Pacient suferind de SVCNF, caut ajutor și companie

În ultimii ani, un nou sindrom face ravagii în populația adultă. Medicii nu au găsit încă explicații valide, se lucrează intens în laborator pentru identificarea genei mutante și a factorilor declanșatori care duc la apariția acestui sindrom deloc rar, cu efecte răvășitoare asupra psihicului uman, dar mai ales asupra productivității de lucru, stimei de sine, facturii de transfer de date și timpului liber.

SVCNF, sau, pe lung, Sindromul Verificării Compulsive a Notificărilor pe Facebook, afectează în mod negativ calitatea vieții persoanelor suferinde. Practic, nu mai poți face nimic fără să-ți verifici notificările de pe Facebook. Nu pleci de la stop, nu bagi lingura în ciorbă, nu iei copilul de la grădi, nu intri în ședință, nu te descalți în hol, acasă. Stai acolo cu poșeta pe umăr, pe tocuri, și dai click să vezi cum nimeni nu zice nimc interesant despre nici un subiect. Ai o urgență la toaletă? Oricât de mare ar fi graba, nu te închizi acolo până nu-ți găsești telefonul cu internet, eventual și încărcătorul, dacă bateria dă semne de slăbiciune.

Speli copilul la fund și printr-o magie, ai o mână liberă? Ia să văd eu ce se ascunde în spatele cifrei 5, scrisă cu roșu peste iconul aplicației mele de FB. Cine o mai fi dat like? Sau poate, o, doamne, cineva a și comentat? Ar fi genial, ah, câtă nevoie am de un comentariu acum!

Învârți în oala cu ostropel, în buzunarul ascuns al șorțului stă cuminte telefonul cu touchscreen, bine conectat la internet și cu notificările setate pe Push. Liniște, doar bolboroseli de sos cu usturoi, ah, viața e frumoasă. Când deodată, ce să auzi, un clinchet discret din buzunar. OMG, un mesaj privat!? Până deschizi facebookul, să-ți stea inima și alta nu. Cine-o fi? O propunere interesantă? O fostă colegă de liceu? Mama? Soacra? E ca în dimineața de Crăciun, când te grăbești să rupi hârtia colorată, să vezi ce se ascunde sub ea.

Iar când trec 10 minute întregi de când nu ți-ai mai verificat notificările, te ia cu tremurat. Doamne, dacă s-a întâmplat ceva cu adevărat GRAV pe internet și eu n-am aflat în primele două minute? O să-mi pierd orice urmă de demnitate dacă nu dau share instantaneu. La dracu cu viața asta adevărată care mă ține departe chiar și doar câteva minute de cea virtuală, care e, nu-i așa, mult mai importantă și mai urgentă ca cealaltă, aia adevărată.

Când nu ai internet jumătate de zi, pentru că na, copiii au vrut musai la cascadă, cum pui piciorul pe DN, dau năvală notificările peste tine, să te ia cu leșin, nici nu știi la ce să te uiți mai întîi. Cineva te-a tăguit într-o poză, aoleu, e din profilul tău ăla urât, la naiba, remove tag. Blogul tău preferat a mai publicat un articol. Mama a dat share unei poze private, mereu face asta. Ai și două remindere de evenimente la care oricum nu poți merge, că deh, ești pe munte. Cineva te-a adăugat cu japca în grupul Micii cultivatori de flori violacee. Nu ai apucat să le verifici pe astea 25 că apar alte trei notificări. WTF, că populară mai sunt, uite câtă treabă am! Și uite-așa trec 20 de minute în care nu ai făcut nimic, nu ai aflat nimic din ce nu știai deja, acum te mai simți și vinovată că ai irosit 20 de minute din puținul timp liber pe care-l aveai, clar e nevoie să mergi la un specialist, mama ei de dependență!

Eu sufăr de acest sindrom de vreo doi ani, am tot amânat să rezolv că m-am gândit că e inofensiv și că va trece de la sine, dar e tot mai grav. Uneori nu apuc să mănânc din cauza lui, alteori rămân copiii nemâncați, casa nemăturată, animalele neîngrijite etc. Când nu verific telefonul multă vreme (pentru că dorm, de exemplu, sau mă aleargă copiii în parc sau nu am baterie ori semnal, și se adună acolo 100 de notificări, adrenalina e la cote maxime, mereu mă simt de parcă am pierdut ceva esențial, când de fapt, nu am pierdut nimic, ba dimpotrivă, urmează să pierd ceva esențial (timp mult) descoperind fix asta: că puteam să nu verific nici o notificare și n-aș fi pierdut nimic. Problema cea mai mare nu e asta, ci faptul că sufăr și de amnezie acută, pentru că imediat uit ce tocmai am învățat și repet greșeala peste un sfert de oră, când iar pierd minute bune aflând că de fapt nu era nimic de aflat.

Cred că singura metodă cu adevărat eficientă pentru a scăpa de acest sindrom este să îmi dezactivez contul de Facebook și/sau aplicația de pe telefon. Mă aștept la un sevraj dificil, cu atacuri de panică și frisoane, dar cred că merită să scap de această dependență terbilă înainte de a mă trezi divorțată, părăsită de copii, prea slabă să mă pot ridica din pat, nedormită, dar la curent cu absolut toate notificările inutile din lume.

M-ar ajuta să știu că nu-s singura suferindă de SVCNF, dacă mai sunt pe-aici colegi de suferință, mâna sus! Ați găsit și vreun leac, altul decât pastila de Delete?

Sursa foto: notificări pe facebook via Shutterstock.com

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4198

63 comentarii

  1. La fel sunt și eu…mă gândesc serios să îmi dezactivez contul o perioadă, doar să văd cum e, prea pierd mult timp aiurea. Dar când mă gândesc la asta, parcă mă cuprinde o senzație de sufocare, am impresia ca pierd super multe lucruri interesante din grupuri și că parcă exact atunci se întâmplă chestii faine 🙁

  2. Eu de fiecare data cand intram pe fb imi ziceam …de ce iti pierzi timpul cu aiureli? N-ai altceva mai bun de facut?o intereseaza pe Rihanna,Andra,Paula…etc de viata ta?te incalzeste cu ceva statul asta pe fb?iti aduce ceva folositor?NU! Atunci eject. Inca am fb dar intru de 2-max 3 ori pe zi si stau max 10 minute per total.

  3. Exact de această boală sufeream si eu cand am hotărât să șterg contul. Si ca sa vezi. …nu am avut deloc tentația in cele 14 zile de răzgândeala sa mai intru pe cont.
    Credeti mă, cine vrea sa va caute, va găsește pe tefon sau alte conturi de socializare. Curaj!

    • Nu sunt doar 14 zile…oricand reintri cu user si parola se reactiveaza contul..din pacate..eu am rezistat maxim o luna cu contul dezactivat.

  4. Si eu sufeream. Crunt. Mi-am luat si smartwatch si, bolnava cronica ce eram, mi-am setat notificari de fb si pe el. Daca, printr-o minune, nu auzeam notificarea sonora de pe mobil, imi vibra imediat ceasul si-mi atragea atentia ca iar nu s-a intamplat nimic pe fb.
    Solutia? Mi-am dezactivat notificarile fb de pe smartwatch si mi-am sters aplicatia de fb de pe mobil. Nu mai verific notificarile decat de la calculatorul din birou, de un numar hai sa spunem considerabil mai mic decat inainte pe zi.
    Sansele sa am acces la desktop cand amestec in ostropel sunt linistitor de mici acum…

  5. De sindromul acesta teribil care nu iarta si nu vindeca plus afacerea cu selfies m-a ferit Dumnezeu, bine, recunosc foarte public, mea culpa, am o varsta si, daca am aflat de nebunia cu FB tarziu, acum la spartul targului chiar ca nu mai are haz.

    Dar tu esti ceea ce expertii in SNA numesc supernod, cont cu zecii de mii de folllowers si am citit ce nebunie maxima a facut un tip. A dat timp de 48 de ore like incontinuu la tot ce i-a aparut in feed, si a balamucit algoritmii lui Zuckerberg dar si-a contrariat prietenii, care credeau ca ori a luat LSD ori s-a tacanit brusc ori i-au spart hackerii contul.

    Poti incerca sa pornesti, cand te plictisesti, un fel de „galeata cu like-uri”, pe care nu ti-o torni in cap, desigur. O zi in an aleasa aiurea pe care sa o proclami ziua In-Care-Dau-Like-La-Tot si apoi amicii de FB sa faca si ei la fel. Un fel de dileala inofensiva experimentala.

    Ar fi tare ca prietenele tale bloggeritele (Petronela, Urania, Manafu) sa te urmeze.

    • De ce ,,mea culpa” , si eu am o ,,varsta” si ma simt foarte bine cu ea.
      Si mai ales,mi-e foarte bine sa nu-mi pierd timpul pe fb cu dialoguri de genul ,, ce frumoasa esti in poza asta ! „.
      Ma gandeam ca sunt printre putinii care nu gusta placerea acestei comunicari, dar observ ca suntem o multime.

  6. Eu am sters facebook pe telefon si tableta, ma mai uit seara in pat direct pe site si tare bine e! Lumea stie ca trebuie sa imi trimita mail sau mesaj, eu nu pierd nimic la urma urmei. Mailul il recuperez doar la cerere. Insa „scuza” principala a fost ca nu aveam loc pe telefon, iar facebook si messages facebook ocupau mult prea mult. Asa ca am sters, aveam de ales intre videori cu fata (oricum salvate) si facebook. Am ales facebook.
    Recomand cu caldura stergerea aplicatiilor de tipul acesta si pastrat newsletter pt siteuri 🙂

  7. Eu nu am cont de FB si nici nu intentionez sa imi fac. Job-ul meu implica destul contact cu oamenii si problemele lor, incat sa ma faca sa nu ma intereseze ce fac si unde merg prietenii sau cunostintele mele. Pentru ca, sa fim seriosi, FB despre asta este. De tinut legatura cu fosti colegi sau actuali prieteni poti si prin telefon. Tot acel timp pierdut de stat si urmarit „capra vecinului” il pot folosi sa ma odihnesc, sa citesc o carte buna, sa gatesc, sa ma joc cu copiii si sa ma implic in asta, nu doar sa stau cu ei si cu o mana sa butonez telefonul. In schimb daca esti bloggerita si jobul tau e sa fii cat mai bine informata in domeniul despre care scrii, atunci cred ca poti verifica exact cum spunea cineva mai sus, nu la modul obsesiv mesajele, ci doar de pe tableta sau laptop, stergand aplicatia de pe telefon. Ar fi un inceput… 🙂

    • Sa fim seriosi nu despre asta e facebook 🙂 cel putin nu pentru mine, nu ma intereseaza ce fac cei peste 100 „prieteni” de pe facebook, ma intereseaza adevaratii 4-5 prieteni cu care tin legatura f.usor cu ajutorul facebook. Ma intereseaza stirile si comentariile la subiecte care ma ajuta sa-mi fac propria parere, ma intereseaza unii blogeri cum ar fi Printesa urbana.

      Da, sufar si eu de acesta boala, cumva. Dar am constatat ca atunci cand am activitate nu mor sa fiu pe facebook. Poate pentru ca nu-l am decat pe laptop?

  8. Mi-am dezactivat contul de fb acum vreo doua luni, imi e foarte bine fara, nu a fost atat de greu pe cat am crezut. Nu simt deocamdata nevoia sa ma reintorc. Si, ce sa vezi, nici nu m-a cautat aproape nimeni pe telefon dintre persoanele cu care vorbeam zilnic. Ceea ce inseamna ca siiiigur viata merge inainte si fara noi…si mai ales si fara noi pe fb :).
    Nici chiar cu tine nu am mai vorbit, lucru regretabil de altfel dar oricum esti foarte ocupata :).
    Succes la dezintoxicare. Iti va face bine, si tie, si familiei.

    • Eu ti-am simtit lipsa :(( Dar telefonul tau nu l-am avut asa ca m-am resemnat 🙁
      Si cateodata lumea nu te cauta, pentru ca are impresia ca te-ai retras si vrei liniste…eu una sunt foarte sensibila la a nu deranja pe nimeni

  9. Eu sunt din alta lume.
    Am cont de facebook,mi l-am facut pentru ca toti aveau si nu intelegeam ce pierd.
    Intru la cateva zile,nu mi se pare atat de important.
    Probabil ca sunt o ciudata pentru ceilalti,dar pot sa traiesc foarte bine si fara.

  10. Este prima oara cand comentez, efectiv nu ma pot abtine! Sterge contul! Eu am facut-o si nu s-a schimbat nimic in viata sociala! Timpul este pretios, este singurul lucru ireversibil! Aloca-l familiei, prietenilor, veti gasi cu siguranta alte mijloace de comunicare! Salutari, Printesa!

  11. Hahaha…cunosc sentimentul…ani de zile am pierdut cate 1-2 ore/zi pe FB pana intr-o zi cand m-am trezit uitandu-ma la pozele lui x si y cu ce au mai mancat sau ce au gatit. Si am facut rpd o socoteala cate zile adunate am pierdut cu FB de la crearea contului..siiiii….stupoare…mi-a dat cu virgula….in jur de 1,5 luni. Timp pretios in care puteam face muuuulte din ce tot amanam din lipsa de timp. Solutia mea:delete. 90% din FB friends nu m-au mai cautat. Insa nicio pierdere, am avut timp mai mult pt adevaratii prieteni, si mai ales pt mama mea, care s-a stins recent. Nu duc dorul nicio secunda orelor pierdute sa aflu cine unde a mai fost, mancat, etc. Nu-mi infrumuseteaza viata cu nimic. Din contra, imi rapeste semnificativ din viata pe „silentios”…

  12. Da, mi-am dezactivat contul, cu tot ce presupune asta, șters contacte, postări etc., să nu-mi mai rămână nicio ancoră. Dacă se lasă cu sevraj? O, da! Crunt, la început, ca orice sevraj. Iar „începutul” ăsta poate ține și câteva luni. Plus că după aia vin „prietenii” să te ajute: „Păi am postat X chestie pe Fb, n-ai văzut?” La care tu: „Nu, nu mai am Fb.” La care el: „Cum poți sta fără Fb? Sunt atâtea lucruri pe care nu le mai afli!” Aham, așa o fi, dar concluzia, după doi ani și jumătate de la dezactivarea contului, este că se poate trăi bine merci și fără să știi toate lucrurile alea mirobolante, bașca timpul pe care-l câștigi în mod real, măsurabil, fie pentru muncă pe bune la PC, fie pentru copil, fie pentru tine. Și senzația foarte plăcută c-ai mai dat la spate o adicție. Succes!

  13. va scoateti notificarile de la facebook si intrati cand va aduceti aminte. nu arde nimic daca nu verificati pe loc. facebook e ok, trebuie doar folosit cu moderatie 🙂

  14. Eu ni am sters contul de fb din doua considerenre: Intram zilnic siii vedeam tooooateee pozele neimportante pt mine ale unor oameni cu care nu mai pastram legatura ( pe vremea aia ori nu exista ori nu stiam de optiunea unfollow, chestia asta am facut o acum vreo doi ani).
    Apoi mi am facut un alt cont :))) fara oameni ci urmaream doar diverse bloguri, reviste, actori…in fine lucruri care ma interesau pe mine cu adevarat si nu ce mancare halise nu stiu ce cunostinta ( cum se intampla cu fb ul vechi ). Apoi m au descoperit oamenii :))) aka diversi prieteni, pe unii i am acceprat la unii le am dat unfollow. Cert e ca acum am cobt de fb, am cateva poze cu noi si citesc zilnic info de la tine, o citesc pe Otilia M., Gaspar G., Domnica Petrovai, Totul despre mame, TED, Oana Pellea, Sorina Soescu ( dr homeo Cta ) , etc… Deci cred ca as putea spune ca la mine solutia fericira a fost fb ul fara oameni! :))) Cine vrea sa tina legatura cu mine a facut asta si fara aj fb…Pup!

    • Asa ma gandesc si eu sa fac. Mi-am sters facebookul de mai bine de 1 an. Tocmai nascusem si cat alaptam eram numai pe facebook. Devenise foarte obositor. In loc sa ma odihnesc, ma uitam ca proasta sa vad ce au mai postat altii.
      Totusi, ma gandesc sa-mi fac din nou cont, dar fara oameni. Doar sa urmaresc avocat.net sau ziarul financiar si altele care posteaza informații ce ma intereseaza pe mine.

  15. eu la lucru vad ca pierd mult timp pe net aiurea si nu e bine…acum ca ai zis si tu, trebuie sa mai incetez. pe langa FB eu sunt dependenta de YTB…ma mai ia la cearta barbatul asa ca incerc sa mai reduc numarul de videoclipuri vizionate…dar asta ma relaxeaza…oph…bafta !

  16. Parasitul grupurilor de pe facebook in care se purtau conversatii cu persoane necunoscute pe tot felul de subiecte, multe care mai mult ma incarcau negativ decat aduceau un plus de informatie. Trierea listei de prieteni la cei cu care chiar mai tin legatura si chiar si dintre ei, dat unfollow la cei care posteaza chestiuni disturbing mancatoare de timp si cauzatoare de stress. Si nu in ultimul rand, job f solicitant 8-10h pe zi, deschid facebookul de maxim 2-3. Cel mai mult a ajutat aia cu parasitul grupurilor. A scazut drastic numarul notificarilor!

  17. Cred ca si eu sufar de ceva asemenator, nu intru in fibrilatii daca nu apuc sa verific FB insa daca am un pic de timp liber mereu il deschid pentru relaxare. Eu nu cred ca in cazul meu solutia este sa il sterg, mi se pare o hotarare extrema si nu e pe gustul meu. Deocamdata eu ma simt bine asa, cu tot cu ” dependenta” mea. Intradevar am inceput sa fiu mai atenta sa nu mai deschid telefonul cand sunt in compania altor persoane, ca sa nu fie un gest de aroganta si de indiferenta fara de ei.

  18. Cum crezi ca am ajuns la postarea asta asa dis de dimineata? Din notificari! :)))
    Leac trebuie sa-mi găsesc si eu. Mi-am luat fableta cu win 10 ca sa pot scrie si face si altceva cat adorm ploada.
    Bănuiesc ca o sa-mi spun intr-o zi „gata!” si o sa-mi impun limite. Jumătate de ora seara si pace. Oricum chiar ieri la enervam ca oamenii intreaba cu incapatatnare aceleasi chestii in grupurile pe care le frecventez… Desi s-a discutat de enshpe mii de ori si nu s-a descoperit nimic nou in ultimele zile, aceleasi discutii. Asa ca am decis sa nu ma mai bag si sa-mi continui viata pe bloguri când am ceva de spus.

  19. Ioana, as vrea sa te ajut sa iti gasesti o scuza, daca nu a ifacut-o deja :).
    Prin natura jobului tau, contul de FB este necesar, reprezinta una dintre legaturile cu cititorii tai si te ajuta sa ajungi la anumite informatii mult mai usor. Asta e si scuza mea …. 😀

  20. Nicio sansa fara delete! Eu mi am propus anul asta sa ajung „Acolo”, dupa ce mi dau seama ca de multe ori, nu numai ca nu aflu nimic si pierd din altele esentiale (inclusiv neuroni), dar ma si infurie unele postari. Mda. 2016 e mare…:). La fel ca si nevoia noastra de libertate si control, pe care (ni) se pare c o obtinem in lumea asta virtuala. Un log off de la rutina zilnica. Ce of! {tu mai ai o scuza, esti blogger, esti persoana publica, fbook e part of job, e si mai greu la tine deci}

  21. Cred ca foarte multe/multi trecem prin asta. Eu am incercat-o pe aia cu dezinstalatul de pe telefon, dar tot m-am reconectat. Cred ca tot de fiecare in parte tine. Adica aia cu dezinstalatul este o solutie, dar poate de fapt trebuie sa invatam sa ne controlam avand tentatiile langa noi 🙂 Eu mai dezactivez netul cand ajung acasa de la birou, pentru ca asa nu mai sunt nici eu tentata sa stau cu mana pe telefon, si nici copilul nu mai e fascinat de telefon. Dar da, I am with you sister!

  22. Am avut si eu o perioada in care eram dependenta de a deschide facebook-ul sa vad ce se mai intampla. Chiar rau! Dar… Varianta pe care am ales-o eu din comoditate este: nu am internet pe telefon. Folosesc telefonul doar pentru a vorbi, si am acces la internet doar acasa sau la munca, strict pe PC. Nu iau tableta cu mine decat daca plec din localitate, nu am internet pe telefon deci s-a redus mult timpul in care pot intra pe facebook. Acum am ajuns sa deschid calculatorul doar dimineata, deseori dupa-amiaza nici nu-l mai deschid. Pierdeam multe ore, eram tentata deseori sa-mi verific telefonul sau tableta, acum am taiat optiunile astea. Viata merge inainte chiar daca eu sunt absenta de pe facebook, daca cumulez 60 de minute de zi, deja consider ca e prea mult! Nu sunt drastica – sa renunt la facebook, imi este foarte util pentru ca tin legatura cu prieteni dragi din diferite zone ale lumii, dar mi-am limitat timpul pe care il petrec pe facebook, si in general, pe internet…

  23. Eu deschid facebook-ul pe telefon in browser, asa ca nema notificari deci pot sa ma desprind de el perioade lungi. Eu sunt genul daca suna sau bipaie telefonul TREBUIE sa raspund sau sa citesc, nu pot sa-l ignor 🙂

  24. Si eu mi-am dezactivat contul de multe ori, problema este ca il reactivezi intrand pur si simplu din nou cu emailul si cu parola.
    Am iesit din toate grupurile in care eram pentru ca urmaream toate postarile comentariile.
    Nu stau mult dar faptul ca este ca o obsesie, ma deranjeaza.
    cand am iesit din ultimul grup am crezut ca nu o sa rezist si ma gandeam ce o sa ma fac ca erau atat de multe informatii utile. Dar nu am avut nici o problema. Nu-i simt lipsa.
    Am dat unfollow la unii de care efectiv ma saturasem, selfie selfie selfie, am o cunostinta care cred ca si a facut 200 de selfiuri, doar asta posteaza non stop.
    Plus altii pe care ii cunosc si stiu ca au o familie nefericita dar posteaza in familia fericita. Sunt scarbita…!!
    Si eu l-as sterge de tot dar inca nu am putere, dar cine stie poate zilele astea 🙂

  25. Eu mi.am sters aplicatia fb si messenger de pe tlf si e foarte bine. Totul poate sa astepte. Fb-ul ajuta sa tii contacte cu persoanele indepartate si sa afli rapid ce se intampla cu lumea dar pt comunicare recomand: wthatsapp, skype si s.a rezolvat problema. Intri numai cand si celalalt e conectat.Ideea e ca timpul nu ni.l mai da nimeni inapoi. Timpul asta care fuge ca nebunul 🙁 si acum ai 25 de ani, acus ai 35 de ani. Dar pe fb mereu dar mereu vei gasi vedete siliconate si stiri bomba. Asa ca nu prea se merita. Inca ma gandesc sa.mi dezactivez contul.

  26. Eu am dezactivat aplicatia de FB de pe telefon, dar recunosc mai accesez FB de pe calculator, mai ales in timpul saptamanii. In weekend mai putin sau deloc deoarece nu petrec timp in fata calculatorului. Am dezactivat toate notificarile trimise pe email, notificarile de la diverse grupuri si prefer sa intru doar cand am chef si timp si doresc sa caut informatii.
    Ai perfecta dreptate, FB iti consuma timp, fooarte mult timp. Cred ca se poate trai si fara FB dar uite ca eu il mai folosesc pentru a afla despre evenimente, activitati interesante pentru copii, idei de jocuri, jucarii etc.

  27. Nu cred ca nu se poate gasi o cale de normalitate. E o problema cand esti persoana publica si ai in lista n-spe mii de prieteni. Daca se ia in calcul si pagina legata de blog, atunci verificarea e un fel de job. Desi si eu prefer sa citesc direct pe bloguri, tot de pe fb aflu despre toate blogurile. De pe fb aflu in general tot. Mi s-a intamplat sa caut informatii despre un cabinet medical, un hotel, un atelier pentru copii, o scoala sau gradinita si singurele rezultate de cautare duceau catre o pagina de fb. Chiar daca unele firme au si site, de cand cu fb nu mai sunt actualizate. Forumurile sunt ” in paragina” de cand cu grupurile de pe fb.
    Eu am in lista cativa prieteni, sub 300. Pe majoritatea ii stiu personal. Cei mai putin cunoscuti au acces limitat la profilul meu. Sunt in cateva grupuri de unde strang informatii necesare si importante. Nu simt vreo dependenta. Mai greu e cu copiii, principalul motiv pt care vreau sa raman „ancorata” in ceea ce inseamna fb si retele de socializare e faptul ca acusi va avea copilul acces la asta. Interzicerea nu e o optiune, toti copiii ce au interzis isi fac cont fara stirea parintilor. Am vazut fetite cu parinti fara fb si au niste poze postate public…

  28. Eu nu am aplicatia de FB de pe telefon, dar accesez fb de pe calculator.
    Consuma f. mult timp, confirm. Eu insa asa tin legatura cu prieteni (vorbesc putin la telefon, poate 10-20min pe luna) iar cand Bruxelles-ul a fost blocat (transport si telefonie) asa am scris la prieteni si rude ca sunt bine. Mai organizez evenimente si mai avem un grup de mamici cu care discut, deseori nu am nimic de zis ( si sunt o femeeeeie, vorbesc mult) dar am de citit chestii interesante.

  29. Am avut FB pana in urma cu 3 ani cand micuta mea mi-a zis.. „Mami iasa teiefonu si joaca te cu mine” ? In acel moment am dezactivat contul FB si gata.. E mult mai bine si am mai mult timp pt ea! Iar peste 2 luni vine si Anastasia pe lume! Printeso datorita tie am hotarat sa nu o las singura pe Iulia! Multumesc pt ca existi!

  30. Mana sus si eu!
    Am.avut perioade cu contul dezactivat si am supravietuit :), totusi l-am activat din nou dupa ceva timp.
    Eu cred ca se.pot face lucruri bune cu ajutorul fb, se pot afla lucruri frumoase si utile.
    Daca as putea sa controlez timpul petrecut pe fb ar fi minunat.
    Ar trebui o aplicație care sa opreasca accesul pe fb dupa x minute adunate online pe fb in 24 de ore. Ar fi chiar tare :))
    Ai stat 30 minute cumulate azi pe fb.. shut down. Ne mai vedem si maine. ::D

  31. Nu am cont facebook, dar nu cred ca facebookul permite stergerea definitiva a unui cont cu atat de multe likeuri, a unui heavy user. Sper sa nu zic prostii, dar acum cativa ani nu se putea. Eu, in schimb, sufar de alta dependenta: whatsappul si grupurile de acolo:)) parca ma ofilesc daca nu gasesc niciun mesaj cand deschid aplicatia sau nu aflu ce a mai zis x pe nu’s ce grup. Am iesit din multe grupuri si ce sa vezi: intru pe whatsappul sotului ca sa urmaresc ce s-a mai zis pe grupuri in lipsa mea:)))

  32. Cred ca ar ajuta sa iti dezactivezi notificarile. Pe mine asta m-a ajutat. Si asa nu mai intru la fiecare notificare, ci doar cand ma gandesc cu adevarat ia sa vad eu ce se mai intampla de FB. Desi si asta se intampla destul de des, se observa totusi o imbunatatire.

  33. Ioana eu am sters din lista aproape pe toata lumea. Am pastrat doar familia apropiata si doar cei mai apropiata prieteni. Am mai sters si din grupuri,am ramas in VEP si inca unul. In felul asta am muuuult mai putine notificari. Mai exact eu intru acum si vad ce este pe VEP si cam atat. Tot mai pierd aiurea din timp pe facebook dar mai putin ca inainte

  34. Amuzant sa citesc asta de la cineva care beneficiaza oarecum de pe urma social media 🙂 si a traficului adus de FB/ links de la FB la pagina, etc.

  35. Eu oi fi anormala? Ca imi place interactiunea atat pe FB cat si pe aici prin bloguri. E adevarat ca un minut pe Fb se transforma in doua ore pierdute. Am dezactiva notificarile pe telefon ca piuia la orice partz. Insa accesez din cand in cand aplicatia. Omul este un animal social! nu mai stam la cozi ca inainte sa putem afla barfele si retete noi asa ca am mutat socializarea pe alte cai.

  36. Printesa, sunt atatea comentarii aici ca ma simt ca pe facebook :)) eu nu am sters contul, am aplicatia pe telefon, notificari primesc cu duiumul zilnic, aberante de altfel dar din 14 martie pana acum n-am intrat neam! Eu zic ca asta e adevaratul chin :)) la fel ca toti ceilalti, declar ca e un timp taare pretios pierdut acolo. Am redescoperit placerea cititului in luna asta fara fb si e foarte bine. Acu daca ma crezi cautam niste scutece pe emag ( n-am copii dar sunt in plan 🙂 ), mi-am adus aminte ca ai facut tu un studiu pe unele si am intrat pe blog. Vazand articolul asta am zis sa-mi las si eu o parere. Te pup! Sper ca sunteti bine, ca na, de-o luna nu mai stiu nimic de voi 😛

  37. Eu cred ca am o relatie ok cu Facebook-ul. Postez cate ceva din cand in cand, uneori o data la cateva zile, alteori o data la vreo luna. Cred ca in momentul in care am inceput sa nu mai postez eu foarte des mi-a fost mai usor sa ma detasez si sa nu mai verific cine a mai dat like/comentat la modul compulsiv. Si apoi mi-am stabilit sa intru dimineata, uneori in pauza si daca am timp si seara. Cumulat, cred ca vreo 15 minute. Nu cred ca trebuie dezactivat contul, problema nu e cu FB in sine, ci cum il folosim 🙂 nu e musai sa devina cea mai importanta chestie ever.

  38. Pentru blog fa-ti o pagina separata, fara notificari pe telefon. Transfera responsabilitatea verficarii acestui cont asistentei sau co-editoarei.
    Contul personal limiteaza-l la prietenii chiar prieteni, fara notificari live. Pune-ti o alarma pe telefon de 20min pe zi (start alarm si finish alarm) si in timpul asta da-ti voie sa become social online.
    The rest is just noise.

  39. Am uitat sa zic ca quitting social media e la fel ca si quitting smoking. Addictive behavior will travel. Foloseste aceleasi tools pe care le-ai folosit cand te-ai lasat de fumat.

  40. Cred ca singurul tratament eficient cunoscut e stergerea contului de facebook. ;))
    Nu dezactivarea, ci stergerea lui.
    Si trebuie sa rezisti timp de doua saptamani pana se sterge definitiv (in acest interval se poate reveni, se poate reactiva, dupa aceea … gata!).
    La mine asta a functionat si de atunci sunt foarte linistita.
    Dar am fost vreo 2-3 saptamani in „sevraj” ;)) pentru ca voiam sa tot intru pe pe fb si nu mai aveam unde.

  41. Pe mine mă enervează să intru pe fb de pe tel, mai ales dacă sunt în ratb când mă iau nişte ameţeli serioase de la holbatul în ecran. Aşa că, verific contul în principiu pe calculator la muncă iar, seara, acasă foarte puţin dacă nu am altceva mai bun de făcut. Pe telefon mi-am dezactivat toate notificările, cu excepţia mesajelor.

  42. Eu am scapat!!! nu stiu reteta…poate si pentru ca ma invart oarecum in domeniul asta, iar cand prind putin timp liber prefer sa il petrec in alt mod. M-am plictisit de facebook si nu cred ca petrec mai mult de o ora pe zi pe pagina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *