O grădiniță așa cum (cred eu că) trebuie: Rio 2 (P)

A trecut un an de când Sofia a intrat în colectivitate și n-am uitat cât de chinuitor a fost pentru mine procesul de selecție a grădiniței. Cu ajutorul grupurilor de Facebook și al informațiilor de pe Internet, am făcut o listă scurtă cu grădinițe din zona noastră (maximum 20 de minute cu mașina față de casă, ceea ce pentru București reprezintă o rază de aproximativ 6 km) care îndeplineau măcar teoretic criteriile mele, care nu depășeau bugetul nostru și care aveau o reputație bună. Am vizitat grădinițele de pe lista scurtă, am pus întrebări, am urmărit atent felul în care se poartă educatorii și îngrijitorii cu copiii, felul în care reacționează cei mici la activități, între ei, față de educatori și față de mine, adult străin, am bifat sau tăiat lucruri pe lista mea cu cerințe și la final a rezultat că nu-mi place nici una. 🙂

Și pentru că totuși Sofia trebuia să meargă undeva la grădi, am dus-o câteva săptămâni la o grădiniță privată, apoi am retras-o, se pare că ideea de a face compromis la mâncare n-a fost cea mai bună. Am mai ținut-o o vreme acasă, apoi am vizitat o altă grădiniță care ieșea puțin din raza noastră de proximitate, dar atât de mult mi-a plăcut felul în care vorbeau educatorii și copiii între ei că am decis împreună cu ea să rămână acolo. Au trecut nouă luni (jumătate dintre ele le-a petrecut acasă, bolnavă sau în recuperare), și-a făcut prieteni, are o relație foarte bună cu educatorii.

Zilele trecute am vizitat încă o grădiniță care mi-a plăcut mult și despre care vă povestesc și vouă, pentru că sunt puține grădinițe care fac ce trebuie, din punctul meu de vedere, și care nu costă de trei ori cât un salariu mediu pe economie. Din păcate, la vremea la care eu căutam grădiniță pentru fetița mea, această grădiniță, care se numește Rio 2, nu era încă deschisă. Dacă Sofia nu ar fi fost deja adaptată la grădinița la care merge de anul trecut, cu siguranță aș înscrie-o aici, și pe Ivan la fel. Mi-au plăcut mult cele două doamne care dețin grădinița și care o și conduc, Diana și Alice. Sunt de profesie avocat, sunt foarte blânde, au copii pe care îi cresc cu multă dragoste și empatie, așa cum încercăm și noi. Băiețelul Dianei a mers la Rio 1 (cea din zona Parcului Circului), Diana a fost mulțumită de grădiniță, așa că a decis să deschidă Rio 2, cea despre care vă scriu astăzi.

Grădinița Rio 2 se află în București, zona Orhideea, aproape de Podul Basarb, Crângași, Sema Parc, Gara de Nord, Banu Manta, Victoriei, pe o străduță cu capăt închis, unde nu e trafic aproape deloc, în spatele căminelor din Regie. Cât am stat eu acolo, aproape două ore, nu am auzit zgomote de mașini sau construcții.

Primul lucru care mi-a plăcut a fost meniul, pe care l-am primit pe e-mail. Nu am găsit în el dulciuri, prăjeli, zahăr, mezel, sosuri grase (despre cât de tare m-am enervat când am văzut că mai toate grădinițele oferă dulciuri de trei ori pe zi am scris mai de mult aici). Doamna bucătăreasă prepară în bucătăria proprie toată mâncarea, pe bază de legume proaspete, fructe, lactate exclusiv de capră, pui și curcan din surse cât mai curate. Gustările sunt îndulcite cu stevia, acolo unde e cazul.

gradinita rio2 printesaurbana 09

Mi-a mai plăcut și că totul e nou și bine gândit, camerele sunt luminoase, jucăriile și materialele sunt de calitate. Mobilierul e din lemn masiv. Băile sunt adaptate pentru copii, personalul are baie separată. Scările sunt securizate cu mochetă și benzi antiderapante, mâna curentă e adaptată pentru copii, toate zonele sunt securizate cu garduri de protecție, cum e și normal.

O altă chestie faină sunt dormitoarele separate de spațiile de joacă.

La etajul 1 se află sălile de activități, baia și dormitorul copiilor mai măricei.

gradinita rio2 printesaurbana 14

gradinita rio2 printesaurbana 17

gradinita rio2 printesaurbana 18

gradinita rio2 printesaurbana 19

gradinita rio2 printesaurbana 20

gradinita rio2 printesaurbana 21

gradinita rio2 printesaurbana 22

Grădinița funcționează într-o clădire nouă, construită cu destinație de grădiniță. Aceasta este sala de mese de la parter, care este DOAR sală de mese:

gradinita rio2 printesaurbana 05

gradinita rio2 printesaurbana 06

gradinita rio2 printesaurbana 07

gradinita rio2 printesaurbana 08

Tot la parter se află spațiul de primire, vestiarele și biroul administrativ.

gradinita rio2 printesaurbana 01

gradinita rio2 printesaurbana 02

gradinita rio2 printesaurbana 03

gradinita rio2 printesaurbana 04

La etajul 2 sunt spațiul de joacă și dormitorul bebelușilor, plus o baie doar a lor. Copiii mici care au somnuri în plus sau la alte ore ca ceilalți beneficiază de un extra spațiu de somn.

gradinita rio2 printesaurbana 24

gradinita rio2 printesaurbana 25

gradinita rio2 printesaurbana 26

Aici nu se practică nici pedepsele, nici recompensele de nici un fel, copiii sunt tratați cu respect, mulți dintre ei împlinesc în mai un an de când vin aici și se vede din atitudinea lor că sunt tratați cu blândețe.

Există camere de supraveghere în toate spațiile comune, ele pot fi accesate online de părinți în orice moment.

Încă un lucru fain este că asistenta medicală care face triajul la sosire rămâne în grădiniță 8 ore în fiecare zi, ea face practic parte din personalul de îngrijire a grupei mici, alături de o doamnă îngrijitoare care are atestat de puericultură și experiență în lucrul cu bebeluși și copii foarte mici.

Curtea nu este foarte mare, are o zonă mică de iarbă, leagăne, tobogan, e orientată astfel încât vara pot sta afară la umbra clădirii în prima parte a zilei. Nu există program de televizor.

gradinita rio2 printesaurbana 28

gradinita rio2 printesaurbana 29

gradinita rio2 printesaurbana 30

În acest moment există trei grupe de copii mici, grădinița așteaptă și copii ceva mai mari:
baby (6 – 18 luni), mini (18 – 24 luni), mică (24-36 luni). Pentru fiecare din grupele de gradiniță există câte o educatoare (calificată, cu studii de specialitate și experiență) și o îngrijitoare.

Aveți mai jos și prețurile pentru diferite tipuri de program (aceste costuri includ mesele, nu există alte costuri suplimentare):
– 08.00 – 13.00 = 1.100 lei
– 08.00 – 16.00 = 1200 lei
– 08.00 – 18.00 = 1300 lei
– 08.00 – 19.00 = 1500 lei

Grădinița are avizele necesare functionarii (DSP și DSV). Pentru că deocamdată au doar grupe de creșă (cel mai mare copil are 2 ani și 8 luni), RIO 2 nu a putut depune cerere de acredidare pentru grădiniță (creșele nu sunt supuse autorizării ARACIP). Imediat ce se va forma prima grupă de copii de grădiniță, ARACIP va primi invitație de evaluare în vedera autorizării.

Alice Iordache și Diana Litinschi sunt și ele mereu prezente în grădiniță pentru a se asigura că toți copiii se simt bine acolo și pentru a răspunde solicitărilor părinților. Ele încurajează acomodarea blândă a copilului în colectivitate în prezența mamei, care poate rămâne alături de copil până la integrarea lui completă.

Pentru a avea o imagine completă asupra acestei grădinițe, am discutat și cu părinții a trei dintre copiii care merg deja de ceva vreme (aproximativ un an fiecare) la Rio 2, aveți mai jos comentariile lor despre felul în care au evoluat copiii la această grădiniță:

„Numele meu este Iuliana Negrilă. Anul trecut pe vremea asta, când fetița avea 10 luni, am înscris-o la creșa Rio 2, după ce am vizitat-o. Pe lângă faptul că mi-a plăcut foarte mult cum arată grădinița, totul fiind extrem de curat și aerisit, mi-a plăcut și vocea blândă a doamnei Diana. Sunt extrem de mulțumită de tot ce se întâmplă în această grădiniță, de educatoare, de meniul zilnic, pe care îl primim pe mail săptămânal, care este variat și în același timp sănătos pentru copiii noștri, de programul de somn, care la început este făcut după nevoile copiilor, apoi ușor ușor ajung să doarmă toți la aceeași oră și, nu în ultimul rând, de activitățile interesante care au loc aici. La 1 an și 10 luni, fetița mea are un vocabular foarte bogat și face chiar propoziții, este foarte prietenoasă cu alți copii și asta datorită personalului de la creșă, care se ocupă cu adevărat de copii. Natalia le iubește foarte mult, în weekend întreabă de educatoare și de colegii ei, ceea ce îmi arată că sunt ca o adevărată familie. Recomand cu sinceritate grădinița Rio 2, cred că este un loc potrivit pentru copiii noștri.”

Ana-Maria Staicu, părinte al unui copil care merge la Rio 2, mi-a scris: „În primăvara anului trecut am căutat cu mare interes o creșă pentru bebe, având atâtea creșe/grădinițe în cartier (Militari) nu mi-am pus inițial problema că nu vom găsi locul potrivit. Dar pe măsură ce le vizitam, lista s-a tot restrâns până nu am mai avut ce vizită. Ne-am extins pe traseul spre job-uri, tot Cotroceni-ul, Eroilor, spre Băneasa. Nimic… Peste tot găseam ceva neplăcut: meniu neadecvat vârstei, slab calitativ, junk food, mizerie, personal necomunicativ, neserios, spații neadecvate (cameră somn, masă și joacă-3 în 1), lipsă camere video, prețuri exagerate și multe alte taxe. Deja situația devenea tensionată, nevrând să fac vreun compromis în alegerea grădiniței pentru bebe, care avea 10 luni, dar mai aveam o săptămâna până la momentul 0 și niciun alt back-up. O prietenă a aflat de Rio și mi-a zis într-o zi, vezi că s-a deschis și Rio acum câteva luni. Am căutat, am sunat și așa a început povestea noastră cu Rio 2. Aris merge de la 1 iulie 2015 aici (avea 10l1s), pe când era un pitic dornic de marea aventură, explorare și socializare maximă. S-a integrat minunat, nu a plâns o zi după mine, acolo a făcut primul pas, acolo a pictat prima oară, acolo e înconjurat de zâmbete și voie bună, acolo e a doua lui casă. Meniul e cât se poate de adecvat vârstelor mici, exact că și acasă, fructe simple sau cu pseudocereale dimineață, un singur fel la prânz (combinații de legume/pește/proteină). Carnea și ouăle sunt de la o fermă, nu din hipermarket. Camere separate de somn și joacă, iar asta e foarte important pentru noi, pentru că Aris doarme și 4 ore după amiază acum și tresare la orice zgomot. Foarte multe jucării (și doamna Diana tot mai aduce periodic), jocuri, multe activități educative organizate. Personalul grădiniței s-a adaptat mereu la fiecare solicitare a noastră, oricât de mică sau mare, că a fost o cremă de funduleț, meniu puțin schimbat, că i-a fost somn mai devreme într-o zi decât programul, etc. Comunicarea a fost excelentă mereu cu doamnă directoare și fețele.

Dacă are o mică problemă, e mai obosit sau doar se alintă și plânge, e luat în brațe, ca și acasă. Alina îl numește „Alintăciosul șef” 🙂 Curățenia e zilnică, camerele video sunt cu acces gratuit (la multe grădinițe se percepe o taxă), sunt scoși afară cât mai mult în limita timpului frumos, fără recompense și pedepse, atmosferă destinsă și prietenoasă, curte nu foarte mare, dar zonă liniștită, leagăne, tobogane, mașinuțe, trambulină cu bile și multe altele, meniul este comunicat săptămânal, au avut mici serbări de Halloween, de Crăciun cu Moșul aferent și un brad superb că în povești. Viroze iarna au fost ca în orice colectivitate, măcar aici încă sunt puțini copii și doamna directoare s-a preocupat mult și de acest aspect (de la lămpi bacteriene, dispozitive de dezinfectat aerul, tot felul de minunății). Doamna directoare Diana e foarte foarte implicată, iar pe Alina (educatoare/îngrijitoare la grupa lui Aris) aș lua-o acasă efectiv. E zâmbitoare și caldă, un om minunat, e înlocuitorul „lu’ mami” zilnic.”

Mihaela Bucur povestește: „Alberta merge la grădinița Rio 2 de la 11 luni, s-a acomodat foarte bine chiar de la început. Știu, 11 luni este o vârstă prea mică pentru grădiniță pentru cei mai mulți dintre noi, însă acum, după aproape un an (ea are acum 1.7 ani) pot susține că nici o bonă, bunic(ă) etc. nu ar fi putut să o ajute pe Alberta să se dezvolte atât de bine și frumos așa cum a ajutat-o intrarea în colectivitate și profesionalismul colectivului de la Rio2. Ne-a plăcut și ne place aici pentru că sunt doi educatori/îngrijitori la grupă, oameni calificați și blânzi. Cât despre cum este îngrijită (schimbat pampers, curățenia corporală) nu am avut nimic de reproșat niciodată. Ne place mult și că mâncarea este pregătită acolo zilnic înainte de fiecare masă (nu catering) și primim săptămânal meniul. Dacă doresc să nu îi dau ceva din meniu, doar anunț și se întâmplă. Meniul este foarte diversificat (cred că nici eu dacă aș sta acasă nu aș fi în stare să-i pregătesc un meniu atât de variat). Locul în care e amplasată grădinița este spațios și primitor, cu zone bine delimitate de somn, joacă și mâncare, cu mobilier nou și prietenos pentru copii (Alberta are scaunul ei balansoar care îi place foarte mult și care a ajutat-o la început f mult să se acomodeze). Ne-au mai plăcut și programul și prețul, au doar două vacanțe pe an de câte o săptămâna de Paște și de Crăciun, în rest pot să stau liniștită că Alberta are cu cine sta (cei care lucrează la multinaționale știu cum e cu programul, iar că noi nu avem pe nimeni care ne-ar putea ajuta în acest sens). Mă liniștește mult că avem acces la camere online. Comunicarea cu directoarea grădiniței și cu educatoarele este foarte eficientă, deschisă și constructivă. Știu în fiecare zi ce a făcut Alberta, suntem consultați de fiecare data referitor la orice activitate care implică achiziții din partea noastră (ex: cadoul de moș la Moș Crăciun). Însă cel mai important dintre toate este că eu stau liniștită că Alberta are un loc unde poate stă în siguranță, liniște și armonie în cele 8 ore cât nu este cu noi și că nu ar putea fi doamne ferește rău tratată.”

Pagina lor de FB este aceasta. Dacă aveți întrebări, vă invit să le contactați pe email-ul rio@gradinitario.ro sau la telefoanele de contact: Diana 0747.086.181 și Alice 0721.254.444. Doamnele sunt foarte deschise și simpatice. 🙂 Ele m-au abordat în ideea că încă sunt în căutare de grădinița pentru copiii mei. Inițial am zis că nu are sens să vizitez Rio 2, dar apoi, văzând meniul curat (care pentru mine e o raritate), am decis să văd locul. Mi-a plăcut mult, de la spațiile largi la atenția pentru detalii, la veselia din camerele de joacă, dormitoarele dedicate, zona liniștită, doamnele gazde. Dacă vă avantajează zona, mergeți în vizită, eu cred că e o opțiune bună!

Mai multe poze cu grădinița aveți aici.

Printesa Urbana
Printesa Urbana

Scriu de cînd mă știu. Scriu și cît mă joc cu copiii, și sub duș, și în somn scriu. Scriu despre mine pentru mine. Și sper că ce scriu pentru mine să fie de folos și altora. Unii s-au născut să cînte, alții să facă poezii sau să frămînte pîine. Eu m-am născut să scriu declarații de dragoste copiilor mei și vieții noastre pline.

Articole: 4182

86 comentarii

  1. O sa fie bataie acum pe gradinita asta. Dau acum pe maps sa vad cat fac de acasa pana acolo, cat face sotu de la birou pana acolo. Multumim de articol, este meeega util! Intre gradinita Sofiei (stiu care e) si asta, sunt mari diferente? (Exceptand aspectele financiare).

    • La gradi la Sofia mancarea e catering, spatiile sunt comune (joaca masa somn in aceeasi camera), nu sunt camere de supraveghere.

    • care este gradinita Sofiei ? si eu sunt in cautare insa mai aproape de zona 1 mai – domenii.

    • Dar nu e vorba de o gradinita Montessori? Fiindca mie asta mi se pare esential. Daca se aplica principiile Montessori, copilul poate avea o evolutie uneori spectaculoasa. Sigur, nu este o educatie potrivita oricarui copil sau oricarei familii, dar eu am vazut efecte la mai multi copii. Ma refer la tot ce inseamna Montessori, nu doar la materiale sau doar la educatie fara pedeapsa/recompensa. E pur si simplu un alt stil de a fi, eu asa am perceput aceasta experienta.
      In alta ordine de idei, fiindca se tot vorbeste de camere. Din cate am aflat acum ceva ani, este ilegal sa existe camere de luat vederi in alte locuri decat spatiile comune, la o gradinita asta inseamna curtr si hol. Actul educational nu poate fi inregistrat, cu atat mai mult observat in timp real pe internet. De bai si dormitoare nu se pune problema, e logic ca nu au ce cauta camerele acolo. Acelasi lucru valabil si pentru spitale si clinici medicale: desi unele astfel de afaceri se lauda cu camere, actul medical nu poate fi filmat, iar pacientul are drept la intimitate in orice moment.

  2. Exact o astfel de gradinita exista im sectorul 4 -se numeste gradinita IILO. Este exact ca acasa. Doamnele bucatarrse fac inclusiv bors in casa, legumele sunt puse la congelator de toamna de ele, ni exista desert sau dulciuri. Copilului meu ii place mancarea mai mult la gradi decat acasa. Exista respect fata de copii, dragoste, comunicare cu parintii. Personal , sunt foarte multumita. Baietelul meu de 3.10 luni s-a adaptat foarte bine.

    • M-am uitat un pic pe aceasta gradinita recomandata de dvs si la galeria foto apar poze cu platouri cu salamuri…

  3. Foarte fain.Trebuie si banuti pt asta..eu platesc la stat in jur in 350 lei..am doi copii deci maxim 700.Nu mi as permite sa dau 2400 lei pana la ora 16..Frumoasa prezentare

    • Asa este. Suna foarte bine prezentarea cresei. Si in oras la noi am gasit una buna, dar preturile mi se par destul de mari in conditiile in care la stat platim maxim 200 lei pe luna. Super pentru cine isi permite!

  4. Dupa 3 ani de Rio 1 va pot spune ca la cei mai mari copilul care a gresit este pus pe scaunel iar dupa ora 16 se pun desene animate mai ales in lunile de iarna. Deci nu e totul perfect 🙂 Insa trecem peste asta pt ca, copiii sunt ingrijiti cum trebuie, sunt iubiti, se fac tot felul de excursii, optionale interesante, chiar merg cu placere acolo. Mâncarea foarte buna, manageri implicati, copii si parinti fericiţi.

    • Exact din motivul acesta am respins gradi traditionale, majoritatea au sistem de pedepse si sistem de toata lumea sa faca acelasi lucru. Copilului meu nu i se potriveste acest lucru si din punctul meu de vedere, standardul nu ar trebui sa fie sa facem toti acelasi lucru, pt ca toti suntem diferiti si exista posibilitatea sa multumesti pe toata lumea daca oferi posibilitatea alegerii, atat de simplu! si o sa fie disciplinati si ordonati, va pot spune asta dupa 1 an de gradi Montessori unde se imbratiseaza ordine si disciplina prin libertatea alegerii.

    • Ce bine daca ai prezenta si crese/gradinite din alte localitati! Am cautat ceva in Otopeni…si pe grupuri, forumuri, etc nu prea zicea nimeni nimic. Dar am gasit Happy Kids. E minunat! Ceea ce pot spune e ca „omul sfinteste locul”. Nu ii fac reclama…dar bine ar fi fost daca mi-ar fi zis si mie cineva cand cautam. Felicitari pt tot ce faci, Printesa! 🙂

    • Viorica, crezi ca ai putea sa imi dai mai multe detalii in legatura cu aceasta gradinita? Si eu am inceput sa caut gradinita pt baietelul meu de 1 an si jumatate prin zona Otopeni-Corbeanca, dar ma simt un pic pierduta in procesul asta :), asa ca orice sfat sau recomandare e mai mult decat binevenita.

    • Irina, care este gradinita de care esti atat de multumita? Intr-adevar, un copil in care se investeste timp si rabdare si care are libertatea de a fi el insusi evolueaza incomparabil fata de unul care este doar ‘supravegheat’.

  5. Arata bine, curat, spatiu in sali, dar curtea e foarte mica. Pentru copiii mici e necasar cat mai multa miscare in aer liber,ori acolo nu ai unde. Cu 5 copii se umple curtea. In majoritatea gradinitelor din Bucuresti e problema aceasta a spatiului din curte.

    • Da, asa e, din pacate e foarte complicat pentru o gradinita in oras sa aiba si curte, si spatiu interior mare… Si la Sofia la gradi e curtea mica (ceva mai mare ca asta, dar nu cu mult) si sa stii ca e ok, alearga acolo 40 de copii fara stres, si stau foarte mult afara, cateva ore pe zi.

    • Chiar asta vroiam sa zic si eu – o curticica putin mai mare decat camera de zi… Cand vor creste copiii nu vad cum vor avea loc acolo – cei de 4-5 ani sa alerge printre bebelusii care se taraie in 4 labe…De leagane si tobogane pentru cei mari nici nu va fi vorba, spatiul e mult prea mic… Consider ca asta e marea problema a gradinitelor private din Bucuresti – lipsa spatiului exterior… Probabil ca cel mai indicat pentru Rio 2 acesta ar fi sa ramana la stadiul de cresa.

  6. Hai sa fiu eu Gica contra si sa comentez de pe margine 🙂 De apreciat ce au realizat, dar sunt lucruri de imbunatatit.
    Baile si vestiarul nu sunt ok: WC-urile & chivetele sunt inalte, dulapurile sunt la nivelul adultilor nu al copiilor, inclusiv in clase rafturi de carti/ jucarii inalte. Copiii (in special cei mici) vor avea nevoie de ajutirul adultilor pt a merge la baie si a se schimba, nu mi se pare ca se incurajeaza independenta copiilor pt lucruri de baza.

    Prea multa culoare, am obosit uitandu-ma pe pozele astea, mi se pare o supra stimulare vizuala: covoare, pereti, mobila, perdele etc toate colorate, pt copii de cresa mi se pare f mult; arata ca un loc de joaca care suprastimuleaza, jucarii la gramada, f multe, care la fel te fac sa-ti pierzi focusul. Foooarte multe jucarii, pare rupt de viata reala, Disney fairy tale – se incurajeaza activitati practice, gen activitati cu apa: spalat de vase mici, maturat, spalat pe jos, pregatit fructe/ legume etc?

    Si nu ne-ai spus nimic despre partea educationala, inteleg ca insisti pe mancarea sanatoasa si personal blad, dar dicolo de dotari, ce fac copiii acolo, ce fel de activtati au, ce lucreaza cei mai mari, dupa ce principii se ghideaza, ce-si propun sa faca?

    • Gradinita merge pe sistemul traditional. Copii mai mari nu sunt, dupa cum am scris, cel mai mare are sub trei ani. Nu am detaliat partea legata de activitati pentru ca sincer, la 1 an, la doi ani, nu mi se pare important ce fac cat mi se pare esential cum sunt tratati, ce mananca, unde si cum se odihnesc. Ca idee, copiii picteaza, modeleaza, numara, lipesc, canta, danseaza, fac engleza, cam ce fac peste tot. Le invit pe Diana si Alice de la Rio 2 sa detalieze ele partea asta, pe mine sincer nu m-a interesat acest aspect, la varsta asta joaca e esentiala, nu activitatile. Sofia are patru ani si nu face „activitati” si ce bine ca nu face. 🙂 Sigur, in joaca descopera diverse lucruri, cum ar fi literele sau sa coasa cu ac si ata, dar face asta la alegerea ei, cand si daca are chef. E timp pentru activitati academice mai tarziu.

    • OK, ai zis gradinita, pare doar cresa; iar daca pregatesc grupe mai mari, ar trebui sa aiba un proiect dicolo de zecile de plusuri.
      Prin „äctivitati” nu m-am referit la realizari academice, la varsta asta sunt foarte importante activitatile de viata practica, cum am enumerat mai sus, sau chiar mai simple, sa inveti copilul sa-si toarne apa in pahar si sa stranga masa dupa el. Sau sa participe la prepararea gustarii de dupamiaza. In sistemul traditional nu se insista pe aspectul acesta, pare cazul si aici.Nu sunt genul care sa-si doreasca sa scrie copilul la 3 ani, departe de mine.

      Iar televizor in clasa, cu promisiunea ca nu se va folosi – stii si tum cum suna…

    • Uite chiar nu stiu ce planuri au pentru copiii mai mari, astept sa ne lamureasca doamnele.
      Stiu ce spui cu televizorul, dar na, aleg sa am incredere, nu e ca si cum pot tine secret asa o activitate nedorita de parinti. Daca vor da drumul la tv, va afla rapid toata lumea. Si-l vor da jos, probabil. 🙂

    • nu prea cred ca-l vor da jos. ai fi surprinsa cat de putini sunt parintii care sunt de acord ca televizorul nu are ce cauta la copii, cel putin pana la 3 ani. eu sunt de acord cu tine ca nu au nevoie de tv si tableta, nici fii-mea nu a avut acces la tv si telefon si este f fericita fara ele, dar suntem putini asa. din pacate, la aceasta gradi sunt convinsa ca acel tv nu e pus acolo doar ‘de decor’ si daca parintii isi inscriu copiii aici inseamna ca accepta ideea de tv si faptul ca acel tv va fi pornit. si daca te vei impotrivi ca parinte, probabil ti se va spune politicos ca majoritatea parintilor agreeaza, si mi s-ar parea un raspuns firesc pt ca proprietarii nu au ascuns ca exista tv, motivul fiind clar ca s-au asteptat la copii care se uita si la tv.

    • Exact aceleasi lucruri le remarcasem si eu…prea multe jucarii colorate, la gramada, Disney pana la refuz 🙁 . Asa, ca feeling mie pozele nu mi-au creat sentimentul ca e un loc unde as vrea sa mearga copilul (desi e la 5 minute de mers pe jos de casa bunicilor, OMG!!)

      Mie mi-a displacut si curtea micuta, fara elemente naturale (un copac, o zona unde cei mici sa gradinareasca putin, sa urmareasca o floare cum creste), cu tobogane de plastic (sunt f instabile, am avut si noi in curte la bunici si l-am desfiintat ultra-rapid.

      D. nu cred ca la activitati academice se referea, Ioana, ci la activitati gen bricolaj, artistice (pictat cu diverse ustensile) samd.

      Oricum, le urez doamnelor mult succes si sa treaca proba timpului, sa realizeze tot ce si-au propus si sa isi mentina si in practica stilul democratic de educatie, fara pedepse si recompense!

    • Perfect de acord; in plus, am vazut dormitorul- o ambianta obositoare. In plus, daca acele paturi sunt pentru copii de cresa, atunci „patroana” nu are habar de psihologia copilului mic si de dezvoltarea sindromului de abandon intr-o asemenea izolare.
      Este genul de gradinita privata pe care o detest din tot sufletul- totul este facut ca sa „arate bine”, parintii stau cu gutra cascata:”Vaai, ce frumos!” dar persoanele care au asemenea gradinita fac ‘biznis’ si nu educatie. Pana si covoarele „frumoase”, cu poze, trebuie sa aiba o anume functie in procesul educational, nu sunt doar covoare. Bine ca va place ce mananca, dar efectiv, cum e personalul, ce studii/pregatire/cunostinte are pentru cresterea copilului, nu v-a interesat. E usor, nu-i asa, sa ai grija de unul mic-mananca, il schimbi si il plasezi in nenorocitul de pat fara nici un fel de stimul; apoi te duci si faci mancare la bucatarie, doar iti arunci un ochi. Si apoi te miri ce are bebelusul, cand e ingrijit asa de bine si asa curat. Toti parintii se lasa pacaliti de asemenea gradinite pentru ca de fapt, ei considera educatia ca o chestie de igiena si nu ca o relatie umana.
      Iar cei care vor gradinita Montessori, ca e ‘trendy’, poate citesc (este si in romaneste) care e conceptia Mariei Montessori, din propriile lucrari. Cat despre materialele montessori de pe piata, ele NU sunt montessoriene cu adevarat.

  7. Buna Ioana! Si eu am vizitat gradinita Rio 1 din zona Parcul Circului si mi-a placut locatia, meniul si directoarea. In schimb, ce m-a facut pe mine sa nu aleg aceasta gradinita a fost faptul ca era o camera la parter (o camera de recreere) unde exista un televizor mare (aprins in momentul vizitei noastre) cu desene animate. Mi se pare inutil si nociv pentru un copil mai mic de 3 ani sa se uite la desene animate. Nu stiu alte detalii legate de cat se tine televizorul deschis, cert este ca unii copii se uitau, altii nu.

    • Daaa, am mai citit asta despre Rio, mi se pare inacceptabil. La Rio 2 nu se practica asa ceva, brrrr.

    • Dar totusi se vede intr-o poza de-a ta televizorul. Nu pot intelege de ce au televizor in gradinita ???

    • Era montat de cei care au construit gradinita, nu l-au dat jos pentru ca n-au vrut sa-si bata capul cu o renovare acolo, dar mi-au garantat ca nu il pornesc si parintii cu care am vorbit au confirmat.

    • Posibil sa doarma pe jos. In alte tari e o practica comuna. Cresele nu au patuturi, au saltelute pe care le intind pe jos in sala de joaca sau intr-o sala separata si copii dorm acolo. Doar bebelusi su patututi clasice, de la 11 luni dorm jos. Si eu am fost nitel socata dar am inteles ca e mai practic (patuturile ocupa spatiu, copii pot cadea din ele), si mi-au explicat ca evacuarea in caz de incendiu se face mai rapid (ultima chestie la care m-am gandit cand cautam gradinita dar extrem de importanta).

    • Da, eu tocmai mă pregăteam să comentez ce mişto mi se par paturile aşa de joase şi atât de uşor de folosit de copii. Se pot sui şi da jos fără ajutor, fără pericol, e super. De ce ar trebui să fie înalte?

    • Eu nu sunt din Bucuresti, dar patuturile mi-au placut maxim, noi asa avem si acasa, salteaua direct pe podea, pentru ca altfel l-as culege de pe jos in fiecare noapte. Se foieste ingrozitor, in gasesc mereu in cu totul alta pozitie decat l-am lasat, uneori se duce cu piciorusele jos, alteori cu capul. Asa chiar daca aluneca de pe ea, macar merge pe covor de la 10 cm inaltime si nu se loveste 🙂

    • Permite-mi sa-ti spun ca aceste paturi, cred ca sunt cele mai bune in materie de paturi pentru copiii de gradinita. Se igienizeaza usor, au o plasa ca permit circulatia aerului, nu „stocheaza” acarieni ca saltelele obisnuite, sunt foarte comode (testat personal), iar copiii dorm foarte bine pe ele.

  8. arata foarte fain gradinita, dar intr-adevar – prea multa culoare si dulapurile inalte (la toalete nu mi se pare asa tragic – pana la urma nici acasa nu avem scaun de wc si chiuveta la nivelul copiilor) .
    Am insa si eu o nelamurire, ca a parut important aspectul asta si nu imi dau seama de ce: faptul ca exista o sala de masa dedicata. Putin context: noi am experimentat doar un an de gradi in Romania, dar fetita mea avea deja 5 ani atunci. In rest, la ambele gradinite ale copiilor in Germania, se mananca in sala/clasa lor – iar ei ajuta, nu doar sa stranga jucariile, hartiile inainte de masa, dar si la pusul mesei si stransul ei cand sunt gata. Iar pentru somn, nu avem deloc paturi, saltelutele sunt puse direct pe jos, e drept, peste mocheta. 🙂
    Deci care avantajul ca e sala de masa speciala (chiar sunt curioasa si nu gasesc singura o explicatie), ba mai mult – dupa logica mea, daca tot as avea locul ala, l-as face sala de sport. Multumesc! 🙂

    • Cred ca o pricipala obiectie ar fi cea legata de igiena: in timp ce mananca, cei mici mai dau pe jos, oricat de bine ai curata dupa, raman resturi, peste care pui apoi salteaua, dupa somn saltelele se pun unele peste altele, ajung resturi pe ele, in ele, printre ele, copilul sta cu nasul in ele la urmatorul somn. Sigur, nu e un dealbreaker (cel putin pentru mine, la Sofia la gradi totul se intampla in acelasi spatiu, ei pun masa, ei strang, apoi isi pun singuri paturile unde doresc, si le e greu sa pastreze totul impecabil), dar mi se pare mai igienic sa fie totusi spatii diferite. Plus mirosuri etc, mie mi-ar fi greu acasa sa ma culc in bucatarie. Sigur, daca n-as avea de ales, as face-o, dar as prefera spatii diferite.

    • Da, si mie mi se pare mai igienic sa mananci in alt loc decat in cel in care dormi. Tin minte ca la mine la gradinita aveam sala de mese separata… Insa la fiu-miu la gradinita de stat unde l-am dus, desi e construita acum 8 ani nu au prevazut si sali de mese. Le aduce mancarea in clasa, si mananca la masutele unde si „fac activitati”. Insa patuturile sunt stil rabatil – par niste dulapuri inchise cand sunt ridicate – si nu sunt deshise decat cand ii baga la somn. Plus ca e spatiul mare si masutele nu sunt langa patuturi ca sa se umple de resturi…

  9. mi se pare tare mica curtea, prea multa culoare care distrage atentia si zapaceste.
    Noi mergem la alta gradi, aproape de casa si cu mancare curate, dar despre care vad ca nu a vorbit nimeni. Intr-adevar putin mai scumpa ca aceatsa.

    Curte f mare, da pt o gradi din oras exista, fara prea multe jucarii tipator de colorate, cu posibilitatea de a face activitati afara (nu acasademice), sensory box, casuta in care amenajeaza in functie de tematica zaptamii, triciclete si masinute pentru miscare etc. Salile sunt amenajate fara multe dulapuri si jucarii tipatoare, in stil Montessori, desi gradinita nu are acest specific, camera separate de joaca si somn, baie la fiecare clasa cu toalete si chiuvete adaptate pentru inaltimea lor.

    Educatoare blande si calme, meniu de catering variat si curat. Si da, fac activitati, nu sunt lasati de capul lor (la 2 ani probabil fiecare ar trage dupa el cate o jucarie daca ar fi lasati de izbeliste), dar nu sunt obligati daca nu vor.

    Noi am sunat acum 1 an la Rio 1 si am vrut sa vizitam dar am fost amanati de 2 ori pana cand am spus pas si am mers in alta parte.

  10. Eu zau ca nu inteleg ce aveti cu televizorul. Am un copil nascut in ’89, norocul a fost sa prinda anii cu desene animate netraduse/nedublate, asa practic limba engleza este a doua limba „materna” ceea ce i-a ajutat foarte mult si la scoala si in cariera. Si toata generatia lui este asa.Limbile straine predate cu profesor nu au acelasi randament.

    Daca as mai avea acum un copil mic as cere ca 1-2 ore pe zi sa aiba un program de desene animate in limbi straine : engleza, franceza, japoneza etc.De la varsta cat mai mica. Bineinteles ca exclud excesul.

    • Doua ore de desene animate la TV pe zi la copil mic ESTE exces, poa’ sa fie in orice limba straina doresti. Recomandarile medicilor pediatri sunt zero TV pana la 3 ani, 15-20 de minute pe zi dupa trei ani.

    • De fapt recent s-a revenit asupra recomandarilor. Dovada ca da, moderatia este cheia in majoritatea domeniilor. S-a dat ok la tehnologie chiar si pt copii sub 2 ani, aparent s-au descoperit si beneficii. Ei vor trai in lumea tehnologiei, chiar de acum sunt tari ce au renuntat la carti si caiete in scoli, tot ce implica acum hartie si creion probabil va fi o excentricitate peste 10-20 de ani.
      Pericolul este cand tv-ul si tableta tin loc de bona, cand copilul nu le foloseste pentru o activitate anume, limitata in timp. Daca urmareste un episod din serialul preferat, daca se uita la un film cu toata familia sau cu prietenii veniti in vizita, daca joaca un joc de strategie cateva minute, daca foloseste anumite aplicatii cu scop concret- toate cica ar avea mai mult avantaje decat dezavantaje. La o varsta trebuie sa fie capabil sa intre si pe internet si sa isi gaseasca singur informatiile de care are nevoie. Aici e necesara implicarea parintilor, a educatorilor/invatatorilor, pericole sunt multe dar ignorarea lor nu e o solutie. Lumea lor va fi atat de diferita de a noastra dar cumva trebuie sa tinem pasul.
      De ce cred eu ca e o problema tv-ul si dulciurile la gradinita: pentru ca multi parinti le folosesc oricum acasa. Daca mananca la gradi prajituri zilnic, nu prea iti mai vine sa il scoti la inghetata un weekend, te cam ia cu rau cand stii ca are doua petreceri aniversare programate, poate o vizita la bunici care au inevitabil ” ceva bun”.

    • Ai dreptate Deea. Totul este moderatia. A ignora descoperirile si schimbarile lumii in care traiesti te fac un inadaptat.

    • Din experienta zic, medicii pediatri isi schimba recomandarile o data la 5 – max 10 ani. Apar mereu noi cercetari care infirma sau confirma partial ceea ce se stia deja.

      Imi aduc aminte de o colega de scoala care facea parte dintr-un cult care interzicea tv/radio. Erau 10 frati si stii ce faceau? „Dezertau” si mergeau la prieteni sa vada cele 2 ore de tv de pe vremea aia. Bineinteles ca vorbim deja de copii scolari. 🙂

      Deja tv-ul nu mai face parte nici din viata parintilor pentru ca i-au luat locul PC-urile, tabletele, telefoanele smart. Si am vazut mai multi copii care chiar fac abuz de ele, intradevar.

  11. Am citit, analizat, acum zic:
    Ma bucur ca nu stau in Bucuresti. e jale din ce vad. stau intr-un oras micut. sunt maxim 3 camine. si nu ne facem atatea probleme cu mancat, jucat, etc. dar , da, e dezastru in capitala din ce vad la TV cu pedeapsa si batutul celor mici. ma bucur ca la noi , chiar cu mici chestii nemultumitoare, nu exista astfel de obiceiuri animalice.
    sa revin… Frumoasa gradinita in mare. insa, are si ea mici scapari. Mi se pare important ca cei mici sa fie primiti cu blandete, insa nu la extrem. Faptul ca sunt luati in brate la fiece planset, nu e chiar ok. ba chiar incurajeaza. Tv-ul nu e bau-bau, sa fie clar. Copilul meu nu s-a tampit de la el. La gradi, au avut, s-a stricat, dar maxim juma de h era deschis. Insa poate fi folosit si la activitati la clasa. Ca doar sistemul de invatamant asta incurajeaza.
    Nu ma leg de aspect. E primitor. Atractiv pentru cei mici.
    Inchei prin a spune ca insist pe importanta activitatii copilului de 4 ani. Nu inteleg de ce ar fi ceva neimportant. Activitatea este momentul cand un copil invata lucruri noi. Sau, lipeste, face joc asociativ, coloreaza, mazgaleste, etc. Nici copilul meu nu voia sa participe initial. Insa treptat a acceptat si acum ii place. Eu zic ca varsta de 4-5 ani e propice pentru responsabilizarea copilului.

    • Mda, asta cu faptul că luatul în braţe la orice plâns încurajează este, cun să zic, un aspect care pentru parenting-ul din ziua de azi nu există.

  12. Recomand gradinitele cu camera separata de somn fata de camera de joaca. De sala de mese care trebuie sa fie si ea separata nu mai zic. Am observat la copiii mici , sub 3 ani, ca somnul de dupamasa este f important si daca nu dorm bine sau sunt treziti le dai toata ziua peste cap. Daca nu si-au facut somnul sau au fost treziti prea devreme, devin plangaciosi, practic cand ii iei la ora 17.00 nu poti sa faci nimic cu ei, in parc sunt agitati si nu vor sa se joace….

    • La noi la gradi se doarme unde se joaca si unde mananca dar ei stiu f bine rutina activitatilor si sincer, fetita mea doarme mult mai bine la gradi decat acasa :). Important este cum le stabilesti rutina, nu diviziunea camerelor in care se petrec activitatile. Si nu doar fetita mea doarme, cu totii dorm si crede-ma ca sunt veseli si odihniti cand vin acasa 🙂

  13. Activitatile sunt importante pentru copii, dar se pot face in diferite moduri. Nu trebuie obligati toti copiii dintr-o grupa sa faca acelasi lucru in acelasi timp. Ce spunea Ioana este ca tot „activitati” se pot numi si diferite jocuri sau activitati libere sau chair impuse, dar nu obligatorii pt toti in acelasi timp.

    Gradinita pare f ok, intr-adevar. Este foarte greu sa gasesti toate criteriile indeplinite intr-un singur loc. Din pacate de cele mai multe ori trebuie sa facem diverse compromisuri.

    Cat despre comentariile care se refera la faptul ca spatiul nu este perfect, poate este adevarat si asta, dar niciodata nu va fi toata lumea multumita de ceva.

    Interesanta gradinita, am o prietena cu copilul acolo de la 10 luni (acum are 2 ani) si este multumita si ea.
    Noi deja suntem in alta aprte, multumiti in proportie de 85%.

    • Haha, daaaa, exact ce-mi lipseste. Ne-a batut un gand anul trecut, apoi cand am vazut cat e de munca, am decis ca nu e de noi. 🙂

    • Plus ca vei avea asa de multi clienti care le stiu pe toate, incat vei sta numai in intalniri de feed back. 🙂

  14. Eu vreau sa va întreb (pe toți) dacă știți dacă grădinițele / creșele unde va duceți copiii au autorizație de incendiu. Întreb pentru ca regulile sunt foarte foarte stricte. Dacă e grădiniță cu etaj trebuie neapărat sa aibă scara exterioara. Hidranți interiori și exteriori.Tavanul ala din lemn de la mansarda ma îndoiesc ca are rezistenta la foc necesara.multe finisaje nu sunt permise la funcțiuni pt preșcolari (pentru ca ard producând fum toxic). Sunt încă o grămadă de reguli despre distante fata de alte clădiri, dimensiune de curte și spatii verzi, wcuri. Mi se pare ciudat ca spui ca e o construcție noua cu funcțiune de grădiniță, pentru ca nu prea cred ca are autorizație la incendiu pentru aceasta funcțiune. Mai important din punctul meu de vedere ar fi sa cereți sa vedeți autorizațiile (mai ales la incendiu) decât sa dezbateți existenta televizorului pentru ca siguranta ar trebui sa fie pe primul loc.

  15. Citind comentariile mi se pare un coșmar sa fii director de grădiniță particulară în București. Ba ca paturile sunt joase, ba ca dulapurile sunt înalte, ba ca e prea colorat (dacă nu era colorat, de ce e așa trist și alb tot), ba ca au dulciuri, ba ca au TV, ba ca baia e nu stiu cum, ba ca nu e curtea mare, ba ca una ba ca alta. Și evident, cine le are pe toate dar și un preț corespunzător (ca deh, spatiile alea și amenajările alea costa bani, iar gradinita nu trăiește cu nasturi) ce sa vezi? E prea scump!
    Sincer, dacă la dumneavoastră la servici ați avea un astfel de client căruia nu ii convine nimic, nu știu cate din dumneavoastră ar rezista doua zile la munca. Dara mite doamnele directoare care au de a face zilnic cu zeci de astfel de clienți care vor mereu altfel.
    On topic, gradinita arata excelent, doamnele doamnele directoare se vede ca au investit mult în grădiniță, iar prețurile sunt mai mult decât decente (știu grădinițe care cer mai mult pentru mai puțin). Le urez succes în afacere și nervi foarte tari, pentru ca de mama doilea o sa tot aibă parte.

    • Asa e, mi se pare teribil de greu sa impaci atata lume, eu nu as avea nervi pentru asa ceva.

    • Sigur, e greu, suntem diferiti si cautam fiecare altceva, de-aia exista piata libera 🙂 in Bucuresti cel putin cred ca exista suficiente gradinite pentru cerintele si posibilitatile fiecaruia.
      Si in plus, a fost prezentata gen wow, nemaipomenit; discutam aici ce ar mai putea fi imbunatatit dupa parerea fiecaruia sa fie si mai wow, nu stam numa sa aplaudam 🙂 critica constructiva (maybe). uite aflu ca mai trebuie o scara de incendiu pe-afara, cum au toate gradinitele autorizate (not!) 🙂

  16. Eh…dupa ce il inscri al gradi afli ca nu sunt chiar toate atat de importante, ca de fapt personalul si modeul in acre se poarta cu copiii face diferenta poate face diferenta. Cu doi copii la aceeasi gradi/cresa, pot dpune ca cea mica se duce cu bratele deschise la educatoarele de cresa iar cel mare inca are momente in care nu prea ar vrea sa ramana, la el fiind mai putin afectuoase educatoarele.
    Conteaza mult si atitudinea directoarelor, dar in final copiii stau cu educatoarele 7-8-9 ore pe zi.

  17. Am 3 copii de 5.7 luni si gemenii de 3.7 luni. Am inceput in urma cu aproape 4 ani cu o gradinita aflata pe o straduta laturalnica din zona Hala Traian (Strada Visinilor). Vizitasem vreo 10 in total, aceasta era ultima. Este singura in care:
    – casa este spatioasa, sunt dormitoare separate pentru grupa mare/mijlocie si grupa mica/mini, separate la randul lor de salile de activitati. Sala de mese este langa bucatarie unde se gateste zilnic. Masa de pranz cuprinde felul 1, 2 si MEREU salata de toate felurile. Portii generoase. La gustarea de ora 16 se fac prajituri cu f putin zahar/ miere gustoase foc care se dau cu lapte/ compot/ ceai.
    Activitati o gramada cand se cer, engleza sau germana zilnic in functie de grupa. Curtea este medie, cu verdeata si jucarii, ferita complet de trafic pentru ca este in spate.
    Per total traficul este redus pe strada respectiva si este la fix 5 minute cu masina de piata Rosetti (pe stradute). Toti cei 3 copii sunt foarte fericiti, se simt ca intr-o familie mare si frumoasa. Fac sport, limbi straine cel mare, pian si dansuri cine poate. Preturi foarte in regula. Scara mare, lata, sigura.

    • Am recitit si ma corectez, n-am 5 copii in total ci unul de 5.7 luni si gemenii de 2.8 luni dar nu pot corecta. Am scris pe fuga. Nu fac reclama aiurea si imi cer scuze in avans daca este considerata inoportuna postarea mea. Daca doriti detalii pot oferi. Pur si simplu doresc sa fac un bine cuiva doritor din zona aceasta. Se lucreaza mult cu manutele, culoarea peretilor este neutra, nu este multicolor. Bai separate pe grupe, vreo 3 sau 4, doar una este a adultilor, cum este si normal, este autorizata.

    • O mizerie de gradinita!
      E inghesuita, iar amabilitatea lor tine doar pana iti iau banii! Niste nesimtite!!!!

  18. Am scris pe pagina de facebook a dvs. dar simt nevoia sa impartasesc si aici experienta noastra RIO…Sunt mama unei fetite care merge de 4 ani de zile la gradinita Rio 1, din zona parcului Circului. Cuvintele nu sunt de usor gasit pentru a-mi exprima multumirea pentru cei care se ocupa de aceasta gradinita. Pentru fetita mea este a doua familie..un loc in care dupa doar cateva zile (avea 2 ani si 2 luni cand a inceput sa mearga la Rio) mi a cerut sa stea mai mult…un loc in care profesionalismul, sufletul si dragostea de copii s-au imbinat firesc..copilul meu s a dezvoltat armonios intr-un mediu minunat. Grija la detalii si permanenta atentie care ii este acordata fiecarui copil am simtit o in fiecare zi. Cateodata nici nu imi vine sa cred ce noroc a avut familia mea sa intalneasca asa o gradinita PERFECTA si asa oameni dedicati. Ceea ce scriu nu este promovare (de care nici nu au nevoie) este Multumire si Recunostinta…

  19. La fiu-miu la cresa dorm pe patuturi joase si sincer sunt minunate. Nu imi place ideea de paturi tarc unde sa puna copilul si sa il ridice de acolo cand vor. Asa copilul s-a trezit sta in contuare sau nu in patut sau este luat de catre educatoare ca sa nu ii trezeasca pe ceilalti.
    Curtile mici fac parte din majoritatea gradinitelor din bucuresti si sincer e ok ca exista si ca ies afara chiar daca spatial e micut. Bine ca apartamentele in care locuim noi sunt immense si avem toti curti mari unde ne lasam copii sa zburde liberi :)))
    Televizor…nu sunt de accord cu el, la fiu-miu la cresa nu exista deci nu mi-am pus problema asta.
    Activitatile…asta e subiectul care ma enerveaza mereu la cresa la fiu-miu unde multi dintre parinti vor ca cei mici sa faca multe activitati, sa lipeasca si sa deseneze, sa invete cantece si sa recite din Luceafarul daca e posibil! Copii din grupa lui fiu-miu au intre 10 luni si jumatate si 2 ani si jumatate si eu imi doresc sa se joace, sa exploreze, sa iasa afara chiar daca a plouat ieri. Nu inteleg dorinta parintilor de a invata copii sa „deseneze in contur” cat mai repede :)) Competita asta ne da batai de cap.
    Suna foarte bine ce se intampla la Rio2 si le doresc mult success si multi copii fericiti! Ma bucur ca fac mancare sanatoasa! Alt aspect care conteaza pentru noi 🙂 Va voi recomanda cu drag!

  20. Salut. Intervin si eu cu o recomandare pt o gradinita din zona 1 Mai. Se numeste Shining Stars si noua ne.a placut f mult. E cresa gradinita (accepta copii de la 3 luni). Copiii mei (aveau atunci 2a10l si 11l) au fost 3 luni aici si s.au simtit f bine si iubiti acolo. Sunt spatii diferite pt masa si somn/joaca, parintii au acces la camerele video, mancarea e preparata acolo (noi suntem vegetarieni si au respectat intocmai cerintele noastre), preturile sunt rezonabile, educatoarele f bine pregatite si atente la copii. Spatiul de joaca afara e chiar generos si din cate imi aduc aminte, nu exista televizor in gradinita. Va recomand cu drag aceasta gradinita. Daca dati un search pe google sigur o gasiti. Are si pagina facebook. Ela

  21. Singura gradinita cu o curte foarte mare, dotata bine si care avea inclusiv o zona mare cu nisip avea in schimb dormitoarele la demisol. Activitatile pareau numeroase si interesante, pe alese, copiii se jucau frumos in acea curte generoasa, cu verdeata in partile esentiale. Partea neplacuta? Foarte usor de sesizat: demisolul mirosea extrem de rau a mucegai. Nu ne-a venit sa credem ca parintii nu isi dadeau seama ca ai lor copii dorm zi de zi intr-o zona ce ii poate imbolnavi poate chiar pentru totdeauna de astm. Nu mai stiu cum se numeste, era pe la Baba Novac pe una din stradute.

  22. Mie mi se pare muuuult, muuuult prea incarcate incaperile: scaune, covoare, perdele, pereti pline de personaje din desene animate, animale, copaci, flori si fluturi. E prea mult. Multe jucarii aruncate pe jos in camere…mi se pare obositor pt un adult, ce sa mai zic de un copil. Iar, sa pui copiii de 1-2 ani sa urce zilnic de 2 ori pe zi pana la et. 2 ca sa doarma mi se pare f greu….si eu credeam ca nu e ok sa doarma in sala in care fac activitati, dar am revenit asupra ideii, nu e deloc deranjant…nu vorbesc de mancat acolo

    • Nu contest, nu stiu mare lucru despre Rio 1, recomandarea mea e catre Rio 2, care e alt loc, cu alti oameni, alte reguli.

  23. Evitați GRĂDINIȚA BEL-SORRISO VOLUNTARI!Personalul didactic nu este calificat(unele).Lipsă de organizare.Mâncarea nu este de calitate și desertul nu este mereu de casă,așa cum primeam meniul.Prețul nu reflectă REALITATEA!Teatru-film sau alte ieșiri erau la preț dublu.Unele opționale erau plătite dar nu se făceau!!!!!!!DE EVITAT!

  24. Poate cineva sa imi recomande o cresa/gradi BUNA in care limba germana sa fie MATERNA?Am fetita de 2 ani si vreau sa o dau la o gradi in lb germana in zona PtaMuncii, insa nu gasesc crese ci doar gradinite care o accepta de la 3 ani in zona noastra….Daca aveti copilul (nu din auzite), va rog dati reply.
    MERSI

  25. In urma articolului, mi-am facut curaj sa sun pentru a putea stabili o vizita. Nu voi mai ajunge sa vad cum sunt lucrurile in realitate deoarece la telefon mi-a raspuns o doamna extrem de acra, fara chef si „vizibil” deranjata de cele 3 intrebari pe care am apucat sa le adresez. „Cati copii sunt in grupa? Cate persoane se ocupa de copii? Cate grupe sunt?” La ultima m-a „luat” pe sus ” Ce va inteteseaza cate grupe sunt?..conteaza ca sunt doar 9 copii in grupa! ” ( intrebarea mea avea sens in ideea in care curtea lor este foarte mică).Din pacate, nu pot reda si tonul doamnei. Parerea mea este ca nu mai au nevoie de „clienti”, pupularitatea li s-a urcat la cap si iti transmit acest lucru prin atitudinea extrem de neprietenoasa ☹

  26. Imi pare rau , dar nu pot sa nu observ ca mobilierul nu este ergonomic /nu este adaptat inaltimii copiilor ( mesele si scaunelele).In rest nimic deosebit, poate faptul ca sunt putini copii.

  27. Am zis ca a picat la fix acest articol si am zis gata, asta e. Am sunat la ei si am aflat cu mare dezamagire ca nu se accepta acomodarea treptata, avand un copil de 1,6 ani.
    Sunt la al doilea copil si sincer nu vreau sa mai trec prin trauma acomodarii standard de pe vremuri. In conditiile in care acomodarea treptata nu este un SF, se practica si la noi si in afara si a dat dovada de rezultate , nu inteleg de ce o gradinta privata si care intr-adevar arata foarte bine, nu accepta acomodarea treptata. Cum sa vii cu un copil de 2 ani si sa il arunci asa intr-un mediu necunoscut!!! Comentariul doamnei de la telefon a fost : Toti plang oricum, dar se linistesc la un moment dat!

    • Foarte neplacut!

      Imi pare rau, nu stiam ca nu accepta acomodare treptata. Care, apropo, e garantata prin lege pentru cresa!

    • Se poate sa o fi nimerit pe aceeași doamna antipatica pe nume Violeta. Mai drăguță este dna Alice, iar dna Diana nu îmi e clar dacă mai e la conducere. Se mai schimba lucrurile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *