si eu fac la fel de cand cu copiii, bag la gramada albe si colorate. In foarte mult timp se mai modifica usor culorile dar doar daca spal la peste 60 grade – ceea ce nu fac mereu, de cele mai multe ori spal la 40 grade si e suficient.

    • Noi nu avem haine care se pot spala la 60 de grade. Adica daca le bag la 60 pot la fel de bine sa le arunc din start. Poate blugii rezista, dar nu pun masina pt 2-3 perechi de blugi. Hainele normale le spal la 40 de grade si cele mai sensibile la 30 pe program de rufe delicate. La 60 doar prosoapele si lenjeriile de pat. La toate pun putin praf dezinfectant (Vanish, Sanytol) mai putin la pulovare / lana la 30.

      Dar doua masini pe saptamana sunt suficiente dupa doi oameni. Daca ar trebui sa am zilnic activitati de spalat, intins, strans, impaturit haine cred ca as fugi de acasa.

    • Două mașini pe săptămână la doi oameni? :O:O:O Eu la o persoană bag 2-3 mașini pe lună și schimb hainele zilnic, cum naiba se adună atâtea la alții???

    • si eu la fel, 2 masini sau chiar una pe sapt, dar umplu masina pana la refuz 🙂 bag un cos de rufe odata de abia am loc sa le pun pe un uscator din ala, mai ales ca din astea mici intra muuulte!
      de obicei bag vinerea sau sambata 1 masina pt hainele copiilor si una pentru hainele noastre, si lenjeriile le schimb cam la 2 sapt sau mai des daca se murdaresc sau avem accsidente de pipi, acolo intra 1 masina la 2 paturi + prosoapele de baie! Incap toate dar le si indes!

  7. Ai incercat cumva gelul pt masina de spalat vase?E bun?Tot nu sunt multumita de pastile, mi se par mult prea chimice (cele mai ok sunt cele verzi de la Dm, cele albastre sunt asa si asa).

    • Pe cele verzi si albastre de la DM le folosim si noi (nu am observat diferente mari intre ele), nu am incercat detergentul de vase de la ei, e pe lista.

    • Ziceati mai sus,de trucuri rapide si sigure.Eu, de cativa ani, folosesc la stergerea mobilei de praf zeama de lamaie +ulei de masline – cantitati egale( optional ulei esential de lavanda), pentru gresie si faianta, o pasta din sapun de casa +bicarbonat+apa calda, saltelele de pe pat le curat cu bicarbonat de sodiu ( presar pe toata suprafata, las sa actioneze pana la 30 min, apoi dau cu peria si la sfarsit aspir bicarbonatul).Miroasa a proaspat. Geamurile de la vitrina , ferestrele, oglinzile le curat cu ceai de culoare rosie( zici ca nu mai ai geamuri, asa sunt de curate).Burdufurile de perna, saptamanal le pulverizez cu otet alb ( impotriva acarienilor). Si mai tot timpul, imi fac combinatii: pasta de sapun de casa cu diverse(bicarbonat, otet, lamai).Pentru dus,folosesc o pasta din sapun de casa+ulei de masline+ulei de cocos(optional uleiuri esentiale)etc.

    • Nu I bun din păcate, adică spală el ceva dar cu siguranță tava cu ceva arsura nu o spală. Oricum eu nu limpezesc vasele înainte sa le pun în mașină, doar le debarasez, nu văd pentru ce m aș complica de vreme ce mașina pentru asta este. Cu detergentul natura de la dm o mașină de calitate spală orice fără sa fie nevoie de limpezire înmuiere etc.

  8. Acum un an ziceai ca folosesti zilnic Domestos, care e plin de clor. Te citez: „La noi în baie găleata cu mopul și apa cu Domestos sînt mereu la datorie (mai regurgitează bebelușul sau pisica, imediat spălăm temeinic și deschidem geamurile să se usuce”; „pentru că da, folosim Domestos cu încredere dintotdeauna, nu știu dacă v-am mai spus dar Omul e germofob și dacă nu l-aș fi luat eu de bărbat, sigur s-ar fi însurat cu domnișoara Domestos cu miros proaspăt”.

    • Da, pai asta ziceam, ca foloseam clor in bai (si la accidente cu vomitat, da), in casa nu mai foloseam, acum nu mai folosim nici acolo (pisica in baie are si litiera si vasele cu apa si boabe), acolo s-a si imbolnavit de piele.

    • Nu este indicat ca vasele de mancare si apa ale pisicii sa stea in acelasi loc cu vasul de toaleta.

  9. De când a venit bebe am renunțat la balsamul de rufe cu totul şi am luat detergent de vase ecologic. Noi am început să folosim pt curățat suprafețe un amestec de apă cu oțet pus in pulverizator. Dar cum bebe a început să mişune de 2 săptămâni, chiar cautam soluții care să igienizeze băile și podelele si sa fie safe pt bebe.

  10. Eu stiu o singura marca de hartie igienica.la care se poate arunca cotorul la toaleta. Avand in vedere ca noi oricum nu selectam si nu reciclam, ideea aceea mi s-a parut chiar buna. Mai folosim cotoarele sa confectionam diverse chestii, dar in rest sunt doar gunoi. Nu mai spun ca probabil unii oameni oricum le arunca in toaleta, ceea ce nu e in regula daca vorbim de carton obisnuit. In aceeasi idee cred ca au aparut si servetele umede biodegradabile, care mi se par mult mai igienice? Sa inteleg ca totusi nu e ok pentru mediu treaba cu acea hartie igienica? Am mai cumparat tocmai fiindca mi se parea buna ideea, dar daca nu este o voi scoate din lista de cumparaturi.
    Eu folosesc produse cat de verzi se poate. Foloseam si mopul cu aburi des, desi ce am eu lasa cam multa apa dar cred ca ma voi reimprieteni cu el. Totusi, in unele cazuri nu poti evita solutiile mai agresive, cele bio chiar nu omoara orice crocobaur.
    . Plantele de interior ajuta la purificarea aerului. Cand ai copii si animale de casa ( mai ales pisici, care rontaie orice frunzulita si pentru care foarte multe plante sunt toxice) e greu sa tii si plante, dar merita. Pentru persoane cu probleme respiratorii sau alergii importante exista purificatoare de aer( controversate totusi, unele folosesc substante nu tocmai.sanatoase). Oricum, produsele folosite la curatenie trebuie alese cu grija: pentru noi, copii, animale, mediu.

  11. Nu neaparat tot ce scrie eco chiar asa contine. Zilele trecute am fost la farmacie sa caut un sampon eco pt prunca mea ca m.am saturat de branduri cu 100 de mii de conservanti si farmacista super ok a stat cu mine si ne.am apucat de lecturat incredientele. Si ghici ce samponul eco la 45 de lei avea tot neamul de conservanti. Asa ca pana la urma am luat unul la 8 lei marca Bèbè (l.ai recomandat si tu de altfel). Chiar o sa incerc detergentul. Eu sterg blatul in bucatarie cu spirt si jucariile fetei. Mobila nu stiu cu ce sa o sterg.

    • Poate continea ingrediente din culturi bio, produsul finit nefiind in mod obligatoriu ecologic. E o confuzie pe care multa lume o face, se asteapta ca la raftul de bio sa fie chestii 100% organice dar nu e chiar asa. Pe alta parte, e foarte important sa stii sa citesti etichete. Circula o vorba ca, daca iti suna complet necunoscut sau pronunti cu dificultate, atunci nu e bun.Dar lucrurile nu stau chiar asa.

    • am gasit eu un articol cu solutii homemade de curatat prin casa: amesteci jumatate de ceasca de otel cu o lingura de ulei (masline, floarea soarelui). frecat bine pe mobila cu o carpa, iese super. eu fac asta cand iese fata afara cu tati, sau seara dupa ce adoarme, miroase taaare otetul. dar se duce repede mirosul

  12. Foarte buna gama de produse, numai ca la Bebetei preturile sunt muuuult mai mici. De exemplu, detergentul de vase este 19 lei in loc de 28 cat e la astia. Diferenta semnificativa zic.
    Eu le folosesc de mult timp. Inainte eram obsedata de Domestos si alte porcarii chimice care ardeau pur si simplu aerul si ne intoxicau non stop. Am aruncat tot si dupa un timp mi-am dat seama cat de nocive erau, cat de puternic miroseau a chimic comparativ cu aceste produse „verzi”.

  13. Noi folosim pentru haine nucile de sapun si suntem foarte multumiti de rezultat. Am renuntat la balsamul de rufe inca de cand eram insarcinata, pentru ca nu mai suportam mirosul. Adaug 2-3 picaturi de ulei esential de lamaie sau lavanda pe saculetul cu nuci si rufele miros foarte discret si placut.

    • Si uleiul esential de tea tree e foarte bun la spalat rufe, e si antibacterian, antimicotic.

    • Ce fel de nuci de sapun folositi? Am vazut mai multe feluri, as vrea sa le incerc si eu dar nu stiu de care sa iau? De la ce magazin? Multumesc!

  14. Eu cumpar produse Ecover si Sodasan de la bioportal, mi se par cele mai bune preturi pentru produse bio, detergent pt masina de spalat vase si detergent lichid pt vase, detergent pt rufe si balsam. Cunosc produsele earth friendly dar mi se par sensibil mai scumpe decat celelalte, mai ales la cat folosim. O sa fac comparatie cu reducere cu tot ca sa vad cum e pretul.
    Noi spalam zilnic, cel putin o masina…

  15. In loc de detergenti pt vase – praful de mustar este un degresant foarte bun, pentru efectul abraziv, adaugati bicarbonat de sodiu.
    Otet cu apa – in loc de detergent pentru podea, gresie, etc.

    Natural, ieftin si se gasesc oriunde 🙂

    Sanatate 🙂

    • Un pic mai batoase, da, avantajul e ca se mentine mai mult timp aspectul de calcat (mai ales pentru oameni foiciosi :)) si are un parfum placut, usor.

  16. Am profitat de faptul ca detergentul de haine e pe duca, iar mainile imi raman foarte uscate dupa ce spal vasele cu clasicul Fairy (nu-s mamica, n-am bebei in custodie, inca sunt bombardata de chimicale) asa ca am plasat o comanda sa vedem cum e…cand am vazut ca detergentul e cu lavanda m-a cucerit, pretul n-a mai contat. Daca renunt la balsamul de rufe ma declar invingatoare, dar sa vedem.

    Off topic, renunt greu la lucruri, chiar daca stiu ca nu sunt ok deloc, cu greu am renuntat la Cola si nu regret. Asa ca posturi de-astea mai astept Ioana, sa invat/educ si eu.

  17. Am citit si eu eticheta Domestosului (tot intr-un moment de maxima inspiratie :-)) si m-am crucit de ce scrie acolo. Si eu sunt un mare fan al produselor naturale mai ales in alimentatie si militez pentru grija la tot ceea ce consumam. Dar nu cred ca o sa renunt vreodata la Domestos pt ca nu cred ca exista ceva care sa deinfecteze eficient toaleta. Poate am si eu un inceput de germofobie :))
    Ma tenteaza sa incerc detergentul pentru vase recomandat din curiozitate dar daca e sa ma uit la pret este putin cam scump. (Fairy la 500 ml este 5 Ron).

  18. Eu recomand de la Lidl produsul de curatare pe baza de otet, mai eco nu cred ca merge :))) Si costa sub 1 Euro 🙂 Si da, chiar curata bine

  19. Pe langa asta, Rangali este si o companie cu un plan de CSR care se implica activ in sprijinul copiilor inteligenti proveniti din familii defavorizate, directionand lunar sume de bani catre acestia. Orice client poate face o mica donatie cand finalizeaza comanda, ceea ce va incurajez si pe voi sa faceti!

  20. mai multa lume de aici ar trebui sa foloseasca manusi de menaj. kaufland, vreo 3-4 lei 2 bucati. nu e ok sa`ti intre pielea in contact cu gel de vase, solutie triumf pt aragaz sau solutii anti calcar pt curatat baia.

  21. Of, doamnelor,eu spal”decat”(vorba Danei:) o masina pe saptamana si aleluia.La limita, in caz de forta majora spal 2.Mai mult de atat mi se pare…ce sa zic, o viata inchinata spalatului si dezinfectatului!:))

    • Pentru unii e o necesitate, nu o viata inchinata curateniei, mai ales ca spala masina. Intr-o familie cu 2 adulti si 2 copii, in fiecare zi ajung la spalat cate 6 buc camasi/bluze/tricouri, vreo 3 pantaloni si altele. Daca adaugam prosoape la fiecare doua zile, asternuturile saptamanal…geci saptamanal, nu imi dau seama cum as putea spala atat de rar, oricate schimburi am avea.
      Deci cred ca depinde de familie, de iesiri si necesitati.

    • @ Printesa: risti sa staresti ditamai controvesa din ceva aparent banal :))) Sunt unii obsedati care spala intr-o veselie prosoape si lenjerii de pat zici ca ar umbla porcii cu ele. La fel, cum au luat o haina, chiar purtata o ora intr-o zi intr-un mediu normal, cum hop la spalat.
      Eu sunt pentru moderatie: nu tin prosoapele cu lunile, evident, dar la doua zile mi se pare exagerat. La fel si hainele: nu ma imbrac doua zile identic, dar daca azi am purtat o rochie trei ore, o mai pot lua peste cateva zile inca o data. Si blugii si fustele si hainele de casa si altele. Vara cand transpiri tare e altceva, dar la cat de putin tine vara la noi, sunt mai degraba exceptii.

    • Deci am primit 6 dislikes pentru ca spal lucruri des, este foarte amuzant :))
      De ce spal gecile saptamanal? Ale copiilor cel putin, se murdaresc la maneci destul de rapid, urasc gecile murdare la maneci.
      Prosoapele – asa m-am obisnuit, cat de des ar trebui?
      La noi in casa nimeni nu poarta o camasa, bluza sau un tricou mai mult de o zi, asa mi se pare normal, fiica-mea care merge la scoala foloseste o camasa, iar dupa pranz se schimba intr-o bluza (tot la scoala) cu care ramane pana seara cand o pune la spalat. Toddleru’ poarta cam doua bluze si doi pantaloni pe zi. Noi ce purtam la serviciu punem la spalat. Pijamalele doua nopti. Cunosc si persoane care spala pijamalele zilnic.

      Inteleg, din ce citesc mai jos, ca sunt obsedata :D.

    • De ce speli pijamalele la doua nopti? Cu ce se murdaresc? Sunt curioasa, eu le spal mai rar si poate gresesc.

    • Nici eu nu inteleg 🙂 Eu imi iau pijamaua pe mine dupa dus in fiecare seara si nu stau cu ea decat in pat, cat dorm, pe lenjeria de pat. Nu pe canapea, nu la bucatarie sau – cum am mai auzit – nu ies cu ea pana la abc-ul de la colt.

    • Sincer nu cred ca are sens sa justific, o sa ajunga dislikes la 80 :))))
      Eu nu spal hainele sau pijamalele DOAR pentru ca se murdaresc sau nu ci pentru ca pur si simplu imi place mirosul de proaspat tot timpul…..voi la cat timp spalati pijamalele?

      Rox, nici eu nu ies la magazin in pijama.

    • Da mai si eu spal des pijamalele si la 2-3 zile din simplul motiv ca transpir noaptea ,si chiar e uda bluza de pijama in jurul gatului , mai ales cand porneste centrala se face prea cald in camera , in fine nu tot timpul se intampla , acum mi-am pus o pilota mai subtire si nu am mai transpirat … 🙂

    • Eu chiar sper ca Printesa are cuva de 9 kile la masina! 🙂 Prosoape la 2 zile mi se pare exagerat, dar daca ar fi sa alegem intre cele 2 extreme sunt sigura ca toata lumea ar alege extrema Prea Des!

    • Gecile waterproof si windproof isi cam pierd rapid proprietatile daca sunt spalate asa des, plus ca trebuie spalate cu detergent special care nu e prea ieftin.

    • nu inteleg de ce a luat 6 minusuri Snow Flow.

      in conditiile in care prea multa lume miroase urat (fa o tura cu ceva mijloc de transport in comun), e de laudat orice individ care spala si se spala des.

      mai dau peste niste mosi la alimentara care au paltoane nespalate din anii `70. efectiv put a hoit, acreala si alte alea. spalatul n`a omorat pe nimeni.

  22. Eu comand de la ei de vre-o 5 ani, regulat. am incercat aproape toate produsele si chiar trebuia sa mai fac o comanda asa ca reducerea prin tine e binevenita:) Nu cred ca speli doar 2 masini/saptamana, eventual de 2 ori cate 3 masini; Eu asa fac, si am tot 2 copii, evident ca 3 sferturi din masini sunt pentru ei.Nici noi nici ei nu ne imbracam cu aceleasi lucruri 2 zile la rand deci evident ca se strang, masinile sunt full tot timpul.

    • Nu spal 3 masini odata pentru ca am un singur uscator si nici pt ala ju am prea mult loc, n-as avea unde sa intind 3 masini de rufe.

    • Aveam 2 uscatoare si ma rugam mereu de Omu’ meu sa-mi mai cumpere unul.

      El nu si nu, ca la ce ne trebuie si unde il mai punem si pe ala.

      Pana intr-o zi in care i-am spus ca daca mi-ar da sa aleg intre un inel cu diamant urias si un uscator de rufe, as alege uscatorul de rufe!

      S-a uitat mirat la mine si a doua zi mi-a adus mult visatul uscator! 😀

      Acum visez la o masina de spalat + uscator integrat (2in1), daca are cineva asa o minunatie acasa, sa-mi zica si mie de care e si daca e multumit/a de performantele ei. Chiar usuca perfect? Poti sa scoti sosetele si sa le incalti? 🙂

    • Am eu, primul lucru achizitionat dupa ce am aflat ca sunt insarcinata. Mi se parea fantastic sa scot hainutele si sa le pun direct in dulap, fara sa stea intinse afara ,de unde uneori le luam mai murdare decat inainte sa le fi pus la spalat. Plus ca le incinge bine, deci dezinfecteaza. Nu e foarte economic sau ecologic, dar chiar era o necesitate.
      Hainele le scoti uscate, doar ca sifonate si greu de calcat. Exista program special ce le scoate putin umede, numai bune de calcat. Dar pentru sosete e ok, chiar le scoti numai bune ( eventual si caldute).

    • bine ca am ajuns in sfarsit sa dau un feed-back la acest subiect. Am masina de spalat incorporata cu tot cu uscator. Nu va recomand sincer sa luati asa ceva din mai multe motive unul din ele fiind ca, daca se strica unul din ele ramai automat fara celalalt. Dar asta nu e tot. Ca orice chestie 2in1 ( sampon+balsam, etc) nu este la fel de bun ca un lucru de sine statator. Eu am Gorenje nu am mentionat si a fost 31 d milioane. Stiu ca exista si mai scumpe insa nu cred ca sunt semnificativ mai bune. In primul rand, dureaza o vesnicie sa se usuce. Nu poti pune multe haine pentru ca le scoti inca umede. A mea e de 8 kg insa la uscator nu merg decat 4. Si uite asa. Sunt mai multe nivele de uscat din care unul e aproape ud. De ce as vrea sa scot haine aproape ude dintr-un uscator habar nu am. In fine, concluzia mea e ca voi lua uscator separat si mai mare. Pana una alta am achizitionat saptamana trecuta un aspirator Dyson Animal Complete si ma delectez cu el adunand parul de la 4 pisici :d

    • Eu am un hotpoint de la ariston 2 in 1 si da, sunt foarte multumita, mai ales pe timp de toamna-primavara cand e umezeala si se usuca mai greu hainele. Dap, e adevarat, usuca perfect, poti sa scoti blugi, bluze, pijamale, sosete si sa le iei asa calde pe tine. E minunata pentru prosoape si lenjerii de pat, n-as da-o pentru nimic in lume. Mai ales cand uit sa pun la spalat si am nevoie de ceva urgent, are program de spala si usuca in 45 minute pentru 1 kg de haine. Am luat-o din disperare cand stateam la garsoniera si nu aveam efectiv loc si pt uscatorul de rufe. O recomand din tot sufletul.

    • Si eu am hotpoint ariston si da e ok insa mie imi pare ca sifoneaza tare camasile de exemplu..
      Am folosit-o pt uscat doar de cateva ori – cand trebuia sa plecam in concediu de exemplu si aveam multe haine de spalat si pus la bagaj.

    • Eu am masina de spalat si uscator, adica 2 obiecte diferite. Uscatorul e Siemens si da, la unele programe scoate rufele uscate si pufoase de te poti imbraca direct cu ele. Eu nu mi-as lua 2 in 1 din motiv ca atunci cand usuci rufele de la prima tura de spalat nu poti sa le speli pe cele de la tura a doua. Eu asa fac, spal o masina bag la uscator spal inca o masina intre timp s-au uscat primele si tot asa…
      Noi suntem 2 oameni 1 bebe si 2 pisici si spalam in cel mai bun caz 4 masini/sapt, cel mai adesea in aceeasi zi. Lenjeriile de pat le schimbam la 2 sapt, prosoapele si pijamalele la 1 sapt, sosete chiloti zilnic. Hainele cum se murdaresc.

    • Roxana, si pe mine m-ar interesa un uscator. Tu de care tip ai, si cam la ce pret a fost ?( te intreb pt. ca te vad multumita de achizitie). Multumesc:)

    • Scuze,acum am recitit si am vazut ca de la Siemens e uscatorul, insa intrebarea referitoare la pret ramane.Multumesc

  23. Am intrat pe site si am studiat oferta, m-am oprit la dezinfectantul pentru jucarii. Contine doi conservanti, intre care si fenoxietanol, ingredient exclus din cosmeticele pentru bebelusi. Eu nu sunt paranoica cand e vorba de ingrediente, stiu ca natural nu inseamna neaparat sanatos si ca doza face diferenta. Unele ingrediente sunt esentiale pentru a pastra proprietatile produsului. Exemplu cred ca este acest dezinfectant, care nu doar curata ci are pretentia ca omoara 99% din germenii gasiti in mediul casnic.

  24. Eu spal mai mult, eu spal mai putin, dar cum poti spala asa mult, dar cum de speli asa putin, dar unde le usuci, dar eu sunt mai gospodina, eu mai curata, etc…c’mon!!! E vorba despre produsele de curatat. Fiecare se gospodareste cum considera, cum ii e bine si cum vrea. Nu trebuie sa ne miram, sau macar nu „cu voce tare” pt a nu face pe cineva sa se simta incomod sau sa isi masoare fiecare cuvant doar pt ca altii fac lucrurile diferit. Peace & Love!
    Nu m-am gandit serios vreodata cat de daunatoare sunt produsele astea de curatat diverse. O sa incerc sa le inlocuiesc treptat cu unele mai prietenoase cu omul si cu mediul. Ai pt ca nu sunt fanul shoppingului online, sper sa gasesc si prin supermarketuri. Acum sa vad cum o sa reusesc sa ma las eu de vanishuri, arieluri, perwoluri cand eu au 4 tipuri diferite pt rufe albe, colorate, negre, delicate plus de pete. Ufff!!!! Dificila misiune, dar imi doresc sa fac o schimbare.

    • Eu am scris apropo de ce a zis printesa, ca o tine jumatate de an detergentul lichid cu 50 de spalari; eu numai cu cel din poza spal hainele copiilor si ma tine cam 3 luni-repet, numai hainele copiilor! Sincer mi-as dori sa ma tina mai mult dar…

  25. Foarte bun dezinfectant, in sepcial pentru bucatarie, este amestecul de apa oxigenata si otet: o sticla cu pulverizator cu apa oxigenata si o sticla cu pulverizator cu otet; se pun (in orice ordine) cateva pufuri de apa oxigenata si cateva pufuri de otet si se lasa putin. Folosesc aceasta metoda pentru blatul de bucatarie, dezinfectarea tocatorului pe care-l folosesc la taiat carne, etc. Este o metoda foarte eficienta si ieftina de dezinfectat si se presupune a distruge Salmonella, Sigella si alte „elle” 🙂

  26. Dupa postarea asta inteleg in sfarsit de ce se plang unele femei ca nu mai pot cu treaba in casa si n-au timp suficient de copil. Normal daca toata ziua buna ziua spala, intind si aduna haine :)))) Ma tot gandeam ce naiba poti faci incat sa ai atata treaba ZILNIC, ca in afara de mancare nu gaseam altceva ce se face zilnic si chiar si aia o poti face o data pentru doua zile.
    M-am linistit. O sa ma descurc si cu treaba si cu jucatul cu copilul 🙂

  27. eu sunt un caz special. Acum 10-15 ani ( mai mult chiar) am dezvoltat o alergie la produsele chimice …aveam mainile rana ( google dupa dermatita de contact). Am mers la7 dermatologi ( in decurs de 5 ani): nu reuseam sa gasesc substanta la care eram alergica, pt ca nu era o substata ci…mai multe. Si la metale sunt alergica ( nici bijuterii nu port).
    Astazi ma spal cu apa pe maini si corp, rar folosesc sapun si ala acasa ( unul cu ph 5.5), nu folosesc clor ( imi provoaca crize de astm), nici macar domestos nu pot, spal cu apa ( si otet ) pe jos, fac menaj cu apa, otet si bicarbonat. Rufele le spal cu detergent lichid ( cel dermato e prea scump) dar cel lichid se clateste bine, si bag clatire dubla, fara balsam. Spal 2-3 ture pe sapt, si in weekend, pt ca asa organizez sa pot manevra uscatul ( am cusut suficienti pantaloni la fata, si avem cate 7-8 perechi de sosete si chiloti toti).

    Suntem sanatosi, eu sunt mai sanatoasa ca atunci cand aveam dezinfectant in casa.
    Tristetea mea e ca fiica mea ma mosteneste.

    • Postul este evident pt promovarea acestor produse dar si un semnal de alarma pt toate chimicalele din viata noastra, si foarte bine punctat, in special din casa noastra. Eu nu locuiesc in Romania, dar ii voi face instructaj mai adecvat mamei poate o conving sa faca prima comanda online! Si eu incerc sa folosesc produse cat mai friendly pt noi, uneori din comert, uneori homemade (folosesc mult tea tree, otet, bicarbonat), si pt dezinfectat jucarii uneori la graba pulverizez cu vodka (seara, sa se evapore pana a doua zi cand se trezesc prichindeii); e alcool dar e din ala pe care unii il beau, e mai safe decat spirtul…si daca am mai mult de 15 ani cred de cand am renuntat la alcoolul cu grade multe acum il inspir si imi aduc aminte cum uneori la petreceri beam vodka cu suc de portocale! 🙂

    • dezinfectarea de seara e inutila. In 10-30 minute se reinfecteaza cu ceea ce exista in aer. Mai interesant e de spalat jucariile: spalarea indeparteaza resturi de saliva, muci, mancare, grasimi de pe maini etc. pt ca asta e locul de dezvoltare a bacteriilor.
      Cel mai ‘populat’ de microbi loc in caa e frigiderul: solutia de cativa ani este sa organizez meniu asa incat la sf de saptamana sa am frigider gol, sa il spal si a 2a zi dimineata sa cumpar de la piata produse noi.

  28. Sunt mai ieftine la bebe tei.
    Ma Mir si eu din ce se face polemica … S-ar putea folosi energia si timpul mai înțelept decat sa ne preocupe nr de masini spălate, ce faci îmbrăcată in pijamale, cate lenjerii … Doar derulând sa pot posta ca’s mai ieftine la bebe tei.
    O zi frumoasa!

  29. Hey, eu cred ca exista ambele tipuri de mame cu doi copii, în care una spală zilnic și cealaltă de doua ori pe săptămână, fara sa cada vreo una in vreo extrema. În cazul tau Prințesa, esti o fericita sa stea copiii dezbrăcați toată ziua, ai economisit din start 3×2 schimburi de haine la cele trei mese principale în care invariabil copiii sub 4 ani se vor murdari ?, dacă mănâncă singuri (îmi pare rău că nu m-am gândit mai devreme la varianta asta, economiseam mult timp și varianta de pus ceva la gat pentru a nu murdari hainele a ieșit din calcul încă de la 10 luni), iar când vine vorba de ieșitul afară cu doi copii mici, depinde unde locuiești, în București schimbam hainele la 2-3 zile, pentru ca nu aveau unde sa se murdărească, pe când dacă locuiești intr-o tara în care în parc toți oamenii stau pe iarba, copiii se rostogolesc, se joaca doar pe iarba nu pe betoane sau in locuri de joaca pavate cu nu știu ce covor de cauciuc, invariabil schimbi hainele zilnic, poate și de doua ori dacă scoți copiii dimineata și seara afară, deja ai ajuns la 5×2 schimburi zilnic, iar iarna este o fericire cu gecile cele groase, așa ca, revenind la postul actual, cu cât speli mai mult și mai des, cu atât mai mult cred ca este important de folosit substanțe cât mai puțin toxice. O zi buna tuturor și la cât mai puține rufe la spălat ?!

  30. Ce mult m-am amuzat!Ca sa speli o bluza doar pt ai luat-o cateva ore pe tine!!Hmmm…sau prosoapele la 2 zile!Whatta f…?? Copii mei poarta hainele de multe ori.Le schimb cand le pateaza sau le murdaresc.Avem haine de casa si haine de iesit in lume.Pe acelea le mai imbracam daca nu au patit nimic(transpirate etc..) .Eu spal hainele separate albe de colorate.Si astept pana am masina plina,sau macar pe aproape (7.5 kg).Avem si multe schimburi intr-adevar si,nu trebuie sa usuc repede pt a le imbraca.Ma uitam de ex ca fetita are peste 20 per de chilotei,pe care ii schimba in fiecare zi.In rest ,spal lucrurile cand trebuie.Lenjeria la 3 sapt.Daca a regurgitat copilul lapte,normal ca o schimb.In rest,o folosesc eu si cu piciul ,ca noi dormim impreuna de cand a venit acasa! Are 11luni!Zi faina!!

  31. Minunat. Am incercat sa fac o comanda si sa folosesc voucherul. Imi spune ca voucherul ‘printesa’ este valabil doar pentru produsele Earth Friendly. Minunat si asta. Insa site-ul nu stie sa faca reducerea doar la produsele Earth Friendly si sa mi le lase pe celelalte, din alte game, in cos, nereduse. Prin urmare, ar trebui sa fac doua comenzi. Care nu ar insuma, separat, totalul necesar unei comenzi la care sa primesc gratuit transportul. Inteleg ca nu au luat in calcul posibilitatea ca utilizatorii sa vrea sa comande si alte produse de pe site-ul lor? Sau?

  32. O sa te amuzi si mai tare cand o sa se duca la gradi/scoala si clar o sa ii schimbi zilnic pentru ca da, se murdaresc zilnic si cand o sa mergi si tu la serviciu si cele cateva ore de purtat o bluza se transforma in vre-o 12…eu prosoapele recunosc ca le spal saptamanal iar lenjeria la 2 saptamani; si nu stau sa spal toata ziua, programez dimineata si cand vin e deja o masina gata. Bineinteles ca nu calc, mi se pare o totala pierdere de timp :)) In alta ordine de idei, mi-a venit astazi comanda, multumesc printesa, mi-am luat combustibil pentru cele 3 masini de maine :))))

    • nu e regula cu spalat mai des, fiica mea murdareste un tricou pe zi la scoala, asa ca are 5 de scoala, si le spal toate in weekend.

  33. Ce ma amuza discutia asta despre cat si cand spala fiecare. Hai sa scriu si eu :))
    Imi spal bluzele pe care le iau la serviciu dupa ce le-am purtat o data – pentru ca transpir. Da, stiu, sunt persoane care nu transpira deloc, care pot purta aceeasi bluza si 4 zile (mama mea e una din ele si ea doar isi aeriseste hainele, nu le spala des). Dar eu nu pot, eu as mirosi urat daca as purta o bluza a doua oara pentru ca asa functioneaza organismul meu.
    Pijamalele le spal cam la 3-4 zile.
    Lenjeria de pat o schimb saptamanal pentru ca-mi place s-o simt curata si dupa 7 zile nu prea mai este curata din punctul meu de vedere (chiar daca se face dus seara). Am incercat si s-o schimb la doua saptamani, dar mie nu-mi place, o simt imbacsita. Nu scutur lenjeria de pat dimineata, nu am timp, doar deschid geamul larg cat timp patul e inca desfacut (patul e mare, matrimonial). Apoi doar aranjez pe el toate frumos si acopar cu o cuvertura.
    Iar prosoapele de la baie … se uda zilnic (cel putin dimineata si seara). Raman oarecum jilave chiar daca le intind (eu nu am geam la baie) si daca le tin mai mult de 3 zile nu prea-mi mai place sa ma sterg cu ele. Plus ca la umezeala prolifereaza microbii.
    Fiecare procedeaza dupa cum sunt conditiile din casa, dupa cat de mult ii transpira corpul. Asa ca nu va mai mirati atat de ce unii spala des, altii rar. :)) Sunt alte circumstante.

    • Idem, idem, idem. N-o sa mai scriu despre asta, pentru ca a scris ADDA tot ce as fi scris si eu. Chiar incepeam sa cred ca sunt anormala cu schimbatul lenjeriei de pat la o saptaman (fetele de perna la 3-4 zile) si programatul masinii de spalat sa se termine cand ajung eu acasa sau dimineata, cand ma trezesc. 🙂 Mi-a mai venit inima la loc.

  34. Eu imi pregatesc singura solutia dezinfectanta pentru baie. Pun coji de grefa, portocala, lamaie intr un borcan si apoi umplu borcanul cu otet. Il las cam o saptamana la macerat, timp in care il agit zilnic. Miroase suuuuper si cred ca e eficient.

  35. Eu spal prosoape si pijamale saptamanal (in caz de accident le schimb mai des). Si pe par la fel. Lenjeriile de pat la 2 saptamani. Hainele le imbrac de 2-3 ori (maxim) – nu transpir. Am suficiente randuri de haine (sosete, chiloti, tricouri pt fiecare zi, 2 pijamale, 2 randuri ce lenjerii de pat) incat pot sa le spal o data pe sapt. – am remarcat ca astfel pot coordona si imparti in spalat a 2 masini pe sapt, si nu 4 cum faceam inainte ( jumatati). Mi se pare multa munca de spalat, intins, impaturit, bagat in dulapuri etc. si timpul e limitat, asa ca prefer un pic de rigoare.
    Balsam nu de peste 10-15 ani. Folosesc otet, sau un ulei esential – sunt suficiente. Nu domestos si nu dezinfectante, dar ili doresc un aspirator cu aburi, cred ca ar fi cel mai fain de curatat si dezinfectat pe jos.

  36. Incredibil cat puteti vorbi despre spalatul rufelor! Lipsa de ocupatie, prea mult timp, nevoia de a vorbi, atata se poate..nu stiu care e motivul, dar e incredibil cat consum de timp si neuroni pt nimic.
    Ce conteaza de cate ori speli pe zi, pe ora sau pe an? chiar e un subiect bun de lauda? de critica? Ca idee, sa speli pijamaua la 2 zile e usor obsesiv, just saying.

  37. Si pisica mea a avut alergie de la chimicalele din detergentii cu care spalam pe jos. Apoi, pe mine a inceput sa ma manance pielea foarte tare. Atunci am decis sa incep sa folosesc doar produse bio de curatare, inclusiv detergentul de rufe. Intr-adevar am vazut diferenta!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *